Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις
  • [02] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική
  • [03] ΤΕΙ Αθήνας: Αναστολή λειτουργίας
  • [04] Στήριξη των βιοκαλλιεργητών
  • [05] Ανάκληση αυτοκινήτων HONDA Jazz
  • [06] "Να μην περάσει η οδηγία της ΕΕ"
  • [07] "Προστασία της απασχόλησης"
  • [08] Στη Λαμία ο Γ.Καρατζαφέρης
  • [09] Συνεχίζεται και σήμερα η πτώση
  • [10] Επιλέγει οικονομικό επιτελείο
  • [11] Ανακάμπτει ο Γκ.Μπράουν

  • [01] Πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις

    Διήμερο στρατιωτικό πένθος κηρύσσεται στις Ένοπλες Δυνάμεις, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευ. Μεϊμαράκη, για το θάνατο των δύο χειριστών του ελικοπτέρου "Απάτσι", που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, η κηδεία των οποίων θα γίνει σήμερα.

    Το ελικόπτερό τους κατέπεσε και συνετρίβη σε δύσβατη περιοχή, κοντά στο Μοναστήρι του Σωτήρος, βορειοδυτικά της Κύμης, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης.

    Κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού πένθος, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στις στρατιωτικές μονάδες, υπηρεσίες και καταστήματα.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του και τη βαθύτατη θλίψη του προς τις οικογένειες των άτυχων χειριστών για την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων.

    Οι δύο χειριστές εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι εντός του κοπ-κιτ του ελικοπτέρου.

    Πρόκειται για τον Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημήτριο Σκούρα του Βασιλείου, ετών 36, από την Γραμμενίτσα Άρτας, έγγαμο, με 2 τέκνα και το Λοχαγό (ΑΣ) Αθανάσιο Κακαμπάκο του Χαράλαμπους, ετών 33, από την Λάρισα, έγγαμο με ένα τέκνο.

    Για τον εντοπισμό των δύο χειριστών είχε οργανωθεί γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης από τις Ενοπλες Δυνάμεις με την συνδρομή και των Σωμάτων Ασφαλείας.

    Στην επιχείρηση συμμετείχαν δύο ελικόπτερα "Σούπερ Πούμα", ένα αεροσκάφος C130, πεζοπόρα τμήματα του στρατού, η 301 μοίρα ειδικών επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας και πυροτεχνουργοί του στρατού.

    Ωστόσο, τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν άμεσα και με ασφάλεια τη δύσβατη περιοχή, λόγω της πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί, εξαιτίας τόσο της πρόσκρουσης του ελικοπτέρου όσο και των εκρήξεων που ακολούθησαν, λόγω του οπλισμού που έφερε.

    Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται απο Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

    [02] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική

    «Τόσο ο κος Δρυς, όσο ο κος Φωτιάδης και ο κος Δούκας, άσκησαν κατά την κρίση τους το δικαίωμα να αποδεχθούν, ή όχι τις γνωμοδοτήσεις των Νομικών Συμβούλων τους. Ενήργησαν νομίμως» ανέφερε στην κατάθεσή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο πρώην Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Ευστράτιος Βολάνης.

    «Οι αποδοχές των γνωμοδοτήσεων και το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής του 2003, αποδεικνύουν την επιθυμία της διοικήσεως να δεχθεί ότι υπάρχουν δικαιώματα της Μονής, αλλιώς δεν θα το δεχόταν» υποστήριξε ο κος Βολάνης. Με τις υπουργικές αυτές αποφάσεις και σύμφωνα με τη νομολογία του Αρείου Πάγου, «το δικαίωμα κυριότητας της Μονής αναγνωρίζεται διοικητικά». Από την επόμενη κιόλας μέρα, η Μονή μπορεί να προβεί σε αγοραπωλησίες ή ανταλλαγές, μέχρι να υπάρξει ανάκληση των σχετικών διοικητικών αποφάσεων.

