Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εκποιήθηκε δημόσιος πλούτος"
  • [02] Προς το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ

  • [01] "Εκποιήθηκε δημόσιος πλούτος"

    Υπεύθυνες για τη διεθνή οικονομική κρίση, είναι πολιτικές ταυτόσημες με εκείνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Και έξοδο από την κρίση, σηματοδοτεί η στροφή που εγκαινιάζεται στην Ευρώπη με πρωτοβουλία των σοσιαλιστών - υποστήριξε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου επισκόπησε στην αρχή της ομιλίας του, τις πολιτικές που «υπέγραψαν η διεθνής της νεοσυντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού», όπου «πίσω από το ιδεολόγημα της ελεύθερης αγοράς κρύφτηκαν συμφέροντα, καρτέλ, η συγκέντρωση του πλούτου, της εξουσίας, των μέσων ενημέρωσης - ένα κατεστημένο που αιχμαλώτισε το κράτος, συγκεντρώνοντας τεράστιες εξουσίες στα χέρια λίγων. Εκποιήθηκε δημόσιος πλούτος, γη και περιουσία και τα ιδιοποιήθηκαν ισχυροί και ημέτεροι».

    «Όλοι ξέρουμε το ρόλο των παραγώγων, των δομημένων ομολόγων. Τα θυμάστε; Πρωτοπόροι εισαγωγής στη χώρα μας των τοξικών ομολόγων, ήσαστε εσείς με τον υπουργό Οικονομικών και Δικαιοσύνης, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης στα ταμεία. Αποκαλύψαμε την πολιτική σας και σας σταματήσαμε. Μας κατηγορήσατε όπως και σήμερα για λαϊκισμό. Χωρίς όμως, τη δική μας επιμονή, θα είχαν καταρρεύσει τα ταμεία. Θα είχαν χάσει οι ασφαλιζόμενοι τις καταθέσεις μιας ζωής. Σήμερα θα έπρεπε να ζητήσετε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

    Για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως το κόμμα του πρόκειται να καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς - όπως υπογράμμισε - «η κυβέρνηση, ενόψει της οικονομικής ύφεσης ακολουθεί την ίδια πολιτική που οδήγησε την παγκόσμια οικονομία σε κρίση».

    «Διαθέτει 28 δισ. ευρώ, χωρίς διαφάνεια και κανόνες, χωρίς κανείς να ξέρει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος της κάθε τράπεζας. Οι τράπεζες αποκτούν μια μοναδική ευκαιρία να ξεφορτώσουν στο Δημόσιο, ό,τι θεωρούν προβληματικό. Ακόμα και το «τοξικό» στοιχείο του ενεργητικού τους - τα παράγωγα και τα δομημένα ομόλογα - με το Δημόσιο να αναλαμβάνει πλήρως τον πιστωτικό κίνδυνο. Αν κόπτεστε τόσο για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, γιατί δεν συμμετέχουν στο Συμβούλιο Εποπτείας Εφαρμογής, εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων και των εργαζομένων; Γιβ αυτό και το ΠΑΣΟΚ λέει ένα καθαρό και δυνατό όχι, στο σχέδιο νόμου αυτό» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου αντιπρότεινε στήριξη «με ξεκάθαρους κανόνες και ενεργό εποπτεία της πολιτείας, μόνον των τραπεζών που έχουν ανάγκη και εφβ όσον οι βασικοί τους μέτοχοι θα συμμετάσχουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους, βάζοντας το χέρι στην τσέπη».

    «Όπου το Δημόσιο συμμετέχει, ζητάμε την ενεργό παρουσία εκπροσώπων του στα Διοικητικά Συμβούλια, με ρόλο και λόγο στις αποφάσεις, για να εγγυηθούν ότι οι αποφάσεις αυτές βοηθούν την πραγματική οικονομία. Να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο αναχρηματοδότησης των τραπεζών, το οποίο θα παρέχει ρευστότητα με τον όρο ευνοϊκών δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προτείνουμε τη χορήγηση εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης, καταβολή του ΕΚΑΣ σε 300.000 επιπλέον χαμηλοσυνταξιούχους, επαναφορά του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, περίοδο χάριτος 1 έτους για τις ΜΜΕ, με αποπληρωμή μόνο των τόκων των δανείων, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών επί 4ετία για επαγγελματική ένταξη των νέων για 4 χρόνια, κατάργηση του νόμου της ΝΔ για την φορολόγηση στα ακίνητα?» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.

    Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση δίνει λευκή επιταγή στις τράπεζες και επιχειρεί να κρύψει όλα τα προβλήματά της κάτω απβ το χαλί της διεθνούς κρίσης», ενώ απέναντι στις επικρίσεις της ΝΔ πως το ΠΑΣΟΚ τοκίζει στο λαϊκισμό και την ανευθυνότητα με το πολυδάπανο πρόγραμμά του απάντησε πως «η πολιτική είναι ζήτημα προτεραιοτήτων».

