Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα ληφθούν όλα τα αναγκαία και εφικτά μέτρα"
  • [02] "Εξοδος από την κρίση με υπεύθυνες προτάσεις"

  • [01] "Θα ληφθούν όλα τα αναγκαία και εφικτά μέτρα"

    Περιοδεία στο Βόλο πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός. Επισκέφθηκε το Επιμελητήριο Βόλου, τη σήραγγα της υπό κατασκευή Περιφερειακής Οδού Βόλου (θέση «Γορίτσα») και τη Συνεταιριστική Βιομηχανία Γάλακτος ΕΒΟΛ, στη Βιομηχανική Ζώνη του Βόλου.

    Ο κ.Κ.Καραμανλής, μετά την επίσκεψη του στο Επιμελητήριο του Βόλου, όπου συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, τόνισε:

    Με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Μαγνησίας συζητήσαμε για το σήμερα και το αύριο του Νομού και της Θεσσαλίας γενικότερα.

    Σήμερα, είναι γνωστό, ολόκληρος ο κόσμος - και αναπόφευκτα η χώρα μας - αντιμετωπίζει μια πολύ σοβαρή διεθνή κρίση, τη μεγαλύτερη από τη δεκαετία του 1930. Κρίση που επιβάλλει συνεχή εγρήγορση και ευελιξία. Στις προκλήσεις της συγκυρίας αυτής απαντούμε με συγκροτημένο σχέδιο.

    Από την πρώτη στιγμή, εγγυηθήκαμε την ασφάλεια όλων των καταθέσεων. Πήραμε μέτρα προστασίας των δανειοληπτών. Απαγορεύσαμε τον πλειστηριασμό ακινήτων σε τιμές χαμηλότερες της αντικειμενικής. Αυξήσαμε το όριο, κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός μοναδικής κατοικίας.

    Το σχέδιό μας για την ενίσχυση της ρευστότητας κατευθύνει 28 δις ευρώ στην πραγματική οικονομία. Αυτή είναι η αλήθεια! Την αλήθεια αυτή επιχειρούν να διαστρεβλώσουν οι γνωστοί αρνητές των πάντων. Οι μόνιμοι εκφραστές της άρνησης και της ισοπέδωσης. Αυτοί που ισχυρίστηκαν ότι, τάχα, ''χαρίζουμε λεφτά στις τράπεζες''. Η αλήθεια είναι ξεκάθαρη. Δεν χαρίζουμε τίποτα και σε κανέναν! Δεν ξοδεύουμε ούτε ένα ευρώ από τον Προϋπολογισμό. Δεν επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι. Αντίθετα! Ωφελούνται οι πολίτες. Το σχέδιο σημαίνει όφελος για τον καταθέτη. Όφελος για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, που θέλει κεφάλαιο κίνησης. Όφελος για τον οικογενειάρχη, που δυσκολεύεται να αποπληρώσει το δάνειό του. Όφελος για τα νέα ζευγάρια, που θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Όφελος για τον εργαζόμενο, που αν δεν πάρουμε μέτρα σήμερα, κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς δουλειά αύριο.

    Κάποιοι επιμένουν να παραπληροφορούν, να κινδυνολογούν, να ψεύδονται. Για άλλη μια φορά, επαναλαμβάνω ότι νέοι φόροι δεν υπάρχουν, δεν πρόκειται να επιβληθούν. Τα επιπλέον έσοδα του Προϋπολογισμού του 2009 θα προκύψουν από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την προβλεπόμενη ανάπτυξη της οικονομίας. Τονίζω και πάλι: Οχι μόνο δεν υπάρχουν καινούργιοι φόροι, αλλά μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές για τα μεσαία εισοδήματα, από 27% σε 25%. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Με το σχέδιό μας στηρίζουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση. Ξεκινά η εφαρμογή, από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, του νέου προγράμματος για τη διευκόλυνση της δανειοδότησης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με ποσά που μπορεί να φτάνουν έως και τις 350 χιλιάδες ευρώ. Για το σκοπό αυτό, παρέχεται τριετής εγγύηση από το Ταμείο και επιδοτείται το σύνολο του επιτοκίου.

    Στηρίζουμε τους αγρότες.

    - Χορηγείται άτοκο δάνειο 150 εκ. ευρω σε ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, για να δώσουν, από τώρα, προκαταβολές στους παραγωγούς.

