Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετικές οι εξελίξεις για την Ο.Α.
  • [02] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική
  • [03] Συνάντηση για τις φυλακές
  • [04] "Ενίσχυση της κοινωνίας"

  • [01] Θετικές οι εξελίξεις για την Ο.Α.

    Συνεργασία με τον υπουργό Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο διαγωνισμό για την Ολυμπιακή Αεροπορία, όπου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συνολικά 38 επενδυτές, σημειώνοντας ότι ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ ανέφερε ότι το μοντέλο της Ολυμπιακής μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες εταιρίες όπως η Αλιτάλια.

    Προχωρούμε με βάση το χρονοδιάγραμμα και αισιοδοξούμε ότι όλα θα πάνε καλά, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

    Ο υπουργός Μεταφορών σημείωσε ακόμη, ότι λόγω της διεθνούς κρίσης θα προχωρήσουν πρωτοβουλίες του υπουργείου Μεταφορών για επενδύσεις στη χώρα μέσω των ΣΔΙΤ χωρίς να βάλει το χέρι στην τσέπη ο φορολογούμενος.

    Ειδικότερα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης των περιφερειακών αεροδρομίων, σημειώνοντας ότι σύντομα η ΥΠΑ θα τοποθετήσει συμβούλους για να προχωρήσουν στην αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών για το συγκεκριμένο σχέδιο.

    Το δεύτερο θέμα αφορά τις οπτικές ίνες νέας γενιάς, μια επένδυση όπως είπε ο υπουργός ύψους 2 δισ. ευρώ, όπου το δημόσιο θα συμμετέχει με το 30%. Η χώρα είπε ο κ. Χατζηδάκης θα χωριστεί σε τρεις μεγάλες περιφέρειες και μετά από συνεννοήσεις με την ΕΕ του χρόνου το φθινόπωρο θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσει ο διεθνής διαγωνισμός, ώστε να αλλάξει η καθημερινότητα αλλά και να δημιουργηθούν νέες προοπτικές ανάπτυξης για τη χώρα.

    Επίσης ο υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε μια ακόμη σημαντική μεταρρύθμιση, που αφορά τις εμπορευματικές μεταφορές στον οδικό άξονα, δηλαδή ένα νέο πλαίσιο για τα φορτηγά και τα βυτιοφόρα.

    Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι με συναίνεση και προσοχή και σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους, καθώς και χωρίς βιαστικές κινήσεις, θα προχωρήσουμε σε αυτή τη μεταρρύθμιση για να δώσουμε νέα ώθηση στην οικονομία.

    Το τοπίο πρόσθεσε, σε αυτόν τον τομέα θυμίζει τη δεκαετία του '50 και του '60 και γι'αυτό πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός και να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο για να μεταφερθούμε από την περιφέρεια στην καρδιά της Ευρώπης.

  • ** Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής της Ουρουγουάης.

  • ** Το απόγευμα θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση που διοργανώνει το "Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής" με θέμα "Quo vadis Europe".

    [02] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική

    «Η οικοδομική δραστηριότητα εντός αρχαιολογικού χώρου, είναι δυνατή υπό προϋποθέσεις και εξετάζεται ad hoc» ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο έφορος της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αρμόδιος για το Άγιο Όρος, Ιωάννης Ταβλάκης.

    Υπό το πρίσμα αυτό και ερωτηθείς σχετικά από τον Αντώνη Σκυλλάκο (ΚΚΕ), ο μάρτυς συμφώνησε πως η Μονή Βατοπεδίου, θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί για τουριστικούς σκοπούς, τμήματα της έκτασης των 8600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη, που της μεταβιβάστηκαν από το κράτος.

    Εξάλλου, ο κος Ταβλάκης εκτίμησε πως, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, αρχαιολογικοί χώροι που ανήκουν στο Δημόσιο, τελούν εκτός συναλλαγής, σε αντίθεση με αρχαιολογικούς χώρους που είναι ιδιωτικοί. «Ο νομοθέτης, συμπεριλαμβάνει στα προστατευόμενα ακίνητα μνημεία και το άμεσο περιβάλλον τους. Στην προκείμενη περίπτωση, για τη Χερσόνησο του Άθω, ο χώρος έχει χαρακτηριστεί ολόκληρος, ως χώρος αμέσου περιβάλλοντος. Αυτή είναι η νομική βάση, πάνω στην οποία εμείς στηριζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια».

    «Όταν λοιπόν διαβάσαμε στις εφημερίδες, ότι υπεγράφη συμβόλαιο και μεταβιβάστηκε το ακίνητο, η υπηρεσία μου ενημέρωσε αμέσως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου μας, ότι δεν υπάρχει γνωμάτευση της υπηρεσίας μας για μια τέτοια μεταβίβαση. Τον Ιανουάριο του 2008, μετά από αίτημα του δήμου Σταγύρων, Ακάνθου, η υπηρεσία μου διαβίβασε το φάκελο της υπόθεσης στο υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό να γνωματεύσουν οι νομικές υπηρεσίες, Στις 3/4/2008, ο κος υπουργός ερωτά τη νομική υπηρεσία, το νομικό σύμβουλο του υπουργείου Πολιτισμού «αν το υπουργείο νομιμοποιείται να προχωρήσει σε ακύρωση της εν λόγω συμβολαιογραφικής πράξης». Δηλαδή, ήταν πλέον σαφές, ότι η πράξη αυτή δεν μπορούσε να μείνει σε ισχύ - και το δικό μου υπουργείο αναζητούσε τρόπους για να προχωρήσει σε ακύρωση».

