Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προχωρούμε με υπευθυνότητα και σχέδιο"
  • [02] Εθιμα των Θεοφανίων

  • [01] "Προχωρούμε με υπευθυνότητα και σχέδιο"

    Τον πρέσβη των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ δέχθηκε ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Συνεργασίες με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και λίγο αργότερα με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά είχε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Η υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην Άγκυρα είπε "όπως ξέρετε είναι προγραμματισμένο το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Άγκυρα και όπως έχω πει πολλές φορές θα ανακοινωθεί ταυτόχρονα η ημερομηνία και στις δύο πρωτεύουσες".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση εάν δηλητηριάζεται το πολιτικό κλίμα από την υπόθεση Ζαχόπουλου η υπ. Εξωτερικών είπε "δεν νομίζω πως θέλετε να σχολιάσω κάτι που δεν γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι πως ζούμε την αποθέωση της πολιτικής της κλειδαρότρυπας και ταυτόχρονα υπάρχουν σενάρια και φήμες. Η μόνη που μπορεί να δώσει σοβαρή απάντηση σε όλα αυτά τα σενάρια είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη η οποία χειρίζεται το θέμα. Άρα περιμένουμε την Ελληνική Δικαιοσύνη να μάθουμε όπως κι εσείς, έτσι και εμείς την πλήρη εικόνα και όχι τη σεναριολογία".

    Από την πλευρά της η κα Πετραλιά ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για την πρόοδο που έχει υπάρξει στο θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και για έναν ακόμη κύκλο επαφών που ξεκινά με τους κοινωνικούς εταίρους.

    "Προχωρούμε με υπευθυνότητα, με σχέδιο, με όσο το δυνατόν τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση. Με καλή διάθεση από όλες τις πλευρές πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες. Θέλω να πω ότι όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, γιατί το πρόβλημα θα προκύψει μόνο εάν δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση",είπε η κα Πετραλιά.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί με την υπόθεση Ζαχόπουλου, η υπουργός Απασχόλησης ανέφερε λέγοντας ότι "το κλίμα μέσα στο οποίο κινούμαι, είναι το κλίμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος".

    Συνέντευξη Αλογοσκούφη

    Η ελληνική οικονομία είιναι θωρακισμένη όσον αφορά την ανάπτυξη και το 2008 αναμένουμε σημαντική αναπτυξιακή ώθηση. Ο μεγάλος κίνδυνος για μένα είναι ο πληθωρισμός, τονίζει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής". Στο σημείο αυτό επισημαίνει ότι έχει μεγάλη σημασία οι αυξήσεις που θα δρομολογηθούν, στο πλαίσιο της νέας συλλογικής σύμβασης ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων, να οδηγήσουν σε βελτίωση του εισοδήματος, αλλά όχι σε έναν πληθωριστικό φαύλο κύκλο, διότι "δεν συμφέρει κανέναν να πάμε σε υπερβολικές αυξήσεις που θα ανατροφοδοτήσουν τον πληθωρσιμό, που δεν αντέχει η οικονομία".

    Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων υπογραμμίζει ότι είναι "σαφής η βούληση της κυβέρνησης για αποκρατικοποιήσεις στις υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια) και επιχειρήσεις δικτύων. Ερωτηθείς για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον ΟΤΕ, απάντησε ότι η διερεύνηση θα προχωρήσει αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρία τηλεπικοινωνιών και τονίζει ότι "η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη στρατηγική για τις τηλεπικοινωνίες την οποία δεν διαπραγματεύεται".

    Απαντώντας στο ερώτημα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονων διακυμάνσεων, λέει ότι οι διεθνείς αβεβαιότητες είναι ενσωματωμένες στον σχεδιασμό και επανέρχεται με έμφαση στο θέμα του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι " ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχουμε είναι η μετατροπή κάποιων συγκυριακών διεθνών αυξήσεων τιμών σε μόνιμο πληθωρισμό και το πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε δεν είναι θέμα μόνον της κυβέρνησης αλλά όλων των κοινωνικών εταίρων".

