Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική
  • [02] Κουμουτσάκος για ΠΓΔΜ και Χάγη
  • [03] Τα βραβεία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
  • [04] Στην εντατική ο Τ.Παπαδόπουλος
  • [05] "Εμπόδια στην Εξεταστική"
  • [06] "Να μειωθούν οι φόροι"
  • [07] Προτάσεις για νέες παροχές
  • [08] "Χριστουγεννιάτο δώρο" από Μπράουν
  • [09] Αποτελέσματα στη Σούπερ Λίγκα

  • [01] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική

    Στις καταθέσεις του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου, οι οποίοι έχουν κληθεί να καταθέσουν σήμερα στρέφεται το ενδιαφέρον στην Εεξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Βατοπαιδίου.

    Να ανοίξουν οι τραπεζικού λογαριασμό όλων όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση ζήτησαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

    «Δεν υπάρχει τρόπος να υποχρεώσουμε εμείς ως Εξεταστική Επιτροπή, τον Εισαγγελέα Εφετών να ανοίξει λογαριασμούς», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, σχολιάζοντας τη διαμαρτυρία του ΠΑΣΟΚ.

    «Την περασμένη Τετάρτη, στείλαμε έγγραφο προς τον κ. Καρούτσο, με το οποίο ζητούσαμε το άνοιγμα των λογαριασμών της Μονής, των μοναχών και όλων των άμεσα εμπλεκομένων στα συμβόλαια. Το έγγραφο αναγνώστηκε στην Επιτροπή και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν με το περιεχόμενό του. Δεσμεύτηκα ότι εντός μίας εβδομάδας ο κ. Καρούτσος θα ανταποκρινόταν στο αίτημά μας. Ας δούμε πρώτα τι θα μας στείλει και μετά, εάν χρειαστεί, επανερχόμαστε», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής.

    «Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι ο ύψιστος νόμος της ανάπτυξης μιας πόλης. Δεν μπορεί να ανατραπεί με τίποτε, εκτός αν υπάρξει αδυναμία του φορέα υλοποίησης - του δήμου, ή του δημοσίου σε περίπτωση ενός σχολείου. Για να ανατρέψει πολεοδομικό σχεδιασμό κάποιος, πρέπει να αισθάνεται πάρα πολύ ισχυρός».

    Ο Αντιδήμαρχος Καλαμαριάς, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, διηγήθηκε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, το ιστορικό μιας έκτασης 19,5 στρεμμάτων στο κέντρο της συνοικίας, προοριζόμενης για τη δημιουργία σχολείων, δρόμων και χώρων πρασίνου και στάθμευσης - και παραχωρούμενης τελικά στην Μονή Βατοπεδίου, αισθητά υποτιμολογημένης, κατά την εκτίμησή του.

    Με απόφασή του το 2000, ο Εθνικός Οργανισμός Καπνού, παραχωρούσε την έκταση στο δήμο Καλαμαριάς.'' Όμως ο δήμος ολιγώρησε και δεν προχώρησε σε πράξεις παραχώρησης, είτε γιατί θεωρούσε ότι έχει μπροστά του ένα αξιόπιστο κράτος, είτε γιατί θεωρούσαμε αυτό δικό μας και προσπαθούσαμε να σώσουμε άλλα οικόπεδα πολύ σημαντικά, που ήταν σε ιδιώτες.''

    Η είδηση της μεταβίβασης της έκτασης, «έπεσε σαν κεραυνός τον Σεπτέμβριο του 2008». Προηγούμενα, το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών είχε ζητήσει στοιχεία για το ακίνητο, ''χωρίς να διευκρινίσει την αιτία, η οποία δεν αναζητήθηκε. Κανείς δεν επικοινώνησε με τον δήμο, δεν ενημέρωσε''.

    Κατά τον μάρτυρα, η έκταση υποτιμολογήθηκε από το ΣΟΕ. Δεδομένου ότι η περιοχή είναι από τις ακριβότερες της Θεσσαλονίκης, εντασσόμενη στο σχέδιο πόλεως και με μέσο όρο τις 4000 ευρώ το μέτρο, η αντικειμενική της αξία ως αντιπαροχή, φθάνει τα 13 εκ. ευρώ. Παραμένοντας εκτός σχεδίου, μπορεί να φιλοξενήσει ένα πολυκατάστημα 2000 τετραγωνικών με 8 στρέμματα περιβάλλοντα χώρο. «Δηλώνω κατηγορηματικά ότι η εμπορική αξία αυτού του οικοπέδου δεν μπορεί να είναι κάτω από 10 εκ.. Η εκτίμηση του ΣΟΕ στα 3 εκ. ευρώ, είναι χαριστική» ανέφερε ο κος Σαρηγιάννης.

