Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να μη μετακυληθεί η κρίση στους πολίτες"
  • [02] "Ρευστότητα στην πραγματική οικονομία"
  • [03] "Φορτώνουν την κρίση στους λαούς"
  • [04] "Να αντιδράσει η κοινωνία"

  • [01] "Να μη μετακυληθεί η κρίση στους πολίτες"

    Την ανάγκη συνεχούς προσπάθειας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχει η χρηματοπιστωτική κρίση στην πραγματική οικονομία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    H ελληνική κυβέρνηση προχωρεί με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης, τη στήριξη της απασχόλησης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των εισοδημάτων, τόνισε.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η Ελλάδα υπήρξε από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ που εγγυήθηκε όλες τις καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που, όπως σημείωσε, θωράκισε την εμπιστοσύνη στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη σημαντικών μέτρων για την προστασία των δανειοληπτών καταθέτοντας στη Βουλή ένα πολύ σημαντικό σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, που έχει στόχο την άνετη και με καλούς όρους χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που έχουν ή θέλουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο.

    Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εξασφαλίζει τη ρευστότητα και αντιμετωπίζει τις πιέσεις για άνοδο των επιτοκίων, σε μια περίοδο που η χρηματοπιστωτική κρίση προκαλεί πάγωμα στη διατραπεζική αγορά.

    Επιπλέον, αναγνωρίζοντας ότι η οικονομική κρίση πλήττει περισσότερο τους ασθενέστερους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας, αφορά την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που έχουν δανειστεί. «Ανεύθυνα κάποιοι ισχυρίζονται ότι το σχέδιο έγινε για τις τράπεζες», ανέφερε ο Κ. Καραμανλής και συμπλήρωσε: «απόδειξη είναι ότι οι τράπεζες δεν σπεύδουν να επωφεληθούν».

    Ακόμη, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι παράγοντες του τραπεζικού συστήματος «θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων», σημειώνοντας ότι αν δε διοχετευθούν τα κεφάλαια που προβλέπει το σχέδιο, θα αποβεί εις βάρος της οικονομίας και των πολιτών. «Όλοι πρέπει να αναδείξουν την κοινωνική τους ευθύνη. Η ένταξη στο σχέδιο της κυβέρνησης είναι εθελοντική και κανείς δεν έχει δικαίωμα να μετακυλίσει στους δανειολήπτες το βάρος των αποφάσεών του», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής.

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, στην ουσία, στηρίζει τους Έλληνες πολίτες, καθώς η πρόσθετη χρηματοδότηση που θα αποκτήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τίτλους του ελληνικού δημοσίου θα διοχετευθεί για δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για στεγαστικά δάνεια προς τα νοικοκυριά.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι λήφθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπως είναι η εγγύηση του 80% των δανείων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, για ποσά έως 350.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, υπογράμμισε ο Κ. Καραμανλής, πετυχαίνονται δύο κρίσιμοι στόχοι: H εξασφάλιση της ανάπτυξης και η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

    Επιπλέον, ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η κυβέρνηση προασπίζει, με συγκεκριμένες δράσεις, τις θέσεις απασχόλησης, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και προωθεί αναπτυξιακές πρωτοβουλίες όπως είναι οι επενδύσεις με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και τα προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι μόνο ο ΟΑΕΔ θα έχει προκηρύξει μέχρι το τέλος του χρόνου 50.000 θέσεις εργασίας και άλλες 140.000 θέσεις μέσα στο 2009.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στον πληθωρισμό που προκάλεσε πίεση στα εισοδήματα των Ελλήνων, ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται εξειδικευμένα μέτρα για να ανακουφιστούν οι οικονομικά ασθενέστεροι που, όπως σημείωσε, φέρουν δυσανάλογο μεγάλο βάρος από τις επιπτώσεις της κρίσης.

