Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Απόλυτη στήριξη
  • [02] Η ώρα του Ολυμπιακού
  • [03] Ημερίδα για την τηλεόραση
  • [04] ΥΠΑΝ: Μειώσεις τιμών

  • [01] Κ.Καραμανλής: Απόλυτη στήριξη

    Πλήρης ταύτιση απόψεων για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, διαπιστώθηκε στη συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να συμφωνηθεί λύση, η οποία να συνάδει και να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η λύση πρέπει να στηρίζεται στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να προνοεί ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας επεσήμανε ότι η απομάκρυνση απο τις αρχές αυτές αντιβαίνει στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στα συμφωνηθέντα. Είπε ακόμη ότι στις διαπραγματεύσεις δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και η λύση που θα συμφωνηθεί θα επικυρωθεί με δημοψηφίσματα απο τις δύο κοινότητες και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις και η λύση του Κυπριακού αφορούν και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι όποιες εξαιρέσεις απο το Ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να είναι περιορισμένες και προσωρινές,είπε ο κ. Καραμανλής.

    Άναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας και στα πρόσφορα γεγονότα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι αυτά δεν συμβάλουν στην προσπάθεια παραγωγικής σχέσης αλλά δημιουργούν σοβαρούς προβληματισμούς. Τόνισε δε ότι η πολιτική μας για την επίλυση του Κυπριακού είναι δεδομένη και ισχυρή, στηρίζεται σε ισχυρά όπλα, στο διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ισχύει ακόμα το ενιαίο αμυντικό δόγμα, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι ισχύει και είναι ισχυρό, όπως ισχυρή είναι η συνεργασία των δύο κρατών.

    Απο την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας εξέφρασε με ιδιαίτερη έμφαση την πλήρη ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για την αναδιοτελή, όπως είπε, στήριξη στις προσπάθειές του απο τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, την κυβέρνηση και σύσσωμη την ελληνική πολιτεία.

    Ο Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι η λύση πρέπει να εξευρεθεί στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και πρέπει να εξευρεθεί απο τους Κυπρίους. Όταν λέμε ότι ο κ. Ταλάτ δεν είναι αυτόφωτος, αλλά καθοδηγείται απο την Τουρκία, η απάντησή μας πρέπει να είναι και είναι η συνεργασία δύο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών της Κύπρου και της Ελλάδος και θέλουμε να τονίσουμε αυτή την ανεξαρτησία, είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε επίσης πως το μήνυμα που στέλνει στη διεθνή κοινότητα είναι πως όταν λέμε ότι αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για λύση το εννοούμε. Επανέλαβε κι αυτός ότι η λύση πρέπει να στηρίζεται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και να εντάσσεται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και κατήγγειλε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

    Εχουμε σχέδιο συγκροτημένο, δεν πάμε βλέποντας και κάνοντας, είπε ο κ. Χριστόφιας, τόνισε ότι θα επιμείνει στον διάλογο και χαρακτήρισε τεράστιας σημασίας ζήτημα το να μην ξαναμπεί η Κύπρος στην γωνία.

    Οι Τούρκοι μπορεί να θέλουν να μας εξωθήσουν απο το τραπέζι του διαλόγου.Δεν θα το επιτρέψουμε, είπε ο κ. Χριστόφιας και κατέληξε λέγοντας ότι με τη συνέχιση και τη διαιώνιση της παρούσας κατάστασης βαθαίνουν τα τετελεσμένα.

  • ** Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρέθεσε γεύμα εργασίας προς τον Κύπριο Πρόεδρο.

    Δήλωση Καραμανλή για οικονομία

    Θετικό χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης και τόνισε ότι απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες στο πλαίσιο της ΕΕ.

    Βέβαια χρειάζεται να οριστικοποιηθούν οι προτάσεις αυτές και να εγκριθούν απο το ΕΚΟΦΙΝ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόνισε ο Κώστας Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας θα χρησιμοποιήσει την ευελιξία που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητος και στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που υπάρχει για στήριξη των ασθενεστέρων οικονομικά ομάδων.

