Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες και τομές"
  • [02] Νευρικότητα στις διεθνείς αγορές
  • [03] Μηνυτήριες αναφορές

  • [01] "Χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες και τομές"

    Την ιδιαίτερη χαρά του για την επίσκεψη του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης και προέδρου του σοσιαλιστικού κόμματος της Σερβίας Ίβιτσα Ντάσιτς στην Αθήνα, αλλά και για τη μεταξύ τους συνάντηση, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου.

    "Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκεται εδώ μετά από το σχηματισμό της κυβέρνησης της Σερβίας, κάτι για το οποίο συμβάλαμε κι εμείς από την πλευρά μας και εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς" είπε ο κ. Παπανδρέου με δηλώσεις του από το Μουσείο Μπενάκη, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε "καθαρή" την κατεύθυνση της σερβικής κυβέρνησης, μιας "κυβέρνησης συμμαχιών", που όπως υπογράμμισε, έχει κατεύθυνση ευρωπαϊκή, δημοκρατική αλλά και σοσιαλδημοκρατική.

    Αφού προέβλεψε ότι η σερβική κυβέρνηση θα έχει "σημαντικές επιτυχίες" στην προσπάθεια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι την προσπάθεια αυτή πάντα το ΠΑΣΟΚ την υποστηρίζει σθεναρά, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι θα είναι για το καλό όχι μόνο της Σερβίας αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής περιοχής.

    Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τα θέματα των Βαλκανίων καθώς και για τη διεθνή οικονομική κρίση, "όπου χρειάζονται συντονισμένες και ουσιαστικές ενέργειες και τομές" όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Τέλος, συζητήθηκε και η ενταξιακή πορεία του σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

    Αφού χαρακτήρισε τη διαδικασία ένταξης ως "θετική", ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε πως στο μέλλον προσβλέπει να μπορέσει να καλωσορίσει τον Σέρβο αντιπρόεδρο και ως μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου

    "Από όσα είπε ο πρωθυπουργός είναι προφανές ότι στην Σύνοδο δεν προσήλθε με προτάσεις, δεν συνεισέφερε στην συζήτηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου,αναφερόμενος στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που αφορούν σε Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και επανεξέταση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,καθώς και του Συμφώνου Σταθερότητας και πρόσθεσε ότι "τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν στην ατζέντα του πρωθυπουργού".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του Κινήματος για τυχόν διολίσθηση, όπως είπε, εξαιτίας της κρίσης, των πολιτικών για τις κλιματικές αλλαγές στον ρόλο του "φτωχού συγγενή", ανέφερε ότι υπήρξε διαβεβαίωση του πρωθυπουργού στις δηλώσεις του και πρόσθεσε ότι "θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις πολιτικές αυτές".

    «Στα εσωτερικά θέματα, ο πρωθυπουργός, δεν είδε, δεν άκουσε, δεν κατάλαβε τίποτα, είχαμε μια επανάληψη της παράστασης της ΔΕΘ» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την συνέντευξη του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι «όπως τότε κάλυπτε υπουργούς που αργότερα αναγκάστηκε να αποχωριστεί, έτσι και τώρα καλύπτει υπουργούς».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής δεν κατάφερε να εξηγήσει γιατί άλλαξε άποψη σχετικά με την Εξεταστική, ούτε και γιατί αρνείται την Προανακριτική Επιτροπή, σε ότι αφορά την υπόθεση Βατοπαιδίου.

    Σχολιάζοντας την απάντηση του πρωθυπουργού ότι «αισθάνεται ισχυρός», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «στην πολιτική δεν είναι ανάγκη να το λες, πρέπει να το δείχνουν και οι πράξεις σου».

    Αναφερόμενος στο θέμα του Βατοπαιδίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για την ερώτηση-αίτηση κατάθεσης εγγράφων από 26 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις ενέργειες της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και είπε ότι «φαίνεται πως το εκτελεστικό όργανο ήταν η ΚΕΔ και ο πρόεδρός της και διευθύνων σύμβουλος, κ. Γκράτσιος, εκλεκτός του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος».

