Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νομοσχέδιο για τις φυλακές
  • [02] Δρομολογούνται οι πληρωμές

  • [01] Νομοσχέδιο για τις φυλακές

    Τις τελικές ρυθμίσεις για το σωφρονιστικό σύστημα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός της Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης.

    Οι ρυθμίσεις αυτές, που, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η αφετηρία μιας σειράς μέτρων που θα ληφθούν για τις φυλακές, συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την "κύρωση και εφαρμογή της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης".

    Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο Σωτήρης Χατζηγάκης αποφυλακίζονται άμεσα περί τους 1.500 κρατούμενοι.

    Ειδικότερα, οι τελικές ρυθμίσεις προβλέπουν:

    1) Όλοι κρατούμενοι για πλημμελήματα απολύονται ή απαλάσσονται από την έκτιση της ποινής, εφόσον έχουν εκτίσει το ένα πέμπτο αυτής για διετή καταδίκη και το ένα τρίτο αυτής για καταδίκη μεγαλύτερη των δύο ετών. Γι' αυτές τις κατηγορίες αποφυλάκισης δεν προβλέπεται η καταβολή χρηματικού ποσού για την εξαγορά της ποινής.

    2) Δυνατότητα μετατροπής μέχρι πέντε έτη ποινής φυλάκισης για πλημμελήματα ή κακουργήματα σε χρηματική ποινή. Η μετατροπή επέρχεται αυτοδικαίως, ενώ σε περιπτώσεις κατά τις οποίες αποδεδειγμένα ο κρατούμενος δεν μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του, το δικαστήριο μπορεί να μειώσει την ποινή εξαγοράς σε ένα ευρώ την ημέρα.

    3) Στις διατάξεις που ισχύουν για όλους τους καταδίκους υπάγονται και οι καταδικασθέντες για υποθέσεις ναρκωτικών, εφόσον εκτίσουν τα τρία πέμπτα της ποινής τους αντί των τεσσάρων πέμπτων που ισχύει ως σήμερα. Εξαίρεση προβλέπεται μόνο γι αυτούς οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών κατ' επάγγελμα και ιδιαίτερα για όσους εμπορεύθηκαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.

    4) Θεσπίζεται σύντομα η επέκταση της υφ' όρων απόλυσης, πέραν από τους πάσχοντες από AIDS, και για τους τετραπληγικούς, για τους πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ανθεκτική φυματίωση.

    Για τις πειθαρχικές ποινές των κρατουμένων, το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στην καθιέρωση για πρώτη φορά της συγχώνευσης των πειθαρχικών ποινών των καταδίκων, ρύθμιση η οποία έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο καθεστώς αδειών έκτισης των ποινών και άλλων ευεργετημάτων.

    Συγκεκριμένα, για τα πειθαρχικά αδικήματα για τα οποία προβλέπονταν χρόνος παραγραφής της ποινής το ένα έτος, ο χρόνος αυτός μειώνεται σε έξι μήνες, ενώ όσες πειθαρχικές ποινές έχουν όριο παραγραφής τους έξι μήνες παραγράφονται από τη δημοσίευση του νόμου.

    Για τη χορήγηση των αδειών με τις νέες ρυθμίσεις αυξάνεται κατά μία ημέρα η άδεια των κρατουμένων και εξομοιώνονται οι προϋποθέσεις για την χορήγηση τακτικών αδειών στους καταδίκους για εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών, με εκείνες που ισχύουν για τους καταδίκους για άλλα εγκλήματα.

    Επιπλέον για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται πλέον η έκτιση του ένα πέμπτου της ποινής και η κράτηση να έχει διάρκεια τρεις μήνες.

    Ακόμη ο υπουργός της Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ήδη καθιερώθηκε η ελεύθερη πρόσβαση στα μέλη της διακομματικής επιτροπής της Βουλής και στους εκπροσώπους του Συνηγόρου του Πολίτη στις φυλακές, ενώ ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η απόφαση - πλαίσιο του συμβουλίου της Ευρώπης 2004/757 για τη θέσπιση ελάχιστων διατάξεων σχετικά με τα στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης των εγκλημάτων και τις ποινές που ισχύουν στον τομέα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.

