Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κριτική Αν. Βγενόπουλου
  • [02] "Να ξανακληθούν Εφραίμ - Αρσένιος"
  • [03] Στελέχωση νοσοκομείων

  • [01] Κριτική Αν. Βγενόπουλου

    Εντονή κριτική για το σχέδιο στήριξης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών αλλά και γενικότερα για την οικονομική πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση άσκησε ο αντιπρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος, μιλώντας στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας».

    Τα πρώτα μηνύματα από την διαχείριση του σχεδίου στήριξης των τραπεζών είναι απογοητευτικά ανέφερε ο κ.Βγενόπουλος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μέτρα στήριξης ορισμένων μόνον τραπεζών για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και όχι για μέτρα στήριξης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και γενικότερα της ρευστότητας των τραπεζών. Εχουν γίνει εγκλήματα αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα της χώρας τα οποία θα τα δούμε καθώς προχωράμε ανέφερε ο Ανδρέας Βγενόπουλος, επισημαίνοντας ότι και οι τράπεζες που θα κάνουν χρήση των μέτρων θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα στο μέλλον.

    Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή ο κ.Βγενόπουλος είπε ότι είναι διαχειριστικός χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη διεθνή κρίση και αντιαναπτυξιακός, ενώ μιλώντας για τα ελληνικά ομόλογα και τα spread στις διεθνές αγορές είπε χαρακτηριστικά: "ξεφεύγουμε επικίνδυνα προς τον Τρίτο κόσμο".

    Επίσης, ο κ.Βγενόπουλος κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη ότι είναι εγκλωβισμένος, όσον αφορά τις αποφάσεις του, με τις διαδικασίες εγκρίσεων της ΕΕ χωρίς να μπορεί να αναλάβει αποφάσεις με τόλμη. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ακούγοντας ξύλινο λόγο, χωρίς τόλμη και φαντασία ανέφερε ο κ.Βγενόπουλος, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαία η δημιουργία κλίματος συναίνεσης στην πολιτική που θα μεταφερθεί και στην κοινωνία.

    Ο κ.Βγενόπουλος, επισήμανε ότι σε όλες τις εταιρίες του ομίλου της MIG υπάρχει διάθεση μείωσης του περιθωρίου του κέρδους και η πρόσκληση αυτή απευθύνεται γενικευμένα σε όλους.

    [02] "Να ξανακληθούν Εφραίμ - Αρσένιος"

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη σημερινή συνεδρίασή της αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει να επανακληθούν από την Εξεταστική Επιτροπή οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος και να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κ.Αλαβάνος αφού χαρακτήρισε την χθεσινή παρουσία στη Βουλή των κ.κ. Εφραιμ και Αρσένιου ως μεγάλη πρόκληση στον κοινοβουλευτισμό, πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν υπακούσουν θα πρέπει να ζητηθεί η βίαιη προσαγωγή τους στην Εξεταστική Επιτροπή κι αν εξακολουθήσουν να αρνούνται να τους ασκηθεί δίωξη για ψευδομαρτυρία,σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ελπίδα το αίτημα του κόμματός του να υποστηριχθεί και από τα άλλα κόμματα.

    "Σημαντικές οι σχέσεις με τη Ρωσία"

    Την ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλους τους τομείς, που "για τον Συνασπισμό οι σχέσεις αυτές είναι βασική συνιστώσα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που θέλουμε για τη χώρα", υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα κ. Βαλεντίνοβιτς Βντόβιν.

    Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι εξέφρασε στον κ. Βντόβιν την εκτίμησή του για τη σταθερή θέση της Ρωσίας υπέρ της λύσης του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι με τον Ρώσο πρέσβη συζήτησε σειρά διεθνών προβλημάτων και την ανάγκη επίλυσής τους με βάση το διεθνές δίκαιο και όχι με προσφυγή σε πόλεμο. Ειδικότερα, πρόσθεσε, μας απασχόλησαν οι κίνδυνοι από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας». Η δική μας σταθερή θέση, είπε, είναι όχι μόνο κατά της διεύρυνσης, αλλά υπέρ της κατάργησης του ΝΑΤΟ.

    [03] Στελέχωση νοσοκομείων

    Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου) έδωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία για τη νόσο, υπάρχει αύξηση νέων μολύνσεων από τον ιό HIV, φαινόμενο που καταγράφεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα.

    Ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν τα προγράμματα πρόληψης και εξέφρασε τον προβληματισμό του, καθώς διαπιστώνεται ότι κάθε χρόνο μειώνεται η ενίσχυση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    "Το AIDS δεν είναι ένας εφιάλτης που πέρασε, δεν είναι κάτι που πρέπει να το βάλουμε στο πίσω μέρος του υποσυνείδητου. Παραμένει τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο μία απειλή για τη δημόσια υγεία εφβ όσον επικρατήσει ο εφησυχασμός", είπε ο υπουργός και ανακοίνωσε τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την πρόληψη και την καταπολέμηση του ιού, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Παράλληλα, παρουσιάστηκε η φετινή εκστρατεία πρόληψης και ενημέρωσης κατά του AIDS.

    Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του για το θέμα των προμηθειών επανέλαβε ότι αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο τα νοσοκομεία θα προμηθεύονται υλικό, τεχνολογία και φάρμακα, κάτι το οποίο προβληματίζει ορισμένους στο χώρο της υγείας. "Αυτοί οι περίεργοι τύποι που πήγαιναν στα νοσοκομεία και δήλωναν προμηθευτές, τελείωσαν", είπε και επανέλαβε ότι όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας θα εξοικονομούνται τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

    Οσον αφορά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόθεση του υπουργείου Υγείας να τιμολογεί το ίδιο τα φάρμακα και όχι το υπουργείο Ανάπτυξης, είπε ότι "δεν ήρθαμε να διαχειριστούμε βολεμένες καταστάσεις", στέλλοντας σαφές μήνυμα προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων και τους φαρμακοβιομηχάνους ορισμένοι εκ των οποίων οπως φάνηκε και από τη χθεσινή ημερίδα του Economist, προβληματίζονται με την εξέλιξη αυτή.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει προκύψει με τον ΟΠΑΔ εξήγησε ότι τα χρήματα που απαιτούνται για την εξόφληση γιατρών και φαρμακοποιών έχουν δοθεί και επισήμανε ότι το ΕΣΥ, παρά τα προβλήματά του, "καλά κρατεί".

    Μιλώντας για τις προσλήψεις είπε ότι αναμένεται να στελεχώσουν τα νοσοκομεία 5.000 νέοι νοσηλευτές μέσα στο 2009, ενώ παρουσίασε στοιχεία από το ΕΚΕΠΥ που δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία.

    Οσον αφορά τα απογευματινά ιατρεία, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να κλείσουν.

    Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε άσκοπες και ατυχείς τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στη χθεσινή ημερίδα του Economist οι οποίες αφορούσαν τα χρέη των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.

    Χθες, ο Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρτ στην ομιλία του είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: "Με άλλους πρεσβευτές προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να βρει μια ταχεία λύση σε αυτό το πρόβλημα".

    Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι αν οι αμερικανικές εταιρίες που εκπροσωπούσε στην ομιλία του τον είχαν ενημερώσει σωστά, θα γνώριζαν ότι το θέμα ήδη διευθετείται.

    Η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, επιλύει τα θέματα με τον καλύτερο τρόπο και δεν δέχεται οδηγίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 November 2008 - 17:30:29 UTC