    Κληθείς να σχολιάσει την στάση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α σε σχέση με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, πρώτον, ότι το χρονικό όριο παραγραφής των αδικημάτων είναι ο Ιούνιος του 2009 και πρόσθεσε ότι «για να μην υπάρξει παραγραφή πρέπει να έχουν ασκηθεί διώξεις πριν τον Ιούνιο του 2009, και για να ασκηθούν διώξεις πρέπει να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή, όποιος συνεπώς δεν ψηφίζει την Προανακριτική, στην πράξη οδηγεί σε παραγραφή, σε ατιμωρησία».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε «όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και βουλευτές της ΝΔ» να υπερψηφίσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η αρχική αρνητική τοποθέτηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, «φαίνεται ότι γινόταν από την πρόταξη της ανάγκης να μπει «στο κάδρο» και το ΠΑΣΟΚ, κάτι που έτσι κι αλλιώς γίνεται και με την Προανακριτική», και χαρακτήρισε «θετική την αλλαγή στάσης που βλέπουμε από χθες το απόγευμα», ενώ εξέφρασε την ελπίδα υπερψήφισης της πρότασης του ΠΑΣΟΚ.

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ θα συμφωνούσε με την εξέταση όλου του ζητήματος και ενδεχόμενων ευθυνών υπουργών του, ασχέτως αν έχει υπάρξει παραγραφή», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η Προανακριτική μπορεί να ερευνήσει και την περίοδο του ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε ότι «στην πρόταση (του ΠΑΣΟΚ) λέγεται ότι μπορούν να εξεταστούν και άλλα πρόσωπα, πέραν των τριών» και έθεσε το ερώτημα: «Το ζητούμενο είναι να αναδειχθούν οι ευθύνες, δεν είναι να αναληφθούν οι ευθύνες;»

    Στην παρατήρηση ότι «το ΠΑΣΟΚ μιλά εκ του ασφαλούς, γιατί έχει υπάρξει παραγραφή», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η τελευταία πράξη του ΠΑΣΟΚ ήταν η αναπομπή της υπουργικής απόφασης» και έθεσε το ερώτημα «αν το ΠΑΣΟΚ είχε δώσει την Βιστωνίδα στην Μονή γιατί ήταν στα δικαστήρια η Μονή με το Δημόσιο μέχρι το 2005 που ο κ. Δούκας υπέγραψε το έγγραφο με το οποίο αποφάσισε το ελληνικό Δημόσιο να μην διεκδικεί την Βιστωνίδα».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δεν έχει πάρει απάντηση σε αυτό το ερώτημα και επειδή δεν υπάρχει απάντηση είναι σαφές ότι επί ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε η μεταβίβαση της κυριότητας».

    Κληθείς να σχολιάσει αποστροφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ για «βρώμικο β89», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «δεν θα χρησιμοποιήσω την υπόθεση για γενική τοποθέτηση σχετικά με τις σχέσεις μας με τα άλλα κόμματα που βρίσκονται στον προοδευτικό χώρο, ούτε έχω ακούσει στελέχη μας να μιλάνε για «βρώμικο β89».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για τις προτάσεις διαλόγου που έχει απευθύνει το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα δεν θα σταματήσουμε ποτέ να θέτουμε προ των ευθυνών τους τα άλλα κόμματα της Αριστεράς και τους έχουμε ασκήσει πολλές φορές κριτική γιατί αντί να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση, κάνουν κριτική σε ένα νεφελώδη δικομματισμό».

    «Αυτό που προέχει είναι να απαλλαγεί η χώρα από αυτήν την κυβέρνηση και το πλαίσιο αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή εκτρέφει φαινόμενα όπως αυτό του Βατοπαιδίου. Οι Έλληνες πολίτες δεν θα συγχωρήσουν την ατιμωρησία και αυτούς που θα ψηφίσουν κατά της Προανακριτικής Επιτροπής» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρξει αποχώρηση της ΝΔ από την ψηφοφορία για την Προανακριτική για να αποφευχθούν κάποιες διαρροές ψήφων» σχολιάζοντας διάφορες «συζητήσεις διαδρόμων».

    Ερωτηθείς αν υπάρξει πρόταση της κυβέρνησης για «σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εργασιών Εξεταστικής Επιτροπής με προοπτική άμεσης ενεργοποίησης Προανακριτικής και στόχο τον Ιούνιο να υπάρξει απόδοση ευθυνών και διαδικασία Ειδικού Δικαστηρίου», τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε Προανακριτική γιατί έχουν προκύψει ευθύνες υπουργών, αυτή η πρόταση είναι χειρότερη από την Προανακριτική, ως προς την Εξεταστική τα αφήνουμε όλα ανοιχτά».