    Η ενσωμάτωση αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό της Δικαιοσύνης, θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου για καλύτερη ισονομία και απονομή της δικαιοσύνης στο θέμα της αντιμετώπισης των συλληφθέντων και των κρατουμένων για ναρκωτικών.

    Στο ίδιο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπεται ακόμη, με ειδική διάταξη, ο άμεσος 24ωρος έλεγχος εκείνων που συλλαμβάνονται αν έχουν πάρει ουσίες, ώστε να γίνεται διαχωρισμός με τους εμπόρους ναρκωτικών.

    Με τη διάταξη αυτή, κατά μαχητό τεκμήριο, όποιος συλληφθεί να κατέχει ποσότητα μέχρι ενάμισι γραμμάριο, είτε ηρωϊνης, είτε κοκαΐνης, ή ποσότητα μέχρι 20 γραμ. ακατέργαστης κάναβης, είτε μέχρι 2,5 γραμ. κατεργασμένης κάναβης θα θεωρείται ότι κατέχει τις ουσίες αυτές για προσωπική του χρήση. Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μέτρα για περίθαλψη των κρατουμένων που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.

    Ακόμη ο κ.Σ. Χατζηγάκης ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καταθέσει και δεύτερη δέσμη μέτρων, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, που θα προβλέπουν την ένταξη των νοσοκομείων των φυλακών στο ΕΣΥ και τη χορήγηση μεθαδόνης στους εξαρτημένους κρατούμενους.

    Τέλος ,σύμφωνα με εκτίμηση της ηγεσίας του ΚΕΣΦ η ρύθμιση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για μετατροπή σε χρηματική ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε έτη, αφορά τα δύο τρίτα, από τους 4.900 καταδικασμένους για ναρκωτικά και περιλαμβάνει όλους τους χρήστες οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε συνδυασμό με άλλα ποινικά αδικήματα, όπως επίσης και τους χρόνια εξαρτημένους, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για διακίνηση και περιστασιακή εμπορία.

    [02] Δρομολογούνται οι πληρωμές

    Αναφερόμενος στο ζήτημα των πληρωμών των φαρμακοποιών από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος εξήγησε ότι «το ζήτημα των οφειλών του Οργανισμού έχει ουσιαστικά διευθετηθεί και τα απαιτούμενα κονδύλια έχουν ήδη σταλεί και βρίσκονται στους λογαριασμούς του Οργανισμού. Η εκταμίευσή τους και η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνει μόλις σταματήσει η απεργία των εργαζομένων του ταμείου».

    Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε σήμερα με το ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού και δεσμεύτηκε ότι το χρέος των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, ύψους 900 εκατ. ευρώ, θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις από τις οποίες η πρώτη θα έχει αποπληρωθεί ως το τέλος Δεκεμβρίου.

    Μετά τη συνάντηση, οι προμηθευτές δήλωσαν ικανοποιημένοι. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι το πρόβλημα με τις προμήθειες θα ομαλοποιηθεί από το νέο χρόνο, οπότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο εθνικό σχέδιο προμηθειών, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ότι δεν θα υπάρχει η αποθήκευση, για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναλώσιμων και άλλων υλικών στα νοσοκομεία, ενώ τα υψηλού κόστους υλικά, όπως τα εμφυτεύσιμα, θα παραγγέλνονται άμεσα και θα παραλαμβάνονται άμεσα, όταν τα χρειάζονται τα χειρουργικά τμήματα.

    Ο κ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι με τη λειτουργία της Επιτροπής Προμηθειών θα λήξουν τα φαινόμενα που, ως σήμερα, «έβγαζαν ζημιωμένο και το κράτος, αλλά και τον ευρύτερο επιχειρηματικό χώρο».

