Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα αυστηρή προειδοποίηση προς τις τράπεζες
  • [02] Ο Γ. Αλογοσκούφης για τις τράπεζες
  • [03] Πτωτικές τάσεις στα χρηματιστήρια
  • [04] Νέα 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
  • [05] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική
  • [06] Βράχος κατά της μόλυνσης
  • [07] Το νησί με τις χίλιες εκκλησιές
  • [08] "Εποικοδομητικές" οι συνομιλίες

  • [01] Νέα αυστηρή προειδοποίηση προς τις τράπεζες

    Νέα αυστηρή προειδοποίηση προς τις τράπεζες έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Aπαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Μίρκο Τσβερκοβιτς ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμμετοχή στο σχέδιο στήριξης της ρευστότητας στην αγορά είναι εθελοντική, αλλά κανείς δεν μπορεί να λέει ανέξοδα όχι στην κοινή προσπάθεια.

    Σημείωσε πως κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άρχισαν να κατανοούν ότι δεν επιτρέπεται να μετακυλύεται το κόστος στους καταναλωτές και να ανταποκρίνονται στο αίτημα για δίκαιη μεταχείριση.

    «Αυτά, όμως, δεν είναι αρκετά, είναι ατελή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό να διατηρούν κάποιες τράπεζες όρους ή επιτόκια επαχθέστερα απ' ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουν χρέος όλοι να επιδεικνύουν κοινωνική ευαισθησία», τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα παρεκκλίνει από αυτόν τον στόχο.

    Ο κ.Καραμανλής αναφερόμενος στην κρίση είπε ότι ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης και η επιδίωξή της ήταν να στηρίξει την πραγματική οικονομία και κυρίως αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

    Χωρίς χρονοτριβή, είπε, επεξεργαστήκαμε ένα σχέδιο που έχει τρεις στόχους: Πρώτον μείωση των επιτοκίων, δεύτερον διασφάλιση ρευστότητας κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τρίτον στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.

    Δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός με το σχέδιό μας και δεν χαρίζεται ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, επανέλαβε ο κ.Καραμανλής.

    Και κατέληξε λέγοντας ότι το εποπτικό συμβούλιο που θα ορίζεται απο το κράτος θα ελέγχει εάν τα χρήματα του σχεδίου πηγαίνουν στον σκοπό για τον οποίο δίδονται. Το συμβούλιο αυτό, είπε, στο οποίο θα προεδρεύει ο υπουργός Οικονομίας και θα συμμετέχει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, θα συνέρχεται μία φορά το μήνα και θα εξετάζει την πορεία υλοποίησης του σχεδίου.

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σερβίας

    Το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Σερβίας, εξήρε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σέρβο ομόλογό του Μίρκο Τσβέρκοβιτς στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε τη μακραίωνη φιλία που συνδέει τους δύο λαούς και χαρακτήρισε στρατηγικό εταίρο της χώρας μας τη Σερβία.

    Επισήμανε ότι μεταξύ των πρώτων επενδυτών στη Σερβία βρίσκεται η Ελλάδα, αναφέροντας ότι πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

    Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στον πανευρωπαϊκό οδικό άξονα 10 που περνάει από τη Σερβία και χρηματοδοτείται και από τη χώρα μας, με 100 εκατ. ευρώ, ενώ αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονος τόνισε ότι η ενοποίηση της ΕΕ παραμένει ατελής, όσο δεν περιλαμβάνει τη Σερβία και τις άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων, αφού πρώτα, όμως, τηρήσουν τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός εστειλε μήνυμα στην ΠΓΔΜ λέγοντας ότι η Ελλάδα πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων της, αλλά ο στόχος αυτός εξαρτάται από την προσπάθεια και την πολιτική βούληση των κρατών.

    Αναφερόμενος στο Κόσοβο, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις και δίνουμε προτεραιότητα στη σταθερότητα αλλά και στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών στην περιοχή.

    Ο Σέρβος πρωθυπουργός χαρακτήρισε εκπληκτικές τις σχέσεις των δύο χωρών, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα στάθηκε δίπλα στη Σερβία σε πολύ δύσκολες ώρες και ευχαρίστησε τους Έλληνες για βοήθεια και τις δωρεές που προσέφεραν στο σερβικό λαό.

    Συμφωνήσαμε με τον κ. Καραμανλή να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας, είπε ο κ. Τσβέρκοβιτς και κάλεσε τους Έλληνες επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα του, όπου, όπως είπε, υπάρχει ένα υγιές επενδυτικό περιβάλλον.

  • ** Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και η Σέρβα ομολογός του, υπέγραψαν πρωτόκολλο αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών

    Το πρωί ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή σχετικά με το σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα για την καταπολέμηση του εγκλήματος καθώς και το Σύμφωνο για τη μετανάστευση.

    Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι έχει μπει σε εφαρμογή ένας νέος σχεδιασμός για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, σημειώνοντας ότι είναι ορατή η βελτίωση κυρίως σε επίπεδο αποκαλύψεων από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας.

    "Δεν υποτιμώ το πρόβλημα, ιδιαίτερα σε ορισμένες γειτονιές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια", είπε ο κ. Παυλόπουλος προσθέτοντας όμως, ότι σε επίπεδο αποκαλύψεων στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος η Ελληνική Αστυνομία έχει κάνει σημαντικά βήματα.

    Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη λαθρομετανάστευση ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι εντός του Νοεμβρίου θα γίνουν με πρωτοβουλία της ιταλικής Προεδρίας δυο κρίσιμες συναντήσεις που αφορούν την εφαρμογή του Συμφώνου πάντα με γνώμονα, όπως είπε, τα ανθρώπινα δικαιώματα και σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πάρει πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό, κάτι που αναγνωρίζεται όπως σημείωσε από την ΕΕ.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η χώρα μας θα θέσει στις συναντήσεις αυτές το ζήτημα της εφαρμογής του Συμφώνου και κυρίως για τα κράτη που είναι εκτός ΕΕ ή που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ, ώστε να τηρούν τις υποχρεώσεις τους για την αντιμετώπιση του δουλεμπορίου.

    [02] Ο Γ. Αλογοσκούφης για τις τράπεζες

    Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση ήδη φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα καθώς οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας προχωρούν σε μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, σε ομιλία του σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που διοργανώνεται στην Αθήνα με αφορμή τα 50 χρόνια λειτουργίας της.

    Ο κ.Αλογοσκούφης αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και ιδιαίτερα στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας μέσω της στήριξης τραπεζών, επισημαίνοντας πάντως ότι απαιτείται επαγρύπνηση καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες και στην ελληνική οικονομία, παρά το γεγονός ότι έχει επιδείξει πολύ μεγαλύτερες αντοχές από άλλες οικονομίες.

    Αναφερόμενος στις δραστηριότητες της ΕΤΕπ στην χώρα μας ο κ.Αλογοσκούφης επισήμανε ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνεργασία της με εμπορικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε ο κ.Αλογοσκούφης τέσσερις ακόμη τράπεζες, έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον να συνεργαστούν με την ΕΤΕπ, επιπλέον των 4 που διατηρούν ήδη συνεργασία. Με τον τρόπο αυτό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξασφαλίζουν την δυνατότητα χρηματοδότησης με προνομιακούς όρους και χαμηλότερα επιτόκια ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

    Την τελευταία πενταετία οι δανειοδοτήσεις της ΕΤΕπ στην χώρα μας ξεπέρασαν τα 5,4 δις ευρώ, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 1,2 δις ευρώ.

    ΕΕΤ: Θετικά τα μέτρα

    Στήριξη στο σχέδιο της κυβέρνησης, για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, προσφέρει το σύνολο σχεδόν των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ)

    Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά την συνάντηση εκπροσώπων των τραπεζών που συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΤ, αναφέρεται ότι η ΕΕΤ, παρά τη διαφωνία περιορισμένου αριθμού μελών, εκτιμά ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι προς την ορθή κατεύθυνση για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και, ως εκ τούτου, οι τράπεζες τα στηρίζουν. Η υλοποίηση των διατάξεων του νόμου, μετά την ψήφισή του από τη Βουλή, εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών και την ομαλή λειτουργία της οικονομίας, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι τραπεζίτες.

    Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση της ΕΕΤ, σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία οι τράπεζες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια της πελατείας τους, επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Οι επιμέρους ενέργειες επαφίενται, βέβαια, σε κάθε τράπεζα χωριστά και δεν μπορούν, λόγω της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, να αποτελέσουν αντικείμενο διατραπεζικής συμφωνίας στο πλαίσιο της ΕΕΤ, δεδομένου επιπλέον ότι κάθε τράπεζα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤ.

    Από την πλευρά τους και οι 16 συνεταιριστικές τράπεζες της χώρα μας που εκπροσωπούν περισσότερους από 200.000 ιδιώτες και μικρομεσαίους, σε σημερινή ανακοίνωση τους ανακοίνωση που απεστάλη στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, δηλώνεται η πρόθεση της ΕΣΤΕ, να αξιοποιήσει το κυβερνητικό πακέτο των 28 δισ. ευρώ, χρηματοδοτώντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με προϋποθέσεις και όρους που διασφαλίζουν τη διαφάνεια, τον έλεγχο του δημοσίου και τη συγκράτηση του κόστους χρήματος. Παράλληλα αναφέρεται ότι όλες οι συνεταιριστικές τράπεζες, συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ) για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Οι τράπεζες εξάλλου προχωρούν σε δράσεις με στόχο την ανακούφιση κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και στις συνέπειες της. Ήδη η Εθνική Τράπεζα πρώτη ανακοίνωσε την Παρασκευή δέσμη μέτρων με στόχο την υποστήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων αναστολή για περίοδο 6 μηνών τις ενέργειες πλειστηριασμού ή κατάσχεσης που αφορούν απαίτησή της από στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας αρχικού ύψους κεφαλαίου μέχρι 300.000 ευρώ καθώς και αναστολή για διάστημα 12 μηνών τις καταβολές δόσεων στεγαστικών δανείων για ανέργους δικαιούχους επιδόματος του ΟΑΕΔ.

