Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Συνέδριο για την οικονομική κρίση
  • [02] Τα πρώτα μέτρα για τις φυλακές
  • [03] ΤτΕ: Αυστηρές συστάσεις
  • [04] "Ολοκληρώνεται η Εγνατία"

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Συνέδριο για την οικονομική κρίση

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γ. Παπανδρέου, θα προεδρεύσει στις εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, οι οποίες πραγματοποιούνται στις 17 και 18 Νοεμβρίου, στην πόλη Nuevo Vallarta, στο Μεξικό.

    Στη Σύνοδο, βασικά θέματα συζήτησης είναι:

    - Η επιστροφή της πολιτικής: ο κρίσιμος ρόλος των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών πλαισίων στην εξασφάλιση μιας βιώσιμης και δίκαιης παγκόσμιας οικονομίας.

    - Νέες δυνατότητες διεθνούς και πολυμερούς συνεργασίας μετά από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

    - Νέες προσεγγίσεις στις πολιτικές για κοινωνική δικαιοσύνη και ενσωμάτωση τους στις οικονομίες των υπό ανάπτυξη χωρών.

    - Αντιμετωπίζοντας τις ανισότητες και ενδυναμώνοντας την περιφερειακή συνεργασία: η σκοπιά της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

    Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο Nuevo Vallarta, τελεί υπό την αιγίδα των δύο Μεξικανικών κομμάτων - μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μεξικό, Partido Revolucionario Institucional (PRI) και το Partido de la Revolucion Democratica (PRD).

    Ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει αύριο στη Νέα Υόρκη, σε Συνέδριο για την οικονομική κρίση, την διεθνή ασφάλεια και την νέα διεθνή οικονομική αρχιτεκτονική.

    Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Γιάννη Ραγκούση, αποτελούμενο από τον πολιτικό εκπρόσωπο για θέματα Υγείας, Γιώργο Φλωρίδη, τον εισηγητή ΚΤΕ Υγείας, Μανώλη Σκουλάκη και τον γραμματέα του Τομέα, Ηλία Καρανίκα, επισκέφθηκε το πρωί το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου συναντήθηκε και συζήτησε με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο στη λειτουργία του.

    Συνέντευξη Χρυσοχοϊδη για τις επιπτώσεις της κρίσης

    Στοιχεία για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην πραγματική οικονομία παρουσίασε ο πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μαζί με τους βουλευτές Απόστολο Κατσιφάρα και Φίλιππο Σαχινίδη.

    Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο κ.Χρυσοχοϊδης στο Λιανικό Εμπόριο σημειώθηκε μείωση του κύκλου εργασίων 15,5% από τον Απρίλιο του 2008 μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου 2008. Αναλυτικότερα στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων η μείωση ήταν 8,6%, στα τρόφιμα - ποτά - καπνός 6,48%, στα φαρμακευτικά-καλλυντικά 17,93%, στην ένδυση-υπόδηση 40,56%, στα έπιπλα-ηλεκτρικά είδη - οικ.εξοπλισμό 17,87%, στα βιβλία - Χαρτικά λοιπά είδη 26,25%.