    - Καταβάλλεται άμεσα η εξισωτική αποζημίωση 170 εκ. ευρώ, για να ενισχυθούν πολύ νωρίτερα οι δικαιούχοι.

    - Επιδοτούνται οι νέοι αγρότες, με ποσά έως και 40 χιλιάδες ευρώ.

    - Μειώνονται από την Αγροτική Τράπεζα, κατά μισή μονάδα, τα επιτόκια για τα στεγαστικά δάνεια 48 χιλιάδων αγροτών και παγώνουν, για ένα χρόνο, οι δόσεις των επενδυτικών δανείων για 43 χιλιάδες αγρότες.

    Μια από τις πιο σοβαρές συνέπειες -ίσως η σοβαρότερη - της διεθνούς κρίσης, είναι ο κίνδυνος αύξησης της ανεργίας. Οι οιωνοί είναι ανησυχητικοί. Επιχειρηματικοί κολοσσοί, κάτω από το βάρος της κρίσης, προχωρούν σε μαζικές απολύσεις. Σ' αυτή τη συνθήκη, πρώτη μας έγνοια είναι η προστασία της εργασίας, η ενίσχυση της απασχόλησης. Προετοιμάσαμε την προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ νέων θέσεων εργασίας, που, ως το 2009, θα φτάσουν τις 200 χιλιάδες.

    Προωθούμε, με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς, με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Το μόνο δρόμο που, αποδεδειγμένα, οδηγεί στην ανάπτυξη της οικονομίας, σε νέες επενδύσεις, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Σε αυτή την κατεύθυνση:

    - Εφαρμόζονται ήδη προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-13.

    - Θεσπίζονται τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια, για να επιταχυνθούν οι επενδύσεις.

    - Παρατείνεται η ισχύς του αναπτυξιακού νόμου, που προβλέπει αυξημένα κίνητρα επενδύσεων.

    - Προωθούνται, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, νέες αναπτυξιακές υποδομές.

    - Συνεχίζεται η δημιουργία υποδομών, πνοής σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια, με την εφαρμογή του μεγαλύτερου προγράμματος δημοσίων έργων που γνώρισε ποτέ ο τόπος.

    Στο πλαίσιο αυτό, κατασκευάζονται στη Θεσσαλία:

    - Το τμήμα ''Ράχες Μαλιακού - Κλειδί Ημαθίας'' του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, προϋπολογισμού 1,3 δις ευρώ.

    - Ο αυτοκινητόδρομος κεντρικής Ελλάδας (Ε65) προϋπολογισμού 1,6 δις ευρώ.

    - Το νέο κτήριο του αεροσταθμού στο αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας, στη Ν. Αγχίαλο.

    - Βασικοί οδικοί άξονες, που συνδέουν τις πρωτεύουσες των Νομών της Θεσσαλίας, ή παρακάμπτουν τις μεγάλες πόλεις. Ένα από τα έργα αυτά είναι και η παράκαμψη του Βόλου, προϋπολογισμού 55 εκ. ευρώ. Τμήμα του έργου αυτού -τη σήραγγα Γορίτσας - θα επισκεφθώ αμέσως μετά.

    Για την αντιμετώπιση του γνωστού και πιεστικού προβλήματος, που αφορά στη λειψυδρία και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων της ευρύτερης περιοχής, κατασκευάζονται στη Θεσσαλία 60 έργα, προϋπολογισμού 380 εκ. ευρώ. Καλύπτουν 520 χλμ. δίκτυα ύδρευσης και αρδεύουν 540 χιλιάδες στρέμματα. Το μεγαλύτερο από τα έργα αυτά είναι η επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλας, συνολικού προϋπολογισμού 162 εκ. ευρώ.

    Σε ένα περίπου μήνα ολοκληρώνεται το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2000-6. Ενα πρόγραμμα που ξεπέρασε το ένα δις ευρώ και αξιοποιήθηκε πλήρως. Η επιτυχία του προγράμματος αυτού θέτει τις βάσεις για ανάλογες επιδόσεις στην αξιοποίηση των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου 2007-13, που συνολικά αγγίζουν τα 1,8 δις ευρώ.