    Τέλος, ο αντιδήμαρχος Καλαμαριάς, εντόπισε και μία παρανομία στην όλη διαδικασία: Βάσει του ν. 1018/1971, «για εκποίηση, δωρεά, παραχώρηση ή μίσθωση πέραν των 5 ετών εκτάσεων γης από ΝΠΔΔ, με κτίσματα ή χωρίς, απαιτείται η προηγούμενη γνώμη των πολεοδομικών υπηρεσιών των αρμοδίων για την μελέτη, ή επέκταση των σχεδίων πόλεων και οικισμών». Τέτοια γνώμη δεν ζητήθηκε.

    «Υπάρχει και προεδρικό διάταγμα, που επιτρέπει την ανταλλαγή ή εκποίηση μιας έκτασης χωρίς διαγωνισμό, μόνον όταν υπάρχει παρακείμενο οικόπεδο ή κτήριο ίδιων συμφερόντων» συμπλήρωσε και ο Γ. Δριβελέγκας (ΠΑΣΟΚ). «Έχει η Μονή Βατοπεδίου παρακείμενο συμφέρον;» ρώτησε τον μάρτυρα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντας αρνητική απάντηση.

    «Ο κος νομάρχης, το 2006 δήλωνε παντελή άγνοια, αλλά εγνώριζε τα πάντα. Είναι μαχητικός, μαχητικότατος. Ήμουν στην ομάδα του και στην ίδια παράταξη, αλλά στο θέμα αυτό ολιγώρησε και δεν μπορώ να καταλάβω, ή να εξηγήσω τους λόγους», τόνισε ο πρώην δήμαρχος Μίκρας Νικόλαος Πανέρης, ενώπιον της Εξεταστικής.

    Σύμφωνα με τον μάρτυρα, η τοπική αυτοδιοίκηση στη Μίκρα, αντιλαμβάνεται το καλοκαίρι του 2006, πως κυκλοφορούν κάποιοι εργολάβοι με συμβόλαια από τη Μονή Βατοπεδίου, για οικόπεδα που ανήκαν στο Δημόσιο. «Κάποιοι είδαν και κάτι μοναχούς να περιφέρονται στα οικόπεδα αυτά, λέγοντας ότι πουλάνε παναγίτσες και κομποσχοίνια» ανέφερε ο μάρτυς. Τον Ιούλιο του 2006, ο δήμαρχος κος Γκουστίλης επισκέφθηκε τη Μονή Βατοπεδίου και - όπως μας είπε ο ίδιος - ο Ηγούμενος Εφραίμ τον καθησύχασε λέγοντας πως «εγώ μβ εσάς δεν έχω τίποτα - εγώ απβ το κράτος θα τα πάρω»?»

    Η παράταξη του κου Πανέρη επισκέπτεται τον Π. Ψωμιάδη για ενημέρωση και ο τελευταίος δηλώνει πως δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα. «Αφήστε το θέμα να το δούμε μετά τις δημοτικές εκλογές» τους λέει ο νομάρχης.

    Η κοινωνία της Μίκρας θορυβείται ακόμα περισσότερο μετά τις εκλογές, όταν πλέον αποδεικνύεται πως έχουν εκχωρηθεί 50 οικόπεδα στη Μονή Βατοπεδίου. Κανονίζεται δεύτερη επίσκεψη στη Νομαρχία, ολόκληρου του δημοτικού συμβουλίου, όπου ο κος Ψωμιάδης δηλώνει και πάλι «παντελή άγνοια». Ακούγοντας τους επισκέπτες του, λέει πως «το δίκαιο είναι με το μέρος σας, αλλά νομικά είναι με το κράτος, αφού τα οικόπεδα αυτά, έχουν πλέον μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο». Στη συνάντηση είναι παρών και ο διευθυντής Πολιτικής Γης της νομαρχίας Θεσσαλονίκης Ανδρέας Βόλης, ο οποίος είχε ήδη παραχωρήσει τις γαίες αυτές στην ΚΕΔ, τον Απρίλιο του 2006. Εν κατακλείδι, ο νομάρχης λέει στην αντιπροσωπεία, «κάντε ό,τι θέλετε, θα είμαι στο πλευρό σας».

