Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική
  • [02] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [03] Το οικονομικό επιτελείο του Ομπάμα
  • [04] Ενδεχόμενο πτώχευσης εξετάζει η GM
  • [05] Η ατζέντα της ημέρας
  • [06] "Να ορθώσει ανάστημα ο λαός"
  • [07] "Η οικονομία οδηγείται σε ύφεση"
  • [08] "Μονόδρομος η μείωση φόρων"
  • [09] Πριν τα Χριστούγεννα το επίδομα
  • [10] Υποχωρεί η κακοκαιρία

  • [01] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική

    Η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Χρ. Μπότσιου βάσει της οποίας το «χθαμαλόν δάσος» στην Ουρανούπολη κηρύχθηκε «δασική έκταση κοινόχρηστη και διαθέσιμη», δεν προοριζόταν για να χρησιμοποιηθεί εκτός του υπουργείου και για τα συμβόλαια της λίμνης Βισθωνίδας, ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο γγ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Σκιαδάς.

    Ο κ. Σκιαδάς, πρόσθεσε πως η γνωμοδότηση του κ. Μπότσιου, δεν συνιστά χαρακτηρισμό της έκτασης, καθώς, αρμόδιος για το χαρακτηρισμό της, είναι μόνον ο δασάρχης.

    «Η εμπειρία μου, είναι ότι σε καμία περίπτωση ο δασάρχης δεν θα πήγαινε κόντρα με τη Διεύθυνση Δασών, τον υφυπουργό, ή τον υπουργό του», σχολίασε ο Ν. Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ). «Και να έβλεπε δάσος, θα τη χαρακτήριζε ββδασική έκτασηββ. Έτσι δεν είναι;», ρώτησε ο βουλευτής

    «Δεν συμβαίνει πάντα αυτό», απάντησε ο μάρτυς.

    Ο κ. Τσούκαλης, κατήγγειλε επίσης ότι δέκα ημέρες μετά την υπογραφή των συμβολαίων της Ουρανούπολης, ανεστάλη διαταγή της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Προστασίας Δασών, που καθόριζε τη νόμιμη διαδικασία χαρακτηρισμού των διαθεσίμων εκτάσεων (προβλέποντας χαρακτηρισμούς από τα δασαρχεία)

    Ο μάρτυς υποστήριξε πως «η γνωμοδότηση δεν ήταν για να βγει εκτός υπουργείου και εμείς δεν έχουμε καμία σχέση ή ευθύνη, αν κάποιοι έγραψαν ``άρτιο και οικοδομήσιμο`` στα συμβόλαια». Η ευθύνη για την αποστολή της γνωμοδότησης στην ΚΕΔ, ανήκει στη Σταματίνα Μαντέλη, διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου του.

    Επίσης, ο μάρτυρας ανέφερε πως επί των ημερών του, η ΚΕΔ είχε την πλήρη ευθύνη της επιλογής των ακινήτων που προτείνονταν στη Μονή προς ανταλλαγή, αντί της λίμνης. Δεν συνέβαινε ωστόσο το ίδιο στην πρώτη φάση των ανταλλαγών, το έτος 2005, οπότε αντηλλάγησαν τα επίμαχα οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη, αντί των παραλιμνίων εκτάσεων της Βισθωνίδας. Τότε η κ. Μαντέλη, σε συνεργασία με τη διεύθυνση Πολιτικής Γης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης στη λίστα των διαθεσίμων οικοπέδων που όφειλαν να παραδώσουν στην ΚΕΔ, σημείωσαν εκείνα που είχαν «προτεραιότητα», έναντι των άλλων που «ήταν μικρά, ή είχαν πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Σκιαδάς.

    Σε κατηγορηματική διάψευση των καταγγελιών περί συχνών επισκέψεων του π. Αρσενίου στην ΚΕΔ και επικοινωνίας του με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννη Αγγέλου, προέβη ενώπιον της Εξεταστικής, ο πρόεδρος του ΔΣ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, Πέτρος Παπαγεωργίου.

    Ο κ. Παπαγεωργίου διέψευσε το στέλεχος της Lada Hellas, Άγγελο Αποστολίδη που είχε καταθέσει πως μετέφερε με το αμάξι του τον ίδιο μαζί με τους μοναχούς της Μονής Βατοπεδίου, κ.κ. Εφραίμ και Αρσένιο, όπως επίσης και τον νομικό σύμβουλο της ΚΕΔ, Σ. Γκασούκα, ο οποίος είχε καταθέσει ότι ενώπιόν του, ο Αρσένιος τηλεφώνησε σε κάποιον «Γιάννη», λέγοντάς του πως επρόκειτο περί του Γιάννη Αγγέλου, συνεργάτη του πρωθυπουργού.

    «Χθες το βράδυ είδα τη συγχωρεμένη τη μητέρα μου στον ύπνο μου και μου είπε: ββγιέ μου, η εντιμότης και η ευθυκρισία σου σε ακολουθείββ. Όνειρα μπορούμε να βλέπουμε όλοι και να τα ερμηνεύουμε όπως θέλουμε», ανέφερε ο μάρτυς. «Όμως, το παραμύθι έχει και όρια: Ο κ. Γκασούκας διεκδικεί αυτή τη στιγμή 170 εκατ. ευρώ από την ΚΕΔ συν τους τόκους. Ήταν προϊστάμενος, του ανετέθησαν και καθήκοντα αναπληρωτού διευθυντού όταν χήρεψε η θέση του διευθυντή - διεκδικεί όμως τρεις μισθούς».

