Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινωνικό πρόγραμμα για τις φυλακές
  • [02] Προτάσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση
  • [03] Ο πρόεδρος της Κίνας στο Ηράκλειο
  • [04] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο
  • [05] "Μακρόχρονη κρίση"

  • [01] Κοινωνικό πρόγραμμα για τις φυλακές

    Με θέματα υπουργείου Δικαιοσύνης και ιδιαίτερα το πρόγραμμα που αφορά τις φυλακές, ασχολήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, μετά τη συνεδρίαση δήλωσε ικανοποιημένος, γιατί, όπως είπε, ο πρωθυπουργός και η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκριναν ένα ευρύ κοινωνικό πρόγραμμα, που σχετίζεται με το σωφρονισμό, τις φυλακές, το θέμα των ναρκωτικών και τις εντάξεις των νοσοκομείων των φυλακών στο ΕΣΥ.

    Το ένα νομοσχέδιο συζητείται ήδη και το άλλο θα έρθει πολύ σύντομα, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, τονίζοντας πως αν προσθέσει κανείς και τα άλλα νομοσχέδια που είχαν κοινωνικό χαρακτήρα, τα οποία ήδη έχουν γίνει νόμοι του κράτους και που αφορούν στην προστασία του παιδιού από σεξουαλική κακοποίηση και από εμπορία και το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, γίνονται σημαντικά βήματα που είναι προοδευτικά, ρηξικέλευθα και ριζοσπαστικά στον κοινωνικό τομέα, που αφορά στη δικαιοσύνη.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν με τις ρυθμίσεις που προωθούνται για τις φυλακές θα αποφυλακιστούν οι Ιωαννίδης και Ντερτιλής, ο κ. Χατζηγάκης είπε "οι ρυθμίσεις που κάνουμε είναι γενικής φύσεως και δεν αφορούν τους συγκεκριμένους, καθώς δεν εμπίπτουν σε αυτές.''

  • ** Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί, αύριο Πέμπτη στις 12:30 μετά το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

    [02] Προτάσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση

    Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι την οικονομική κρίση για την παραπομπή της διοικητικής μεταρρύθμισης στις ελληνικές καλένδες, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.

    Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην κυβέρνηση της ΝΔ, είπε και την επέκρινε ότι έδωσε άδοξο τέλος στο διάλογο για τη διοικητική μεταρρύθμιση, στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι άλλοι εκτός από την κυβέρνηση.

    Χαρακτήρισε παρωδία τον διάλογο αυτό και παρατήρησε πως ευτυχώς δεν εξελίχθηκε σε τραγωδία μεταρρύθμισης.

    Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ποτέ δεν πίστεψε σε μια ουσιαστική και ριζική αλλαγή του διοικητικού χάρτη της χώρας και διατύπωσε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για μια διοικητική μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει:

    - Ριζικό μετασχηματισμό του κράτους και μετατροπή του σε επιτελικό κράτος - στρατηγείο, που διαχειρίζεται μόνο τις αναγκαίες εθνικές πολιτικές.

    - Δημιουργία νέου αυτοδιοικητικού συστήματος που απαρτίζεται από δύο ισχυρούς και ανεξάρτητους βαθμούς αυτοδιοίκησης δηλαδή τους δήμους και τις περιφέρειες.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στη διεθνή οικονομική κρίση και είπε ότι σ΄ αυτήν η Ελλάδα εισέρχεται απροετοίμαστη και ακυβέρνητη εξ αιτίας των πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης.

    Η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε, περιμένει να αντιγράψει - ως κακέκτυπο- όσα συμβαίνουν αλλού και αντί να πάρει πρωτοβουλίες κάνει κριτική στο ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε τα συνθήματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ, που διαμαρτύρονταν με πανό μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου και σημείωσε ότι η αγανάκτησή τους δείχνει τα αδιέξοδα από την έλλειψη της διοικητικής μεταρρύθμισης.

    [03] Ο πρόεδρος της Κίνας στο Ηράκλειο

    Oι μεγάλες προοπτικές συνεργασίας με την Κίνα που διανοίγονται για τη χώρα μας, καθώς και η δυνατότητα προώθησης των Κρητικών προϊόντων στην κινεζική αγορά, επιβεβαιώθηκαν σήμερα κατά την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο, στο Ηράκλειο.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του, τόνισε ότι η επίσκεψή του στο νησί και στους πολιτιστικούς μας θησαυρούς αποτελεί εξαιρετική τιμή για την Ελλάδα.