    Ο κ.Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε και σε στοιχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ για τις ακάλυπτες επιταγές επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι από τον Αύγουστο του 2007 στον Αύγουστο του 2008 αυξήθηκαν κατά 52,56% και από τον Σεπτέμβριο του 2007 στον Σεπτέμβριο του 2008 αυξήθηκαν κατά 38,42%. Συνολικά, από 8.850 τεμάχια ακάλυπτων επιταγών τον Ιανουάριο του 2008 στα τέλη Σεπτεμβρίου 2008 έχουμε φτάσει ήδη τα 77.067 τεμάχια, αριθμός που αντιστοιχεί σε ένα σύνολο 815.355.377 εκ ευρώ, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος σε ζητήματα που αφορούν την ΔΕΗ ο κ. Χρυσοχοϊδης επσήμανε ότι "το μονόπρακτο έχει τίτλο «καλή κυβέρνηση - κακός διοικητής» και παίζεται εναλλάξ από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τους "ανησυχούντες" βουλευτές της ΝΔ και τη διοίκηση της ΔΕΗ. "Στην ουσία πρόκειται για μια φαρσοκωμωδία που αφαιρεί και τα τελευταία ίχνη σοβαρότητας από την κυβέρνηση της ΝΔ και αφήνει κυριολεκτικά ακέφαλη τη ΔΕΗ σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για τα οικονομικά και χρηματιστηριακά μεγέθη της επιχείρησης, που έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα", πρόσθεσε. Ο κ.Χρυσοχοϊδης πρότεινε, για την άμεση ανακούφιση των νοικοκυριών και με δεδομένη τη μεγάλη αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών καυσίμων,την απόσυρση τόσο της αύξησης του περασμένου Ιουλίου κατά 7% όσο και της επικείμενης αύξησης του Ιανουαρίου κατά 5,6% (-12,6%).

    Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι τράπεζες τόνισε ότι "οι τράπεζες υποχρεούνται και πρέπει να υποχρεωθούν με νόμο ούτως ώστε του χρόνου να υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη ποσοστιαία ποσοτική επέκταση προς τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες, τις επιχειρήσεις". Δεν μπορεί να επαφίεται η οικονομική πορεία της χώρας, στην καλή θέληση ορισμένων Τραπεζών οι οποίες από τη μια πλευρά πραγματοποιούν ορισμένες διευκολυντικές ενέργειες προς αδύναμες κοινωνικές ομάδες κι από την άλλη πλευρά στέλνουν απειλητικές επιστολές σε πελάτες τους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και καταναλωτές ότι τα δάνεια το επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξηθούν. Αυτό είναι απαράδεκτο, δηλώνει απληστία, δηλώνει ότι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της κρίσης και δεν έχουν καμία αντίληψη ούτε για την επιχειρηματικότητα αλλά ούτε για την κοινωνική συνοχή, ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

    [02] Τα πρώτα μέτρα για τις φυλακές

    Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η πρώτη δέσμη μέτρων του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές. Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις της ε' αντιπροέδρου της Βουλής Βέρας Νικολαΐδου και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης εξέφρασε την ελπίδα, ότι την άλλη εβδομάδα, θα έχει κατατεθεί στη Βουλή η πρώτη δέσμη μέτρων: Έχουμε εν εκκρεμότητι νομοσχέδιο που αφορά στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και γυναικών, όπου προτίθεμαι να βάλω όλα αυτά τα μέτρα που προτείνονται, και τα οποία δεν έχουν οικονομικό βάρος, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση και η ψήφιση τους, είπε ο κ. Χατζηγάκης.

    Με τα μέτρα που λαμβάνουμε, σημείωσε ο κ. Χατζηγάκης, είναι σαν να φτιάχνουμε τρεις φυλακές, καθώς, με τους υπολογισμούς μας, "άνω των 1500 ατόμων θα βρεθούν έξω από τις φυλακές τις επόμενες μέρες". Προανήγγειλε επίσης -μεταξύ άλλων- ένα "ριζοσπαστικό" πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης σε ειδικά καταστήματα "ώστε να μην έχουν ψυχική καταρράκωση οι έγκλειστοι που είναι, όχι ένοχοι, αλλά άρρωστοι".

    Παράλληλα, ζήτησε τη βοήθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων στο "προσωπικό στοίχημά" του για βελτίωση των συνθηκών κράτησης, διότι κι εσείς (οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων) κι εμείς διαθέτουμε ευαισθησία: "Πρέπει αυτό, ιδίως ορισμένοι εξωκοινοβουλευτικοί παράγοντες ,να μην το εκμεταλλεύονται σαν ένα στοιχείο πίσω από το οποίο κρύβονται άλλα πράγματα" σημείωσε ο κ. Χατζηγάκης.

    Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου επεσήμανε την εξάντληση των κρατουμένων-απεργών πείνας και την ευθύνη της κυβέρνησης για τις ζωές τους. Αναφερόμενη στη συμφόρηση των φυλακών είπε ότι κρατούνται αλλοδαποί για απλές διοικητικές παραβάσεις και απλοί τοξικομανείς. Εάν δεν λυθεί προνοιακά το θέμα της απεξάρτησης, όσες φυλακές και να χτίσετε θα γεμίζουν είπε η κ. Νικολαΐδου.

    Εξάλλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Κουράκης πρότεινε ως σημαντικό μέτρο για τη λύση της κινητοποίησης την άμεση παραγραφή των πειθαρχικών παραπτωμάτων των κρατουμένων, που λειτουργούν -όπως είπε- υπέρ της αύξησης της ποινής τους. Δήλωσε επίσης ότι "δεν εκπροσωπούμε τους κρατούμενους ούτε διαμεσολαβούμε εκ μέρους τους" αλλά υποστηρίζουμε τον αγώνα τους όπως ο αντιστασιακός Μανώλης Γλέζος, ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Υπ. Δικαιοσύνης για θάνατο κρατουμένου

    "Ουδείς θάνατος κρατουμένου και μάλιστα λόγω της απεργίας πείνας από ασιτία έχει συμβεί σε οποιαδήποτε κατάστημα κράτησης της χώρας", επισημαίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του και χαρακτηρίζει "ανεύθυνη διασπορά ειδήσεων και ισχυρισμούς διαφόρων ότι ο κρατούμενος Νικόλαος Μπαρδάκης απέθανε εξαιτίας της απεργίας πείνας που πραγματοποιούσε".

    Σύμφωνα με το υπουργείο, ο εν λόγω κρατούμενος συνέχιζε κανονικά τη σίτισή του και "δεν υπήρξε ποτέ απεργός πείνας".

    Στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο Δικαιοσύνης, τονίζει ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος "ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών και είχε αρνηθεί τελευταία την ειδική ουρολογική εξέταση που του εζητήθη".

    Μάλιστα, κατά το υπουργείο, "στο κελί του βρέθηκε κλειστό ναϋλον σακουλάκι που περιείχε εντός άγνωστη ουσία (πιθανόν ναρκωτικά) το οποίο εξωτερικά έφερε ίχνη κοπράνων".

    Ο συγκεκριμένος κρατούμενος, 32 ετών, είχε μεταχθεί στις φυλακές Γρεβενών στις 10.11.08 από τις φυλακές Πατρών, σύμφωνα με έγγραφη αναφορά προς το υπουργείο Δικαιοσύνης του προϊσταμένου των φυλακών Γρεβενών Γρεβενών.

    Στην ίδια αναφορά επισημαίνεται ότι "ο θανών ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών" και ότι στις "11.11. 08 είχε μεταφερθεί εκτάκτως στο γενικό νομαρχιακό νοσοκομείο Γρεβενών όπου είχε διαγνωστεί: κωματώδης κατάσταση - πιθανή χρήση ναρκωτικών".

    Ο 32χρονος πήρε εξιτήριο στις 12.11.08 οπότε και επέστρεψε στις φυλακές. "Κατά την επιστροφή του από το νοσοκομείο", υπογραμμίζει στην αναφορά του ο προϊστάμενος των φυλακών Γρεβενών, ο κρατούμενος "είχε αρχικώς εριστική έως και απειλητική συμπεριφορά, προς το προσωπικό του καταστήματος, επειδή του ζητήθηκε να δώσει ούρα για εξέταση κάτι που αρνήθηκε. Στη συνέχεια η συμπεριφορά του ήταν φυσιολογική".

    Όσον αφορά το αν συμμετείχε ή όχι στην απεργία πείνας, ο προϊστάμενος των φυλακών Γρεβενών επισημαίνει ότι ο εν λόγω κρατούμενος "ελάμβανε κανονικά τα καθιερωμένα γεύματα μεσημέρι και βράδυ, χωρίς να παραπονεθεί για προβλήματα της υγείας του".