    "Σε κάθε περίπτωση δεν βοηθούν τα ανεύθυνα σενάρια γύρω απο το θέμα αυτό", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Αναφερόμενος στις τράπεζες και στο ενδεχόμενο συμμετοχής τους στο σχέδιο στήριξης της ρευστότητας, ο πρωθυπουργός είπε ότι το σχέδιο αυτό είναι προσανατολισμένο στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και ειδικά στη στήριξη αυτών που έχουν στεγαστικά δάνεια.

    Πρέπει να στηριχθεί η ρευστότητα, αυτό είναι γνωστό παγκοσμίως, είπε ο Κ.Καραμανλής και σημείωσε ότι η συμμετοχή των τραπεζών σ' αυτό είναι εθελοντική, αλλά οφείλουν να συμμετάσχουν όλες.

    Και τόνισε ότι προβλέπονται αυστηροί κανόνες και εποπτεία απο την πολιτεία στην υλοποίηση του προγράμματος απο την πλευρά των τραπεζών.

    [02] Η ώρα του Ολυμπιακού

    Με τους αγώνες της 3ης ημέρας συνεχίζεται σήμερα η φάση των ομίλων του κυπέλλου UEFA.

    Ο Ολυμπιακός, θα υποδεχθεί (21:45) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» την Μπενφίκα, με μοναδικό στόχο την νίκη προκειμένου να παραμείνει «ζωντανός» στην διεκδίκηση της πρόκρισης. Μετά την ήττα στην Κωνσταντινούπολη από την Γαλατασαράι, οι πρωταθλητές χρειάζονται οπωσδήποτε τους τρεις βαθμούς, έτσι ώστε στους εναπομείναντες δύο αγώνες να πάρει τα αποτελέσματα που θα του δώσουν μία από τις πρώτες τρεις θέσεις του 2ου ομίλου. Στον άλλο αγώνα του ομίλου, οι Τούρκοι υποδέχονται την Μέταλιστ Χαρκίβ και εφόσον δεν χάσουν θα εξασφαλίσουν μία από τις προνομιούχες θέσεις, ενώ η Χέρτα Βερολίνου, έχει ρεπό.

    Από το υπόλοιπο πρόγραμμα, ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις της Παρί Σεν Ζερμέν με την Σανταντέρ, την Σάλκε με την Μάντσεστερ Σίτι, της Σαμπντόρια με την Στουτγκάρδη, της Πόρτσμουθ με την Μίλαν, του Αμβούργου με τον Αγιαξ και της Κορούνια με την Φέγενορντ.

    Μεγάλη νίκη του ΠΑΟ

    Πολύ μεγάλη νίκη σημείωσε ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Ιντερ, καθώς επικράτησε των "νερατζούρι" με 1-0 μέσα στο "Σαν Σίρο", στην αναμέτρηση που διεξήχθη στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής ημέρας για τη φάση των ομίλων του Tσάμπιονς Λιγκ. Το "χρυσό" γκολ σημείωσε ο Σαριέγκι στο 69ο λεπτό. Σε συνδυασμό με την ισοπαλία (2-2) που απέσπασε η Βέρντερ Βρέμης από την Ανόρθωση στο ΓΣΠ, στον Παναθηναϊκό αρκεί μια ισοπαλία στη συνάντηση της τελευταίας αγωνιστικής με την κυπριακή ομάδα στο ΟΑΚΑ, προκειμένου να προκριθεί στις 16 καλύτερες ομάδες του Tσάμπιονς Λιγκ.

    [03] Ημερίδα για την τηλεόραση

    Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα "Ευρωπαϊκές ειδήσεις και τηλεόραση", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, διατύπωσε την άποψη ότι δεν είναι σωστό η Ευρωπαϊκή Ενωση να ρυθμίσει με ενιαίους κανόνες το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και ότι θα πρέπει κάθε χώρα να αφεθεί ελεύθερη να απεικονίσει τη διαφορετικότητά της.