    Για το θέμα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι στην αγορά έχουν εντατικοποιηθεί με στόχο το χτύπημα της αισχροκέρδειας, τονίζοντας ότι η επιβολή υψηλών προστίμων σε όσους συγχέουν τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς με την ασυδοσία, έχει αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε το μήνυμα της κυβέρνησης που είναι «απόλυτη συμμόρφωση στη νομιμότητα και τους κανόνες του υγειούς ανταγωνισμού» και δήλωσε ότι όσοι δεν το λάβουν υπόψη τους θα πληρώσουν το τίμημα των επιλογών τους.

    Σε ό,τι αφορά το πιθανολογούμενο πάγωμα των στεγαστικών δανείων, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει πιθανές επιλεκτικές εξαιρέσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση, το πάγωμα δεν θα είναι γενικευμένο, διότι, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, αυτό θα ήταν εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. Ανέφερε, επίσης, ότι ο βασικός λόγος που εφάρμοσε το μέτρο αυτό η κυβέρνηση της Ισπανίας είναι η έκρηξη της ανεργίας και συμπλήρωσε ότι κάθε χώρα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τις δικές της δυνατότητες.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντική την απόφαση των 27, να αφιερωθεί η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην πραγματική οικονομία. Ο Κ. Καραμανλής είπε, ακόμη, ότι η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χώρα να κάνει χρήση όλων των περιθωρίων ευελιξίας που διαθέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, δεν αλλάζει και δεν αναστέλλεται.

    Ανέφερε πάντως ότι στην περίπτωση της Ελλάδας θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων παρά το γεγονός ότι «λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους που μας κληροδότησε το χθες, τα περιθώρια ευελιξίας είναι μικρά». Ο Κ. Καραμανλής τόνισε επίσης ότι «η κρίσιμη περίοδος που διανύουμε ανέδειξε για μια ακόμη φορά τη βασική αρχή στην οποία βασίζεται το οικοδόμημα της ΕΕ, δηλαδή ότι οι λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας δεν είναι δυνατόν να εξευρεθούν σε εθνικό επίπεδο, αλλά απαιτούνται κοινές προσπάθειες και θέσεις με τη συνεργασία όλων των παραγόντων της διεθνούς σκηνής».

    Ο κ. Κ. Καραμανλής, τόνισε ότι η εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, δημιουργεί πολλές και μεγάλες ελπίδες στην ΕΕ, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά και για άλλα ζητήματα, όπως είναι η καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, η αντιμετώπιση της διασποράς των πυρηνικών όπλων, η αντιμετώπιση της φτώχειας και η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η ΕΕ προσβλέπει στην εμβάθυνση των σχέσεών της με την ΗΠΑ. Από ελληνικής πλευράς, τόνισε ο πρωθυπουργός, «προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση, στη βάση της ιστορικής σχέσης των λαών και στη βάση της συμμαχίας που έχουμε».

    Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου

    «Η ΕE έχει δείξει ότι μπορεί να συμβάλει ενεργά στην αντιμετώπιση της κρίσης με τα μέσα που διαθέτει και η συνάντηση έδωσε τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε από κοινού τις προτάσεις που θα προωθήσει η ΕΕ στη Σύνοδο της Ουάσιγκτον για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε ο πρωθυπουργός συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

    Ο κ.Καραμανλής τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στη Σύνοδο Κορυφής μια προσέγγιση που στηρίζεται σε δύο πυλώνες: Πρώτον, σε μία νέα χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική, στο πλαίσιο της οποίας απαιτείται μία ισορροπημένη παρέμβαση υποστήριξης του τραπεζικού τομέα. Δεύτερον, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κρίσης, δηλαδή στη λεγόμενη πραγματική οικονομία.

    O πρωθυπουργός τόνισε, ακόμη, ότι για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην αρχιτεκτονική του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, η ΕΕ θα κινηθεί με βάση μία πρόταση τεσσάρων σημείων που παρουσίασε η Γαλλική Προεδρία.