    Ακόμη, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, "ουδέποτε υπήρξαν 18 η 20 κρατούμενοι οι οποίοι έραψαν τα στόματά τους σε διάφορες φυλακές της χώρας". Τέτοιου είδους περιστατικό έλαβε χώρα, αναφέρει το υπουργείο, μόνο "στις φυλακές Τρικάλων" όπου "ένας Κούρδος κρατούμενος Ιρακινής καταγωγής χρησιμοποίησε κλωστή και βελόνα ράβοντας ένα μέρος του στόματός του, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι δεν μπορεί να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα και την χρηματική ποινή που του έχει επιδικαστεί με δικαστική απόφαση προκειμένου να αποφυλακιστεί".

    Μάλιστα, "σε συμπαράσταση άλλοι δύο ομοεθνείς του προέβησαν σε ανάλογο εγχείρημα".

    Επιπλέον, το υπουργείο Δικαιοσύνης επικαλούμενο ενημερωτικό πίνακα της σημερινής ημέρας της γενικής διεύθυνσης σωφρονιστικής πολιτικής αναφέρει ότι "η αποχή από το συσσίτιο" των κρατουμένων" ακολουθεί φθίνουσα πορεία και οι απέχοντες από το μεσημβρινό συσσίτιο είναι 5.646 άτομα".

    Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο, "η αποχή από το συσσίτιο για μεγάλο αριθμό κρατουμένων δεν σημαίνει αυτομάτως συμμετοχή σε απεργία πείνας και μάλιστα μεγάλης διάρκειας, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι".

    Στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων

    Στοιχεία για τον αριθμό των κρατουμένων που πραγματοποιούν αποχή από το συσσίτιο έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Σύμφωνα με αυτά,στις 10 Νοεμβρίου οι κρατούμενοι που συμμετείχαν στην αποχή ανέρχονταν στους 6.499, στις 11 Νοεμβρίου στους 6.524, στις 12 Νοεμβρίου στους 5.868 και σήμερα 13 Νοεμβρίου στους 5.646.

    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι η αποχή σε πέντε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας (Αυλώνα, Ναυπλίου, Χαλκίδας, Δομοκού και φυλακή γυναικών Κορυδαλλού) έληξε από τις 10 Νοεμβρίου.

    Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των κρατουμένων-Ανακοίνωση για το θάνατο του 32χρονου

    Ανακοίνωση για το θάνατο του 32χρονου κρατούμενου Νικόλαου Μπαρδάκη, στις φυλακές Γρεβενών εξέδωσε η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο εν λόγω κρατούμενος ήταν σε "άσχημη κατάσταση" και "επειδή αρνήθηκε να περάσει από τις γνωστές εξευτελιστικές εξετάσεις τον τοποθέτησαν σε χώρο απομόνωσης".

    Στη συνέχεια μεταφέρθηκε "σε κωματώδη κατάσταση, στο νοσοκομείο των Γρεβενών", για να βρεθεί ένα περίπου 24ωρο μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο "νεκρός στο κελί του, αβοήθητος".

    Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, το εν λόγω περιστατικό δεν είναι "πρωτόγνωρο" για τις ελληνικές φυλακές "αφού μόλις το περασμένο Σάββατο βρέθηκε νεκρός, επίσης,στο κελί του ο Δημοσθένης Βουβάκης στις φυλακές Χίου".

    Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, συνεχώς αυξάνονται οι καταγγελίες κρατούμενων, σύμφωνα με τις οποίες σε καμία φυλακή δεν υπάρχει επαρκής ιατρική παρακολούθηση.

    Επίσης, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, πολλοί κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι "τα νοσοκομεία δεν τους δέχονται ή τους βάζουν ορό και τους διώχνουν με τη δικαιολογία ότι δεν διαθέτουν κρεβάτια".

    Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα αναφέρει, τέλος, στην ανακοίνωσή της ότι "κάθε ώρα που περνάει ολοένα και πληθαίνουν οι απεργοί πείνας που χάνουν τις αισθήσεις τους και χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας". Και καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης "να απαντήσει άμεσα,πριν είναι αργά, στα απολύτως δίκαια αιτήματα των κρατουμένων".

    Νεκρός 32χρονος κρατούμενος στις φυλακές Φελλίου Γρεβενών

    Νεκρός στο θάλαμο υποδοχής νεοεισερχόμενων εγκλείστων βρέθηκε το πρωί 32χρονος κρατούμενος στις φυλακές Φελλίου Γρεβενών.

    Ο 32χρονος, που εξέτιε ποινή φυλάκισης -μεταξύ άλλων- για υποθέσεις ναρκωτικών, κλοπών και μίας ληστείας, είχε επιστρέψει την περασμένη Δευτέρα από τις φυλακές Πατρών, όπου είχε μεταχθεί το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να δικαστεί σε δικαστήριο της αχαϊκής πόλης.

    Όπως είπε -μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ- ο διευθυντής των φυλακών Γρεβενών, Αντώνης Πανάγος, ο κρατούμενος αρνήθηκε να υποβληθεί -ως όφειλε- στην προβλεπόμενη από το σωφρονιστικό κατάστημα διαδικασία εξέτασης για ενδεχόμενη μεταφορά ναρκωτικών ουσιών ή προσβολής μεταδιδόμενων νοσημάτων.

    Σύμφωνα με τον κ. Πανάγο, το βράδυ της Τρίτης, εμφάνισε πτώση της πίεσης και λιποθυμικές τάσεις και κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Γρεβενών όπου μετά από 24ωρη παραμονή πήρε εξιτήριο με πιθανότερη αιτία εμφάνισης των παραπάνω συμπτωμάτων την χρήση ναρκωτικών.

    «Επέστρεψε στον ειδικό θάλαμο των φυλακών αλλά αρνούνταν επίμονα να υποβληθεί στην εξέταση. Σήμερα το πρωί σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον βρήκαν νεκρό», τόνισε και πρόσθεσε ότι στο κρεβάτι του θαλάμου βρέθηκε δίπλα στη σωρό του ποσότητα ναρκωτικής ουσίας.

    «Φως» στα αίτια του θανάτου του αναμένεται να δώσει η ιατροδικαστική εξέταση που θα διενεργηθεί. Παράλληλα, για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφάλειας Γρεβενών.

    [03] ΤτΕ: Αυστηρές συστάσεις

    Οι εγχώριες τράπεζες είναι καθόλα υγιείς και ισχυρές, η επί μακρόν όμως παρατεινόμενη αποσταθεροποίηση των διεθνών χρηματαγορών και κεφαλαιαγορών οδηγεί σταδιακά σε συνθήκες πιστωτικής στενότητας με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα, επισήμανε ο διοικτής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στην συνάντηση που είχε με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

    Ο κ. Προβόπουλος παρότρυνε τις τράπεζες να κάνουν χρήση των μέτρων του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία συνθηκών ασφυκτικής πιστωτικής στενότητας στην ελληνική οικονομία, γεγονός που θα δυσχέραινε τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες και τα νοικοκυριά και τελικώς ολόκληρη την οικονομία. Όπως επισήμανε, σε σχέση με την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου, η Τράπεζα της Ελλάδος θα επωμισθεί την ευθύνη της τεχνικής διεκπεραίωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη ετοιμάσει τις υπηρεσίες της, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Το έργο αυτό, αν και εξαιρετικά περίπλοκο από τεχνική άποψη, έχει κομβική σημασία για την ταχεία και ομαλή υλοποίηση του σχεδίου, τόνισε ο κ.Προβόπουλος.