    Αναφέρθηκε επίσης, στο ποιοτικό και ποσοτικό σκαμπανέβασμα στην παρουσίαση των ειδήσεων, που παρατηρείται στην Ευρώπη, και χαρακτήρισε πετυχημένο το πείραμα, που ξεκίνησε από τη δεκαετία του '80, του ανοίγματος της Ευρώπης στην ιδιωτική τηλεόραση.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, επιχειρώντας ερμηνεία στην υφιστάμενη απόσταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτών της, την απέδωσε, εν πολλοίς, στο έλλειμμα ενημέρωσης για το τι είναι και πώς λειτουργεί η Ένωση.

    Είπε ακόμα ότι «μερίδιο ευθύνης έχουν και τα κράτη-μέλη» και ότι «πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, τόσο μεταξύ των κρατών, όσο και μεταξύ των λαών». Παράλληλα, τόνισε, ότι «η ΕΕ προσφέρει στους πολίτες της ασφάλεια, προστασία της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων και δίνει τη δυνατότητα προόδου και ευημερίας».

    Η ευρωβουλευτής Κατερίνα Μπατζελή, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο δημοκρατικό έλλειμμα και το έλλειμμα ενημέρωσης, που χαρακτηρίζει -όπως είπε- τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Διευκρίνισε, ότι το δικαίωμα της πληροφόρησης και της δημοκρατικής έκφρασης συνδέεται με τη λειτουργία των φορέων, που διακινούν την ενημέρωση.

    Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το ρόλο των δημόσιων τηλεοπτικών φορέων και υπογράμμισε πως «η δημόσια τηλεόραση δεν πρέπει πια να είναι ένας συμπληρωματικός παίκτης, αλλά να διασφαλίζει τον πλουραλισμό και την πολυφωνία».

    Τέλος, χαρακτήρισε το ρόλο της τηλεόρασης -ιδίως των περιφερειακών καναλιών, στις ευρωεκλογές, ιδιαίτερα σημαντικό για την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων σε ένα αποκεντρωμένο κράτος.

    [04] ΥΠΑΝ: Μειώσεις τιμών

    Νέες ανακλήσεις ανατιμήσεων ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ανακόπτεται το ανατιμητικό κλίμα στην αγορά και δήλωσε σχετικά με τις προτάσεις που υπάρχουν από εμπόρους για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις δύο τελευταίες Κυριακές του χρόνου ότι "το υπουργείο δεν ανοίγει θέματα αλλά συζητάει με όλους τους ενδιαφερόμενους τις συγκεκριμένες προτάσεις όποτε και αν κατατεθούν στο υπουργείο".

    Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου, 19 εταιρείες προχώρησαν σε μείωση τιμών σε 1517 κωδικούς, 13 εταιρείες μετά από κοστολογικους ελέγχους προχώρησαν σε ανακληση των ανατιμήσεων σε 414 κωδικούς και μια εταιρεία μείωσε το ποσοστό αύξησης κάτω από το όριο του περισινού πληθωρισμού και 2 εταιρείες μείωσαν σημαντικά τα αρχικά ζητηθένητα ποσοστά.

    Οι μειώσεις φτάνουν στο 50% ενώ είχαν ζητηθεί ανατιμήσεις μέχρι 83%. Παράλληλα, για τις 3 εταιρείες που ανακοίνωσαν αυξήσεις χωρίς να έχουν κοστολόγια, που να τις δικαιολογούν, επιβλήθηκαν, συνολικά, πρόστιμα ύψους 87.000 ευρώ.

    Επίσης, η εταιρεία Chevron (λιπαντικά) από τους 250 κωδικούς που διακινεί ζήτησε σε 197 κωδικούς αύξηση έως 10,90%. Μετά τους ελέγχους, που διενήργησε το ΥΠΑΝ η εταιρεία μείωσε την αύξηση σε ποσοστό μέχρι 2,9%, σύμφωνα και το υπβ αριθμ. 13/4593/6-11-2008 σχετικό έγγραφό της.

