Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγκρούσεις με ένα νεκρό στην Ταϊλάνδη
  • [02] Α.Ζούλα. "Σοφοκλέους Τραγωδίαι"
  • [03] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο
  • [04] Ανοδικοί οι δείκτες για το Aids
  • [05] Σχέδιο ανάκαμψης από την ΕΕ
  • [06] Συνάντηση Δ.Χριστόφια-Κ.Παπούλια

  • [01] Συγκρούσεις με ένα νεκρό στην Ταϊλάνδη

    Ενας άνδρας έχασε σήμερα τη ζωή του κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης στην πόλη Σιάνγκ Μάι ύστερα από την άφιξη του πρωθυπουργού στην πόλη αυτή, ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

    Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά από την άφιξη του πρωθυπουργού Σομσάι Ουονγκσαουάτ, από ταξίδι στο εξωτερικό και μετά από την ανακοίνωση ότι ο αρχηγός του στρατού ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη εκλογών για να τεθεί τέλος στις διαδηλώσεις με κύριο αίτημα την απομάκρυνση του πρωθυπουργού.

    "Ενας άνδρας δέχθηκε επίθεση και σκοτώθηκε στην διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της κυβέρνησης", ανέφερε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας στην Σιάνγκ Μάι.

    Σε κλοιό το αεροδρόμιο της Μπανγκόκ

    Οι αρχές της Ταϊλάνδης άρχισαν σήμερα να απομακρύνουν τους επιβάτες που βρέθηκαν αποκλεισμένοι από χθες στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπανγκόκ, εξαιτίας των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Λίγο πριν τις 13:00 τοπική ώρα εκατοντάδες κουρασμένοι ταξιδιώτες απομακρύνθηκαν από τη ζώνη των αφίξεων του αεροδρομίου Σουβαρναμπούμι και επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία, προσθέτει η ίδια πηγή.

    Περισσότεροι από 3.000 επιβάτες αποκλείστηκαν χθες στο αεροδρόμιο, ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι τουρίστες.

    Οι διαδηλωτές της Λαϊκής Συμμαχίας για την Δημοκρατία της αντιπολίτευσης "δέχτηκαν να αφήσουν την εταιρία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο (ΑΟΤ) και την αεροπορική εταιρία Thai Airways να απομακρύνει τους 3.000 επιβάτες και να τους μεταφέρει στην πόλη", δήλωσε εκπρόσωπος της ΑΟΤ.

    "Η ΑΟΤ θα διαθέσει 15 λεωφορεία για τους επιβάτες και η Thai Airways θα αναλάβει την διαμονή τους στην πόλη", προσθεσε.

    Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να περεμποδίσουν την προσγείωση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, ενώ ένας εκ των επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλωτών έθεσε ως προϋπόθεση για κάθε διαπραγμάτευση με στόχο την αποχώρησή τους από το αεροδρόμιο την παραίτηση του πρωθυπουργού.

    "Ορος μας είναι να παραιτηθεί πρώτα ο πρωθυπουργός (Σομτσάι Βονγκσαβάτ) και ύστερα θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις", δήλωσε ο Πιμπχοπ Ντονγκτσάι, ένας εκ των επικεφαλής των χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών που έχουν καταλάβει σπό χθες το αεροδρόμιο Σουβαρναμπούμι. "Ο Σομτσάι πρέπει να φύγει και η απόφασή μας για αποχώρηση από το αεροδρόμιο θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων", τόνισε ο Ντονγκτσάι.

    Ωστόσο, το αεροπλάνο του πρωθυπουργού προσγειώθηκε τελικά στο αεροδρόμιο του Τσιανγκ Μάι, στα βόρεια της χώρας. Ο Βονγκσαβάτ επέστρεφε από το Περού όπου είχε λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC).

    "Ο πρωθυπουργός προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Τσιανγκ Μάι στις 18:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας)" ανακοίνωσε ο σμηναγός Μοντόλ Σουτσουκόρν. "Δεν γνωρίζω τι μέσο θα χρησιμοποιήσει για να επιστρέψει στην Μπανγκόκ", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ναταβούτ Σαϊκουάρ, ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να διαλύσει τη βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, απορρίπτοντας το σχέδιο του στρατού για να βγει η χώρα από την μακρόχρονη πολιτική κρίση.

    "Ο πρωθυπουργός το έχει πει πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ή να διαλύσει τη βουλή, εφόσον έχει εκλεγεί δημοκρατικά", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε τηλεοπτικό κανάλι.

    Από την πλευρά του ωστόσο ο αρχηγός του στρατού Ανουπόνγκ Παοτσίντα, ο οποίος νωρίτερα είχε ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να επιχειρήσει πραξικόπημα για την ανατροπή του πρωθυπουργού, διότι δεν θεωρεί ότι έτσι θα τεθεί τέλος στην εξάμηνη πολιτική κρίση.

    "Εάν ένα πραξικόπημα έθετε τέλος σε όλα τα προβλήματα, θα το έκανα", είπε ο Παοτσίντα στους δημοσιογράφους, εν τω μέσω έντονης φημολογίας για απόλυσή του. "Αλλά δεν πρόκειται να λύσει τίποτα", πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ, ο ηγέτης μιας παράταξης προσκείμενης στην κυβέρνηση κάλεσε τους υποστηρικτές της να κάνουν πορεία σήμερα στην Μπανγκόκ.

    "Θα δώσω μια συνέντευξη Τύπου για να καλέσω το λαό μας να βγει στους δρόμους και να διακηρύξει ότι τασσόμαστε εναντίον ενός πραξικοπήματος", δήλωσε ο Τζάτουπορν Πρόμπαν, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

    Το κάλεσμα του Ταϊλανδού πολιτικού αυξάνει τις πιθανότητες να ξεσπάσουν νέες ταραχές ανάμεσα σε οπαδούς της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, που διεξάγει τις τελευταίες ημέρες εντατικές προσπάθειες να ανατρέψει την κυβέρνηση.

