Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών"
  • [02] "Αλλαγές για μια προοδευτική κοινωνία"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Να προστατευτούν οι εργαζόμενοι"

  • [01] "Μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών"

    Τον Πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, θα υποδεχθεί το μεσημέρι ο πρωθυπουργός.Το πρωί, ο κ.Κ.Καραμανλής θα παραστεί σε ημερίδα της εφημερίδας "Απογευματινή". Στις 12 θα συναντηθεί με την επίτροπο της ΕΕ Ανδρούλα Βασιλείου.

    Σήμερα, είναι γνωστό, ολόκληρος ο κόσμος - και αναπόφευκτα η χώρα μας - αντιμετωπίζει μια πολύ σοβαρή διεθνή κρίση, τη μεγαλύτερη από τη δεκαετία του 1930. Κρίση που επιβάλλει συνεχή εγρήγορση και ευελιξία. Στις προκλήσεις της συγκυρίας αυτής απαντούμε με συγκροτημένο σχέδιο, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την περιοδεία του στο Βόλο το Σάββατο, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Μαγνησίας.

    Από την πρώτη στιγμή, τόνισε, εγγυηθήκαμε την ασφάλεια όλων των καταθέσεων. Πήραμε μέτρα προστασίας των δανειοληπτών. Απαγορεύσαμε τον πλειστηριασμό ακινήτων σε τιμές χαμηλότερες της αντικειμενικής. Αυξήσαμε το όριο, κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός μοναδικής κατοικίας.

    Το σχέδιό μας για την ενίσχυση της ρευστότητας κατευθύνει 28 δις ευρώ στην πραγματική οικονομία. Αυτή είναι η αλήθεια! Την αλήθεια αυτή επιχειρούν να διαστρεβλώσουν οι γνωστοί αρνητές των πάντων. Οι μόνιμοι εκφραστές της άρνησης και της ισοπέδωσης. Αυτοί που ισχυρίστηκαν ότι, τάχα, ''χαρίζουμε λεφτά στις τράπεζες''. Η αλήθεια είναι ξεκάθαρη. Δεν χαρίζουμε τίποτα και σε κανέναν! Δεν ξοδεύουμε ούτε ένα ευρώ από τον Προϋπολογισμό. Δεν επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι. Αντίθετα! Ωφελούνται οι πολίτες. Το σχέδιο σημαίνει όφελος για τον καταθέτη. Όφελος για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, που θέλει κεφάλαιο κίνησης. Όφελος για τον οικογενειάρχη, που δυσκολεύεται να αποπληρώσει το δάνειό του. Όφελος για τα νέα ζευγάρια, που θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Όφελος για τον εργαζόμενο, που αν δεν πάρουμε μέτρα σήμερα, κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς δουλειά αύριο.

    Κάποιοι επιμένουν να παραπληροφορούν, να κινδυνολογούν, να ψεύδονται. Για άλλη μια φορά, επαναλαμβάνω ότι νέοι φόροι δεν υπάρχουν, δεν πρόκειται να επιβληθούν. Τα επιπλέον έσοδα του Προϋπολογισμού του 2009 θα προκύψουν από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την προβλεπόμενη ανάπτυξη της οικονομίας. Τονίζω και πάλι: Οχι μόνο δεν υπάρχουν καινούργιοι φόροι, αλλά μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές για τα μεσαία εισοδήματα, από 27% σε 25%. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Με το σχέδιό μας στηρίζουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση. Ξεκινά η εφαρμογή, από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, του νέου προγράμματος για τη διευκόλυνση της δανειοδότησης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με ποσά που μπορεί να φτάνουν έως και τις 350 χιλιάδες ευρώ. Για το σκοπό αυτό, παρέχεται τριετής εγγύηση από το Ταμείο και επιδοτείται το σύνολο του επιτοκίου.

    Στηρίζουμε τους αγρότες.

    - Χορηγείται άτοκο δάνειο 150 εκ. ευρω σε ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, για να δώσουν, από τώρα, προκαταβολές στους παραγωγούς.

    - Καταβάλλεται άμεσα η εξισωτική αποζημίωση 170 εκ. ευρώ, για να ενισχυθούν πολύ νωρίτερα οι δικαιούχοι.

