Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αϊτή:Τραγωδία με 50 νεκρούς σε σχολείο
  • [02] Δέσμη "κοινωνικών μέτρων" από Εθνική
  • [03] Δημοσιεύθηκε η απόφαση για Βιστωνίδα
  • [04] "Στήριξη του τουρισμού από την ΕΕ"
  • [05] Το Νέο ΙΝΚΑ προειδοποιεί
  • [06] Στην Αμφισσα ο Γ.Καρατζαφέρης
  • [07] Χρ.Φώλιας για επιτόκια και ΔΕΗ
  • [08] Η πρώτη συνέντευξη
  • [09] Αύριο το μεγάλο ντέρμπι

  • [01] Αϊτή:Τραγωδία με 50 νεκρούς σε σχολείο

    Η κατάρρευση ενός σχολείου που είχε περίπου 700 μαθητές κοντά στο Πόρτ-ο- Πρενς της Αϊτής, προκάλεσε το θάνατο, περίπου 50 ανθρώπων, κυρίως παιδιών, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό που έγινε από την αϊτινή πολιτική προστασία.

    "Έχουμε μετρήσει 50 νεκρούς μέχρι τώρα και περίπου 85 τραυματίες", δήλωσε η Νάντια Λόκχαρντ από το γραφείο της αϊτινής πολιτικής προστασίας.

    "Υπάρχουν όμως ακόμη πολλά παιδιά που εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Έχουμε σημάδια ότι είναι ακόμη ζωντανά και οργανώνουμε τη βοήθεια για να προσπαθήσουμε να τα σώσουμε", πρόσθεσε.

    Ο πρώτος όροφος του σχολείου "Η Υπόσχεση", που βρίσκεται στο Πετιονβίλ σε μια παραγκούπολη στα περίχωρα του Πορτ-ο-Πρενς κατέρρευσε, ενώ οι μαθητές ήταν στην τάξη. Το σχολείο δέχεται παιδιά από 3 έως 20 ετών στη μεγάλη τους πλειοψηφία από την παραγκούπολη.

    [02] Δέσμη "κοινωνικών μέτρων" από Εθνική

    Η Εθνική Τράπεζα ανταποκρινόμενη στα προβλήματα που δημιουργούνται από την τρέχουσα συγκυρία, ανακοινώνει πρώτη δέσμη μέτρων με στόχο την υποστήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων:

    - Αναστέλλει για περίοδο 6 μηνών τις ενέργειες πλειστηριασμού ή κατάσχεσης που αφορούν απαίτησή της από στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας αρχικού ύψους κεφαλαίου μέχρι 300.000 ευρώ.

    - Αναστέλλει για διάστημα 12 μηνών τις καταβολές δόσεων στεγαστικών δανείων για ανέργους δικαιούχους επιδόματος του ΟΑΕΔ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν την υπαγωγή τους στην ρύθμιση αυτή μέχρι 31/12/2009 σε όλα τα Καταστήματα της τράπεζας.

    - Παράλληλα με τη συμμετοχή της στη νέα δράση του Υπουργείου Ανάπτυξης μέσω ΤΕΜΠΜΕ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η τράπεζα ενεργοποιεί πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ για τη δανειοδότηση νέων επιχειρήσεων (με λειτουργία τουλάχιστον 6 μηνών), καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο ένα τομέα που δεν εμπίπτει στη δράση του ΤΕΜΠΜΕ.

    Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ενόψει της ενδεχόμενης επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά, η τράπεζα επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να εξαντλήσει τα περιθώρια που της παρέχονται για τη διευκόλυνση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση στην αντιμετώπιση των δανειακών τους υποχρεώσεων προς την τράπεζα.

    Η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει την ομαλή ροή χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στο μέτρο που της αναλογεί, αξιοποιώντας τη ρευστότητά της προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της εθνικής οικονομίας.

    Παράλληλα, η τράπεζα θα αναλάβει πρωτοβουλία για συνεργασία με Επαγγελματικά Επιμελητήρια, προκειμένου να γίνει άμεση καταγραφή των ζητημάτων που αφορούν σε επαγγελματικούς κλάδους και να συντονιστούν κατάλληλες ενέργειες.