    «Χαρίσατε 4,5 δισ. στους μετόχους των μεγάλων επιχειρήσεων, στις τράπεζες. Δώσατε 28 δισ. ευρώ, δηλαδή 9,5 τρισ.δρχ. -το 11% του ΑΕΠ της χώρας- στους τραπεζίτες, χωρίς εγγύηση για το πώς θα διατεθούν. Αυτό είναι η υπεύθυνη πολιτική;», αναρωτήθηκε ο κ.Παπανδρέου και συνέχισε: «Σε όλες τις χώρες του κόσμου, στηρίχθηκαν μόνον οι τράπεζες που παρουσιάζουν πρόβλημα ρευστότητας. Εσείς διαβουλευθήκατε με τους τραπεζίτες για να τις στηρίξετε όλες. Αυτές είναι τριτοκοσμικές πρακτικές. Πείτε εάν υπάρχουν τράπεζες με πρόβλημα και να βάλουν και οι μεγαλομέτοχοι το χέρι στην τσέπη - και όχι όλα να κρύβονται κάτω από το χαλί. Λευκή επιταγή στις Τράπεζες, αποτελεί τεράστια κοινωνική πρόκληση. Εμείς λέμε όχι στην λευκή επιταγή».

    Εξ άλλου,ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να κρύψει όλα τα προβλήματα της κυβέρνησης πίσω από την διεθνή χρηματοοικονομική κρίση:

    «Με βάση τα δικά σας στοιχεία και τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών, επί των ημερών σας και πριν την κρίση, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχασε 20 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Οι δείκτες της διαφθοράς επιδεινώνονται. Πριν την κρίση, είχαμε την 4η ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη προ φόρων και το τρίτο πιο ακριβό καλάθι. Πριν την κρίση η Αθήνα σκαρφάλωσε 40 ολόκληρες θέσεις στον πίνακα των πιο ακριβώς πόλεων του κόσμου. Πριν την κρίση είχαμε το υψηλότερο ρεκόρ στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Από 5η χώρα σε ρυθμό ανάπτυξης, η Ελλάδα έγινε η 14η της Ευρώπης. Πήγατε το έλλειμμα στο 3,5%, στα πρόθυρα της επιτήρησης. Πολύ πριν την κρίση καταχρεώθηκαν τα ελληνικά νοικοκυριά για να τα βγάλουν πέρα με τις δικές σας πολιτικές», ανέφερε ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Κοροϊδεύοντας τον κόσμο, επιβάλλατε το νέο χαράτσι μέσω της συνιδιοκτησίας. Το Δημόσιο χρέος ξεπέρασε την ετήσια εκτίμηση των 250 δισ. ευρώ για το 2008 και η διαφορά των επιτοκίων μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων έφτασε στα προ ΟΝΕ επίπεδα - για να εκτοξευθεί πλέον με την κρίση. Πολύ πριν την κρίση, τα έσοδα υστερούσαν και ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε "πως πιάσαμε πάτο στα έσοδα". Πριν την κρίση είχαν καταρρεύσει οι τιμές των αγροτικών προϊόντων».

    «Δεν μπορούσατε να διαχειριστείτε μια οικονομία σε ομαλές συνθήκες. Θα μπορέσετε να διαχειριστείτε μια οικονομία σε συνθήκες κρίσης;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [02] Προς το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ

    Τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο του Κόμματος θα παρουσιάσει σήμερα η κα Αλέκα Παπαρήγα σε εκδήλωση των Κομματικών Οργανώσεων της Αβ Αθήνας και των Βορειοδυτικών Συνοικιών, στην αίθουσα εκδηλώσεων στον Περισσό.

    Κάλεσμα να πάρουν θέση μάχης και συνολικής αντεπίθεσης, όλοι οι εργατοϋπάλληλοι, οι μικροί επιχειρηματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες και γενικά όλοι οι χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι, ώστε να απορρίψουν και να μην δεχτούν τη συνολική οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται σε βάρος τους, έκανε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε «στάχτη στα μάτια τα μέτρα που εξαγγέλλονται με τα ταμεία εγγύησης και τα επιδόματα φτώχειας», ενώ υποστήριξε ότι από τα 28 δισ. που δίνονται για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης του χρηματοπιστωπιστωτικού συστήματος, τίποτα δεν θα πάρει ο μικροέμπορος ή το μαγαζάκι της γειτονιάς.

    Η κα Παπαρήγα επέκρινε και απέρριψε τόσο τις προτάσεις της ΝΔ όσο και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο «για προφάσεις στο όνομα της κρίσης που θα παγιδεύσουν τους εργαζόμενους». Ταυτόχρονα, κατέθεσε τη πρόταση νόμου του κόμματος της για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αρκέστηκε να περιγράψει τα συμπτώματα της διεθνούς κρίσης χωρίς όμως να απαντήσει από πού προήλθε.

