Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Τζουράσικ Παρκ" στα Γρεβενά
  • [02] Ανοδος στα χρηματιστήρια
  • [03] Αρχίζουν τη Δευτέρα οι καταθέσεις
  • [04] Στην τελική ευθεία

  • [01] "Τζουράσικ Παρκ" στα Γρεβενά

    Ένα «Τζουράσικ Παρκ» φιλοδοξεί να δημιουργήσει η Νομαρχία Γρεβενών στη Μηλιά, όπου βρέθηκαν χαυλιόδοντες, η ηλικία των οποίων υπολογίζεται σε τρία εκατομμύρια χρόνια. Σκοπός της Νομαρχίας είναι η δημιουργία Κέντρου Παλαιοντολογίας, όπου θα γίνονται αναπαραστάσεις προϊστορικών ζώων, όπως ο μαστόδοντας, στον οποίο ανήκουν οι χαυλιόδοντες, μήκους πέντε μέτρων, που βρέθηκαν στην περιοχή. Πρόκειται για ένα προϊστορικό ζώο ύψους τριών μέτρων, μήκους 8,7 μέτρων και βάρους 6 τόνων.

    Τα παραπάνω ανέφερε ο νομάρχης Γρεβενών, Δημοσθένης Κουπτσίδης σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της 24ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού «Philoxenia» που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε ο νομάρχης, είναι εφικτή η χρηματοδότηση της δημιουργίας του Κέντρου Παλαιοντολογίας μέσω του ΕΣΠΑ.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε σε έναν ακόμη σημαντικό πόλο ανάπτυξης για τη Νομαρχία Γρεβενών, τη δημιουργία διεθνούς αστεροσκοπείου στο όρος Όρλιακας της Πίνδου, πάνω από την Αετοφωλιά. Το εν λόγω εγχείρημα προωθείται σε συνεργασία με τον Γρεβενιώτη επιστήμονα, μέλος της ομάδας της NASA, Θανάση Οικονόμου, ο οποίος μετείχε στην ερευνητική ομάδα που κατασκεύασε το μηχάνημα Pathfinder που προσεδαφίστηκε στον Άρη. Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου ονόμασε Όρλιακα το πρώτο ύψωμα που «συνάντησε» ο Pathfinder, από το όνομα του βουνού των Γρεβενών. «Από τον Όρλιακα των Γρεβενών θα βλέπουμε τον Όρλιακα του Άρη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουπτσίδης.

    Στη συνέντευξη που δόθηκε με αφορμή τη βράβευση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ?European Destinations of Excellence? (EDEN) έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ευρωπαϊκή αυτή διάκριση που αφορά την προβολή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου.

    Στο διαγωνισμό αυτό ως κεντρική εκδήλωση και νέο τουριστικό προϊόν των Γρεβενών προβλήθηκαν τα «Ανακατωσάρια», ένα τριήμερο αποκριάτικο γλέντι, στο οποίο συμμετέχουν κάτοικοι και επισκέπτες, αναβιώνοντας ένα παλιό τοπικό έθιμο. Φωτιές ανάβουν στο κέντρο της πόλης, κλαρίνα, τρομπόνια και κορνέτες παίζουν μουσική, φαγητό και κρασί μοιράζεται στον κόσμο, ενώ νέοι και γέροι, ενήλικοι και ανήλικοι, μασκαρεμένοι, αναπαριστούν δρώμενα εμπνευσμένα από την παράδοση και την καθημερινότητα.

    Πρόκληση για ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας χαρακτήρισε τη βράβευση του νομού Γρεβενών ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανδρέας Λεούδης. Αναφέρθηκε, εξάλλου, στο πλούσιο τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν της περιοχής, στο οποίο περιλαμβάνονται ο θρησκευτικός και μοναστηριακός τουρισμός, το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, ο εναλλακτικός τουρισμός μέσα από δραστηριότητες όπως το ράφτινγκ, το ορειβατικό σκι, καθώς και το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μανιταριών.

    [02] Ανοδος στα χρηματιστήρια

    Αν και κατά τη διάρκεια των συναλλαγών τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρωπης παρουσίαζαν την Παρασκευή πτωτική τάση, τελικά "έκλεισαν" με άνοδο, με αιχμή της ανόδου τις μετοχές του τραπεζικού τομέα και τη μετοχή της Volkswagen. Με θετικό πρόσημο και οι δείκτες στη Wall Street.

    Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 2%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε ενισχυμένος κατά 2,33% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε υψηλότερα κατά 2,44%. Επίσης, με άνοδο έκλεισαν τα χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης, με τους βασικούς δείκτες ενισχυμένους κατά 2,88% και 3,32%, αντίστοιχα.

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.060,31 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο σε ποσοστό 2,50%.

    Στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,57% στις 9.325,01 μονάδες και ο δείκτης Nasdaq κατά 1,32% στις 1.720,95 μονάδες.

    Αντίθετα, με πτώση 5,01% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 52,78 μονάδες, κλείνοντας στις 8.576,98.

    Οι αναλυτές εκτιμούν οτι οι απώλειες στο χρηματιστήριο του Τόκιο οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα άσχημα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν μεγάλες εταιρίες, όπως η Mazda, η Sharp και η Nikon.

    Οι ιαπωνικές εταιρίες δεν είναι οι μόνες που πλήττονται από την κρίση. Ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος American Express ανακοίνωσε την απόλυση 7.000 υπαλλήλων (το 10% του συνολικού προσωπικού) στο πλαίσιο περικοπών ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η εταιρία κινητής τηλεφωνίας Motorola θα απολύσει επίσης περίπου 3.000 υπαλλήλους της (4,5% του προσωπικού της) . Η General Electric θα απολύσει 500 εργαζόμενους από τους 15.000 που απασχολεί στα εργοστάσιά της στην Ουγγαρία.

    Στη Γερμανία, η πρώτη στον κόσμο εταιρία χημικών BASF ανακοίνωσε επίσης 1.000 απολύσεις ως το 2012 .

    Στο μεταξύ, κάτω από τα 65 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε χθες η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με την οικονομική κρίση και την εξασθένιση της ζήτησης να οδηγήσει πιθανότατα την τιμή του αργού στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της στην ιστορία.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωνε πτώση κατά 1,08 δολάρια το βαρέλι υποχωρώντας στα 64,88 δολάρια το βαρέλι.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ σημείωνε πτώση 1,34 δολαρίων, και είχε υποχωρήσει στα 62,37 δολάρια το βαρέλι.

    "Το πετρέλαιο υποχωρεί λόγω της φτωχής προοπτικής σε ό,τι αφορά τη ζήτηση και της συνειδητοποίησης ότι η μείωση των επιτοκίων θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να οδηγήσει σε βελτίωση" σημειώνει ο Κρίστοφερ Μπίλιου της Bache Commodities.

    Προτάσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κρίση και το Σύμφωνο Σταθερότητας

    Τη δυνατότητα να επωφεληθούν τα κράτη μέλη από την ευελιξία που περιλαμβάνει το Αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, χωρίς όμως να γίνονται σημαντικές υπερβάσεις, δίνει η ανακοίνωση που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως συνεισφορά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 7 Νοεμβρίου. Στην έκτακτη αυτή Σύνοδο που θα έχει ως αντικείμενο την ανάγκη συντονισμένης αντιμετώπισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο της οικονομικής κρίσης αναμένεται να καθοριστεί η θέση της ΕΕ ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης του G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου στη Ουασινγκτον.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή συστήνει στα κράτη μέλη να ακολουθούν ορισμένες αρχές που διασφαλίζουν τόσο τα περιθώρια ευελιξίας που περιέχει το Σύμφωνο όσο και την ανάγκη τήρησης των κανόνων περί δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο της Επιτροπής επισημαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια ως αποτέλεσμα των μειωμένων εσόδων θα πρέπει να αναμένεται μια επιδείνωση της κατάστασης των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών μελών. Για τον επόμενο χρόνο

    Η Επιτροπή εκτιμά μάλιστα ότι η επιδείνωση αυτή θα είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ των χωρών μελών με σημαντικές όμως διαφορές να παρατηρούνται μεταξύ των «27».

    Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για τη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με την καταβολή πιστώσεων εγγυήσεων δεν επηρεάζουν άμεσα το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος, θα πρέπει να αναμένεται ωστόσο μια επιβάρυνση του πραγματικού οικονομικού κόστους από την καταβολή δημοσίων εγγυήσεων. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι τα μέτρα υπέρ της επανακεφαλοποίησης των τραπεζών επηρεάζουν ήδη το ύψους του δημοσίου χρέους των κρατών μελών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επιδείνωση στα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών προκαλεί αναπόφευκτα και ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους, ιδίως στις χώρες που έχουν εκτεθεί περισσότερο.

    Για τους λόγους αυτούς η Επιτροπή σημειώνει ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο άσκησης οικονομικής πολιτικής εξισορροπώντας τις ανάγκες βραχυπρόθεσμης σταθεροποίησης με τις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο. Σύμφωνα με την Επιτροπή, εφαρμόζοντας το Σύμφωνο οι χώρες μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οποιαδήποτε επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών τους θα συνοδεύεται από τη λήψη μέτρων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που να είναι προσαρμοσμένες στην κατάσταση και έχοντας ως γνώμονα την επιστροφή σε υγιείς δημοσιονομικές θέσεις.

    Στο πλαίσιο της ευελιξίας στην εφαρμογή του Συμφώνου, η Επιτροπή συστήνει στα κράτη μέλη να ακολουθούν τις εξής αρχές:

    -Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι διατηρήσιμη λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες για τερματισμό της κρίσης.

    -Οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής με ισχυρούς και αξιόπιστους θεσμούς για το σχεδιασμό και την εκτέλεση των προϋπολογισμών.

    -Στο σχεδιασμό που αφορά την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ευελιξία και διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

    -Οι μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζουν τη ζήτηση μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να είναι έγκαιρες, στοχευμένες και προσωρινές.

    Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι η διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα στήριγμα για την αντιμετώπιση των σημερινών δυσκολιών και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας. Τέλος, η Επιτροπή διευκρινίζει στην εισήγησή της προς τη Σύνοδο Κορυφής ότι θα πρέπει να γίνεται μια διάκριση μεταξύ των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων που πηγάζουν από λάθη στην άσκηση οικονομικής πολιτικής και τις κυκλικές επιπτώσεις συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών από την εφαρμογή εθνικών σχεδίων διάσωσης. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι οι αυξήσεις στα επίπεδα του δημοσίου χρέους των κρατών μελών που οφείλονται στα εθνικά σχέδια διάσωσης θα λαμβάνονται υπόψη στη διαδικασία επιτήρησης.

    Προτάσεις της Γαλλικής Προεδρίας

    Έντεκα συγκεκριμένες προτάσεις θα παρουσιάσει η Γαλλική Προεδρία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 7 Νοεμβρίου. Οι προτάσεις αυτές, εφόσον υιοθετηθούν από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, θα αποτελέσουν τη διαπραγματευτική βάση, με την οποία η Ε.Ε. θα εμφανιστεί στη Διεθνή Διάσκεψη που θα γίνει στην Ουάσιγκτον στις 15 Νοεμβρίου, για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Σε γενικές γραμμές, η θέση της Ε.Ε. στη Διεθνή Διάσκεψη της Ουάσιγκτον θα είναι ότι η παγκόσμια οικονομία απαιτεί τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος. Δηλαδή, για να αποφευχθούν στο μέλλον οι "επιπτώσεις ντόμινο" που έφερε η σημερινή κρίση στο χρηματοπιστωτικό τομέα και για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας θα πρέπει να γίνουν δύο πράγματα: αφενός να δημιουργηθούν πιο αποτελεσματικοί και συνεκτικοί διεθνείς κανόνες (νέα λογιστικά πρότυπα, κώδικας συμπεριφοράς, διαχείριση κινδύνου, απόδοση ευθυνών κ.ά.), οι οποίοι θα διέπουν ολόκληρη τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία και, αφετέρου, να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι εποπτικοί μηχανισμοί που θα ελέγχουν τη διαφάνεια των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και το κατά πόσο εφαρμόζουν τους διεθνείς κανόνες ή όχι.

    Συγκεκριμένα, η Γαλλική Προεδρία προτείνει στους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν στα ακόλουθα σημεία:

    1. Να αυξηθεί η διαφάνεια στις χρηματαγορές και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, για τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών και εποπτικών μηχανισμών.