    Η διοίκηση της τράπεζας παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην οικονομία και σχεδιάζει περαιτέρω ανάλογες ενέργειες με γνώμονα πάντα την συμβολή της σε λύσεις που υποστηρίζουν την Κοινωνία και την Επιχειρηματικότητα.

    Συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ θα έχει χορηγήσει στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) το Ελληνικό Δημόσιο εγγυάται δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις για κεφάλαια κίνησης μέχρι 350.000β¬, διάρκεια 3 χρόνια και 100% επιδοτούμενο επιτόκιο.

    Ήδη, η Τράπεζα Πειραιώς και η Αγροτική ανακοίνωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Σε ανακοίνωση της ΑΤΕbank αναφέρεται ότι τις επόμενες μέρες, μόλις οριστικοποιηθεί η διαδικασία χορήγησης των δανείων, οι επιχειρηματίες μπορούν να απευθυνθούν σε ένα από τα 477 καταστήματα της Τράπεζας για να ενημερωθούν αναλυτικά.

    Εξάλλου, η Τράπεζα Πειραιώς με επιστολή που απέστειλε στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, γνωστοποιεί τη συνεργασία της στην προώθηση εγγυημένων και επιδοτούμενων δανείων για τη στήριξη των ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    [03] Δημοσιεύθηκε η απόφαση για Βιστωνίδα

    Δημοσιεύθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης με την οποία επιστρέφει στο ελληνικό Δημόσιο η κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των γύρω περιοχών, πλην της νησίδας Άντα Μπορού.

    Εντολή για τη δημοσίευση της απόφασης είχε δώσει ο επιθεωρητής, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ι. Παπανικολάου, ο οποίος στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενήργησε για τη μη έκδοση της απόφασης, έκρινε ότι η δίκη επί της αγωγής της μονής Βατοπαιδίου κατά του ελληνικού Δημοσίου, που συζητήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2003, έκλεισε με μη νόμιμο τρόπο. Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης δημοσιεύθηκε από νέα σύνθεση και αριθμεί περί τις 60 σελίδες.

    Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η πειθαρχική και ποινική έρευνα που διενεργούσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Α. Κανελλόπουλος, με αντικείμενο τυχόν ευθύνες της προέδρου του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, Μ. Ψάλτη, για τη μη έκδοση απόφασης επί της αγωγής της μονής κατά του ελληνικού Δημοσίου.

    Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναμένεται να συντάξει πόρισμα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

    Επιπλέον, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής ζήτησε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου να της διαβιβάσει αντίγραφα της δικογραφίας, που σχημάτισαν στο πλαίσιο των ερευνών τους, τόσο ο κ. Κανελλόπουλος, όσο και ο κ. Παπανικολάου. Τα αντίγραφα αναμένεται να διαβιβαστούν στη Βουλή, τη Δευτέρα.

    Καταθέσεις στην Εξεταστική

    «Πρωτοάκουσα για ανταλλαγές κάπου στο τέλος της άνοιξης, αρχές του καλοκαιριού, το 2005. Νωρίτερα δεν είχα ακούσει» ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για τη λίμνη Βισθωνίδα και τη Μονή Βατοπαιδίου, ο νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης.

    Ο νομάρχης ανέφερε στην επιτροπή ότι μετείχε σε ξεχωριστές συναντήσεις που είχαν οι εκπρόσωποι της ξανθιώτικης κοινωνίας το 2004, άλλοτε με τον Προκόπη Παυλόπουλο, άλλοτε με τους εκπροσώπους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.κ. Βολάνη και Διονυσόπουλο, άλλοτε με τον Πέτρο Δούκα και άλλοτε με τον Θοδωρή Ρουσόπουλο, με συντονιστή των συναντήσεων αυτών, τον Αλ. Κοντό. «Ουδέποτε εμείς δεχόμασταν αναγνώριση κυριότητας της Μονής στην περιοχή μας. Η αναγνώριση κυριότητας καθβ οιονδήποτε τρόπο, θα μας οδηγούσε σε περιπέτειες. Και δεν είχαμε εμπιστοσύνη σε κανέναν» ανέφερε ο κος Παυλίδης.