    Ο κ. Παπαγεωργίου διέψευσε και τον δικηγόρο της ΚΕΔ, Σταύρο Ζερβουδάκη και τις αναφορές του περί «άνωθεν πιέσεων»: «Εγώ ως πρόεδρος, ουδέποτε κάλεσα τον Ζερβουδάκη για να του πω το ελάχιστο. Εκτός κι αν ο κ. Ζερβουδάκης έβλεπε όνειρα όπως και ο κ. Γκασούκας, ότι συνομιλούσε». Αντιθέτως, «πάντα με διαβεβαίωνε πως η ΚΕΔ έχει κάνει το άριστον - και αυτό είναι καταγεγραμμένο και σε επιστολή, όπως ακριβώς μου τα είπε», ανέφερε ο μάρτυς.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΚΕΔ υπογράμμισε ότι, η ανταλλαγή των οικοπέδων δεν έγινε έναντι του νερού της Βισθωνίδας, αλλά της εκμετάλλευσης της ιχθυοκαλλιέργειάς της, με εκτίμηση που έκανε το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ), χρησιμοποιώντας τοπικό ιχθυολόγο. Περιθώρια περαιτέρω διαπραγμάτευσης δεν υπήρχαν, καθώς, «κατόπιν απόφασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του 2000, προκειμένου περί αγοράς, ή πωλήσεως ακινήτου, είτε απευθείας, είτε με διαγωνισμό, το τίμημα αγοραπωλησίας που προκύπτει από την εκτίμηση του ΣΟΕ, είναι δεσμευτικό για τους αρμόδιους φορείς».

    Σε ερώτηση γιατί η ΚΕΔ εμπιστεύτηκε τον τοπογράφο της Μονής και δεν ανέθεσε η ίδια την εργασία σε κάποιον ιδιώτη, ο μάρτυς απάντησε πως «δεν επρόκειτο να έχει καμία διαφορά, καθώς και οι δύο τοπογράφοι δεσμεύονται με την κατάθεση των ίδιων υπεύθυνων δηλώσεων».

    Τέλος, ερωτηθείς ποιος επέλεξε τα οικόπεδα που ανταλλάχθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ο μάρτυς κινήθηκε στο πνεύμα της κατάθεσης του διευθύνοντος συμβούλου της Εταιρείας, Κ. Γκράτσιου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είχε μεν καταστρώσει ευρεία λίστα διαθέσιμων ακινήτων προς επιλογή, αλλά με υποδείξεις που ουσιαστικά προέκριναν την επιλογή αυτή.

    Το ρόλο του κυπρίου επιχειρηματία Άθου Κοιρανίδη, ως οικονομικού διαχειριστή της Μονής Βατοπαιδίου, επιβεβαίωσαν στην κατάθεσή τους, οι μέτοχοι της εταιρείας NOLIDEN που αγόρασε το ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, Σπύρος Τζανής και Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.

    Μετά βεβαιότητος ο νευροχειρούργος Σπύρος Τζανής και πιο επιφυλακτικός ο χημικός μηχανικός Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, υπέδειξαν τον Άθω Κοιρανίδη, ως τον άνθρωπο, ο οποίος υπήρξε ο τελικός αποδέκτης στην Κύπρο, των δύο εμβασμάτων της NOLIDEN για το ολυμπιακό ακίνητο και την «δωρεά υπό όρους», συνολικού ύψους 50 εκ. ευρώ. Μάλιστα, ο κος Θεοδωρακόπουλος, ερωτηθείς γιατί δεν κατέθεσε κατευθείαν το ποσόν στον τραπεζικό λογαριασμό της Μονής, απάντησε πως επιθυμία των κ.κ. Εφραίμ και Αρσενίου, ήταν τα χρήματα να καταλήξουν στον εκπρόσωπο της Μονής στην Κύπρο.

    Σημειώνεται πως ο επιχειρηματίας Αθ. Πάπιστας, μεγαλομέτοχος της εταιρείας ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε., που αγόρασε τα οικόπεδα που παραχωρήθηκαν στη Μονή στη Θεσσαλονίκη, είχε καταθέσει, πως στο Δ.Σ. της εταιρείας του μετείχε ο κος Κοιρανίδης, δηλώνοντας άγνοια για το αν ο τελευταίος είχε οιαδήποτε σχέση με τη Μονή Βατοπαιδίου.

    Οι δύο μάρτυρες γνωρίζονται με τον επιχειρηματία Σπύρο Πολέμη στα τέλη του Ιανουαρίου του 2008, μέσω ενός τραπεζίτη ονόματι Σταύρος Παπαδόπουλος, με στόχο την ίδρυση ενός πρότυπου νοσοκομείου. Ένας δικηγόρος τους ενημερώνει για την ύπαρξη του ολυμπιακού ακινήτου που θα μπορούσε να στεγάσει την επιχείρηση, οπότε ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τη Μονή Βατοπεδίου. Τον Μάιο, τελειώνουν, οπότε αποστέλλεται στην Κύπρο, το ποσόν της αγοράς του ακινήτου μαζί με εκείνο της «δωρεάς υπό όρους» των 9 εκ. ευρώ. Η τελευταία - υποστήριξαν οι μάρτυρες - δεν σχετιζόταν άμεσα με την αγορά του ολυμπιακού ακινήτου και δεν αποτελούσε κρυφό τίμημα. Σε ερώτημα δε, με ποια εχέγγυα εμπιστεύτηκαν ένα τόσο μεγάλο ποσό, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει ένα έγγραφο που να κατοχυρώνει την προφορική συμφωνία για τη δωρεά, ο κος Τζανής απάντησε πως «απέναντί μου είχα την Ορθοδοξία και τους εκπροσώπους της. Δεν μιλάμε για οποιονδήποτε επιχειρηματία».