    Απάντηση του νομικού συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού στο Μιχάλη Λιάπη, δεν έχει μεταβιβαστεί στον μάρτυρα. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Χρ. Μαρκογιαννάκης, ζήτησε να υπάρξει σχετικά, επίσημη ενημέρωση.

    Κατάθεση πρώην δημάρχου Βιστωνίδας

    Νωρίτερα, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, κατέθεσε ο πρώην δήμαρχος Βιστωνίδας, Βασίλης Τσολακίδης, που εκλέγετο με το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Τσολακίδης δεν είχε καταθέσει στοιχεία ως αυτήκοος μάρτυρας -αφού δεν ήταν παρών στην συνάντηση των φορέων της Ξάνθης με τον βουλευτή Επικρατείας- που να τεκμηριώνουν την θέση του, μόνον εκτιμήσεις έκανε:

    «Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη στον κ. Ρουσόπουλο, ο Δεσπότης μου είπε: "Δήμαρχε άστα. Αφού φεύγουν από δω, θα δούμε τι θα γίνει". Ήταν κοινό μυστικό, ότι οι μοναχοί θα πάρουν αλλού εκτάσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω. Δηλαδή κατέβηκαν από κει όλοι οι φορείς της Ξάνθης, ξεκίνησαν από κει δέκα άνθρωποι για να πάνε στο γραφείο του για να τους πει ότι είναι αναρμόδιος; Πιστεύω ότι θα έλεγε κατευθείαν ότι δεν μπορεί» ανέφερε ο μάρτυς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθ. Πλεύρη (ΛΑΟΣ).

    Εξάλλου, ο πρώην δήμαρχος Βιστωνίδας, κατέθεσε και επιστολή του νομάρχη Ξάνθης κου Παυλίδη, εννέα μέρες μετά την επίμαχη σύσκεψη, όπου περιλαμβανόταν και το παρακάτω απόσπασμα:

    «Όσον αφορά στη συνάντηση με τον κο Ρουσόπουλο και την βαριά φρασεολογία που χρησιμοποιείται γύρω απβ αυτήν, με προφανή σκοπό να υπεισέλθουν κομματικές λογικές στον κοινό αγώνα, νομίζω ότι ήταν διαφανής και εγγυημένη στο περιεχόμενό της υπέρ των δικαίων μας, όπως αποδεικνύεται από την παρουσία του Μητροπολίτη μας, του οποίου τις θέσεις ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει».

    «Τι θα μπορούσε να πει ο κος Ρουσόπουλος στη συνάντηση για να υπερασπιστεί τα δίκαια της περιοχής; Είναι δυνατόν να είπε πως είναι αναρμόδιος;» αναρωτήθηκε ο Ν. Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ). «Δεδομένου ότι είχαν υπογραφεί όλα, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως τους είπε ότι πλέον έχει τελειώσει, μην ανησυχείτε, δεν θα σας ακουμπήσουμε τη λίμνη, θα δώσουμε αλλού οικόπεδα».

    Κατά τα άλλα, ο πρώην δήμαρχος Βισθωνίδας, κατηγορηθείς αρχικά από τους βουλευτές της ΝΔ για «επιλεκτική μνήμη», αναγνώρισε τις ευθύνες και του ΠΑΣΟΚ στο σκάνδαλο. Ερωτηθείς μάλιστα από τον Ιορδάνη Τζαμτζή (ΝΔ), για τη στάση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Π. Σγουρίδη ανέφερε: «Εγώ απβ ό,τι γνωρίζω, ο κος Σγουρίδης ήταν περίπου στο κλίμα του κου Φωτιάδη, στην αρχή τουλάχιστον, όπως και άλλοι - και ο κος Στυλιανίδης - που στην αρχή μιλούσαν για "επενδυτές" κλπ.. Τι να πώ;»

    Κατάθεση του νομικού συμβούλου του Υπ. Ανάπτυξης

    Στην Εξεταστική επιτροπή κατέθεσε ο Χριστόδουλος Μπότσιος, νομικός συμβούλος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Μπότσιος είχε εισηγηθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τη δυνατότητα ανταλλαγής εκτάσεων του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπαιδίου (εισήγηση που έγινε δεκτή από το αρμόδιο Δβ τμήμα του ΝΣΚ), ενώ αργότερα γνωμοδότησε δύο φορές (στην Διεύθυνση Πολιτικής Γης και στο Εβ τμήμα του ΝΣΚ), ότι η έκταση των 8600 στρεμμάτων που δόθηκε στην Μονή Βατοπαιδίου στην Ουρανούπολη δεν είναι «δάσος», αλλά «εποικιστική δασική έκταση».