    Η αίτηση επανεξέτασης εκ μέρους του κου Φωτιάδη «παγώνει» μεν την διαδικασία, δεν συνιστά ωστόσο ανάκληση. Σε κάθε περίπτωση, «είναι ασφαλέστερο για τον υπουργό να ζητήσει νέα γνωμοδότηση, όπως και έγινε, αντί να προβεί σε ανάκληση» - και η επανεξέταση, όπως και η αντιδικία του Δημοσίου ενώπιον του Πρωτοδικείου «είναι θετικές ενέργειες». Οι τίτλοι που έχει εξασφαλίσει η Μονή μπορούν να θεωρηθούν επισφαλείς, εφβ όσον το Δημόσιο μπορεί να προβεί επισήμως σε ανάκληση. Και η παραίτηση του Δημοσίου από την έκδοση απόφασης, που συνέβη επί υπουργίας Π. Δούκα, «για τη Μονή σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να αποκτήσει τίτλο εκδικαστικής αποφάσεως, ο οποίος είναι ο πλέον ισχυρός τίτλος, διότι στηρίζεται στη Δικαιοσύνη».

    Κατά τον κο Βολάνη, η γνωμοδότηση του ΝΣΚ που επέτρεψε στον Π. Δούκα να αποδεχθεί το αίτημα της Μονής για αμοιβαία παραίτηση από την έκδοση απόφασης, μπορεί μεν εκ των υστέρων να φαίνεται ως σφάλμα, με τα τότε δεδομένα ωστόσο, είναι δυνατόν να αιτιολογηθεί. Ο πρώην Πρόεδρος του ΝΣΚ, υπογράμμισε πως ο ίδιος δεν ήταν σε γνώση της λήψης απόφασης εκ μέρους του Πρωτοδικείου Ροδόπης, εφβ όσον η απόφαση αυτή δεν είχε εκδοθεί.

    Οι εκτιμήσεις του κου Βολάνη, προκάλεσαν την αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης, Αθανάσιος Ξινίδης στην κατάθεσή του ανάφερε ότι «σβ αυτήν την υπόθεση, υπάρχουν ή διχασμένες προσωπικότητες, ή μη διχασμένες που τοποθετούνταν υπέρ της Μονής. Μη διχασμένη κατά της Μονής, δεν βρήκα».

    «Η στάση του Απόστολου Φωτιάδη να αναγνωρίσει αρχικά δικαιώματα κυριότητας στη Μονή, υπήρξε καταλυτική - και αν δεν έφτανε μέχρι το δικαστήριο, καταστροφική. Η αναπομπή ωστόσο της υπόθεσης και η αντιδικία ενώπιον του δικαστηρίου, έδειξε πως υπήρξε πολιτική βούληση ανατροπής των λαθών. Με την παραίτησή του αργότερα από την υπόθεση, το Δημόσιο, αν και δεν έχει απωλέσει κάθε δυνατότητα να διεκδικήσει, οπισθοχώρησε πάρα πολύ στην ισχυρή του θέση. Και όταν αποδυναμώνεις την δυνατότητά σου να διεκδικήσεις, αυτό είναι απιστία κατά του Δημοσίου» ανέφερε ο μάρτυς.

    «Και από την Κρήτη να ήμουν, τέτοιο πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής, δεν θα το υπέγραφα» ανέφερε ο μάρτυς για το πρωτόκολλο του Απ. Φωτιάδη. Οι διοικητικές πράξεις παρήγαγαν έννομες συνέπειες, αν και από μόνες τους, δεν συνιστούσαν πλήρη αναγνώριση κυριότητας. «Στο υποθηκοφυλακείο Ξάνθης, δεν μεταγράφηκε πρωτόκολλο. Υπήρξε «σημείωση», «εγγραφή» των υπουργικών αποφάσεων στο περιθώριο του τόμου. Τα πρωτόκολλα συντάχθηκαν παρανόμως, αλλά δεν μεταγράφηκαν. Η απόφαση αυτή, δεν δημιουργεί δικαιώματα» υποστήριξε.

    «Αν οι υπουργικές αποφάσεις αρκούσαν, η Μονή δεν θα χρειαζόταν να προσφύγει στα δικαστήρια» ανέφερε ο κος Ξινίδης, για να συμφωνήσει ο Κ. Τζαβάρας (ΝΔ), λέγοντας «δεν θεωρώ πως έχετε άδικο».