    Μέτρα ανακοίνωσε και η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς αποφάσισε επίσης μεταξύ άλλων για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας η Τράπεζα παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους πελάτες της που θα το ζητήσουν, να μειώσουν τη δόση του δανείου τους στο μισό, για όλο το 2009. Ενώ επίσης μειώνει το Βασικό Επιτόκιο Χορηγήσεων (ΒΕΧ) για επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις κατά 0,5%, ενώ μειώνει επίσης το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών έως και 1% και το επιτόκιο διαμορφώνεται από 14,75% έως 15,75%, ανάλογα με τον τύπο της κάρτας. Επίσης, θα απέχει για έναν χρόνο από κάθε πρωτοβουλία πλειστηριασμού ή κατάσχεσης ακινήτου που αφορά στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας, μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ.

    Η Eurobank, ανακοίνωσε ότι διατηρεί τα επιτόκια καταθέσεων αμετάβλητα παρά την μείωση των επιτοκίων των δανείων που προσαρμόζονται αυτόματα στις αντίστοιχες μειώσεις των επιτοκίων αναφοράς ΕΚΤ και Euribor/Libor. Επίσης, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάθε ενέργεια πλειστηριασμού ή κατάσχεσης ακινήτου που αφορά στεγαστικό δάνειο 1ης κατοικίας μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, για περίοδο 6 μηνών. Επίσης, αναστέλλει τις δόσεις στεγαστικών δανείων για κεφάλαιο και τόκους στους ανέργους δικαιούχους επιδόματος ΟΑΕΔ, έως το τέλος του 2009 κατόπιν σχετικού αιτήματος για υπαγωγή τους στο πρόγραμμα και μειώνει τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών έως και 1% και των καταναλωτικών δανείων έως και 0,5% αναλόγως του τύπου των προϊόντων, με ισχύ από 17.11.2008.

    Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που συζητήθηκε επίσης στην ΕΕΤ είναι η συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα δράσης του υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση της ρευστότητας των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), με την προώθηση των εγγυημένων και επιδοτούμενων δανείων του προγράμματος. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος συμμετοχής λήγει την Τετάρτη και ήδη αρκετές τράπεζες έχουν δηλώσει συμμετοχή.

    Σημαντική επίσης εκτιμάται ότι θα είναι και η ενίσχυση ρευστότητας που θα προσφέρει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μέσω των συμφωνιών χρηματοδότησης που προχωρεί με εμπορικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. Με τον τρόπο αυτό οι εμπορικές τράπεζες αποκτούν την δυνατότητα δανειοδότησης των μικρομεσαίων με κόστος σημαντικά χαμηλότερο από το τρέχον της αγοράς. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται αύριο σε μεγάλο Συνέδριο που διοργανώνει η ΕΤΕπ στην Αθήνα.

    [03] Πτωτικές τάσεις στα χρηματιστήρια

    Πτωτικά κινούνται οι τιμές των μετοχών στη Ευρώπη, μετά τις απώλειες στις ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι φόβοι για ύφεση επισκίασαν την αισιοδοξία που γέννησε το πακέτο τόνωσης της κινεζικής οικονομίας που ανακοίνωσε χθες το Πεκίνο.

    Στην αιχμή της πτωτικής τάσης την Ευρώπη τέθηκαν οι εταιρίες εκμετάλλευσης ορυχείων και οι πετρελαϊκές εταιρίες λόγω της υποχώρησης των τιμών των βασικών μετάλλων και του αργού πετρελαίου. Πτωτικά κινούνται και οι μετοχές τραπεζών.

    Λίγο μετά τις 12.00 ώρα Ελλάδος, στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE κατέγραφε πτώση 2,62%, στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 πτώση 2,44%, στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax πτώση 2,72% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI πτώση 2,88%.

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικρατούν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ο γενικός δείκτης τιμών στις 14:15 η ώρα βρισκόταν στις 2.084,14 μονάδες παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 4,88%.

    Με πτώση έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο με τον δείκτη Nikkei να υποχωρεί κατά 3%.

    Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν χθες οι δείκτες και στο αμερικανικό Χρηματιστήριο, εν μέσω των ανησυχιών για την τύχη ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η General Motors, ή η Goldman Sachs.

    Ο γενικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,82 % και ο δείκτης επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας Nasdaq 1,86%.