    Χαίρομαι πολύ, ανέφερε ο Κινέζος πρόεδρος, που επισκέπτομαι την όμορφη Κρήτη. Από τη στιγμή που πατήσαμε τη γη της νήσου, γοητευτήκαμε από τη μακραίωνη ιστορία της και νιώσαμε την αγάπη και τη φιλία με την οποία μας περιέβαλε ο Κρητικός λαός, είπε και εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχαριστίες του και τις καλύτερες ευχές του στον λαό τη νήσου.

    Ο Χου Ζιντάο τόνισε ότι ο Κρητικός πολιτισμός είναι ένα σημαντικό συστατικό μέρος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και πρόσθεσε: Οι αρχαίοι πολιτισμοί της ανατολής και της δύσης διασταυρώνονται εδώ και άφησαν πολύτιμες πολιτιστικές κληρονομιές.

    Το διάσημο ανάκτορο της Κνωσού αποδεικνύει την ευφυΐα και τη σοφία των αρχαίων Κρητικών, είπε. Πρόσθεσε ότι κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο "οι θαρραλέοι Κρητικοί πολέμησαν σκληρά με τους φασίστες και συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία του παγκόσμιου αντιφασιστικού πολέμου".

    Στη συνέχεια, ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε:

    "Η Περιφέρεια Κρήτης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τοπική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας. Η γεωργική συνεργασία των δύο πλευρών έχει ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Το κρητικό ελαιόλαδο ήδη άρχισε να μπαίνει στην κινεζική αγορά, ενώ τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Κρήτης έχει στενές ανταλλαγές με το νομό Χαϊνάν της Κίνας, προωθώντας ενεργά τη διμερή συνεργασία στη νησιωτική οικονομική ανάπτυξη.

    Δεδομένου ότι η Κρήτη έχει πλούσιους τουριστικούς πόρους, η τουριστική συνεργασία των δύο χωρών έχει τεράστιες δυνατότητες. Ο κινεζικός και ο ελληνικός λαός έχουν ισχυρούς παραδοσιακούς δεσμούς. Η φιλική συνεργασία έχει στέρεα θεμέλια".

    "Οι συνομιλίες και οι συναντήσεις που είχα αυτές τις μέρες -είπε- με τους ηγέτες της χώρας σας, απέδωσαν πλούσιους καρπούς, καταλήγοντας σε σημαντικές κοινές αντιλήψεις, για την ενίσχυση της συνολικής στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών. Σήμερα θα φύγουμε από τη χώρα σας φορτωμένοι με βαθιά αισθήματα φιλίας και αγάπης του ελληνικού προς τον κινεζικό λαό και πιστεύω ότι με την κοινή προσπάθειά μας το δέντρο της φιλικής συνεργασίας της Κίνας και της Ελλάδας θα καρποφορήσει ιδιαίτερα".

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά την προσφώνησή της ανέφερε:

    "Γνωρίζοντας την προσωπική σας φιλοσοφία, θεωρώ ότι ο ελληνικός πολιτισμός σάς ταιριάζει ιδιαίτερα. Έχετε εφαρμόσει πολιτικές που τις χαρακτηρίζει το μέτρο και ο πραγματιστικός τρόπος σκέψης, επιβεβαιώνοντας το αρχαίο ελληνικό ρητό ``παν μέτρον άριστον``".

    Το όραμά σας, πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη, για τη δημιουργία μιας "Αρμονικής Κοινωνίας", στη βάση της κοινωνικής ισότητας και της ευημερίας, αποτελεί το κυριότερο συστατικό της διεθνούς σας ακτινοβολίας. Υποστηρίζουμε -είπε- τις τις προσπάθειές σας για ειρηνική ανάπτυξη όλων των χωρών. "Οι διεθνείς σας πρωτοβουλίες και το θετικό σας έργο χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά σας και χαίρομαι ιδιαίτερα που έχω τη δυνατότητα σήμερα να ανταλλάξω απόψεις μαζί σας", τόνισε.

    Ακολούθως, η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα, τονίζοντας ότι βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.

    "Τις πολύ καλές σχέσεις των χωρών και των λαών μας, επιβεβαιώνουν και οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου που ανταλλάσσουμε ιδιαίτερα συχνά τα τελευταία χρόνια", είπε.