    Ο Δημήτρης Δημητρακόπουλος, μέλος του ΔΣ των προμηθευτών, ευχαρίστησε τον κ. Αβραμοπουλο για την παρέμβασή του στο υπουργείο Οικονομικών. «Ο κλάδος μας είναι ικανοποιημένος και από αυτή τη στιγμή σταματάμε την αδυναμία, που είχαμε, να δίνουμε υλικό στα νοσοκομεία», κοινοποίησε ο εκπρόσωπος των προμηθευτών.

    Αντίστοιχη κοινοποίηση, πάντως, δεν έγινε από τους προμηθευτές αναλώσιμων υλικών (γάζες, βαμβάκι κ.λπ).

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού με τους προμηθευτές, μέλη ομάδας εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία μπήκαν στο κτήριο του υπουργείου, επιχειρώντας να συναντηθούν με τον υπουργό και να του θέσουν το ζήτημα της έλλειψης προμηθευτών στα μεγάλα νοσοκομεία.

    Νωρίς το πρωϊ, εξάλλου, οι προμηθευτές του ΚΑΤ και νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" ζήτησαν να τους επιστραφούν αναλώσιμα υλικά και εργαλεία, αίτημα που απορρίφθηκε από τους διοικητές των Ιδρυμάτων.

    Οι αντιδράσεις, πάντως, εργαζομένων σε άλλα νοσοκομεία είναι έντονες, καθώς, όπως καταγγέλουν, αδυνατούν ακόμη και να βρουν εύκολα γάζες, επιδέσμους, οινόπνευμα, αλλά και πάνες για το νοσοκομείο Παίδων Αγλαία Κυριακού. Αναφέρουν ότι δίνουν «αγώνα δρόμου» καθημερινά, προκειμένου να βρουν από άλλα νοσοκομεία τα απαραίτητα για τη νοσηλεία των ασθενών. Τα προβλήματα εμφανίζονται εντονότερα στο Τζάνειο και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών.

    Σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τον προγραμματισμό των πληρωμών του ΟΠΑΔ σύμφωνα με Υπηρεσιακό Σημείωμα της Γενικής Διεύθυνσης του Οργανισμού, προκύπτουν οι εξής ενέργειες:

    1) Μέχρι σήμερα έχουν ήδη πληρωθεί λογαριασμοί:

    α) Γιατρών

    β) Εργαστηρίων

    γ) Κλινικών, μέχρι και κατάθεσης μηνός Φεβρουαρίου.

    δ) Φαρμακοποιών μέχρι και κατάθεσης μηνός Ιουνίου.

    2) Από τις τελευταίες δύο επιχορηγήσεις συνολικού ποσού 297 εκατ. ευρώ (172 εκατ. + 115 εκατ. Ευρώ ) προγραμματίζονται να γίνουν οι παρακάτω πληρωμές:

    α) Έχουν ήδη αποσταλεί στις Περιφερειακές Υπηρεσίες για πληρωμή ιατρών-εργαστηρίων-κλινικών για κατάθεση μηνών Μαρτίου και Απριλίου ποσό 90 εκατ. Ευρώ.

    β) Προωθείται η πληρωμή φαρμακοποιών για κατάθεση μηνός Ιουλίου ποσού 50 εκατ. Ευρώ

    3) Από το υπόλοιπο ποσό των 157 εκατ. Ευρώ (297-140) εκτιμάται ότι θα πληρωθούν:

    α) Για νοσήλεια εξωτερικού 5 εκατ.

    β) Απ΄ ευθείας σε ασφαλισμένους («οίκοι» νοσήλεια) 20 εκατ.

    γ) Για γιατρούς (έως και Ιούλιο 2008) 90 εκατ.

    δ) Εργαστήρια (Μάιος και Β½ Ιούνιος) 23 εκατ.

    ε) Κλινικές (Μάιος και Β½ Ιούνιος) 17 εκατ.

    στ) Λοιπά 2 εκατ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 November 2008 - 17:30:35 UTC