    Υποχωρεί το πετρέλαιο

    Πτώση σχεδόν 3% κατέγραψε σήμερα η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, υποχωρώντας κάτω από τα 61 δολάρια το βαρέλι - νωρίτερα είχε υποχωρήσει κάτω από τα 60 δολάρια - καθώς η σταθεροποίηση του δολαρίου και οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία εξανέμισαν τα κέρδη που είχε σημειώσει χθες στον απόηχο της ανακοίνωσης του πακέτου ενίσχυσης της κινεζικής οικονομίας από το Πεκίνο.

    Οι σημερινές απώλειες στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και η άνοδος του δολαρίου εκτόπισαν από το επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών το ύψους 600 δισ. δολαρίων κινεζικό πακέτο οικονομικής βοήθειας.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε, το μεσημέρι, 2,19 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να υποχωρεί στα 60,22 δολάρια. Νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 59,55 δολάρια.

    Στα 56,75 δολάρια υποχωρούσε, το μεσημέρι, η τιμή του αντίστοιχου συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ, χάνοντας 2,33 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο" ενώ, νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 56,36 δολάρια.

    [04] Νέα 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Σε νέα γενική πανελλαδική απεργία στις 10 Δεκεμβρίου προχωρούν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διεκδικώντας μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των συνταξιούχων μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

    Το πλαίδιο των διεκδικήσεων των συνδικάτων όπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ περιλαμβάνει τα εξής:

    -Απόσυρση του προϋπολογισμού και επανακατάθεσή του με αντιστροφή των φορολογικών επιβαρύνσεων και ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών και των δημόσιων επενδύσεων.

    -Σταμάτημα κάθε διαδικασίας ιδιωτικοποίησης (Ολυμπιακή, λιμάνια, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ασφαλιστικές κ.α.).

    -Υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης και των ταμείων με μέτρα προάσπισης των αποθεματικών και δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πρόσφατου νόμου ο οποίος χαρακτηρίζετα;ι ως αντιασφλαιστικός.

    -Μέτρα για την εισοδηματική ενίσχυση των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων των ανέργων.

    Κατά τη συζήτηση της Ολομέλειας της διοίκησης ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Πουπάκης αναφέρθηκε σε μηχανισμούς πίεσης των πολιτών από τις τράπεζες και κάλεσε την κυβέρνηση να μην ανέχεται ανάλογες συμπεριφορές από διοικητές τραπεζών που η ίδια διόρισε.

    ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στις 26 Νοεμβρίου

    Ακαρπη απέβη η συνάντηση μεταξύ της ΑΔΕΔΥ και της υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά σχετικά με τα προβλήματα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος έκανε λόγο για υποχρεώσεις του κράτους που ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ προς το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ενώ η κα Πετραλιά επανέλαβε προς τους συνδικαλιστές ότι η κυβέρνηση εγγυάται την καταβολή του εφάπαξ προς τους δημοσίους υπαλλήλους.

    Μετά από αυτό οι συνδικαλιστές των δημοσίων υπαλλήλων προχωρούν σε τετράωρη στάση εργασίας στις 26 Νοέμβρη ενώ καλούν τον κλάδο τους να συμμετάσχει αποφασιστικά στη γενική απεργία της 10ης Δεκεμβρίου.

    Τα συνδικάτα συζητούν παράλληλα και για τη διοργάνωση συλλαλητηρίων κατά τις μέρες που θα ψηφίζεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός.

    Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις στις 27 Νοεμβρίου.

    [05] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική

    Με καταθέσεις ορκωτών εκτιμητών συνεχίστηκε από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου.

    Σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και η Μονή Βατοπαιδίου χρησιμοποίησαν τον ίδιο τοπογράφο για σειρά ακινήτων, τα οποία θεωρούσαν εξ αρχής τις υπό ανταλλαγή εκτάσεις ως άρτιες και οικοδομήσιμες, παραγνωρίζοντας ότι ήταν εν μέρει, ή στο σύνολό τους δασικές.

    Μιλώντας για την περίπτωση του Ακροποτάμου Καβάλας, ο εκτιμητής Παύλος Κανελλάκης ανέφερε πως χρειάστηκε να ζητήσει από την ΚΕΔ, δύο φορές νέο τοπογραφικό, καθώς το πρώτο προτεινόμενο ήταν παλιό και ασαφές, ενώ το δεύτερο ήταν εσφαλμένο, παρουσιάζοντας και τα 518 στρέμματα της έκτασης ως άρτια και οικοδομήσιμα, ενώ 298 από αυτά ήσαν δασικά.