    «Το παράπονό μου για τη δεύτερη περίοδο, είναι ότι, εφβ όσον διαμορφώθηκε με χίλιους κόπους και βάσανα μία αντιδικία, έπρεπε το δικαστήριο να δώσει την τελική κρίση, έστω κι αν η εικόνα του Δημοσίου ήταν αποδυναμωμένη» ανέφερε ο κος Ξινίδης. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε η κοινωνία της Θράκης, συμπεριλαμβανομένου και του μετέπειτα υφυπουργού και υπουργού Γεωργίας, Απόστολου Κοντού, ο οποίος μάλιστα είχε καταθέσει υπέρ του Δημοσίου και στο δικαστήριο.

    «Ο κος Δούκας μας δέχθηκε κουμπωμένος στο γραφείο του. Είχε ήδη αποδεχθεί την απόφαση του Γνωμοδοτικού να απορριφθεί η αναπομπή, χωρίς το Νομικό Συμβούλιο να έρθει σε επαφή μαζί μας. Δεν μας το είπε όμως (?) Ο κος Κοντός, δεν μπορεί να μην ήξερε την απόφαση της διάσκεψης του πρωτοδικείου που δικαίωνε το Δημόσιο (?) Στα υπομνήματα που κάναμε τρεις δικηγορικοί σύλλογοι, δεν μας απάντησε κανείς» ανέφερε ο μάρτυς.

    Ο κος Ξινίδης ανέφερε τέλος πως «κατεβήκαμε από την Ξάνθη, όλη η ομάδα μας για να διαμαρτυρηθούμε για τη μεθόδευση που γίνεται. Να πούμε ότι η προσυπογραφή από τον κο Δούκα, επικυρώνει μια παράνομη πράξη. Από το ραντεβού αυτό που είχαμε τον Σεπτέμβριο του 2004, εγώ και ο δήμαρχος Βιστωνίδας αποκλειστήκαμε για κομματικούς λόγους. Μας είπαν ότι η συνάντηση δεν θα γίνει. Μέχρι πρόσφατα, κανείς δεν είχε παραδεχθεί πως έγινε αυτή η συνάντηση. Ο νομάρχης και ο δήμαρχος Ξάνθης, που έλαβαν μέρος στη συνάντηση, μας ενημέρωσαν ότι κατά τη συζήτηση ο Θ. Ρουσόπουλος είπε ότι το θέμα της ιδιοκτησίας έχει τελειώσει - και εφόσον εσείς αντιδράτε για εκεί, η Μονή θα πάρει ακίνητα κάπου αλλού?».

    Στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσε και η δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου, η οποία ανέφερε ότι σε επαφή που είχε με τον κο Δούκα για την υπόθεση, της «αφέθηκε να εννοηθεί ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του και είχε τις πρώτες επαφές η παραπομπή των ενδιαφερομένων, σβ αυτόν έγινε από το Μαξίμου».

    «Όταν μιλάς με κάποιους ανθρώπους που έχουν δημόσιο αξίωμα και χειρίζονται τόσο σοβαρά θέματα, υπάρχουν off the record συζητήσεις και συζητήσεις που ξέρουμε μέχρι πού φτάνει το όριό μας. Αναφέρω τι αντιλήφθηκα - δεν προσθέτω, ούτε αφαιρώ τίποτα» ανέφερε η μάρτυς.

    Όπως υποστήριξε η κ. Μπουγάτσου, σε συνάντηση που είχε και με τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σάββα Τσιτουρίδη, ο τελευταίος της είπε πως οι κ.κ. Εφραίμ και Αρσένιος του είχαν ζητήσει: «να ανταλλαγούν συγκεκριμένες εκτάσεις με ακίνητα του Δημοσίου, που δεν ήταν ωστόσο στην αρμοδιότητά του. Όταν έγινε υπουργός Εργασίας, τον επισκέφθηκαν τρεις φορές ζητώντας του ένα ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, το οποίο εκείνος δεν παρελάμβανε, προκειμένου να στεγάσει το υπουργείο, διότι είχε κακοτεχνίες».

