Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε αρνητική τροχιά τα χρηματιστήρια
  • [02] Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής
  • [03] Πρόταση νόμου για τα Ταμεία
  • [04] "Στήριξη με διαφάνεια"
  • [05] Από σήμερα η διάθεση πετρελαίου

  • [01] Σε αρνητική τροχιά τα χρηματιστήρια

    Ανακόπηκε, σήμερα, η άνοδος των τιμών των μετοχών στην Ευρώπη καθώς εξανεμίστηκε η ευφορία που προκάλεσαν οι κινήσεις κυβερνήσεων να εμποδίσουν την κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα και στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών τέθηκαν οι φόβοι για οικονομική ύφεση.

    Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE υποχωρούσε το μεσημέρι σε ποσοστό 3,30% και στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 σημείωνε απώλειες 2,68%. Στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax κατέγραφε πτώση 2,72% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI πτώση 2,24%.

    Πτωτικές τάσεις επικρατούν και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Ο γενικός δείκτης τιμών στις 14:15 η ώρα βρισκόταν στις 2.479,31 μονάδες παρουσιάζοντας σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 3,22%.

    Στη Ρωσία, οι συναλλαγές διακόπηκαν και πάλι σήμερα το μεσημέρι για μία ώρα στα δύο Χρηματιστήρια της Μόσχας, το RTS και το Micex, λόγω ισχυρής πτώσης των δεικτών τους (6,89% και 6,99% αντιστοίχως).

    Με άνοδο 1,06% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο αν και στη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε να υποχωρεί και έως 1,88%. Πτώση κατά 2,29% κατέγραφε το πρωί το χρηματιστήριο της Σεούλ, στο -1,32% ήταν η Σαγκάη, στο -2,23% η Σιγκαπούρη, στο -2,63% η Βομβάη και στο -1,57% υποχωρούσε το χρηματιστήριο της Ταιπέι. H Μανίλα έκλεισε με απώλειες 1,55% και η Νέα Ζηλανδία κατά 1,53%.

    Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο Τζάνετ Γέλεν είπε ότι η αμερικανική οικονομία έχει ήδη ολισθήσει σε ύφεση ενώ η KBC ήταν ο τελευταίος βελγικός χρηματοοικονομικός όμιλος που δέχθηκε πλήγμα από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Γνωστοποίησε ότι αναμένει ζημίες έως και 930 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω της πιστοληπτικής ικανότητας του από τη Moody's λόγω μιας σειράς δομημένων επενδυτικών προϊόντων του. Η ανακοίνωση αυτή ήταν το τελευταίο πλήγμα του βελγικού χρηματοοικονομικού τομέα μετά τον κατακερματισμό και τη μερική κρατικοποίηση της Fortis και τη "διάσωση" της Dexia.

    Επίσης, η γερμανική Ντέμλερ ανακοίνωσε χθες 3.500 απολύσεις στη βόρεια Αμερική και η αμερικανική Πέπσικο 3.300. Η Μάζντα και η Φορντ ματαίωσαν επίσης σχέδιο κατασκευής κοινού εργοστασίου στις ΗΠΑ, όπως έγραψε η ιαπωνική εφημερίδα Νικκέι.

    Η Γουόλ Στρητ κατέγραψε χθες νέα πτώση κατά 0,82% μετά τις αρνητικές ανακοινώσεις για την πορεία μεγάλων επιχειρήσεων.

    Σήμερα, στην αιχμή της πτωτικής τάσης έχουν τεθεί οι τράπεζες, με τη Standard Chartered να σημειώνει απώλειες 6,6%, τη Societe Generale απώλειες 3%, την HBSC απώλειες 3,2% και τη UBS απώλειες 4%.

    Η υποχώρηση της τιμής του αμερικανικού ελαφρού αργού κάτω από τα 78 δολάρια το βαρέλι οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές των μετοχών των εταιριών πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τις BP, Shell, BG Group και Tullow Oil να καταγράφουν πτώση μεταξύ 0,1% και 5,9%.

    Σε χαμηλότερα επίπεδα παρέσυρε τέλος τις μετοχές των εταιριών εκμετάλλευσης ορυχείων η υποχώρηση των τιμών των μετάλλων (απώλειες μεταξύ 2,6% και 13% σημείωσαν οι μετοχές των BHP Billiton, Anglo American, Rio Tinto, Xstrata και Antofagasta).