    Η γνωμοδότηση του κου Μπότσιου για τα 8600 στρέμματα της Ουρανούπολης, επισυνάπτεται στα συμβόλαια της κας Πελέκη-Βουλγαράκη. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Μπότσιος είπε στην Εξεταστική: «Το ότι συντάχθηκε συμβόλαιο από την κα Βουλγαράκη με το δικό μου το χαρτί, το έμαθα από τις εφημερίδες. Δεν έπρεπε να το κάνει αυτό».

    «Επβ ουδενί λόγο θεωρώ ότι είναι άρτια και οικοδομήσιμη η έκταση» ανέφερε, τονίζοντας πως η σύνταξη των συμβολαίων αυτών, τέσσερις μόλις μέρες μετά την γνωμοδότησή του στην Διεύθυνση Πολιτικής Γης, έγινε εν αγνοία του. Ο κος Μπότσιος συμπλήρωσε λέγοντας πως «για να συνταχθούν τα συμβόλαια θα έπρεπε να περιλαμβάνουν και γνωμοδότηση της δασικής υπηρεσίας, περί της μη κηρύξεως της έκτασης ως αναδασωτέας. Το Δημόσιο μπορεί να ισχυριστεί πως είναι άκυρη η ανταλλαγή».

    Ο κος Μπότσιος ανέφερε πως η γνωμοδότησή του για την επίμαχη έκταση, συνετάχθη επειδή υπήρχε αντιδικία ανάμεσα στη Δασική Υπηρεσία και στην Διεύθυνση Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για τον χαρακτηρισμό της έκτασης. Τη λύση εκλήθη, από την προϊσταμένη της δεύτερης υπηρεσίας, να την δώσει ο ίδιος: «Η περιοχή είχε χαρακτηριστεί «δάσος χθαμαλόν» το 1934 και παρέμενε δάσος για την Δασική Υπηρεσία. Σύμφωνα ωστόσο με το νόμο 3208/2003, αντίστοιχες εκτάσεις θεωρούνταν πλέον δασικές». Όπως ανέφερε, δεν πραγματοποίησε αυτοψία, καθώς η περιγραφή της έκτασης από τη Δασική Υπηρεσία ήταν «σαφής», αλλά τα συμπεράσματά της λανθασμένα.

    «Η έκταση θα παραμείνει εσαεί δασική. Δεν μπορεί να εκχερσωθεί. Η Μονή πήρε μια άχρηστη έκταση» ανέφερε ο κος Μπότσιος. Αργότερα όμως συμφώνησε πως η έκταση έχει χαρακτηριστεί ταυτοχρόνως και «εποικιστική» από το 1934, καθώς «είναι από αγροτική απαλλοτρίωση και πλέον αυτές οι εκτάσεις περιέρχονται στο Δημόσιο και τις παραχωρεί σε κληρούχους».

    Σε κάθε περίπτωση, «η γνωμοδότηση αυτή, γενομένη αποδεκτή από τον υπουργό, δεν δεσμεύει τον δασάρχη. Δικαίωμά του αύριο να πάει να ασκήσει την αρμοδιότητά του», είπε.

    Ερωτηθείς εάν το Δημόσιο ωφελήθηκε από την αμοιβαία παραίτηση από την έκδοση δικαστικής απόφασης, ο κος Μπότσιος απάντησε πως «θα μπορούσε να ωφεληθεί εφβ όσον ακολουθούσε ένας διάλογος με τη Μονή στα πλαίσια της καλής πίστης» - ένας διάλογος που ωστόσο, όπως είπε, «δεν έγινε». Σε ερώτηση για τον Π. Δούκα απάντησε: «Ο υπουργός δεν εξετάζει απόλυτα νομικά, αλλά και ουσιαστικά. Θα μπορούσε να αρνηθεί τη γνωμοδότηση λόγω της μεγάλης έκτασης, της εκκρεμούς δίκης, για χίλια δυο πράγματα. Είναι ο προστάτης του θησαυροφυλακίου. Αν ήταν για νομικές κρίσεις, δεν ήταν ανάγκη να τοποθετηθεί».

    Τέλος, ο κος Μπότσιος ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως έχει επισκεφθεί τη Μονή Βατοπαιδίου τέσσερις φορές. «Δεν έγινε κάτι το ιδιαίτερο και η επίσκεψή μου ήταν σε τελετές της Μονής. Έχω μάλιστα πάει με όλο το προσωπικό του γραφείου να δουν το Άγιο Όρος. Πηγαίναμε στους όρθρους, στους εσπερινούς, τίποτα ιδιαίτερο. Την πρώτη φορά πήγα με τον γενικό γραμματέα, τον κο Αλυφακιώτη. Πολλά πρόσωπα ήταν κατά καιρούς. Θα ήταν και αγένεια και γαϊδουριά να έλεγα πως δεν έρχομαι».