    2. Να καταγραφούν επισήμως όλες οι εταιρείες αξιολόγησης, ώστε να έχουν καλύτερη εποπτεία.

    3. Να δημιουργηθεί κώδικας συμπεριφοράς, ώστε να μειωθούν τα κίνητρα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών για επενδύσεις υψηλού κινδύνου. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται συγκεκριμένο πλαίσιο αποζημιώσεων.

    4. Να αναθεωρηθούν τα παγκόσμια λογιστικά πρότυπα, κατά τρόπο ώστε να είναι συνεκτικά μεταξύ τους και έτσι να διευκολυνθούν οι ελεγκτικές διαδικασίες και να αντιμετωπίζονται οι προ-κυκλικές επιπτώσεις.

    5. Να αναθεωρηθούν τα πρότυπα κεφαλαιακής επάρκειας.

    6. Να προωθηθούν οι κατάλληλοι τρόποι διαχείρισης των κινδύνων που συνεπάγεται η τιτλοποίηση των πιστώσεων των χρηματοοικονομικών οργανισμών.

    7. Να ενισχυθεί η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των εποπτικών και των νομοθετικών αρχών, κυρίως δε όσον αφορά στην επίβλεψη των δραστηριοτήτων των πολυεθνικών ομίλων επιχειρήσεων.

    8. Να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, κυρίως δε στην πρόληψη σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία των αγορών.

    9. Να αναζητηθούν τρόποι για τη βελτίωση της διαχείρισης κινδύνου ρευστότητας και να προωθηθεί μια συνεκτική προσέγγιση για τους πολυεθνικούς ομίλους επιχειρήσεων.

    10. Να προωθηθεί μια διεθνής και συντονισμένη απάντηση στις μακροοικονομικές προκλήσεις που έρχονται.

    11. Να αναζητηθούν λύσεις για τη βελτίωση της διεθνούς οικονομικής διακυβέρνησης.

    [03] Αρχίζουν τη Δευτέρα οι καταθέσεις

    Την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζουν οι καταθέσεις των πρώτων μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Αυτό αποφασίστηκε από τα μέλη της Εξεταστικής που ασχολήθηκαν με διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να καταρτιστεί η λίστα μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν, η οποία ωστόσο θα παραμείνει ανοιχτή έτσι ώστε, αν χρειαστεί και ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης, να προστεθούν και νέα πρόσωπα.

    Τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται με την υπόθεση, αποφασίστηκε ότι θα αρχίσουν να καταθέτουν αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα. Ανάμεσα δε στους μάρτυρες που θα καλέσει η Εξεταστική, όπως δήλωσαν τόσο ο πρόεδρος της Χρήστος Μαρκογιαννάκης όσο και τα μέλη της Πάνος Παναγιωτόπουλος από τη ΝΔ και Ντίνος Ρόβλιας από το ΠΑΣΟΚ, θα συμπεριλαμβάνονται τόσο ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ όσο και ο συνεργάτης του κ Αρσένιος.

    Επίσης ο κ. Μαρκογιάννακης απέστειλε αίτημα στον προϊστάμενο Εισαγγελέας Εφετών, Κυριάκο Καρούτσο με το οποίο ζητά να διαβιβάζεται άμεσα στην Επιτροπή κάθε νέο στοιχείο που θα προκύπτει από την εν εξελίξει δικαστική έρευνα, ακόμα και αν δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα.

    Κατά την πρώτη μέρα συνεδρίασης της Εξεταστικής, δύο ήταν τα σημεία που δημιούργησαν διαφωνίες:

    Το πρώτο αφορούσε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ που ζητούσε να υπάρχει προβολή των συνεδριάσεων μέσω του κλειστού κυκλώματος της Βουλής, ώστε να μπορούν να τις παρακολουθούν οι δημοσιογράφοι.

    Η πρόταση απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής δήλωσε ότι σύμφωνα με το άρθρο 145 παράγραφος 1 του κανονισμού της Βουλής, η Εξεταστική Επιτροπή έχει ειδικές ανακριτικές και εισαγγελικές ιδιότητες και άρα δεν επιτρέπεται η ευρεία δημοσιότητα.