    Μπαρόσο και Μπράουν ασκούν πίεση στις ΗΠΑ για συνεργασία

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κάλεσαν σήμερα τις ΗΠΑ σε μία στενότερη διεθνή συνεργασία για την επιτήρηση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά το πέρας της κρίσης, ενώ ο Γκόρντον Μπράουν μίλησε και για απαραίτητη "αναδιάρθρωση" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    "Η Ευρώπη κρατάει τα ηνία" της διεθνούς απάντησης στην χρηματοπιστωτική κρίση, με τα σχέδια ενίσχυσης των τραπεζών που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα "και πρέπει να συνεχίσει να το κάνει", προκειμένου να πάρουμε πολύτιμα μαθήματα από αυτή την καταιγίδα, δήλωσε στον τύπο ο Μπαρόζο, λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλες.

    "Είναι άμεση προτεραιότητα η ενίσχυση της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ", πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος πρόκειται να συζητήσει αυτά τα θέματα με τον αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους, το ερχόμενο Σάββατο στο Καμπ Ντέιβιντ, όπου θα μεταβεί μαζί με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος καταλόγισε ευθύνες στις ΗΠΑ.

    Η Ουάσιγκτον κατηγορείται από τους Ευρωπαίους ότι επί σειρά ετών, στο όνομα του οικονομικού φιλελευθερισμού, αρνείτο να προβεί σε ρύθμιση των αγορών, κλείνοντας τα μάτια στις ρυψοκίνδυνες και αδιαφανείς επενδύσεις. Κατά συνέπεια, ύστερα από την επείγουσα επιχείρηση διάσωσης των τραπεζών, είναι σημαντικό να "διασφαλίσουμε ότι τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα -προβλήματα που το ξέρουμε πολύ καλά ότι ξεκίνησαν στις ΗΠΑ- δεν θα ξαναδημιουργηθούν", δήλωσε ο Μπράουν.

    Κατά τη γνώμη του, είναι σημαντικό να βρεθεί μία φόρμουλα διεθνούς επιτήρησης των αγορών, καθώς ακόμη και σήμερα ο έλεγχος παραμένει σε εθνικό επίπεδο, παρά την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε αναζήτηση νέου ρόλου, θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτόν τον τομέα.

    "Το ΔΝΤ πρέπει να αναδιαρθρωθεί προκειμένου να προσαρμοστεί στον σύγχρονο κόσμο", εκτίμησε ο Μπράουν. "Η αναδιάρθρωση της διεθνούς οικονομικής αρχιτεκτονικής απαιτεί ακριβώς το ίδιο όραμα με αυτό που υπήρχε τη δεκαετία του '40, όταν δημιουργήθηκε το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΗΕ", συμπλήρωσε.

    Σε προσχέδιο ανακοίνωσης της συνόδου, υιοθετείται η έκκληση του Σαρκοζί για "πραγματική και πλήρη αναδιάρθρωση" της διεθνούς οικονομικής τάξης όπως αυτή είχε αποφασιστεί στη διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς το 1944, αλλά δεν γίνεται λόγος για πραγματοποίηση εντός του έτους έκτακτης διεθνούς οικονομικής συνάντησης κορυφής.

    Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να αυξηθεί από τις 20.000 σε τουλάχιστον 100.000 ευρώ, μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, το ελάχιστο ύψος των καταθέσεων των ιδιωτών στην ΕΕ που είναι εγγυημένες σε περίπτωση που πτωχεύσει η τράπεζά τους.

    "Τα κράτη μέλη καλούνται να αυξήσουν το επίπεδο της εγγύησης στις τουλάχιστον 50.000 ευρώ και, έπειτα από ένα χρόνο, στις τουλάχιστον 100.000 ευρώ", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής.

    Η πρόταση αυτή προχωρεί πέρα από τη συμφωνία που συνήφθη την περασμένη εβδομάδα από τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι συμφώνησαν να αυξηθεί από τις 20.000 σε μόνον "τουλάχιστον 50.000 ευρώ" το ελάχιστο εγγυημένο ποσό των τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών σε περίπτωση πτώχευσης της τράπεζάς τους.

    Μέρκελ: Η Γερμανία θα γνωρίσει μια δύσκολη περίοδο

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει χαλεπούς καιρούς και επανέλαβε την έκκλησή της για νέους κανόνες που θα ρυθμίζουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο πλήττεται από την κρίση.

    "Η Γερμανία είναι ισχυρή. Ωστόσο, θα γνωρίσει μια δύσκολη περίοδο", τόνισε η Μέρκελ σε ομιλία της στο Κοινοβούλιο πριν από τη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, στην οποία θα κυριαρχήσει η χρηματοπιστωτική κρίση.