    Ακύρωση πτήσεων

    Ενώ το διεθνές αεροδρόμιο της Μπανγκόκ παραμένει αποκλεισμένο από διαδηλωτές που αρνούνται να διαλυθούν, το Υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου συνέστησε σε όσους επρόκειτο να ταξιδέψουν τις επόμενες 24 ώρες, να αναβάλουν το ταξίδι τους λόγω της "τεταμμένης και απρόβλεπτης" κατάστασης στη χώρα, ενώ το ίδιο συνιστά και η Ρωσία και οι Φιλιππίνες.

    Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη ακυρώσει τις πτήσεις τους προς την Μπανγκόκ, το αεροδρόμιο της οποίας εξυπηρετεί περίπου 125.000 ταξιδιώτες καθημερινά.

    Σύμφωνα με την Thai Airways, την εθνική αεροπορική εταιρεία της Ταϊλάνδης, περίπου 19 εισερχόμενες πτήσεις κατευθύνθηκαν προς άλλα αεροδρόμια της χώρας. Οι δύο κυριότερες διεθνείς αεροπορικές εταιρίες της Ταϊβάν ακύρωσαν σήμερα συνολικά επτά πτήσεις από και προς την Μπανγκόγκ. Οι Κινεζικές Αερογραμμές ακύρωσαν τέσσερις πτήσεις με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν πρόβλημα 1.300 επιβάτες, ενώ η αεροπορική εταιρία Eva Airways ακύρωσε τρεις, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι των αεροπορικών εταιριών. Οι Αερογραμμές των Φιλιππίνων ακύρωσαν την πρώτη πρωινή τους πτήση.

    [02] Α.Ζούλα. "Σοφοκλέους Τραγωδίαι"

    Τις επτά σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή μετέφρασε και εξέδωσε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Χ. Ζούλας. Η έκδοση, υπό τον γενικό τίτλο "Σοφοκλέους Τραγωδίαι", πραγματοποιήθηκε με χορηγία του "Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου" και παρουσιάστηκε σήμερα στη Στοά του Βιβλίου.

    Η σειρά διατίθεται ήδη, μέσα σε θήκη, από τα βιβλιοπωλεία, ενώ την κεντρική διάθεση έχει ο Οργανισμός Πατάκη. Κάθε τόμος περιλαμβάνει το αρχαίο κείμενο και τη μετάφραση σε αντικριστές σελίδες, με απόλυτη αντιστοιχία στίχων, αλλά και ισοσυλλαβία κατά στίχο αρχαίου κειμένου και μετάφρασης.

    Την έκδοση παρουσίασαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Μικρογιαννάκης και οι φιλόλογοι Λαοκράτης Βάσσης και Σαράντος Καργάκος. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζαννετάκος.

    Ο κ. Μικρογιαννάκης αναφέρθηκε στο έργο του αρχαίου τραγικού συγγραφέα και στον 5ο αιώνα π.Χ., καθώς και στα γεγονότα της εποχής εκείνης που διαμόρφωσαν το έργο του Σοφοκλή.

    Αναφέρθηκε επίσης στην ανθρωποκεντρική φιλοσοφία της εποχής, ενώ μιλώντας για το έργο του κ. Ζούλα είπε ότι αποτελεί πολύτιμη θύρα για εκείνη την εποχή, επισημαίνοντας πως η ανάγνωση του έργου είναι μεγάλη ωφέλεια για τον αναγνώστη, καθώς μπορεί να γνωρίσει καλύτερα την εποχή εκείνη.

    Ο κ. Βάσσης αναφέρθηκε στα βασικά κλειδιά της μεταφραστικής εργασίας του κ. Ζούλα, τονίζοντας ότι "η μετάφραση αρχαίων κειμένων είναι ένα δύσκολο μεταφραστικό άθλημα". Είπε ακόμη ότι ο κ. Ζούλας κατέχει την κλασική παιδεία και έχει βαθιά καλλιέργεια, ενώ είναι και καλός γνώστης της ελληνικής γλώσσας.

    Αναφέρθηκε ακόμη στην ισοσυλλαβία που ακολουθεί στη μετάφραση ο κ. Ζούλας, τονίζοντας ότι παραμένει πιστός στη μετάφραση, θέτοντας τους αυτοπεριοριστικούς του κανόνες.

    Ο κ. Βάσσης ανέφερε ότι θα πρέπει η ανθρωπότητα να ξανακουβεντιάσει με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό για να μπει σε μια πορεία ανθρώπινα περιβαλλοντική ή περιβαλλοντικά ανθρώπινη.

    Ο κ. Καργάκος είπε ότι βλέποντας το έργο του κ. Ζούλα και την επιμονή του στην ισοσυλλαβία φοβήθηκε μήπως αυτό "κόψει" τη μετάφραση και το κείμενο δεν μπορέσει να παρακολουθήσει τα νοήματα. Κάτι το οποίο, όπως είπε, δεν συνέβη, καθώς διαβάζοντας το κείμενο δεν διαπίστωσε νοηματική διαστρέβλωση του αρχαίου έργου.

    Τόνισε ακόμη ότι το έργο του μεταφραστή είναι πιο δύσκολο από το έργο του αρχαίου συγγραφέα, γιατί, όπως είπε, ο μεταφραστής αγωνίζεται για να αποδώσει τον αρχαίο ποιητή. "Ο μεταφραστής είναι πάντα ένας απολογούμενος συγγραφέας", είπε και πρόσθεσε ότι το πείραμα του κ. Ζούλα "πρέπει να βρει μιμητές για να σταματήσει η μεταφραστική αυθαιρεσία στον τόπο μας".