    Επιστολή Κ.Κιλτίδη

    Την κλήση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, προκειμένου να παράσχει τις απαιτούμενες διευκρινίσεις για τον «αποχαρακτηρισμό» της έκτασης που παραχωρήθηκε στην Ουρανούπολη στη Μονή Βατοπεδίου, ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Κιλτίδης.

    Στην επιστολή του, ο κ.Κιλτίδης αναφέρει ότι σχετικά με την έκταση στην Ουρανούπολη, «διαχέονται ανακρίβειες στον Τύπο και κατ΄ επέκταση στην κοινή γνώμη», καθώς «αυτή καθαυτή η πράξη της Γνωμοδότησης θεωρείται από μη γνώστες της δασικής νομοθεσίας, είτε από άγνοια, είτε από εσκεμμένη διαστρέβλωση των γεγονότων, ως πράξη αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων».

    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπενθυμίζει πως έχει απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και έχει «προκαλέσει» τους συναδέλφους του βουλευτές, να υποβάλουν σχετική επερώτηση - χωρίς αυτό να έχει συμβεί.

    «Επειδή ουδέποτε υπήρξα δικομανής και ως δημόσιο πρόσωπο δεν επιθυμώ να κάνω κατάχρηση του δικαιώματος προσφυγής στη Δικαιοσύνη, επιπλέον δε, θα ήταν χρήσιμο, εάν εσείς κρίνετε σκόπιμο, να υπάρξει κατβ αντιπαράσταση εξέταση με συγκεκριμένους μάρτυρες και επειδή ο Πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, προέβαλλε αβασάνιστα, αβάσιμα και ατεκμηρίωτα τον ισχυρισμό του αποχαρακτηρισμού δασικής έκτασης με δήθεν απόφασή μου στην κατάθεσή του στις 10.11.2008 στην αξιοσέβαστη Εξεταστική Επιτροπή, επιθυμώ να με προσκαλέσετε για να ενημερώσω και να δώσω τις απαιτούμενες διευκρινίσεις στην Εξεταστική Επιτροπή», τονίζει στην επιστολή του.

    Στο μεταξύ, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, η Εισαγγελία Εφετών διευκρινίζει πως «στα πλαίσια της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την υπόθεση του Βατοπαιδίου,δεν έχει διαταχθεί το άνοιγμα οιουδήποτε τραπεζικού λογαριασμού».

    Η σύγκριση της κατάθεσης της Σωτηρίας Ζαφείρη ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, με δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό «ALPHA» προ μηνός, προκάλεσε την επίθεση βουλευτών της ΝΔ προς την μάρτυρα με κατηγορίες περί «ψευδορκίας», αλλά και σχόλια από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ότι η πλειοψηφία «άρχισε να εκφοβίζει τους μάρτυρες».

    Συντάκτης της έκθεσης του 2002 που αναγνώριζε στη Μονή Βατοπαιδίου την κυριότητα του συνόλου της Βισθωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, (πάνω στην οποία βασίστηκαν οι γνωμοδοτήσεις και οι υπουργικές αποφάσεις του 2003) η υπάλληλος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης, Σωτηρία Ζαφείρη, είχε δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό, πως «υπήρχαν εντολές από το υπουργείο Οικονομικών να μην προβάλλει δικαιώματα για λογαριασμό του Δημοσίου» και πως «αν ήξερε ότι το θέμα ήταν τόσο σοβαρό, δεν θα είχε δεχθεί να συντάξει το έγγραφο». Στο δε σχόλιο του δημοσιογράφου, ότι «δεν της έδωσαν την εντολή να κάνει πραγματική έκθεση, αλλά να συντάξει το έγγραφο που χρειάζονται», εκείνη είχε απαντήσει καταφατικά.

    Ενώπιον της Επιτροπής, η μάρτυς ανέφερε πως είχε αρνηθεί να δώσει τη συνέντευξη και πως ο δημοσιογράφος συνέχισε να της κάνει ερωτήσεις, χωρίς να της έχει διευκρινίσει πως μαγνητοφωνείται ενώ στο τελικό μοντάζ, αφαίρεσε και συγκεκριμένα τμήματα της απάντησής της, από τα οποία θα φαινόταν πως οι εν λόγω «εντολές» που είχε, δεν ήταν παρά η αρχική γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού του υπουργείου Οικονομικών του 1998, η οποία αναγνώριζε την εγκυρότητα των χρυσόβουλων της Μονής.

    «Εμείς σαν υπηρεσία, πάντα παίρνουμε την άποψη του Γνωμοδοτικού - τι να σας πώ; - είναι ο γνώμονας για να κινηθούμε. Δεν εκφέρουμε ποτέ αντίθετη άποψη» ανέφερε η κα Ζαφείρη.

    Συγκοινωνιολόγος, η κα Ζαφείρη ανέφερε ότι ανέλαβε το 2002 να συντάξει την διοικητική έκθεση επί των αξιώσεων της Μονής επί του συνόλου της λίμνης και των παραλιμνίων εκτάσεων, μια «αίτηση θεραπείας», που δεν είχε συντάξει ποτέ πριν.