    Παράλληλα, τόνισε πως δεν είναι τυχαίο ότι οι πολύ καλές σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα επιβεβαιώθηκαν και με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι στο Πεκίνο. Και έδωσε τα συγχαρητήρια της για την άψογη οργάνωσή τους αλλά και τη φιλοξενία που παρείχε το Πεκίνο σε όλους τους Έλληνες.

    Αναφερόμενη στη συνεργασία των δύο χωρών τόνισε ότι τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο η συνεργασία μας είναι αγαστή. Μαζί -τόνισε-, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στις σύγχρονες διεθνείς προκλήσεις, όπως είναι η παγκόσμια ασφάλεια, το διεθνές εμπόριο και η αειφόρος περιβαλλοντική ανάπτυξη.

    "Ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας συνδιαμφορφώνει την ευρωπαϊκή πολιτική και συμβάλλει εποικοδομητικά στην ανάπτυξη του διαλόγου της Κίνας με την ΕΕ μέσω του μηχανισμού που θεσμοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2008. Η Κίνα είναι σήμερα στρατηγικός εταίρος της ΕΕ, τόσο σε πολιτικό και πολιτιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Παράλληλα, σε περιφερειακό επίπεδο, εκτιμούμε ιδιαίτερα τη στάση της Κίνας στο Κυπριακό ζήτημα", είπε η υπουργός Εξωτερικών.

    Η κ. Μπακογιάννη, αναφερόμενη στη διεθνή κρίση, είπε:

    "Σε μια περίοδο ανασφάλειας και οικονομικής αβεβαιότητας, καλούμαστε να πάρουμε δραστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Είμαι βέβαιη ότι η κρίση θα διαμορφώσει μια νέα σχολή οικονομικής σκέψης. Μια σχολή που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματική οικονομία. Που θα επιχειρήσει να συντονίσει τις οικονομίες των χωρών στη βάση ενός αναθεωρημένου παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Για το λόγο αυτό, η οικονομική συνεργασία μας με την Κίνα βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές μας. Συγκεκριμένα, ο τομέας της ναυτιλίας παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική. Τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες πλοιοκτήτες διακινούν μεγάλο μέρος των εμπορευμάτων τους στα κινεζικά λιμάνια, ενώ, αποτελούν τους σημαντικότερους πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων. Οι δυνατότητες του ελληνικού στόλου είναι τέτοιες που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μεταφοράς των κινεζικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Η Σύμβαση για το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά που υπογράφηκε αυτές τις μέρες, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει το εφαλτήριο μιας ενισχυμένης οικονομικής συνεργασίας. Με τη Σύμβαση αυτή, τα ελληνικά λιμάνια καθίστανται οι πύλες των κινεζικών προϊόντων τόσο στα κράτη-μέλη της ΕΕ, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην οποία η Ελλάδα διατηρεί ισχυρή επιχειρηματική παρουσία. Παράλληλα, οι ομορφιές των χωρών μας, αποτελούν ιδανικούς τουριστικούς προορισμούς και ακόμα έναν τομέα στον οποίο μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία μας. Η Κρήτη σάς έδειξε ήδη πόσο όμορφη είναι".

    Καταλήγοντας, η κ. Μπακογιάννη, απευθυνόμενη στον Κινέζο πρόεδρο ανέφερε:

    "Θεωρώ ότι η επίσκεψή σας στη χώρα μας θα δώσει το έναυσμα για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς".

    Η κ. Μπακογιάννη προσέφερε στον Κινέζο πρόεδρο ένα αντίγραφο Μινωικού αγγείου ενώ ο ΓΓ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σ. Τσόκας προσέφερε στον πρόεδρο της Κίνας ένα γλυπτό ελιάς που είχε φιλοτεχνηθεί ειδικά για την περίπτωση.

    Ο Χου Ζιντάο το απόγευμα επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο, εκφράζοντας το θαυμασμό του για τον Μινωικό Πολιτισμό και στη συνέχεια αναχώρησε για την Αθήνα.-

    [04] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    Εντολή στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δημήτρη Πιέρο, να διερευνήσει το θέμα που δημιουργήθηκε με την άρνηση κατάθεσης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής του ηγούμενου της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου, έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ιωάννης Σακελλάκος.