    Το νέο σύστημα που θα δημιουργηθεί θα πρέπει, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, να έχει μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη εποπτεία. Η εποπτεία θα πρέπει να ανατεθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον κρίσεις, όπως η παρούσα.

    «Είναι βέβαιο ότι δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή σοβαρότατη κρίση, αν η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος ήταν καλύτερη και η διαφάνειά του μεγαλύτερη», ανέφερε ο πρωθυπουργός .

    Σχολιάζοντας τις πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός δεν απέκρυψε ότι «τα νέα για την ΕΕ και ιδιαίτερα για τις χώρες της ευρωζώνης δεν είναι διόλου ευχάριστα».

    Σύνοδος Κορυφής - Συμπεράσματα

    Την ενότητα των ευρωπαίων ηγετών να αντιμετωπίσουν συντονισμένα την οικονομική κρίση σφράγισαν σήμερα οι αποφάσεις του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μία εβδομάδα πριν τη Διεθνή Διάσκεψη της Ουάσιγκτον για την οικονομία.

    Καταρχήν, οι "27", συμφώνησαν ότι η Διεθνής Διάσκεψη της 15ης Νοεμβρίου θα πρέπει να αποτελέσει την έναρξη της μεταρρύθμισης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην οποία η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει μείζονα ρόλο.

    Οι "27" υιοθέτησαν "κοινές αρχές" για την οικοδόμηση του νέου διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι οποίες θα αποτελέσουν την "πλατφόρμα" της ΕΕ στην Ουάσιγκτον.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι "27", ζητούν τα εξής:

    -Κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και τομέας της αγοράς να μη διαφεύγει από τη ρύθμιση και την εποπτεία.

    -Το νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα να βασίζεται στις αρχές της ευθύνης και της διαφάνειας (π.χ. πληρέστερο σύστημα ενημέρωσης και αναθεώρηση των μηχανισμών που ενθαρρύνουν την ανάληψηη υπερβολικών κινδύνων)

    - Το νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα να επιτρέπει τη μέτρηση κινδύνων ώστε να προλαμβάνονται οι κρίσεις. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι οι μεγάλοι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί όμιλοι θα πρέπει να εποπτεύονται με συντονισμένο τρόπο μεταξύ των διάφορων ενδιαφερόμενων εθνικών αρχών, μέσω της δημιουργίας εποπτικών ομάδων. Επίσης, τονίζεται η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ώστε να επισημαίνεται εκ των προτέρων πότε αυξάνουν οι κίνδυνοι ή πότε σχηματίζονται "φούσκες" κατά την αποτίμηση των οικονομικών στοιχείων ενεργητικού.

    - Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην πρόληψη των χρηματοοικονομικών κρίσεων και να έχει την κύρια ευθύνη για τη λήψη μέτρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    - Να καταγραφούν επισήμως όλες οι εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, ώστε να έχουν καλύτερη εποπτεία.

    - Να αναθεωρηθούν τα παγκόσμια λογιστικά πρότυπα, κατά τρόπο ώστε να είναι συνεκτικά μεταξύ τους.

    - Να δημιουργηθεί ένας κώδικας συμπεριφοράς, ώστε να αποφεύγεται η ανάληψη υπερβολικών κινδύνων από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

    Τέλος, οι "27" στα συμπεράσματά τους τονίζουν ότι η Διεθνής Διάσκεψη της Ουάσιγκτον θα πρέπει να ορίσει μια μέθοδο εργασίας που να επιτρέπει να σημειωθούν τακτικά και γοργά βήματα προόδου προς τη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Ειδικότερα, οι "27" συμφώνησαν ότι μετά τις 15 Νοεμβρίου, μέσα σε περίοδο 100 ημερών,θα πρέπει να ετοιμασθούν τα μέτρα εφαρμογής των παραπάνω αρχών.

    Κατά τη λήξη της περιόδου αυτής θα συγκληθεί μια νέα Σύνοδος Κορυφής με θέμα την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν στην Ουάσιγκτον, νέες αποφάσεις για τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και προτάσεις για να αντιμετωπισθούν οι σημερινές και οι μελλοντικές μακροχρόνιες προκλήσεις.