    Η εξέλιξη κορυφώνεται το 2007, όταν το υπουργείο Υγείας αναζητά χώρο για δύο νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη. «Μετά από δυο μήνες, πληροφορούμαστε ότι, δεν έφταναν τα 50 οικόπεδα που μας πήραν, μας έπαιρναν και άλλα 630 στρέμματα εκτός σχεδίου και άλλα 22 εντός σχεδίου». Καθώς η παράταξη του μάρτυρα, διαφωνούσε στη χωροθέτηση του νοσοκομείου, στις 27/2/2007, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑΝΟΜ, Χάρης Λαμπρόπουλος τηλεφωνεί από τα γραφεία της ΝΔ στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΕΔ, Κ. Γκράτσιο, ζητώντας για τα νοσοκομεία, ένα τμήμα των 630 στρεμμάτων:

    «Αυτά έχουν μεταβιβαστεί στη Μονή Βατοπεδίουββ απάντησε ο κος Γκράτσιος. Όμως η μεταβίβαση έγινε μετά το τηλεφώνημα?»

    Όταν πλέον εμφανίστηκαν οι μπουλντόζες στη Μίκρα, κινητοποιήθηκαν όλοι. «Στην πρώτη συγκέντρωση, χλιαρή μεν, αλλά κινητοποίηση δε, παρευρέθη και χαιρέτησε και ο κος Νομάρχης, ο οποίος ζήτησε δημόσια συγγνώμη για την ολιγωρία της νομαρχίας»

    Ερωτηθείς εάν είχε ο ίδιος ενημερώσει κάποιους βουλευτές της αντιπολίτευσης για την υπόθεση, ο μάρτυς απάντησε αρνητικά: «Το εγνώριζαν στο νομό Θεσσαλονίκης οι πάντες, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Όλοι το γνώριζαν. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη».

    [02] Κουμουτσάκος για ΠΓΔΜ και Χάγη

    Ως Έλληνας ad hoc Δικαστής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μετά την πρόσφατη προσφυγή της ΠΓΔΜ ορίσθηκε ο διεθνούς φήμης Έλληνας καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και ακαδημαϊκός Εμμανουήλ Ρούκουνας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος.

    Ως Agent (αντίκλητος) της Ελλάδας ορίσθηκαν ο πρέσβης Γεώργιος Σαββαΐδης, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ολλανδία Κωνσταντίνος Ράλλης (ΠΥΑ') και η Νομική Σύμβουλος στο υπουργείο Εξωτερικών Μαρία Τελαλιάν.

    Επίσης, όπως αναφέρει στη σχετική δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος, αποφασίστηκε η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με διεθνή ομάδα νομικών συμβούλων και καθηγητών εγνωσμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού, εξειδικευμένων στο Διεθνές Δίκαιο με πλούσια εμπειρία στο χειρισμό υποθέσεων ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    Τέλος, στο υπουργείο Εξωτερικών συγκροτήθηκαν δύο ομάδες μελέτης και στήριξης των νομικών και ιστορικών πτυχών του ζητήματος, αντιστοίχως.

    "Η υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη επικοινώνησε με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις αυτές της ελληνικής κυβέρνησης. Θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση και των λοιπών πολιτικών κομμάτων", καταλήγει η δήλωση του κ. Κουμουτσάκου.

    [03] Τα βραβεία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

    Η ασπρόμαυρη ταινία διάρκειας μόλις 70 λεπτών με τίτλο «Εκεί πέρα» του 35χρονου Ιρανού Αμπντολρεζά Καχανί είναι η «μεγάλη νικήτρια» του 49ου Φεστιβαλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής.

    Η ταινία «Εκεί πέρα» κρίθηκε ως καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους και έλαβε τον Χρυσό Αλέξανδρο που συνοδεύεται με το χρηματικό έπαθλο των 37.000 ευρώ.