    Ο έτερος μάρτυρας, διευκρίνισε περισσότερο τους λόγους της συμφωνίας: Κατά τις διαπραγματεύσεις με τη Μονή για το ολυμπιακό ακίνητο, η Μονή ενημέρωσε τους δύο άνδρες για τις μελλοντικές δραστηριότητες ενός κοινωφελούς Ιδρύματος που επρόκειτο να δημιουργήσει στο Γραμματικό, το οποίο θα περιελάμβανε γηροκομείο, κέντρο αποκατάστασης αναπήρων κ.ά.. Υπήρξε λοιπόν η συμφωνία για την αγορά του ακινήτου και η προφορική διαβεβαίωση από πλευράς NOLIDEN, πως θα προέβαινε σε μία δωρεά υπό τον όρο ότι θα συμμετείχε στην κατασκευή και διαχείριση του Ιδρύματος.

    «Προσπαθούσαμε να μην χάσουμε το ακίνητο. Προσπαθούσαμε να μην βρεθούμε στον αέρα, να μην μας χρησιμοποιήσουν σαν «λαγούς»?» ανέφερε ο επιχειρηματίας.

    Κληθείς να σχολιάσει το ύψος της αγοράς του ολυμπιακού ακινήτου, ο κος Τζανής απάντησε πως «στα 41 εκ. ήταν λίγο τσιμπημένη, αλλά το κτήριο μας βόλευε. Γνωρίζαμε πως δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτήριο, αλλά ξέραμε πως η αλλαγή της χρήσης στην περιοχή, ήταν εφικτή. Αν πάλι δεν γινόταν νοσοκομείο, θα μπορούσε να γίνει ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο: Για να το φτιάχναμε από την αρχή θα χρειάζονταν πέντε χρόνια, οπότε αγοράζοντας το κτήριο, θα ήμασταν 5 χρόνια μπροστά από τον ανταγωνισμό?»

    Ο νευροχειρούργος εκλήθη επίσης από τον βουλευτή της ΝΔ, Μανούσο Βολουδάκη να παράσχει διευκρινίσεις για το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Πραξιτέλειο Θεραπευτήριο» (πρώην ΚΟΡΦΙΛ) της οποίας είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, καθώς «η ΚΟΡΦΙΛ είναι μια εταιρεία, η οποία είχε κάποιο ρόλο στις υποθέσεις του Χρηματιστηρίου 1999-2000 και μας ενδιαφέρει να δούμε και πώς κινούνται μερικά πράγματα σβ αυτή τη χώρα διαχρονικά».

    Ο κος Τζανής, υπογράμμισε κατβ αρχήν πως η εταιρεία του «δεν εμπλέκεται στην όλη διαδικασία» για να συνεχίσει αναφέροντας πως έχει τον «Όμιλο Γαληνό μαζί με δύο διαγνωστικά κέντρα και έχει και το μάνατζμεντ της Κλινικής Αθηνάς. Μέτοχοι πλέον που να ελέγχουν πάνω από το 5% της εταιρείας, είναι μόνον η εταιρεία Brunswick Holdings Hellas. O Σαμ Φάις συμμετέχει με ένα ποσοστό γύρω στο 3,1%, αλλβ επιθυμεί να πουλήσει τις μετοχές του, ενώ ο Βασίλης Ζούλοβιτς δεν συμμετέχει στις κοινές μετοχές - αλλά με 4% στις προνομιούχες. Άλλος μέτοχος με πάνω από 1,5% είναι ο επιχειρηματίας κος Μπιθαράς της BSB και μια ομάδα γιατρών»

    Τέλος, διαβεβαιώνοντας κατηγορηματικά πως δεν υπήρχε η παραμικρή εμπλοκή πολιτικού προσώπου στην διαδικασία απόκτησης του ολυμπιακού ακινήτου από πλευράς τους, ο κος Τζανής συμπλήρωσε: «Η έννοια του καλόπιστου τρίτου, είναι η δική μας εταιρία. Διότι εμείς έχουμε εμπλακεί μέσα σε μία διαδικασία, χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα απβ όλβ αυτά, τα οποία αποκαλύπτονται αυτή τη στιγμή».

    Σε αλληλοχρέωση της ευθύνης για την επιλογή των οικοπέδων που παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου αντί των παραλιμνίων εκτάσεων της Βισθωνίδας, προέβησαν ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής οι μάρτυρες που προέρχονται από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ανέφερε στην κατάθεσή του, ότι τα «οικόπεδα-φιλέτα» στη Νέα Ραιδεστό, στην Καρδία, το Πανόραμα και το Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης, που δόθηκαν στη Μονή, είχαν προταθεί στην ΚΕΔ που διενήργησε την ανταλλαγή, «προκειμένου να αξιοποιηθούν κατά προτεραιότητα».

    Η κατάθεση του κ. Σκιαδά, συμφωνεί εν πολλοίς με τους ισχυρισμούς του διευθύνοντος συμβούλου της ΚΕΔ, Κωνσταντίνου Γκράτσιου και του νυν προέδρου του ΔΣ της ΚΕΔ, Πέτρου Παπαγεωργίου, πως τα οικόπεδα είχαν οριστεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον διευθυντή Πολιτικής Γης στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και πως η ΚΕΔ δεν είχε περιθώρια επιλογής. Θέτει δε, εν αμφιβόλω, την κατάθεση της διευθύντριας Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματίνας Μαντέλη, η οποία είχε υποστηρίξει πως η ΚΕΔ επέλεξε τα εν λόγω οικόπεδα, από μία λίστα τριπλάσια σε μέγεθος.

    Στο παραπάνω πλαίσιο, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησαν να προσκληθεί η Σταματίνα Μαντέλη στην Εξεταστική Επιτροπή, προκειμένου να καταθέσει εκ νέου.

    [02] Νέες δημοσκοπήσεις

    Σταθερό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ από 3,7 έως 4,5 μονάδες έναντι της ΝΔ, αλλά και του Κώστα Καραμανλή έναντι του Γιώργου Παπανδρέου για καταλληλότερος πρωθυπουργός, δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο τύπο.