    Στο Υπουργείο Ανάπτυξης όπως είπε ο υφυπουργός συνεχιζει την προσπάθεια με συνεχείς παρεμβάσεις για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, ενώ με ελέγχους απαιτούμε από όλους σεβασμό στην εφαρμογή του.

    Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι:

    - Η εταιρεία S C Johnson Hellas S.A., που διακινεί προϊόντα καθαρισμού με 384 κωδικούς συνολικά, ανακοίνωσε σε 96 κωδικούς νέες τιμές, τις οποίες κατά τους ελέγχους του ΥΠ.ΑΝ τεκμηρίωσε. Παράλληλα προχώρησε σε μείωση των τιμών, σε: 20 κωδικούς προϊόντων, που κυμαίνεται από -20% έως -50%, με αναγραφή, μάλιστα, του ποσοστού μειώσεων επί της συσκευασίας, σε 38 κωδικούς προϊόντων, με έκδοση εκπτωτικών κουπονιών αξίας από -0,70β¬ έως -2β¬, σε 64 κωδικούς προϊόντων σε ποσοστό 50%, με προσφορά προϊόντος (1+1) ή δωρεάν επιπλέον ποσότητας (ml). Για τους υπόλοιπους 166 κωδικούς η εταιρεία ανακοίνωσε «πάγωμα» των τιμών, κατ΄ αρχήν, μέχρι την 1ην Μαρτίου 2009.

    - Η εταιρεία Κουρτάκης, Δ., Ελληνικά Κελάρια Οίνων Α.Ε., που διακινεί 111 κωδικούς διατήρησε σταθερές τις τιμές σε 29 κωδικούς και ανακοίνωσε νέες τιμές σε 82 κωδικούς. Μετά τους ελέγχους του ΥΠ.ΑΝ η εταιρεία προχώρησε: σε 11 κωδικούς, σε ανάκληση αυξήσεων και επαναφορά τους στα επίπεδα του 2007 (όπως αναγράφεται στο σχετικό πίνακα σελ. 3), σε 16 κωδικούς μείωση των ποσοστών αύξησης, που αρχικά κυμαίνονταν από 4,07% έως 12,09%, σε επίπεδα από 3,33% έως 6,9%. Ο υφυπουργός είπε ότι, σε 55 κωδικούς προχώρησε σε αυξήσεις από 3,13% έως 10%, ενώ σε 4 κωδικούς, (συσκευασίες των 10 λίτρων, που προορίζονται για επαγγελματική χρήση) προχώρησε σε αύξηση του 14,81%.

    Σημειώνεται ότι οι ανατιμήσεις αυτές οφείλονται στην άνοδο της τιμής της πρώτης ύλης (σταφύλια ή γλεύκος), όπως προκύπτει από τα τιμολόγια αγοράς.

    Επίσης, σε συνέχεια των ερευνών, έπειτα από τον εντοπισμό σε κατάστημα της επιχείρησης «ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ» (Λεωφόρος Καβάλας 364 στο Χαϊδάρι) ηλιέλαιου, με την εμπορική επωνυμία «ΚΟΡΕ SANOLA Ηλιέλαιο», όπου ενυπήρχε παραφινέλαιο, κλιμάκια του Ε.Φ.Ε.Τ. και της Γ.Γ.Ε. του ΥΠ.ΑΝ. διενήργησαν ελέγχους στην παραγωγό εταιρία «ΚΟΡΕ Α.Ε.» (Αιγέα 64, Κορωπί). Διαπιστώθηκε, ότι δεν υπήρχε καταγραφή της συγκεκριμένης παρτίδας του προϊόντος στα δελτία παραγωγής, ούτε στο ηλεκτρονικό αρχείο επιστροφών.