    Το Ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής και τον Αργυρό Αλέξανδρο που συνοδέυεται από το χρηματικό έπαθλο των 22.000 ευρώ έλαβε η ταινία του Ανντριάν Σιταρού (συμπαραγωγή Ρουμανίας - Γαλλίας) με τίτλο «Κυριακάτικο ψάρεμα».

    Το βραβείο σκηνοθεσίας έλαβε η σκηνοθέτης Σελίνα Μούργκα από την Αργεντινή για την ταινίας της «Μια εβδομάδα μόνοι».

    Το βραβείο σεναρίου έλαβε ο αυστραλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας «Τρία τυφλά ποντίκια».

    Το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού έλαβαν εξ ημισείας οι Ιωάννα Φλόρα και Μαρία Ντινουλέσκου από τη Ρουμανία για τη συμμετοχή τους στην ταινία «Κυριακάτικο Ψάρεμα».

    Το βραβείο Καλύτερου ηθοποιού δόθηκε εξ ημισείας τους Σιντ Λουκέρο και Εμίλιο Γκαρσία για τη συμμετοχή τους στην ταινία «Ο τρόφιμος» από τις Φιλιππίνες.

    Βραβείο καλλιτεχνικού επιτεύγματος δόθηκε στο σκηνοθέτ6η Σάμπολτς Τολνάι για την ταινία «Η κλεψύδρα» .

    Ειδική μνεία δόθηκε στο σκηνοθέτη Ντιαστέμ από τη Γαλλία για την ταινία «Ο θόρυβος των άλλων γύρω μας»

    Το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «ανθρώπινες αξίες» που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 15.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία «Τέζα» του Χαϊλέ Γκερίμα από τη Γερμανία με το σκεπτικό ότι «η ταινία με τρυφερότητα και χιούμορ, με σκηνοθετική ευρηματικότητα και έξοχες ερμηνείες των νεαρών ερασιτεχνών πρωταγωνιστών της, προάγει το αίτημα της ανθρώπινης ζεστασιάς και επικοινωνίας»

    Το βραβείο «Γυναίκα και Ισότητα Ευκαιριών» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 5.500 ευρώ , απονεμήθηκε στην ταινία «Χιόνι» της Αΐντα Μπέγκιτς (συμπαραγωγη από τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Γερμανία, Γαλλία, Ιράν) με το σκεπτικό ότι «η ταινία αναδεικνύει τις ανισότητες που υπάρχουν σε βάρος των γυναικών και ιδιαίτερα των κοριτσιών σε πολλές εκφράσεις της καθημερινής ζωής. Αναδεικνύει ακόμη την βιαιότητα που υφίστανται οι γυναίκες σε περιόδους πολέμου και τις συνέπειες σε βάρος τους»

    Το βραβείο «Καθημερινότητα: Υπέρβαση ή Συμφιλίωση» του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 15.000 ευρώ απονεμήθηκε στην ταινία «Αποχωρισμός» της Ναντίτα Ντας από την Ινδία.

    Το βραβείο «Το σινεμά και η πόλη» τέλος που θεσμοθέτησε από φέτος ο Δήμος Θεσσαλονίκης και συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ απονέμεται στην τανία «Για το χρόνο και την πόλη» του Τέρενς Ντέιβις από τη Μ.Βρετανία .

    [04] Στην εντατική ο Τ.Παπαδόπουλος

    Με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια μεταφέρθηκε από ιδιωτική κλινική στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν.

    Στον Τάσσο Παπαδόπουλο χορηγήθηκε η ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή και η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε βελτίωση. Το ενδεχόμενο μετάβασής του στο εξωτερικό για εξειδικευμένες εξετάσεις θα επανεκτιμηθεί.

    [05] "Εμπόδια στην Εξεταστική"

    Με τον Ρώσο Πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Αντρέι Βαλεντίνοβιτς Βντόβιν θα συναντηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κ. Αλέξης Τσίπρας, στις 11:00 π.μ., στα γραφεία του κόμματος.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει σήμερα εκδήλωση με θέμα: «Παγκόσμια κρίση - Η επιστροφή του ΜΑΡΞ - Επιστροφή στο μέλλον», η οποία θα γίνει στις 7μμ, στο θέατρο Γκλόρια. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Κ. Βεργόπουλος (καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο), Γ. Δραγασάκης (οικονομολόγος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) και Ε. Μπιτσάκη (επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).