    «Με βοηθούσε στη σύνταξη ο προϊστάμενός μου ο κος Κεσουδάκης, που είχε πολύ μεγάλη εμπειρία στην Κτηματική Υπηρεσία. Μου είπαν από το Τμήμα Δημοσίων Κτημάτων της Υπηρεσίας μας, ότι στην αίτηση θεραπείας μπορούμε να μην καλέσουμε άλλους μάρτυρες, πλην εκείνων που μας προσκομίζει ο αιτών. Κατά συνέπεια, η Κτηματική Υπηρεσία, εξέτασε μονάχα δύο μάρτυρες που είχε προτείνει η Μονή».

    Η τεχνική έκθεση ωστόσο, που πραγματοποιήθηκε από άλλη υπάλληλο της Κτηματικής Υπηρεσίας, εξαιρώντας τις διανομές και τους αναδασμούς, άφηνε στη Μονή 800 στρέμματα παραλίμνιας έκτασης. Στα συμπεράσματα της διοικητικής έκθεσης, το δεδομένο αυτό απουσίαζε: «Έχω γράψει σε μία παράγραφο μόνο του, ότι έχει γίνει και τεχνική έκθεση, όπου απεικονίζονται οι διανομές και οι αναδασμοί. Δεν έχω αναφέρει την έκταση που μένει μετά τους αναδασμούς» ανέφερε η μάρτυς.

    «Εγώ δεν έχω βγάλει ένα συμπέρασμα με τη δική μου άποψη - δεν έχω αποφανθεί. Αναφέρω απλώς, ότι όσον αφορά όλα τα προσκομισθέντα στοιχεία αποδεικνύουν την ιδιοκτησία της Μονής επί όλης της έκτασης. Θεωρώ ότι οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου εξέτασαν τα χρυσόβουλα και τα δέχθηκαν. Και αφού τα δέχθηκαν για τη νησίδα Άντα Μπουρού?»

    Απάντηση των ορκωτών εκτιμητών στην Αικατερίνη Πελέκη

    «Στα συμβόλαια ανταλλαγής που συνέταξε η Συμβολαιογράφος κα Α. Πελέκη-Βουλγαράκη, μεταβιβάστηκαν άλλα ακίνητα από αυτά που εκτιμήθηκαν, τόσο ως προς το ουσιαστικό, όσο και ως προς το τυπικό σκέλος», απαντούν στην ανακοίνωση της συμβολαιογράφου, οι ορκωτοί εκτιμητές που εκτίμησαν τις ανταλλαγείσες εκτάσεις.

    Σε επιστολή τους που έστειλαν οι οκτώ ορκωτοί εκτιμητές, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βιστωνίδας, επιμένουν πως συνέταξαν εκθέσεις εκτίμησης, βασιζόμενοι στα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους, απβ όπου προέκυπτε ο χαρακτηρισμός της κάθε έκτασης (δασική, γεωργική χρήση, χορτολιβαδική κλπ).

    Όλες, όμως, οι παραπάνω εκτάσεις, τελικά μεταβιβάστηκαν ως άρτιες και οικοδομήσιμες, εκτός σχεδίου εκτάσεις,στη βάση νεώτερων τοπογραφικών ιδιώτη τοπογράφου μηχανικού, μεταγενέστερων των εκθέσεων εκτίμησης του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (Σ.Ο.Ε).

    «Είναι προφανές επομένως,ότι στα συμβόλαια ανταλλαγής δεν επισυνάπτονται οι απαιτούμενες από το Νόμο και την Κοινή Υπουργική Απόφαση νεώτερες εκθέσεις εκτίμησης του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών. Τούτο διότι τα ακίνητα τα οποία εκτιμήθηκαν αρχικά από τους Ορκωτούς Εκτιμητές, όταν μεταγενέστερα ανταλλάσσονται, έχουν τόσο διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα ανταλλασσόμενα, ώστε αποτελούν διαφορετικά ακίνητα» σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι εκτιμητές.

    Και συμπληρώνουν:

    «Με βάση τα πιο πάνω, ερωτάται η κα Α. Πελέκη-Βουλγαράκη: Όταν σε ένα οποιοδήποτε συμβόλαιο ανταλλαγής, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και ενός Νομικού Προσώπου ή ιδιώτη, λείπει η έκθεση εκτίμησης του Σ.Ο.Ε. που αφορά ένα από τα δύο ανταλλασσόμενα ακίνητα, το συμβόλαιο είναι κανονικό και σύννομο;».

    Καταθεση δημάρχου Ξάνθης

    Κατά την συνάντηση των φορέων της Ξάνθης με τον Θ. Ρουσόπουλο, «γνωρίζαμε ότι δεν εξεδόθη απόφαση από το Πρωτοδικείο Ροδόπης και νομίζω πως γνώριζα ότι το Γνωμοδοτικό είχε απορρίψει την επανεξέταση της υπουργικής απόφασης Φωτιάδη. (?) Ζητήσαμε να βρεθεί κάποιος τρόπος να φύγει από εκεί η Μονή Βατοπαιδίου, διότι τα προβλήματα που θα δημιουργούντο, ήταν τεράστια».