    Για το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, ο κ Αλογοσκούφης αναφέρει ότι είναι ένα μέτρο, το οποίο ενδεχομένως να χρειαστεί μετά το 2008 για να μηδενίσουμε το έλλειμμα, προσθέτοντας "βεβαίως θα ήθελα να ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί".

    Ερωτηθείς για την κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, απαντά ότι κρίση αντιμετωπίζουν όλοι οι θεσμοί εξουσίας περιλαμβανομένων -εκτός των κομμάτων- του κοινοβουλίου και των ΜΜΕ. Ειδικότερα για το φαινόμενο κάμψης του δικομματισμού, αναφέρει ότι αν τα κόμματα εξουσίας ανταποκριθούν στον ρόλο τους με υπευθυνότητα, ο δικομματισμός θα ανακάμψει σπό τις επόμενες εκλογές. Κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι συμπεριφέρεται ως κόμμα διαμαρτυρίας και όχι ως κόμμα εξουσίας και ζητεί από την αξιωματική αντιπολίτευση να συμμετάσχει, αντί να απέχει, στις διαδικασίες για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου, όπως είναι το ασφαλιστικό και η αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Ως θετικό εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περιοχή η οποία για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες αναπτύσσεται και αποκτά ευρωπαίκή προοπτική. Αν και δεν θα ήθελα να μπω σε θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς μου, διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομίας, το γεγονός ότι αναπτύσσεται η περιοχή μας, μας δίνει μεγάλες δυνατότητες να αντιμετωπίσουμε πάγια προβλήματα εξωτερικής πολιτικής και να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας. "Ολοι προσβλέπουν στην Ελλάδα, και ως υπόδειγμα και ως συνεργάτη, γιατί είναι η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής. Βλέπουμε λοιπόν, στην ευρύτερη περιοχή, πολύ σημαντικές ευκαιρίες τις οποίες πρέπει να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανάπτυξη των συνεργασιών με όλες τις χώρες της περιοχής."

    Τέλος για την υπόθεση Ζαχόπουλου, θεωρεί ότι πρόκειται για προσωπική τραγωδία, η οποία έχει διογκωθεί από τα ΜΜΕ και πιστεύει ότι δεν έχει σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις.

    [02] Εθιμα των Θεοφανίων

    Αυτές τις άγιες μέρες των γιορτών κάτι κατάμαυρα λιπόσαρκα, τριχωτά και δύσμορφα όντα που έχουν ξεπηδήσει από τα έγκατα της γης επιχειρούν κάθε νύχτα να μπουν στα σπίτια μας για να μαγαρίσουν τα φαγητά και το νερό. Όλο το χρόνο βρίσκονται στα τάρταρα ροκανίζοντας το στύλο της γης και τις μέρες του Δωδεκαημέρου, που αρχίζει τα Χριστούγεννα και τελειώνει τα Φώτα, ανεβαίνουν στη γη κι αλίμονο σε όποιον τα συναντήσει το βράδυ...

    Δεν πρόκειται για σκηνές από ταινία θρίλερ αλλά για τους καλικάντζαρους της λαϊκής μας παράδοσης, τους οποίους την ημέρα των Φώτων ο παπάς μετά τον αγιασμό των υδάτων θα διώξει με την αγιαστούρα του και με τη βρεχτούρα του.

