Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν θα συμμετάσχει η Νέα Δημοκρατία
  • [02] "Η Ν.Δ. δεν αντέχει την αλήθεια"
  • [03] Με στόχο τη νίκη

  • [01] Δεν θα συμμετάσχει η Νέα Δημοκρατία

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι η ΝΔ δε θα συμμετάσχει στην αυριανή συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Βουλή αποφάσισε χθες ομόφωνα τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία στα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει τελειώσει το έργο της και θα βγάλει το σχετικό πόρισμα.

    «Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, υπογράμμισε, η Εξεταστική Επιτροπή έχει τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών και του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, δηλαδή, ουσιαστικά έχει τις ίδιες αρμοδιότητες από πλευράς ανακριτικής δουλειάς με εκείνη την οποία έχει και η Προανακριτική Επιτροπή.

    Είναι σαφές ότι, όταν ολοκληρώσει η Εξεταστική Επιτροπή το έργο της, παράλληλα και η δικαιοσύνη συνεχίζει το δικό της, θα υπάρχει δυνατότητα, αφού όλα έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας και εφόσον έχουν προκύψει πραγματικά ποινικές ευθύνες με τεκμηριωμένα στοιχεία να κατατεθεί και αίτηση για Προανακριτική Επιτροπή, όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής».

    «Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ, συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, μόλις καταθέσαμε Εξεταστική Επιτροπή, κατέθεσε αίτηση για Προανακριτική αόριστη, αβάσιμη, σύμφωνα με την περιρέουσα ατμόσφαιρα και με στόχο να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή και να πολιτικοποιήσει τη Δικαιοσύνη. Θίγει, όπως είναι γνωστό, και όπως φάνηκε από τη χθεσινή συζήτηση, τους ίδιους τους θεσμούς, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ».

    Ο κ. Παυλόπουλος συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «είναι δεδομένο ότι εμείς δεν επρόκειτο να τη στηρίξουμε ποτέ και θα την καταψηφίζαμε. Αν μετείχαμε στην αυριανή διαδικασία, τότε η Βουλή δε θα μπορούσε να επανέλθει στο θέμα καθώς εάν η πρόταση καταψηφιστεί για την ίδια υπόθεση δεν είναι δυνατόν να επανέλθει η Βουλή. Θα μπορούσε δηλαδή, να κατηγορηθεί η πλειοψηφία η οποία έχει δεδομένη την άποψη ότι δεν μπορεί να υπερψηφιστεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ότι εκείνη οδήγησε να μην βγουν τα πράγματα στο φως».

    Ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να μην εμμείνει σε αυτή την πρόταση η οποία μαθηματικά, όπως είπε, «θα οδηγήσει στο κουκούλωμα της υπόθεσης», να περιμένει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής και εφόσον προκύψουν πλήρη στοιχεία, να προχωρήσει η διαδικασία. «Εμείς, τονίσε ο υπουργός, δεν πρόκειται να μετάσχουμε αύριο στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, γιατί δεν έχουμε κανένα σκοπό να ευτελίσουμε την όλη κοινοβουλευτική διαδικασία».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η ΝΔ φοβάται τις διαρροές και γι αυτό δεν μετέχει, ο κ. Παυλόπουλος απάντησε "καθόλου, σας το είπα και το επαναλαμβάνω, είναι συμπαγής η Κοινοβουλευτική Ομάδα".

    Ο υπουργός Οικονομίας, ύστερα από άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε ότι «στις παρούσες συνθήκες και μετά τη χθεσινή απόφαση της Βουλής για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία ήταν και ομόφωνη και η οποία θα διερευνήσει σε όλη της την έκταση την υπόθεση του Βατοπαιδίου θα ήταν περιφρόνηση στους θεσμούς και ευτελισμός τους το να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία».

    Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και αφού είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας.

    Μόλις ξεκίνησε ο διάλογος για τη στάση που θα τηρούσε η ΝΔ στην αυριανή συζήτηση, ο υπουργός Επικρατείας, Θόδωρος Ρουσόπουλος, ζήτησε να μην παρίσταται λέγοντας «για λόγους πολιτικής ευθιξίας, δεν θα ήθελα να είμαι παρών στη συζήτηση της Κυβερνητικής Επιτροπής για το θέμα της Προανακριτικής Επιτροπής, δεδομένου ότι είμαι και ο ίδιος στόχος των συκοφαντιών του ΠΑΣΟΚ».

  • ** Το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν με καλύτερο τρόπο οι επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματιστηριακή κρίση, το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, παρουσίασε στην Κυβερνητική Επιτροπή ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι «στόχος είναι να μπορέσουμε τους επόμενους μήνες και το επόμενο διάστημα να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει επαρκής ρευστότητα στην οικονομία, προκειμένου να μπορούν να χρηματοδοτούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι καταναλωτές, τα νοικοκυρια και όλοι όσοι χρειάσζονται χρήματα».

    Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας "το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και φερέγγυο, αλλά δεδομένης της πρωτοφανούς χρηματοπιστωτικής αναταραχής χρειάζεται, όπως και σε άλλες χώρες, να υπάρξουν πρωτοβουλίες μέσω της κυβέρνησης προκειμένου να μπορέσει η οικονομία μας να συνεχίσει να πορεύεται αδιατάρακτα τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια».