    - Επιδοτούνται οι νέοι αγρότες, με ποσά έως και 40 χιλιάδες ευρώ.

    - Μειώνονται από την Αγροτική Τράπεζα, κατά μισή μονάδα, τα επιτόκια για τα στεγαστικά δάνεια 48 χιλιάδων αγροτών και παγώνουν, για ένα χρόνο, οι δόσεις των επενδυτικών δανείων για 43 χιλιάδες αγρότες.

    Μια από τις πιο σοβαρές συνέπειες -ίσως η σοβαρότερη - της διεθνούς κρίσης, είναι ο κίνδυνος αύξησης της ανεργίας. Οι οιωνοί είναι ανησυχητικοί. Επιχειρηματικοί κολοσσοί, κάτω από το βάρος της κρίσης, προχωρούν σε μαζικές απολύσεις. Σ' αυτή τη συνθήκη, πρώτη μας έγνοια είναι η προστασία της εργασίας, η ενίσχυση της απασχόλησης. Προετοιμάσαμε την προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ νέων θέσεων εργασίας, που, ως το 2009, θα φτάσουν τις 200 χιλιάδες.

    Προωθούμε, με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς, με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Το μόνο δρόμο που, αποδεδειγμένα, οδηγεί στην ανάπτυξη της οικονομίας, σε νέες επενδύσεις, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Σε αυτή την κατεύθυνση:

    - Εφαρμόζονται ήδη προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-13.

    - Θεσπίζονται τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια, για να επιταχυνθούν οι επενδύσεις.

    - Παρατείνεται η ισχύς του αναπτυξιακού νόμου, που προβλέπει αυξημένα κίνητρα επενδύσεων.

    - Προωθούνται, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, νέες αναπτυξιακές υποδομές.

    - Συνεχίζεται η δημιουργία υποδομών, πνοής σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια, με την εφαρμογή του μεγαλύτερου προγράμματος δημοσίων έργων που γνώρισε ποτέ ο τόπος.

    Στο πλαίσιο αυτό, κατασκευάζονται στη Θεσσαλία:

    - Το τμήμα ''Ράχες Μαλιακού - Κλειδί Ημαθίας'' του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, προϋπολογισμού 1,3 δις ευρώ.

    - Ο αυτοκινητόδρομος κεντρικής Ελλάδας (Ε65) προϋπολογισμού 1,6 δις ευρώ.

    - Το νέο κτήριο του αεροσταθμού στο αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας, στη Ν. Αγχίαλο.

    - Βασικοί οδικοί άξονες, που συνδέουν τις πρωτεύουσες των Νομών της Θεσσαλίας, ή παρακάμπτουν τις μεγάλες πόλεις. Ένα από τα έργα αυτά είναι και η παράκαμψη του Βόλου, προϋπολογισμού 55 εκ. ευρώ. Τμήμα του έργου αυτού -τη σήραγγα Γορίτσας - θα επισκεφθώ αμέσως μετά.

    Για την αντιμετώπιση του γνωστού και πιεστικού προβλήματος, που αφορά στη λειψυδρία και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων της ευρύτερης περιοχής, κατασκευάζονται στη Θεσσαλία 60 έργα, προϋπολογισμού 380 εκ. ευρώ. Καλύπτουν 520 χλμ. δίκτυα ύδρευσης και αρδεύουν 540 χιλιάδες στρέμματα. Το μεγαλύτερο από τα έργα αυτά είναι η επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλας, συνολικού προϋπολογισμού 162 εκ. ευρώ.

    Σε ένα περίπου μήνα ολοκληρώνεται το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2000-6. Ενα πρόγραμμα που ξεπέρασε το ένα δις ευρώ και αξιοποιήθηκε πλήρως. Η επιτυχία του προγράμματος αυτού θέτει τις βάσεις για ανάλογες επιδόσεις στην αξιοποίηση των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου 2007-13, που συνολικά αγγίζουν τα 1,8 δις ευρώ.

    Σημαντικός μοχλός ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής είναι και η διοργάνωση των 17ων Μεσογειακών Αγώνων του 2013, στο Βόλο και τη Λάρισα. Για την άρτια διοργάνωσή τους θα δαπανηθούν περίπου 120 εκ. ευρώ. Θα κατευθυνθούν στην κατασκευή νέων αθλητικών υποδομών και την αναβάθμιση υφιστάμενων. Αλλά και σε υποδομές που θα μείνουν και μετά τους Αγώνες. Ανάμεσα σ' αυτές...