    Τέλος, ο μεταφραστής είπε ότι το έργο του δεν είναι πρωτογενές και πρόσθεσε: "Εύχομαι να μου δίνει δύναμη ο Θεός για να συνεχίσω στην ισοσυλλαβία". Επίσης, έκανε γνωστό ότι το επόμενο μεταφραστικό του εγχείρημα θα αφορά αρχαία κωμωδία.

    [03] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    Εντολή στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δημήτρη Πιέρο, να διερευνήσει το θέμα που δημιουργήθηκε με την άρνηση κατάθεσης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής του ηγούμενου της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου, έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ιωάννης Σακελλάκος.

    Προς τον κ. Σακελλάκο απέστειλε χθες έγγραφο ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, στο οποίο τονίζει ότι οι δύο μάρτυρες κατέθεσαν υπομνήματα και ότι "παρά τις προτροπές απο τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής για να καταθέσουν, αυτοί αρνήθηκαν ".

    Ο κ. Σακελλάκος ζητά απο τον κ. Πιέρο να μελετήσει την υπόθεση και να αποφασίσει αν και ποιες θα είναι οι περαιτέρω ενέργειες της Εισαγγελίας για το θέμα.

    Στο μεταξύ, την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της Προέδρου του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης Μαρίνας Ψάλτη, του ηγουμένου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου, παρήγγειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος, με έγγραφό του προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ροδόπης.

    Σύμφωνα με την παραγγελία του κ.Κανελλόπουλου, τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης είναι παραβίαση δικαστικού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος για την κα Ψάλτη και ηθική αυτουργία στα αδικήματα αυτά για τον ηγούμενο Εφραίμ και το μοναχό Αρσένιο.

    Ο κ.Κανελλόπουλος επιφυλάσσεται για περαιτέρω απόδοση ποινικών ευθυνών σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων (απάτη σε βαθμό κακουργήματος) μετά το τέλος των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Κανελλόπουλος διενήργησε προκαταρκτική έρευνα για τυχόν ευθύνες τής κας Ψάλτη, που προήδρευε στη δίκη του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, με αντικείμενο την αγωγή της Μονής Βατοπαιδίου κατά του ελληνικού δημοσίου για την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας.

    Τέλος, την άρση απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών επτά προσώπων, που εμπλέκονται στην υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ δημοσίου και Μονής Βατοπαιδίου, ζητεί με έγγραφό του προς την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος.

    Το έγγραφο αφορά πρόσωπα από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, συμβουλαιογράφους και δικηγόρους.

    Ο κ.Καρούτσος θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή τα στοιχεία, από την άρση του τραπεζικού απορρήτου, που αφορούν τους λογαριασμούς της Μονής Βατοπαιδίου, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται ήδη στο γραφείο του, ενώ εκκρεμεί η διαβίβαση του σχετικού φακέλου απο μία τράπεζα.

    Κατάθεση Ε.Φραγκιαδάκη

    Με μακροσκελή του κατάθεση, ο - συνταξιούχος πλέον - πρώην Γενικός Διευθυντής Δασών του υπουργείου Γεωργίας, Ελευθέριος Φραγκιαδάκης, υπογράμμισε στην Εξεταστική Επιτροπή πως «οι δασικές εκτάσεις συρρικνώνονται κατά το μείζον από το ίδιο το Δημόσιο, με 35 επικαλύψεις αρμοδιοτήτων γύρω απβ τα δάση». Εκτίμησε, ακόμη, πως «η αχίλλειος πτέρνα της δασικής προστασίας και της εθνικής περιουσίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους» και πως «γνωμοδοτήσεις σαν αυτές του κου Μπότσιου, γίνονται συνήθως κατά παραγγελία».

    Τα «χθαμαλά δάση», σαν αυτό της Ουρανούπολης, είναι δάση και δασικές εκτάσεις, των οποίων η προστασία χαλάρωσε, προκειμένου να ενταχθούν στην αγροτική νομοθεσία, παρά τις απαγορεύσεις της τελευταίας - εξήγησε ο μάρτυς. Αυτή ήταν η αρχική παρανομία του κράτους, η οποία συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Από την αρχή της διαδικασίας αυτής την δεκαετία του β20, μέχρι σήμερα, περί τις 800.000 στρέμματα δασικής γης έχουν δοθεί στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης, που τα χρησιμοποιεί διαχρονικά, «σαν δικό της βιλαέτι».

    Το τοπίο επισκιάζεται έτι περαιτέρω, από τις πιέσεις των οικοδομικών συνεταιρισμών, που μόνο στη Χαλκιδική διεκδικούν την ένταξη 200.000 στρεμμάτων στο σχέδιο.

    Στην περίπτωση της Ουρανούπολης, έχουμε μία σαφή, κατά τον μάρτυρα, μεθόδευση: Συντάσσονται τα συμβόλαια, που συμπεριλαμβάνουν και γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του κράτους Χρ. Μπότσιου, ότι η επίμαχη έκταση είναι «δασική και υπαγόμενη στις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας». Καταργείται Οδηγία που είχε συντάξει ο κος Φραγκιαδάκης και που καθόριζε την νόμιμη διαδικασία χαρακτηρισμού των διαθεσίμων εκτάσεων, προβλέποντας χαρακτηρισμούς από τα δασαρχεία. Και μετά, με ερώτημα της Διευθύντριας Πολιτικής Γης προς τον κο Μπότσιο, εξάγεται και επίσημα η γνωμοδότηση.

    Με τα συμβόλαια επίσης, «παραβιάζεται και ο ιδρυτικός νόμος της ΚΕΔ, ο οποίος προβλέπει μεταξύ των άλλων να παίρνει εκτάσεις από την Πολιτική Γη - όχι όμως δάση και δασικές εκτάσεις». Η περιγραφή δε, της έκτασης ως «κληροτεμάχιο», θα μπορούσε να απασχολήσει ακόμα και την Δικαιοσύνη.

