Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η υγεία είναι υπόθεση όλων μας"
  • [02] "Οι πολίτες δεν αντέχουν"
  • [03] Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις

  • [01] "Η υγεία είναι υπόθεση όλων μας"

    Τη συμπαράσταση όλων των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτών στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ένα ισχυρό και ποιοτικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου.

    "Στόχος μας είναι είναι ένα ισχυρό, ποιοτικό σύστημα υγείας, ώστε να μη χρειάζεται η προσφυγή στην ιδιωτική πρωτοβουλία", τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: "Η υγεία χρειάζεται συνεργασία και μόνιμες προτάσεις. Η υγεία είναι υπόθεση όλων μας".

    Ο πρωθυπουργός απάντησε στην κριτική του κ. Παπανδρέου για τα προβλήματα του ΕΣΥ, στεκόμενος ιδιαίτερα στον τρόπο των προμηθειών που "αλλάζει ριζικά: Το σύστημα που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ τερματίζεται οριστικά. Φαίνεται μάλιστα ότι η πλήρης κατάργησή του ενόχλησε κάποιους και τους οδήγησε σε αντιδράσεις. Είναι κρίμα που - είμαι βέβαιος ακούσια - ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ γίνεται αρωγός τους. Βεβαιώνω λοιπόν ότι, παρά τα εμπόδια, παρά την αντίδραση, το νέο σύστημα προμηθειών που άρχισε ήδη να εφαρμόζεται θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, από τις αρχές του χρόνου" δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής, που δεν επισήμανε τις δυσκολίες "εξαιτίας των χρεών του παρελθόντος, αλλά και της πίεσης που ασκεί η διεθνής συγκυρία", είπε ότι γίνονται σημαντικά βήματα τα οποία αντιλαμβάνονται οι πολίτες. Ήδη έχουν εξοικονομηθεί δεκάδες εκατομμύρια από το πρώτο στάδιο λειτουργίας του νέο συστήματος προμηθειών και πρόκειται να εξοικονομούνται πολλαπλασίως περισσότερα με την πλήρη εφαρμογή του είπε ο κ. Καραμανλής, ενώ για τις λίστες αναμονής είπε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με την καθιέρωση ολοκληρωμένου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. "Αυτή είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση που προωθούμε τώρα. Είμαστε έτοιμοι να το φέρουμε και αυτό στη Βουλή" προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

    Απαντώντας για τις ελλείψεις που διαπίστωσε ο κ. Παπανδρέου κατά τις επισκέψεις του στα νοσοκομεία, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "οι εργαζόμενοι ζητούν περισσότερα, ότι, οι πολίτες δικαιούνται ακόμη καλύτερα". Με τις επισκέψεις του, ωστόσο, δεν μπορεί να μη διαπιστώνει τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο σήμερα και το χτες σημείωσε ο κ. Καραμανής θυμίζοντας -όπως είπε- ότι το "ΑΤΤΙΚΟΝ" Νοσοκομείο εγκαινιάστηκε χωρίς ουσιαστικό προγραμματισμό, χωρίς στόχευση, ενώ λειτουργούσε μόνο το 25% της δυναμικότητάς του: "Αυξήσαμε κατακόρυφα πέρα από το 90% τη λειτουργικότητά του και προχωρούμε σταδιακά στην πλήρη λειτουργία του" ενώ για το νοσοκομείο Νίκαιας είπε ότι "την αφήσατε το 2004 χωρίς εξοπλισμό, χωρίς επιπλέον προσωπικό. Κινήθηκαν άμεσα όλες οι διαδικασίες για εξοπλισμό. Κόλλησαν πράγματι. Γιατί; Κόλλησαν στις διαδικασίες με προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Σήμερα που αυτό ολοκληρώθηκε, όλα είναι έτοιμα για να λειτουργήσει από την 1η /1/2009. Αυτή είναι η πραγματικότητα".

    Καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ινδία

    Ο κ. Καραμανλής στην αρχή της ομιλίας του καταδίκασε τις στιγνές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μουμπάι και υπογράμμισε ότι "τίποτα δεν είναι υπεράνω της ανθρώπινης ζωής". Και είπε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει βοήθεια στην Ινδία.