    Κληθείς από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να παράσχει πληροφορίες για τις συναντήσεις, ο μάρτυς ανέφερε ότι από τη συνάντηση με τον Π. Δούκα δεν θυμόταν λεπτομέρειες, πλην του ότι «δεν είπε σε κανέναν πως το Δημόσιο έχει παραιτηθεί από τη δίκη». Αναφορικά με τις επαφές με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ανέφερε τα παρακάτω: «Πήγαμε στο ΝΣΚ. Οι συναντήσεις είχαν κλειστεί από τον κο Κοντό και είχαμε ειδοποιηθεί μέσω της Μητροπόλεως. Ήταν έντονη η συζήτηση. Μάλιστα, υπήρχε μια επιθετικότητα εναντίον μας σε όλη εκείνη τη συζήτηση από τον κο Διονυσόπουλο?»

    Για την συνάντηση με τον Θ. Ρουσόπουλο ανέφερε: «πήγαμε και θέσαμε τα ζητήματα. Του είπαμε εμφατικά, ότι αυτά δεν ανήκουν στη Μονή. Εγώ τουλάχιστον ήμουνα έντονος. Πρέπει να αναγνωριστεί η ανυπαρξία κάθε δικαιώματος εκεί. Ειπώθηκε από τον Θ. Ρουσόπουλο ότι δεν είναι δική μου δουλειά όλη αυτή η υπόθεση. Μάλιστα έγινε κάποια στιγμή μια στιχομυθία ανάμεσα στον κο Ρουσόπουλο και στο Δεσπότη, γιατί ο κος Ρουσόπουλος δεν ήθελε να πολυακούσει και του είπε ο Δεσπότης, ακούστε μας και μεταφέρετέ τα εκεί που ξέρετε. Και είπε ότι δεν είναι αρμοδιότητά μου?Θα τα μεταφέρω».

    «Φαινόταν να έχει κάποια γνώση του θέματος. Δεν φαινόταν ότι δεν ξέρει τίποτα. Κάποια στιγμή θυμάμαι ότι τηλεφώνησα κάπου εκεί κοντά (?) Δεν θυμάμαι να μας είπε τίποτα για ανταλλαγές. Αν το έλεγε αυτό, θα το θυμόμουν» ανέφερε ο μάρτυς.

    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ζητήθηκε η κατβ αντιπαράσταση εξέταση του Γιάννη Ντάσκα με τον Μητροπολίτη Ξάνθης και τον Γ. Παυλίδη. Συμφωνήθηκε εξάλλου ομόφωνα, να οριστεί πραγματογνώμονας, ο οποίος, έχοντας το τοπογραφικό που κατατέθηκε εκ μέρους της Μονής και εγκρίθηκε το 2003, να διαπιστώσει τι περιέχεται στις διαφιλονικούμενες εκτάσεις που δεν ήταν του Δημοσίου.

    Μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης υπέρ του Δημοσίου, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, ο Γρ. Νιώτης, κατήγγειλε τον «παράνομο ενταφιασμό της με τις μεθοδεύσεις των εμπλεκομένων στελεχών της κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2004»:

    «Όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ περί μεταγραφών πρωτοκόλλων και υπουργικών αποφάσεων, ως δήθεν τίτλων, είναι απολύτως αναληθή κι έχουν ως στόχο την απόκρυψη του πραγματικού σκανδάλου - ότι η κυβέρνηση Καραμανλή οδήγησε το ελληνικό δημόσιο σε παραίτηση από μία δίκη, ήδη κερδισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Νιώτης.

    Κατάθεση Ι.Διονυσόπουλου

    Στην κατάθεσή του ο κος Διονυσόπουλος, νομικός σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών και αργότερα στο υπουργείο Επικρατείας, επικαλέστηκε την δικανική του κρίση, τη νομιμότητα των ακολουθηθέντων διαδικασιών, αλλά και την ανεξαρτησία των πολιτικών προσώπων, στο να αποδεχθούν ή να απορρίψουν τις γνωμοδοτήσεις των Επιτροπών όπου προΐστατο. Παράλληλα, διευκρίνισε ερωτηθείς σχετικά, πως υπήρξε νομικός σύμβουλος στο υπουργείο Επικρατείας (από τον Σεπτέμβριο του 2005 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου τρέχοντος), πως επισκέφθηκε τη Μονή Βατοπαιδίου τρεις φορές (2004, 2005 και 2006) και πως παραβρέθηκε σε θεολογική διάλεξη του ηγουμένου Εφραίμ στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τον Οκτώβριο του 2003.