    "Βάζουν εμπόδια"

    Τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέκος Αλαβάνος ότι βάζουν εμπόδια στη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και είπε χαρακτηριστικά ότι «διακωμωδούν» και «εξευτελίζουν» τη διαδικασία όταν δεν τους είναι χρήσιμη.

    Ο κ. Αλαβάνος μίλησε σε συγκέντρωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ κι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εικόνα που δίνουν σήμερα το Αγιον Ορος και η Θεσσαλονίκη, με την εμπλοκή προσώπων στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

    «Κάνουν το Αγιον Ορος να έχει μια εικόνα σαν να είναι Σόδομα και Γόμορα του σημερινού καπιταλισμού, από οίκος του θεού σε οίκο εμπορίου. Βλέπουμε τον εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης να έχει ως εξομολόγο τον αρχιυπεύθυνο του σκανδάλου, τον επικεφαλής της Μονής Βατοπεδίου. Και βλέπουμε τους μεγαλοεργολάβους, που είναι μπλεγμένοι στο σκάνδαλο των ανταλλαγών, να έχουν ως εξομολόγο τον εκπρόσωπο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί αυτή η εικόνα, γιατί αυτή η παρακμή», αναρωτήθηκε ο κ. Αλαβάνος.

    Με αφορμή το πρόβλημα των φυλακών και τα αιτήματα των κρατουμένων σε αυτές, ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε: «Ανοίξτε τις πόρτες των Φυλακών, να βγουν οι κρατούμενοι εκείνοι οι οποίοι μπορούν, με την κοινωνική στήριξη, να σταθούν, ειδικά οι νέοι και οι ανήλικοι. Αφήστε ανοιχτές τις πόρτες να μπει μέσα ο Εφραίμ και η παρέα του, από τη Θεσσαλονίκη και από τις άλλες περιοχές, οι οποίοι δυναστεύουν τη χώρα».

    Για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι δεν της αξίζει αυτή τη τύχη. «Κι αν κατάφερε να γίνει συμπρωτεύουσα επί Ν.Δ. η Θεσσαλονίκη, έγινε συμπρωτεύουσα στα θέματα των σκανδάλων, της διαφθοράς και του τέλματος που υπάρχει στη χώρα μας», τόνισε και παρατήρησε: «Αντί να υπάρχει στην πόλη μια συμμαχία για την ανάπτυξη και την πρόοδο, βλέπουμε μια συμμαχία εκβιαστών, εκβιαζομένων, εργολάβων, πολιτευτών του δικομματισμού, παπάδων που ξεφτιλίζουν το Ευαγγέλιο, μοναχών γιάπηδων, οφ σορ εταιριών, εφοπλιστών. Αυτή είναι η δική τους Θεσσαλονίκη. Είναι μια Θεσσαλονίκη και μια Μακεδονία που την κάνουν κατ΄εικόνα και καθ΄ομοίωση τους. Τίποτε δεν έμεινε όρθιο».

    Για την κυβέρνηση της Ν.Δ. ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «η κατάρρευση της είναι χωρίς επιστροφή», ενώ για το ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως η παλιά συνταγή της επαναφοράς του για μια ακόμη φορά στην εξουσία δεν μπορεί να είναι η απάντηση.

    Η λύση είναι Αριστερά, σημείωσε και δήλωσε πως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν θα γίνει κόμμα θεατής, ή κόμμα που ενδιαφέρεται για τις καρέκλες της εξουσίας, δεν θα γίνει «τσόντα» του δικομματισμού, ούτε κόμμα των γραφείων. Επισήμανε, ακόμα, ότι «κάνουν λάθος» όσοι νομίζουν ότι πέρασε η «χρυσή περίοδος» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, διότι το μήνυμα του είναι ισχυρό. Δίνει αγώνες και φέρνει αποτελέσματα.

