Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

  • [01] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της Προέδρου του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης Μαρίνας Ψάλτη, του ηγουμένου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου, παρήγγειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος, με έγγραφό του προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ροδόπης.

    Σύμφωνα με την παραγγελία του κ.Κανελλόπουλου, τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης είναι παραβίαση δικαστικού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος για την κα Ψάλτη και ηθική αυτουργία στα αδικήματα αυτά για τον ηγούμενο Εφραίμ και το μοναχό Αρσένιο.

    Ο κ.Κανελλόπουλος επιφυλάσσεται για περαιτέρω απόδοση ποινικών ευθυνών σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων (απάτη σε βαθμό κακουργήματος) μετά το τέλος των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Κανελλόπουλος διενήργησε προκαταρκτική έρευνα για τυχόν ευθύνες τής κας Ψάλτη, που προήδρευε στη δίκη του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, με αντικείμενο την αγωγή της Μονής Βατοπαιδίου κατά του ελληνικού δημοσίου για την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας.

    Στο μεταξύ, την άρση απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών επτά προσώπων, που εμπλέκονται στην υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ δημοσίου και Μονής Βατοπαιδίου, ζητεί με έγγραφό του προς την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος.

    Το έγγραφο αφορά πρόσωπα από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, συμβουλαιογράφους και δικηγόρους.

    Ο κ.Καρούτσος θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή τα στοιχεία, από την άρση του τραπεζικού απορρήτου, που αφορούν τους λογαριασμούς της Μονής Βατοπαιδίου, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται ήδη στο γραφείο του, ενώ εκκρεμεί η διαβίβαση του σχετικού φακέλου απο μία τράπεζα.

    Αντιδράσεις στα μέλη της Επιτροπής

    Επιστολή σε ό,τι αφορά την στάση των γερόντων Εφραίμ και Αρσενίου απέναντι στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, απέστειλε η Επιτροπή, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

    «Κύριε Εισαγγελέα

    Με την από 22 Οκτωβρίου 2008 ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής συνεστήθη Εξεταστική Επιτροπή, η οποία ερευνά, στο σύνολό της, την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.Την 24η Νοεμβρίου 2008 είχαν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες στην Επιτροπή μας ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, κατά κόσμον Βασίλειος Κουτσού και ο Μοναχός Αρσένιος, κατά κόσμον Αντώνιος Φίλος. Ούτοι εμφανισθέντες κατέθεσαν υπομνήματα. Παρά τις προτροπές από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής για να καταθέσουν αυτοί αρνήθηκαν πεισμόνως. Σας διαβιβάζουμε τα πρακτικά της συνεδρίασης, από τα οποία προκύπτει όλη η διαδικασία και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».

    Η στάση των δύο μοναχών προκάλεσε έντονο προβληματισμό στα μέλη της Επιτροπής, καθώς δεν είχε επιτραπεί σε προηγούμενους μάρτυρες να καταθέσουν ή και να αναγνώσουν υπόμνημα.

    Από την άλλη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, υπενθύμισε πως στο παρελθόν, άλλη Εξεταστική Επιτροπή για το καζίνο του Φλοίσβου, είχε δεχθεί υπόμνημα της δημοσιογράφου Έλλης Στάη, χωρίς συνέπειες - ενώ επίσης, είχε επιτραπεί στον κ.Εφραίμ να καταθέσει υπόμνημα σε μία άλλη προκαταρκτική εξέταση που γινόταν σε βάρος δικαστίνας.

    Ο Γρηγόρης Νιώτης (ΠΑΣΟΚ) πρότεινε μία ενδιάμεση λύση: Να επιτραπεί στους δύο μοναχούς να αναγνώσουν το υπόμνημά τους και μετά να τους επισημανθεί πως, είχαν μεν το δικαίωμα να αρνηθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, αλλά αυτό θα θεωρείτο προσβολή προς το Κοινοβούλιο - και να οριστεί νέα ημερομηνία κατάθεσης.

    «Αν το υπόμνημα είναι εκατό σελίδες, φαντάζομαι πως δεν μπορεί να αναγνωσθεί, αλλά να κατατεθεί», αντείπε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος (ΝΔ).

    «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους συγκεκριμένους μάρτυρες να αναγνώσουν κατβ εξαίρεση το υπόμνημά τους. Αν πιστεύουν ότι πρέπει να μας το στείλουν μέσω ταχυδρομείου, ή με άλλον τρόπο, ας το κάνουν», υποστήριξε ο Ν. Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ).