    Ο κ. Προβόπουλος έκανε αυστηρές συστάσεις σε εκείνες τις τράπεζες που προχωρούν σε αδιαφανείς και αδικαιολόγητες αναπροσαρμογές επιτοκίων και δημιουργούν, εύλογα, ένα κλίμα δυσπιστίας προς το σύνολο των τραπεζών, σε μια μάλιστα εποχή που η κοινωνική αποδοχή του ρόλου τους είναι κρίσιμη και αναγκαία για την άμβλυνση των συνεπειών από την διεθνή κρίση. Επιπλέον, ο Διοικητής κάλεσε τις τράπεζες να επιδεικνύουν τον υψηλότερο δυνατό βαθμό ευαισθησίας και να προχωρούν, σε εξατομικευμένη βάση, στις ενδεικνυόμενες διευκολύνσεις, στις περιπτώσεις εκείνες που συγκεκριμένοι δανειολήπτες, νοικοκυριά ή επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μικρομεσαίες, αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες στην εμπρόθεσμη πληρωμή των υποχρεώσεών τους. Ταυτόχρονα εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις του έναντι προτάσεων που έχουν ακουστεί για μια γενικευμένη αναβολή στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων δανειοληπτών προς τις τράπεζες.

    Ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι μια τέτοια χαλάρωση των εποπτικών κριτηρίων θα ήταν επικίνδυνη για τη χώρα και τον τραπεζικό της τομέα και θα οδηγούσε σε μεγάλες αρρυθμίες και προβλήματα, χωρίς μάλιστα να προστατεύονται οι πραγματικά έχοντες ανάγκη δανειολήπτες. Ειδικότερα, η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές θα γινόταν εφεξής δυσκολότερη και επαχθέστερη, ενώ το πάγωμα των ανεξόφλητων υπολοίπων θα παρεμπόδιζε τη ροή νέων κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που θα τα είχαν ανάγκη.

    [04] "Ολοκληρώνεται η Εγνατία"

    Εννέα χιλιόμετρα της Εγνατίας οδού προστέθηκαν στα ήδη υπάρχοντα του αυτοκινητοδρόμου στην Ήπειρο, κάνοντας γρηγορότερη την πρόσβαση των αυτοκινητιστών στη διαδρομή Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας και θέτοντας οριστικά τέλος στο εξαιρετικά δύσκολο τμήμα του εθνικού δρόμου στη Σκάλα Παραμυθιάς. Το νέο τμήμα της Εγνατίας, από τον ανισόπεδο κόμβο Νεοχωρίου μέχρι το Ελευθεροχώρι, έδωσε το μεσημέρι στην κυκλοφορία ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, παρουσία των υφυπουργών Οικονομικών, Αντώνη Μπέζα, και ΠΕΧΩΔΕ, Σταύρου Καλογιάννη.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, πραγματοποίησε σήμερα περιοδεία στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Ιωάννινα - Ηγουμενίτσα, και στα έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ στο Νέο Λιμένα Ηγουμενίτσας. Το συγκεκριμένο τμήμα είναι το τελευταίο της Εγνατίας στο Νομό Θεσπρωτίας, ενώ τον Ιούνιο θα δοθεί στην κυκλοφορία και το τελευταίο κομμάτι στη διαδρομή Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας, στην περιοχή της σήραγγας Σ2, όπου έγιναν κατολισθήσεις καταστρέφοντας τμήμα της.

    Το έργο, που παραδόθηκε σήμερα, περιλαμβάνει τέσσερις γέφυρες συνολικού μήκους 1.200 μ. και ισάριθμες σήραγγες μήκους περίπου 2.300 μ. Διασχίζει μια περιοχή ασταθούς κατολίσθησης (κατολίσθηση Κρυσταλλοπηγής), η αντιμετώπιση της οποίας ήταν τεχνικά το πιο δύσκολο πρόβλημα. Για την εξασφάλιση της οδού από πιθανές κατολισθήσεις έχει διανοιχθεί στην περιοχή αποστραγγιστική στοά συνολικού μήκους 835 μέτρων και εσωτερικής διαμέτρου 2.00 μ. Η αντιμετώπιση του προβλήματος των κατολισθήσεων με τη διάνοιξη αποστραγγιστικής σήραγγας και η απομάκρυνση των υπόγειων υδάτων σε τόσο μεγάλο μήκος εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επανέλαβε ότι η Εγνατία οδός είναι ένα εθνικό έργο με τεράστια σημασία για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και για την αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου όλης της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη. «Πρόκειται, είπε, για έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο διεθνών προδιαγραφών μήκους 670 χιλιομέτρων, που διασχίζει οριζόντια τη Βόρεια Ελλάδα, από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους Έβρου. Μαζί με τους κάθετους άξονες μήκους 300 χιλιομέτρων που κατασκευάζονται, δημιουργεί ένα οδικό έργο υψηλής ποιότητας που διασχίζει την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη και συνδέει ταχύτατα και με ασφάλεια τη Θεσσαλονίκη με τις πύλες εισόδου της Ελλάδας και τις γειτονικές χώρες.