    Σύμφωνα με το μάρτυρα: Τα αντίγραφα των χρυσοβούλων της Μονής Βατοπαιδίου που του προσκομίστηκαν, πιστοποιούν έγκυρους τίτλους που έχει αναγνωρίσει εμμέσως το ελληνικό Δημόσιο το 1924 και το 1941, αλλά δεν έχουν επικυρωθεί δικαστικά. Τα γνωμοδοτικά συμβούλια του υπουργείου Οικονομικών, (που κατά τον μάρτυρα διορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό) βασίστηκαν στο δεδομένο αυτό και στον υπηρεσιακό φάκελο που είχε συντάξει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η οποία είχε αποδεχθεί ως έγκυρο, το τοπογραφικό που είχε συντάξει ένας ιερέας-τοπογράφος για λογαριασμό της Μονής. Οι γνωμοδοτήσεις περιελάμβαναν όντως και εκτάσεις που δεν ανήκαν στο υπουργείο Οικονομικών - αλλά αυτό θα έπρεπε να είναι κατανοητό από τις Εκθέσεις που τις συνόδευαν. Οι αποφάσεις Φωτιάδη και η υπογραφή των πρωτοκόλλων παράδοσης και παραλαβής, δεν απεμπολούσαν τα δικαιώματα του Δημοσίου, αφού δεν προσκόμιζαν τίτλους κυριότητας στη Μονή - το ίδιο και η παραίτηση του Δημοσίου επί Π. Δούκα, από την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Όσο δε, για τις ανταλλαγές, «αυτές είναι άσχετες με τις γνωμοδοτήσεις μας»:

    «Η Μονή ως συμβαλλόμενη, είχε το δικαίωμα να αναφέρει πώς περιήλθαν τα κτήματα αυτά στην κυριότητά της, χρυσόβουλα κλπ.. Από κει και πέρα, δεν είναι αναγκαίο ότι θα έπρεπε να γίνει ανταλλαγή. Είναι επιλογή η ανταλλαγή» ανέφερε ο κος Διονυσόπουλος.

    «Δέχεστε το τοπογραφικό και δεν το ελέγχετε. Το λάθος σας είναι δεδομένο. Εάν εδώ δεν πράττετε δόλια, πράττετε από αμέλεια που δεν δικαιολογείται για λειτουργούς του Δημοσίου» ανέφερε ο Γιάννης Μπούγας (ΝΔ). «Εμείς δεν είχαμε υποχρέωση να ζητήσουμε τοπογραφικά από κανέναν, παρά μόνο να βασιστούμε σβ αυτά τα οποία είχε η υπηρεσία μέσα στο φάκελο» απάντησε ο μάρτυς.

    «Δεν έχει προηγηθεί ένορκη έρευνα για την τρίτη γνωμάτευσή σας το 2004 κε Διονυσόπουλε. Και είναι υποχρεωτικές οι ένορκες διοικητικές έρευνες» είπε στο μάρτυρα ο Νίκος Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ). «Για την περίπτωση της λίμνης δεν χρειαζόταν να γίνει ένορκη διοικητική εξέταση. Δεν θυμάμαι αν έγινε ή όχι» απάντησε ο μάρτυρας.

    «Πολλά συμπτωματικά συμβαίνουν. Μετά απβ όλα αυτά βρίσκεστε στο υπουργείο του κου Ρουσόπουλου. Τυχαίως εσείς βιάζεστε, τυχαίως βιάζονται οι υπόλοιποι του Νομικού Συμβουλίου, τυχαίως ο Εφραίμ έρχεται και σας κάνει κηρύγματα μέσα στο Νομικό Συμβούλιο, τυχαίως πάτε πέντε φορές στη Μονή, τυχαίως γνωμοδοτείτε μόνο παρισταμένων του Εφραίμ και του Αρσενίου - και μη υπακούοντας τον υπουργό σας τον προηγούμενο δεν καλείτε την αντίθετη πλευρά που είναι υπέρ των συμφερόντων του Δημοσίου. Τυχαίως είστε για 2-3 χρόνια κοντά στον κο Ρουσόπουλο που χθες μας ειπώθηκε πως ήταν ο συντονιστής για την ανταλλαγή των εκτάσεων εκτός Θράκης. Είναι τυχαία όλα αυτά;» ρώτησε το μάρτυρα ο Γρ. Νιώτης (ΠΑΣΟΚ).