    Σύμφωνα με μία εκδοχή οι καλικάντζαροι είναι οι βρυκολακιασμένοι στρατιώτες που έστειλε ο Ηρώδης να σφάξουν τα νήπια ελπίζοντας ότι θα σκότωνε και τον νεογέννητο Χριστό. Κατά μία άλλη εκδοχή καλικάντζαροι γίνονται τα παιδιά που γεννιούνται τα Χριστούγεννα. Γι αυτό παλιά σε κάποιες περιοχές έκοβαν και έκαιγαν τα νύχια των παιδιών που γεννιόνταν τα Χριστούγεννα γιατί χωρίς νύχια ήταν αδύνατον να γίνουν καλικάντζαροι. Σε κάποιες περιοχές πιστεύουν ότι ήταν άνθρωποι που έγιναν ξωτικά επειδή είχαν διαπράξει πολλές αμαρτίες. Όπως και νάχει όμως την ημέρα των Φώτων ξορκισμένοι από τις σταγόνες του αγιασμού οι καλικάντζαροι θα φύγουν τρέχοντας για να ξαναγυρίσουν στα έγκατα της γης.

    Την ημέρα των Θεοφανίων έθιμα και παραδόσεις για τη βάπτιση του Χριστού και το διωγμό των καλικάντζαρων αναβιώνουν σε όλη των Ελλάδα. Εκτός από τον αγιασμό των υδάτων που γίνεται σε όλη τη χώρα κάθε περιοχή έχει και τα δικά της έθιμα.

    Έθιμα των Φώτων στη Μακεδονία

    Η περιοχή της Μακεδονίας είναι πλούσια σε έθιμα των Φώτων. Αράπηδες, καμήλες, μπαμπόγεροι, φωταράδες είναι κάποια από τα έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα και τις διονυσιακές γιορτές αλλά και στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και αναβιώνουν κάθε χρόνο τις ημέρες των Θεοφανίων.

    Στο Παλαιόκαστρο της Χαλκιδικής τηρείται το έθιμο των φωταράδων. Ο «βασιλιάς» φορώντας το ταλαγάνι και φορτωμένος με κουδούνια ανοίγει το χορό ενώ ακολουθούν οι φωταράδες κρατώντας ξύλινα σπαθιά για να ξυλοφορτώσουν εκείνους που θα επιδιώξουν να πάρουν το λουκάνικο που στήνεται στη μέση του χωριού.

    Στον Άγιο Πρόδρομο της Χαλκιδικής πρωταγωνιστές των Θεοφανίων είναι οι φούταροι. Την παραμονή των Φώτων νεαροί άντρες λένε τα κάλαντα μαζεύοντας κρέας, λουκάνικα και χρήματα και την ημέρα του Αϊ Γιαννιού χορεύουν στην πλατεία του χωριού. Όταν κάνουν διάλειμμα τρέχουν να πάρουν από ένα ρόπαλο και όταν ξαναμπαίνουν στο χορό πετούν τα ρόπαλα ψηλά σφυρίζοντας με όλη τους τη δύναμη για να σηματοδοτήσουν το τέλος του Δωδεκαημέρου.

    Η καμήλα που στολίζεται μετά τον αγιασμό των υδάτων είναι ένα έθιμο της Γαλάτιστας Χαλκιδικής. Συνήθως έξι άντρες μπαίνουν κάτω από το ομοίωμα μιας καμήλας βαδίζοντας ρυθμικά ή χορεύοντας, κουνώντας κουδούνια και τραγουδώντας. Πρόκειται για την αναπαράσταση ενός πραγματικού γεγονότος, την απαγωγής μιας όμορφης κοπέλας από το γιο του Τούρκου επιτρόπου που συνέβη στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο αγαπημένος της για να την ξαναπάρει πίσω έστησε γλέντι και για να μπει στο τούρκικο σπίτι έφτιαξε ένα ομοίωμα καμήλας κάτω από το οποίο κρύφτηκαν οι φίλοι του. Αφού έκρυψαν την κοπέλα κάτω από την καμήλα την έβγαλαν έξω και την επομένη τη στεφάνωσαν με τον αγαπημένο της πριν προλάβουν να την ξαναπάρουν οι Τούρκοι.