    Συγκεκριμένα σε δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC για την Ελευθεροτυπία το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 37% έναντι 32,5% της ΝΔ και ακολουθούν ΣΥΝ 13,0%, ΚΚΕ 8,0%, Οικολόγοι Πράσινοι 4,5% και ΛΑΟΣ 4,0%. Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Κώστας Καραμανλής με ποσοστό 32% έναντι 30% του Γιώργου Παπανδρέου. Στην παράσταση νίκης έρχεται πρώτο το ΠΑΣΟΚ με 37,2% έναντι 28,2% της ΝΔ.

    Η δεύτερη δημοσκόπηση της εταιρείας Focus για την εφημερίδα Real News δίνει στο ΠΑΣΟΚ προβάδισμα 28,7% έναντι 25% της ΝΔ και ακολουθούν ΣΥΝ 9,1%, ΚΚΕ 6%, «άλλο» κόμμα επιλέγει το 4,6%, ενώ ο ΛΑΟΣ λαμβάνει 3,5%. Ο Κώστας Καραμανλής αναδεικνύεται καταλληλότερος για την πρωθυπουργία με ποσοστό 37,3%, έναντι 27,1% του Γιώργου Παπανδρέου. Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο με 44,5% έναντι 31% της ΝΔ.

    Σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ Research για το διάστημα 18-20 Νοεμβρίου, στο Βημα της Κυριακής, οκτώ στους δέκα πολίτες (78,7%) θεωρούν ανεπαρκή την ενημέρωση για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Σε ερωτήσεις για τις επιμέρους βασικές πολιτικές της κυβέρνησης, οι μισοί συμμετέχοντες δήλωσαν ελάχιστα ενημερωμένοι για το πρόγραμμα ενίσχυσης των τραπεζών και το 70% δηλώνει άγνοια για το πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχιας και τη στήριξη των ασθενέστερων ομάδων.

    Το 59,2% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα συναινούσε στην εφαρμογή αυστηρών μέτρων, με την προϋπόθεση ότι δεν θα θιγόταν υπερβολικά ο οικογενειακός προϋπολογισμός. Κατηγορηματικά «Όχι» απαντά το 30,2%.

    [03] Το οικονομικό επιτελείο του Ομπάμα

    Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε τον Τίμοθυ Γκάιτνερ ως υπουργό Οικονομικών και το Λώρενς Σάμερς ως διευθυντή του εθνικού συμβουλίου για την οικονομία του Λευκού Οίκου, δήλωσε αξιωματούχος ο οποίος ασχολείται με την μετάβαση χθες Σάββατο.

    Η επιλογή των δύο βετεράνων της κυβέρνησης Κλίντον, που τυγχάνουν εκτίμησης στην Ουώλ Στρητ, έχει στόχο να καθησυχαστούν οι αγορές, σύμφωνα με αναλυτές. Ο Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει τους διορισμούς τους σε συνέντευξη Τύπου αύριο Δευτέρα.

    Οι μετοχές στις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη του 6% την Παρασκευή όταν διέρρευσε η πληροφορία πως ο Γκάιτνερ, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης, θα αναλάβει το θώκο.

    Οι δύο άνδρες θεωρούνταν ως οι επικρατέστεροι για το θώκο του υπουργού Οικονομικών, ωστόσο ο Ομπάμα επέλεξε να τους αξιοποιήσει μαζί.

    Σχέδιο Ομπάμα για την οικονομία

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σήμερα ότι επεξεργάζεται ένα επιθετικό διετές σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι απαιτείται άμεση δράση προκειμένου να αποφευχθεί μια παρατεταμένη ύφεση.

    "Αν δεν δράσουμε άμεσα και τολμηρά, οι περισσότεροι ειδικοί τώρα εκτιμούν ότι μπορεί να χάσουμε εκατομύρια θέσεις εργασίας τον επόμενο χρόνο", είπε ο Ομπάμα στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική ομιλία του Δημοκρατικού Κόμματος.

    "Κινδυνεύουμε σήμερα να διολισθήσουμε σε ένα αντιπληθωριστικό κυκλώνα που θα αυξήσει περαιτέρω το τεράστιο χρέος μας", είπε ο ίδιος.

    Ο Ομπάμα είπε ότι λίγο μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του θα υπογράψει το σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας,το οποίο προβλέπει την δημιουργία 2.5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μέχρι τον Ιανουάριο του 2011.

    [04] Ενδεχόμενο πτώχευσης εξετάζει η GM

    Το διοικητικό συμβούλιο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Τζένεραλ Μότορς (GM) εξετάζει "όλα τα ενδεχόμενα", ανάμεσα στα οποία και την κήρυξη πτώχευσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal. Η εφημερίδα επικαλείται άτομα, που γνωρίζουν το σκεπτικό του διοικητικού συμβουλίου.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια τέτοια στάση έρχεται σε αντίθεση με την θέση του επικεφαλής της GM, Ρικ Ουάγκονερ, ο οποίος δήλωσε στο Κογκρέσο πριν από λίγες μέρες ότι η πτώχευση δεν είναι μια βιώσιμη εναλλακτική επιλογή για την εταιρία.

    Η αυτοκινητοβιομηχανία, σε επιστολή της προς την εφημερίδα, αναφέρει ότι το συμβούλιο εξέτασε το ενδεχόμενο της πτώχευσης, αλλά δεν το έκρινε ως μια "εφικτή λύση για τα προβλήματα της εταιρίας".

    Ο Ουάγκονερ μαζί με τους επικεφαλής των εταιριών Ford και Chrysler, μετέβησαν την εβδομάδα αυτή στο Κογκρέσο με αίτημα την χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Την Πέμπτη, δημοκρατικοί βουλευτές ζήτησαν από τους τρεις επικεφαλής να τους παραδώσουν σχέδιο δράσης σε αντάλλαγμα με την όποια οικονομική στήριξη.