    «Χωρίς την εκτίμηση τη δική μας δεν γίνεται συμβόλαιο - και η εκτίμησή μας θεωρώ πως ήταν σαφέστατη και δεν μπορούσε να υπάρχει παρερμηνεία» ανέφερε ο κος Κανελλάκης, δηλώντας ταυτόχρονα βέβαιος, «πως ο εκπρόσωπος της ΚΕΔ κος Γκράτσιος, ο ηγούμενος Εφραίμ, η συμβολαιογράφος κα Πελέκη και οι δικηγόροι τους, εγνώριζαν πως οι εκτάσεις που αντήλλασσαν δεν ήταν «άρτιες και οικοδομήσιμες» στο σύνολό τους».

    Στην περίπτωση του ακινήτου στο Σούλι-Γραμματικό-Μαραθώνα, ο εκτιμητής Γρηγόριος Κάτσος ανέφερε ότι το διάγραμμα που του δόθηκε δεν ανέφερε τίποτα περί αρχαιολογικού χώρου, ενώ και κάποια διαγράμματα του κοινού (μεταξύ των δύο μερών) τοπογράφου κου Γκιάκα που χρησιμοποιήθηκαν για τα συμβόλαια, «έφεραν ημερομηνίες μετά τη σύνταξη και παράδοση της έκθεσης του ΣΟΕ»

    Σε σχέση με την αξία της λίμνης Βισθωνίδας, η εκτίμηση της αξίας των προϊόντων της αλιείας της λίμνης, ήταν 400 φορές μεγαλύτερη των δηλωθέντων το έτος 2005 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι εκτιμητές διαβεβαίωσαν πως χρησιμοποίησαν διεθνείς όρους εκτίμησης, εξετάζοντας την απόδοση της λίμνης σε περίπτωση ήπιας ιχθυοκαλλιέργειας, σε σχέση με την απόδοση παρακείμενων λιμνών, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση γνωστού ιχθυολόγου της περιοχής. «Αν είχαμε κάποια άλλα δεδομένα, θα επανεξετάζαμε την εκτίμησή μας» ανέφερε ο Π. Κανελλάκης.

    Τέλος, για την περίπτωση της ανταλλαγής του Ολυμπιακού Ακινήτου στους Θρακομακεδόνες. «Ήταν το μόνο ακίνητο που είχε χαρακτηρισμό επείγοντος» ανέφερε ο Γ. Κάτσος. «Εκτιμήθηκε 39,5 εκ. ευρώ στο μάξιμουμ (κατά τους εκτιμητές) της ενδεχόμενης πραγματικής αξίας του και πουλήθηκε 41 εκ. ευρώ, με 9 εκ. επιπλέον δωρεά στη Μονή εκ μέρους του αγοραστή».

    «Να σας πω την προσωπική μου άποψη: Η αγορά ήταν ατυχής, αν δεν υπήρχε κάποιος που να έχει υποσχεθεί την αλλαγή της χρήσης» σχολίασε ο Γ. Κάτσος. Η αλλαγή της χρήσης αφορούσε στην ανέγερση νοσοκομείου, η οποία κατά την ανταλλαγή του ακινήτου δεν προβλεπόταν από τη νομοθεσία.

    [06] Βράχος κατά της μόλυνσης

    Μια λύση -ακόμα και για την Ελλάδα- στο πρόβλημα του ολοένα αυξανόμενου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και της υπερθέρμανσης του πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπορεί να προέλθει από μια απρόσμενη πηγή: ένα βράχο που μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα για να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και έτσι να επιβραδύνει την άνοδο της θερμοκρασίας.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεωλόγο Πίτερ Κέλεμεν και το γεωμηχικό Γιούεργκ Μάτερ, του Παρατηρητηρίου της Γης στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ και την σχετική εργασία που δημοσίευσαν στα "Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών", όπως αναφέρουν το πρακτορείο Ρόιτερ και η ηλεκτρονική υπηρεσία Science Daily, ο συγκεκριμένος βράχος βρίσκεται κυρίως στο Ομάν στην Αραβική χερσόνησο, αποτελείται από περιδοτίτη και, όταν έρθει σε επαφή με το διοξείδιο του άνθρακα, το μετατρέπει σε στερεά ορυκτά, όπως ασβεστόλιθο ή μάρμαρο.

    Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η παραπάνω φυσική διαδικασία μπορεί να ενισχυθεί τεχνητά μέχρι και κατά 1 εκατ. φορές, προκειμένου το αέριο να διοχετευθεί στο υπέδαφος (συγκεκριμένα με διοχέτευση νερού που έχει θερμανθεί και περιέχει συμπιεσμένο διοξείδιο του άνθρακα) και εκεί, μετά την φυσική αντίδρασή του διαλύματος με τον περιδοτίτη, να δημιουργηθούν υπόγεια ορυκτά, τα οποία μόνιμα θα αποθηκεύουν πάνω από 2 δισ. τόνους διοξειδίου από τους συνολικά περίπου 30 δισ. τόνους που κάθε χρόνο εκλύονται στην ατμόσφαιρα λόγω των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.

    Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μόνο ο περιδοτίτης του Ομάν απορροφά με φυσικό τρόπο από την ατμόσφαιρα 10.000 - 100.000 τόνους άνθρακα ετησίως. Μετά την τεχνητή ενίσχυση της διαδικασίας, οι βράχοι του Ομάν θα μπορούσαν να απορροφούν ετησίως μέχρι και 4 δισ. τόνους ατμοσφαιρικού διοξειδίου. Η δημιουργία νέων ορυκτών στο υπέδαφος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να δημιουργήσει μικρο-σεισμούς, αλλά όχι αντιληπτούς από τους ανθρώπους.

    Ο περιδοτίτης είναι το πιο κοινό πέτρωμα στο "μανδύα" της Γης, το στρώμα ακριβώς κάτω από τον επιφανειακό φλοιό (αρχίζει σε βάθος 20 χλμ περίπου). Όμως, μετά από τις συγκρούσεις των τεκτονικών πλακών, εμφανίζεται και στην επιφάνεια, όπως στην περίπτωση του Ομάν, στα νησιά Παπούα Νέα Γουινέα και Καληδονία του Ειρηνικού ωκεανού, κατά μήκος των ακτών της Αδριατικής και της δυτικής Ελλάδας, καθώς και σε μικρότερες ποσότητες στην Καλιφόρνια.

    Οι επιστήμονες του Κολούμπια έχουν ήδη αποκτήσει μια αρχική πατέντα για την τεχνική τους, αλλά παραδέχτηκαν ότι χρειάζεται πολλή περισσότερη έρευνα πριν η τεχνολογία τους χρησιμοποιηθεί στην πράξη. Πάντως θεωρούν ότι η απορρόφηση διοξειδίου από τους βράχους είναι ασφαλέστερη και φθηνότερη μέθοδος από άλλες εναλλακτικές λύσεις, όσον αφορά τουλάχιστον τις χώρες εκείνες που διαθέτουν ή βρίσκονται κοντά σε τέτοια βράχια (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα).

    Όμως η μέθοδός αυτή δεν θεωρείται κατάλληλη για τις χώρες εκείνες που δεν διαθέτουν επιφανειακά βράχια περιδοτίτη και που θα έπρεπε να τα μεταφέρουν από αλλού, πράγμα που καθιστά απαγορευτική τη διαδικασία αυτή λόγω υψηλού κόστους.

    Μια εναλλακτική λύση, που σχεδιάζουν πολλές εταιρίες, είναι η διοχέτευση στο υπέδαφος και η αποθήκευση σε αυτό μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου, οι οποίες εκλύονται από θερμοηλεκτρικά εργοστάσια που κινούνται με άνθρακα. Όμως αυτή η μέθοδος απαιτεί χιλιάδες χιλιόμετρα αγωγών και κανείς επιστήμονας δεν δηλώνει βέβαιος ότι τελικά το αέριο δεν θα κατορθώσει μελλοντικά να διαρρεύσει ξανά στην ατμόσφαιρα.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Κολούμπια επίσης μελετούν ένα άλλο πέτρωμα στην Ισλανδία, τον ηφαιστειακό βασάλτη, που επίσης δείχνει πολλά υποσχόμενος για απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα. Οι σχετικές δοκιμές θα αρχίσουν την άνοιξη του 2009, σε συνεργασία με την Reykjavik Energy και τα Πανεπιστήμια της Ισλανδίας και της Τουλούζης στη Γαλλία.

    [07] Το νησί με τις χίλιες εκκλησιές

    Κάθε οικογένεια και εκκλησιά, κάθε επισκέπτης και προσκύνημα, κάθε ναός και ιστορία. Κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Τήνο, ένα νησί με μεγάλη θρησκευτική παράδοση, που αριθμεί χίλιες και πλέον εκκλησίες, διάσπαρτες σαν δορυφόρους γύρω από το ναό της Μεγαλόχαρης.

    Είναι ενοριακές, ιδιωτικές ή κοινοτικές, Ορθόδοξες και Καθολικές, μοναστηριακές ή και «αδέσποτες», δηλαδή έχουν χαθεί τα ίχνη εκείνων που τις κατασκεύασαν, αλλά «υιοθετήθηκαν» από κατοίκους της περιοχής όπου βρίσκονται. Οι χίλιες εκκλησιές βρίσκονται σε κορυφές λόφων, σε χαράδρες, κάμπους και ρεματιές, σε ελαιώνες, συστάδες δέντρων, σε απόκρημνες ακτές ακόμη και σε ήρεμα ακρογιάλια, σε μια έκταση 195 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου κατοικούν 8.574 άνθρωποι, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Η αντιστοιχία για το νησί της Παναγίας είναι μία εκκλησία ανά εννέα κατοίκους !