    Επιπλέον, από τον εντοπισμό του συγκεκριμένου προϊόντος, το οποίο προέρχεται από την επιμολυσμένη ποσότητα του φορτηγού πλοίου ΚΑΖΑΝ (που εντοπίστηκε την Άνοιξη του 2007) συμπεραίνεται ότι η εταιρεία εφαρμόζει ανεπαρκές σύστημα ιχνηλασιμότητας. Για τους λόγους αυτούς αποφασιστηκε η αναστολή λειτουργίας : του καταστήματος «ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ» (Λεωφόρος Καβάλας 364 στο Χαϊδάρι), για (4) τέσσερις εργάσιμες ημέρες διότι διακίνησε ηλιέλαιο χωρίς τα απαραίτητα στοιχεία χημικής ανάλυσης που απαιτούσε η απόφαση του Ε.Φ.Ε.Τ., της εταιρείας «ΚΟΡΕ Α.Ε.» (Αιγέα 64, Κορωπί) για μία εβδομάδα (7 ημέρες), καθώς και πρόστιμο 200.000 ευρώ για ανεπαρκές σύστημα ιχνηλασιμότητας, ενώ παράλληλα διαβιβάζουμε το σχετικό φάκελο στην αρμόδια εισαγγελική αρχή και στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Παράλληλα, παραπέμπεται η εταιρεία παραγωγής μελιού Α. ΠΙΤΤΑΣ Α.Ε.Β.Ε. στην αρμόδια εισαγγελική αρχή για μη υποβολή στοιχείων, σχετικά με τις συμφωνίες, που είχε με αλυσίδες λιανεμπορίου, σύμφωνα με τις Α.Δ. 7/08 και 12/08. Ταυτόχρονα παραπέμπουμε και τις επιχειρήσεις ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ και Ι. Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε. για παράβαση της Α.Δ. 12/08 (γιατί δέχτηκαν συμφωνίες από την εταιρεία Α. ΠΙΤΤΑΣ Α.Ε.Β.Ε. που δεν είχαν γνωστοποιηθεί στο ΥΠ.ΑΝ.).Δ. Επιπλέον, παραπέμπουμε την επιχείρηση ΣΑΧΙΝΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΕΜΠΟΡΙΑ ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΩΝ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, στην αρμόδια εισαγγελική αρχή και το ΥΠ.ΟΙ.Ο. για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, καθώς και στη διοίκηση του οργανισμού της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης με πρόταση αποπομπής από το χώρο της Κ.Α.Θ., λόγω σειράς αγορανομικών και φορολογικών παραβάσεων.

    Πιο συγκεκριμένα η συγκεκριμένη επιχείρηση: 1) Διατηρούσε κατάστημα, εκτός των εγκαταστάσεων της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (Αγ. Ναυρίνου 3) και σε απόσταση κάτω των 2 χιλ., διενεργώντας χονδρικές πωλήσεις νωπών αγροτικών προϊόντων προς λιανοπωλητές, κατά παράβαση της Υπουργικής Απόφασης Α2-4967/4-12-2007. 2) Στον ίδιο χώρο λειτουργούσε συσκευαστήριο νωπών αγροτικών προϊόντων χωρίς άδεια. 3) Παρότι της ζητήθηκαν από το κλιμάκιο ελεγκτών του ΥΠ.ΑΝ. οι θεωρήσεις βιβλίων και στοιχείων του υποκαταστήματος δεν τις προσκόμισε κατά παράβαση του Ν. 3668. 4) Παρότι ζητήθηκαν όλα τα σχετικά φορολογικά παραστατικά (τιμολόγια κτλ) του υποκαταστήματος δεν τα προσκόμισε. 5) Είχε ελλιπή φορολογικά παραστατικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ των ποσοτήτων οπωροκηπευτικών, που υπήρχαν στις αποθήκες και σε αυτές που αναγράφονταν στα τιμολόγια πώλησης/αγοράς. 6) Δεν είχε εκδόσει δίγραμμες επιταγές, ούτε είχε κάνει πληρωμές, με καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς για πωλήσεις οπωροκηπευτικών, που υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. 7) Διενεργούσε πωλήσεις σε οπωρολαχανικά με υπέρβαση του νομίμου ποσοστού κέρδους. 8) Διέθετε προϊόντα με ελλιπή παραστατικά. Επίσης, παραπέμπεται ο πωλητής λαϊκών αγορών Κ. Σαχινίδη στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Θεσ/κης με πρόταση αφαίρεσης αδείας, γιατί σε έλεγχο που του έγινε, εντοπίστηκαν ελλιπή παραστατικά, ενώ σε αποθήκη του, η οποία δε διέθετε μισθωτήριο συμβόλαιο και λειτουργούσε χωρίς άδεια, βρέθηκαν 25 τόνοι πατάτας με ελλιπή σήμανση.