    Καταδικάζω και από αυτό εδώ το βήμα, απερίφραστα και με τον πιο έντονο τρόπο, τις στυγνές και εγκληματικές επιθέσεις στην Ινδία είπε ο κ. Καραμανλής σημειώνοντας ότι (οι επιθέσεις) προκαλούν σε όλους μας αισθήματα αποτροπιασμού, αγανάκτησης και θυμού. Όπως τόνισε, "τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει άνανδρες επιθέσεις σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, τίποτα δεν είναι πιο πάνω από το αγαθό της ανθρώπινης ζωής".

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα πιο θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας στην κυβέρνηση και το λαό της Ινδίας. Δήλωσε, δε, την ετοιμότητα της Ελλάδας να αποστείλει στρατιωτικό αεροσκάφος για να μεταφέρει, εάν χρειαστεί, τραυματίες στη χώρα μας.

    Απάντηση σε Γ.Καρατζαφέρη

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει και θα εξαντλήσει κάθε κοινοτικό πόρο για την αντιμετώπιση του σοβαρού, πολύπλευρου και μεγάλου προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, μέσα από μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική, έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, απαντώντας, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, που εκτίμησε ότι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης συνεχώς θα κλιμακώνεται με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα μας

    Μόνο με μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική πολιτική μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η λαθρομετανάστευση τόνισε ο κ.Καραμανλής και ανέφερε ότι «η λαθρομετανάστευση είναι πράγματι ένα πολύ μεγάλο ευρωπαϊκό, ίσως και παγκόσμιο πρόβλημα, και αντιμετωπίζεται μόνο με υπευθυνότητα εκτιμώντας τις διαστάσεις του, και αυτό κάνει σήμερα η κυβέρνηση».

    Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έδωσε έμφαση στην σημαντική πρωτοβουλία και συμβολή της χώρας μας στη τελική διαμόρφωση της ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής διαχείρισης της λαθρομετανάστευσης που υπογράφηκε σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτή η ευρωπαϊκή προσπάθεια είναι ένα στοίχημα για όλους

    «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ξέρει από μετανάστευση, αντιμετωπίζει το θέμα με ιδιαίτερη ευαισθησία και καταλαβαίνει την αγωνία όλων των συνανθρώπων μας που ψάχνουν για μια καλύτερη ζωή. Πρέπει ωστόσο και αυτοί να υπακούουν σε κανόνες και καμία ανοχή δεν μπορεί να έχουμε σε δουλεμπόρους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο Κώστας Καραμανλής, χαρακτήρισε κομβικό σημείο το ευρωπαϊκό σύμφωνο που υπεγράφη για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και έδωσε έμφαση στο θέμα του επαναπατρισμού.

    Ακόμα, παραδέχτηκε ότι υπάρχει μια αυξητική τάση σε ό,τι αφορά τους λαθρομετανάστες φυλακισμένους προσθέτοντας ωστόσο ότι θα ήταν λάθος να συνδεθεί με την αύξηση της εγκληματικότητας.

    Ο πρωθυπουργός απέρριψε τους υπαινιγμούς για αδράνεια της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι η Ελλάδα λόγω του γεωμορφολογίας της έχει ιδιαίτερο πρόβλημα και πρόσθεσε ότι η χώρα μας συμμορφούμενη με τη συμφωνία Σέγκεν προχωρά στην εφαρμογή ενός οργανωμένου στρατηγικού σχεδίου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής.

    «Είναι ένα στοίχημα για όλους. Μια ουσιαστική πρόκληση και μόνο μέσα από μια ενιαία και αποτελεσματική πολιτική με παράλληλη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να αντιμετωπιστεί», πρόσθεσε.

    Έμφαση έδωσε τέλος ο πρωθυπουργός και στη θωράκιση των εξωτερικών συνόρων με κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές ενώ κλείνοντας τόνισε ότι στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή συνεργασία και να αντλήσουμε όσο το δυνατό περισσότερους κοινοτικούς πόρους.