    Απαντώντας τέλος σε ερώτηση που αφορούσε τον Διοικητή του Αγίου Όρους, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η Προανακριτική μπορεί να καλέσει διάφορα πρόσωπα, σε αντίθεση με την Εξεταστική, τόνισε όμως ότι από ότι γνωρίζει ο διοικητής του Αγίου Όρους δεν έχει άμεση σχέση με την διαχείριση της περιουσίας των μονών.

    [02] Νευρικότητα στις διεθνείς αγορές

    Επειτα από μια ισχυρή πτώση χθες, τα ευρωπαϊκά και τα ασιατικά χρηματιστήρια ανέκαμψαν σήμερα, αντανακλώντας τη νευρικότητα των αγορών που δέχονται τα διασταυρούμενα πυρά των σχεδίων οικονομικής υποστήριξης, από τη μια πλευρά , και των κακών οικονομικών ειδήσεων, από την άλλη.

    Στην Ευρώπη, έπειτα από τη χθεσινή πτώση κατά 5%-6%, τα χρηματιστήρια του Λονδίνου, του Παρισιού και της Φρανκφούρτης ενισχύθηκαν κατά τα πρώτα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης κατά 4,3%, 4,4% και 3,7% αντίστοιχα.

    Μία ώρα νωρίτερα ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο έκλεινε με άνοδο 2,78% , έπειτα από τη χθεσινή πτώση του 11,41%.

    Η Wall Street έκλεισε επίσης με άνοδο των τελευταίων λεπτών 4,68%, αφού πέρασε ολόκληρη την ημέρα των συναλλαγών στο κόκκινο. Την Τετάρτη το χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης γνώρισε την μεγαλύτερη πτώση του από το 1987 (-7,87%).

    Έντονες διακυμάνσεις επικρατούν στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρά το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Ο γενικός δείκτης τιμών στις 12:05 η ώρα βρισκόταν στις 2.200,80 μονάδες παρουσιάζοντας σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 2,41%, ενώ ξεκίνησε ανοδικά σημειώνοντας κέρδη έως 3,48%

    "Ο βαθμός αστάθειας των αγορών είναι απίστευτος", λέει στη Νέα Υόρκη η Λίντσεϊ Πίγκζα του FTN Financial προσθέτοντας: "Αυτό απεικονίζει το κλίμα που επικρατεί στους επενδυτές. Από τη μια πλευρά έχουμε πλήθος απογοητευτικών οικονομικών δεδομένων και από την άλλη λαμβάνουμε ενέσεις αισιοδοξίας από την κυβέρνηση και την Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα που δεσμεύονται να υποστηρίξουν την οικονομία ό,τι και αν συμβεί".

    Αυτή η κίνηση γιο-γιο συνεχίσθηκε σε άλλες χρηματαγορές της Ασίας: το Σίδνεϊ και η Ταϊπέι έκλεισαν με απώλειες 1,1% και 2,28% αντίστοιχα, ενώ στο μέσον της συνεδρίασης η Σανγκάη κατέγραφε άνοδο 1,0% και το Χονγκ Κονγκ παρέμενε στο -0,03%.

    Οι μεγάλες χρηματαγορές έχουν χάσει από την αρχή του έτους το 40% της αξίας τους.

    "Επειτα από μια πληθώρα σωστικών κυβερνητικών μέτρων και μια κρίση πωλήσεων από πανικό, οι μετοχές βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Αλλά το εύρος και η ταχύτητα μιας πιθανής ανάκαμψης παραμένουν εξαιρετικά αβέβαια", λέει στο Τόκιο Σρικάλα Κοτσουγκοβιντάν, αναλυτής της Barclays Capital.

    Επειτα από το σχέδιο υποστήριξης των τραπεζών ύψους 2.000 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι Ευρωπαίοι ανακοίνωσαν χθες την πρόθεσή τους να λάβουν μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας, που βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.

    Aλλά "δεν θα υπάρξει πρόγραμμα γενικευμένης ανάκαμψης στην Ευρώπη", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroupe Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξηγώντας ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα αύξανε ακόμη περισσότερο το δημόσιο χρέος κάθε χώρας.

    Με στόχο "την πραγματική και πλήρη μεταρρύθμιση" του διεθνούς οικονομικού συστήματος, η ΕΕ προσπαθεί επίσης να αποσπάσει από την Ουάσινγκτον συμφωνία για τη σύγκληση τον Νοέμβριο συνόδου κορυφής της Ομάδας των 8 με τη συμμετοχή των αναδυομένων οικονομιών.