    "Πρέπει να περιμένουμε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας", πρόσθεσε η Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι απίθανο αυτό να οδηγήσει σε διαρκή οικονομική ύφεση.

    Η γερμανίδα καγκελάριος υπεραμύνθηκε του πακέτου των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποκάλυψε τη Δευτέρα στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας των κυβερνήσεων του κόσμου ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών.

    Ή Μέρκελ τόνισε ότι το Βερολίνο σχεδιάζει τώρα τη σύσταση επιτροπής ειδικών με επικεφαλής τον Χανς Τιτμάγιερ, πρώην επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, προκειμένου να αναθεωρηθούν οι κανόνες που διέπουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Η γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε εκ νέου να διαδραματίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μεγαλύτερο ρόλο στον έλεγχο των διεθνών χρηματαγορών.

    Το γερμανικό Κοινοβούλιο αναμένεται να επικυρώσει την Παρασκευή το πακέτο διάσωσης που αποφάσισε η κυβέρνηση.

    Η Μέρκελ τόνισε ότι "ο κίνδυνος για τη σταθερότητα της χρηματαγοράς δεν έχει εκλείψει" και υπογράμμισε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει το πακέτο διάσωσης το συντομότερο, συμβάλλοντας έτσι στην αποκατάσταση της ηρεμίας στις χρηματαγορές.

    Η Μέρκελ υπενθύμισε στους γερμανούς τραπεζίτες ότι το Βερολίνο περιμένει από αυτούς να κάνουν κάποιες θυσίες σε αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη που τους παρέχει η κυβέρνηση.

    "Αυτό γίνεται για την προστασία των πολιτών, όχι για την προστασία των τραπεζικών συμφερόντων. Τούς προσφέρουμε κάτι και πρέπει να προσφέρουν και αυτοί σε αντάλλαγμα", τόνισε.

    Γιούνκερ: Η άνοδος των χρηματιστηρίων δε σημαίνει ότι η κρίση έχει τελειώσει

    Η χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει τελειώσει παρά την άνοδο των χρηματιστηρίων τις τελευταίες δύο ημέρες, επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup -και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου- Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    "Παρά τις θετικές αντιδράσεις στα χρηματιστήρια τις τελευταίες δύο ημέρες, δε υπάρχει λόγος να διακηρύσσουμε το τέλος της κρίσης" ανέφερε ο Γιούνκερ, μιλώντας στο κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου. Επίσης συνέστησε να μην υπάρξει "υπερβολική αισιοδοξία".

    ΗΠΑ. Με 250 δισ. δολάρια θα μετάσχει το κράτος στο κεφάλαιο τραπεζών

    Το αμερικανικό κράτος θα μετάσχει με 250 δισεκατομμύρια δολάρια στο κεφάλαιο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων εννέα από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον.

    "Εννέα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δέχθηκαν ήδη να μετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα", τόνισε ο Χένρι Πόλσον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Αυτή η πρωτοφανής συμμετοχή του αμερικανικού κράτους στο τραπεζικό κεφάλαιο θα πραγματοποιηθεί υπό μορφήν προνομιούχων μετοχών, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι από την άλλη πλευρά, τα ιδρύματα αυτά θα πρέπει να δεχθούν περιορισμούς όσον αφορά τις "αποζημιώσεις των ανώτερων στελεχών τους".

    Από την πλευρά του ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα αγοράσει μετοχές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προσθέτοντας ότι η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα θα τεθεί εγγυητής βραχυπρόθεσμων δανείων των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του σχεδίου Πόλσον.

    Η αμερικανική κυβέρνηση θα εγγυηθεί επίσης για τους λογαριασμούς μικρών επιχειρήσεων όσον αφορά τις καθημερινές τους δραστηριότητες, προκειμένου να καταπολεμηθεί η χρηματοπιστωτική κρίση που πλήττει τη χώρα, σημείωσε ο αμερικανός πρόεδροςς.

    "Τα μέτρα αυτά δεν συνίστανται στην ανάληψη του ελέγχου της οικονομίας της αγοράς, αλλά στη διατήρησή της", σχολίασε.

    Η αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει άμεσες "ενέσεις" ρευστότητας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να βοηθήσει στο ξεπάγωμα των χρηματοπιστωτικών αγορών, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, διευκρίνισε.