    "Ταύτιση απόψεων"

    Πλήρης ταύτιση απόψεων για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, διαπιστώθηκε στη συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να συμφωνηθεί λύση, η οποία να συνάδει και να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η λύση πρέπει να στηρίζεται στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να προνοεί ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας επεσήμανε ότι η απομάκρυνση απο τις αρχές αυτές αντιβαίνει στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στα συμφωνηθέντα. Είπε ακόμη ότι στις διαπραγματεύσεις δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και η λύση που θα συμφωνηθεί θα επικυρωθεί με δημοψηφίσματα απο τις δύο κοινότητες και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις και η λύση του Κυπριακού αφορούν και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι όποιες εξαιρέσεις απο το Ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να είναι περιορισμένες και προσωρινές,είπε ο κ. Καραμανλής.

    Άναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας και στα πρόσφατα γεγονότα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι αυτά δεν συμβάλουν στην προσπάθεια παραγωγικής σχέσης αλλά δημιουργούν σοβαρούς προβληματισμούς. Τόνισε δε ότι η πολιτική μας για την επίλυση του Κυπριακού είναι δεδομένη και ισχυρή, στηρίζεται σε ισχυρά όπλα, στο διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ισχύει ακόμα το ενιαίο αμυντικό δόγμα, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι ισχύει και είναι ισχυρό, όπως ισχυρή είναι η συνεργασία των δύο κρατών.

    Απο την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας εξέφρασε με ιδιαίτερη έμφαση την πλήρη ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για την αναδιοτελή, όπως είπε, στήριξη στις προσπάθειές του απο τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, την κυβέρνηση και σύσσωμη την ελληνική πολιτεία.

    Ο Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι η λύση πρέπει να εξευρεθεί στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και πρέπει να εξευρεθεί απο τους Κυπρίους. Όταν λέμε ότι ο κ. Ταλάτ δεν είναι αυτόφωτος, αλλά καθοδηγείται απο την Τουρκία, η απάντησή μας πρέπει να είναι και είναι η συνεργασία δύο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών της Κύπρου και της Ελλάδος και θέλουμε να τονίσουμε αυτή την ανεξαρτησία, είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε επίσης πως το μήνυμα που στέλνει στη διεθνή κοινότητα είναι πως όταν λέμε ότι αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για λύση το εννοούμε. Επανέλαβε κι αυτός ότι η λύση πρέπει να στηρίζεται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και να εντάσσεται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και κατήγγειλε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

    Εχουμε σχέδιο συγκροτημένο, δεν πάμε βλέποντας και κάνοντας, είπε ο κ. Χριστόφιας, τόνισε ότι θα επιμείνει στον διάλογο και χαρακτήρισε τεράστιας σημασίας ζήτημα το να μην ξαναμπεί η Κύπρος στην γωνία.

    Οι Τούρκοι μπορεί να θέλουν να μας εξωθήσουν απο το τραπέζι του διαλόγου. Δεν θα το επιτρέψουμε, είπε ο κ. Χριστόφιας και κατέληξε λέγοντας ότι με τη συνέχιση και τη διαιώνιση της παρούσας κατάστασης βαθαίνουν τα τετελεσμένα.

    [02] "Οι πολίτες δεν αντέχουν"

    "Υπάρχουν περιοχές που οι πολίτες μας δεν εντέχουν. Δεν μπορούν να ζουν. Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης σε πολίτες που εργάζονται, πληρώνουν φόρους και υπηρετούν την πατρίδα", τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Ακόμη, έκανε λόγο για "2 εκατ. ανθρώπους που ζουν στη χώρα μας σε καθεστώς παρανομίας".

    Συνάντηση με Δ.Χριστόφια

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας δίνει μια σημαντική μάχη για το Κυπριακό, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια.

    Ειδικότερα, ο κ. Καρατζαφέρης είπε: "Ο κ. Χριστόφιας δίνει μια σημαντική μάχη για το Κυπριακό. Ολοι μας πρέπει να βοηθήσουμε τον πρόεδρο Χριστόφια να διεκπεραιώσει τη μεγάλη του αποστολή. Οταν ο δικός σου μποξέρ βρίσκεται στο ρινγκ δεν μπορείς να του τραβάς το σορτσάκι, γιατί μέχρι να γυρίσει να δει τί γίνεται μπορεί να δεχθεί ένα κροσέ".

    [03] Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις

    Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις απελευθέρωσης ομήρων, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Τετάρτη στη Μουμπάι (Βομβάη). Στους 130 μέχρι στιγμής οι νεκροί και πάνω από 300 οι τραυματίες.