    Το θέμα θα συζητηθεί αύριο κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Καμπ Ντέιβιντ του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, του Γάλλου ομόλογου του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Η προοπτική δεν αρκεί για να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας στη διεθνείς χρηματαταγορές, που βρίσκονται σε αναταραχή εξαιτίας των φόβων για παγκόσμια ύφεση και υπό την πίεση των πωλήσεων στις οποίες προχωρούν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) σε αναζήτηση ζεστού χρήματος.

    "Οι φορείς της αγοράς παραμένουν επιφυλακτικοί πριν από το σαββατοκύριακο", εξηγεί ο Τοσιχίκο Ματσούνο, ερευνητής της SMBC Friend Securities. "Μια σειρά οικονομικών αποτελεσμάτων επιχειρήσεων θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι επιχειρήσεις δεν πάνε καλά. Αυτό που αγνοούμε είναι σε ποιόν βαθμό τα αποτελέσματα αυτά θα είναι άσχημα", λέει.

    Πολλές αμερικανικές εταιρείες ( Microsoft, Ford, Apple, Boeing, Wachovia, Bank of America κλπ) αναμένεται να δημοσιεύσουν την επόμενη εβδομάδα τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου. Η περίοδος των οικονομικών αποτελεσμάτων αρχίζει την επόμενη εβδομάδα και στην Ιαπωνία.

    Χθες η Google και η IBM ανακοίνωσαν οικονομικά αποτελέσματα υψηλότερα των προσδοκιών της αγοράς, αλλά η τράπεζα Citigroup ανακοίνωσε για τέταρτο συνεχές τρίμηνο απώλειες, ενώ η Merril Lynch πέρασε επίσης στο κόκκινο. Η General Motors ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει στην απόλυση 1.600 εργαζομένων σε τρία από τα εργοστάσιά της στις ΗΠΑ.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 2,8% τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο 1974.

    Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο διοχέτευσης 700 δις δολαρίων για τη διάσωση των τραπεζικών ιδρυμάτων θα επιτρέψει την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην καρδιά της, περιλαμβανομένου του στεγαστικού τομέα.

    Η Γερμανία αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2009, στο 0,2%, αντί του 1,2%, στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 2003. Οσο για την Ιρλανδία, βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

    Η τιμή του πετρελαίου, αφού πέρασε χθες κάτω από το όριο των 70 δολαρίων, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο 2007, έφθασε σήμερα στα 72,35 δολ./βαρέλι.

    Στο μεταξύ, ο ΟΠΕΚ αναμένεται να αποφασίσει τη μείωση της παραγωγής του όσον αφορά το αργό, κατά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο βαρέλια στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του στις 24 Οκτωβρίου, απέναντι στη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Αμπντάλα Μπεν Χαμάντ Αλ-Ατίγια.

    Η οικονομική κρίση είναι μια καθοριστική στιγμή για την παγκόσμια οικονομία και πρέπει να βρεθούν λύσεις σε διεθνές επίπεδο για τον τερματισμό της, επισημαίνει ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν σε άρθρο του στην εφημερίδα Washington Post.

    Ο κ. Μπράουν αναφέρεται στη νέα οικονομική τάξη και στη δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ως μοντέλα για τον τρόπο επίλυσης της σημερινής κρίσης σημειώνοντας ωστόσο πως αυτοί οι μεταπολεμικοί οικονομικοί θεσμοί είναι παρωχημένοι. "Πρέπει να ανοικοδομηθούν σύμφωνα με τη νέα εποχή που χαρακτηρίζεται από παγκόσμιο και όχι εθνικό ανταγωνισμό και από ανοικτές και όχι κλειστές οικονομίες. Οι διεθνείς εισροές κεφαλαίου είναι τόσο μεγάλες που ξεπερνούν τις κυβερνήσεις. Και η εμπιστοσύνη, το σημαντικότερο από όλα τα κεφάλαια, έχει χαθεί" λέει ο Βρετανός πρωθυπουργός και προσθέτει ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να χτυπήσουν "τη ρίζα του προβλήματος". "Το επόμενο στάδιο είναι να οικοδομήσουμε εκ νέου το διεθνές οικονομικό σύστημα που έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό" τονίζει ο κ.Μπράουν.