    «Όπου πας να κάνεις προστασία, θα θίξεις συμφέροντα. Εκεί λοιπόν ο υπουργός, όταν ακούει για δάση, ή ότι τον περιμένει ο Γενικός Διευθυντής, εξαφανίζεται» σημείωσε ο μάρτυς. Ενδιάμεσοι ανάμεσα στον υπουργό και την υπηρεσία, στέκουν «σύμβουλοι και παρασύμβουλοι», που τον απομονώνουν. Και στην υπόθεση αυτή, «όλοι χρησιμοποιούσαν το όνομα του υπουργού και έδιναν εντολές». Όμως από την άλλη, «δεν μπορεί ένας σύμβουλος εν αγνοία του υπουργού να δίνει εντολές τέτοιας υψίστης σημασίας».

    Ο μάρτυρας, είπε ακόμη, ότι υπουργοί έδωσαν στον σύμβουλο "την παραγγελία".

    «Ο υπουργός μπορεί να παραπλανηθεί;» ρώτησε η Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ)

    «Ναι, μπορεί» απάντησε ο μάρτυρας.

    Κατάθεση Π.Ψωμιάδη

    Στα μέσα ενημέρωσης επέρριψε ο Π. Ψωμιάδης, την ευθύνη για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της παραχώρησης γαιών της Θεσσαλονίκης στη Μονή Βατοπαιδίου. Καταθέτοντας ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο κος Ψωμιάδης παρατήρησε πως «ο καθένας έχει το δικό του Γολγοθά μέσα από τα μέσα ενημέρωσης. Δεν πουλάει η αλήθεια. Πουλάει το ψέμα, ο φθόνος, η ζήλεια».

    «Σκάνδαλο ακούγαμε έξι μήνες και για το θέμα του Ζαχόπουλου και σήμερα είναι όλοι αθώοι (?) Αν υπάρχει παράγκα σβ αυτήν την υπόθεση, ψάξτε την στην Αθήνα. Δεν μπορεί να φορτώνομαι με ένα θέμα για το οποίο καμία ευθύνη, καμία σκιά δεν υπάρχει. Καταλάβετέ το» τόνισε απευθυνόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, παραδέχθηκε ότι τον Δεκέμβριο του 2005, είχε στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό, μια σειρά εμπλεκόμενων υπουργών και στην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματίνα Μαντέλη, διαμαρτυρόμενος, όπως επεσήμανε, για την «μυστικά μεθοδευμένη και χαριστική ανταλλαγή διαθεσίμων οικοπέδων της Θεσσαλονίκης». Απάντηση, όπως είπε, δεν έλαβε - και δεν υπήρξε και η ανάλογη συνέχεια από πλευράς του μέχρι το 2007, οπότε η Νομαρχία απέτρεψε την παραχώρηση άλλων 636 στρεμμάτων και 22 οικοπέδων στη Μονή Βατοπαιδίου.

    «Όλα έγιναν με ταχύτητα φωτός. Πέστε ότι μας υπνώτισαν, πέστε ότι όλοι πιστεύαμε ότι δεν κινείτο τίποτα» ανέφερε ο κος Ψωμιάδης.

    Όπως τόνισε, ο ίδιος ενημερώθηκε για την υπόθεση από τον δήμαρχο Μίκρας και όχι από τις υπηρεσίες του, οι οποίες διεκπεραιώνουν, ήδη από την προηγούμενη διοίκηση της νομαρχίας, ανάλογες υποθέσεις, μονάχες τους. «Δεν εξουσιοδότησα εγώ. Δεν έχω σχέση με κανένα έγγραφο, καλώς ή κακώς. Έτσι λειτουργώ εγώ. Δεν θα μου πείτε πώς θα λειτουργήσω». Άλλωστε, τόνισε ο κ. Ψωμιάδης, «φαντάζεστε να έρχονταν εκατοντάδες έγγραφα στο γραφείο μου; Ο υπουργός διαβάζει εκατοντάδες έγγραφα κάθε μέρα; Έλεος».

    «Εμείς έχουμε στοιχεία ότι δόθηκαν οικόπεδα χωρίς την έγκριση της Νομαρχίας. Θα έρθει η διευθύντρια και θα σας τα δείξει. Πρώτα υπογράφτηκαν τα συμβόλαια και μετά ζήτησαν τη μεταβολή των στοιχείων από τη Νομαρχία». Αν φέρει ευθύνη ο ίδιος, είπε, ανάλογη ευθύνη θα πρέπει να φέρουν, οι βουλευτές, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης, που δεν είχαν αναδείξει το θέμα μέχρι το 2007, οπότε η Βούλα Πατουλίδου (όπως ανέφερε) το έθεσε στο νομαρχιακό συμβούλιο «και βάλαμε μπρος τη μηχανή». Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, θα πρέπει να διερευνήσει εάν πρωτοκολλήθηκε η επιστολή του, αν ενημερώθηκαν οι υπουργοί. Σίγουρα πάντως, όπως ανέφερε, ο Πρωθυπουργός δεν ενημερώθηκε:

    «Αν στον κύριο Πρωθυπουργό έφθανε αυτό το έγγραφο, είναι βέβαιο ότι θα μιλούσαμε μαζί. Για σοβαρά θέματα έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές. Και θέλω να είμαι ειλικρινής. Όσο ήταν ενημερωμένος ο Πρωθυπουργός, άλλο τόσο ήταν ενημερωμένος ο Γιώργος Παπανδρέου από τον κο Παπακωνσταντίνου. Και δεν ρίχνω καμία ευθύνη, ούτε στον Δρυ, ούτε στον Φωτιάδη. Αν φταίνε οι σημερινοί, φταίνε κι αυτοί» ανέφερε ο κος Ψωμιάδης και συμπλήρωσε:

    «Εγώ νομίζω ότι δεν φταίει κανένας υπουργός. Κάπου αλλού. Αν υπάρχει παράγκα ή παρακράτος, ψάξτε το εδώ, στην Αθήνα. Όχι στην Περιφέρεια και όχι στη Θεσσαλονίκη», κατέληξε.