    [05] Η ατζέντα της ημέρας

  • Η Ντόρα Μπακογιάννη θα είναι κεντρική ομιλήτρια στη Νομαρχιακή Συνέλευση Βόρειας Αττικής (11:00:00, Δροσιά )

  • Ομιλία Γ. Παπανδρέου στη διεθνή συνδικαλιστική διάσκεψη της ΓΣΕΕ με θέμα "Καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας και της εμπορίας ανθρώπων" (11:30:00, Αθήνα/Αιόλου 82)

  • Η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει στο κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Σπάρτης (11:30:00, Σπάρτη)

  • Ομιλία Αλέκου Αλαβάνου σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο (12:00:00, Θεσσαλονίκη)

    Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Κωνσταντάτου "Η τελευταία ευκαιρία" (19:00:00, Αργυρούπολη, Πολιτιστικό Κέντρο "Μ. Θεοδωράκης"-πλατεία Δημαρχείου - Λεωφόρος Κύπρου 68).Θα μιλήσουν: Π. Ευθυμίου, Κυριάκος Μητσοτάκης, Φ. Κουβέλης, Α. Γεωργιάδης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Σ. Βούλτεψη

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (11η ημέρα), ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡ.-ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 15:00,ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 15:00,ΟΦΗ - ΑΕΚ 16:45 NOVA,ΠΑΟΚ-ΛΑΡΙΣΑ 19:00 NOVA,ΞΑΝΘΗ-ΑΡΗΣ 19:00 NET

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών-7η Αγωνιστική, 16:30 ΑΕΛ-Τρίκαλα,21:15 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός

  • Χάντμπολ-Α1 γυναικών (5η ημέρα, εξ αναβολής)-Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών-Αρης Νικαίας, - 12:00:00, Γιαννιτσά

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (11η ημέρα)

  • Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (1ος όμιλος, 12η ημέρα)

  • Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (2ος όμιλος, 12η ημέρα)

  • Υδατοσφαίριση-LEN Trophy ανδρών (Φάση «16», α΄ αγώνας): Χόνβεντ-Βουλιαγμένη - 16:00:00, Βουδαπέστη (HUN)

  • Χάντμπολ-Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών (2ος όμιλος, 6η ημέρα): Θιουδάδ Ρεάλ-ΑΣΕ Δούκα - 19:00:00

  • Μπάσκετ-Α1 Γυναικών (6η Αγωνιστική)

  • Στίβος-IAAF-Ανάδειξη των κορυφαίων του 2008 , Μονακό

  • Ποδόσφαιρο-Αντίπαλοι ελληνικών ομάδων, 22:15 Ακαντέμικα-Μπενφίκα

    [06] "Να ορθώσει ανάστημα ο λαός"

    Στο κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Σπάρτης στην εκδήλωση για τα 90χρονα του Κόμματος που διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, θα μιλήσει σήμερα η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    "Η ευθύνη του λαού είναι να ορθώσει το ανάστημά του και να σταματήσει να ανέχεται τον εμπαιγμό και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης και των κομμάτων του Μάαστριχ", αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

    "Η ευθύνη των μισθωτών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών είναι να μην ξεγελαστούν, να μη φοβηθούν, να μη δεχτούν να πληρώσουν τις συνέπειες μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται. Αυτοί που πρέπει να φοβηθούν είναι οι τραπεζικοί και επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν συσσωρεύσει τεράστιο πλούτο από τη ληστεία των εργαζομένων και των μικρομεσαίων, γιατί η κρίση είναι δική τους. Η εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα έχουν τη δύναμη, αν το αποφασίσουν, να παλέψουν οργανωμένα και συνειδητά για τα δικαιώματά τους, να επιβάλουν το δίκιο τους".

    [07] "Η οικονομία οδηγείται σε ύφεση"

    Σε πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη θα μιλήσει το μεσημέρι ο κ.Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο Πρωθυπουργός είπε μια μόνο αλήθεια, στην ομιλία του στο Βόλο, ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με ευχολόγια, αναφέρεται σε σχόλιο του γραφείου τύπου του ΣΥΝ.

    Στο σχόλιο προστίθεται ότι η αναφορά αυτή του κ. Καραμανλή αποτελεί μάλλον την πρώτη αυτοκριτική ομολογία του.

    Ευχολόγια όμως δεν είναι ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε από την κυβέρνηση, ο οποίος αποτελεί ένα σκληρά και ταξικά προσδιορισμένο προϋπολογισμό που θα βαρύνει ακόμη περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους. 7 δις περισσότεροι φόροι, σκληρή λιτότητα για μισθούς και συντάξεις, μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, καθήλωση των δαπανών για υγεία και παιδεία, διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των εξοπλισμών. Αυτή είναι η συνταγή της κυβέρνησης Καραμανλή που οδηγεί την οικονομία στην ύφεση και την πλειοψηφία της κοινωνίας σε ακόμη πιο δύσκολες ημέρες, καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΝ.

    Αποφάσεις Πολιτικής Γραμματείας

    Την ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη συνεδρίαση της ΠΓ και τη συζήτηση που έγινε με τους βουλευτές του κόμματος όπου αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται συχνές συνεδριάσεις της Γραμματείας με τους βουλευτές.

    Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε επίσης να πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου διευρυμένη σύνοδος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής η οποία μεταξύ άλλων θα συζητήσει και τις προτάσεις του κόμματος στο πλαίσιο της προγραμματικής προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ως προς τις πολιτικές εξελίξεις και την οικονομική κρίση η Πολιτική Γραμματεία συζήτησε τις πρωτοβουλίες του ΣΥΝ και τονίστηκε ότι βασικός στόχος του κόμματος το επόμενο διάστημα είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών από το ενωτικό εγχείρημα της ριζοσπαστικής αριστεράς τον ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των κοινωνικών αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας "ώστε να αποκρουστεί η επιχειρούμενη μετακύλιση της ζημιάς του κερδοσκοπικού κεφαλαίου στις πλάτες τους". Η μετακύλιση της ζημιάς σήμερα μεταφράζεται σε:

    1) Απολύσεις που έχουν ήδη αρχίσει σε αρκετούς παραγωγικούς τομείς και θα αποτελέσει ένα σκληρό πεδίο αντιπαράθεσης και ανάπτυξης αγώνων.

    2) Στην κατάθεση ενός σκληρά ταξικού και αναποτελεσματικού προϋπολογισμού λιτότητας και ύφεσης που χρειάζεται να βρει τη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων και της νεολαίας για να μην βυθιστούν εκτεταμένα τμήματα του πληθυσμού στην εξαθλίωση. Θα δουλέψουμε το επόμενο διάστημα ώστε να αναπτυχθούν μαζικά και μαχητικά κινήματα για τη ριζική αύξηση του εισοδήματος.

    3) Στην περαιτέρω μείωση των κοινωνικών δαπανών με αποτέλεσμα την πλήρη εγκατάλειψη στο χώρο της παιδείας και της υγείας με τραγικά αποτελέσματα.

    4) Στην κατηγορηματική άρνηση να εφαρμοστεί μια ριζικά διαφορετική πολιτική στο χρηματοπιστωτικό τομέα προς όφελος των πολιτών και στην επιμονή να στηριχθούν οι τραπεζίτες, δηλαδή οι βασικοί υπαίτιοι της κρίσης.

    [08] "Μονόδρομος η μείωση φόρων"

    "Ο κάμπος αναστενάζει και ο Καραμανλής ακόμα τάζει. Εάν έδινε στους αγρότες το 1/4 από όσα έδωσε στους τραπεζίτες, θα είχαν λυθεί όλα τα προβλήματά τους σε όλη την Περιφέρεια", τονίζεται σε ανακοίνωση του ΛΑ.Ο.Σ. Σχόλιο του κόμματος για τις δημοσκοπήσεις αναφέρει ότι "οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το χαμηλό βαρομετρικό που επικρατεί στο Μαξίμου. Η ραγδαία επιδείνωση στην κατάσταση της ΝΔ μεγιστοποιεί τα αδιέξοδα του κ. Καραμανλή".

    "Τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη η μείωση των φόρων είναι μονόδρομος, η κυβέρνηση Καραμανλή αμετροεπώς αυξάνει κατά 7 δις τους φόρους για το 2009", τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. αναφερόμενος στον προϋπολογισμό.

    Γ.Καρατζαφέρης στη Βουλή

    Γιατί να εγκλωβιστούμε στην υφαλοκρηπίδα και στην αμφισβήτηση της Τουρκίας και δεν πάμε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη(ΑΟΖ )των 200 μιλίων, την οποία "τρέμει η Τουρκία", διερωτήθη ο κ.Γ.Καρατζαφέρης, από το βήμα της Βουλής.

    Όπως είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, υπάρχει ρητή δέσμευση ότι ΑΟΖ έχει και το νησί. "Εάν πάμε στα 200 μίλια, τότε αποκλείουμε την Τουρκία. Εάν την αναπτύξουμε όπως και η Κύπρος, τότε γειτνιάζει η ΑΟΖ με την Κύπρο και αυτός είναι ο φόβος της Τουρκίας, η οποία θέλει να μπει ανάμεσά μας με μία δική της ΑΟΖ" εκτίμησε ο κ. Καρατζαφέρης επισημαίνοντας ότι ΑΟΖ έχει κάνει η Τουρκία με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, η ΕΕ σε όλα τα θαλάσσια σύνορά της εκτός της Μεσογείου, και η ΗΠΑ από το 1983 στα δικά της νησιά. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να πιέσει τις Βρυξέλλες να θεσπίσει ΑΟΖ και στη Μεσόγειο: "Τότε αυτομάτως εμείς θα είμαστε κερδισμένοι της υπόθεσης χωρίς να εμπλακούμε σε επικίνδυνα παιχνίδια με την Άγκυρα".

    Σχολιάζοντας τέλος, τοποθέτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου, για την ανεργία των νέων, είπε ότι δεν είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον του, "ίσως, όμως, μπορούσε να βοηθήσει και το Μήτσο και το Θανάση και τον Προκόπη και τη Δήμητρα, στέλνοντας τον Αλέξη να τους πει, πώς στην ηλικία αυτή να κάνει μια κατασκευαστική εταιρεία με δυνατότητα δημοσίων έργων".

    [09] Πριν τα Χριστούγεννα το επίδομα

    Αυξήσεις της τάξης του 3,5% στους μισθούς του δημοσίου τομέα και περίπου 4% στις συντάξεις, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για το 2009 που κατατέθηκε χτες στη βουλή. Επίσης, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξη 2,7%, ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στο 3%, η ανεργία θα κυμανθεί στο 7,5%, ενώ το έλλειμμα θα φτάσει στο 2,5%.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε ότι το 2009 δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, ούτε ο ΦΠΑ, αλλά ούτε και οι συντελεστές του ενιαίου τέλους ακινήτων. Ο κ. Αλογοσκούφης ανήγγειλε επίσης ότι θα δοθεί έμφαση στη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων και για το λόγο αυτό θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, μέσω του Ταμείου κατά της Φτώχειας.