    Τα παραπάνω κατέθεσε, ο δήμαρχος Ξάνθης, Μιχαήλ Στυλιανίδης.

    Ο κος Στυλιανίδης, διέψευσε ότι στη συνάντηση ο πρώην υπουργός είχε δηλώσει πως το ιδιοκτησιακό της Βισθωνίδας είχε κλείσει υπέρ της Μονής και πως έμενε μονάχα το ενδεχόμενο να δοθούν στη Μονή ακίνητα αλλού - κάτι που είχε καταθέσει στην Εξεταστική ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Ξάνθης Θ. Ξυνίδης, πως του είχε εκμυστηρευτεί ο μάρτυς.

    «Εκείνο που ήταν βέβαιο, ήταν ότι δικαιώθηκε η Μονή, ότι οι γνωμοδοτήσεις οι οποίες είχαν γίνει, έγιναν αποδεκτές και ως εκ τούτου θεωρείτο η Μονή πλέον ιδιοκτήτης» ανέφερε ο δήμαρχος Ξάνθης. Στο πλαίσιο αυτό, κατά την συνάντηση με τον τότε υπουργό Επικρατείας, «είπαμε ότι ο κόσμος είναι σε αναβρασμό. Γίνονται πορείες, επεισόδια, καταλήψεις, δημιουργείται ένα πολύ άσχημο κλίμα πλέον από εκεί που οι σχέσεις πιο μπροστά της Μονής Βατοπαιδίου με την περιοχή ήταν πάρα πολύ καλές. Ο κος Ρουσόπουλος μας απάντησε πως δεν είναι καθβ ύλην αρμόδιος υπουργός - και επειδή είχαμε μαζί μας και τον Μητροπολίτη, του είπε να μην διαταραχθούν οι σχέσεις μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και της Μονής Βατοπαιδίου?» ανέφερε ο μάρτυς.

    Σημειωτέον πως οι προηγούμενοι - προερχόμενοι από την Ξάνθη - μάρτυρες, είχαν δηλώσει άγνοια των κρίσεων του Γνωμοδοτικού επί της επανεξέτασης της υπόθεσης που είχε ζητήσει ο Απ. Φωτιάδης, όπως επίσης και της αμοιβαίας παραίτησης του Δημοσίου και της Μονής από την δικαστική απόφαση.

    Κληθείς από τον Γ. Καλαντζή (ΝΔ) να αναφέρει και λεπτομέρειες για την συνάντηση που είχαν οι φορείς της Ξάνθης με τους κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη το 2003, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις διοικητικές αποφάσεις που δικαίωναν τη Μονή στις αξιώσεις της, ο μάρτυς ανέφερε πως «ο κος Δρυς ήταν πάρα πολύ αρνητικός. Μας απογοήτευσε θα έλεγα. Αντίθετα, πρέπει να τονίσω ότι ο κος Φωτιάδης προβληματίστηκε ιδιαίτερα και με τα στοιχεία τα οποία προσκόμισε ο Δικηγορικός Σύλλογος δια του προέδρου του - στοιχεία μάλιστα, τα οποία είχαν σταλεί. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Αντίθετα, ο κος Δρυς θα έλεγα ότι μας απέπεμψε?».

    Κατάθεση Φραντζεσκάκη

    «Αν η έκταση της Ουρανούπολης παρέμενε δάσος, δεν θα μπορούσε να αλλάξει χρήση. Ως δασική έκταση ωστόσο, μπορεί να υπαχθεί στον κώδικα με το άρθρο 75 παρ. 2, του ν. 998/1979, προκειμένου να αποδοθεί σε αγροτικές χρήσεις, ή υπό προϋποθέσεις τουριστικές εγκαταστάσεις» ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο δασολόγος και υπάλληλος δασών στο νομό Χαλκιδικής, Νικήτας Φραντζεσκάκης.

    Ο κος Φραντζεσκάκης, αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία της έκτασης, σημειώνοντας πως από το 1934 έχει χαρακτηρισθεί ως «δάσος χθαμαλών», ενώ από το 1971, αναφέρεται διαρκώς ως «δάσος κοινόχρηστον». Ως δάσος την αντιμετώπισε λοιπόν το δασαρχείο Αρναίας, κατόπιν αυτοψίας, όταν η Διεύθυνση Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, απευθύνθηκε σβ αυτό το 2007, με το ερώτημα εάν επίκειται αναδάσωσή της.

    «Υπάρχουν πουρνάρια, αριές, ασπάλανθα και σκίνα και αγριελιές που περνάνε τα δύο και τρία μέτρα» ανέφερε για την έκταση ο μάρτυς. «Είναι ψηλά, έχουν ξυλώδη κορμό από τον οποίο βγαίνουν καυσόξυλα και κάρβουνο, όπως έβγαζαν οι κάτοικοι της περιοχής, μέχρι που ασχολήθηκαν με τον τουρισμό».