    «Προσπαθούν να αποφύγουν την αμεσότητα της εικόνας και αποφάσισαν να υπάρχει πρόσβαση των δημοσιογράφων στα πρακτικά» τόνισε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας.

    Ωστόσο η Επιτροπή αποφάσισε να υπάρχει ροή πληροφόρησης, μέσω των πρακτικών των συνεδριάσεων, που θα δίνονται στους δημοσιογράφους ανά δύο ώρες.

    Το δεύτερο σημείο αφορούσε την χρονική περίοδο από την οποία πρέπει να ξεκινήσει η Εξεταστική την διερεύνηση της υπόθεσης, με την εξέταση των μαρτύρων.

    Η κυβερνητική πλειοψηφία υποστήριξε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης πρέπει να αρχίσει χρονολογικά από το 1998, οπότε και υπεγράφησαν οι πρώτες διοικητικές πράξεις από τους τότε υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ, κυρίους Φωτιάδη και Δρυ. Υπενθύμισε δε, ότι αυτό όριζε και η πρόταση που είχε υποβάλει η ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής η οποία ομόφωνα υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.

    Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, τα μέλη του δεν απέρριψαν την πρόταση της ΝΔ, επέμειναν ωστόσο ότι το κέντρο βάρους πρέπει να πέσει μετά τον Μάρτιο του 2004 οπότε και συντελέστηκαν, όπως δήλωσε ο κ Ρόβλιας «τα 7 σκάνδαλα της Μονής Βατοπαιδίου, με τις χαριστικές πράξεις και αποφάσεις».

    Στην αρχή της συνεδρίασης της Εξεταστικής διεξήχθη μυστική ψηφοφορία, για την εκλογή του προεδρείου.

    Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, που προτάθηκε από την κυβερνητική πλευρά πρόεδρος της Επιτροπής, έλαβε 12 υπέρ, 8 λευκά και δύο άκυρα ενώ απουσίαζε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μπόλαρης. Με το ίδιο αποτέλεσμα ορίστηκαν αντιπρόεδρος ο Νίκος Δένδιας και γραμματέας ο Λευτέρης Αυγενίδης.

    [04] Στην τελική ευθεία

    Το προβάδισμα του υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επί του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Τζων ΜακΚέην μειώθηκε ελαφρά στις πέντε ποσοστιαίες μονάδες με τρεις ημέρες να απομένουν για την ολοκλήρωση της κούρσας για την διαδοχή του Τζωρτζ Ου. Μπους στο Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τα δεδομένα της καθημερινής δημοσκόπησης των Reuters/C-SPAN/Zogby που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα Σάββατο.

    Ο Ομπάμα προηγείται του ΜακΚέην με 49% έναντι 44% μεταξύ των δυνητικών ψηφοφόρων, ποσοστό μειωμένο από το 7% της διαφοράς που καταγραφόταν μία ημέρα νωρίτερα. Η τηλεφωνική έρευνα σε δείγμα 1.201 ψηφοφόρων έχει ποσοστό σφάλματος Β±2,9%.

    Ο ΜακΚέην μείωσε την διαφορά του με τον Ομπάμα μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων από το 15% στο 6%, και μεταξύ των γυναικών από το 9% στο 4% μέσα σε μία ημέρα.

    "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΜακΚέην κατέγραψε ορισμένα κέρδη", δήλωσε ο δημοσκόπος Τζων Ζόγκμπυ. "Είναι όμως αρκετά για να υποβάλλουμε τε ερώτημα εάν ο ΜακΚέην μεταβάλλει την κατάσταση;"

    Το ποσοστό υποστήριξης προς τον Ομπάμα μειώθηκε κάτω του 50%, μετά από δύο συνεχείς ημέρες. Το ποσοστό του ΜακΚέην δεν έχει ξεπεράσει ποτέ το 45% στις τρεις εβδομάδες της δημοσκόπησης.

    Ο Ομπάμα προηγείται του ΜακΚέην σε κάθε εθνικής εμβέλειας δημοσκόπηση από το Σεπτέμβριο, κι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος βρίσκεται πίσω σε πολλές κρίσιμες πολιτείες, περιλαμβανομένων του Οχάιο, της Φλόριντα και της Πενσυλβάνια.