    [03] Μηνυτήριες αναφορές

    Μηνυτήρια αναφορά κατά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργου Σανιδά και του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών κ. Κυριάκου Καρούτσου κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το ΠΑΣΟΚ δια των βουλευτών του κ. Δ.Ρέππα, Γρ.Νιώτη, Μ.Καρχιμάκη και Μ.Ξενογιαννακοπούλου. Μήνυση, επίσης, σε βάρος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά και του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ.Καρατζαφέρης

    Στην αναφορά του ΠΑΣΟΚ, που υπογράφεται από 100 βουλευτές του με πρώτη αυτήν του προέδρου κ. Γιώργου Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ μηνύει τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας σχετικά με τον χειρισμό της δικογραφίας για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ρέππας μετά την κατάθεση της μήνυσης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε αυτή την ενέργεια "ως ελάχιστη συμβολή στην προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος, της Βουλής και της δικαιοσύνης. Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν".

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ.Γιώργος Καρατζαφέρης κατέθεσε μήνυση σε βάρος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργου Σανιδά, του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη και κατά παντός άλλου υπευθύνου για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

    Ο κ. Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που μηνύει τον κ. Σανιδά (η πρώτη ήταν για την υπόθεση των καταγγελιών του εφοπλιστή κ. Φώτη Μανούση). Όπως είπε ο κ. Καρατζαφέρης "ο σφετερισμός αρμοδιοτήτων της Βουλής αποτελεί ''εσχάτη προδοσία.'' Στραφήκαμε και κατά του υπουργού διότι αμέλησε να διώξει πειθαρχικά τον κ. Σανιδά για το ολίσθημά του".

    Συζήτηση για Εξεταστική Επιτροπή

    Πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και 80 βουλευτές της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής η σχετική συζήτηση να διεξαχθεί την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, το απόγευμα.

    Όπως σημειώνεται στην πρόταση της ΝΔ, "λόγοι διαφάνειας και πλήρους εφαρμογής της αρχής της νομιμότητας επιβάλλουν την εκ μέρους της Βουλής έρευνα της όλης υπόθεσης από τότε που δημιουργήθηκε το ζήτημα, δηλαδή από τότε που εκδόθηκαν οι πρώτες διοικητικές πράξεις, πάνω στις οποίες βασίσθηκε η παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων στη Μονή".

    Προτείνεται, δε, η σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου "χωρίς να παρακωλύεται, καθ' οιονδήποτε τρόπο, η έρευνα που διεξάγεται από τη Δικαιοσύνη και η περαιτέρω εξέλιξη της".

    Σύμφωνα με το άρθρο 144 του κανονισμού της Βουλής, η ολομέλεια του σώματος μπορεί να συνιστά εξεταστικές επιτροπές από μέλη της για την εξέταση ειδικών ζητημάτων δημόσιου ενδιαφέροντος, και ότι η σχετική πρόταση πρέπει να υπογράφεται από το ένα πέμπτο (60) του όλου αριθμού των βουλευτών. Η πρόταση εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη, διεξάγεται κατά τις διατάξεις για γενικευόμενη επερώτηση και τερματίζεται υποχρεωτικά μέσα σε μία συνεδρίαση. H απόφαση της Ολομέλειας της Boυλής για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.

    Συζήτηση για Προανακριτική Επιτροπή

    Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η συζήτηση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν υπουργικές ευθύνες στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, ανακοίνωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Πρόεδρος της Βουλής. Σύμφωνα με τον κ.Σιούφα, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ζήτησαν η πρότασή τους να συζητηθεί την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, ημέρα συζήτησης της πρότασης της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, σε ξεχωριστή πρωινή συνεδρίαση, ωστόσο η πλειοψηφία της διάσκεψης αποφάσισε διαφορετικά.

    Την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες του υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσσόπουλου, του πρώην υφυπουργού Οικονομίας & Οικονομικών Π. Δούκα και του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκου στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου κατέθεσαν στη Βουλή οι 101 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρώτο υπογράφοντα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τον πρώην υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρο Δούκα και τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης "για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος", τον τον υπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Ρουσόπουλο για "ηθική αυτουργία" στην τέλεση των παραπάνω αδικημάτων.

    Οι υπογράφοντες αναφέρουν ότι "από το πόρισμα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που προτείνουμε να συγκροτηθεί θα προκύψει [..] η περαιτέρω εξειδίκευση και εξατομίκευση των πράξεων ώστε να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής για την άσκηση ή μη δίωξης" καθώς και η "τυχόν συμμετοχή άλλων προσώπων ως συναυτουργών και συμμετόχων".