    Οι κάθετοι άξονες είναι Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή, Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας, Αρδάνιο - Ορμένιο και Κομοτηνή - Νυμφαία. Το συνολικό κόστος της Εγνατίας οδού, περιλαμβανομένων και των κάθετων οδικών αξόνων, ανέρχεται σε 6,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,5 δισ. ευρώ είναι κοινοτική συγχρηματοδότηση?».

    Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της Εγνατίας οδού, ο κ. Σουφλιάς επεσήμανε ότι «...τα έργα της Εγνατίας οδού προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και είμαστε πολύ κοντά στο φιλόδοξο στόχο που βάλαμε πριν από τέσσερα χρόνια. Η Εγνατία ολοκληρώνεται τους επόμενους δύο μήνες και θα μπορούμε να τη διατρέχουμε από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους του Έβρου. Υπογραμμίζω ότι εμείς στο ΥΠΕΧΩΔΕ από την αρχή της θητείας μας θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητά μας την κατασκευή της Εγνατίας οδού μέχρι τέλους του 2008 και τη μετατρέψαμε σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοτάξια της Ευρώπης. Ήδη παραδώσαμε στην κυκλοφορία 271 χλμ. δρόμου. Συνεπώς, σ' εμάς έπεσε η ευθύνη για να κατασκευάσουμε το μεγαλύτερο αλλά και το δυσκολότερο μέρος της Εγνατίας και των κάθετων αξόνων της. Η προσπάθεια που γίνεται είναι τιτάνια και γι' αυτό πετύχαμε να αναπτύξουμε το μεγαλύτερο μέτωπο έργων που αναπτύχθηκε ποτέ στην Ελλάδα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Σε 4 χρόνια κάνουμε όσο έργο έγινε την προηγούμενη δεκαετία και αυτό ούτε κρύβεται ούτε μηδενίζεται».

    Στη συνέχεια, ο κ. Σουφλιάς επισκέφθηκε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όπου επιθεώρησε τα έργα της β' φάσης και τόνισε ότι η κατασκευή και η συνεχής αναβάθμιση του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας αποτελούν πραγματικά εθνική στρατηγική προτεραιότητα, καθώς πρόκειται για κομβικό λιμάνι για την καλύτερη σύνδεση της χώρας με τη Δύση. Η σύνδεση της Εγνατίας οδού με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι επίσης εξαιρετικής σημασίας, για τη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων και αλλάζει τις παραμέτρους ανάπτυξης στην Ήπειρο και τη Μακεδονία.

    Η β' φάση των έργων κατασκευής του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, έχει προϋπολογισμό 66,2 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2011.

    Επιπλέον, ο κ. Σουφλιάς επεσήμανε ότι ήδη εκπονούνται μελέτες και για τη γ' φάση των έργων του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2009 και στη συνέχεια θα γίνει η δημοπράτηση του έργου. Τα έργα της γ' φάσης περιλαμβάνουν λιμενικές και χερσαίες εγκαταστάσεις.

    Τέλος, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το απέκλεισε, ενώ για τυχόν ανασχηματισμό, επεσήμανε ότι αυτός είναι στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 November 2008 - 17:30:34 UTC