Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ
  • [02] "Δεν ενδιαφέρεται η κυβέρνηση"

  • [01] Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ

    Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας έχει εκφράσει επανειλημμένα τη θέση ότι για τα τιμολόγια της ΔΕΗ το 2009 θα ισχύσει μόνο η ρήτρα καυσίμου, ο πρόεδρος της εταιρίας επιμένει στην πρόταση για αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού κατά 1% το 2009. Ωστόσο τόνισε ότι τα τιμολόγια εγκρίνονται από τον υπουργό Ανάπτυξης ύστερα από πρόταση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας

    "Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του υπουργού Ανάπτυξης, όταν δούμε το επιχειρησιακό σχέδιο σε λεπτομέρειες και σε βάθος είμαι βέβαιος ότι ο υπουργός και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα κατανοήσουν πλήρως τις θέσεις μας και θα συμμεριστούν τις προτάσεις μας", δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος, παρουσιάζοντας το επιχειρηματικό σχέδιο της επιχείρησης για την περίοδο 2009-2014.

    Ο κ. Αθανασόπουλος επισήμανε ότι η αύξηση κατά 1% στα τιμολόγια της ΔΕΗ καλύπτει το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και είναι θεσμοθετημένο.

    Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ότι αν το ζητήσουν οι προϊστάμενοι υπουργοί θα παραιτηθεί χωρίς να διεκδικήσει αποζημίωση, τόνισε ωστόσο ότι δεν έχει συνηθίσει να εγκαταλείπει την προσπάθεια όταν εμφανίζονται δυσκολίες.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις, ο κ. Αθανασόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

    -Αν δεν υιοθετηθεί ο λιθάνθρακας ως καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγή θα πρέπει να συζητηθεί η επιλογή της πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο, η ΔΕΗ δεν έχει συζητήσει τέτοια προοπτική ούτε την έχει προτείνει.

    -Δεν υπάρχει ζήτημα αναβολής ή ματαίωσης των 2.035 προσλήψεων που βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

    Συνολικά η ΔΕΗ προγραμματίζει άλλες 800 προσλήψεις το επόμενο διάστημα.

    -Η επιλογή της πώλησης στοιχείων ενεργητικού της εταιρίας (μονάδων παραγωγής ή δικτύων) αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο για την περίπτωση που δεν εξασφαλιστούν τα απαραίτητα έσοδα για την υλοποίηση των επενδύσεων, ωστόσο είναι απευκταία.

    -Η συμφωνία για κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής σε συνεργασία με τη Χαλυβουργική στην Ελευσίνα τελεί υπό την έγκριση της επιτροπής ανταγωνισμού. Η μονάδα θα πουλά την ενέργεια στο σύστημα και μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το 2013 ο πρόεδρος της ΔΕΗ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουν αρθεί οι στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

    Ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο είχε σταλεί στον υπουργό Ανάπτυξης πριν παρουσιαστεί στους αναλυτές, ενώ αιτιολογούνται στις τροποποιήσεις που υπέστη το τελευταίο διάστημα, τόνισε ότι τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά.

    Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει επενδύσεις ύψους 13,5 δισ. ευρώ ως το 2014 σε νέες μονάδες παραγωγής ρεύματος, δίκτυα μεταφοράς και διανομής και ανανεώσιμης πηγής ενέργειας. Προβλέπει επίσης δυο σενάρια για αυξήσεις στα τιμολόγια, 23-35% την επόμενη εξαετία ανάλογα με το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θα καθοριστεί με κοινοτική οδηγία.

    Προβλέπει, εξάλλου, επιστροφή της ΔΕΗ στην κερδοφορία από το 2009.

    Ο κ. Αθανασόπουλος χαρακτήρισε τέλος αισιόδοξες τις προβλέψεις του επιχειρησιακού σχεδίου, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία αλλά τόνισε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να υλοποιηθεί.

    [02] "Δεν ενδιαφέρεται η κυβέρνηση"

    «Νοιώθουμε πικρία, δυσφορία και αγανάκτηση για τις αναθυμιάσεις ενός οχετού, από τον οποίο δυστυχώς δεν προφυλάχθηκαν ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση και οι οποίες αναδύονται από το θέμα του Βατοπαιδίου», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτκής ομάδας.

    Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι, «όσο δυσάρεστο και αν είναι το θέμα, είναι σημαντικό όλα αυτά να έρθουν στην επιφάνεια, παρά, κάτω από τη χώρα να λειτουργεί ένα τέλμα, στο οποίο θα μπορούσαμε να βουλιάξουμε όλοι. Και με αυτή την έννοια, το ότι όλα αυτά τα θέματα έρχονται σε επίγνωση του λαού είναι μια θετική προσφορά, για τη χώρα, του θεσμού της εξεταστικής επιτροπής».

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η δυσκολία του θέματός απαιτεί σοβαρότητα αντιμετώπισης από τα κόμματα και από τα μέλη της Επιτροπής και κατηγόρησε τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι «συμπεριφέρονται -με διαφορετικές, βέβαια, ευθύνες το καθένα- όπως η Θύρα 7 ή η Θύρα 13, ανάλογα από το τι λέει, κάθε στιγμή, ο κάθε μάρτυρας».

    «Και για μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η παρουσία του Νίκου Τσούκαλη είναι μια παρουσία σεμνότητας, σύνεσης και αυτοσυγκράτησης», είπε ο κ. Αλαβάνος και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να ζει με τα DVD, δεν μπορεί να ζει με προσωπικές ή με οικονομικές "τσόντες", χωρίς καν η πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής να αξιοποιήσει εκείνα τα μέτρα ασφαλείας, που θα επιτρεπόταν, αλλά και να σταθεί σύμφωνη με το νόμο».

    Σε ερώτηση για την ενδεχόμενη παρουσία ψευδομαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι «η αξιοπιστία της επιτροπής δεν θα κρίνεται από το αν παρουσιαστούν ή παρουσιάτηκαν τέτοια κρούσματα, αλλά από το κατά πόσο το πόρισμά της θα είναι αξιόπιστο».

    Για την καθυστέρηση στο άνοιγμα των λογαριασμών, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «αυτές οι καθυστερήσεις μόνο εμπόδιο στη δουλειά της Εξεταστικής Επιτροπής είναι και ότι είναι απαραίτητο αυτό που έχουμε ζητήσει, ως ΣΥΡΙΖΑ, εξαρχής πριν καν συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή, να ανοίξουν όλοι αυτοί οι λογαριασμοί της επιχείρησης Εφραίμ».

    Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την συνάντηση Παπακωνσταντίνου-Πάπιστα, ο κ. Αλαβάνος απάντησε: «Εμείς πιστεύουμε ότι όλα ανεξαίρετα τα θέματα πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος, χωρίς την προσπάθεια βέβαια να αντλήσουμε ευκαιριακούς εντυπωσιασμούς. Επομένως, και αυτό το θέμα».

    Εξάλλου, ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την υπόθεση της Μονής Τοπλού.

    "Η απόφαση να ξεκινήσει η προανάκριση για τέσσερα κακουργήματα για τη Μονή Τοπλού, δικαιώνει μια επίμονη προσπάθεια που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει στην επιφάνεια αυτό το πρόβλημα και να διαφυλαχθεί ένας μοναδικός τόπος από την οικονομική λεηλασία, όπως είναι το βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης, μια προσπάθεια που κάναμε, παρά το γεγονός ότι στο Νομό Λασιθίου δεν διαθέτουμε καν βουλευτή", δήλωσε ο κ.Αλαβάνος.

    Περιοδεία Τσίπρα στην Ξάνθη

    Το εργοστάσιο Γερμανός Sunlight στην Ξάνθη επισκέφθηκε το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και συναντηθηκε με τους εργαζόμενους.

    Χθες το βράδυ, ο κ. Τσίπρας μίλησε σε πολιτική εκδήλωση στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην πόλη.

    Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο πρωθυπουργός "δεν ενδιαφέρεται για τα πραγματικά προβλήματα, παρά για την παραγωγή τηλεοπτικής εικόνας, προκειμένου να ανατραπεί το κλίμα". Ακόμη, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την Ολυμπιακή και παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΝ.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε στην ομιλία του: "Αν θέλει ο πρωθυπουργός, ας έρθει εδώ να μιλήσει με τους φορείς. Ας μιλήσει με τους αγρότες για τα πραγματικά τους προβλήματα. Ας έρθει στη Βιστωνίδα να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση είναι αμέτοχη του σκανδάλου. Ας μιλήσει στους εργαζόμενους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, μιας επιχείρησης που ήταν κερδοφόρα και οδηγήθηκε στο κλείσιμο. Αλλά δεν θα το κάνει. Γιατί αυτό που τον ενδιαφέρει δεν είναι τα πραγματικά προβλήματα. Είναι η παραγωγή τηλεοπτικής εικόνας, προκειμένου να ανατραπεί το κλίμα".

    Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι "ο κ. Καραμανλής ευλόγησε τα γένια του για το χειρουργείο που έχουν αποφασίσει να κάνουν στην Ολυμπιακή την ίδια στιγμή οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής, σε αγαστή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία, καλοπιάνουν τους επίδοξους αγοραστές. Ξέρετε με ποιον τρόπο; Πετσοκόβοντας το πτητικό έργο και δίνοντας τους εργαζόμενους ως πραμάτεια σε σκλαβοπάζαρο χωρίς καμία συλλογική εξασφάλιση".

    Και συνέχισε: "Η νέα εταιρεία θα προσλάβει τους υπαλλήλους της από την αγορά, βασισμένη στις ικανότητές τους και την εμπειρία τους. Καμία υποχρέωση δεν έχει να ξαναπροσλάβει παλιούς υπαλλήλους ή διευθυντές της Ο.Α. μετά την εκκαθάριση της Ολυμπιακής. Ο νέος ιδιοκτήτης θα διαπραγματευθεί ανταγωνιστικά συμβόλαια εργασίας, διασφαλίζοντας ότι η εταιρεία θα έχει τον έλεγχο του κόστους και της παραγωγικής δομής".

    Τέλος, ανέφερε τις προτάσεις του ΣΥΝ, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τα παρακάτω: "Πρώτον. Ζητάμε δημόσιο έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας. ΝΑ δουλέψει για το δημόσιο συμφέρον και να σπάσει το καρτέλ των τραπεζιτών. Και ζητάμε να φτιαχτούν δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού, που θα στηρίξουν τις μικρές επιχειρήσεις, και θα προωθήσουν προγράμματα κατοικίας, έξω από τον κύκλο της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας. Με πολύ λιγότερα από 28 δισεκατομμύρια, η κοινωνία μπορεί να στηριχτεί πολύ πιο αποτελεσματικά απέναντι στην κρίση. Και ταυτόχρονα να μπει ένα τέλος στην απίστευτη τραπεζική αυθαιρεσία, στις καταχρηστικές πρακτικές, στην παρανομία.

    Δεύτερον. Ζητάμε να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός. ΝΑ μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες και να φορολογηθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα έχουν ωφεληθεί σε εξοργιστικό βαθμό, λεηλατώντας την κοινωνία. Και να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις. ΝΑ υπάρξει ένα σχέδιο στήριξης των μικρών επιχειρήσεων. Και ένα σχέδιο διασφάλισης και δημιουργίας θέσεων σταθερής και μόνιμης απασχόλησης.

    Τρίτον. Ζητάμε να υπάρξει μια στροφή στην κοινωνική πολιτική. Ώστε να αντισταθμίζονται οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Να καλυφθούν οι κενές θέσεις στους τομείς της υγείας, της δημόσιας παιδείας και των κοινωνικών υπηρεσιών. ΝΑ υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, όχι με βάση τα ιδιωτικά συμφέροντα", ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της Βιομηχανίας Ζάχαρης και άκουσε τα προβλήματά τους μετά την απόφαση για οριστικό κλείσιμο της μονάδας και την μετάταξη των εργαζομένων σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, αναφερόμενος στην υπόθεση της μονής Βατοπαιδίου, τόνισε πως πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο που έχει λάβει διαστάσεις διαπλοκής ανάμεσα στην εκκλησία, το κράτος και τα κόμματα. Θύμισε πως ο ΣΥΝ έκανε γνωστό το θέμα μέσα από συνεχείς επερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή, ενώ συμπλήρωσε πως προσδοκά τη διαλεύκανση της υπόθεσης μέσα από την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να επιστραφεί και ν΄ αποδοθεί στο κράτος όλη η ακίνητη περιουσία που απέκτησε η Μονή Βατοπαιδίου μέσα από τη διαδικασία των ανταλλαγών. Υπογράμμισε επίσης πως όταν ολοκληρώσει το έργο της η Εξεταστική Επιτροπή και εφόσον βγει το πόρισμα και προκύψουν ευθύνες σε πολιτικό επίπεδο τότε επιβάλλεται να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 November 2008 - 15:30:28 UTC