    Αφορμή ένα θαύμα, μια θεϊκή προτροπή, μια προσωπική εμπειρία

    «Αφορμή για την ανέγερση μιας εκκλησιάς είναι ένα θαύμα, ένα όραμα, μια θεϊκή προτροπή, μια προσωπική εμπειρία» αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η φιλόλογος ¶ννα Κορνάρου - Καλαμαρά. Η ίδια έχτισε την εκκλησιά του Αγίου Παντελεήμονα στο όνομα του αδελφού της που χάθηκε σε ηλικία 30 ετών σε ναυάγιο στον Ατλαντικό Ωκεανό. «Στις 10 Νοεμβρίου του 1988 ο αδελφός μου χάθηκε σε ναυάγιο μαζί με άλλα 27 παλικάρια. Εκείνη τη στιγμή της δικής μας οδύνης έλαμψε μέσα μας ένα φως. Χτίσαμε το εκκλησάκι στο όνομά του, ως υπόμνηση για εκείνον. Από τότε η ψυχή μας βρήκε παρηγοριά, θαλπωρή και γαλήνη», υπογραμμίζει.

    Δεκάδες ιδιώτες έχτισαν και εκείνοι τις εκκλησιές τους. Ο κάθε ένας από αυτούς είχε βαθιά θρησκευτική πίστη, αλλά και έναν προσωπικό λόγο: μια γυναίκα έκανε τάμα για το άρρωστο μωρό της, ένας πατέρας ζήτησε από τα παιδιά του να χτίσουν ένα εκκλησάκι για τον ¶γιο Μόδεστο που έσωσε τα ζωντανά του, ένας επισκέπτης του νησιού βίωσε την έντονη πνευματικότητά του και αφιέρωσε ένα μικρό ναό σε έναν άγιο.

    «Ευλογία» για τους κατοίκους

    «Θεωρείται ευλογία για την οικογένεια να έχει ιδιωτικό ξωκλήσι παρά τα έξοδα για την συντήρησή του και την τέλεση των λειτουργιών και των πανηγυριών του», αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Τήνου, Σίμος Ορφανός. Τονίζει παράλληλα ότι οι πολλές εκκλησιές υπογραμμίζουν τη θρησκευτική παράδοση της Τήνου και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού της ανάγλυφου.

    Μυρτοστόλιστα και σημαιοστόλιστα τα ξωκλήσια το Πάσχα

    Ακολουθώντας την παράδοση του νησιού, όλες οι εκκλησιές είναι μυρτοστολισμένες και σημαιοστολισμένες τη γιορτή του Πάσχα. Το τελετουργικό ξεκινά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, αμέσως αφού αναγνωστούν τα 12 Ευαγγέλια. Όπως αφηγείται η κ. Κορνάρου, ατέρμονες σειρές κατοίκων, αλλά και επισκεπτών προσπαθούν να επισκεφθούν όσο το δυνατό περισσότερα εκκλησάκια για να ανάψουν το καντήλι. Αυτό διαρκεί όλη τη νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης μέχρι το ξημέρωμα της Μεγάλης Παρασκευής. Τότε πρέπει να είναι όλα τα καντήλια αναμμένα για να φωτίσουν την ψυχή κάθε πιστού και να διώξουν τα σκότη του ¶δη. «Από το Πάσχα και μέχρι την Ανάληψη του Κυρίου, κάθε ιδιώτης φροντίζει ώστε να πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία και ο άγιος κάθε εκκλησίας να αναστηθεί», τονίζει η κ. Κορνάρου και υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι οι ιερείς δεν προλαβαίνουν να λειτουργήσουν στις ενορίες τους εκείνες τις ημέρες.

    Οι επισκέπτες του νησιού

    Πολλοί από εκείνους που έχτισαν μια εκκλησία δεν είναι καν μόνιμοι κάτοικοι της Τήνου, αλλά επισκέπτες του νησιού που έρχονται μόνο και μόνο για να ανάψουν το καντήλι, να ασβεστώσουν το ναό, να τακτοποιήσουν τον περίβολο. Τα περισσότερα από τα ιδιωτικά ξωκλήσια είναι σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς συντηρούνται και λειτουργούν στις γιορτές των αγίων στους οποίους είναι αφιερωμένα. Όπως επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του Δήμου Τήνου, Νίκος Φώσκολος, σε τέτοιες γιορτές είναι μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου, στον οποίο συνήθως προσφέρεται κέρασμα ή φαγητό. Λειτουργούν όμως και σε άλλες περιστάσεις, γάμους και βαπτίσεις.

    Ειδικά προνόμια κατά την τουρκοκρατία

    Η παράδοση για το χτίσιμο των εκκλησιών στο νησί της Παναγιάς ξεκίνησε κατά τη Βυζαντινή κυρίως περίοδο και κατά την Ενετοκρατία, οπότε χτίστηκαν πολλοί ενοριακοί ναοί. Κατά την τουρκική κατοχή οι κάτοικοι της Τήνου απέκτησαν με ειδική συνθήκη το προνόμιο να κτίζουν εκκλησιές. Τότε χτίστηκαν και τα περισσότερα εκκλησάκια σαν μια αδιάλειπτη προσευχή για την απελευθέρωση του γένους.