    [03] ΤΕΙ Αθήνας: Αναστολή λειτουργίας

    Αναστέλλει τη λειτουργία του το ΤΕΙ Αθήνας την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου και την Τρίτη 25 Νοεμβρίου, όπως αποφασίσθηκε στη γενική συνέλευση του Ιδρύματος.

    Οπως ανακοινώθηκε από το ΤΕΙ Αθήνας, αιτία για την αναστολή είναι η ?ίδρυση και λειτουργία κολεγίων?, που, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ?θα έχει τρομερές συνέπειες στη λειτουργία όλων των τμημάτων των ΤΕΙ της χώρας και κυρίως των περιφερειακών, τα οποία έχουν ήδη υποστεί συρρίκνωση του αριθμού των εισακτέων τους, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σταδιακά σε μαρασμό και τελικά σε οριστικό κλείσιμο".

    Η Συνέλευση του ΤΕΙ Αθήνας, εκφράζει ομόφωνα τη διαφωνία της για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και ζητεί μεταξύ άλλων οικονομική ενίσχυση όλων των ΤΕΙ της χώρας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [04] Στήριξη των βιοκαλλιεργητών

    Σημαντικές ενισχύσεις για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός, μιλώντας στην έκθεση βιολογικών προϊόντων "ECO- FESTIVAL 2008" .

    Οπως είπε ο υπουργός, στο πλαίσιο στήριξης της παραγωγής για τη συμμετοχή των γεωργών σε σύστημα ποιότητας τροφίμων θα χορηγείται ποσό ως 1.700 ευρώ το χρόνο για τις δενδρώδεις καλλιέργειες (ελιές, αμπέλι), ποσό ως 1.500 ευρώ το χρόνο για τα δημητριακά, όσπρια, αρωματικά φυτά και ποσό ως 1.800 ευρώ ετησίως για εκτροφές ζώων (κτηνοτροφία).

    Στο πλαίσιο των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων θα δίνονται ενισχύσεις για απώλεια εισοδήματος, ενώ βελτιώνεται το ύψος των ενισχύσεων στις δράσεις της βιολογικής γεωργίας - κτηνοτροφίας.

    Τέλος, θα ενισχύονται δράσεις για διαφήμιση και προωθητικές ενέργειες των βιολογικών προϊόντων.

    [05] Ανάκληση αυτοκινήτων HONDA Jazz

    Ανακλήθηκαν αυτοκινήτα HONDA μοντέλο Jazz για προληπτικό έλεγχο του μηχανισμού χειρόφρενου όπως ανακόινωσε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Ι. Οικονόμου.

    Η εταιρεία Γενική Αυτοκινήτων ΑΕΒΕ, επίσημος εισαγωγέας και διανομέας των αυτοκινήτων HONDA στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου εκτελούν πρόγραμμα ανάκλησης αυτοκινήτων HONDA μοντέλο Jazz.

    Η ανάκληση αφορά 2471 οχήματα, παραγωγής 2004 και 2005, σε ορισμένα εκ των οποίων λόγω του είδους και διαστάσεων της καστάνιας χειρόφρενου μπορεί εάν αυτό δεν εφαρμοσθεί σωστά από τον χρήστη, να απενεργοποιηθεί. Εάν το χειρόφρενο ενεργοποιηθεί χωρίς να πιέζεται το κουμπί απελευθέρωσης, η λειτουργία του παραμένει ανεπηρέαστη.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα. Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων, θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω συστημένης επιστολής, ώστε να προσέλθουν στα κατά τόπους εξουσιοδοτημένα συνεργεία της HONDA για να γίνει έλεγχος και πιθανή αντικατάσταση του μηχανισμού χειρόφρενου, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

    Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι καταναλωτές παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με την Τεχνική Διεύθυνση της εταιρείας ΓΕΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕΒΕ στο τηλέφωνο 210 3483602 ή με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της στο τηλέφωνο 210 3483701 ή μέσω e-mail στη διεύθυνση: info@saracakis.gr

    [06] "Να μην περάσει η οδηγία της ΕΕ"

