Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία στην Ξάνθη
  • [02] Λύτρα ζητούν οι πειρατές

  • [01] Περιοδεία στην Ξάνθη

    Περιοδεία στο Νομό Ξάνθης πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Το σημερινό πρόγραμμα προβλέπει επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο εργοστάσιο ζάχαρης το πρωί, συνάντηση με τα μέλη του κόμματος και της νεολαίας το απόγευμα, ενώ το βράδι θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση. Αύριο θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους του εργοστασίου Γερμανός Sunlight.

    Στο μεταξύ, η Επιτροπή Πολιτικής Τεκμηρίωσης της ΚΠΕ του ΣΥΝ οργανώνει συζήτηση σήμερα το απόγευμα με κύριο θέμα τη διεθνή οικονομική κρίση και τις γενικότερες επιπτώσεις της.

    Επίσκεψη στις φυλακές Κορυδαλλού

    Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Aλέκος Αλαβάνος, συνοδευόμενος από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του συνδθσαμού Φώτη Κουβέλη, τον βουλευτή Τ. Κουράκη και τον Π.Λάμπρου επισκέφθηκε το μεσημέρι τις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού, όπου συναντήθηκε με τη διεύθυνση και τους υπεύθυνους των φυλακών και συνομίλησε με κρατούμενους.

    «Θεωρούμε ότι οι προτάσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης μπορεί να κινούνται σε κατεύθυνση θετική, είναι όμως εντελώς ανεπαρκείς και περιορισμένες. Χρειάζεται μία δέσμη μέτρων, την οποία θα προτείνει και στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει σχέση και με την απονομή δικαιοσύνης, έχει σχέση και με τη διαβίωση στις φυλακές, έχει σχέση και με τις υποδομές και που αποβλέπει κυρίως στο να δημιουργηθεί αποσυμφόρηση και να δημιουργηθούν συνθήκες όπου ο σωφρονισμός θα σημαίνει δυνατότητα επανένταξης στην κοινωνική ζωή» δήλωσε ο κ. Αλαβάνος.

    Θέλουμε να πούμε ότι τώρα είναι η στιγμή. Γιατί τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο σε σχέση με τις συνθήκες ζωής των φυλακισμένων. Γιατί

    Ο επκεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι έχουν σωρευτεί πάρα πολλά προβλήματα και υπογράμμισε πως πρέπει να έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια που γίνεται για την καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής των κρατουμένων «γιατί η έννοια του ανθρώπου δεν σταματάει στην πόρτα της φυλακής».

    «Η υπόθεση των φυλακών αφορά σε ολόκληρη την κοινωνία και όχι μόνο σ΄ αυτούς που βρίσκονται κρατούμενοι μέσα στις φυλακές» υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης. «Προσβάλλονται ανθρώπινα δικαιώματα» είπε και χαρακτήρισε «απαράδεκτα τα όσα συμβαίνουν στις φυλακές», προσθέτοντας πως «χρειάζεται ραγδαία, μεγάλη βελτίωση των συνθηκών κράτησης».

    [02] Λύτρα ζητούν οι πειρατές

    Σομαλοί πειρατές "κατέλαβαν ένα ελληνικό πλοίο" χθες Τρίτη στον Κόλπο του Άντεν, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο το Πρόγραμμα Βοήθειας Ναυτικών της Ανατολικής Αφρικής. Η πειρατεία σημειώθηκε παρά την έντονη παρουσία πολεμικών πλοίων από διάφορες χώρες στα ανοικτά της Σομαλίας και την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. «Επί του παρόντος, δεν έχει επιβεβαιωθεί τέτοιο περιστατικό» ανακοίνωσε το ΥΕΝ.

    Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Βοήθειας Ναυτικών της Ανατολικής Αφρικής, το πλοίο είναι το δεύτερο που καταλήφθηκε μετά την πειρατεία σε Σαουδαραβικό δεξαμενόπλοιο που αποτέλεσε την μεγαλύτερη του είδους στην ιστορία.

    "Οι πειρατές στέλνουν ένα μήνυμα στον κόσμο, πως μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, μπορούν να σκεφτούν το αδιανόητο, να κάνουν το απροσδόκητο", δήλωσε ο Άντριου Μουανγκούρα, συντονιστής του Προγράμματος, το οποίο εδρεύει στην Μομπάσα της Κένυας.

    Κατά τον Μουανγκούρα, το Ελληνικό φορτηγό πλοίο έχει πλήρωμα 23-25 ναυτικών. Δεν είναι διαθέσιμες περισσότερες λεπτομέρειες μέχρι στιγμής.

    Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι με αφορμή την είδηση για εκδήλωση πειρατείας σε ελληνικό πλοίο «κατόπιν επικοινωνίας του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος με όλα τα Διεθνή Κέντρα για την Αντιμετώπιση της Πειρατείας» που πραγματοποιήθηκε μετά τη δημοσίευση της είδησης στο Ρόιτερς «επί του παρόντος, δεν έχει επιβεβαιωθεί τέτοιο περιστατικό». «Αυτονόητα, το ΥΕΝ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα παραπάνω αρμόδια για την σχετική επιτήρηση Κέντρα» προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Εκτός από το ελληνικό πλοίο, οι πειρατές κατέλαβαν χθες, επίσης στον κόλπο του Αντεν, ένα αλιευτικό σκάφος από την Ταϊλάνδη και ένα φορτηγό πλοίο από το Χονγκ Κονγκ.