    Από τις επιθέσεις εναντίον πολυτελών ξενοδοχείων, νοσοκομείων, ενός καφέ στο οποίο συχνάζουν τουρίστες και του σιδηροδρομικού σταθμού έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 130 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 300.

    Ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες βρίσκονται τουρίστες και ξένοι επιχειρηματίες, ενώ επτά ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, που είχαν εγκλωβισθεί στο ξενοδοχείο , κατόρθωσαν να διαφύγουν από το ξενοδοχείο.

    Τα Ινδικά μέσα ενημέρωσης ανέβαζαν ακόμη περισσότερο τον απολογισμό, με την εφημερίδα Times of India να αναφέρει πως οι τραυματίες ανέρχονται σε έως και 900.

    Οι ινδικές ειδικές δυνάμεις ελέγχουν το ξενοδοχείο Trident-Oberoi στην Μουμπάι αφού σκότωσαν δύο τρομοκράτες, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των επίλεκτων Φρουρών Εθνικής Ασφάλειας. "Το Oberoi-Trident βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχό μας. Το ξενοδοχείο εκκενώθηκε και δύο τρομοκράτες σκοτώθηκαν", διευκρίνισε ο Τζ.Κ. Ντουτ.

    Το πρωί, ανταλλαγές πυρών, που διήρκεσαν δέκα λεπτά, ακούστηκαν από το εσωτερικό του ξενοδοχείου Taj Mahal, όπου οι ινδικές δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να εξουδετερώσουν έναν ένοπλο ισλαμιστή, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Νωρίτερα ο αντιστράτηγος Σ. Ταμπουράζ του ινδικού στρατού είχε δηλώσει ότι ένας ένοπλος είναι πιθανόν να κρατά ακόμη ομήρους στο εσωτερικό του ξενοδοχείου.

    Επίσης, τα ινδικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι πυρά ακούγονται έξω από την κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μουμπάι, ωστόσο ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας των ινδικών σιδηροδρόμων χαρακτήρισε το γεγονός ως "αντίδραση πανικού". «Δεν υπήρξαν πυρά. Υπήρξε μια αντίδραση πανικού», δήλωσε.

    Στο μεταξύ, η γενική πρόξενος του Ισραήλ στο Μουμπάι δήλωσε ότι κανένας Ισραηλινός δεν έχει απελευθερωθεί από το εβραϊκό κέντρο στο Μουμπάι, όπου κρατείται άγνωστος αριθμός ομήρων από τρεις τρομοκράτες.

    Συνολικά, αγνοείται η τύχη 30 Ισραηλινών, δήλωσε η πρόξενος στο ισραηλινό ραδιόφωνο προσθέτοντας ότι σε αυτούς μπορεί να περιλαμβάνονται και τουρίστες που έχουν ήδη εγκαταλείψει το Μουμπάι. Ορισμένοι από αυτούς είναι πιθανόν να βρίσκονταν στο εβραϊκό κέντρο και άλλοι στο ξενοδοχείο Oberoi Trident, είπε.

    Συλλήψεις

    Τρεις από τους ενόπλους που εξαπέλυσαν επιθέσεις στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας ομολόγησαν ότι είναι μέλη της πακιστανικής οργάνωσης Λασκάρ-ε-Τάιμπα, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Hindu.

    Η Λασκάρ-ε-Τάιμπα, μια από τις μεγαλύτερες ισλαμικές οργανώσεις στη Νότια Ασία, διέψευσε την Πέμπτη ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τις επιθέσεις αυτές.

    "Βασιζόμενοι στις μαρτυρίες των υπόπτων οι ανακριτές πιστεύουν ότι μια ή περισσότερες ομάδες μελών της Λασκάρ έφυγαν από το Καράτσι με ένα εμπορικό πλοίο νωρίς την Τετάρτη", γράφει η εφημερίδα. Οι δράστες αποβιβάστηκαν στη Μουμπάι με ένα ταχύπλοο και κατόπιν χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες για να επιτεθούν σε πολλά σημεία.