    Σημαντικός μοχλός ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής είναι και η διοργάνωση των 17ων Μεσογειακών Αγώνων του 2013, στο Βόλο και τη Λάρισα. Για την άρτια διοργάνωσή τους θα δαπανηθούν περίπου 120 εκ. ευρώ. Θα κατευθυνθούν στην κατασκευή νέων αθλητικών υποδομών και την αναβάθμιση υφιστάμενων. Αλλά και σε υποδομές που θα μείνουν και μετά τους Αγώνες. Ανάμεσα σ' αυτές...

    - η ηλεκτροκίνηση του προαστιακού σιδηροδρόμου Βόλου-Λάρισας,

    - η κατασκευή οικολογικού πάρκου στην Κάρλα

    - η κατασκευή από τον ΟΕΚ, των δύο μεσογειακών χωριών: Στο Βόλο, με 875 κατοικίες και στη Λάρισα, με 175 κατοικίες.

    Πρώτη προτεραιότητά μας, πολύ περισσότερο σήμερα, είναι να ενισχύσουμε το δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

    - Αυξάνουμε, ακόμη περισσότερο, τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, που την επόμενη χρονιά φτάνουν σχεδόν στα 49 δις. (20 δις ευρώ περισσότερα από το 2004).

    - Προχωρούμε στη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.

    - Επεξεργαζόμαστε πρόσθετα μέτρα για τους δανειολήπτες, που μπορεί να βρεθούν σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους.

    - Αναμορφώνουμε τα προγράμματα του ΟΕΚ, για να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι.

    - Αξιοποιούμε τα περιθώρια ευελιξίας που μας παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας, εξαντλούμε κάθε περιθώριο του Προϋπολογισμού, για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

    Έχω πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των περιστάσεων. Γνωρίζω καλά ότι πολλά νοικοκυριά πιέζονται και τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Πήραμε και θα πάρουμε κάθε αναγκαίο, κάθε εφικτό μέτρο. Οφείλω όμως να πω ότι δεν δικαιούμαι να υποθηκεύσω αυτά που με θυσίες πετύχαμε στα χρόνια που πέρασαν. Αυτά δηλαδή που επιτρέπουν στην Οικονομία μας να εμφανίζει σήμερα ισχυρότερες αντοχές και καλύτερες προοπτικές από τις οικονομίες των εταίρων μας στην ΕΕ.

    Οι δήθεν απλόχερες πολιτικές και τα ''πακέτα'', που τάζουν ανεύθυνα οι γνωστοί δημοκόποι, δεν σημαίνουν ενδιαφέρον για τον πολίτη. Σημαίνουν υποταγή των πάντων στην κομματική σκοπιμότητα. Σημαίνουν αδιαφορία για την Οικονομία και τις αντοχές της. Είναι κατάφορος εμπαιγμός στους πολίτες.

    Τα προβλήματα δεν λύνονται με ευχολόγια. Τα προβλήματα λύνονται με σοβαρές, με υπεύθυνες πολιτικές. Από το να είμαι πρόσκαιρα ευχάριστος, επιλέγω να είμαι χρήσιμος για τον τόπο. Η πρόκληση για όλους μας είναι ξεκάθαρη. Ο καθένας καλείται να κάνει τις επιλογές του: Ανάμεσα στις εντυπώσεις και το ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ανάμεσα στα ευχολόγια και τις πραγματικές λύσεις. Ανάμεσα στην επιπολαιότητα και τη σοβαρότητα. Σε τελική ανάλυση, ανάμεσα στην ανευθυνότητα και την υπευθυνότητα.

    [02] "Εξοδος από την κρίση με υπεύθυνες προτάσεις"

    Στη Διεθνή Διάσκεψη για την Kαταπολέμηση της Kαταναγκαστικής Eργασίας και της Eμπορίας Προσώπων, που διοργανώνει η ΓΣΕΕ, θα μιλήσει σήμερα ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    "Ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε τον Βόλο, ως κομματάρχης της ΝΔ, όχι ως πρωθυπουργός", ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

    Κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου, μέλημα του πρωθυπουργού δεν ήταν να βρει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, αλλά "να στηρίξει την εικόνα του που καταρρέει και να κάνει κριτική, όπως πάντα, στην αντιπολίτευση.

    "Όμως οι παλιές συνταγές δεν πιάνουν πια", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε:

    "Ο κόσμος έχει αλλάξει και η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με τις αποτυχημένες πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ. Οι πολίτες ζητούν ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ζητούν υπεύθυνες, προοδευτικές, ρεαλιστικές προτάσεις.