    Κατάθεση Στ.Γκρόζου

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες Στυλιανός Γκρόζος κλήθηκε να αιτιολογήσει ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής,την ολιγωρία που καταμαρτυρείται στον ίδιο, όσο και στον Εισαγγελέα Εφετών,σχετικά με τη διερεύνηση της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

    Στην κατάθεσή του,ο κ.Γκρόζος αναφέρθηκε εκτενώς στις θεσμικές και πρακτικές δυσχέρειες που, όπως είπε,κωλύουν το έργο του,όσον αφορά την υπόθεση.

    Κατβ αρχήν,ο μάρτυς διαβεβαίωσε τους βουλευτές πως ο ίδιος δεν ήθελε να αναλάβει πρόεδρος της Επιτροπής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος.

    «Θεωρούσα πως τα καθήκοντά μου θα ήταν άσχετα με τα καθήκοντα που εκτελούσα επί 35 χρόνια - δικογραφίες, ποινικά δικαστήρια - και πως αυτό δεν με εκφράζει.Εξέφρασα και τις αντιρρήσεις μου στον Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στα άλλα μέλη.Όταν μου ανακοινώθηκε πως διορίστηκα πρόεδρος της Επιτροπής,έπεσα από τα σύννεφα».

    Άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του,επιφορτίστηκε την διεκπεραίωση των υποθέσεων που εκκρεμούσαν ήδη από την προηγούμενη Αρχή του Γιώργου Ζορμπά,καθώς η υπόθεση των ομολόγων και της SIEMENS,είχε καθυστερήσει τη διεκπεραίωση των υπολοίπων ερευνών.

    «Βρήκα 1400 ανερεύνητες υποθέσεις,εκ των οποίων 420 σε μέλη που έχουν αποχωρήσει.Σε αυτό το δίμηνο ξημεροβραδιάζομαι εκεί στην κυριολεξία. Μου έχουν όμως υποσχεθεί ότι εντός των ημερών θα με αιμοδοτήσουν με άλλους 8. Σε πέντε μήνες,η Επιτροπή θα λειτουργήσει ρολόι».

    Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου,ο κ.Γκρόζος διευκρίνισε πως από τη στιγμή που ο Εισαγγελέας Εφετών διεξάγει έρευνα για την υπόθεση, ο δικός του ρόλος είναι απλώς συμπληρωματικός.

    Και ο ρόλος αυτός συμπεριλαμβάνει το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών - και όχι το άνοιγμά τους,ή την κλήση για εξέταση των δικαιούχων τους:

    «Για να πάρετε εσείς τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών, θα πρέπει εγώ να τα στείλω στον Εισαγγελέα Εφετών και αυτός να σας τα υποβάλλει εδώ. Όμως,ούτε εγώ μπορώ να διατάξω το άνοιγμα, ούτε και ο κος Καρούτσος από μόνος του.Χρειάζεται να εισαγάγει πρόταση στο Δικαστικό Συμβούλιο και να εκδοθεί βούλευμα. Είναι μία χρονοβόρος διαδικασία και θα πάρει μήνες. Εγώ μεσολαβώ για να τον βοηθήσω,να μην υπάρξει σπατάλη χρόνου»,ανέφερε ο μάρτυς.

    Περιμένοντας,λοιπόν,το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου,ο εισαγγελέας Κ. Καρούτσος πριν από μία εβδομάδα,κατόπιν αιτήματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής,ζητά από τον κ.Γκρόζο να τον βοηθήσει στο άνοιγμα των λογαριασμών. Αυτό δεν το έχει κάνει ο τελευταίος,αλλά οι τράπεζες, οι οποίες από τις 23 Σεπτεμβρίου,έχουν ανταποκριθεί στο αίτημά του για πάγωμα των λογαριασμών της Μονής και του έχουν στείλει με δική τους πρωτοβουλία, τα στοιχεία της κίνησής τους. Εντός της εβδομάδος,ό,τι στοιχείο υπάρχει ήδη, θα τεθεί υπόψη της Εξεταστικής Επιτροπής.

    «Είμαι στα όρια της νομιμότητας. Ελπίζω ότι θα το ξεπεράσω, θα το υπερκεράσω», ανέφερε ο κος Γκρόζος.

    Κατάθεση Φ.Κρεμμύδα

    «Σας δηλώνω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι ουδείς από το γραφείο μας, ούτε εγώ προσωπικά, ούτε οι εταιρείες για τις οποίες γίνεται αναφορά, έχουν σχέση με τη Μονή Βατοπαιδίου», ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο δικηγόρος της Μονής Βατοπαιδίου, Φώτης Κρεμμύδας, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη δυσφορία του για την ανάμειξη του ονόματος του δικηγορικού του γραφείου σε σενάρια διακίνησης μαύρου χρήματος.

    Ο κος Κρεμμύδας ανέφερε στην Εξεταστική Επιτροπή, πως η μόνη σχέση του γραφείου του με τη Μονή, είναι η ανάληψη δύο υποθέσεών της που επρόκειτο να συζητηθούν τον Ιούνιο στην Ξάνθη και αναβλήθηκαν για τον Δεκέμβριο. Όπως είπε, στο λογαριασμό του γραφείου του, έχουν μπει 15.000 ευρώ ως δικηγορική αμοιβή και άλλες 70.000, ως προκαταβολή της αγοράς ενός αριθμού πάρκινγκ εκ μέρους της Μονής. Όσον αφορά τις εταιρείες που εκπροσωπεί, αυτές «δεν έχουν σχέση με τη Μονή, δεν έχουν καμία επιχειρηματική δραστηριότητα πλην του ότι είναι ιδιοκτήτες κάποιων ακινήτων στην Κεφαλλονιά και τα οποία έχουν μέχρι σήμερα. Κατά τύχη δεν έχουν πουλήσει κανένα οι εταιρείες αυτές».