    Κατά τον μάρτυρα η αρχή «άπαξ δάσος πάντα δάσος παρακάμφθηκε από την ώρα που ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Κιλτίδης, αποδέχθηκε τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του, Χριστόδουλου Μπότσιου» (η οποία είχε επικυρωθεί και από το Εβ τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με εισηγητή τον κ. Μπότσιο), που έκρινε πως βάσει νόμου του 2003, η έκταση θα πρέπει να θεωρείται ως δασική: Κι αυτό, γιατί, «σύμφωνα με εγκύκλιο της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου, η γνωμοδότηση, εφβ όσον έγινε αποδεκτή από τον αρμόδιο υφυπουργό, αποτελεί πράξη υποχρεωτική για τη διοίκηση».

    «Μέχρι στιγμής δεν μας έχει σταλεί χαρτί για να εφαρμόσουμε την απόφαση. Εάν σταλεί ωστόσο, επειδή είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι, θα την εφαρμόσουμε, άσχετα εάν το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν κάτι άλλο. Εξαρτάται ο κάθε υπάλληλος που θα τη χρεωθεί, τι αναφορά θα κάνει» ανέφερε ο μάρτυς. «Η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων έχει καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της αποδοχής της γνωμοδότησης από τον κο Κιλτίδη και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, πληροφορήθηκα πως απεφάσισε να κάνει πρόσθετη παρέμβαση».

    «Η εγκύκλιος δεν σας δεσμεύει» εκτίμησε ο βουλευτής της ΝΔ, Ιωάννης Μπούγας, «διότι ο νόμος λέει ότι αρμόδιος για χαρακτηρισμούς εκτάσεων, είναι ο δασάρχης. Μπορεί όλβ αυτά να έγιναν με τον τρόπο που έγιναν, μπορεί όσοι γνωμοδότησαν για τους υπουργούς να έκαναν λάθος, αλλά επί της ουσίας, πρακτικά, καμία έννομη μεταβολή δεν επήλθε, ούτε συνέπεια υπέρ ουδενός μπορούσε να επέλθει?».

    «Δεν μπορούμε να ελέγξουμε» ανέφερε ο μάρτυς.

    [03] Συνάντηση για τις φυλακές

    Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη είχαν οι εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής "Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων" κ.κ.Παναγιώτης Λάμπρου και Νικόλαος Γιαννόπουλος.

    Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά συνάντηση εκπροσώπων της συντονιστικής επιτροπής "Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων" με τον υπουργό Δικαιοσύνης, από την έναρξη της απεργίας πείνας που πραγματοποιούν οι κρατούμενοι στις 21 φυλακές της χώρας και ενώ ο αριθμός των απεργών αυξάνεται καθημερινά σηματοδοτώντας την κρισιμότητα της κατάστασης. Σύμφωνα με τελευταίες μετρήσεις, ο αριθμός τους σε όλη τη χώρα ανέρχεται σε 5.850 απεργούς πείνας.

    Κατά τη συνάντηση οι δυο εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής "Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων",τόνισαν στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι οι προτάσεις του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ) δεν ικανοποιούν τα βασικά αιτήματα των κρατουμένων.

    Παράλληλα, ζήτησαν από τον κ. Χατζηγάκη να συναντηθεί το συντομότερο δυνατόν με ομάδα κρατουμένων που θα έχει πολυεθνική εκπροσώπηση.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης,τόνισε στους δυο εκπροσώπους ότι προτίθεται να υλοποιήσει άμεσα τις προτάσεις του ΚΕΣΦ οι οποίες, μεταξύ των άλλων, προβλέπουν μετατροπή σε χρηματική της περιοριστικής της ελευθερίας ποινής μέχρι πέντε έτη, αποφυλάκιση καταδικασθέντων για διάπραξη πλημμελημάτων εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής για διετή καταδίκη και το 1/3 της ποινής για καταδίκη μεγαλύτερη των δύο ετών, μείωση του ανώτατου ορίου προφυλάκισης από 18 μήνες που είναι σήμερα σε 12, αύξηση των ημερών άδειας που χορηγούνται σε κρατουμένους, κ.ά.

    Ακόμη, ο κ.Χατζηγάκης τόνισε ότι ήδη εκδόθηκαν εγκύκλιοι του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπουν αντικειμενικές διαδικασίες στο σύστημα των ευεργετικών ημερομισθίων και στις διαδικασίες για τη χορήγηση τακτικών και εκτάκτων αδειών σε κρατουμένους και επισήμανε ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη δέσμη μέτρων για κατηγορίες κρατουμένων στις φυλακές,όπως είναι οι καταδικασμένοι και υπόδικοι για υποθέσεις ναρκωτικών, οι ανήλικοι κ.λπ.

    Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης γνωστοποίησε στους δυο εκπροσώπους της συντονιστικής επιτροπής "Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων" ότι εκτός από τα μέλη της διακομματικής επιτροπής βουλευτών, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις φυλακές και εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Πολίτη.