    [02] "Η Ν.Δ. δεν αντέχει την αλήθεια"

    Περί «πάνδημης απαίτησης για αλλαγή», μίλησε σε παρέμβασή του στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά την απόφαση της ΝΔ να μην συμμετάσχει στην αυριανή συζήτηση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    «Η ΝΔ δεν αντέχει την αλήθεια, τράπηκε σε φυγή, θίγοντας τους θεσμούς του κοινοβουλίου, θίγοντας την αξιοπρέπεια των βουλευτών της, θίγοντας ακόμα και την αξιοπρέπεια των ψηφοφόρων της και την ανάγκη ενός κράτους δικαίου», δήλωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας: «Στη μεγάλη υπόθεση λεηλασίας του δημοσίου, στο θέμα της Μονής Βατοπαιδίου, αναλάβαμε τις πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της διαφάνειας, της αλήθειας, της δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε κάθε τι για να κωλυσιεργήσει».

    Νωρίτερα, ο κ.Παπανδρέου, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία των δανειοληπτών, είχε δηλώσει πως «η κυβέρνηση έχει απολέσει προ πολλού την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

    «Όχι μόνο δεν μπορεί να αποκαταστήσει αυτή η κυβέρνηση το κλίμα εμπιστοσύνης που σήμερα χρειάζεται ο τόπος, αλλά θεωρεί ότι στην αναμπουμπούλα μπορεί να περάσει και απαρατήρητη, δηλαδή, να μεθοδεύσει νέες διευθετήσεις συμφερόντων», είπε ο Γ. Παπανδρέου.

    Δήλωσε επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει να αποτελέσει άλλοθι η διεθνής κρίση για μια νέα φορολογική αφαίμαξη ή, για την παράδοση, στην ασυδοσία της αγοράς και των συμφερόντων, και άλλων στρατηγικών τομέων της οικονομίας μας, και άλλων κοινωνικών πόρων και αγαθών.

    «Δεν αναφέρομαι εδώ μόνο στα 28 δισ ευρώ για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, αλλά και στα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, για τα οποία εμείς μπορούμε να μιλάμε, επειδή εμείς αποκαλύψαμε το σκάνδαλο των περιβόητων δομημένων ομολόγων, των τοξικών αυτών προϊόντων. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει νέος γύρος αρπαγής», είπε.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «δεν νοείται, μεσούσης της κρίσης να επιβάλλονται άδικοι φόροι στους εργαζόμενους» και πρότεινε για την χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος τα εξής:

    1. Να υπάρξει διαφάνεια και λογοδοσία στην αξιοποίηση αυτού του πακέτου των 28 δισ ευρώ: «Να γνωρίζει ο πολίτης, να γνωρίζει το ελληνικό Δημόσιο, ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα τής κάθε τράπεζας, πόσο σοβαρά είναι, ποιες οι επισφάλειές της, ποιες οι πραγματικές της ανάγκες», όπως είπε ο πρόεδρος του Κινήματος.

    2. Το ελληνικό Δημόσιο να στηρίξει μόνον εκείνες τις τράπεζες που έχουν ανάγκη και εφόσον έχουν εξασφαλίσει και οι ίδιες τη συμμετοχή τους με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    3. Να ενισχυθεί το πλαίσιο εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις τράπεζες, στην κεφαλαιαγορά, στις ιδιωτικές ασφαλίσεις, στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

    4. Να συνδεθεί η παροχή χρήματος, ρευστότητας, με την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και να δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό ειδικό ταμείο αναχρηματοδότησης των τραπεζών. Το ταμείο αυτό θα παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες, υπό τον όρο την αναχρηματοδότηση ή την παροχή νέων δανείων, με ευνοϊκούς όρους, προς τις μικρομεσαίες και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

    5. Να υιοθετηθούν οι προτάσεις (του ΠΑΣΟΚ) για τους δανειολήπτες.

    6. Να αποσυρθεί το σχέδιο προϋπολογισμού. Να επαναφέρει η κυβέρνηση το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Να μειώσει τα φορολογικά βάρη για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Να στηρίξει τις ασθενέστερες ομάδες με χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, όπως και επιδόματος θέρμανσης. Να αυξήσει τον συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, από το 7% στο 11%.

    7. Να προωθηθούν σοβαρές δημόσιες επενδύσεις.

    «Εμείς -κατέληξε ο κ. Παπανδρέου- σε αντίθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε μια δίκαιη κατανομή του πλούτου, την προστασία των δικαιωμάτων του Έλληνα πολίτη, του μικρομεσαίου επιχειρηματία».

    [03] Με στόχο τη νίκη

    Τη Γαλατασαράι αντιμετωπίζει απόψε ο Ολυμπιακός στο "Αλί Σαμί Γεν", στην πρεμιέρα των ομίλων του κυπέλλου UEFA. Το ματς θα αρχίσει στις 21:15 με τηλεοπτική μετάδοση από το MEGA.

    Ο Παναθηναϊκός χθες έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να φτάσει στην πρώτη του νίκη στο Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Βέρντερ Βρέμης. Στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Β΄ ομίλου οι "πράσινοι" αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 με τη γερμανική ομάδα στο ΟΑΚΑ και πλέον οι πιθανότητες πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης είναι ελάχιστες, ενώ δυσκολεύει πάρα πολύ και η υπόθεση της κατάκτησης της 3ης θέσης που οδηγεί στο Κύπελλο UEFA.

    Όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια, οι "πράσινοι" προδόθηκαν από το κέντρο της άμυνας, απ' όπου προήλθαν και τα δύο γκολ των Γερμανών. Τα δύο γκολ του Βαγγέλη Μάντζιου δεν έφτασαν τελικά στον Παναθηναϊκό, που αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, προηγήθηκε με 2-1 στο 68΄ και μέχρι το 83΄ κρατούσε τη μεγάλη νίκη, αλλά ο Ούγκο Αλμέιδα σαν σε προπόνηση ισοφάρισε.

    Στον άλλο αγώνα του ομίλου η Ιντερ επικράτησε 1-0 της Ανόρθωσης στο Μιλάνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 October 2008 - 14:30:27 UTC