    - η ηλεκτροκίνηση του προαστιακού σιδηροδρόμου Βόλου-Λάρισας,

    - η κατασκευή οικολογικού πάρκου στην Κάρλα

    - η κατασκευή από τον ΟΕΚ, των δύο μεσογειακών χωριών: Στο Βόλο, με 875 κατοικίες και στη Λάρισα, με 175 κατοικίες.

    Πρώτη προτεραιότητά μας, πολύ περισσότερο σήμερα, είναι να ενισχύσουμε το δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

    - Αυξάνουμε, ακόμη περισσότερο, τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, που την επόμενη χρονιά φτάνουν σχεδόν στα 49 δις. (20 δις ευρώ περισσότερα από το 2004).

    - Προχωρούμε στη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.

    - Επεξεργαζόμαστε πρόσθετα μέτρα για τους δανειολήπτες, που μπορεί να βρεθούν σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους.

    - Αναμορφώνουμε τα προγράμματα του ΟΕΚ, για να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι.

    - Αξιοποιούμε τα περιθώρια ευελιξίας που μας παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας, εξαντλούμε κάθε περιθώριο του Προϋπολογισμού, για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

    Έχω πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των περιστάσεων. Γνωρίζω καλά ότι πολλά νοικοκυριά πιέζονται και τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Πήραμε και θα πάρουμε κάθε αναγκαίο, κάθε εφικτό μέτρο. Οφείλω όμως να πω ότι δεν δικαιούμαι να υποθηκεύσω αυτά που με θυσίες πετύχαμε στα χρόνια που πέρασαν. Αυτά δηλαδή που επιτρέπουν στην Οικονομία μας να εμφανίζει σήμερα ισχυρότερες αντοχές και καλύτερες προοπτικές από τις οικονομίες των εταίρων μας στην ΕΕ.

    Οι δήθεν απλόχερες πολιτικές και τα ''πακέτα'', που τάζουν ανεύθυνα οι γνωστοί δημοκόποι, δεν σημαίνουν ενδιαφέρον για τον πολίτη. Σημαίνουν υποταγή των πάντων στην κομματική σκοπιμότητα. Σημαίνουν αδιαφορία για την Οικονομία και τις αντοχές της. Είναι κατάφορος εμπαιγμός στους πολίτες.

    Τα προβλήματα δεν λύνονται με ευχολόγια. Τα προβλήματα λύνονται με σοβαρές, με υπεύθυνες πολιτικές. Από το να είμαι πρόσκαιρα ευχάριστος, επιλέγω να είμαι χρήσιμος για τον τόπο. Η πρόκληση για όλους μας είναι ξεκάθαρη. Ο καθένας καλείται να κάνει τις επιλογές του: Ανάμεσα στις εντυπώσεις και το ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ανάμεσα στα ευχολόγια και τις πραγματικές λύσεις. Ανάμεσα στην επιπολαιότητα και τη σοβαρότητα. Σε τελική ανάλυση, ανάμεσα στην ανευθυνότητα και την υπευθυνότητα.

    [02] "Αλλαγές για μια προοδευτική κοινωνία"

    Στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου, με θέμα «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», θα μιλήσει το βράδυ ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    "Τα προβλήματα είναι διεθνή και χρειάζονται διεθνείς λύσεις, είτε θα τα λύσουμε μαζί είτε θα τα υποστούμε. Δεν είμαστε πια νησίδες προστατευμένες από τον έξω κόσμο, είμαστε ο κόσμος" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από το βήμα της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Διάσκεψης της ΓΣΕΕ για την "Καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας και της εμπορίας προσώπων".

    Αναφερόμενος στις διεθνείς διαστάσεις του τράφικινγκ, το οποίο, όπως είπε, ακυρώνει στην πράξη κάθε δημοκρατικό και κοινωνικό αγώνα που έχει καταφέρει με αγώνες το εργατικό κίνημα, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε με αριθμούς το μέγεθος του προβλήματος.