    Στο μεταξύ, ο κ. Χατζηγάκης, απαντώντας σήμερα σε επίκαιρες ερωτήσεις της ε' αντιπροέδρου της Βουλής Βέρας Νικολαΐδου και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη, εξέφρασε την ελπίδα, ότι την άλλη εβδομάδα, θα έχει κατατεθεί στη Βουλή η πρώτη δέσμη μέτρων: Έχουμε εν εκκρεμότητι νομοσχέδιο που αφορά στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και γυναικών, όπου προτίθεμαι να βάλω όλα αυτά τα μέτρα που προτείνονται, και τα οποία δεν έχουν οικονομικό βάρος, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση και η ψήφιση τους, είπε ο υπουργός.

    Με τα μέτρα που λαμβάνουμε, σημείωσε ο κ. Χατζηγάκης, είναι σαν να φτιάχνουμε τρεις φυλακές, καθώς, με τους υπολογισμούς μας, "άνω των 1500 ατόμων θα βρεθούν έξω από τις φυλακές τις επόμενες μέρες". Προανήγγειλε επίσης -μεταξύ άλλων- ένα "ριζοσπαστικό" πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης σε ειδικά καταστήματα "ώστε να μην έχουν ψυχική καταρράκωση οι έγκλειστοι που είναι, όχι ένοχοι, αλλά άρρωστοι".

    Παράλληλα, ζήτησε τη βοήθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων στο "προσωπικό στοίχημά" του για βελτίωση των συνθηκών κράτησης, διότι κι εσείς (οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων) κι εμείς διαθέτουμε ευαισθησία: "Πρέπει αυτό, ιδίως ορισμένοι εξωκοινοβουλευτικοί παράγοντες ,να μην το εκμεταλλεύονται σαν ένα στοιχείο πίσω από το οποίο κρύβονται άλλα πράγματα" σημείωσε ο κ. Χατζηγάκης.

    Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου επεσήμανε την εξάντληση των κρατουμένων-απεργών πείνας και την ευθύνη της κυβέρνησης για τις ζωές τους. Αναφερόμενη στη συμφόρηση των φυλακών είπε ότι κρατούνται αλλοδαποί για απλές διοικητικές παραβάσεις και απλοί τοξικομανείς. Εάν δεν λυθεί προνοιακά το θέμα της απεξάρτησης, όσες φυλακές και να χτίσετε θα γεμίζουν είπε η κ. Νικολαΐδου.

    Εξάλλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Κουράκης πρότεινε ως σημαντικό μέτρο για τη λύση της κινητοποίησης την άμεση παραγραφή των πειθαρχικών παραπτωμάτων των κρατουμένων, που λειτουργούν -όπως είπε- υπέρ της αύξησης της ποινής τους. Δήλωσε επίσης ότι "δεν εκπροσωπούμε τους κρατούμενους ούτε διαμεσολαβούμε εκ μέρους τους" αλλά υποστηρίζουμε τον αγώνα τους όπως ο αντιστασιακός Μανώλης Γλέζος, ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    [04] "Ενίσχυση της κοινωνίας"

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, στα πλαίσια της πανελλαδικής δράσης που έχει προγραμματίσει για σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες με κεντρικό σύνθημα «Μέτρα για την κοινωνία και όχι για τους τραπεζίτες», συμμετείχε στη διαδήλωση έξω από υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Κομοτηνή.

    «Εμείς δεν επιλέξαμε να συναντηθούμε με τους τραπεζίτες στα γραφεία μας και να τους κάνουμε συστάσεις» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι τράπεζες «όλα τα προηγούμενα χρόνια κερδίζανε σε βάρος της κοινωνίας».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για «συμπαιγνία κυβέρνησης και τραπεζών, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει πως δεν βλέπει».

    «Ξέρουμε ότι την οικονομική κρίση, που έρχεται, θα κληθούν πάλι να την πληρώσουν τα χαμηλά εισοδήματα, οι πολίτες που βρίσκονται στο φάσμα της ανεργίας, οι έλληνες που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν από το υστέρημά τους γιβ αυτό που ονομάστηκε ανάπτυξη και τώρα θα πληρώσουν και αυτό που ονομάζεται κρίση» τόνισε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε από την κυβέρνηση να μην δώσει τα 28 δις για να στηρίξει τα ελλείμματα των τραπεζιτών, αλλά να τα δώσει για να ενισχύσει την κοινωνία.

    «Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Και ο μόνος τρόπος για να σταματήσει είναι να πάρουμε όλοι οι πολίτες την κατάσταση στα χέρια μας. Δεν πάει άλλο» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, οποίος σήμερα πραγματοποιεί περιοδεία στην Κομοτηνή θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς και το βράδυ θα μιλησει σε εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο.

  • ** Στο πλαίσιο της δράσης για τις τράπεζες, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους Αθηναίους να διαμαρτυρηθούν στον πεζόδρομο της Κοραή και στην πλατεία Κοτζιά.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 November 2008 - 11:30:39 UTC