    «Για μένα είναι τυχαία» απάντησε ο κος Διονυσόπουλος.

    [04] "Στήριξη του τουρισμού από την ΕΕ"

    Την εφαρμογή και στον τομέα του τουρισμού της πρότασης του Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί για την ίδρυση Ταμείου με στόχο τη στήριξη και ενίσχυση των επενδύσεων στη βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ζητά ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Αρης Σπηλιωτόπουλος.

    Για το σκοπό αυτό, ο κ. Σπηλιωτόπουλος απέστειλε σχετική επιστολή προς τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομίας, Βιομηχανίας και Απασχόλησης κυρία Κριστίν Λαγκάρ και τον υφυπουργό Εμπορίου, Βιοτεχνίας, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Τουρισμού κ. Ερβ Νοβελί, και ζητά να συζητηθεί το θέμα της στήριξης του τουρισμού στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Ανταγωνιστικότητας, το οποίο θα λάβει χώρα την 1η Δεκεμβρίου 2008 στις Βρυξέλλες.

    Στην επιστολή του, ο κ. Σπηλιωτόπουλος, επισημαίνει ότι ο τουρισμός είναι σημαντικός παράγων οικονομικής ανάπτυξης, που μπορεί να συμβάλλει στην ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας και θεωρεί αναγκαία τη λήψη μέτρων προκειμένου να μην πληγεί ο τομέας αυτός από την ανεργία λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Σπηλιωτόπουλου είναι το εξής: «Με αφορμή την ομιλία του Προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Νικολά Σαρκοζί, στις 23 Οκτωβρίου 2008 στο Argonay, θα ήθελα να εκφράσω την ταύτισή μου με τις απόψεις που εξέφρασε αναφορικά με τη δημιουργία ενός Ταμείου που θα βοηθούσε στρατηγικά τις επενδύσεις στη βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Ωστόσο, η εφαρμογή αυτής της πρότασης, θα ήταν ακόμη σημαντικότερη αν μπορούσε να επεκταθεί και στον τομέα του τουρισμού. Γιατί ο εν λόγω τομέας μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το εύρος των δραστηριοτήτων του, άλλωστε, είναι σήμερα πολύ μεγάλο και αφορά στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Όπως γνωρίζετε, και ο τομέας του τουρισμού, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, κινδυνεύει να πληγεί από κύμα ανεργίας. Άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου τομέα χαρακτηρίζονται ως μικρομεσαίες.

    Η Ευρώπη αποτελούσε ανέκαθεν εξέχοντα τουριστικό προορισμό για όλο τον κόσμο, με κυρίαρχο πόλο έλξης και τη χώρα Σας. Την παράδοση αυτή πρέπει να διασφαλίσουμε από κοινού όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου η κρίση που διανύουμε να μην την ανατρέψει.

    Ασκώντας επιτυχώς, σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία, την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνουμε να συμπεριλάβετε διευρυμένο το αντικείμενο της πρωτοβουλίας του Προέδρου Ν. Σαρκοζί και στον τουρισμό, στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Υπουργών Ανταγωνιστικότητας την 1η Δεκεμβρίου 2008 στις Βρυξέλλες.

    Οι οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες Σας στον τομέα του τουρισμού θα βρουν συμπαραστάτες, όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου και όχι μόνο, και θα έχουν άμεσο θετικό αποτέλεσμα στη νέα τουριστική περίοδο του 2009.

    Σας παρακαλώ Κύριε Υπουργέ, όπως δεχθείτε, τις θερμές μου ευχαριστίες για την προσοχή Σας και το ενδιαφέρον Σας, και την έκφραση της βαθιάς μου εκτίμησης».

    [05] Το Νέο ΙΝΚΑ προειδοποιεί

    Την προσοχή των καταναλωτών στα μηνύματα που αποστέλλουν σε τετραψήφιους ή πενταψήφιους αριθμούς για να συμμετάσχουν σε διάφορους "διαγωνισμούς" ζητάει το Νέο ΙΝΚΑ.