    Περίπου 20 εκ. άνθρωποι κρατούνται υπό συνθήκες δέσμιας εργασίας, 5,7 εκ. παιδιά εμπλέκονται σε μορφές εξαναγκαστηκής εργασίας, 1,8 εκ. παιδιά πέφτουν κάθε χρόνο θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπλήρωσε δε ότι τα κέρδη που αποφέρει αυτή η βιομηχανία είναι τεράστια επηρεάζοντας σημαντικά και το πολιτικό σύστημα κάθε χώρας.

    "Εμείς στην Ελλάδα δεν ζούμε μακριά από το πρόβλημα" είπε ο κ. Παπανδρέου για τις διαστάσεις του τράφικινγκ στη χώρα μας και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο παράδειγμα του κέντρου της Αθήνας, όπου "η πορνεία και τα ναρκωτικά βρίσκονται σε πλήρη άνθηση".

    Αφού τόνισε ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό, καθώς η παρανομία και η έλλειψη διαφάνειας "ταΐζουν" το δουλεμπόριο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε ευθύνες στην μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.

    "Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση, έχει μόνο το ρόλο του παρατηρητή" τόνισε ο κ. Παπανδρέου, εντοπίζοντας την αιτία του προβλήματος στην "ανυπαρξία ενός αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου".

    Τόσο το "πρωτόκολλο του Παλέρμο", του 2000, όσο και η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση Εμπορίας Ανθρώπων, του 2005, έχουν υπογραφεί από την Ελλάδα, η οποία, ωστόσο δεν έχει ακόμα προβεί στην κύρωσή τους, είπε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε πως ενώ η προστασία των θυμάτων εξασφαλίζεται με τους νόμους του 2002 και τον μεταναστευτικό νόμο του 2005, δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για την εφαρμογή τους.

    Την διοργάνωση του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη μετανάστευση στην Πάτρα, "εκεί όπου όλο το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής δεν μπορεί πια να κρυφτεί", πρότεινε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην ανακοίνωση της ανάληψής του από την κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε, "όχι απλώς ως σημερινή αντιπολίτευση, αλλά και ως αυριανή κυβέρνηση", να συνεργαστεί με τις ΜΚΟ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις.

    Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τους μετανάστες.

    "Η παγκοσμιοποίηση πρέπει να είναι από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους" τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στο μήνυμα του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που πρόσφατα συνεδρίασε στο Μεξικό.

    Αφού επανέφερε την πρόταση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τη σύνθεση εθνικών σχεδίων δράσης που θα συντονιστούν και "θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη θέσπιση δεσμευτικής νομοθεσίας και θεσμοθετημένης δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο", ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως η διεθνής οικονομική κρίση, "που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα παράδειγμα της ανισότητας", έχει ως αίτιο τη δυνατότητα που είχαν λίγοι να συγκεντρώσουν αμύθητο πλούτο και τεράστια εξουσία στα χέρια τους, "αιχμαλωτίζοντας" τους δημοκρατικούς θεσμούς σε διεθνές επίπεδο.

    Για τη Σοσιαλιστική Διεθνή, η κρίση αυτή αποτελεί και πρόβλημα Δημοκρατίας, είπε ο κ. Παπανδρέου και μίλησε για τους βασικούς προσανατολισμούς της Επιτροπής Στίγκλιτς για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ο κ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι το σημείο στο οποίο επέμεινε η Σοσιαλιστική Διεθνής ήταν ο έλεγχος του κεφαλαίου στους "φορολογικούς παραδείσους", στις λεγόμενες off shore, αλλά και ο έλεγχος στη δυνατότητα του κεφαλαίου να "ξεγλιστρήσει" από τους εργατικούς νόμους.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε της ανάγκης να υπάρξουν κανόνες, σε διεθνές επίπεδο, ώστε να μη μπορεί κανείς να ξεφεύγει από την ρύθμιση, την εποπτεία και τον έλεγχο, προκειμένου να προστατευθούν τα βασικά δικαιώματα των πολιτών σε κάθε χώρα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

    "Αυτά δεν είναι ουτοπία", είπε χαρακτηριστικά.

