Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάκαμψη στις διεθνείς χρηματαγορές

  • [01] Ανάκαμψη στις διεθνείς χρηματαγορές

    Μεγάλη άνοδο καταγράφουν οι συναλλαγές στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 ενισχύεται κατά 4,99%, στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 κατά 6,79%, ενώ στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX, ο οποίος στο άνοιγμα κατέγραψε απώλειες κατά 7,53%, επέστρεψε σε θετικό πρόσημο 2%.

    Με άνοδο 1,53% ξεκίνησε τη συνεδρίασή του και το ελβετικό Χρηματιστήριο.

    Θεαματική ανάκαμψη παρουσιάζουν οι τιμές των μετοχών στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο γενικός δείκτης τιμών στις 12:15 η ώρα βρισκόταν στις 1.970,09 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 9,56%.

    Εντονα ανοδικές τάσεις επικρατούν και στα ασιατικά χρηματιστηρια. Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 7,74%, ακολουθώντας τη θεαματική άνοδο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, με 10,88%.

    Πρωτοβουλίες των ηγετών

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκε χθες στις Βερσαλλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 7 Νοεμβρίου και τη Σύνοδο της G20 (ηγετών των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών και των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών) στην Ουάσιγκτον στις 15 Νοεμβρίου.

    "Η πρώτη μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει η επέκταση των οικονομικών προβλημάτων και σε άλλες χώρες, περιλαμβανόμενης της ανατολικής Ευρώπης, όπου τα προβλήματα ήδη εμφανίζονται και όπου πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα" δήλωσε ο κ. Μπράουν στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

    Από την πλευρά του, ο Νικολά Σαρκοζί, που το εξάμηνο αυτό προεδρεύει στην ΕΕ, εξέφρασε την ευχή η Ευρωπαική Ενωση να αυξήσει "τουλάχιστον στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ" -έναντι των 12 που είναι τώρα- "την ικανότητά της να ανταποκριθεί στην παρούσα οικονομική κρίση" .

    "Θα προτείνω στις 7 Νοεμβρίου όπως η Ευρωπαική Ενωση που ήδη διαθέτει 12 δισεκατομμύρια ευρώ σε ρευστό για να υποστηρίξει ορισμένα κράτη της, να ξεπεράσει τα 20 δικσεκατομμύρια ευρώ ώστε να μπορέσει αυξάνοντας την οικονομική της ικανότητα, να ανταποκριθεί πληρέστερα στην κρίση" τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

    Αύριο ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

    Ζοφερές προβλέψεις για την οικονομία

    Σήμερα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να μειώσει το βασικό της επιτοκιο κατά 0,50% σε 1%, ενώ μια νέα μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ είναι πιθανή στην προσεχή συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ζαν Κλόντ Τρισέ.

    "Θεωρώ πιθανή" τη μείωση του βασικού επιτοκίου στην επόμενη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Νοεμβρίου, με δεδομένο ότι οι "πληθωριστικές πιέσεις μειώθηκαν" σχολίασε ο Ζ.Κ.Τρισέ κατά τη διάρκεια συνεδρίου που οργάνωσε το ισπανικό πρακτορείο "Europa Press".

    Η ΕΚΤ είχε προβεί στις 8 Οκτωβρίου στη μείωση του βασικού της επιτοκίου, στο 3,75% από 4,25% που ήταν μέχρι τότε, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης δράσης των περισσοτέρων κεντρικών τραπεζών.

    Στο μεταξύ, μείωση των επιτοκίων ζητούν οι επιχειρήσεις στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω προβλέψεων ότι η οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει στην περικοπή περισσοτέρων του 1 εκατ. θέσεων εργασίας το 2009.

    Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί από το 7% στο 7,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, με την περικοπή 1,1 εκατ. θέσεων εργασίας και ενώ το τρέχον έτος δημιουργήθηκαν περισσότερες από 2 εκατ. θέσεις εργασίας.

    Πακέτο σωτηρίας 25,1 δισ. δολαρίων για την Ουγγαρία

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) , η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και η Παγκόσμια Τράπεζα συμφώνησαν απόψε σε ένα οικονομικό πακέτο 25,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διάσωση της Ουγγαρίας για να τη βοηθήσουν να ανταπεξέλθει με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε το ΔΝΤ.

    Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι κατέληξαν σε συμφωνία με την Ουγγαρία για δάνειο 15,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη με χρηματοδότηση επιπλέον 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Παγκόσμια Τράπεζα με άλλα 1,3 δις δολάρια.

    "Το πακέτο μπορεί να προωθηθεί στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για έγκριση στις αρχές Νοεμβρίου με τη διαδικασία της επείγουσας χρηματοδότησης", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος Ντομινίκ Στρος Καν.

    Πτώχευση κηρύσσουν οι αερογραμμές χαμηλού κόστους Sterling Airways

    Η αεροπορική εταιρία Sterling Airways που έχει την έδρα της στη Δανία ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει πτώχευση εντός της ημέρας, καθώς οι Ισλανδοί μέτοχοί της αδυνατούν να συνεχίσουν τη χρηματοδότησή της εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

    Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, άλλες σκανδιναβικές αεροπορικές εταιρίες όπως η SAS και η χαμηλού κόστους Norwegian προσφέρθηκαν σήμερα το πρωί να βρουν εισιτήρια για να εξυπηρετήσουν στη μεταφορά των επιβατών της Sterling, η οποία έχει καθηλώσει στο έδαφος τον στόλο της.

    Οι αερογραμμές Sterling ανήκουν στον όμιλο Northern Travel Group, o οποίος αποτελείται από κεφάλαια των ισλανδικών επενδύσεων Fons, FL Group και Sund.

    Η οικονομία της Iσλανδίας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, κατέρρευσε εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Το νόμισμα της Ισλανδίας, η κορώνα έχει υποτιμηθεί κατά 40% από τον Ιανουάριο, οι τρεις μεγάλες τράπεζες της χώρας περιήλθαν στον έλεγχο του κράτους στις αρχές Οκτωβρίου και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ζητήσει διεθνή βοήθεια.

    "Μέσα σε μια περίοδο τριών έως τεσσάρων εβδομάδων, όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα κατέρρευσε και οι μέτοχοί μας βρέθηκαν σε αδυναμία να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την εταιρία", διευκρινίζει η ανακοίνωση της Sterling.

    "Διαπραγματεύσεις άρχισαν με αρκετούς εν δυνάμει επενδυτές, αλλά δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αναπόφευκτα η Sterling δεν έχει άλλη επιλογή παρά να κηρύξει πτώχευση", προσθέτει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 October 2008 - 11:30:24 UTC