    Χθες, το ινδικό πρακτορείο PTI μετέδωσε ότι ένας από τους τρεις συλληφθέντες ήταν Πακιστανός, που κατάγεται από το Φαριντκότ του Πακιστάν. Το πρακτορείο υποστήριξε επίσης ότι οι εξτρεμιστές είναι μέλη της Λασκάρ-ε-Τάιμπα. Πάντα σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Πακιστανός δήλωσε στους Ινδούς ανακριτές ότι η 12μελής ομάδα στην οποία ανήκε έφτασε με εμπορικό πλοίο σε απόσταση περίπου 10 ναυτικών μιλίων από τα ινδικά χωρικά ύδατα. Από εκεί, με εξωλέμβιο, προσέγγισαν τη Μουμπάι.

    Την ευθύνη για τις επιθέσεις διεκδίκησε μια προηγουμένως άγνωστη οργάνωση, που αυτοαποκαλείται Μουτζαχεντίν της Ντέκαν, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε σε ΜΜΕ. Η Ντέκαν είναι μια περιοχή της νότιας Ινδίας. Αναλυτές εκτίμησαν πως, αν και δεν είναι σαφές εάν η ανάληψη της ευθύνης έχει σχέση με τους πραγματικούς δράστες, οι επιθέσεις ενδέχεται να έγιναν από μια παρόμοια οργάνωση, τους Ινδούς Μουτζαχεντίν.

    Η οργάνωση Ινδοί Μουτζαχεντίν, είχε αναλάβει με μήνυμα στο Ιντερνετ την ευθύνη για τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου στο Νέο Δελχί "στο όνομα του Αλλάχ" , εναντίον των επιχειρηματικών και πλούσιων συνοικιών του κέντρου της ινδικής πρωτεύουσας με 20 νεκρούς.

    Οι Ινδοί Μουτζαχεντίν, που αυτοαποκαλούνται επίσης "μαχητές του ισλάμ", δηλώνουν ότι βρίσκονται "σε ανοικτό πόλεμο με την Ινδία". Αυτός ο τοπικός ισλαμικός πυρήνας έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη σειράς επιθέσεων τον Ιούλιο στο Αχμενταμπάντ του κρατιδίου Γκουτζαράτ, βομβιστικών επιθέσεων τον Μάιο στο Τζαϊπούρ και συντονισμένων επιθέσεων τον Νοέμβριο 2007 εναντίον τριών πόλεων του Ουτάρ Πραντές.

    Αλλη οργάνωση, η "Ισλαμική Δύναμη Ασφαλείας-Ινδοί Μουτζαχεντίν " είχε αναλάβει την ευθύνη για δώδεκα συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις στη βορειο-ανατολική Ινδία με 80 νεκρούς στις 30 Οκτωβρίου.

    Καταδικάζει το Πακιστάν

    Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι, με σημερινό τηλεφώνημά του προς τον ινδό ομόλογό του, για άλλη μία φορά "καταδίκασε κατηγορηματικά" τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μουμπάι.

    Ο κ. Γκιλάνι είχε ήδη "καταδικάσει κατηγορηματικά" τις επιθέσεις από την Πέμπτη, όπως εξάλλου και ο πακιστανός πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, υπενθυμίζοντας και οι δύο ότι το Πακιστάν, που μετρά 1.500 νεκρούς μέσα σε 16 μήνες από επιθέσεις ισλαμιστών, είναι επίσης θύμα της τρομοκρατίας.

    Ο Ζαρντάρι, χήρος της δολοφονηθείσας Μπεναζίρ Μπούτο, τηλεφώνησε επίσης στον κ. Σινγκ και του εξέφρασε "τον αποτροπιασμό και την κατάπληξή του για την τραγωδία αυτή".

    "Μη κρατικοί παράγοντες θέλουν να επιβάλουν στις κυβερνήσεις τη δική τους ατζέντα, αλλά δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να το πετύχουν", φέρεται να είπε ο Ζαρντάρι στον ινδό πρωθυπουργό.

    Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σαχ Μεχμούντ Κιουρέσι δήλωσε σήμερα ότι η Ινδία και το Πακιστάν θα πρέπει να ενώσουν τα χέρια για την καταπολέμηση του κοινού εχθρού, και κάλεσε το Νέο Δελχί να μην παίξει πολιτικά παιχνίδια με τις επιθέσεις στη Μουμπάι.