    Προς τον κ. Σακελλάκο απέστειλε χθες έγγραφο ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, στο οποίο τονίζει ότι οι δύο μάρτυρες κατέθεσαν υπομνήματα και ότι "παρά τις προτροπές απο τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής για να καταθέσουν, αυτοί αρνήθηκαν ".

    Ο κ. Σακελλάκος ζητά απο τον κ. Πιέρο να μελετήσει την υπόθεση και να αποφασίσει αν και ποιες θα είναι οι περαιτέρω ενέργειες της Εισαγγελίας για το θέμα.

    Στο μεταξύ, φάκελο με στοιχεία από την κίνηση λογαριασμών σε 17 τράπεζες, σχετιζόμενων με τη Μονή Βατοπεδίου και τους γέροντες Εφραίμ, Αρσένιο, Ευδόκιμο και Βαρνάβα απέστειλε σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο Εισαγγελέας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος.

    Η Επιτροπή, δια του προέδρου της Χρήστου Μαρκογιαννάκη, εξασφάλισε την συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδας με δύο εξειδικευμένους υπαλλήλους, προκειμένου να επεξεργαστούν τον τεράστιο όγκο των δεδομένων και να συντάξουν μία έκθεση με τις πλέον «ενδιαφέρουσες» συναλλαγές, που να τεθεί υπόψη των Εξεταστικής.

    Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ επαναλήφθηκε η πρόταση για άνοιγμα των λογαριασμών της RASSADEL (εφόσον δεν περιλαμβάνονται μέσα στο φάκελο), καθώς και των εταιρειών SP CAPITAL HOLDING CYPRUS και ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ, που κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «βρίσκονται στο μετοχικό κεφάλαιο του Ομίλου Πάπιστα».

    Κατάθεση Ε.Φραγκιαδάκη

    Με μακροσκελή του κατάθεση, ο - συνταξιούχος πλέον - πρώην Γενικός Διευθυντής Δασών του υπουργείου Γεωργίας, Ελευθέριος Φραγκιαδάκης, υπογράμμισε στην Εξεταστική Επιτροπή πως «οι δασικές εκτάσεις συρρικνώνονται κατά το μείζον από το ίδιο το Δημόσιο, με 35 επικαλύψεις αρμοδιοτήτων γύρω απβ τα δάση». Εκτίμησε, ακόμη, πως «η αχίλλειος πτέρνα της δασικής προστασίας και της εθνικής περιουσίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους» και πως «γνωμοδοτήσεις σαν αυτές του κου Μπότσιου, γίνονται συνήθως κατά παραγγελία».

    Τα «χθαμαλά δάση», σαν αυτό της Ουρανούπολης, είναι δάση και δασικές εκτάσεις, των οποίων η προστασία χαλάρωσε, προκειμένου να ενταχθούν στην αγροτική νομοθεσία, παρά τις απαγορεύσεις της τελευταίας - εξήγησε ο μάρτυς. Αυτή ήταν η αρχική παρανομία του κράτους, η οποία συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Από την αρχή της διαδικασίας αυτής την δεκαετία του β20, μέχρι σήμερα, περί τις 800.000 στρέμματα δασικής γης έχουν δοθεί στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης, που τα χρησιμοποιεί διαχρονικά, «σαν δικό της βιλαέτι».

    Το τοπίο επισκιάζεται έτι περαιτέρω, από τις πιέσεις των οικοδομικών συνεταιρισμών, που μόνο στη Χαλκιδική διεκδικούν την ένταξη 200.000 στρεμμάτων στο σχέδιο.

    Στην περίπτωση της Ουρανούπολης, έχουμε μία σαφή, κατά τον μάρτυρα, μεθόδευση: Συντάσσονται τα συμβόλαια, που συμπεριλαμβάνουν και γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του κράτους Χρ. Μπότσιου, ότι η επίμαχη έκταση είναι «δασική και υπαγόμενη στις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας». Καταργείται Οδηγία που είχε συντάξει ο κος Φραγκιαδάκης και που καθόριζε την νόμιμη διαδικασία χαρακτηρισμού των διαθεσίμων εκτάσεων, προβλέποντας χαρακτηρισμούς από τα δασαρχεία. Και μετά, με ερώτημα της Διευθύντριας Πολιτικής Γης προς τον κο Μπότσιο, εξάγεται και επίσημα η γνωμοδότηση.