    Στους πολίτες που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο και ζητούν συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥ.ΡΙΖ.Α για να φύγει η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνέστησε στα μέλη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α να μην στέκονται απέναντί τους σαν εισαγγελείς. Να συζητούν μαζί τους, να τους εξηγούν ότι έκαναν το πρώτο βήμα κατανοώντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει απάντηση από το δικομματισμό και να τους καλούν στους αγώνες με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

    Ασκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ διότι αρνήθηκε να ψηφίσει πρόταση νόμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για διάκριση των ρόλων του Κράτους και της Εκκλησίας, στο πλαίσιο του Συντάγματος.

    Σε ότι αφορά τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης παρατήρησε πως ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σερβίρει «μπαγιάτικο πιάτο» μέτρων που εφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ και απέτυχαν. Για το ΠΑΣΟΚ που έχει ταχθεί υπέρ του σχεδίου του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν είπε ότι στην ουσία είναι το ίδιο με τα μέτρα της κυβέρνησης και ότι στη Βρετανία το σχέδιο Μπράουν δεν έφερε αποτελέσματα.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξε τηλεφωνική παρέμβαση από γυναίκα κρατούμενη στις Φυλακές Διαβατών. Η φωνή της ακούστηκε από τα ηχεία και η κρατούμενη αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις Φυλακές και τα αιτήματα τους, ενώ ευχαρίστησε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α για τη συμπαράσταση.

    «Οσο υπάρχουν άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους στα κολαστήρια και τα «εξπρές του μεσονυχτίου» των Φυλακών, θα είμαστε δίπλα τους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

    [06] "Να μειωθούν οι φόροι"

    Με το Προεδρείο της Ένωσης Εισαγγελέων θα συναντηθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Γ. Καρατζαφέρης, στις 12 το μεσημέρι.

    "Να μειωθεί ο ΦΠΑ"

    "Μείωσε τον ΦΠΑ ο Μπράουν στην Αγγλία, κατά 2,5%, όταν στην Ελλάδα το μόνο που μειώνεται είναι το εισόδημα των πολιτών", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ. και προσθέτει: "Ας το καταλάβει η Κυβέρνηση, ότι μόνο αν ακούσει τη φωνή της λογικής θα ανακουφίσει τη χειμάζουσα αγορά. Φωνή της λογικής είναι και η μείωση του ΦΠΑ που θα αναστήσει τη νεκρή αγορά. Στην Αγγλία το υλοποιούν, στην Κυβέρνηση δεν ακούν;"

    Σχολιάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλία, ο ΛΑ.Ο.Σ. σημείωσε: "Ο κάμπος αναστενάζει και ο Καραμανλής ακόμα τάζει. Εάν έδινε στους αγρότες το 1/4 από όσα έδωσε στους τραπεζίτες, θα είχαν λυθεί όλα τα προβλήματά τους σε όλη την Περιφέρεια".

    Σχόλιο του κόμματος για τις δημοσκοπήσεις αναφέρει ότι "οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το χαμηλό βαρομετρικό που επικρατεί στο Μαξίμου. Η ραγδαία επιδείνωση στην κατάσταση της ΝΔ μεγιστοποιεί τα αδιέξοδα του κ. Καραμανλή".

    "Τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη η μείωση των φόρων είναι μονόδρομος, η κυβέρνηση Καραμανλή αμετροεπώς αυξάνει κατά 7 δις τους φόρους για το 2009", τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. αναφερόμενος στον προϋπολογισμό.

    [07] Προτάσεις για νέες παροχές

    Το "πράσινο φως" των Βρυξελλών αναμένει η κυβέρνηση για νέο πακέτο παροχών προς στους ασθενέστερους, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας κ.Γ.Αλογοσκούφης μιλώντας στη ΝΕΤ, τονίζοντας ότι υπάρχουν πλέον αυξημένες πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο.

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει στις 26 Νοεμβρίου προτάσεις που της έχει ζητήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εν όψει του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Δεν αποκλείεται εκεί να υπάρξουν κάποιες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και εμείς προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε» σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας.

    «Αν υπάρξει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι παραπάνω, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα κάνουμε κάτι παραπάνω. Είτε θα φέρουμε μπροστά κάποιες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών που έχουμε προγραμματίσει μετά το 2010 ή θα ενισχύσουμε κάποια άλλα στοιχεία του προϋπολογισμού που απευθύνονται είτε στην ανάπτυξη είτε στην κοινωνική συνοχή», τόνισε.