    Ο προϋπολογισμός του 2009, σύμφωνα με την Εισηγητική Εκθεση στοχεύει στα εξής:

    - Στη διασφάλιση ικανοποιητικών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης

    - Στην περαιτέρω μείωση των ελλειμμάτων

    - Στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φτώχειας με την ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής

    - Στην ενίσχυση της δημοσιονομικής διαφάνειας

    - Στην εξυγίανση της οικονομικής διαχείρισης των δημόσιων επιχειρήσεων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημόσιων νοσοκομείων

    - Στη συνέχιση της φορολογικής μεταρρύθμισης και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα μεσαία εισοδήματα από το 27 στο 25%

    - Στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, και στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

    Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2009 συνοδεύεται από ειδική έκδοση με τίτλο: "Προϋπολογισμός προγραμμάτων 2009", όπου παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την εισαγωγή του νέου αυτού εργαλείου δημοσιονομικής διαχείρισης.

    Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2009 "η διεθνής οικονομική κρίση, που όπως προβλέπεται από τους διεθνείς οργανισμούς, θα συνεχιστεί και το 2009, και που αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική, θα επηρεάσει και την ελληνική οικονομία".

    Οι προβλέψεις για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα πάντα με τον κρατικό προϋπολογισμό 2009 έχουν ως εξής: το ΑΕΠ θα σημειώσει αύξηση 2,7% το 2009 (έναντι του 3,2% του 2008 και του 4% του 2007).

    Ο πληθωρισμός θα συγκρατηθεί στο 3% το 2009 (έναντι του 4,3% του 2008 και του 2,9% του 2007).

    Η ιδιωτική κατανάλωση θα περιοριστεί στο 2,2% (έναντι του 2,3% το 2008 και του 3% του 2007).

    Οι επενδύσεις αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 1,5% (έναντι της οριακής αύξηση 0,1% του 2008 και του 4,9% του 2007).

    Η δημόσια κατανάλωση θα σημειώσει μικρή αύξηση 1% ( έναντι 2,7% του 2008 και του 7,7% του 2007).

    Η ανεργία θα συγκρατηθεί στο 7,5% έναντι του επίσης 7,5% του 2008 και του 8% του 2007.

    Τέλος, ο πραγματικός μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά 3,5% (έναντι 3,8% το 2008 και του 5,8% του 2007).

    Η φορολογική πολιτική

    Με την τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης συνεχίζεται η μείωση των φορολογικών συντελεστών για νοικοκυριά. Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

    - Μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 29% σε 27% για το 2008 και περαιτέρω μείωση στο 25% για το έτος 2009.

    - Αύξηση του αφορολόγητου ποσού των φυσικών προσώπων με παράλληλη σταδιακή μείωση των ενδιάμεσων συντελεστών της κλίμακας των μισθωτών- συνταξιούχων.

    - Μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 39% σε 37% το 2008 και σε 35% το 2009 του κλιμακίου εισοδήματος από 30.001 ευρώ μέχρι 75.000 ευρώ.

    - Απαλλαγή από το φόρο των επιδομάτων της τρίτεκνης μητέρας που χορηγούνται από την 1η Ιανουαρίου 2008 με το νόμο 3631/2008.

    - Επιβολή συντελεστή φορολόγησης 10% στο πρώτο κλιμάκιο της κλίμακας των μη μισθωτών επαγγελματιών. Ως πρώτο κλιμάκιο θεωρείται το εισόδημα από 0-10.500 ευρώ.

    'Εσοδα- Δαπάνες

    Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προ μείωσης επιστροφών για το οικονομικό έτος 2008 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 57.340 εκατ.ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,7% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2007.

    Για το 2009 προβλέπεται ότι τα έσοδα θα φτάσουν τα 64.200 εκατ.ευρώ (αύξηση 12% σε σχέση με το 2008).

    Από το ποσό των 64.200 εκατ.ευρώ τα 26.720 εκατ.ευρώ αφορούν άμεσους φόρους (έναντι των 22.640 εκατ.ευρώ του 2008).

    Οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού του 2008 θα διαμορφωθούν στα 60.456 εκατ.ευρώ σημειώνοντας απόκλιση 1.398 εκατ.ευρώ έναντι του αρχικού προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.

    Οι προβλέψεις για το 2009 είναι ότι το σύνολο των δαπανών πλην χρεωλυσίων θα φτάσει τα 65.978 εκατ.ευρώ ποσό αυξημένο κατά 9,1% σε σχέση με το 2008.

    Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων

    Το συνολικό ποσό των δαπανών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) για το 2009 καθορίστηκε στο ύψος των 8.800 εκατ.ευρώ.

    Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προβλεπόταν η διάθεση 8.500 εκατ.ευρώ στο πλαίσιο του ΠΔΕ 2009. Κατά συνέπεια σε σχέση με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού το ΠΔΕ είναι αυξημένο κατά 300 εκατ.ευρώ.

    Σε σχέση με το τρέχον έτος (2008) το ΠΔΕ 2009 προβλέπει λιγότερες δαπάνες κατά 850 εκατομ.ευρώ. (Για το 2008 προβλέπεται να κλείσει το πρόγραμμα στα 9.650 εκατ.ευρώ).

    Εξάλλου, οι απολήψεις (εισροές) από την Ευρωπαϊκή Ενωση προβλέπεται να φτάσουν τα 6.634 εκατ.ευρώ έναντι των 7.980 εκατ.ευρώ που προβλέπεται για το τρέχον έτος.

    Με βάση τις εισροές και εκροές κεφαλαίων από και προς την ΕΕ το καθαρό δημοσιονομικό όφελος της Ελλάδας, από τις δοσοληψίες της με την ΕΕ, αναμένεται να φθάσει το 2009 τα 4.094 εκατ.ευρώ, έναντι των 5.319 εκατ.ευρώ του 2008 (μείωση κατά 23%).

    Χρέος

    Το έτος 2009 το ύψος του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 273.556 εκατ.ευρώ ή 105,1 του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2008.