    Γιβ αυτό και - όπως φαίνεται εξάλλου - οι πολίτες στρέφονται όλο και περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ. Γιβ αυτό και ζητούν όλο και πιο επίμονα αλλαγή πορείας. Ζητούν, επιτέλους, μία κυβέρνηση που θα ασχολείται με τα δικά τους προβλήματα".

    Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στο Αττικο Νοσοκομείο

    "Είναι πολύ κρίμα, μία μεγάλη επένδυση του ελληνικού λαού, το Αττικό Νοσοκομείο, που πρέπει να εξυπηρετήσει όχι μόνο την ποιότητα στην εκπαίδευση των φοιτητών, αλλά τις φτωχότερες γειτονιές της Αττικής, να απαξιώνεται, να υποβαθμίζεται, να συρρικνώνεται και να εγκαταλείπεται με την απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που ούτε παρέχει το απαραίτητο προσωπικό, ούτε, βεβαίως, και την απαραίτητη ασφάλεια στους ασθενείς" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Χαϊδάρι.

    "Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί. Πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα πρόσβασης όλων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Επιτέλους, αυτό είναι ένα δημόσιο αγαθό, το οποίο εμείς εγγυόμαστε και γι' αυτό δεσμευόμαστε" κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον οποίο συνόδευαν οι κκ Σκουλάκης και Φλωρίδης, ενημέρωσε η διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και επικεφαλής διαφόρων τμημάτων του οι οποίοι υπογράμμισαν ότι το κύριο ζήτημα που απασχολεί το νοσοκομείο είναι η έλλειψη προσωπικού, καθώς όχι μόνο δεν προσελήφθη προσωπικό αλλά αποχώρησαν με μετατάξεις ή μεταθέσεις σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα εργαζόμενοι στο "Αττικό".

    Ο κ. Παπανδρέου δεν έκρυψε την οργή του όταν ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Ροϊλός αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται στις προσλήψεις λόγω του ΑΣΕΠ, λέγοντας χαρακτηριστικά "πέντε χρόνια ακούω για το ΑΣΕΠ, είναι εξοργιστικό πλέον, το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι έχουν μειωθεί στο 1/10 οι πιστώσεις για τις προσλήψεις προσωπικού"

    "Ή υπάρχει πρόβλημα ανικανότητας ή σας κοροϊδεύουν" πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι "πέντε χρόνια δεν γίνονται προσλήψεις ώστε να στελεχωθεί το νοσοκομείο και τώρα πάμε σε προσλήψεις με 8μηνες συμβάσεις".

    "Η στελέχωση δεν ήταν ποτέ επαρκής" είπε από την μεριά του ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, Δημήτρης Κρεμαστινός, ζητώντας παράλληλα την βοήθεια του κ. Παπανδρέου ώστε να βγεί το ίδρυμα από το αδιέξοδο.

    Από την μεριά του ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Μέγας ζήτησε να εξαιρεθεί το Αττικό από οποιεσδήποτε διαδικασίες, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει επαρκώς, ενώ, τέλος, οι δήμαρχοι της περιοχής ζήτησαν να μπεί το νοσοκομείο στο σύστημα εφημεριών, καθώς το 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι της περιοχής εξυπηρετούνται στις εφημερίες είτε από το Τζάννειο Πειραιώς, είτε από το Γενικό Κρατικό Νικαίας.

    Απάντηση Ευάγγελου Αντώναρου

    Απαντώντας σε όσα δήλωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στο Αττικό νοσοκομείο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος ανέφερε ότι από τα στοιχεία που έχει από το υπουργείο Υγείας η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε το συγκεκριμένο νοσοκομείο με ποσοστό λειτουργίας 25-30% και το έφτασε στο 90%.

    "Και αυτή η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου εντάσσεται στην προσπάθεια πρόκλησης πρόσκαιρων εντυπώσεων τις οποίες προσπαθεί να καλλιεργήσει, ανεπιτυχώς θα έλεγα. Όλα αυτά γίνονται σε κλίμα μηδενισμού που προφανώς προσπαθεί να καλλιεργεί το ΠΑΣΟΚ", τόνισε και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ απείχε απο όλες τις μεγάλες πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 23 November 2008 - 5:30:27 UTC