    [02] "Ρευστότητα στην πραγματική οικονομία"

    Στην κοινή συνεδρίαση των Γραμματέων και Αναπληρωτών Γραμματέων των Περιφερειακών και των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα (Ξενοδοχείο Caravel), θα μιλήσει αύριο ο πρόεδρος του κινήματος.

    Τις οικονομικές εξελίξεις, υπό τη σκια της οικονομικής κρίσης, συζήτησαν σε συνάντησή τους, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, και έληξε χωρίς δηλώσεις, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

    Προσερχόμενος στο γραφείο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Ο κ. Παπανδρέου του απάντησε ότι είχε επαφές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τις προηγούμενες ημέρες, με τον κ. Προβόπουλο να τονίζει ότι υπάρχει απαισιοδοξία και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να σημειώνει ότι υπάρχουν όντως δυσκολίες.

    "'Εχουμε καταθέσει χρήσιμες προτάσεις για την έξοδο από την κρίση", είπε ο κ. Παπανδρέου, ο δε κ.Προβοπουλος απάντησε "βεβαίως" και ακολούθησε η κατ' ιδίαν συνάντησή τους.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος την ανησυχία του για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ανέφεραν σε συνομιλία τους με τους δημοσιογράφους η πολιτική εκπρόσωπος Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη και ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Είπαν πως ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε ανακοινώσεις και σε επιστολές που έχουν στείλει οι τράπεζες, όπου κάνουν λόγο για περιθώρια αύξησης των επιτοκίων κατά 19% στις επιχειρήσεις και κατά 22% στα νοικοκυριά και τόνισε πως αν συνεχιστεί αυτό και δεν περάσει στην πραγματική οικονομία η μείωση των επιτοκίων, τότε θα έχουμε ταχεία επιβράδυνση της ανάπτυξης με αποτέλεσμα λιγότερα έσοδα στον προϋπολογισμό και μεγαλύτερες επισφάλειες στο πιστωτικό σύστημα.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε στον κ. Προβόπουλο ότι πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού η αξιοπιστία και η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος και η ανεξάρτητη εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

    Ακόμη οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ είπαν πως ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις συνεχείς τροποποιήσεις και αοριστίες του νομοσχεδίου για την στήριξη των τραπεζών και τόνισε ότι δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι τελικές ρυθμίσεις, η δε ανακοίνωση των μέτρων έγινε στις 14 Οκτωβρίου κι ενώ ο υπουργός της Οικονομίας είπε ότι αναμένονται οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και θα παρέλθουν και άλλες εβδομάδες.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι αυτή η αβεβαιότητα θα προκαλέσει παρενέργειες και τόνισε ότι επείγει η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αδιαφάνεια του νομοσχεδίου και είπε ότι αυτό αφήνει περιθώρια επιμέρους διαπραγματεύσεων κάθε τράπεζας με το υπουργείο Οικονομίας και δίνει την δυνατότητα μεταφοράς επισφαλειών στο Δημόσιο και τελικά στους φορολογουμένους.

    Αναφερόμενος στο ίδιο νομοσχέδιο, ο κ. Παπανδρέου είπε στο διοικητή ότι δεν υπάρχει σε αυτό πρόβλεψη για την κατεύθυνση της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους δανειολήπτες και επανέφερε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης Τραπεζών.

    Σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για πάγωμα δανείων ως το τέλος του 2009, ο κ. Προβόπουλος, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι αυτή μπορεί να τύχει της έγκρισης της Τράπεζας της Ελλάδος, εφόσον αφορά συγκεκριμένες ομάδες με συγκεκριμένους όρους.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία θα πλήξει και την Ελλάδα, καθώς το ΔΝΤ προέβλεψε χθες ρυθμούς ανάπτυξης με αρνητικό πρόσημο της μεν Ευρωζώνης -0,5%, των δε ΗΠΑ -0,7%.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη αλλαγής οικονομικής πολιτικής με απόσυρση του προσχεδίου προϋπολογισμού, ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, στήριξη των οικονομικά ασθενεστέρων, ανακούφιση των δανειοληπτών και μέτρα ρευστότητας στις τράπεζες που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία.