    «Ας κατατεθεί το υπόμνημα στη Βουλή με τη διαδικασία που κατατίθενται όλα τα έγγραφα, αλλά όχι στην Εξεταστική Επιτροπή - ώστε να δείξουμε ότι δεν υιοθετούμε τέτοιου είδους πρακτικές», πρότεινε ο Αθ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ). «Αν συμβεί αυτό, η Υπηρεσία θα μας στείλει πάλι σε εμάς το έγγραφο, οπότε πάλι θα το αναγνώσουμε», παρατήρησε ο Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ).

    Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία, οπότε με ψήφους 13 (ΝΔ-ΚΚΕ) έγινε δεκτή η κατάθεση του υπομνήματος με παράλληλο σχολιασμό εκ μέρους της Επιτροπής, έναντι της πρότασης του ΠΑΣΟΚ συνεπικουρούμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ (9 ψήφοι) και τη θέση του ΛΑΟΣ (1 ψήφος).

    Στη συνέχεια η Εξεταστική Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση για την στάση των κ.κ. Εφραίμ και Αρσενίου απέναντί της:

    «Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση των δύο συγκεκριμένων μαρτύρων, οι οποίοι, μη σεβόμενοι τον θεσμό της Βουλής, το θεσμό και το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής και την αξίωση του ελληνικού λαού να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, αντί να έρθουν να καταθέσουν και να συμβάλλουν έτσι στην διερεύνηση της υπόθεσης, έφεραν ένα ψυχρό έγγραφο στο οποίο είναι καταχωρημένες οι απόψεις τους, μη δεχόμενοι ούτε καν διευκρινιστικές ερωτήσεις. Αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και πάρα πολύ πιθανόν να εκληφθεί ως επιβεβαίωση της μέχρι τούδε στάσης τους απέναντι στο σημαντικό πρόβλημα το οποίο διερευνούμε», αναφέρει η ανακοίνωση της Εξεταστικής Επιτροπής , η οποία συνυπογράφεται απβ όλα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Επιτροπή καταδίκασαν -με ανακοίνωσή τους- τα κόμματα που δέχθηκαν την παραλαβή του υπομνήματος, υποστηρίζοντας πως η πράξη αυτή, «αποδυναμώνει την δυνατότητα διαλεύκανσης του μείζονος αυτού σκανδάλου, καταργούν την ουσία διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής και δημιουργούν προηγούμενο, τόσο για τους επόμενους μάρτυρες αυτής, όσο και για μελλοντικές Εξεταστικές Επιτροπές να αρνηθούν την προφορική εξέταση».

    Κατάθεση Π. Ψωμιάδη

    Στα μέσα ενημέρωσης επέρριψε ο Π. Ψωμιάδης, την ευθύνη για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της παραχώρησης γαιών της Θεσσαλονίκης στη Μονή Βατοπαιδίου. Καταθέτοντας ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο κος Ψωμιάδης παρατήρησε πως «ο καθένας έχει το δικό του Γολγοθά μέσα από τα μέσα ενημέρωσης. Δεν πουλάει η αλήθεια. Πουλάει το ψέμα, ο φθόνος, η ζήλεια».

    «Σκάνδαλο ακούγαμε έξι μήνες και για το θέμα του Ζαχόπουλου και σήμερα είναι όλοι αθώοι (...) Αν υπάρχει παράγκα σβ αυτήν την υπόθεση, ψάξτε την στην Αθήνα. Δεν μπορεί να φορτώνομαι με ένα θέμα για το οποίο καμία ευθύνη, καμία σκιά δεν υπάρχει. Καταλάβετέ το» τόνισε απευθυνόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, παραδέχθηκε ότι τον Δεκέμβριο του 2005, είχε στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό, μια σειρά εμπλεκόμενων υπουργών και στην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματίνα Μαντέλη, διαμαρτυρόμενος, όπως επεσήμανε, για την «μυστικά μεθοδευμένη και χαριστική ανταλλαγή διαθεσίμων οικοπέδων της Θεσσαλονίκης». Απάντηση, όπως είπε, δεν έλαβε - και δεν υπήρξε και η ανάλογη συνέχεια από πλευράς του μέχρι το 2007, οπότε η Νομαρχία απέτρεψε την παραχώρηση άλλων 636 στρεμμάτων και 22 οικοπέδων στη Μονή Βατοπαιδίου.

    «Όλα έγιναν με ταχύτητα φωτός. Πέστε ότι μας υπνώτισαν, πέστε ότι όλοι πιστεύαμε ότι δεν κινείτο τίποτα» ανέφερε ο κος Ψωμιάδης.