    Η οργάνωση των καταναλωτών αναφέρει ότι δέχθηκε επώνυμη καταγγελία την οποία ερευνα και η απάτη, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, έγκειται στο ότι για τα μηνύματα που δεχόταν από τον πενταψήφιο αριθμό χρεωνόταν στο λογαριασμό του με 1,68 ευρώ. Συνολικά δέχθηκε οκτώ τέτοια μηνύματα για τα οποία ήδη για τα πέντε έχει χρεωθεί στον τελευταίο λογαριασμό που του απεστάλη με 1,68 για κάθε ένα από αυτά. Το νέο ΙΝΚΑ αναφέρει ότι στην έρευνα που διενήργησε η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, με την οποία είναι συμβεβλημένος ο καταναλωτής, ρίχνει την ευθύνη στην εταιρία που διαχειρίζεται τον πενταψήφιο αριθμό.

    Το Νέο ΙΝΚΑ δηλώνει ότι έχει έτοιμα τα στοιχεία προκειμένου να ζητήσει την εισαγγελική παρέμβαση για την συνολική προστασία των πολιτών - καταναλωτών, διότι οι χρεώσεις έγιναν χωρίς την ρητή ενημέρωση και την συγκατάθεση του λήπτη και οι χρεώσεις αυτές από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και την εταιρεία διαχείρισης είναι παράνομες και άκυρες.

    [06] Στην Αμφισσα ο Γ.Καρατζαφέρης

    Στην Αμφισσα θα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, όπου θα παραβρεθεί και θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Νομαρχιακής Επιτροπής Φωκίδας του κόμματος.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, σχετικά με τη δυστροπία των τραπεζιτών να παραλάβουν το πακέτο των 28 δις ευρώ για την ομαλοποίηση της τραπεζικής αγοράς δήλωσε:

    «Να τους δώσει να καταλάβουν ο κ. Καραμανλής ότι, όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος και ο κ. Τάκης Αράπογλου εντέλει, πρέπει να συνειδητοποιήσει, ότι στην ουσία, έστω και υψηλόβαθμος, δεν παύει να είναι υπάλληλος του κράτους».

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κ. Βελόπουλος ρωτηθείς από δημοσιογράφους για τις προγραματιζόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ δήλωσε:

    «Το κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ συνεχίζει να "αλλάζει τα φώτα" στους Έλληνες καταναλωτές με τις συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγιά της. Πρόσχημα η ενεργοποίηση της ρήτρας καυσίμων την 1η Ιανουαρίου παρά τη διεθνή μείωση της τιμής του πετρελαίου.

    Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να κάνει ΔΕΗσεις στον κ. Αθανασόπουλο, και η ΔΕΗ να γίνει μια πραγματικά ...Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού».

    [07] Χρ.Φώλιας για επιτόκια και ΔΕΗ

    «Δεν τίθεται θέμα επιβολής ρήτρας ρύπων», ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ.Φώλιας απαντώντας σε δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ περί αυξήσεων των τιμολογίων μέσω επιβολής ρήτρας ρύπων, που προκάλεσαν την οργή της Αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών της ΝΔ.

    «Ο κ. Αθανασόπουλος μιλάει για τη ΔΕΗ και εγώ για την Κυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φώλιας.

    Επιστολή στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και στην Τράπεζα της Ελλάδος έστειλε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και ζητάει να ανακληθούν οι μονομερείς τροποποιήσεις στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα και αφορούσαν στα επιτόκια πιστωτικών καρτών διότι η συμπεριφορά της τράπεζας ελέγχεται για καταχρηστικότητα, λόγω παραβίασης των κανόνων διαφάνειας.

    Το Υπουργείο απαιτεί τη συμμόρφωση της τράπεζας, ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας και τόνισε ότι για το ίδιο θέμα ελέγχονται και άλλες τράπεζες, ενώ σημείωσε ότι αν δεν προχωρήσει η Εθνική σε ανάκληση θα επιβληθεί πρόστιμο το οποίο υπενθυμίζεται ότι μπορεί να διαμορφωθεί από 1.500 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ.