    Σημειώνουν ακόμη ότι "η παρούσα Βουλή βρίσκεται ήδη στη δεύτερη τακτική σύνοδο της και είναι σφόδρα πιθανή η διάλυση της" και ότι "επείγει η κίνηση της [..] διαδικασίας, ώστε να μη λήξει η κατά χρόνο αρμοδιότητα της Βουλής και να μη διαφύγουν του δικαστικού ελέγχου πράξεις που τελέστηκαν κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο".

    Η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα τεθεί, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, σε συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, ώστε να ληφθεί απόφαση συγκρότησης ή όχι ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης.

    Η ψηφοφορία είναι μυστική και σ' αυτή δεν μετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης.

    Η απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151+).

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    "Πουθενά και ποτέ δεν πιέστηκε κανένας, πουθενά και ποτέ δεν εξαναγκάστηκε κανένας" δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ Χατζηγάκης στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΝ Κ. Ρόβλια "σχετικά με τις παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου". Πουθενά στην αίτηση παραίτησης των δύο αντεισαγγελέων δεν φαίνεται ότι έγινε εξαναγκασμός πρόσθεσε ο κ. Χατηγάκης χαρακτηρίζοντας την κατηγορία "τελείως αβάσιμη και ψευδή".

    Ο κ. Χατζηγάκης είπε ότι η κυβέρνηση πληροφορήθηκε τις παραιτήσεις "κατόπιν εορτής" ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια, "έστω κατ' υπέρβαση της εξουσία μας, αλλά για το καλό της Δικαιοσύνης, και καλέσαμε τους δύο αντεισαγγελείς να παραμείνουν, για να ριχθεί φως (δηλώνοντας έτσι) ότι εμπιστευόμαστε το έργο όλων.

    Τόνισε μάλιστα ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση "δεν φοβούμαστε από απειλές, από κραυγές, και από δήθεν απειλές ότι θα υπάρξουν ερωτήσεις, επερωτήσεις και άλλες παρεμβάσεις εναντίον μας".

    "Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, και η κυβέρνηση, μόλις πέσει ο κονιορτός θα λάμψει η αλήθεια" είπε ο κ. Χατζηγάκης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ρόβλιας επέρριψε προσωπικές ευθύνες στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι "με τους εγκάθετους της κυβέρνησής σας, οδηγήσατε τους δύο εισαγγελείς σε παραίτηση από το δικαστικό σώμα διότι αρνήθηκαν να κουκουλώσουν το σκάνδαλο της μονής". Σύμφωνα με τον κ. Ρόβλια (οι δύο δικαστικοί) "πιέστηκαν αφόρητα και απειλήθηκαν, και παραιτήθηκαν για να μην παραβιάσουν το Σύνταγμα. Κανείς δεν εγκαταλείπει την καριέρα του για ψύλλου πήδημα".

    "Παριστάνετε την αθώα περιστερά αλλά δεν είστε" είπε ο κ. Ρόβλιας στον κ. Χατζηγάκη, προσθέτοντας ότι συνέδεσε το όνομά του με "μια ακόμα μαύρη σελίδα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Συνταξιοδοτήσατε πρόωρα την πολιτική σας αξιοπιστία" είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    Ανταπαντώντας, ο κ. Χατζηγάκης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί με τις απειλές του να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη και απέδωσε την ευθύνη για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου στο ΠΑΣΟΚ. "Το περίφημο σκάνδαλο Βατοπεδίου έγινε, ανδρώθηκε και συντελέστηκε επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ" είπε ο κ. Χατζηγάκης. Απαντώντας μάλιστα σε παρέμβαση του κ. Ρόβλια για το εάν η τελευταία φράση του υπουργού αποτελεί νέα παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, ο κ. Χατζηγάκης είπε ότι υπάρχουν γνωμοδοτικές αποφάσεις και αποφάσεις υφυπουργών του ΠΑΣΟΚ με τις οποίες δίνονταν 25-27.000 στέμματα στη Μονή. "Δεν είναι ένα γεγονός που το ξέρετε αλλά το κρύβετε, και γι' αυτό δεν θέλετε εξεταστική; Γιατί φοβάστε μήπως βγουν οι δικές σας οι βρομιές στη φόρα;" είπε ο κ. Χατζηγάκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 October 2008 - 10:30:34 UTC