    «Τα κόμματα της ευρωυποταγής είναι υπόλογα απέναντι στη νεολαία. Είναι υπόλογα για την κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, είναι υπόλογα για την κατάργηση του δικαιώματος στη δουλειά και είναι υπόλογα για την ακριβοπληρωμένη αμάθεια που διδάσκεται αυτή τη στιγμή στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Καλούμε σε ανυπακοή και απειθαρχία απέναντι στην ΕΕ και τα όργανα της, όπως είναι το ευρωπαϊκό δικαστήριο, καλούμε σε ανυπακοή και απειθαρχία σε αυτή την πολιτική που εξοντώνει φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές», δήλωσε ο Γιάννης Πρωτούλης, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

    Να μην περάσει η οδηγία της Ε.Ε. για τα κολέγια και να καταργηθεί ο νόμος της κυβέρνησης για τα ΚΕΣ. Δεν πρόκειται για καμία αναβάθμιση ή αναγνώριση των σπουδαστών των ΚΕΣ, όπως υποκριτικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Αντίθετα θέλουν η αναγνώριση των όποιων δικαιωμάτων στο επάγγελμα να περάσει στα χέρια της αγοράς και των επιχειρηματιών, τονίζεται σε ανακοίνωση της ΚΝΕ.

    Θέλουν τη συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας, φτηνούς, ευέλικτους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, για να παράγουν τα κέρδη τους. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις χτες στην Ε.Ε. ψηφίστηκε η οδηγία για το 65ωρο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, τον ενεργό και ανενεργό - απλήρωτο. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν τη συγκεκριμένη οδηγία είναι υπόλογοι απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους, απέναντι στη νεολαία, υπογράμμιζει η ΚΝΕ.

    [07] "Προστασία της απασχόλησης"

    Με αντιπροσωπεία του συλλόγου εργαζομένων της Altec, θα συναντηθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να καταργηθεί τώρα. Δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση, αν στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής δεν τεθούν άλλες προτεραιότητες. Όπως η κοινωνική αλληλεγγύη, η προστασία της σταθερής και μόνιμης απασχόλησης, η προστασία του δημόσιου πλούτου. Και αυτό πρέπει να είναι το κεντρικό αίτημα των εργαζομένων, σε ολόκληρη της Ευρώπη, και στην χώρα μας, τόνισε ο κ.Τσίπρας σε ομιλία του στη Δράμα.

    Όσο για τα ψίχουλα κοινωνικής βοήθειας, που η κυβέρνηση ονομάζει κομψά «στοχευμένη κοινωνική πολιτική», είναι προφανές ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μην τους φύγει προς τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα καμιά δεκάρα παραπάνω, υπογράμμισε, ενώ την ίδια στιγμή τα 28 δις προς τις τράπεζες δεν είναι καθόλου στοχευμένα. Είναι χύμα, για όλους, διαθέσιμα σε όλους, είτε τα έχουν ανάγκη, είτε δεν τα έχουν.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε και στα προγράμματα stage, όπου, όπως είπε, "με ανασφάλιστη εργασία, επιδοτούμενη από το δημόσιο επιχειρούν να ξετινάξουν την αγορά εργασίας, να σπρώξουν ακόμα περισσότερο κόσμο στην επισφάλεια, στην υπερεκμετάλλευση, στην δουλειά χωρίς ωράριο, χωρίς αμοιβή και χωρίς δικαιώματα. Να τον σπρώξουν στην ανάγκη των κομματαρχών και του ρουσφετιού".

    Για "προμελετημένο σχέδιο" με στόχο την "απαξίωση του ΕΣΥ" και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του χώρου της Υγείας, έκανε λόγο ο κ. Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό του Νοσοκομείου Δράμας.

