Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινωνικό πρόγραμμα για τις φυλακές

  • [01] Κοινωνικό πρόγραμμα για τις φυλακές

    Με θέματα υπουργείου Δικαιοσύνης και ιδιαίτερα το πρόγραμμα που αφορά τις φυλακές, ασχολήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, μετά τη συνεδρίαση δήλωσε ικανοποιημένος, γιατί, όπως είπε, ο πρωθυπουργός και η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκριναν ένα ευρύ κοινωνικό πρόγραμμα, που σχετίζεται με το σωφρονισμό, τις φυλακές, το θέμα των ναρκωτικών και τις εντάξεις των νοσοκομείων των φυλακών στο ΕΣΥ.

    Το ένα νομοσχέδιο συζητείται ήδη και το άλλο θα έρθει πολύ σύντομα, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, τονίζοντας πως αν προσθέσει κανείς και τα άλλα νομοσχέδια που είχαν κοινωνικό χαρακτήρα, τα οποία ήδη έχουν γίνει νόμοι του κράτους και που αφορούν στην προστασία του παιδιού από σεξουαλική κακοποίηση και από εμπορία και το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, γίνονται σημαντικά βήματα που είναι προοδευτικά, ρηξικέλευθα και ριζοσπαστικά στον κοινωνικό τομέα, που αφορά στη δικαιοσύνη.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν με τις ρυθμίσεις που προωθούνται για τις φυλακές θα αποφυλακιστούν οι Ιωαννίδης και Ντερτιλής, ο κ. Χατζηγάκης είπε "οι ρυθμίσεις που κάνουμε είναι γενικής φύσεως και δεν αφορούν τους συγκεκριμένους, καθώς δεν εμπίπτουν σε αυτές.''

    Ομιλία πρωθυπουργού στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο

    Τις βασικές πτυχές και τις στοχεύσεις του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης παρουσίασε ο κ. Κ.Καραμανλής, μιλώντας χθες στο 19ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

    Ο πρωθυπουργός παράλληλα έστειλε σαφή μηνύματα προς τους τραπεζίτες, τους επιχειρηματίες τους συνδικαλιστές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητώντας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να βάλουν στη θέση του «εγώ» το «εμείς» και να «αναλογιστούμε τι περισσότερο μπορούμε να προσφέρουμε» όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το χειρότερο με την κρίση είναι ότι δεν έχει ούτε ορατό τέλος και κανένας δεν μπορεί να κάνει, σήμερα, ασφαλή εκτίμηση, ούτε για τη διάρκεια, ούτε για την ένταση, ούτε για την τροπή που μπορεί να προσλάβει, ενώ σημείωσε ακόμη ότι η αντοχή της ελληνικής οικονομίας στην κρίση, δικαιώνει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

    Έκανε μια συνοπτική αναδρομή στα φαινόμενα που οδήγησαν στην κρίση και τόνισε ότι τώρα μεταφέρθηκε γρήγορα στην πραγματική οικονομία και δημιούργησε ένα φαύλο κύκλο αλληλεπιδράσεων σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, σε όλες τις οικονομίες του κόσμου. «Οι παγκόσμιες κρίσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις» είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε με έμφαση ότι η ευρωζώνη βρίσκεται ήδη στο κατώφλι της ύφεσης και οι προβλέψεις της Κομισιόν για το 2009, είναι πολύ απαισιόδοξες.

    «Παρόλα αυτά, η ελληνική οικονομία, ενισχυμένη από τις μεταρρυθμίσεις της τελευταίας πενταετίας επέδειξε -και εξακολουθεί να αποδεικνύει- ισχυρότερες αντοχές, σε σχέση με πολλές άλλες» είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι «η αλήθεια αυτή, αφενός δικαιώνει την πολιτική των τελευταίων χρόνων και, αφετέρου, υπαγορεύει ένταση προσπαθειών».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι απαιτούνται πολιτικές υπευθυνότητας, και βαθιά συναίσθηση πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης.

    Αναφερόμενος στο Ελληνικό Σχέδιο Δράσης που διαμόρφωσε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση, είπε ότι αυτό είναι προσηλωμένο σε τρεις αρχές:

    Πρώτον στην ευελιξία, αλλά στο πλαίσιο κανόνων ασφάλειας. Δεύτερον στην ανταπόκριση στις ανάγκες του σήμερα, αλλά χωρίς να υπονομεύεται το αύριο, και είπε χαρακτηριστικά:

    «Από τη μία, ανταποκρινόμαστε στις άμεσες ανάγκες της οικονομίας, και από την άλλη, διασφαλίζουμε δημοσιονομική πειθαρχία, έτσι ώστε να μη διολισθήσει ο τόπος, ούτε τώρα, ούτε αργότερα, σε αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα».

    Τρίτον, ανάπτυξη, αλλά με κοινωνική ευαισθησία, με ενίσχυση των επενδύσεων της επιχειρηματικότητας και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

    «Από την άλλη, προωθούμε στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Εντάσσουμε σε όλες τις ενότητες του Σχεδίου μας πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας. Αυξάνουμε τις κοινωνικές μεταβιβάσεις και προετοιμάζουμε πρόσθετες δράσεις για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να περιοριστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς συγκυρίας.

    Ζήτησε συστράτευση όλων των δυνάμεων για την επίτευξη αυτού του στόχου: «Στην πορεία αυτή, η κρισιμότητα της διεθνούς συγκυρίας απαιτεί τη σύμπραξη όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Απαιτεί, από όλους να βάλουμε το «εμείς»στη θέση του «εγώ» και να αναλογιστούμε «τι περισσότερο μπορούμε να προσφέρουμε» είπε ο κ.Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τους τραπεζίτες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ για την στήριξη της ρευστότητας, από τις επιχειρήσεις να δώσουν έμφαση στην παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια, αλλά και να προσαρμοστούν στην ιδέα συγκρατημένου κέρδους, αποφεύγοντας πρακτικές απολύσεων, από τους συνδικαλιστές να λειτουργήσουν με αυξημένη υπευθυνότητα απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, εστιάζοντας τη δράση τους στην προστασία της εργασίας για τους πολλούς και όχι στα προνόμια για τους λίγους και από τις πολιτικές δυνάμεις «να απορρίψουμε τις σειρήνες του λαϊκισμού, που, κάτω από τις σημερινές συνθήκες προσλαμβάνουν επικίνδυνο χαρακτήρα για την ίδια την πορεία της χώρας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 November 2008 - 13:30:30 UTC