    Στην συνομιλία της με τους δημοσιογράφους η κα Λούκα Κατσέλη επεσήμανε ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώνει τα επιτόκια, στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο και πρόσθεσε ότι πρόβλημα ρευστότητας έχουν όλες οι τράπεζες λόγω της μη ομαλοποίησης της διατραπεζικής αγοράς, το σημείο, όμως στο οποίο υπάρχει διαφοροποίηση είναι η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

    Η κα Κατσέλη είπε ότι για το ζήτημα αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει στοιχεία στην Βουλή και έχει τονίσει ότι στο νομοσχέδιο για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος το Κίνημα πρέπει να μπει ο όρος ότι η κάθε τράπεζα θα υποχρεωθεί να καλύπτει την κεφαλαιακή της επάρκεια στο ελάχιστο όριο του 8%.

    Ακόμη η κα Κατσέλη άσκησε κριτική για τον χρόνο ένταξης των τραπεζών στο σχέδιο που λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2009 και τόνισε ότι αυτό δίνει την δυνατότητα στις τράπεζες να κλείσουν την χρήση του 2008 λαμβάνοντας αμοιβές και μπόνους που θα ελάμβαναν υπό κανονικές συνθήκες.

    Επίσης η πολιτική εκπρόσωπος Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι με δεδομένες τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι δεν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις αυτές και εξέφρασε την ένσταση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας "πώς μπορούμε να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο επί της αρχής όταν γνωρίζουμε πως θα αλλάξει".

    Γ.Παπακωνσταντίνου για την οικονομία

    «Σχολιαστή της κρίσης» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι αδύναμος να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δώσει λύσεις.

    Ερωτηθείς για το τι ακριβώς έγινε στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η Σύνοδος Κορυφής δεν φαίνεται να κατέληξε σε συγκεκριμένα μέτρα» και πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός πήγε μάλλον χωρίς σχέδιο».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι από τον πρωθυπουργό «ακούσαμε δύο «όχι» με το πρώτο να αφορά το «πάγωμα» των δανείων και το δεύτερο να αφορά τα περιθώρια πολιτικών στην Ελλάδα που θα βοηθούν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

    Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας για «πάγωμα» των δανείων των ανέργων που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει πρόταση για «πάγωμα» των δανείων και κάλεσε τον κ. Αλογοσκούφη να προχωρήσει σε αυτήν την κατεύθυνση για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με συγκεκριμένα κριτήρια, «όπως έχει κάνει και η ισπανική κυβέρνηση».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στην συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε στον κ. Προβόπουλο την αναγκαιότητα να διαφυλάξει η Τράπεζα της Ελλάδος της ανεξαρτησία της, ενώ αναφέρθηκε και στις διαφωνίες του ΠΑΣΟΚ με το νομοσχέδιο στήριξης των τραπεζών και ιδιαίτερα με την μη διοχέτευση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, επιπλέον, ότι ο κ. Προβόπουλος βρήκε εφικτή και ρεαλιστική την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για «πάγωμα» των δανείων, ως έκτακτο μέτρο βοήθειας.

    Για «απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ότι είναι σε πόλεμο με τις τράπεζες» έκανε λόγο ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι επί διακυβέρνησης ΝΔ οι τράπεζες είχαν κέρδη-ρεκόρ, με την κυβέρνηση «να τις αφήνει ανενόχλητες, να τους χαρίζει δισεκατομμύρια ευρώ και με το τωρινό νομοσχέδιο να τους δίνει λευκή επιταγή».