    «Δεν πιστεύουμε ότι όλα αυτά που βλέπουμε, τα εκρηκτικά προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία και το ναυάγιο του ΕΣΥ οφείλεται σε παραλείψεις ή στην αδυναμία της κυβέρνησης να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Δεν είναι αδυναμία, είναι σχέδιο, το οποίο προμελετημένα και καλοσχεδιασμένα εξυφαίνεται εδώ και 10-15 χρόνια, όχι προχθές, και έχει πολύ συγκεκριμένους στόχους» τόνισε.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε πως στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 , όταν γινόταν το ΕΣΥ, οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία ήταν γύρω στο 13-14% και σήμερα έχουν φτάσει στο 64%, ενώ οι ισολογισμοί των ιδιωτικών νοσηλευτικών μονάδων φανερώνουν υπερκέρδη. «Κερδίζουν οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες και όσοι έχουν επενδύσει κι έχουν φτιάξει πολυκλινικές ή μεγάλα ιατρικά κέντρα. Αυτοί κερδίζουν. Δεν είναι τυχαία όλα αυτά» τόνισε ο κ.Τσίπρας.

    «Σε κάθε νοσοκομείο που πηγαίνω βλέπω ότι υπάρχει ένας οργανισμός απαρχαιωμένος, της προηγούμενης δεκαετίας, οι μισές οργανικές θέσεις είναι κενές» ανέφερε και τόνισε:

    «Η κυβέρνηση έχει σαφή στόχο. Να ναυαγήσουν τα δημόσια νοσοκομεία. Να ναυαγήσει το ΕΣΥ και να έρθει μετά, με συμπράξεις , με τις περίφημες συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού, να κόβει σαλάμι-σαλάμι, φέτα-φέτα υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία και να τις ιδιωτικοποιεί».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε εκρηκτική την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και αναρωτήθηκε «ως πότε κάποιοι ευσυνείδητοι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, θα κρατάνε το οικοδόμημα σε λειτουργία» και τόνισε πως «είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένας ριζικός αναπροσανατολισμός της πολιτικής στο χώρο της υγείας, με ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας, ανασυγκρότηση του ΕΣΥ σε υγιείς βάσεις.

    «Δημόσιες επενδύσεις και ενίσχυση του δημόσιου νοσοκομείου και του ΕΣΥ με μαζικές νέες προσλήψεις αλλά και κυρίως όμως και αλλαγή του τρόπου λειτουργίας ώστε να πάψουν αυτές οι αδικίες που κατά την εκτίμησή μας είναι σκόπιμες. Δεν αποτελούν μια αδυναμία του συστήματος. Είναι σκόπιμες, διότι κάποιοι απ΄αυτό κερδίζουν και κάποιοι βολεύονται» κατέληξε ο κ.Τσίπρας.

    Ομίλία στην εκδήλωση ενάντια στην πώληση του ΟΣΕ

    Για «διαχρονικό έγκλημα εις βάρος του ΟΣΕ που έχουν διαπράξει οι τελευταίες κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ μιλώντας στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην πώληση του ΟΣΕ.

    «Το τρένο είναι το ασφαλέστερο, οικολογικότερο και οικονομικότερο συγκοινωνιακό μέσο. Είναι όμως ένα μέσο το οποίο απαξιώνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

    «Βλέπουμε σήμερα, μετά το έγκλημα της Ολυμπιακής που ξεπουλιέται στους Άραβες, μετά το έγκλημα των λιμανιών, οι πύλες εισόδου της χώρας μας που ξεπουλιούνται στους Κινέζους, βλέπουμε το έγκλημα της απαξίωσης του σιδηροδρόμου, βλέπουμε το έγκλημα της απαξίωσης του ΟΣΕ και δεν ξέρω εγώ σε ποιους θα θελήσουν να ξεπουλήσουν τα φιλέτα των συγκοινωνιών, τα φιλέτα του σιδηροδρόμου».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε πως «δεν μπορεί να απαξιώνεται η επικοινωνία της περιφέρειας όταν μιλάμε διαρκώς για την ανάγκη ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της περιφέρειας» και ζήτησε να ενισχυθεί ο σιδηρόδρομος και να παραμείνει στα χέρια του δημοσίου.