    Αυξήσεις της τάξης του 3,5% στους μισθούς του δημοσίου τομέα και περίπου 4% στις συντάξεις, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για το 2009 που κατατέθηκεστη βουλή. Επίσης, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξη 2,7%, ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στο 3%, η ανεργία θα κυμανθεί στο 7,5%, ενώ το έλλειμμα θα φτάσει στο 2,5%.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε ότι το 2009 δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, ούτε ο ΦΠΑ, αλλά ούτε και οι συντελεστές του ενιαίου τέλους ακινήτων. Ο κ. Αλογοσκούφης ανήγγειλε επίσης ότι θα δοθεί έμφαση στη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων και για το λόγο αυτό θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, μέσω του Ταμείου κατά της Φτώχειας.

    Δηλώσεις Μπαρόζο

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ανακοίνωσε ότι το συνολικό ποσό του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης που πρόκειται να παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη δεν θα είναι κάτω από το 1% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Θα υποβάλουμε προτάσεις την Τετάρτη, όμως σίγουρα δεν θα είναι κάτω από τον αριθμό αυτό", είπε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη που παραχώρησε στον πορτογαλικό τηλεοπτικό σταθμό SIC.

    "Δεν θέλω ακόμη να αναφέρω συγκεκριμένο αριθμό διότι εργαζόμαστε ακόμη για την προετοιμασία αυτού του πακέτου" των μέτρων, πρόσθεσε.

    Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Μίχαελ Γκλος, είχε δηλώσει ότι το σχέδιο θα είναι ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το 1% του ΑΕΠ κάθε κράτους μέλους της ΕΕ.

    "Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνέστησε σε όσες χώρες έχουν το περιθώριο να τονώσουν τη ζήτηση και τις επενδύσεις μέσω των δαπανών και των δημοσίων επενδύσεων και αυτό θα πράξουμε", εξήγησε ο Μπαρόζο.

    [08] "Χριστουγεννιάτο δώρο" από Μπράουν

    Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν πρόκειται να κάνει "χριστουγεννιάτικο δώρο" στους βρετανούς καταναλωτές και μάλιστα σήμερα Δευτέρα καθώς αναμένεται να μειώσει τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (VAT) σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση, αναφέρουν δημοσιεύματα.

    Ο φόρος κατανάλωσης αναμένεται να μειωθεί από το 17.5% στο 15%, στο πλαίσιο ενός

    πακέτου οικονομικής ενίσχυσης, το οποίο θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας, Αλιστερ Ντάρλινγκ.

    Αυτή η μείωση στον ΦΠΑ αναμένεται ότι θα κοστίσει στην κυβέρνηση περίπου 12.5 δισεκατομμύρια δολάρια (18.5 δισεκατομμύρια δολάρια).

    Αναμένονται επίσης και μειώσεις φόρων για τους οικονομικά ασθενέστερους και φοροελαφρύνσεις για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Οι Συντηρητικοί απορρίπτουν το σχέδιο αυτό ως επαχθές, ριψοκίνδυνο και απίθανο να λειτουργήσει. «Πράγματι έχω σοβαρή ανησυχία για μία κυβέρνηση που προχωρά τώρα σε όργιο δανεισμού, το οποίο αργότερα θα οδηγήσει σε υψηλούς φόρους», δήλωσε στο BBC ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον.

    [09] Αποτελέσματα στη Σούπερ Λίγκα

    Ισόπαλος 1-1 έληξε ο αγώνας της 11ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα, ανάμεσα στον ΟΦΗ και την ΑΕΚ στο Παγκρήτειο. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Ταραλίδη στο 75', έμειναν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ρουμπάκη στο 84' και οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν με τον Καφέ στο 88'.

    Μόνος στη δεύτερη θέση της Σούπερ Λίγκα είναι ο ΠΑΟΚ, μετά την ολοκλήρωση της 11ης ημέρας. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» επικράτησε στην Τούμπα 1-0 της Λάρισας, χάρη σε γκολ του Μπακαγιόκο στο 74΄, και έφτασε τους 22 βαθμούς, τέσσερις λιγότερους από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

    Βαθμούς και εντυπώσεις μοιράσθηκαν η Ξάνθη και ο Αρης, καθώς σε αναμέτρηση που έγινε στα «Πηγάδια», η ομάδα της ακριτικής πόλης παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στους Θεσσαλονικείς. Ηταν ένας αγώνας με πρωταγωνιστές τους δύο τερματοφύλακες, καθώς Γκσπούρνινγκ και Σηφάκης κράτησαν το σκορ στα επίπεδα του 1-1, που διαμόρφωσαν οι Κάλβο (22`) και Αγκάλι (54`).