    "Είναι ένα ουσιαστικό βραχυπρόθεσμο μέτρο για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος της Αμερικής", σχολίασε ο αμερικανός πρόεδρος, έπειτα από συνάντηση που είχε με τους ανώτατους οικονομικούς του συμβούλους, και επέμεινε στο γεγονός ότι τα κυβερνητικά αυτά μέτρα είναι περιορισμένα και προσωρινά.

    "Θα χρειαστεί χρόνος για να καρποφορήσουν πλήρως οι προσπάθειές μας, αλλά ο αμερικανικός λαός μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στο μακροπρόθεσμο οικονομικό μας μέλλον", κατέληξε.

    [02] Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

    Πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και 80 βουλευτές της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής η σχετική συζήτηση να διεξαχθεί την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, το απόγευμα.

    Όπως σημειώνεται στην πρόταση της ΝΔ, "λόγοι διαφάνειας και πλήρους εφαρμογής της αρχής της νομιμότητας επιβάλλουν την εκ μέρους της Βουλής έρευνα της όλης υπόθεσης από τότε που δημιουργήθηκε το ζήτημα, δηλαδή από τότε που εκδόθηκαν οι πρώτες διοικητικές πράξεις, πάνω στις οποίες βασίσθηκε η παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων στη Μονή".

    Προτείνεται, δε, η σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου "χωρίς να παρακωλύεται, καθ' οιονδήποτε τρόπο, η έρευνα που διεξάγεται από τη Δικαιοσύνη και η περαιτέρω εξέλιξη της".

    Σύμφωνα με το άρθρο 144 του κανονισμού της Βουλής, η ολομέλεια του σώματος μπορεί να συνιστά εξεταστικές επιτροπές από μέλη της για την εξέταση ειδικών ζητημάτων δημόσιου ενδιαφέροντος, και ότι η σχετική πρόταση πρέπει να υπογράφεται από το ένα πέμπτο (60) του όλου αριθμού των βουλευτών. Η πρόταση εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη, διεξάγεται κατά τις διατάξεις για γενικευόμενη επερώτηση και τερματίζεται υποχρεωτικά μέσα σε μία συνεδρίαση. H απόφαση της Ολομέλειας της Boυλής για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.

    Η σχετική επιστολή των 81 βουλευτών της ΝΔ προς τον πρόεδρο της Βουλής έχει ως εξής:

    "Κύριε Πρόεδρε,

    Η έρευνα που διεξάγεται, τόσο σε δικαστικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο, αποκαλύπτει ότι η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου έχει σημαντικές πτυχές, οι οποίες άπτονται ευθέως του δημοσίου συμφέροντος.

    Η Κυβέρνηση, με τις αποφάσεις της σχετικά τόσο με την ανάκληση επίμαχων διοικητικών πράξεων όσο και με την αναστολή εκτέλεσης οιωνδήποτε συναφών διοικητικών πράξεων, έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

    Θεωρούμε όμως ότι λόγοι διαφάνειας και πλήρους εφαρμογής της αρχής της νομιμότητας επιβάλλουν την εκ μέρους της Βουλής έρευνα της όλης υπόθεσης από τότε που δημιουργήθηκε το ζήτημα, δηλαδή από τότε που εκδόθηκαν οι πρώτες διοικητικές πράξεις, πάνω στις οποίες βασίσθηκε η παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων στη Μονή. Για τον λόγο αυτόν, και χωρίς να παρακωλύεται, καθ' οιονδήποτε τρόπο, η έρευνα που διεξάγεται από τη Δικαιοσύνη και η περαιτέρω εξέλιξη της, προτείνουμε, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 144 επ. του Κανονισμού της Βουλής, τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο την κατά τ' ανωτέρω διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου.

    Η παρούσα πρόταση υπογράφεται από τον προβλεπόμενο, κατά τις διατάξεις του άρθρου 144 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, αριθμό Βουλευτών και παρακαλούμε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες για τη συζήτηση της στην Ολομέλεια του Σώματος."

    Η εισαγγελική έρευνα

    Σε περίπου ένα μήνα στοχεύει η Εισαγγελία Εφετών να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκο Καρούτσο, η έρευνα θα συνεχιστεί απο την Εισαγγελέα Εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου, η οποία μελετά, ήδη, την δικογραφία και αναμένεται απο τη Δευτέρα να προβεί στις πρώτες ενέργειές της, βάση της παραγγελίας που έχει λάβει.

    Στο πλαίσιο της έρευνας θα καλέσει σε εξέταση, με την ιδιότητα των υπόπτων, μέλη της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και άλλα πρόσωπα.

    Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστή η στάση που θα τηρήσουν ο κ. Κολιούσης και η κ. Σωτηροπούλου, μετά τη χθεσινή απόφαση του υπουργείου να μην κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις που υπέβαλαν.

    Σήμερα η κ.Σωτηροπούλου εκτελούσε χρέη εισαγγελέως έδρας σε δικαστήριο που έχει ξεκινήσει απο τις 6 Οκτωβρίου, ενώ ο κ. Κολιούσης δήλωσε ασθενής.

    Σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να παρέλθει διάστημα 30 ημερών, προκειμένου η παραίτηση των δύο εισαγγελικών λειτουργών να γίνει αυτοδικαίως αποδεκτή, εφόσον δεν έχουν προβεί σε ανάκλησή της.

    Υπενθυμίζουμε ότι χθες ο υπουργός της Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι "δεν κάνουμε αποδεκτή την παραίτηση των εισαγγελικών λειτουργών, τους καλούμε να μην εμμείνουν σβ αυτή, αλλά να συνεχίσουν, ανεπηρέαστοι από οτιδήποτε, να επιτελούν το καθήκον τους, έως την τελική έκβαση της υπόθεσης".

    Δηλώσεις Σανιδά

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς ενημερώνοντας χθες τους δικαστικούς συντάκτες τόνισε ότι η δικογραφία για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου θα διαβιβαστεί στη Βουλή όταν ολοκληρωθεί η έρευνα και όταν υπάρξουν στοιχεία για ποινική ευθύνη υπουργών.

    Ο κ.Σανιδάς τάχθηκε υπέρ των ενεργειών του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκου Καρούτσου, τονίζοντας ότι ορθώς ενήργησε και έδωσε την παραγγελία στους δύο αντεισαγγελείς Εφετών Ηλία Κολιούση και Ελένη Σωτηροπούλου για συνέχιση και ολοκλήρωση προκαταρκτικής εξέτασης.

    Ανέφερε ακόμη ότι η υπογραφή μιας διοικητικής πράξης εκ μέρους υπουργού συνιστά πολιτική ευθύνη, όχι, όμως, και ποινική, για την οποία, όπως τόνισε, χρειάζονται συγκεκριμένα στοιχεία.

    "Η ποινική ευθύνη δεν αναδύεται αυτομάτως", τόνισε.

    Όπως έγινε γνωστό, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος στην παραγγελία του, μεταξύ άλλων, ζήτησε και το άνοιγμα των λογαριασμών όλων των υπόπτων, ιδιαιτέρως των υπαλλήλων της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου που έκαναν εκτιμήσεις και ενδεχομένως και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔ.

    Οι δύο εισαγγελείς Κολιούσης και Σωτηροπούλου που υπέβαλαν την παραίτησή τους με κοινή αίτηση που κατατέθηκε (από τον κ.Κολιούση) στον κ. Καρούτσο, τόνιζαν ότι δεν είχαν αρμοδιότητα να συνεχίσουν την έρευνα, καθώς προέκυπταν στοιχεία που σχετίζονται με τη λειτουργία υφυπουργών και έπρεπε η υπόθεση να σταλεί στη Βουλή για αξιολόγηση.

    Επίσης, σημείωναν ότι η συμμόρφωσή τους με την παραγγελία του κ. Καρούτσου έχει αποτέλεσμα να παραβιάσουν τα άρθρα του Συντάγματος που αναφέρονται στην ποινική ευθύνη υπουργών.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    «Για μια ακόμη φορά υπογραμμίζουμε ότι το ΚΚΕ ζητά την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης Βατοπαιδίου με όλους τους τρόπους και με την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για να αποκαλυφθεί η λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και οι συναλλαγές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και εφόσον προκύψουν ποινικές ευθύνες να προχωρήσουμε και σε Προανακριτική Επιτροπή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής

    Η παραίτηση των δύο Εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση του Βατοπαιδίου δημιουργεί τεράστιο πολιτικό πρόβλημα. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια. Βρισκόμαστε μπροστά σε στοιχεία θεσμικής κατάρρευσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη, ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Φ.Κουβέλης.

