Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο εορτασμός των Θεοφανίων
  • [02] Ισχυρή σεισμική δόνηση

  • [01] Ο εορτασμός των Θεοφανίων

    Με καλό καιρό εορτάστηκαν σε όλη τη χώρα τα Θεοφάνια. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας παρέστη στην τελετή του Αγιασμού των Υδάτων, στο λιμάνι του Πειραιά. Ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής παρακολούθησε την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων,στο λιμάνι της Ραφήνας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, παρακολούθησαν την τελετή Αγιασμού στον Πειραιά. Στην Αθήνα, η ρίψη του Σταυρού έγινε στην δεξαμενή του Κολωνακίου, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

    Παράλληλα σε επιφυλακή αναμένεται να τεθεί από το πρωί η Τροχαία προκειμένου να διευκολύνει την ομαλή επάνοδο των εκδρομέων των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    Αγιασμός των Υδάτων στον Πειραιά

    Με λαμπρότητα τελέστηκε και φέτος στον Πειραιά, το πρώτο λιμάνι της χώρας, ο Αγιασμός των Υδάτων χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ.

    Στην τελετή παρέστησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αναστάσιος Νεράντζης, η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας.

    Παρέστησαν επίσης ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας, η Υπερνομάρχης Αθηνών κ. Μπέη και ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, βουλευτές, επίσημοι και πλήθος κόσμου.

    Το Σταυρό βούτηξαν για να πιάσουν πέντε άνδρες , τους οποίους συνεχάρη και έδωσε δώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Δηλώσεις μετά το πέρας της τελετής έκανε η υπουργός Απασχόλησης κ. Φάνη Πετραλιά, η οποία είπε ότι "η γιορτή των Θεοφανίων αναδεικνύει τις αξίες της πίστης , της ταπεινότητας και της περισυλλογής. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για μια πιο δίκαιη, πιο ισχυρή και ανθρώπινη Ελλάδα".

    Ο κ. Παπανδρέου περιορίστηκε στο να ευχηθεί σε όλους "Χρόνια Πολλά", ενώ ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης ευχήθηκε "η ημέρα των Φώτων να βοηθήσει να φύγουν οι πολλοί καλικάντζαροι από την πολιτική και τη ζωή μας".

    Αγιασμός των Υδάτων στην Ραφήνα

    Με λαμπρότητα, παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και μεγάλου πλήθους κόσμου, τελέστηκε στη Ραφήνα η τελετή Αγιασμού των Υδάτων.

    Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε "Χρόνια Πολλά", υγεία και προκοπή σε κάθε οικογένεια. Επισήμανε την ανάγκη αγάπης για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, που χρειάζονται τη φροντίδα μας και αναφέρθηκε στους συμπολίτες μας που τα "φέρνουν δύσκολα πέρα", όπως είπε, τονίζοντας την ανάγκη αλληλεγγύης προς αυτούς.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη σεβασμού των συνανθρώπων μας, που μακριά από την πατρίδα τους αναζητούν καλύτερη μοίρα στον τόπο μας.

    "Σε μια δύσκολη συγκυρία για όλο τον κόσμο, το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να σφυρηλατούμε καθημερινά την ενότητά μας ως λαός, και τη συνοχή ως κοινωνία", κατέληξε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

    Στην έναρξη της τελετής, ο πρωθυπουργός ελευθέρωσε από τα χέρια του ένα περιστέρι, σύμβολο της ειρήνης. Τον Σταυρό βούτηξαν να πιάσουν 12 άνδρες.

    Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Δούκας, οι βουλευτές κκ Σταύρου , Καντερές , Μπούρας, Πάγκαλος και ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Κουρής.

    [02] Ισχυρή σεισμική δόνηση

    Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7.14 το πρωί με επίκεντρο το Λεωνίδιο Αρκαδίας. Οπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε μεγάλο εστιακό βάθος και το ακριβές στίγμα του σεισμού είναι 150 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αθήνας. Ο σεισμός έγινε αισθητός από την Κρήτη μέχρι τα Γιάννενα και στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

    Μάνη

    Η έντονη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το πρωί με επίκεντρο την περιοχή του Λεωνιδίου δεν έχει προκαλέσει θύματα ούτε σοβαρές υλικές ζημιές, τόσο στην περιοχή της Κυνουρίας και τα χωριά του Ζάρακα, που βρίσκονται δίπλα στο επίκεντρο, αλλά ούτε και στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.

    Πάτρα

    Καμία αναφορά δεν είχε γίνει μέχρι τις 11.30 το πρωί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Δυτικής Ελλάδος, για τυχόν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στις 7.15 το πρωί, και είχε ως επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή του Λεωνιδίου Αρκαδίας.

    Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Δυτική Ελλάδα, και κυρίως στους νομούς Ηλείας και Αχαΐας. Πάντως αν και εκείνη την ώρα οι περισσότεροι κάτοικοι βρίσκονταν στα σπίτια τους, δεν προκλήθηκε ιδιαίτερη ανησυχία.