    [08] Στη Λαμία ο Γ.Καρατζαφέρης

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης θα βρίσκεται σήμερα στη Λαμία, προσκεκλημένος στις εκδηλώσεις υποδοχής του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κ. Βελόπουλος μιλώντας στο Κοινοβούλιο αναφερόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι και για το σχέδιο στήριξης των ελληνικών Τραπεζών είπε τα εξής:

    «αναφορικά με την εξεταστική Επιτροπή, η εμπλοκή του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της Νέας Δημοκρατίας είναι πραγματική και αυτό φαίνεται κύριε Υπουργέ. Έχετε πλήρη εμπλοκή για το θέμα του Βατοπαιδίου.

    Αυτό, όμως, που με ενόχλησε είναι ότι βγαίνει ο Πρόεδρος της Εξεταστικής και κάνει δηλώσεις στα κανάλια.

    Είναι ντροπή, κύριε Υπουργέ, για την Κυβέρνησή σας, να βγαίνει ο Πρόεδρος της Εξεταστικής να κάνει δηλώσεις στα κανάλια.

    Και να καλύπτει, ποιόν; Αυτόν που θεωρείται, ή κατηγορείται, ή φέρεται να είναι εμπλεκόμενος, τον κ. Ρουσόπουλο.

    Και αυτό είναι ντροπή. Δεν έχει το δικαίωμα, όμως, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, δεν έχει το ηθικό ανάστημα, αν θέλετε, γιατί παραβιάζει κανόνες δεοντολογίας, με το να κάνει δηλώσεις.

    Κλείνοντας, και όσον αφορά το σχέδιο σωτηρίας των Τραπεζών, θα πω ότι δίνετε ψίχουλα στο λαό και παντεσπάνι στους τραπεζίτες και κεφαλαιοκράτες, κύριε Υπουργέ. Ψίχουλα δίνετε στον ελληνικό λαό. Το παντεσπάνι για τους καλούς, τους φίλους τους δικούς σας, τους ομοτράπεζους σας».

    [09] Συνεχίζεται και σήμερα η πτώση

    Με πτώση 3,55% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 316,14 μονάδες φτάνοντας τις 3.583,00. Απώλειες άνω του 3% καταγράφει ο δείκτης του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ.

    Νέα, σημαντική πτώση κατέγραψε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά -4,85% και να κλείνει στις 8.695,79 μονάδες, χάνοντας 443,48 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 1.608,70 μονάδες, μειωμένος κατά 72,94 μονάδες ή -4,34%.

    Υποχωρούν οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου, που έπεσε στη διάρκεια των συναλλαγών στην Ασία ακόμα και κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι.

    Συγκεκριμένα, το αμερικανικό ελαφρύ αργό για παράδοση Δεκεμβρίου βρίσκεται στα 60,50 δολάρια το βαρέλι, μειωμένο κατά 27 σεντς σε σχέση με την τιμή κλεισίματος στη Νέα Υόρκη, ενώ νωρίτερα είχε πέσει στα 59,97 δολάρια το βαρέλι.

    Η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου αποδίδεται στη διστακτικότητα των επενδυτών και στη μείωση της ζήτησης. Στη Νέα Υόρκη το αμερικανικό αργό έκλεισε χθες στα 60,77 δολάρια το βαρέλι.

    Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Με πτώση έκλεισαν την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο, ο δείκτης ftse 100 είχε μείωση -5,70%, στην Φρανκφούρτη ο DAX με πτώση -6,84%, ενώ στο Παρίσι ο CAC40 με πτώση -6,38%.

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών,εν μέσω αρνητικού κλίματος στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.070,40 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 6,78%.

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 207,4 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 3,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

    Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στο σύνολό τους σε αρνητική τροχιά.

    Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι εξής: των Πρώτων υλών κατά 9,12%, των Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κατά 9,01%, των Κατασκευών κατά 8,12%,των Τραπεζών κατά 8,10% και των Βιομηχανικών προϊόντων κατά 7,53%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, υποχώρησε σε ποσοστό 7,34%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 6,24% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 6,64%.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 20 ενισχύθηκαν, 237 υποχώρησαν και 17 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Κρίση στις επιχειρήσεις

    Κορυφαία στελέχη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αναζητούν βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση και τη σχεδόν μηδενική ζήτηση νέων αυτοκινήτων.