    Ωστόσο ο ΜακΚέην και τα στελέχη της εκστρατείας του υποστηρίζουν ότι μεταστρέφουν το κλίμα. Ο γερουσιαστής από την Αριζόνα επιστράτευσε τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, για να συμβάλλει στην πολιτεία του Οχάιο χθες Παρασκευή.

    "Είμαστε μια-δύο μονάδες πίσω. Αλλά ο Άρνολντ το είπε με τον καλύτερο τρόπο: ο Μακ επέστρεψε", δήλωσε.

    Η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι ο Ομπάμα διατηρεί προβάδισμα 8 μονάδων μεταξύ των καθολικών ψηφοφόρων και 6 μονάδων μεταξύ των ανδρών. Ο ΜακΚέην έχει χαμηλό ποσοστό μεταξύ των ισπανόφωνων, με μόλις 26%.

    Ο Ομπάμα εξακολουθεί να διαπερνά περισσότερο τις κομματικές και ιδεολογικές γραμμές, συγκεντρώνοντας 19% των αυτοπροσδιοριζομένων ως συντηρητικών. Αντίθετα, ο ΜακΚέην συγκεντρώνει μόλις το 6% όσον αφορά την πρόθεση ψήφου των λεγόμενων φιλελεύθερων.

    Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ραλφ Νέηντερ συγκεντρώνει 2% των ψήφων και ο Μπομπ Μπαρ 1%. 2% των ψηφοφόρων εξακολουθούν να δηλώνουν αναποφάσιστοι.

    Οι Δημοκρατικοί σπεύδουν στις κάλπες

    Πάνω από 20 εκατομμύρια Αμερικανοί, στην πλειοψηφία τους υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος, έχουν ήδη ψηφίσει με τη διαδικασία της εκ των προτέρων ψηφοφορίας για τις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Πανεπιστήμιο Τοζρτζ Μέισον στη Βιρτζίνια.

    Συνολικά αναμένεται να ψηφίσουν στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου 130 εκατομμύρια πολίτες, κάτι που σημαίνει συμμετοχή-ρεκόρ.

    Σύμφωνα με ατελή στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών, Μάικλ Μακντόναλντ που ηγείται της σχετικής πανεπιστημιακής μελέτης, μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν ψηφίσει 20.267.110 πολίτες.

    Στη Φλόριδα για παράδειγμα είχαν ψηφίσει 3,3 εκατομμύρια και στην Καλιφόρνια 2,9 εκατομμύρια πολίτες. Ενώ σε περιοχές που δεν δημοσιοποίησαν στοιχεία, ο καθηγητής-δημοσκόπος έλαβε υπόψη του τις πολιτικές τάσεις των πολιτών όπως έχουν εκφραστεί σε πολλές σφυγμομετρήσεις.

    Με βάση τα στοιχεία μέχρι τώρα αυτοί που ψηφίζουν Δημοκρατικό Κόμμα έχουν σπεύσει στις κάλπες πριν από την ημέρα των εκλογών σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ΄ότι οι υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων.

    Για παράδειγμα πολλοί υπέρμαχοι του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν ήδη ψηφίσει στην Αϊόβα, στη Νότια Καρολίνα, στη Φλόριδα, στο Κολοράντο στο Νέο Μεξικό και στη Νεβάδα. Σημειώνεται και οι έξι αυτές πολιτείες είχαν ψηφίσει υπέρ του κ. Μπους στις εκλογές του 2004 και τώρα φαίνεται ότι τάσσονται υπέρ του κ. Ομπάμα.

    Ειδικά για τη Φλόριδα, μια πολιτεία αποφασιστικής σημασίας για την εκλογή του κ. Μπους τόσο το 2000 όσο και το 2004, υπάρχει ένα μεγάλο προβάδισμα τουλάχιστον 200 χιλιάδων εκλογέων υπέρ του κ. Ομπάμα, όπως ανέφερε ο Ντέιβιντ Πλούφ, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του γερουσιαστή του Ιλινόι.

    Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβητούν αυτό το προβάδισμα του Μπαράκ Ομπάμα στη Φλόριδα και ισχυρίζονται ότι η πολιτεία αυτή δεν ψηφίζει Δημοκρατικούς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 November 2008 - 7:30:30 UTC