    ΕΣΑ-Προσφορές για αναθέρμανση αγοράς

    Να προχωρήσουν σε προσφορές καλεί τους εμπόρους μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας προκειμένου να αναθερμανθεί η αγορά.

    Μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΑ χθες εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι "βιώνουμε μια κρίση με απροσδιόριστες διαστάσεις. Μια κρίση που οφείλεται σε αυτούς τους λίγους που εκμεταλλεύτηκαν την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών με μοναδικό σκοπό τον αθέμιτο πλουτισμό εις βάρος των ομήρων που το σύστημα αυτό δημιούργησε" και συνεχίζει ότι "καθημερινά γινόμαστε θεατές ενός έργου όπου φαίνεται πως η διανομή των ρόλων δεν έχει καμία σημασία, ενώ στις αντίστοιχες παγκόσμιες περιπτώσεις ο συντονισμός και η αποφασιστικότητα του σκηνοθέτη φέρνει το έργο σε πρεμιέρα.

    Οι διαχρονικά αποσπασματικές Υπουργικές Αποφάσεις και Ερμηνευτικές Εγκύκλιοι, παρά τις έντονες αντιδράσεις μας, στρέβλωσαν τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού".

    Στη συγκυρία αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και καλεί τους εμπόρους, που επιθυμούν να ανταποκριθούν στην έκκληση του, να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνεται για προσφορές με αναγραφή ποσοστού μείωσης τιμών στις προθήκες των καταστημάτων τους, προσβλέποντας σε αναθέρμανση του καθηλωμένου τζίρου και στήριξη της προοπτικής επιβίωσης των επιχειρήσεων και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

    Παράλληλα ζητάει από τις τράπεζες να δείξουν αντίστοιχη συμπεριφορά και υπευθυνότητα τόσο στους πελάτες τους - επιχειρήσεις, όσο και στους πελάτες τους - καταναλωτές, μειώνοντας κατά 20% τα επιτόκια χορηγήσεων πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων.

    Τέλος, ο ΕΣΑ ζητά από την Κυβέρνηση άμεση μείωση του Φ.Π.Α. κατά δύο μονάδες του υψηλού συντελεστή (19%) και δραστική μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

    Για την στήριξη της απασχόλησης και ως επιβράβευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες διατηρούν θέσεις εργασίας σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης τα τρία τελευταία χρόνια, θεωρούμε επιβεβλημένη την επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων). Η αιτούμενη επιδότηση να ισοδυναμεί με το επίδομα ανεργίας περίπου των τετρακοσίων τριάντα ευρώ (430,00 β¬).

    Πρόταση ΕΒΕΑ για λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου

    Nα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου ζητάει με επιστολή προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχο ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κ. Μίχαλος.

    Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου επιμελητηρίου της χώρας στην επιστολή του, σχετικά με τις ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων υπέβαλλε πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ για τη λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου, 28/12/2008.

    Το επιμελητήριο αναφέρει στην επιστολή του ότι η πρόταση "θα εξυπηρετήσει κατά κύριο λόγο το καταναλωτικό κοινό και κατά δεύτερο θα ωφελήσει τόσο τις μικρές όσο και τις μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας μας. Πιστεύουμε η πρότασή μας αυτή να σας βρει σύμφωνο και αναμένουμε τη ρύθμιση του εν λόγω θέματος».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 November 2008 - 13:30:35 UTC