    Με «χατ-τρικ» του Τσέζαρεκ (8', 33', 38') ο Αστέρας νίκησε 3-1 τον Εργοτέλη στην Τρίπολη. Το μοναδικό γκολ των φιλοξενούμενων σημείωσε ο Ορφανός στο 43'.

    Επιστροφή στις νίκες μετά από ένα μήνα για τον Πανιώνιο. Η ομάδα του Τάκη Λεμονή επικράτησε 1-0 του Λεβαδειακού στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, χάρη στο τέρμα του Μπάρκογλου στο 18ο λεπτό της αναμέτρησης.

    Στα ματς του Σαββάτου: Ακόμη ένα βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα, έκανε ο Ολυμπιακός, καθώς επικράτησε στο «Καυτανζόγλειο» του Ηρακλή με 3-0, χάρη στα τέρματα των Τζόρτζεβιτς (34`), Μπελούτσι (38`) και Ντουντού (82`).

    Χωρίς να εντυπωσιάσει και με αρκετές αλλαγές στην σύνθεση του, ο Παναθηναϊκός επικράτησε 3-0 του Θρασύβουλου στο ΟΑΚΑ και μετά από 11 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα, παραμένει επτά βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Τα τέρματα για τους «πράσινους», που την Τετάρτη θα αντιμετωπίσουν στο Μιλάνο για το τσάμπιονς λιγκ την Ιντερ, πέτυχαν ο Αντρέας Ιβανσιτς στο 7ο λεπτό και ο Πετρόπουλος (54` και 56`).

    Πολύ σημαντικό «διπλό» πήρε ο Πανθρακικός επί του Πανσερραϊκού. Η ομάδα της Κομοτηνής, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 48΄ από το γκολ του Καλί, απάντησε με τους Ριέρα (49΄) και Ντιαλό (66΄) και με 2-1 πήρε τη σημαντική νίκη. Οι Σερραίοι είχαν δύο δοκάρια σε σουτ των Καλί και Αμπουμπακάρι, ενώ τους ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Μπανγκούρα στο 62΄ (υποδείχθηκε κακώς οφσάιντ).

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 11ης αγωνιστικής:

    Πανσερραϊκός-Πανθρακικός 1-2

    (48` Καλί - 49` Ριέρα, 66` Ντιαλό)

    Παναθηναϊκός-Θρασύβουλος 3-0

    (7` Ιβανσιτς, 54`, 56` Πετρόπουλος)

    Ηρακλής-Ολυμπιακός 0-3

    (34` Τζόρτζεβιτς, 38` Μπελούτσι, 82` Ντουντού)

    Αστέρας Τρίπολης-Εργοτέλης 3-1

    (8', 34', 38' Τσέζαρεκ - 43' Ορφανός)

    Πανιώνιος-Λεβαδειακός 1-0

    (18' Μπάρκογλου)

    ΟΦΗ-ΑΕΚ 1-1

    (75΄ Ταραλίδης - 88΄ Καφές)

    ΠΑΟΚ-Λάρισα 1-0

    (Μπακαγιόκο 74΄)

    Ξάνθη-Αρης 1-1

    (Αγκάλι 54΄ - Κάλβο 22΄)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 11 αγώνες)

    1. Ολυμπιακός 26

    2. ΠΑΟΚ 22

    . Ξάνθη 20

    4. Παναθηναϊκός 19

    5. ΑΕΚ 16

    6. Εργοτέλης 15

    . Πανθρακικός 15

    8. Άρης 15

    . Πανιώνιος 14

    10. Λάρισα 13

    11. Αστέρας Τρίπολης 12

    . Λεβαδειακός 12

    13. Ηρακλής 11

    14. Πανσερραϊκός 9

    15. ΟΦΗ 8

    16. Θρασύβουλος 7


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 November 2008 - 7:30:36 UTC