    Στο γραφείο του κου Κρεμμύδα, συστεγάζεται ο καθ. Φ. Δωρής, ο οποίος είχε συντάξει το 2003, γνωμοδότηση υπέρ της Μονής για λογαριασμό άλλου δικηγορικού γραφείου. «Οι γνωμοδοτήσεις του καθηγητή κ. Δωρή, δεν έχουν σχέση με τη δραστηριότητα, ούτε εντάσσονται στα έσοδα της εταιρείας μας. Εμείς έχουμε δικηγορική εταιρεία» ανέφερε ο μάρτυς.

    Κατάθεση Θ.Τσοπνίδου

    «Τα στοιχεία για τις διαθέσιμες γαίες της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, τα στείλαμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απευθείας, χωρίς ενημέρωση του νομάρχη» ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Θεανώ Τσοπνίδου.

    Η υπηρεσία της μάρτυρος, εκλήθη το 2005 από την Διεύθυνση Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να ενημερώσει σχετικά με τα οικόπεδα της Θεσσαλονίκης, που έχουν «τουριστική και οικοπεδική αξία». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε στέλνοντας φωτοτυπία των κτηματολογικών πινάκων, περιοχών που είχαν αξία: «Λέμε ότι η Εγνατία είναι περιαστική Θεσσαλονίκη, άρα έχει αξία. Λέμε ότι το Ωραιόκαστρο είναι περιαστική Θεσσαλονίκη, άρα έχει αξία. Δεν στείλαμε την Όσσα και τα χωριά του Λαγκαδά» ανέφερε η κα Τσοπνίδου. Από κει και πέρα, «δεν υπήρξε κανενός είδους πρόσθετη αξιολόγηση».

    Τέλος, η μάρτυς, ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε πως στα 28 χρόνια που είναι υπάλληλος, «επικαιροποίηση της αξίας της δημόσιας γης, δεν έχει γίνει».

    [04] Ανοδικοί οι δείκτες για το Aids

    Στα 33 εκατ. ανέρχονται παγκοσμίως οι άνθρωποι, που ζουν με τον ιό του Εϊτζ. Δέκα εκατομμύρια από αυτούς έχουν ανάγκη άμεσης θεραπείας, αλλά μόλις 30% έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Δώδεκα εκατομμύρια παιδιά είναι ορφανά από γονείς, που πέθαναν από Εϊτζ, ενώ αριθμός των ανήλικων φορέων του ιού αγγίζει τα δυο εκατομμύρια. Μόλις 10% εξ αυτών έχουν πρόσβαση σε θεραπεία. Τρία εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό το 2007, μεταξύ αυτών και 370.000 παιδιά. Την ίδια χρονιά, άλλα 290.000 παιδιά πέθαναν εξαιτίας του?

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Εϊτζ, την 1η Δεκεμβρίου, μέλη των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» παρουσίασαν το πρωί σε συνέντευξη Τύπου, τόσο την έκταση του προβλήματος, όσο και τις δράσεις της οργάνωσης διεθνώς για την καταπολέμηση της μάστιγας του αιώνα.

    Την εκδήλωση χαιρέτισε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλλυλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι το Εϊτζ «δεν μόνο θέμα δημόσιας υγιεινής, αλλά και βαθειά πολιτικό θέμα».

    Ο υπουργός σημείωσε τη συμβολή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και γι αυτό «το υπουργείο, εδώ και ένα χρόνο, έχει ανοίξει τις πόρτες του σε 580 ΜΚΟ».

    «Οι δείκτες για το Εϊτζ σε όλο τον κόσμο είναι ανοδικοί», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «Βασικός εχθρός είναι ο εφησυχασμός».

    Όπως επισημάνθηκε από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», εξαιτίας του Εϊτζ, το προσδόκιμο ζωής, ως το 2010, σε πέντε αφρικανικά κράτη, θα πέσει κάτω από την ηλικία των 30 ετών. «Κύριο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα παιδιά, τα οποία δεν μάχονται μόνο ενάντια στο Εϊτζ, αλλά και ενάντια στο χρόνο. Χωρίς διαγνωστικά εργαλεία και φαρμακευτική αγωγή, τα μισά από τα παιδιά, που έχουν γεννηθεί με τον ιό, θα πεθάνουν πριν από τα δεύτερα γενέθλιά τους».

    «Τα παιδιά που γεννιούνται με τον ιό του Εϊτζ στις ανεπτυγμένες χώρες είναι τόσο λίγα, ώστε οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν θέτουν, ως προτεραιότητα, την έρευνα για φάρμακα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των παιδιών», σημειώνεται σε σχετικό ενημερωτικό έντυπο της οργάνωσης και προστίθεται πως:

    «Τα περισσότερα φάρμακα, που είναι διαθέσιμα αυτή την στιγμή, είναι ακατάλληλα να χρησιμοποιηθούν σε χώρες με περιορισμένους πόρους (είτε είναι σε μορφή σκόνης, που πρέπει να αναμιχθεί με νερό, είτε σε μορφή σιροπιού, που πρέπει να φυλάσσεται σε ψυγείο). Για δε τα φάρμακα που έχουν πρόσφατα λάβει έγκριση, δεν έχουν ασφαλή στοιχεία για να τα χρησιμοποιήσουμε σε παιδιά»?

    Σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν αντιρετροϊκή θεραπεία σε περισσότερους από 150.000 ανθρώπους σε 27 χώρες, από τους οποίους οι 10.000 είναι παιδιά.