    Όπως τόνισε, ο ίδιος ενημερώθηκε για την υπόθεση από τον δήμαρχο Μίκρας και όχι από τις υπηρεσίες του, οι οποίες διεκπεραιώνουν, ήδη από την προηγούμενη διοίκηση της νομαρχίας, ανάλογες υποθέσεις, μονάχες τους. «Δεν εξουσιοδότησα εγώ. Δεν έχω σχέση με κανένα έγγραφο, καλώς ή κακώς. Έτσι λειτουργώ εγώ. Δεν θα μου πείτε πώς θα λειτουργήσω». Άλλωστε, τόνισε ο κ. Ψωμιάδης, «φαντάζεστε να έρχονταν εκατοντάδες έγγραφα στο γραφείο μου; Ο υπουργός διαβάζει εκατοντάδες έγγραφα κάθε μέρα; Έλεος».

    «Εμείς έχουμε στοιχεία ότι δόθηκαν οικόπεδα χωρίς την έγκριση της Νομαρχίας. Θα έρθει η διευθύντρια και θα σας τα δείξει. Πρώτα υπογράφτηκαν τα συμβόλαια και μετά ζήτησαν τη μεταβολή των στοιχείων από τη Νομαρχία». Αν φέρει ευθύνη ο ίδιος, είπε, ανάλογη ευθύνη θα πρέπει να φέρουν, οι βουλευτές, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης, που δεν είχαν αναδείξει το θέμα μέχρι το 2007, οπότε η Βούλα Πατουλίδου (όπως ανέφερε) το έθεσε στο νομαρχιακό συμβούλιο «και βάλαμε μπρος τη μηχανή». Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, θα πρέπει να διερευνήσει εάν πρωτοκολλήθηκε η επιστολή του, αν ενημερώθηκαν οι υπουργοί. Σίγουρα πάντως, όπως ανέφερε, ο Πρωθυπουργός δεν ενημερώθηκε:

    «Αν στον κύριο Πρωθυπουργό έφθανε αυτό το έγγραφο, είναι βέβαιο ότι θα μιλούσαμε μαζί. Για σοβαρά θέματα έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές. Και θέλω να είμαι ειλικρινής. Όσο ήταν ενημερωμένος ο Πρωθυπουργός, άλλο τόσο ήταν ενημερωμένος ο Γιώργος Παπανδρέου από τον κο Παπακωνσταντίνου. Και δεν ρίχνω καμία ευθύνη, ούτε στον Δρυ, ούτε στον Φωτιάδη. Αν φταίνε οι σημερινοί, φταίνε κι αυτοί» ανέφερε ο κος Ψωμιάδης και συμπλήρωσε:

    «Εγώ νομίζω ότι δεν φταίει κανένας υπουργός. Κάπου αλλού. Αν υπάρχει παράγκα ή παρακράτος, ψάξτε το εδώ, στην Αθήνα. Όχι στην Περιφέρεια και όχι στη Θεσσαλονίκη», κατέληξε.

    Κατάθεση Στ. Γκρόζου

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες Στυλιανός Γκρόζος κλήθηκε να αιτιολογήσει ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής,την ολιγωρία που καταμαρτυρείται στον ίδιο, όσο και στον Εισαγγελέα Εφετών,σχετικά με τη διερεύνηση της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

    Στην κατάθεσή του,ο κ.Γκρόζος αναφέρθηκε εκτενώς στις θεσμικές και πρακτικές δυσχέρειες που, όπως είπε,κωλύουν το έργο του,όσον αφορά την υπόθεση.

    Κατβ αρχήν,ο μάρτυς διαβεβαίωσε τους βουλευτές πως ο ίδιος δεν ήθελε να αναλάβει πρόεδρος της Επιτροπής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος.

    «Θεωρούσα πως τα καθήκοντά μου θα ήταν άσχετα με τα καθήκοντα που εκτελούσα επί 35 χρόνια - δικογραφίες, ποινικά δικαστήρια - και πως αυτό δεν με εκφράζει.Εξέφρασα και τις αντιρρήσεις μου στον Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στα άλλα μέλη.Όταν μου ανακοινώθηκε πως διορίστηκα πρόεδρος της Επιτροπής,έπεσα από τα σύννεφα».

    Άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του,επιφορτίστηκε την διεκπεραίωση των υποθέσεων που εκκρεμούσαν ήδη από την προηγούμενη Αρχή του Γιώργου Ζορμπά,καθώς η υπόθεση των ομολόγων και της SIEMENS,είχε καθυστερήσει τη διεκπεραίωση των υπολοίπων ερευνών.

    «Βρήκα 1400 ανερεύνητες υποθέσεις,εκ των οποίων 420 σε μέλη που έχουν αποχωρήσει.Σε αυτό το δίμηνο ξημεροβραδιάζομαι εκεί στην κυριολεξία. Μου έχουν όμως υποσχεθεί ότι εντός των ημερών θα με αιμοδοτήσουν με άλλους 8. Σε πέντε μήνες,η Επιτροπή θα λειτουργήσει ρολόι».

    Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου,ο κ.Γκρόζος διευκρίνισε πως από τη στιγμή που ο Εισαγγελέας Εφετών διεξάγει έρευνα για την υπόθεση, ο δικός του ρόλος είναι απλώς συμπληρωματικός.

    Και ο ρόλος αυτός συμπεριλαμβάνει το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών - και όχι το άνοιγμά τους,ή την κλήση για εξέταση των δικαιούχων τους:

    «Για να πάρετε εσείς τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών, θα πρέπει εγώ να τα στείλω στον Εισαγγελέα Εφετών και αυτός να σας τα υποβάλλει εδώ. Όμως,ούτε εγώ μπορώ να διατάξω το άνοιγμα, ούτε και ο κος Καρούτσος από μόνος του.Χρειάζεται να εισαγάγει πρόταση στο Δικαστικό Συμβούλιο και να εκδοθεί βούλευμα. Είναι μία χρονοβόρος διαδικασία και θα πάρει μήνες. Εγώ μεσολαβώ για να τον βοηθήσω,να μην υπάρξει σπατάλη χρόνου»,ανέφερε ο μάρτυς.

    Περιμένοντας,λοιπόν,το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου,ο εισαγγελέας Κ. Καρούτσος πριν από μία εβδομάδα,κατόπιν αιτήματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής,ζητά από τον κ.Γκρόζο να τον βοηθήσει στο άνοιγμα των λογαριασμών. Αυτό δεν το έχει κάνει ο τελευταίος,αλλά οι τράπεζες, οι οποίες από τις 23 Σεπτεμβρίου,έχουν ανταποκριθεί στο αίτημά του για πάγωμα των λογαριασμών της Μονής και του έχουν στείλει με δική τους πρωτοβουλία, τα στοιχεία της κίνησής τους. Εντός της εβδομάδος,ό,τι στοιχείο υπάρχει ήδη, θα τεθεί υπόψη της Εξεταστικής Επιτροπής.

    «Είμαι στα όρια της νομιμότητας.Ελπίζω ότι θα το ξεπεράσω, θα το υπερκεράσω»,ανέφερε ο κος Γκρόζος.

    Καταθέτουν στον εισαγγελέα την Πέμπτη

    Ως ύποπτοι για την τέλεση των αδικημάτων της εκβίασης και της απάτης θα κληθούν να καταθέσουν την Πέμπτη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, οι δικηγόροι Μιχάλης Κουκουβίνος και Σταματίνα Σωτηρουπούλου, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, που διενεργείται για τον εκβιασμό στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

    Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ευάγγελος Μαδεμλής, που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση ύστερα από την προβολή του βίντεο που εμφανίζει τον Μ. Κουκουβίνο να «διαπραγματεύεται» ανταλλάγματα σχετικά με την υπόθεση ακινήτων που διεκδικούσαν ακτήμονες στη Ν. Ραιδεστό, αξιολογώντας το περιεχόμενο των συγκεντρωθεισών καταθέσεων, διαπίστωσε εμπλοκή στην υπόθεση και της Στ. Σωτηροπούλου, παρά το γεγονός ότι η ίδια διατείνεται ότι δεν γνώριζε για τις «συναλλαγές» του συντρόφου της.

    Ήδη, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης απέστειλε κλήσεις στους δύο δικηγόρους για να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις -ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων- την Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου. Πάντως, δεν αποκλείεται να ζητήσουν -όπως δικαιούνται- 48ωρη προθεσμία για να ετοιμάσουν τις καταθέσεις τους.

    Από τα στοιχεία που συνέλεξε ο κ. Μαδεμλής, οι δύο δικηγόροι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να κατηγορηθούν για τα αδικήματα της «εκβίασης από κοινού και κατβ εξακολούθηση τετελεσμένη και σε απόπειρα» σε βαθμό κακουργήματος και της μεμονωμένης απάτης από κοινού. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο αδίκημα είναι σε βαθμό πλημμελήματος και αφορά μία περίπτωση ακτήμονα της Νέας Ραιδεστού -διεκδικητή οικοπέδου, το οποίο τελικώς κατέληξε στη Μονή Βατοπεδίου- που φέρεται να εξαπατήθηκε από το ζευγάρι.

    Σημειώνεται ότι η Στ. Σωτηροπούλου έχει ήδη καταθέσει στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, υποστηρίζοντας ενώπιον του εισαγγελέα ότι δεν γνώριζε τίποτα για τη συνάντηση του συντρόφου της με τον επιχειρηματία και επιμένοντας ότι αυτή χειρίζονταν τις υποθέσεις των ακτημόνων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 November 2008 - 19:30:29 UTC