    Όπως γνωστοποιήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, η Εθνική Τράπεζα εξατομικευμένα στέλνει επιστολές σε καταναλωτές με τους οποίους τους ενημερώνει για μονομερείς αλλαγές των όρων που οδηγούν σε αύξηση τιμολογίου. Οι όροι που τροποποιούνται αφορούν στο επιτόκιο ανάληψης, στο όριο υπερμανάληψης και στις συνδρομές. Όπως σχολίασε για το θέμα ο υφυπουργός Αναπτυξης κ. Γ. Βλάχος η παρεμβαση του υπουργείου δεν έχει στόχο μόνο την ανάκληση των συγκεκριμένων όρων αλλά και την αναχαίτηση μιας δυνητικής συμπεριφοράς και από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    «Η περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών και μάλιστα κάτω από τις δυσκολίες της παρούσας συγκυρίας είναι τουλάχιστον άστοχη. Και εν πάσει περπτώσει, αν κάποιες τράπεζες επιδιώκουν να ενισχύσουν την επάρκεια τους, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ρυθμίσεις στις οποίες μπορούν να ενταχθούν. Σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε όμως αυτό να γίνει κατά τρόπο καταχρηστικό και αδιαφανή σε βάρος των καταναλωτών» είπε ο υπουργός.

    Επίσης, ο κ. Φώλιας ενημέρωσε ότι το κατάστημα της "Καρφούρ Μαρινόπουλος", επί της Γ' Σεπτεμβρίου 77 στην Αθήνα λόγω υποτροπής παραβάσεων της θα κλείσει για μια εβδομάδα από τις 12 Νοεμβρίου μέχρι και τις 18 Νοεμβρίο με απόφαση του Δήμου της Αθήνας, ενώ για μια εβδομάδα θα κλείσει και το κατάστημα της επιχείρησης "Αφοι Βερόπουλοι" επί της λεωφόρου Καβάλας 364 στο Χαϊδάρι μέσω του οποίου διακινήθηκε παρτίδα -από τις παλαιές ποσότητες που είχαν αποσυρθεί από τα ράφια- ηλιελαίου επιμολυσμένου με παραφινέλαιο της εταιρείας "ΚΟΡΕ Sanola Ηλιέλαιο".

    [08] Η πρώτη συνέντευξη

    Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι θα "επιτεθεί κατά μέτωπον στην οικονομική κρίση λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα, αφού αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.

    "Αμέσως μόλις αναλάβω τα καθήκοντα μου ως πρόεδρος, θα επιτεθώ κατά μέτωπον στην οικονομική κρίση λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για να μειωθεί η χρηματοπιστωτική κρίση, να βοηθηθούν οι οικογένειες των εργαζομένων και να αποκατασταθεί η ανάπτυξη και η ευημερία", δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος κατά την πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογή του την Τρίτη.

    Ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κογκρέσο θα υιοθετήσει το συντομότερο δυνατό ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο ανακοίνωσε ότι το "πρώτο μέτρο" που θα λάβει ως πρόεδρος θα είναι να θέσει σε εφαρμογή ένα τέτοιο σχέδιο ανασυγκρότησης.

    Υποσχέθηκε επίσης να βοηθήσει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία στο τομέα αυτό, η Genera Motors, ανακοίνωσε ότι υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα την προσεχή χρονιά.

    Ανέφερε ότι θέλει να προχωρήσει γρήγορα στη σύνθεση της κυβέρνησής του, κυρίως για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, θα πάρει όμως το χρόνο του για να σκεφτεί για να αποφύγει την διάπραξη λαθών.

    "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πολίτες θέλουν να μάθουν ποία θα είναι η σύνθεση της ομάδας μας, θέλω να ενεργήσω με περίσκεψη αλλά και γρήγορα, θέλω όμως να επιμείνω περισσότερο στο στοχασμό από ότι στην ταχύτητα", εξήγησε.

    "Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να κάνω την σωστή επιλογή για τις θέσεις- κλειδιά της Οικονομίας και της Εθνικής Ασφάλειας", πρόσθεσε, φροντίζοντας να μην "βιαστεί πολύ" για να αποφύγει να "κάνει λάθη στη τελική σύνθεση".

    Ο Ομπάμα δήλωσε ότι το Ιράν θα πρέπει να "σταματήσει" να υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, προσθέτοντας ότι η κατασκευή πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη είναι "απαράδεκτη".