    «Σε αυτό το νησί χαλκεύτηκαν χαρακτήρες και μεγάλωσαν καλλιτέχνες, διανοούμενοι, καθηγητές και ακαδημαϊκοί όπως ο Γύζης, ο Λύτρας, ο Χαλεπάς, ο Μάρκος Γιώτης, ο Λεωνίδας Φιλιππίδης και ο Λούβαρης», αναφέρει η κ. Κορνάρου. Τονίζει εξάλλου ότι από τα ονόματα των αγίων των εκκλησιών πήραν το όνομά τους πολλές περιοχές όπως η Αγιά Σοφιά, ο Σταυρός στο παλιό λιμάνι, ο ¶η Σώστης και η Αγία Παρασκευή.

    Καθολικές το ένα τρίτο των εκκλησιών

    Ένα μεγάλος αριθμός εκκλησιών είναι Καθολικές, λόγω της ενετικής παράδοσης του νησιού. Από το 1207 μέχρι το 1715 η Τήνος ήταν στην κυριότητα των Ενετών που άφησαν τη «σφραγίδα» τους και στο θρησκευτικό χαρακτήρα του νησιού. Η συνύπαρξη Ορθοδόξων και Καθολικών πιστών επηρέασε και την αρχιτεκτονική των ναών, ενώ κτίστηκαν και εκκλησίες που είναι αφιερωμένες και στα δύο δόγματα. ¶λλες πάλι γειτνιάζουν καθώς χτίστηκαν δίπλα - δίπλα.

    Ενετικό και νησιώτικο στοιχείο «παντρεύονται» σε μια ιδιόμορφη αρχιτεκτονική. Οι εκκλησίες είναι μονόκλιτες, δίκλιτες ή τρίκλιτες με καμπαναριό σε διάφορα σχέδια. Είναι κτισμένες με πέτρα (σχιστόλιθο), ενώ στο ταβάνι βρίσκονται μεγάλες πλάκες οι οποίες στηρίζονται σε ξύλινα δοκάρια, βαμμένα με ασβέστη σε λευκό χρώμα.

    Ορθόδοξοι και Καθολικοί συνυπάρχουν στην Τήνο, σε ένα νησί με μεγάλη θρησκευτική παράδοση, στον τόπο όπου το 1823 η Αγία Πελαγία, μετά από όραμα που είδε, υπέδειξε το ακριβές σημείο όπου βρισκόταν θαμμένη η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

    [08] "Εποικοδομητικές" οι συνομιλίες

    Ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κι ο εκλεγείς διάδοχός του Μπαράκ Ομπάμα είχαν χθες «εποικοδομητικές» και «φιλικές» συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των δύο ανδρών.

    «Ο πρόεδρος κι ο εκλεγμένος πρόεδρος είχαν μία μακρά συνομιλία, την οποία ο πρόεδρος χαρακτήρισε καλή, εποικοδομητική, χαλαρή και φιλική», τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντέινα Περίνο.

    «Συνομίλησαν για ζητήματα τόσο εσωτερικά, όσο και διεθνή, όμως, όπως είθισται σε μία συνάντηση ιδιωτικού χαρακτήρα, ο Λευκός Οίκος επιφυλάσσεται να δώσει τις λεπτομέρειές της», πρόσθεσε η ίδια.

    Ο Μπους επιπλέον ξενάγησε τον μελλοντικό ένοικο του Λευκού Οίκου στον επόμενο χώρο εργασίας του, στο γραφείο του προέδρου, στο δωμάτιο Λίνκολν και στα δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν τις δύο κόρες του ζεύγους Ομπάμα, τόνισε η Περίνο.

    Από την πλευρά του, ο Ομπάμα εξήρε τη δέσμευση του απερχόμενου προέδρου για μία «ομαλή» μετάβαση κατά τη μεταβίβαση της εξουσίας.

    «Ο εκλεγμένος πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρόεδρο Μπους για τη δέσμευσή του υπέρ μιάς ομαλής μετάβασης και για την χαριτωμένη φιλοξενία του, καθώς και της Πρώτης Κυρίας Λόρα Μπους κατά την υποδοχή των Ομπάμα στον Λευκό Οίκο», τόνισε η εκπρόσωπος του εκλεγέντος προέδρου Στέφανι Κάτερ.

    Οι συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο μεταξύ του 43ου και του 44ου προέδρου ήσαν «παραγωγικές και φιλικές», τονίζει στο ανακοινωθέν της η Κάτερ, απηχώντας ως έναν βαθμό τις συναφείς δηλώσεις που έκανε ο Λευκός Οίκος για τη συνάντηση, έξι ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 November 2008 - 13:30:54 UTC