    [05] Σχέδιο ανάκαμψης από την ΕΕ

    Στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, που παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μαζί με τον Επίτροπο Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια. Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαρόζο, διευκρίνισε ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης που προτείνει η Επιτροπή, είναι προσωρινά (για τη διετία 2009-2010) και τα αποτελέσματά τους βραχυπρόθεσμα.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής διευκρίνισε ότι το συνολικό ποσό, με το οποίο θα τονωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανέλθει σε 200 δισ. ευρώ ( 1,5% του ΑΕΠ της ΕΕ), εκ των οποίων τα 170 δισ. ευρώ (1,2% του ΑΕΠ της ΕΕ) θα χορηγηθούν από τα κράτη μέλη και τα υπόλοιπα 30 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν από την ΕΕ (14,4 δισ. ευρώ από τους κοινοτικούς προϋπολογισμούς και 14,6 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).

    Βασικός στόχος, τονίζει η Επιτροπή, θα πρέπει να είναι η στήριξη των "ευάλωτων στρωμάτων", προτείνοντας στα κράτη μέλη που το επιθυμούν, να αυξήσουν, προσωρινά, τα κοινωνικά επιδόματα και το επίδομα ανεργίας, ή να μειώσουν τις κρατήσεις για κοινωνική ασφάλεια στους χαμηλόμισθους.

    Επιπλέον, η Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη να δώσουν φορολογικά κίνητρα, όπως για παράδειγμα, η μείωση της φορολογίας στα εισοδήματα και η μείωση του ΦΠΑ.

    Επίσης, προτείνεται να επισπευσθούν οι εκταμιεύσεις από τα κοινοτικά ταμεία, κυρίως προς τις φτωχές περιφέρειες της ΕΕ, καθώς και οι εκταμιεύσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ύψους 75 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013) κυρίως προς τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.

    Εξάλλου, η Επιτροπή προτείνει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αυξήσει κατά 15 δισ. ευρώ το σύνολο των δανείων που θα χορηγήσει τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χορηγήσει χαμηλότοκα δάνεια.

    "Η συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση, είναι η καλύτερη απάντηση στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης", τόνισε ο Ζ. Μπαρόζο, σημειώνοντας, ωστόσο ότι η κάθε χώρα θα λάβει τα μέτρα εκείνα που της επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά της στοιχεία.

    Από την πλευρά του ο επίτροπος οικονομίας, Χ. Αλμούνια, σημείωσε ότι στόχος των μέτρων που προτείνει η Επιτροπή είναι η αποκατάσταση της χαμηλής εμπιστοσύνης και της ζήτησης που επικρατεί σήμερα.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Χ. Αλμούνια δήλωσε ότι θα εφαρμοστεί η "ευελιξία" που προβλέπεται σε εξαιρετικές οικονομικές περιστάσεις, όπως οι σημερινές. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι αν το δημόσιο έλλειμμα ενός κράτους μέλους παρεκκλίνει για λίγες μόνο δεκαδικές μονάδες από το όριο του 3% και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η Επιτροπή δεν θα κινήσει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, διευκρίνισε ο επίτροπος οικονομίας.

    Πτώση στα χρηματιστήρια

    Σε αρνητική τροχιά κινούνται σήμερα οι δείκτες στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

    Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, λίγο μετά τις 15:00 η ώρα Ελλάδας, ο δείκτης Footsie-100 υποχωρούσε κατά 2,44%, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Dax σημείωνε πτώση κατά 2,39%, ενώ στο χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 υποχωρούσε κατά 3,18%.

    Πτωτικές τάσεις επικρατούν και στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών, στις 15:45 η ώρα, βρισκόταν στις 1.866,47 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες κατά 1,84%.

    Με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 110,71 μονάδες (-1,33%) φτάνοντας τις 8.213,22.

    Με κέρδη ολοκληρώθηκαν χθες οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο δείκτης Dow Jones κινήθηκε ανοδικά κατά 36.47 μονάδες, ποσοστό 0,43% και διαμορφώθηκε στις 8.479,86 μονάδες.

    Πάνω από τα 51 δολάρια το πετρέλαιο

    Μια ανάσα από τα 52 δολάρια το βαρέλι βρέθηκε σήμερα το αμερικανικό ελαφρό αργό, μετά τη χθεσινή πτώση σε ποσοστό 7% που κατέγραψε η τιμή του, καθώς η τέταρτη μείωση μέσα σε δέκα εβδομάδες των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Κίνας τροφοδότησε ελπίδες για μικρότερη της προβλεπόμενης προηγουμένως μείωση της ζήτησης στον δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως καταναλωτή ενέργειας.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιανουαρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε, το μεσημέρι, 79 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο", με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 51,66 δολάρια ενώ, νωρίτερα, είχε αγγίξει τα 51,98 δολάρια.

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν, το μεσημέρι, στα 51,33 δολάρια, κερδίζοντας 98 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος". Νωρίτερα, είχε ενισχυθεί έως και στα 51,87 δολάρια.

    Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε μείωση του επιτοκίου δανεισμού κατά 1,08%, στο 5,58%, τη μεγαλύτερη μείωση στα τελευταία 11 χρόνια.

    Η Merrill Lynch αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για τη μέση τιμή του πετρελαίου το 2009, στα 50 δολάρια το βαρέλι, από 90 δολάρια το βαρέλι προηγουμένως, εν μέσω εκτιμήσεων ότι ο ΟΠΕΚ είναι ανίσχυρος να στηρίξει την αγορά καθώς μειώνεται η ζήτηση για καύσιμα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης. Η νέα εκτίμηση της Merrill Lynch για τη μέση τιμή το 2010 κάνει λόγο για 70 δολάρια το βαρέλι, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση για 100 δολάρια.

    Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον στα εβδομαδιαία στοιχεία για τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα καυσίμων που θα δημοσιοποιήσει σήμερα η Energy Information Administration, η στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ εκτιμούν ότι, την εβδομάδα που έληξε στις 21 Νοεμβρίου, τα αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 800.000 βαρέλια και τα αποθέματα βενζίνης κατά 400.000 βαρέλια. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις τους κάνουν λόγο για μείωση κατά 800.000 βαρέλια των αποθεμάτων προϊόντων διύλισης - συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης - καθώς κύμα ψύχους πλήττει στις βορειοανατολικές Πολιτείες.

    [06] Συνάντηση Δ.Χριστόφια-Κ.Παπούλια

    Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα απηύθυναν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε ό,τι αφορά την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

    Για επίλυση "στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ", και για λύση η οποία "θα οδηγήσει σε ένα κράτος, ομοσπονδιακό, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα", έκανε λόγο ο κ. Χριστόφιας,

    Ο δε κ. Κάρολος Παπούλιας επισήμανε ότι "η λύση του κυπριακού προβλήματος προϋποθέτει αλλαγή στρατηγικής αντίληψης από την Τουρκία, ενσωμάτωση στην πολιτική της πράξη βασικών αρχών του Δικαίου, αρχών που βρίσκονται στο κέντρο του αξιακού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης" και χαρακτήρισε "μη αποδεκτή την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του θαλασσίου πλούτου που έχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Κυπριακή Δημοκρατία".

    Ο Δημ. Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, κατέστησε σαφές ότι "μιλούμε για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδία" και σημείωσε ότι η άποψη της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων είναι διαφορετική.

    "Μιλούν για δύο κράτη που θα συνομολογήσουν έναν νέο συνεταιρισμό. Αυτή η θέση απορρίπτεται. Δύο πολιτείες θα δημιουργηθούν, εάν και εφόσον οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, και τονίζω, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, όπως προνοούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, συμφωνήσουν για λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Τότε θα εμφανιστούν οι δύο πολιτείες, οι οποίες θα συναποτελούν τα συστατικά μέρη της ομοσπονδίας. Μετά την υπογραφή λύσης από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων", τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Είμαστε χτίστες, όχι χαλαστές, αλλά την ίδια ώρα επαγρυπνούμε υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και ασφαλώς και της Ελλάδας από τις επιβουλές του προκλητικού γείτονα".

    Αναφερόμενος στην ουσία του προβλήματος, ο κ.Χριστόφιας επανέλαβε ότι "η Κύπρος υποφέρει από την κατοχή του 37% του εδάφους της από την Τουρκία" και πρόσθεσε:

    "Η ουσία του Κυπριακού είναι η παραβίαση του διεθνούς νόμου, της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Θέλω να τονίσω ακόμη μια φορά και ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να απεμπολήσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος κράτους - μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των άλλων διεθνών οργανισμών και θα ασκεί τα καθήκοντά του ανελλιπώς, χωρίς να δέχεται τον οποιονδήποτε περιορισμό από οπουδήποτε".

    Από την πλευρά του ο κ.Παπούλιας εμφανίστηκε απαισιόδοξος σε ό,τι αφορά την στάση της Τουρκίας και τις εν γένει πρακτικές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Τόνισε ότι "δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, εκμετάλλευσης του θαλασσίου πλούτου, που έχει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία" και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα η Τουρκία να αλλάξει στρατηγική αντίληψη, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επίλυση του Κυπριακού.

    Χαιρέτισε δε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, "κράτος - μέλος πλέον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ζώνης του ευρώ, μια χώρα με ακμαία οικονομία" και πρόσθεσε: "Η Κύπρος έχει ωφέλεια από την ευρωπαϊκή της ένταξη, αλλά και η Ευρώπη έχει ωφέλεια από μια Κύπρο μέλος της, που βρίσκεται γεωγραφικά στον στρατηγικό χώρο της Μέσης Ανατολής. Λυπάμαι γιατί τα πλεονεκτήματα της ένταξης δεν μπορούν να τα γευθούν πλήρως όλοι οι κάτοικοι της. Ελπίζω σύντομα να αποτελεί παρελθόν η εικόνα της Λευκωσίας ως της τελευταίας διαιρεμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης".

    Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το επίπεδο των διμερών σχέσεων, δεσμεύθηκαν για την περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνσή τους, ενώ τόνισαν ότι διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων και επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων, όπως το Μεσανατολικό.

    Ο κ.Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια και στο πρόσωπό του την ελληνική κυβέρνηση, τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα για την συμπαράσταση και την συμπαράταξή τους στον αγώνα του κυπριακού λαού.

    Η υποδοχή

    Ο Πρόεδρος Παπούλιας και η σύζυγός του Μαίη, υποδέχθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, συνοδευόμενο από τη σύζυγό του κα Έλση Χριστόφια.

    Στην τελετή της επίσημης υποδοχής επί της Ηρώδου Αττικού παρέστησαν, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

    Ακολούθησε κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυρίας Ελσης Χριστόφια με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και την κυρία Μαίη Παπούλια και ανταλλαγή παρασήμων και δώρων.

    Ο Πρόεδρος Παπούλιας προσέφερε στον κ. Χριστόφια τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος, κεφαλή μεγάλου ειδωλίου, αντίγραφο Κυκλαδικής τέχνης, σε παριανό μάρμαρο και χρυσά μανικετόκουμπα με το εθνόσημο.

    Στην κα Χριστόφια προσέφερε το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Ευποιίας και Ασημένια καρφίτσα Βυζαντινής Τέχνης.

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου προσέφερε στον κ. Παπούλια αντίγραφο αρχαίου αμφορέα σε ασήμι και στην κυρία Μαίη Παπούλια το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄ και κεντητό Λευκαρίτικο τραπεζομάντηλο.

  • ** Ο κ. Χριστόφιας, αύριο και την Παρασκευή, θα έχει συνταντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 November 2008 - 15:30:54 UTC