    Εξ άλλου, η διεθνής διάσκεψη ολοκλήρωσε τις εργασίες της με την υιοθέτηση της "Διακήρυξης της Αθήνας για την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας και εμπορίας προσώπων".

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν διεύρυνση της "ψαλίδας" υπέρ του ΠΑΣΟΚ, είπε πως "οι πολίτες ζητούν αλλαγή πορείας, ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, ζητούν προοδευτικές απαντήσεις που θα βοηθήσουν τα δικά τους προβλήματα".

    Αυτό, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η κυβέρνηση ούτε μπορεί ούτε θέλει να το κάνει, "γι' αυτό και ο κόσμος στρέφεται όλο και περισσότερο σε εμάς, πράγμα που μεγαλώνει τη δική μας ευθύνη να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα".

    Ερωτηθείς αν θα μπορούσε η κυβέρνηση να αλλάξει την εικόνα της με αλλαγές προσώπων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως "η ανακύκλωση προσώπων δεν λύνει τα προβλήματα αυτής της κυβέρνησης".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου προέβη στις προαναφερόμενες δηλώσεις, μετά την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στη διεθνή συνδικαλιστική διάσκεψη της ΓΣΕΕ.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ημερίδα του Υπ. Εργασίας με θέμα " Ασφαλείς και Υιείς χώροι εργασίας". Ομιλία Φ.Π.Πετραλιά (09:00:00, Αθήνα).

  • Συνέδριο του Εκόνομιστ με θέμα "Καινοτομία και αξία στην Υγεία και τη Φαρμακευτική Περίθαλψη" - Χαιρετισμός Ντ. Σπέκχαρντ, Ομιλία Δ. Αβραμόπουλου στις 13:45 (09:00:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Χίλτον" ).

  • Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα "Η ώρα της ελληνικής οικονομίας" (09:30:00, Intercontinental).Ομιλία Γ. Παπανδρέου στις 20:30, Ομιλία Χρ. Φώλια στις 09:50, Ομιλία Γ. Αλογοσκούφη στις 13:30.

  • Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ.Βαληνάκης θα συναντηθεί με τον υφυπουργό ευρωπαϊκών υποθέσων της Ουγγαρίας (09:30:00, ΥΠΕΞ). Στις 16:00:00 ο κ.Βαληνάκης θα συναντηθεί με την Ευρωπαία επίτροπο για θέματα Υγείας κα Ανδρούλα Βασιλείου.

  • Παρουσία του Κ. Καραμανλή σε ημερίδα της εφημερίδας "Απογευματινή" με θέμα: «Ελλάς - Γαλλία: θεσμοί και Πολιτικές» (10:00:00, αθήνα/ξενοδοχείο "Μ. Βρετανία").Στις 10:45 θα μιλήσει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, στις 11:15 θα μιλήσει ο υπουργός Άμυνας Ευ. Μεϊμαράκης.

  • Εκδήλωση με θέμα "Συμβατική, Ανανεώσιμη και Πυρηνική Ενέργεια: Επιλογές και προκλήσεις στην εποχή των κλιματικών αλλαγών-Ενεργειακή Ασφάλεια της ΕΕ", οργανώνεται με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Νικόλαου Βακάλη (11:00:00, Παλαιά Βουλή). Χαιρετισμοί Χρ. Φώλια και Κ. Χατζηδάκη - Θα μιλήσουν ο Χρήστος Ζερεφός και οι ευρωβουλευτές Αλέχο Βιντάλ-Κουάντρας, Χάνες Σβόμποντα, Κλοντ Τουρμές και Ν. Βακάλης.

  • Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρέσβη Αντρέι Βντόβιν (11:00:00, Γραφεία ΣΥΝ ).

  • Παρουσίαση του βιβλίου της Ανδρούλας Γεωργιάδου "Καληνύχτα μωρό μου" από τον Α. Χριστοδουλίδη (12:00:00, Αθήνα/Ηρακλείτου 10 ).

  • Συνάντηση Κ. Καραμανλή με την Επίτροπο της ΕΕ Ανδρούλα Βασιλείου (12:00:00, Μέγαρο Μαξίμου).

  • Συνάντηση της Επιτρόπου της ΕΕ Ανδρούλας Βασιλείου με τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα (12:30:00, Βουλή).

  • Συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (12:30:00, Divani Caravel ).

  • Επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο (13:00:00, Αθήνα, - Άφιξη - ωρα 13:00 - Αεροδρόμιο - Υποδοχή από Κώστα Καραμανλή)- Συνάντηση με Κ. Παπούλια - Υπογραφή συμφωνιών - Δηλώσεις 16:00 - 18:00- Επίσημο δείπνο - 20:30.

  • Συνάντηση της Α. Παπαρήγα με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (15:00:00, Αθήνα/Περισσός).

  • Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου Ρασίντ Μοχάμεντ Ρασίντ (18:00:00, Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου).

  • Παρουσίαση του βιβλίου "Το Οδοιπορικό ενός Συλλέκτη" - Συλλογή Βασίλη Δ. Κορκολόπουλου. Θα μιλήσουν ο Αναστάσης Παπαληγούρας, η Μ. Λαμπράκη-Πλάκα, ο Αγγελος Δεληβορριάς και ο Βαγέλλης Χρόνης (19:00:00, Αθήνα/Μουσείο Μπενάκη).

  • Παρουσίαση του βιβλίου του Π. Τριγάζη 80 ώρες σε πύρινο κλοιό (19:00:00, Θέατρο "Αλφα", Πατησίων 27)- Θα μιλήσουν Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος και η καθηγήτρια Ελένη Πορτάλιου.

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (11η ημέρα) - 18:05:00, Κέρκυρα-Ατρόμητος

    [04] "Να προστατευτούν οι εργαζόμενοι"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κα Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί σήμερα με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στις 3μμ στα γραφεία του κόμματος.

    "Να μην επιδεινωθεί η θέση των εργαζομένων"

    Με ομιλία της Γενικής Γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα στην Σπάρτη, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 90χρονα του ΚΚΕ και στην Τρίτη Μεραρχία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος.

    Στην ομιλία της η κυρία Παπαρήγα σημείωσε ότι "τιμάμε το ΚΚΕ και την Γ΄Μεραρχία του ΔΣΕ που ανέπτυξαν πλούσια δράση στα χρόνια της κατοχής και στα κατοπινά πέτρινα χρόνια, τους μαχητές και τις μαχήτριες που εξαντλώντας και την τελευταία τους σφαίρα έπεσαν σχεδόν μέχρι ενός".

    Η περιοχή της Λακωνίας, σημείωσε "ήταν γνωστή για το γεγονός ότι διέθετε μια πολύ ισχυρή αντίδραση, ένα αντίπαλο δυνατό κι όμως δεν μπόρεσε να κάνει το "δικό της", αφού απέναντί της ορθώθηκε μια συσπειρωμένη ηρωική ικανή με καρδιά και μυαλό λαϊκή αντίσταση με ηρωικά κατορθώματα απέναντι στον Γερμανό κατακτητή και στους ντόπιους προδότες, αλλά και απέναντι στις προβοκάτσιες των Άγγλων συμμάχων , μια λαϊκή αντίσταση που είχε κληρονομήσει τα καλύτερα χαρακτηριστικά του παρελθόντος στις πιο σκληρές συγκρούσεις απέναντι στην οθωμανική κατοχή, στους κοτζαμπάσηδες, κατά της βαυαροκρατίας και κατά των μεγάλων τζακιών του Μοριά και των αστών τσιφλικάδων".

    Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι μπορεί στην καθημερινή πολιτική διαπάλη να μην είναι πάντα πρακτικό να επικαλείται κανείς ιστορικά γεγονότα αλλά "όταν μιλάμε για ιστορία, όταν γίνεται λόγος για επετείους τότε δεν μπορεί να υπάρξει λήθη και ασυλία για τη στάση που κράτησε η αστική τάξη της χώρας και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι στα χρόνια της εθνικής αντίστασης και στα μετακατοχικά επίσης χρόνια".

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι τιμώντας και γιορτάζοντας τα 90χρονα της ιστορίας του κόμματος "νιώσαμε ικανοποίηση και περηφάνια χωρίς αυταρέσκεια για το γεγονός ότι σήμερα στην Ελλάδα και στο διεθνές κίνημα υπάρχει μαρξιστικό, λενινιστικό ΚΚΕ σε ανοδική πορεία, ώριμο και ατσαλωμένο, καθώς στάθηκε στητό και όρθιο στην πιο δύσκολη φάση της σύγχρονης Ιστορίας, στη φάση του παγκόσμιου πισωγυρίσματος με τη νίκη της αντεπανάστασης".