    Σύμφωνα με τον Νόελ Τσουνγκ, επικεφαλής του Κέντρου για την Πειρατεία του Διεθνούς Γραφείου Ναυσιπλοΐας το πλοίο Delight από το Χονγκ Κονγκ, με 25μελές πλήρωμα, είχε ναυλωθεί από ιρανική εταιρεία και μετέφερε σιτάρι. Το αλιευτικό έχει πλήρωμα 16 άτομα.

    Και τα τρία πλοία πιστεύεται πως θα οδηγηθούν ανοικτά της Σομαλίας.

    Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Ναυσιπλοΐας, από τον Ιανουάριο, 94 πλοία δέχθηκαν επίθεση από πειρατές, ανοιχτά της Σομαλίας και στον Κόλπο του Αντεν, 38 πλοία καταλήφθηκαν, εκ των οποίων 17 παραμένουν υπό τον έλεγχο των πειρατών με τα 250 μέλη των πληρωμάτων.

    Ζητούν λύτρα για το τάνκερ

    Oι πειρατές που είχαν καταλάβει το Σάββατο το σαουδαραβικό υπερ-δεξαμενόπλοιο "Sirius Star" ζητούν λύτρα για να αποσυρθούν και να αφήσουν ελεύθερο το πλήρωμα, δήλωσε στο αραβικό τηλεοπτιικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ένας από τους δράστες.

    "Διαπραγματευτές βρίσκονται στο πλοίο και στην ακτή και η υπόθεση θα επιλυθεί μόλις δώσουν τη συγκατάθεσή τους για τα λύτρα και μεταφερθούν τα χρήματα στο δεξαμενόπλοιο" δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ένας εκ των πειρατών που κατονομάστηκε ως Φάραχ Αμπντ Τζάμεν,δίχως να προσδιορίσει πάντως το ποσό.

    Ο πειρατής τόνισε ότι είναι "εγγυημένη η ασφάλεια του πληρώματος" και πρόσθεσε ότι διαθέτουν "ειδικές συσκευές για να διαπιστώσουν αν τα χαρτονομίσματα είναι πλαστά"

    Οι σομαλοί πειρατές κατέλαβαν στον Ινδικό ωκεανό στις 15 Νοεμβρίου το μήκους 330 μέτρων δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει 300.000 τόνους πετρελαίου και το οδήγησαν στο λιμάνι του Χαράρντερε, 300 χιλιόμετρα βορείως του Μογκαντίσου.

    "Εκτός ελέγχου" οι επιθέσεις

    Οι επιθέσεις των σομαλών πειρατών έχουν γίνει ανεξέλεγκτες, προειδοποίησε σήμερα το Διεθνές Γραφείο Ναυσιπλοΐας.

    "Η κατάσταση που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων βίας και των καταλήψεων πλοίων, παρά την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή", δήλωσε ο Νόελ Τσουνγκ, διευθυντής του Κέντρου για την Πειρατεία στο Διεθνές Γραφείο Ναυσιπλοΐας, που εδρεύει στην Κουάλα Λουμπούρ.

    "Καθώς οι πειρατές δεν μεταπείθονται και λόγω των μικρών κινδύνων και της προοπτικής μεγάλων κερδών γι αυτούς, οι επιθέσεις θα συνεχιστούν", τόνισε.

    "Η κατάσταση είναι ήδη εκτός ελέγχου. Οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να σταματήσουν την απειλή αυτή", επισήμανε.

    Η κατάληψη του τεράστιου πετρελαιοφόρου Sirius Star, μεγέθους τουλάχιστον τριπλάσιου ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου και βάρους τριπλάσιου ενός αεροπλανοφόρου, είναι η πιο ακραία επιχείρηση πειρατείας που αποτελεί πρόκληση για τη διεθνή ναυτική δύναμη, αρμόδια για την προστασία της διακίνησης εμπορευμάτων σε αυτό το μέρος του κόσμου.

    "Παρακολουθούμε μια νέα γενιά επιθέσεων. Ανησυχούμε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι οι πειρατές αυτοί μπορούν να διαπράττουν τις επιθέσεις τους σε όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις", πρόσθεσε ο Τσουνγκ.

    Στο μεταξύ, το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε σήμερα ότι φρεγάτα του, που έπλεε στον Κόλπο του Αντεν στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πειρατείας, κατέστρεψε πειρατικό σκάφος ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, αφού πρώτα είχε δεχθεί σφοδρά πυρά από αυτό.

    Δύο συνοδευτικά ταχύπλοα ανέπτυξαν ταχύτητα και απομακρύνθηκαν όταν το μεγάλο πειρατικό πλοίο ανατινάχθηκε αργά χθες, Τρίτη, ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού στο Νέο Δελχί.

    "Το πολεμικό πλοίο INS Tabar ανταπέδωσε τα πυρά που δέχθηκε από το πειρατικό πλοίο, ανοίγοντας πυρ εναντίον του", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού.

    "Μετά την εκτόξευση των πυρών από το INS Tabar, φωτιά ξέσπασε στο πειρατικό πλοίο και εκρήξεις ακούστηκαν, πιθανώς λόγω εκρήξεων των πολεμοφοδίων που φυλάσσονταν στο πλοίο".

    Αξιωματικοί που επέβαιναν στο πολεμικό πλοίο είπαν ότι είδαν πειρατές να κινούνται στο κατάστρωμα του πλοίου κρατώντας εκτοξευτήρες ρουκετών.

    "Στις επανειλημμένες κλήσεις, η απειλή του πειρατικού πλοίου ήταν ότι θα ανατινάξει το πολεμικό πλοίο", προστίθεται στην ανακοίνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 November 2008 - 15:30:31 UTC