    Με τα συμβόλαια επίσης, «παραβιάζεται και ο ιδρυτικός νόμος της ΚΕΔ, ο οποίος προβλέπει μεταξύ των άλλων να παίρνει εκτάσεις από την Πολιτική Γη - όχι όμως δάση και δασικές εκτάσεις». Η περιγραφή δε, της έκτασης ως «κληροτεμάχιο», θα μπορούσε να απασχολήσει ακόμα και την Δικαιοσύνη.

    «Όπου πας να κάνεις προστασία, θα θίξεις συμφέροντα. Εκεί λοιπόν ο υπουργός, όταν ακούει για δάση, ή ότι τον περιμένει ο Γενικός Διευθυντής, εξαφανίζεται» σημείωσε ο μάρτυς. Ενδιάμεσοι ανάμεσα στον υπουργό και την υπηρεσία, στέκουν «σύμβουλοι και παρασύμβουλοι», που τον απομονώνουν. Και στην υπόθεση αυτή, «όλοι χρησιμοποιούσαν το όνομα του υπουργού και έδιναν εντολές». Όμως από την άλλη, «δεν μπορεί ένας σύμβουλος εν αγνοία του υπουργού να δίνει εντολές τέτοιας υψίστης σημασίας».

    Ο μάρτυρας, είπε ακόμη, ότι υπουργοί έδωσαν στον σύμβουλο "την παραγγελία".

    «Ο υπουργός μπορεί να παραπλανηθεί;» ρώτησε η Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ)

    «Ναι, μπορεί» απάντησε ο μάρτυρας.

    Ο ηγούμενος Εφραίμ κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Εξηγήσεις για το θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από τις δραστηριότητές του στη Μονή Βατοπαιδίου κλήθηκε να δώσει στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο ηγούμενος της Μονής, Εφραίμ.

    Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Εφραίμ κλήθηκε να δώσει διευκρινήσεις στην τρέχουσα συνεδρίαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι εργασίες της οποίας άρχισαν το πρωί στο Φανάρι και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή.

    [05] "Μακρόχρονη κρίση"

    Την ιδεολογικοπολιτική ετοιμότητα του ΚΚΕ να προβλέψει την οικονομική κρίση, αλλά και να προτείνει λύσεις για τα προβλήματα των εργαζομένων σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα των οποίων οι προτάσεις δεν ξεπερνούν τις δοκιμασμένες συνταγές, υπογραμμίζει η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) του κόμματος σε μακροσκελή απόφασή της για την κρίση και την παρέμβαση του ΚΚΕ στις πολιτικές εξελίξεις.

    Η Κεντρική Επιτροπή ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν ξεπερνούν τις αναγκαίες, δοκιμασμένες και ξεπερασμένες για το σύστημα, κεϋνσιανές συνταγές για ενίσχυση της ζήτησης και την διασφάλιση της κερδοφορίας, προτάσεις που τελικά δεν προσφέρουν ανακούφιση στο λαό, ούτε αναστέλλουν τις συνέπειες της κρίσης.

    Ειδικότερα για το ΣΥΡΙΖΑ, η Κεντρική Επιτροπή υπογραμμίζει ότι "με τη λεγόμενη αριστερή εναλλακτική του πρόταση αναδεικνύεται ως δύναμη κρούσης στον αποπροσανατολισμό λαϊκών στρωμάτων που αναζητούν διέξοδο και είναι σε διαδικασία απεγκλωβισμού από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ" και προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "με τη στάση του αντικειμενικά οδηγεί στον ευνουχισμό του κινήματος,στην παρεμπόδιση της χειραφέτησής του από την κυρίαρχη πολιτική και τα ψεύτικα διλήμματα της δικομματικής εναλλαγής".

    Για την κυβέρνηση της ΝΔ, η ΚΕ επισημαίνει ότι προσπαθεί να μεταθέσει τις συνέπειες της κρίσης στην "παγκοσμιοποίηση", στην αναγκαιότητα εφαρμογής των επιλογών της ΕΕ, ενώ με τη σειρά τους το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ τραβάνε τις αιτίες των προβλημάτων στην αντίθετη άκρη: Αποδίδουν ευθύνες μόνο στη ΝΔ, με κύριο στόχο να βγάλουν "λάδι" την ΕΕ και την ευθύνη που έχουν και τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν εναλλάξ.