    "Μην εμπλέκετε την πολιτική σ' αυτό το θέμα. Αυτό είναι είναι ένα συλλογικό θέμα. Αντιμετωπίζουμε έναν κοινό εχθρό και πρέπει να ενώσουμε τα χέρια για να τον νικήσουμε", δήλωσε ο υπουργός σε δημοσιογράφους.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ δήλωσε ότι οι επιθέσεις διαπράχθηκαν από οργανώσεις που έχουν την έδρα τους σε γειτονικά κράτη της Ινδίας, υπονοώντας το Πακιστάν, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μιας αναζωπύρωσης της έντασης μεταξύ των δύο πυρηνικών χωρών.

    Ο ινδός πρωθυπουργός προειδοποίησε για το "κόστος", αν τα κράτη αυτά δεν αναλάβουν δράση ώστε από το έδαφος τους να σταματήσουν να εξαπολύονται τέτοιες επιθέσεις.

    Ενας Ελληνοκύπριος μεταξύ των θυμάτων

    Ένας Κύπριος πολυεκατομμυριούχος, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου, περιλαμβάνεται στους νεκρούς των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μουμπάϊ της Ινδίας.

    Πρόκειται για τον Ανδρέα Λιβέρα, 72 ετών, πλοιοκτήτη, που είχε πάει στη Μουμπάϊ για έκθεση πλοίων, πιάστηκε όμηρος και εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τους τρομοκράτες.

    Τις συνθήκες εκτέλεσης του Ανδρέα Λιβέρα περιέγραψε στη Λευκωσία ο αδελφός του Θεοφάνης Λιβέρας. Όπως είπε, ο Ανδρέας βρισκόταν στο εστιατόριο του Ταζ Μαχάλ, στο οποίο διέμενε και κρατήθηκε όμηρος μαζί με άλλα άτομα.

    Οι τρομοκράτες συγκέντρωσαν τους ομήρους σε ένα δωμάτιο, από όπου ο Ανδρέας Λιβέρας τηλεφώνησε στο γιο του και τον διαβεβαίωσε ότι δεν κινδύνευε. Στη συνέχεια όμως οι τρομοκράτες ζήτησαν από τους ομήρους να δείξουν τα διαβατήριά τους. Ο Λιβέρας ο οποίος είχε αγγλικό διαβατήριο πυροβολήθηκε εν ψυχρώ μαζί με άλλα πέντε άτομα.

    Ο Ανδρέας Λιβέρας, ο οποίος διέμενε στο Λονδίνο από το 1963, καταλείπει τέσσερα παιδιά.

    Βρισκόταν ένατος στη λίστα με τους εκατόν πλουσιότερους Έλληνες του Λονδίνου.

    Υπήρξε ο ιδρυτής των ομώνυμων επιχειρήσεων με έδρα το Λονδίνο, η αξία των οποίων μαζί με τα οικογενειακά ακίνητα, ανέρχεται στα 315 εκατομμύρια λίρες.

    Ο Λιβέρας πήγε από την Κύπρο στη Βρετανία το 1963 και εργάστηκε ως πωλητής και διανομέας σε εταιρεία ζαχαροπλαστικής για να προχωρήσει στη συνέχεια στην εξαγορά της εταιρείας, την οποία πούλησε το 1986 έναντι 130 εκατομμυρίων λιρών.

    Η οικογένεια Λιβέρα συνέστησε επίσης εταιρεία ενοικίασης θαλαμηγών.

    Με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει έως τώρα η ελληνική Πρεσβεία στο Νέο Δελχί, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται Έλληνες. Ωστόσο, δύο Ελληνες πολίτες, ένας άνδρας και μία γυναίκα, βρίσκονται εγκλωβισμένοι - αλλά δεν κρατούνται όμηροι - στο ξενοδοχείο Taj Mahal, ενώ μεταξύ των ομήρων δεν υπάρχουν Έλληνες. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τους δύο Έλληνες, ενώ ο πρέσβης της Ελλάδας στο Νέο Δελχί κατευθύνεται προς την Βομβάη.

    "Πέραν αυτών, θέλουμε να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας για τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία. Τις καταδικάζουμε απερίφραστα, όπως και κάθε πράξη βίας, ανεξαρτήτως κινήτρων, που στρέφεται κατά αθώων πολιτών, κατά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκφράζουμε επίσης τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την κυβέρνηση της Ινδίας", τονίζει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 November 2008 - 11:30:31 UTC