    Ο Ρικ Ουάγκονερ της Τζένεραλ Μότορς, ο Άλαν Μιούλαλι της Φορντ και ο Μπομπ Ναρντέλι της Κράισλερ, ήταν κατηφείς όταν εθεάθησαν στους άδειους διαδρόμους του κογκρέσου, όπου συναντήθηκαν με την πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι και τον ηγέτη της Γερουσίας, Χάρι Ρέιντ.

    Τα τρία στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν βοηθητικούς ανελκυστήρες και έφυγαν από τις πίσω σκάλες για να αποφύγουν τους δημοσιογράφους, στους οποίους, όταν τους εντόπισαν, απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις.

    Η αμερικανική βιομηχανία κατασκευής παιχνιδιών Mattel ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα καταργήσει 1000 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 3% του δυναμικού της, για να αντιμετωπίσει μία από τις πιο δύσκολες οικονομικές κρίσεις "εδώ και εκατό χρόνια".

    [10] Επιλέγει οικονομικό επιτελείο

    Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα δώσει σήμερα την πρώτη του συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση που θα έχει με την ομάδα των οικονομικώντου συμβούλων.

    Η σύνοδος του Σικάγου θα περιλαμβάνει ανώτατους συμβούλους του και γίνεται καθώς ο Ομπάμα προετοιμάζεται για να σχηματίσει το υπουργικό του συμβούλιο μετά την εκλογή του την Τρίτη.

    Ο Ομπάμα και η σύζυγος του Μισέλ, θα μεταβούν στην Ουάσινγκτον, όπου την ερχόμενη Δευτέρα θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Μπούς στον Λευκό Οίκο.

    Ο Ομπάμα, ανακοίνωσε χθες ότι ο Ραμ Εμάνιουελ, κυβερνητικό στέλεχος επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, δέχτηκε το διορισμό του στη θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

    "Ανακοινώνω αυτόν το διορισμό επειδή ο προσωπάρχης παίζει κεντρικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων του προέδρου και της κυβέρνησης. Και κανείς απ' όσους γνωρίζω δεν είναι καλύτερος από τον Ραμ Εμάνιουελ στο να πετυχαίνει να γίνονται τα πράγματα", ανέφερε ο Ομπάμα.

    Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου είναι ένας από τους στενότερους συμβούλους του προέδρου και συνήθως είναι αυτός που αποφασίζει ποιος θα έχει πρόσβαση στον πρόεδρο.

    [11] Ανακάμπτει ο Γκ.Μπράουν

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν επιβεβαίωσε την ενίσχυση της πολιτικής του θέσης, μετά στους χειρισμούς του για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οδηγώντας το Εργατικό Κόμμα σε άνετη νίκη στις επαναληπτικές εκλογές που έγιναν για τη συμπλήρωση της έδρας της περιφέρειας Γκλενροδς, στη Σκοτία.

    Πριν από λίγους μήνες ορισμένα μέλη του κυβερνώντος κόμματος έθεσαν ανοικτά θέμα ηγεσίας, όταν οι Εργατικοί έχασαν μια σειρά από εκλογικές μάχες. Ωστόσο οι χειρισμοί που έγιναν από τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της κρίσης, την ώρα μάλιστα που οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η Βρετανία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ύφεση, ενίσχυσαν τη δημοτικότητα του Γκόρντον Μπράουν.

    Το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) μείωσε την πλειοψηφία των Εργατικών στην περιφέρεια του Γκλένροδς, αλλά το κυβερνών κόμμα διατηρήσε την έδρα του στην περιφέρεια, με διαφορά περίπου 6.700 ψήφων.

    Για την εξασφάλιση της νίκης σε αυτές τις τοπικές εκλογές είχε "επιστρατευτεί" ο ίδιος ο Γκόρντον Μπράουν, που με τη σύζυγό του, Σάρα, συμμετείχε σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στο Γκλενροδς, αφού εάν οι Εργατικοι έχαναν την έδρα θα επανέρχονταν στο προσκήνιο οι αμφισβητήσεις για τις ηγετικές ικανότητες του πρωθυπουργού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 November 2008 - 7:30:46 UTC