    Εκτίμηση της ΚΕ του ΚΚΕ είναι ότι χρειάζεται στενή παρακολούθηση και μελέτη των εξελίξεων, γιατί δεν είναι δυνατό σήμερα να προβλεφθεί πώς θα εξελιχθεί η διεθνής κρίση, πόσο βάθος θα πάρει, τι ανακατατάξεις θα σημειωθούν ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τον ανταγωνισμό τους, αφού ξεπεραστεί η φάση της ύφεσης και της συρρίκνωσης της παραγωγής.

    Για την κρίση στην Ελλάδα, η ΚΕ εκτιμά ότι συνδέεται και με την κρίση στα Βαλκάνια και γενικά στην ΝΑ Ευρώπη, θα είναι βαθειά και σχετικά μακρόχρονη.

    Για τις πολιτκές εξελίξεις, η ΚΕ αναφέρει στην απόφασή της ότι νέο σχετικά στοιχείο στον πολιτικό συσχετισμό στη χώρα μας είναι η τάση ενδυνάμωσης της δικομματικής εναλλαγής με την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ, με βάση τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις, ως αποτέλεσμα των συνεπειών της πολιτικής της ΝΔ, επίσης και λόγω μείωσης της εκλογικής της επιρροής εξ αιτίας των σκανδάλων.

    Η επιλογή είναι μια, αναφέρει η ΚΕ του ΚΚΕ, να απογαλακτισθούν οι εργαζόμενοι από την πολιτική και τα ιδεολογήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να δώσουν όσο γίνεται χτύπημα στην δικομματική εναλλαγή με ενίσχυση του ΚΚΕ. Να απορρίψουν τη συστηματική παραπλάνηση και τα τρομοκρατικά διλήμματα περί ασταθούς κυβέρνησης, περί των κινδύνων της μη αυτοδυναμίας, περί του "μικρότερου κακού".

    Επίσης στις εκτιμήσεις της για τις πολιτικές εξελίξεις, η ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει ακόμη ότι η ΝΔ επέστρεψε στην διακυβέρνηση ως απάντηση και εναλλακτική λύση στα δεινά που συσσώρευσε η κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ. Τώρα ένα μεγάλο μέρος της αστικής τάξης, επιχειρηματικοί όμιλοι με τα μέσα προπαγάνδας και επηρεασμού που διαθέτουν, ρίχνουν το βάρος προτίμησης στο ΠΑΣΟΚ, που το εμφανίζουν ως την εναλλακτική λύση στη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση που προκαλεί η πολιτική της ΝΔ.

    Το ΚΚΕ εκτιμά ότι η άρχουσα τάξη εξακολουθεί να προτιμά τη δικομματική εναλλαγή, καθώς εξασφαλίζει πιο συμπαγείς κυβερνητικές λύσεις που εξυπηρετούν την καπιταλιστική κερδοφορία. Παράλληλα προετοιμάζεται στο ενδεχόμενο μη ανάκαμψης του δικομματικού συστήματος εναλλαγής για τη διαμόρφωση κυβερνήσεων συνεργασίας, αξιοποιώντας τις θέσεις και τις διαθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ. Αυτή η προετοιμασία γίνεται ανεξαρτήτως τι ισχυρίζονται και τα δύο κόμματα σε συνθήκες αναμενόμενων εκλογών,εθνικών και για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

    Το μήνυμα της ΚΕ προς τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του κόμματος είναι ότι πρέπει να συσφίξουν τους δεσμούς τους ακόμα πιο δυνατά με συνεργαζόμενους και άλλους αγωνιστές που, διατηρώντας τις όποιες διαφορετικές απόψεις τους, κατανοούν την ανάγκη της κοινής δράσης με το ΚΚΕ για το κτίσιμο του Μετώπου.

    Να δώσουν μαχητικό παρόν στους τόπους δουλειάς, στους χώρους μάθησης,στον τόπο κατοικίας. Να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη των αγώνων, να πάρουν μέρος σε κάθε μορφή πάλης και αγώνα που προβάλλει αντιμονοπωλιακούς στόχους,υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων, εκφράζουν κατηγορηματικό όχι στο κάλεσμα να φορτωθούν για μια ακόμη φορά τα βάρη της κρίσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 November 2008 - 17:30:37 UTC