Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στο επίκεντρο ο πολίτης"

  • [01] "Στο επίκεντρο ο πολίτης"

    Στη Βιέννη βρίσκεται ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σήμερα προεδρεύει, υπό την ιδιότητα τού προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην πρώτη συνάντηση της «Επιτροπής Στίγκλιτς», η οποία δημιουργήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και θα επεξεργαστεί τις προτάσεις των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

    Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια και τις επιπτώσεις της κρίσης, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής, και υπογράμμισε ότι έχουν πέσει τα δόγματα για τις σχέσεις κράτους-αγοράς και πως χρειάζεται η εξεύρεση μιας νέας ισορροπίας, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι ο πολίτης.

    Ακόμη αναφέρθηκε σε θέματα διαφάνειας και σημείωσε ότι η αδιαφάνεια του παρελθόντος έχει υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και ευθύνεται κατά μεγάλο μέρος για τη δημοσιονομική κρίση.

    Ο κ. Παπανδρέου στάθηκε στην ευκαιρία που δίνεται στις προοδευτικές δυνάμεις για την προώθηση μιας νέας πολιτικής σε μια νέα εποχή που θα στηρίζεται στην αναβάθμιση της δημοκρατίας, την κοινωνική δικαιοσύνη και την πράσινη ανάπτυξη.

    Ακόμη σημείωσε πως την νέα γεωπολιτική κατάσταση, που, παρά την υπάρχουσα αστάθεια, δείχνει, ήδη, ότι δεν θα επικρατήσει στον πλανήτη "καθαρά μονοπωλικό σύστημα" και πρότεινε τη διαμόρφωση κοινών αξιών αλλά και ισχυρών ρυθμιστικών θεσμών, που σημαίνει δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και όχι μέσω βίας,καθώς, όπως ανέφερε,αν δεν γίνει αυτό τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος άλλων αναταραχών.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε επίσης ότι ενδεχόμενη επικράτηση του Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, θα δώσει την ευκαιρία στις προοδευτικές δυνάμεις να επηρεάσουν την πολιτική της χώρας αυτής στη σωστή κατεύθυνση.

    Η καταπολέμηση της φτώχειας καθώς ο μισός πληθυσμός του πλανήτη βρίσκεται πλέον στα όριά της, η εξασφάλιση των συντάξεων και των κατοικιών, η πράσινη ανάπτυξη και των πόλεων, η σωστή χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας και η οικονομική ανάπτυξη μέσω της παιδείας και της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποτελούν τις πέντε προτάσεις-πυλώνες της προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης που εισηγήθηκε ο κ.Παπανδρέου, τονίζοντας ότι όλες οι προτάσεις πρέπει να έχουν στο επίκεντρό τους τον πολίτη και τον άνθρωπο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έδωσε έμφαση και στη συνεργασία και επεξεργασία πολιτικών από κράτη τα οποία δεν είναι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, όμως συνορεύουν ή σχετίζονται με αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως στα Βαλκάνια, όπου οι κίνδυνοι από την οικονομική κρίση είναι μεγάλοι, τόσο για τις χώρες αυτές καθαυτές, όσο και για χώρες που έχουν σχέση μαζί τους.

    Τα πρώτα συμπεράσματα των εργασιών της Επιτροπής Στίγκλιτς αναμένεται να ανακοινωθούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μεξικό, στα μέσα Νοεμβρίου.

    Συνάντηση Παπανδρέου με τον καγκελάριο της Αυστρίας

    Το πρωί, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Άλφρεντ Γκουζενμπάουερ, ο οποίος εξέφρασε την ευχαρίστησή του που η χώρα του φιλοξενεί τις εργασίες της Επιτροπής.

    Ο αυστριακός καγκελάριος τόνισε την ανάγκη αυτών των προτάσεων αλλά και την ενδελεχή μελέτη των επιπτώσεων της κρίσης στην Ευρώπη και τόνισε χαρακτηριστικά ότι προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε τις κλονιζόμενες οικονομίες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ουγγαρίας.

    Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον καγκελάριο για τη φιλοξενία και σημείωσε ότι η Επιτροπή Στίγκλιτς θα επεξεργαστεί την εναλλακτική απάντηση της σοσιαλδημοκρατίας στη διεθνή κρίση. Τόνισε ότι χρειάζεται να ακουστεί η προοδευτική φωνή σε παγκόσμιο επίπεδο με πρώτους σταθμούς την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τη σύνοδο των μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη, που θα συνέλθει μετά από πρόσκληση του απερχομένου προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, σε δυο εβδομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Τόνισε ότι η Ελλάδα και η Αυστρία γειτνιάζουν με αναπτυσσόμενες οικονομίες που μπορεί να πληγούν ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση και σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν συμφέρον για πολιτική και οικονομική σταθερότητα στις αναπτυσσόμενες αυτές οικονομίες.

    Συνέντευξη στην "Ελευθεροτυπία"

    Αρνείται να δώσει "λευκή επιταγή στις Τράπεζες όπως θέλει η κυβέρνηση", ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναπτύσσει στη συνέντευξή του τις προτάσεις του κόμματός του για την οικονομία που είναι:

    - Μέτρα στήριξης μόνο για όσες τράπεζες έχουν ανάγκη και μόνον με την εξασφάλιση εγγυήσεων για τον ρόλο του Δημοσίου στις αποφάσεις τους, με μετακύλιση των ωφελειών στην πραγματική οικονομία.

    - Στήριξη των μεσαίων και χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων με έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, επίδομα θέρμανσης, αύξηση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, διεύρυνση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ και κατάργηση του ΕΤΑΚ.

    - Στήριξη της ανάπτυξης και ειδικά της μικρής και μεσαίας επιχείρησης με την επαναφορά του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την ενίσχυση του συστήματος εγγυοδοσίας και των δημοσίων επενδύσεων.

    - Στήριξη των ανέργων με κίνητρα για την απορρόφηση των νέων στην αγορά εργασίας, επιδοτούμενη κοινωνική εργασία, ειδικά για απολυμένους μεγάλης ηλικίας και αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

    - Μέτρα προστασίας και ανακούφισης των δανειοληπτών μέχρι του σημείου του παγώματος των δανειακών υποχρεώσεων για τους ασθενέστερους οικονομικά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως το τέλος του 2009.

    Για το διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεργασία σε επιμέρους ζητήματα με γνώμονα την οικοδόμηση ενός κοινωνικού κράτους, ο κ. Παπανδρέου είπε:

    "Με τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να κάνουμε ένα διάλογο χωρίς προϋποθέσεις και εκβιασμούς από καμία πλευρά. Πιστεύουμε στη συνεργασία, έστω και αν αυτή αφορά επιμέρους ζητήματα. Πιστεύουμε στον διάλογο, δεν τον φοβόμαστε. Ας είμαστε ειλικρινείς, είναι πολύ εύκολο να βρούμε τα σημεία που μας χωρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς όμως θέλουμε να βρούμε τα σημεία που μας ενώνουν. Σημεία που αφορούν τον πολίτη: η ενίσχυση του εισοδήματος, η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, η ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, η νέα αποκέντρωση του κράτους, τα θέματα περιβάλλοντος... Και γύρω από αυτά να οικοδομήσουμε μια συνεργασία που πιστεύω πως θα είναι ωφέλιμη για τη χώρα. Που θα εγγυηθεί βαθύτερες και στέρεες αλλαγές".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 November 2008 - 13:30:24 UTC