    Επιπλέον ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η κυβέρνηση διόρισε τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και σήμερα υποτίθεται ότι τον ελέγχει».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αύξηση των επιτοκίων στην Ελλάδα, όταν αυτά διεθνώς μειώνονται, και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση «δύο φορές απέρριψε πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μείωση των κυμαινόμενων επιτοκίων».

    Ερωτηθείς τι θα μπορούσε να πράξει η κυβέρνηση ενόψει της αύξησης των επιτοκίων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στο έπακρο το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο ή να αποδεχθεί τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για διακύμανση του επιτοκίου με βάση τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Αναφερόμενος στην αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΔΕΗ ή αδυνατεί ή έχει άλλο σχέδιο» και πρόσθεσε ότι «η ΔΕΗ δεν λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι στα τελευταία 3 χρόνια τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν αυξηθεί κατά 30%.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης και στην απόφαση του Πρωτοδικείου Ροδόπης, λέγοντας πως από αυτήν αποδεικνύεται ότι επί ΠΑΣΟΚ δεν έγινε καμία μεταβίβαση κυριότητας της λίμνης Βιστωνίδας και προσθέτοντας ότι «το σκάνδαλο φέρει την υπογραφή της ΝΔ καθώς επί των ημερών της έγινε η μεταβίβαση και οι ανταλλαγές εκτάσεων».

    «Τα στοιχεία που έρχονται στο φως στην Εξεταστική Επιτροπή επιβαρύνουν τα στελέχη της ΝΔ» κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    [03] "Φορτώνουν την κρίση στους λαούς"

    Η ΕΕ, φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις έχουν ενιαία γραμμή μόνο στο να φορτώσουν την κρίση στους λαούς. Αυτό, κάθε άλλο παρά αναιρεί την όξυνση των αντιθέσεων τους σχετικά με αντιμετώπιση του ανταγωνισμού των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, λόγω της ανισομετρίας στο εσωτερικό της ΕΕ και του ανταγωνισμού των μονοπωλίων τους, τονίζει το ΚΚΕ αναφορικά με την έκτακτη σύνοδο της ΕΕ.

    Η κρίση στην ΕΕ, οφείλεται στην υπερσυσσώρευση κερδών από τα μονοπώλια, που υπηρετεί η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της. Τα μονοπώλια και μόνο πρέπει να την πληρώσουν, αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ και καλεί τα λαϊκά στρώματα σε "αναμέτρηση, ανυπακοή και απειθαρχία προς την ΕΕ και τα κόμματά της. Πρέπει να αντιμετωπίσουν τη στρατηγική της ΕΕ. Αυτή τους υποχρέωσε να πληρώσουν τα κέρδη των μονοπωλίων. Τώρα επιδιώκει να πληρώσουν και την κρίση τους".

    Για τα επιτόκια των τραπεζών

    "Τα εργατικά λαϊκά στρώματα που έχουν δανειστεί, δεν πρέπει να περιμένουν μείωση της ληστείας που υφίστανται από το τραπεζιτικό κεφάλαιο. Οι εξελίξεις στα επιτόκια των τραπεζών επιβεβαιώνουν ότι τα δεκάδες δισ. ευρώ που σε ΕΕ και Ελλάδα χορηγούνται από τις κυβερνήσεις και τους μηχανισμούς της ΕΕ προς τα μονοπώλια των τραπεζών, είναι σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων" επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Οπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, οι κυβερνητικές εκκλήσεις και «απειλές» προς τους τραπεζίτες δεν πρόκειται να έχουν κανένα αποτέλεσμα στη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια της λαϊκής οικογένειας, καθώς η αφετηρία της κυβερνητικής πολιτικής και της ΕΕ είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας του τραπεζιτικού κεφαλαίου. Ακόμη, επειδή θεωρούν τον δανεισμό και την καταχρέωση της λαϊκής οικογένειας ως προϋπόθεση και βασικό στοιχείο της ανάπτυξης.

    Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο στήριξης των τραπεζών δεν αφορούν και δεν οδηγούν ούτε καν στην ανακούφιση της χρεωμένης λαϊκής οικογένειας, αλλά στην εξασφάλιση φθηνού χρήματος εκτός από τους τραπεζίτες και στα άλλα τμήματα του κεφαλαίου. Των βιομηχάνων, εφοπλιστών, μεγαλεμπόρων, για τη στήριξη της δικής τους κερδοφορίας με χρήματα του λαού.

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ, ο μόνος τρόπος για να μειωθούν τα επιτόκια και να παγώσουν τα δάνεια για τους ανέργους και τις λαϊκές οικογένειες που έχουν ανάγκη, είναι η αποφασιστική λαϊκή δράση στη γραμμή: Να πληρώσει το κεφάλαιο, τραπεζίτες - βιομήχανοι- εφοπλιστές και μεγαλέμποροι- για την οικονομική κρίση γιατί αυτοί ευθύνονται. Να απορριφθούν η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και οι προτάσεις των άλλων κομμάτων του "ευρωμονόδρομου".

    "Η εργατική τάξη και οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να απορρίψουν και να αντιπαλέψουν κάθε είδους ενίσχυση για τη στήριξη του κεφαλαίου, τραπεζιτικού, χρηματιστικού και βιομηχανικού. Να διεκδικήσουν αύξηση του λαϊκού εισοδήματος και προστασία των ανέργων. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στα επιδόματα ανεργίας. Να εγκαταλείψουν τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», να διαμορφώσουν την δική τους αντιμονοπωλιακή συμμαχία για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής" επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    [04] "Να αντιδράσει η κοινωνία"

    Σε δηλώσεις για τη σύνοδο κορυφής και την οικονομική κρίση θα προβούν σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και ο Π.Λαφαζάνης,, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ.

    Τη συμπαράστασή του στους 150 εργαζόμενους της Altec Telecoms που βρίσκονται στο φάσμα της απόλυσης, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων στην επιχείρηση.

    Ο κ. Τσίπρας ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση για να διερευνηθούν πιθανές ποινικές ευθύνες καθώς και πιθανή δόλια πτώχευση από την πλευρά της μητρικής εταιρείας, η οποία -όπως είπε- είναι μια κερδοφόρος εταιρεία, αλλά «δεν διστάζει, προκειμένου να σταματήσει να έχει απώλειες, να πετάξει στο δρόμο, προκαλώντας πτώχευση της θυγατρικής της, 150 εργαζόμενους».

    Επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επειδή επέτρεψαν στους ιδιώτες «να έχουν πρόσβαση σε κρατικές προμήθειες, να συνεννοούνται με τον ΟΤΕ -όταν ο ΟΤΕ έδινε συμβάσεις και παροχές» και κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση πως τους αφήνει να «λειτουργούν ανεξέλεγκτα και έχουν τη δυνατότητα να πετάνε στο δρόμο 150 ανθρώπους χωρίς να δίνουν κανένα λογαριασμό» παρόλο που συνεχίζουν να κερδίζουν στο χρηματιστήριο.

    «Φοβόμαστε ότι αν δεν υπάρξει μια ριζική αντίδραση της κοινωνίας απέναντι στην απροκάλυπτη πια πολιτική της κυβέρνησης και των εργοδοτών, που θέλουν να συνεχίζουν να κερδίζουν χωρίς κανέναν έλεγχο, είναι πιθανόν να οδηγηθούμε σε ένα μακρύ τούνελ που δεν θα είναι εύκολο κανείς να βρει στην άκρη το φως. Εμείς λέμε ότι υπάρχει ανάγκη σήμερα για μια ριζική αλλαγής πολιτικής» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και πρότεινε πως αντί να δίνονται 28 δις στις τράπεζες πρέπει υπάρξει «ριζική αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού, ώστε να πάμε σε μαζικές προσλήψεις και δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου να διασφαλιστούν και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 November 2008 - 5:30:29 UTC