    Σε χωριά της Καβάλας και της Δράμας, όπως η Νικήσιανη, το Μοναστηράκι, ο Ξηροπόταμος, η Πετρούσα και ο Βώλακας αναβιώνει το έθιμο των αράπηδων. Άντρες ντύνονται με προβιές και ζώνονται κουδούνια. Λέγεται ότι οι αράπηδες ήταν πολεμιστές που μετείχαν στην εκστρατεία του Μεγαλέξανδρου και έδιωξαν με τους αλαλαγμούς τους τους ελέφαντες των Ινδών.

    Τα μπαμπούγερα είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εθιμικές παραδόσεις στην Καλή Βρύση της Δράμας. Τα μπαμπούγερα αποτελούν παραλλαγή των μεταμφιέσεων του Δωδεκαημέρου, οι οποίες σήμερα συνηθίζονται στον βορειοελλαδικό χώρο (ρογκάτσια, ρογκατσάρια κ.α.) και παλαιότερα στον Πόντο (μωμόγεροι). Το εθιμικό πλαισίωμα της θρησκευτικής γιορτής αρχίζει το πρωί της παραμονής. Οι γυναίκες παίρνουν στάχτη και τη σκορπίζουν με το δεξί χέρι γύρω από το σπίτι προφέροντας ξορκιστικές λέξεις για να φύγουν τα καλακάντζουρα και να μην έχει φίδια το καλοκαίρι. Μετά το τέλος της τελετής του αγιασμού των υδάτων τα μπαμπούγερα συγκεντρώνονται έξω από την εκκλησία. Η αμφίεσή τους είναι ζωόμορφη και παλιότερα κρατούσαν στα χέρια ένα μικρό σακούλι με στάχτη με το οποίο, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, χτυπούσαν όσους συναντούσαν για να φοβερίζουν τα καλακάντζουρα. Σήμερα, για αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων από τους αμύητους στο τοπικό έθιμο επισκέπτες, επειδή η στάχτη λέρωνε τα ρούχα, το σακίδιο είναι κενό. Ομάδες-ομάδες τα μπαμπούγερα ή χωριστά γυρίζουν τους δρόμους του χωριού κυνηγώντας όσους συναντούν και ζητώντας συμβολικά κάποιο φιλοδώρημα.

    Στην Καστοριά ανήμερα των Θεοφανίων αναβιώνουν τα ραγκουτσάρια. Οι κάτοικοι μεταμφιέζονται και φορούν απαραιτήτως μάσκες που έχουν συμβολικό χαρακτήρα, αφού η όψη τους είναι τρομακτική και αποσκοπούν στο να ξορκίσουν το κακό από την πόλη. Οι μασκαράδες έχουν τη συνήθεια να ζητιανεύουν από τον κόσμο την ανταμοιβή τους, επειδή διώχνουν τα κακά πνεύματα. Το ίδιο έθιμο αναβιώνει και σε χωριά της Δράμας με το όνομα ροκατζάρια. Οι κάτοικοι φορούν τρομακτικές μάσκες και κάνοντας εκκωφαντικούς θορύβους με τα κουδούνια που φέρουν περιφέρονται στους δρόμους.

    Θεοφάνια στα Τρίκαλα

    Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων ανήμερα των Φώτων, αναβιώνει το τοπικό έθιμο "Ρουγκατσάρια".

    Το δρώμενο θα πραγματοποιηθεί μετά τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων στην κεντρική πλατεία της πόλης και στη συνέχεια με κατεύθυνση το Δημαρχείο θα διασχίσει την οδό Ασκληπιού και θα επιστρέψει στο σημείο εκκίνησης.

    Η συγκεκριμένη εκδήλωση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το έθιμο θα παρουσιαστεί σε δύο μορφές παράλληλα. Την τοπική εκδοχή ως "Ρουγκατσάρια" και την ποντιακή παραλλαγή των "Μωμόγερων".

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Λαογραφικό Σύλλογο Τρικάλων "Οι Θεριστάδες" και την "Εύξεινο Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων" και συμμετέχουν ο Δήμος Παλαμά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρυακίου Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 January 2008 - 11:30:13 UTC