    "Πιστεύω ότι η κατασκευή πυρηνικών όπλων από το Ιράν είναι απαράδεκτη. θα πρέπει να οργανώσουμε μια διεθνή προσπάθεια για να μην επιτρέψουμε να γίνει αυτό", δήλωσε ο Ομπάμα στην πρώτη του συνέντευξη τύπου μετά την εκλογή του.

    "Το Ιράν υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις. Πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να σταματήσει", πρόσθεσε.

    Επιβεβαίωσε ακόμη ότι έλαβε μιαν επιστολή από τον ιρανό πρόεδρο Αχμαντινετζάντ μετά την νίκη του. "Θα μελετήσω την την επιστολή του προέδρου Αχμαντινετζάντ και θα του απαντήσω με τον κατάλληλο τρόπο", σημείωσε.

    Δεν θα συμμετάσχει στη G20

    Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των βιομηχανικών χωρών και των αναδυομένων οικονομιών (G20) για την οικονομική κρίση, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.

    "Όπως το είπε και ο ίδιος, υπάρχει μόνο ένας πρόεδρος κάθε φορά", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Στέφανι Κάτερ, εκπρόσωπος του γραφείου των Δημοκρατικών κατά την μεταβατική περίοδο, κατά το τέλος της πρώτης συνέντευξης τύπου του Ομπάμα μετά την εκλογή του στην αμερικανική προεδρία.

    Η απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν αναμένει ο εκλεγμένος πρόεδρος να παρακαθίσει στην τράπεζα των συνομιλιών κατά τη σύνοδο κορυφής της G20.

    Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη ανάμιξη του επιτελείου του Ομπάμα, ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Τόνι Φράτο, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν θα υπάρχει πραγματικά κάποιος από την ομάδα του Ομπάμα μέσα στο κτίριο στην Ουάσινγκτον όπου θα γίνει η σύνοδος κορυφής της G20 στις 15 Νοεμβρίου. "Όμως δεν αναμένω να υπάρχει κάποιος μέσα το κτίριο", πρόσθεσε.

    Ο Φράτο πάντως υποσχέθηκε μια στενή συνεργασία ανάμεσα στην απερχόμενη κυβέρνηση και τους συμβούλους του κ. Ομπάμα για την οικονομία και τις διεθνείς υποθέσεις εν όψει αυτής της συνόδου κορυφής.

    [09] Αύριο το μεγάλο ντέρμπι

    Το μεγάλο ντέρμπι στο ΟΑΚΑ (19.00 ΝΕΤ), αύριο, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, δεσπόζει στο πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής στη Σούπερ Λιγκ.

    Οι «ερυθρόλευκοι» πηγαίνουν στην έδρα των «πρασίνων» με το ψυχολογικό αβαντάζ που τους δίνει το πλεονέκτημα των πέντε βαθμών της διαφοράς στην κορυφή της κατάταξης, ενώ από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός έχει την ψυχολογία στα ύψη από τη μεγάλη νίκη στη Βρέμη κόντρα στην Βέρντερ, που τον κράτησε ζωντανό στην υπόθεση πρόκρισης στο Τσάμπιονς Λιγκ.

    Αυλαία σήμερα με τρεις συναντήσεις και φυσικά τον αγώνα του ΠΑΟΚ κόντρα στον Πανιώνιο στην Τούμπα, να κλέβει την παράσταση. Από εκεί και πέρα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνάντηση της Ξάνθης με την ΑΕΚ, με την Ενωση να διανύει τη μετά Ντέμη εποχή και την τοπική ομάδα να επιχειρεί να παραμείνει ψηλά στην βαθμολογία. Συνοπτικά το πρόγραμμα της αγωνιστικής:

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    16:45 (Σέρρες) Πανσερραϊκός-ΟΦΗ --Alpha--

    19:00 (Τούμπα) ΠΑΟΚ-Πανιώνιος --Nova--

    19:00 (Ξάνθη) Ξάνθη-ΑΕΚ --ΝΕΤ--

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    15:00 (Τρίπολη) Αστέρας Τρίπολης-Πανθρακικός

    15:00 (Φυλή) Θρασύβουλος-Αρης

    16:45 (Ηράκλειο) Εργοτέλης-Λάρισα --Nova--

    19:00 (Θεσ/κη) Ηρακλής-Λεβαδειακός --Nova--

    19:00 (ΟΑΚΑ) Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός --ΝΕΤ--


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 November 2008 - 7:30:33 UTC