    Ηράκλειο

    Αισθητός έγινε και στο Ηράκλειο ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στις 7.15 το πρωί. Δεν επικράτησε πανικός ,ενώ δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής υλικές ζημιές.

    Χανιά

    Ιδιαίτερα αισθητή και στο νομό Χανίων έγινε η σεισμική δόνηση 6,5 βαθμων της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε στις 7.14 το πρωί 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας.

    Η σεισμική δόνηση προκάλεσε την ανησυχία των πολιτών αλλά και την κινητοποίηση των τοπικών αρχών.

    Ωστόσο σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Χανίων Χαράλαμπο Κουκιανάκη σε όλο το νομό δεν αναφέρθηκαν ζημιές

    Αμέσως μετά τον σεισμό άμεσα κινητοποιήθηκε και ο μηχανισμός του δήμου Χανίων

    Με εντολή του Δημάρχου Κυριάκου Βιρβιδάκη περιπολικά της δημοτικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν περιπολίες στην πόλη δίνοντας βάρος κυρίως στην παλαιά πόλη των Χανίων χωρίς ωστόσο από τους πρώτους ελέγχους να αναφερθούν ζημιές.

    Παρα το γεγονός ότι η σεισμική δόνηση ήταν πολύ αισθητη δεν υπηρξαν κλήσεις για αναφορά ζημιών και στην πυροσβεστική υπηρεσία.

    Ιταλία

    Η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Πελοπόννησο έγινε αισθητή και στη νότια Ιταλία, σύμφωνα με τις ιταλικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, οι οποίες δεν ανέφεραν υλικές ζημίες ή θύματα στο νότιο τμήμα της ιταλικής χερσονήσου.

    Θεσσαλονίκη

    Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σχετικά με το σεισμό των 6,5 Ρίχτερ, που σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην περιοχή του Λεωνιδίου. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΑΠΘ, Μανόλης Σκορδίλης, σεισμοί ενδιαμέσου βάθους, όπως αυτός στην περιοχή του Λεωνιδίου, συνήθως, δε συνοδεύονται από έντονη μετασεισμική ακολουθία και δεν προκαλούν ζημιές.

    Επισήμανε δε ότι δονήσεις αυτού του είδους δεν μπορούν να συσχετιστούν με οποιαδήποτε δράση επιφανειακών σεισμών, εκτός εάν υπάρχει διέγερση γειτονικών περιοχών. Για να συμβεί, ωστόσο, αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Σκορδίλης, θα πρέπει να είναι ώριμη η περιοχή να δώσει κάποιον σεισμό, κάτι που ο ίδιος εκτιμά ότι δεν συμβαίνει σβ αυτήν την περίπτωση.

    Ο κ. Σκορδίλης χαρακτήρισε «μάλλον ακίνδυνο» τον πρωινό σεισμό, καθώς, όπως είπε, οι δονήσεις ενδιαμέσου βάθους, πρέπει να ξεπερνούν τα 7 Ρίχτερ, ώστε να θεωρηθεί πως μπορούν να προκαλέσουν ζημιές. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, καμία ενημέρωση που να αποδεικνύει ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στη βόρεια Ελλάδα.

    Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

    Αρκετά καθησυχαστικοί εμφανίζονται στις δηλώσεις τους οι κορυφαίοι σεισμολόγοι της χώρας, αλλά και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ενώ όπως φαίνεται δεν πρέπει να υπάρχουν ζημιές ούτε στο Λεωνίδιο, ούτε στην υπόλοιπη Πελοπόννησο από τον πρωινό σεισμό 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού, που χαρακτηρίστηκε σφοδρός από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, είναι στη στεριά, νότια του Λεωνιδίου 150 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αθήνας και το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 60 με 70 χιλιόμετρα.

    Ο δήμαρχος Λεωνιδίου Δημήτρης Τσιγκούνης δήλωσε στις 8.15 το πρωί ότι από τα στοιχεία που έχει από τους κατοίκους δεν φαίνεται να υπάρχουν ζημιές. Ήταν, είπε, ένας πρωτοφανής σεισμός για τα δεδομένα της περιοχής αλλά για την ώρα δεν έχουν καταγραφεί ζημιές.

    Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος είπε ότι αυτός είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός και το ότι έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο εστιακό του βάθος το οποίο υπολογίζεται στα 60 με 70 χιλιόμετρα. Ο κ. Μακρόπουλος είπε ότι ο ΟΑΣΠ είναι σε επιφυλακή για όλα τα ενδεχόμενα αλλά κατά την εκτίμησή του "αυτός ήταν ο σεισμός και πέρασε" , όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γιώργος Σταυρακάκης είπε ότι ήταν ένας πολύ ισχυρός σεισμός ενδιαμέσου εστιακού βάθους 70 χιλιομέτρων και αυτό ήταν που έσωσε την Ελλάδα. "Ο Θεός της Ελλάδας μας έσωσε και πάλι" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρακάκης. Αν ο σεισμός ήταν επιφανειακός με βάθος 15-20 χιλιόμετρα θα ακολουθούσε άλλος ένας μετασεισμός 6 Ρίχτερ και θα είχαμε αρκετές συνέπειες.