    Το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης αναμένεται να κλείσει το 2008 στα 259.631 εκατ.ευρώ. Σε ό,τι αφορά το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι το 2009 θα διαμορφωθεί στα 237.930 εκατ.ευρώ ή 91,4% του ΑΕΠ έναντι των 228.868 εκατ.ευρώ ή 93,1% του ΑΕΠ για το 2008.

    Αντιδράσεις των κομμάτων

    "Η αδυναμία της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου να εκτιμήσουν έγκαιρα και στοιχειωδώς την πορεία της οικονομίας είναι ανησυχητικά έκδηλη. Έναν μόλις μήνα μετά τη συζήτηση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού, όλες οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται προς το χειρότερο", αναφέρει σε δηλώσεις της, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη σχετικά με την κατάθεση του σχεδίου Προϋπολογισμού για το 2009.

    "Τα έσοδα μειώνονται κατά 355 εκατ.ευρώ, οι δαπάνες αυξάνονται κατά 160 εκατ.ευρώ, το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης ανεβαίνει κατά 511 εκατ.ευρώ. Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας εξαντλούνται", αναφέρει η κ.Κατσέλη, επισημαίνοντας ότι "το μόνο που μένει σταθερό είναι η ανεξήγητη αισιοδοξία του κ. Αλογοσκούφη και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί το καράβι της οικονομίας στα βράχια".

    Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Παπουτσής χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό κάλπικο, στον οποίο, όπως είπε, αποτυπώνονται οι λαθεμένες επιλογές και τα αδιέξοδα της πολιτικής της ΝΔ.

    Ο προϋπολογισμός του 2009 είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες προστασίας του κεφαλαίου από την οικονομική κρίση, που το ίδιο ευθύνεται και προκαλεί, σημειώνει το ΚΚΕ.

    Την ώρα που η κυβέρνηση προσφέρει απλόχερα 28 δις στις τράπεζες, έχουμε ενώπιον μας έναν προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας, κοινωνικής αναλγησίας και οικονομικής καθίζησης, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημείωσε ότι τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη η μείωση των φόρων είναι μονόδρομος, η κυβέρνηση Καραμανλή αμετροεπώς αυξάνει κατά 7 δις τους φόρους για το 2009.

    [10] Υποχωρεί η κακοκαιρία

    Κανονικά εκτελούνται από τα ξημερώματα τα δρομολόγια των πλοίων από και προς τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, καθώς τα κεντρικά λιμεναρχεία του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου επέτρεψαν τον απόπλου μετά τη μείωση της έντασης των θυελλωδών ανέμων που επικρατούσαν χτες στα πελάγη.

    Εξασθένηση των φαινομένων της κακοκαιρίας αναμένεται από σήμερα, ενώ το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες.

    Χιόνια αναμένονται και πάλι στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο.

    Αύριο, η θερμοκρασία θα εξακολουθήσει να κυμαίνεται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ αναμένονται βροχές και καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ιδίως τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται από το μεσημέρι βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά.

    Προβλήματα από την κακοκαιρία

    Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία σε όλη σχεδόν την Ελλάδα και κυρίως ο ισχυρός άνεμος από τον οποίο έπεσαν δέντρα, ενώ πλημμύρες σημειώθηκαν κυρίως στην Ιεράπετρα.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 56 κλήσεις στην Αττική, για κοπές δέντρων που έπεσαν από τον αέρα, 86 στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα, 50 στον Πύργο Ηλείας, 48 στην υπόλοιπη Πελοπόννησο και 29 στα Ιωάννινα.

    Πλημμύρες σημειώθηκαν στην Κρήτη.Οι βροχές που έπεσαν στην Ιεράπετρα, τη Βιάννο, το Ζαρό και άλλους δήμους ανατολικά ήταν καταρρακτώδεις.

    Στην Ιεράπετρα κινητοποιήθηκε κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και εθελοντές Σαμαρείτες για τον εντοπισμό οδηγού και οχήματος 4χ4 που δύο πολίτες είδαν να παρασέρνεται από ρέμα στο Στόμιο .

    Τελικά ο νεαρός οδηγός του αυτοκινήτου εντοπίστηκε σώος λίγες ώρες αργότερα αφού μπόρεσε να βγει από αυτό πριν παραδοθεί στο έλεος του φουσκωμένου από τη βροχή ρέματος.

    Δύσκολο έργο συνολικά είχε να φέρει σε πέρας η Πυροσβεστική Υπηρεσία που δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για απάντηση υδάτων .

    Εννέα οχήματα της έσπευσαν στην Ιεράπετρα από Ηράκλειο και Λασίθι για να αντιμετωπίσουν τις πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα .

    Στο Ζαρό του Ηρακλείου οι βροχές ήταν καταρρακτώδεις εναλλασσόμενες με χαλαζόπτωση προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στις συγκοινωνίες.

    Τέσσερις κτηνοτρόφοι αποκλείστηκαν στα ποιμνιοστάσιά τους στα οποία η πρόσβαση ήταν αδύνατη .

    Στη Βιάννο υπερχείλισαν οι ποταμοί στην Ψαρή Φοράδα και την Άρβη μετατρέποντας τις περιοχές αυτές, καθώς επίσης τον Κερατόκαμπο και το Δέρματο, σε λίμνες .

    Κι εκεί το νερό που έπεσε κατέκλεισε σπίτια, καταστήματα και θερμοκήπια σε όλη την παραλιακή ζώνη κινητοποιώντας Αρχές και πολίτες.

    Το ακριβές μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσαν στο οδικό δίκτυο, σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις αναμένεται να εκτιμηθεί αφού τα καιρικά φαινόμενα υποχωρήσουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 23 November 2008 - 7:30:47 UTC