    Υπέρ της σύστασης προανακριτικής και όχι εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, μιλώντας στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη σύσταση Μεταφραστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

    "Δεν συμβιβαζόμαστε,ούτε δεχόμαστε" την πρόταση Καραμανλή για σύσταση εξεταστικής επιτροπής δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: "Θέλουμε προανακριτική επιτροπή,γιατί εξεταστική σημαίνει πολλή κουβέντα, αλλά όχι ουσία",υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    [03] Πρόταση νόμου για τα Ταμεία

    Πρόταση νόμου με τίτλο «Διασφάλιση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και διεύρυνση των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, με πρώτη υπογράφουσα την Αλέκα Παπαρήγα.

    Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της πρότασης νόμου, αυτή κατατίθεται με στόχο την κάλυψη των απωλειών που είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία από το 1950 μέχρι σήμερα:

    Συγκεκριμένα, προτείνεται:

    -Η κατάργηση κάθε διάταξης που επιτρέπει το "τζογάρισμα" των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

    -Η αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων, με την τοποθέτηση τους μόνον σε τίτλους του Δημοσίου.

    -Η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες και για όσους εργάζονται στα βαρειά και ανθυγιεινά στα 55 και στα 50 αντίστοιχα. Πλήρης σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας με την συμπλήρωση 30 χρόνων εργασίας ή 9.000 ένσημα. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4050 ημέρες ασφάλισης.

    -Σύνταξη στο 80% των συνολικών αποδοχών του τελευταίου μήνα πριν τη συνταξιοδότηση (με βασικό μισθό τα 1.400 και κατώτερη σύνταξη τα 1.120 ευρώ).

    -Να μην επιβληθεί καμιά πρόσθετη επιβάρυνση στους ασφαλισμένους, και προοπτικά να απαλλαγούν από τις ασφαλιστικές εισφορές.

    -Απαλλαγή των εργαζομένων από την εισφορά για τον κλάδο της υγείας και πρόνοιας.

    -Το κόστος από τα μέτρα αυτά, γενικότερα η ενίσχυση της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης να βαρύνει το κράτος και την εργοδοσία, ιδιαίτερα το μεγάλο κεφάλαιο σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και την κατάργηση των φορολογικών και άλλων προνομίων.-

    [04] "Στήριξη με διαφάνεια"

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Λαϊκών Αγορών Αττικής, είχε το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στα γραφεία του Συνασπισμού.

    Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέκος Αλαβάνος, σε δηλώσεις του στη χθεσινή έκτακτη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, είπε ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας "είναι εκτός τόπου και χρόνου", ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «τζάμπα χρήμα στους τραπεζίτες».

    Ειδικότερα, σχετικά με τη διεθνή οικονομική κρίση και τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο κ. Αλαβάνος ανέφερε:

    «Αν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας, περιφέρονται σε διάφορα διεθνή κέντρα, οικονομικά και πολιτικά της Δύσης για να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να πουν ότι συνεχίζουν τις μεταρρυθμίσεις, τότε είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αποδείχθηκε ότι οι ακραίες φιλελεύθερες πολιτικές όπως των ΗΠΑ απέτυχαν. Η ΝΔ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την περιπέτεια την οικονομική στην οποία έχει εμπλακεί η χώρα».

    «Δεν συμφωνούμε -πρόσθεσε- με τζάμπα χρήμα στους τραπεζίτες, έχουν ευθύνη, δεν δεχόμαστε η στήριξη των τραπεζών να είναι έξω από το πλαίσιο της διαφάνειας».

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε ακόμα εγγύηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ επισήμανε ότι οι οποιεσδήποτε χρηματοδοτήσεις τραπεζών από πλευράς Δημοσίου πρέπει να εξασφαλίζουν συμμετοχή του στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

    [05] Από σήμερα η διάθεση πετρελαίου

    Από 68 έως 74 λεπτά το λίτρο αναμένεται να κινηθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που διατίθεται από την Τετάρτη, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

    Οι τιμές παρβ ότι είναι ακόμη υπό διαμόρφωση θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα, ελάχιστα ακριβότερα από πέρυσι, σημείωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βενζινοπωλών.

    Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Διακινητών πετρελαίου θέρμανσης δήλωσε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε από τους εκπροσώπους της αγοράς συγκράτηση τιμών και άμεση μετακύληση των μειώσεων στον καταναλωτή, σημειώνοντας ότι η αγορά θα συμπιέσει όσο το δυνατόν τα κέρδη της.

    "Με σωστό συντονισμό καταφέραμε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να έχει τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τους καταναλωτές.Το μήνυμα μας είναι διαρκής επαγρύπνηση παντού ώστε ο καταναλωτής να νιώθει ασφαλής" τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 October 2008 - 12:30:35 UTC