    Η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι "η οικονομική κρίση που ξέσπασε συντονισμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία, στα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, οι συνέπειές της στην Ελλάδα μας βρήκαν ως κόμμα ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά έτοιμο να παρέμβουμε σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης", πρόσθεσε, "τα έβαλαν με τους τραπεζίτες, με τους υψηλόμισθους διευθυντές και συμβούλους των τραπεζών και τα έβαλαν με την ανικανότητα των τραπεζών να δανείζουν χωρίς επισφάλεια. Μόνο άσφαιρα πυρά βγήκαν από τα προπαγανδιστικά όπλα που διαθέτουν Σοσιαλδημοκράτες και Οπορτουνιστές. Ότι πέθανε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο διαχείρισης. Το Σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο αναγορεύεται το νέο μοντέλο διαχείρισης. Όταν μας λένε ότι πρέπει να φύγει η ΝΔ όσο γίνεται πιο γρήγορα ένα πράγμα εννοούν, να ξαναγίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ γιατί, τάχα, συνιστά την απάντηση στην αυξανόμενη ανεργία και φτώχεια και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως πάντα, είναι μια στο καρφί και μια στο πέταλο , φτερό στον άνεμο κυριολεκτικά".

    Και κατέληξε λέγοντας ότι "από την πρώτη στιγμή που τα σύννεφα της κρίσης μαζεύτηκαν δράσαμε σε δύο βασικά μέτωπα, στο μέτωπο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης με κύριο στόχο την ανάκαμψη του κινήματος της εργατικής τάξης, την ανάπτυξη κοινών δράσεων εργατοϋπαλλήλων, μικρών επιχειρηματιών, αγροτών και την κοινή τους δράση με το κίνημα της νεολαίας, των γυναικών και κάθε άλλο κίνημα που αντιστέκεται στην ιμπεριαλιστική επιδρομή".

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ σε δηλώσεις που έκανε φθάνοντας στη Σπάρτη δήλωσε ότι "η 90χρονη ιστορία του ΚΚΕ, η ηρωική δράση των κομμουνιστών και του Δημοκρατικού Στρατού εδώ στη Λακωνία δεν είναι για εμάς απλά ένα μνημείο, δεν είναι μια κορνίζα, είναι διδάγματα πάρα πολλά και παραδείγματα ούτως ώστε σήμερα να γίνουμε πιο μαχητικοί, πιο αποτελεσματικοί, ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης όπου οι εργαζόμενοι θα σηκώσουν όλα τα βάρη θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, όχι μόνο οι εργαζόμενοι να μην δουν τη θέση τους να επιδεινώνεται, αλλά και να διεκδικήσουν κατακτήσεις".

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η κ. Παπαρήγα σημείωσε πως "αυτό που βλέπω είναι ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν στην κανονική συνταγματική ημερομηνία. Θα γίνουν νωρίτερα. Τώρα πότε ο πρωθυπουργός θα θεωρήσει κατάλληλη για το κόμμα του τη στιγμή, αυτό δεν το ξέρω".

    Δεν θέλησε να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις και ερωτώμενη για το αποτέλεσμα της Εξεταστικής για την υπόθεση του Βατοπεδίου, είπε ότι "πολύ φοβάμαι αν πάρω υπόψη τις προηγούμενες επιτροπές ότι η αλήθεια θα μείνει απέξω και προπάντων δεν θα έχει ποινικές συνέπειες. Παρόλα αυτά εμείς θα διεκδικήσουμε να υπάρχει μια ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος εκεί που υπάρχουν ποινικές ευθύνες να αποδοθούν και πάντως υπάρχει πολιτική ευθύνη και ήττα των δύο κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ".

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία που έδωσαν τιμώντας το εργατικό λαϊκό τραγούδι, ντόπιοι καλλιτέχνες αλλά και έκθεση από το αρχείο του Βαγγέλη Ρογκάκου, που εκτίθεται στο κλειστό γυμναστήριο Σπάρτης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 November 2008 - 5:30:28 UTC