    Τέτοιοι σεισμοί ενδιαμέσου εστιακού βάθους, είπε, δεν έχουν αξιόλογη μετασεισμική δραστηριότητα, μπορεί να γίνονται αισθητοί σε μεγάλη κλίμακα αλλά δεν προκαλούν ουσιαστικές ζημιές. Τον παρομοίασε μάλιστα, με τον σεισμό που είχε σημειωθεί αρχές Ιανουαρίου του 2006 στα Κύθηρα και είχε μέγεθος 6,9 Ρίχτερ. Ο σημερινός σεισμός προήλθε από την περιοχή του Μυρτώου Πελάγους που είναι μια περιοχή που την ξέρουμε και κατά διαστήματα μας δίνει τέτοια μεγάλα συμβάντα.

    Σε ερώτηση γιατί υπήρξε μια καθυστέρηση στην ανακοίνωση του μεγέθους, ενώ ξένα δίκτυα μέσω Ιντερνετ είχαν δώσει στοιχεία για το σεισμό, ο κ. Σταυρακάκης είπε ότι και εμείς έχουμε τέτοιο αυτόματο δίκτυο, αλλά θέλουμε να είμαστε ακριβείς στις καταγραφές μας γι αυτό και τσεκάρουμε τα δεδομένα , ξαναμετράμε τα μεγέθη για να είμαστε υπεύθυνοι σε ό,τι λέμε.

    Εκτιμήσεις στο ίδιο πνεύμα έκανε και ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος μιλώντας για ενδιάμεσο σεισμό με εστιακό βάθος περίπου 100 χιλιόμετρα. Οι σεισμοί αυτοί γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση αλλά δεν προκαλούν ζημιές , είπε ο καθηγητής Παπαζάχος.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο ο σεισμός προήλθε από το τόξο των ενδιαμέσων σεισμών που σχηματίζεται από την περιοχή δυτικά της Αθήνας, τις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου, φθάνει στην Κρήτη και από εκεί στην Κω. Το τόξο αυτό δίνει σεισμούς ενδιαμέσου εστιακού βάθους περίπου 100 χιλιομέτρων. Και κατά τον κ. Παπαζάχο δεν αναμένεται ουσιαστική μετασεισμική δραστηριότητα. Ήταν ένα σεισμός, πρόσθεσε ο καθηγητής σαν αυτόν που είχαμε πριν δυο χρόνια στα Κύθηρα.

    Από την πλευρά του ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ακης Τσελέντης δήλωσε ότι κατά πολύ μεγάλη βεβαιότητα δεν θα έχουμε κάποιον ουσιαστικό μετασεισμό. Ο σεισμός ήταν μεγάλου εστιακού βάθους γι αυτό έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα και τέτοιοι σεισμοί δεν δίνουν ουσιαστική μετασεισμική δραστηριότητα.

    Ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Δρακάτος μίλησε για μια σφοδρή δόνηση ενδιαμέσου μεγέθους που το επίκεντρο της ήταν στην παράκτια περιοχή νότια του Λεωνιδίου. Σύμφωνα με τον κ. Δρακάτο μία ώρα μετά τον αρχικό σεισμό δεν είχε καταγραφεί κάποια αξιόλογη μετασεισμική δραστηριότητα.

    Εκτιμήσεις ειδικών

    Ως ένα πολύ ισχυρό σεισμό που μπορεί να προέρχεται από πολύ μεγάλο βάθος χαρακτήρισε το σεισμό που σημειώθηκε στις 7.15 το πρωί ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας. Πρέπει να είναι σεισμός πάνω από 6,5 ρίχτερ, είπε ο κ. Λέκκας γιατί έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα. Η μεγάλη του διασπορά σε όλη την Ελλάδα δείχνει ότι είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός σεισμός τόνισε ο κ. Λέκκας.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας, ο σεισμός πρέπει να προέρχεται από το ελληνικό τόξο και δεν αναμένεται να δώσει άλλο γεγονός. Περίπου τις ίδιες εκτιμήσεις έκανε και ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος, ο οποίος προσδιόρισε το επίκεντρο προερχόμενο από τη δυτική Ελλάδα. Ο σεισμός έγινε αισθητός από την Καλαμάτα μέχρι και τα Γιάννενα , ενώ ιδιαίτερα ταρακουνήθηκε και η Αθήνα. Αυτό που ιδιαιτέρως ανησύχησε τον κόσμο ήταν η διάρκειά του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 January 2008 - 11:30:13 UTC