    «Η κρίση έρχεται πάντα ύστερα από μεγάλη τεράστια κερδοφορία που στο βάθος έχει την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Μια κερδοφορία που όπως είδαμε έφτασε στα άκρα και δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται. Είναι η πολιτική που συνειδητά καταργούμε τις κρατικές παρεμβάσεις και η αγορά μένει ανεξέλεγκτη», τόνισε η κα Παπαρήγα. Ταυτόχρονα διαφώνησε με τον κ Παπανδρέου που υποστήριξε ότι η κρίση δημιουργήθηκε τα τελευταία 5 χρόνια, τονίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του Μάαστριχτ, του Συμφώνου Σταθερότητας και της ΕΕ.

    Ακόμα, η κα Παπαρήγα εξέφρασε την έντονη αντίθεση του κόμματος της τόσο για την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να σταματήσει τη συνεργασία της με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας αλλά όσο και για την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Ασφαλιστικής.

    Επικριτική ήταν και για την απόφαση της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ''Ολυμπιακής'' σημειώνοντας ότι το θέμα δεν είναι αν πουλιέται σε Άραβα αλλά ότι στην ουσία κλείνει ο εθνικός αερομεταφορέας.

    «Ό,τι μέτρο παίρνετε είναι σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ των επιχειρηματιών. Ούτε μισό φάρμακο δεν δίνετε σε αυτούς. Πώς θα ρυθμίσετε την αγορά όταν υπάρχουν δυνατά μονοπώλια; Αδειάζοντας τις τσέπες των εργαζομένων;» αναρωτήθηκε η κα Παπαρήγα, απευθυνόμενη στα δύο μεγάλα κόμματα, και πρόσθεσε:

    «Η διαφορά των δύο κομμάτων είναι ότι η κυβέρνηση προτείνει μέτρα για να βοηθήσει την κερδοφορία των τραπεζών ενώ τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ είναι στην ουσία ζεστό χρήμα μέσω των βιομηχάνων. Αυτή είναι μια πλάνα λογική. Εμείς όταν λέμε προστασία εργαζομένων εννοούμε προστασία των δανειοληπτών με προγράμματα λαϊκής στέγης. Όχι να ενθαρρύνουμε, να ξαναπάνε τα λεφτά στις τράπεζες. Εμείς τα απορρίπτουμε αυτά και λέμε. Καμία συναίνεση καμία εργασιακή ειρήνη. Αγώνας σε όλα τα μέτωπα. Εμείς υποστηρίζουμε όλες τις μορφές πάλης. Η επίθεση είναι τέτοια που δέχονται οι εργαζόμενοι που απαιτεί όλες τις μορφές πάλης και απαιτεί να φύγουν από τη μέση όλοι εκείνοι που εντάσσονται στον αγώνα μόνο και μόνο για εντυπώσεις, για κυβερνήσεις συνεργασίας ή για να μαζέψουμε ψήφους».

    «Καμιά πρόταση της κυβέρνησης δεν γίνεται δεκτή ούτε όμως και δήθεν σοσιαλιστικές προτάσεις. Για εμάς είναι θέμα συνολικής ρήξης, Ή με τα μονοπώλια ή με το λαό μπορεί να είσαι», τόνισε η κα Παπαρήγα.

    Στη δευτερολογία της, η γγ του ΚΚΕ επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός της στα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για ίδια δοκιμασμένη και αποτυχημένη πολιτική.

    «Αν κατάλαβα καλά, η διαφωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι αν πρέπει αν ενισχυθούν οι τράπεζες ή οι βιομήχανοι ή οι επενδυτές. Το ερώτημα είναι πώς στις τράπεζες που είχαν μεγάλη κερδοφορία προέκυψε η χρεοκοπία; Όλο ήταν πλασματικό κεφάλαιο; Και ρωτώ το ΠΑΣΟΚ, έχουν ανάγκη στήριξης οι επενδυτές;» είπε η κα Παπαρήγα και υποστήριξε ότι από το 1995 έχουν συνεχείς φοροαπαλλαγές οι επιχειρηματίες και οι βιομήχανοι.

    «Μέχρι και ένταση πολεμικών συγκρούσεων φοβόμαστε. Δεν θα βγει η κρίση μόνο με οικονομικό πόλεμο, για αυτό εμείς λέμε "οργάνωση και αντεπίθεση του λαού"», πρόσθεσε.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι δεν μπορεί σήμερα με αυτές τις εξελίξεις να υπάρχει μισθός κάτω από 1.300 ευρώ και πρόσθεσε ότι το κόμμα της δεν μπορεί να δεχτεί τα επιδόματα φτώχειας και τα συσσίτια γιατί είναι εκατομμύρια αυτοί που βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται.

    «Για εμάς, η σταθερή δουλειά, ο σταθερός μισθός, η δημόσια υγεία και παιδεία, το αφορολόγητο όριο των 30.000 για κάθε ζευγάρι, είναι μερικά από τα άμεσα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν και όχι η ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών και των βιομηχάνων. Αυτές είναι μόνο πολιτικές που μπορεί να της βάλει μόνο στο μουσείο ο λαός, δεν είναι πολιτικές που μπορεί να τις χρησιμοποιήσει σήμερα», κατέληξε η κα Παπαρήγα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 November 2008 - 5:30:28 UTC