Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Προ ημερησίας για Ασφαλιστικό
  • [02] Συνάντηση με Λιμενεργάτες
  • [03] Ελληνικό "παρών" στα κρασιά Μπορντώ
  • [04] Προκριματικές στο Νιου Χαμσάιρ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Προ ημερησίας για Ασφαλιστικό

    Ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί στις 10 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου,με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στη συνέχεια θα προεδρεύσει συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής με θέμα τις οικονομικές εξελίξεις και τη διεθνή συγκυρία.

    Στο μεταξύ τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως, με θέμα "Μεταρρύθμιση, για ένα σύγχρονο, κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα", ζητεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Σε σχετική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού συστήματος είναι "επιτακτικά αναγκαία και κοινωνικά επιβεβλημένη" και ότι είναι ζήτημα ευθύνης όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων.

    Η επιστολή του κ. Καραμανλή έχει ως εξής:

    "Δεσμευτήκαμε στην προηγούμενη τετραετία να δρομολογήσουμε, αμέσως μετά τις εκλογές, ευρύτατο πολιτικό και κοινωνικό διάλογο, για μια ήπια και δίκαιη μεταρρύθμιση, που να απαλλάσσει το Ασφαλιστικό Σύστημα από τις στρεβλώσεις, τις ανισότητες, τις αδικίες του παρελθόντος. Μεταρρύθμιση για ένα σύγχρονο, κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα, χωρίς να αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας, χωρίς να αυξάνονται οι εισφορές, χωρίς να μειώνονται οι συντάξεις. Μεταρρύθμιση, σε βάθος χρόνου, που εγγυάται ασφάλεια παροχών και συντάξεων για όλους.

    Αναπτύξαμε με σαφήνεια τους βασικούς άξονες των θέσεων και των στόχων μας, τόσο προεκλογικά, όσο και στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης. Ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε, στο πλαίσιο αυτό, όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε, ευρύτατο Κοινοβουλευτικό και Δημόσιο Διάλογο. Επιδιώξαμε και επιδιώκουμε ουσιαστικό διάλογο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς όρους και προαπαιτούμενα, χωρίς δογματισμούς, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις. Συζητούμε με ευθύτητα και υπευθυνότητα, χωρίς εμμονές, χωρίς υπερβολές, χωρίς αγκυλώσεις. Ήμασταν και είμαστε ανοικτοί σε κάθε γόνιμη πρόταση, άποψη και ιδέα, με στόχο τη σύνθεση τους και τη διαμόρφωση της μέγιστης κοινής συνισταμένης.

    Η διαδικασία αυτή, διαδικασία δημοκρατική και προοδευτική, διαδικασία πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης, συνεχίζεται με συνέπεια στις δεσμεύσεις και προσήλωση στους στόχους που συμφωνήσαμε με τους πολίτες. Αποτελεί, άλλωστε, κοινή πεποίθηση ότι η Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος είναι επιτακτικά αναγκαία και κοινωνικά επιβεβλημένη. Είναι υποχρέωση στους πολλούς, στους οικονομικά ασθενέστερους, στις νέες και τους νέους μας, στις σημερινές και τις επόμενες γενιές.

    Κατόπιν των παραπάνω και επειδή η Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος είναι ζήτημα ευθύνης όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων, η Κυβέρνηση ζητά τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως, με θέμα "Μεταρρύθμιση, για ένα σύγχρονο, κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα", σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής."

    Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Ανάπτυξης

    Συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ.Φώλιας μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων και προγραμματισμός για τη χρονιά που ξεκίνησε, ενώ συζητήθηκε και ο απολογισμός της χρονιάς που έκλεισε.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες ότι υπάρχει έκθεση για το σεισμολογικό την οποία έχει αφήσει ο προκάτοχός του, Δ.Σιούφας, ο κ.Φώλιας είπε "δεν έχω δει κάτι τέτοιο, αλλά υπάρχει ένα θέμα, το οποίο θα εξετάσουμε, καθώς τώρα προέκυψε, πρέπει να δούμε αν υπάρχει κάτι".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν είναι θέμα διαχείρισης, ο κ.Φώλιας είπε "το άκουσα κι εγώ, είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζω και θα το κοιτάξω".

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την ακρίβεια, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε "γνωρίζουμε όλοι τη διεθνή συγκυρία, η οποία δυστυχώς βοηθάει την ακρίβεια. Το πετρέλαιο, τα δημητριακά, το γάλα δημιουργούν ανατιμητικές τάσεις. Εκείνο το οποίο κάνουμε εμείς, είναι να παρακολουθούμε, να παρεμβαίνουμε, να κάνουμε ελέγχους. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε την αθέμιτη κερδοσκοπία να πάρει το πάνω χέρι. Επεξεργαζόμαστε και άλλα μέτρα, τα οποία θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση ώστε να μετριαστούν οποιεσδήποτε ανατιμητικές τάσεις".

    [02] Συνάντηση με Λιμενεργάτες

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αλέκος Αλαβάνος θα συναντηθεί στις 10 το πρωί, με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και την Ένωση Λιμενεργατών.

    Αλλά και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί το μεσημέρι με το ΔΣ της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας.

    Ο κ.Αλαβάνος συναντήθηκε χθές με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι «ζούμε μια μεγάλη κρίση και ότι η γνωστή υπόθεση στο χώρο του Υπουργείου Πολιτισμού δεν είναι η εξαίρεση, αλλά είναι ο κανόνας».

    Εξήγησε πως «είναι ένα έκτακτο γεγονός το οποίο ρίχνει φως σε μια κομματικοποιημένη και διεφθαρμένη ηγεσία στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, η οποία την ίδια στιγμή έχει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο υλικό μέσα στα Υπουργεία και στις άλλες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης, όπως και στο Υπουργείο Πολιτισμού».

    Ο Αλέκος Αλαβάνος πρότεινε μια σειρά από μέτρα στο χώρο του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως «να σταματήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και τα άλλα αντίστοιχα όργανα να είναι όργανα φεουδαρχικού χαρακτήρα που λειτουργούν στο σκοτάδι και να σταματήσουν να υποτάσσονται σε επιλογές της πολιτικής ηγεσίας». Τόνισε πως πρέπει να ανοιχτά όργανα, με θεσμοθέτηση της παρακολούθησης των συνεδριάσεων από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, με έγκριση της σύνθεσής τους από μια ευρύτερη πλειοψηφία του Προεδρείου της Βουλής, όπως γίνεται και με τις ανεξάρτητες αρχές και με κριτήρια για τη συμμετοχή.

    Ζήτησε επίσης «να καταργηθεί αυτός ο αμαρτωλός ειδικός λογαριασμός ο οποίος υπάρχει και στο Υπουργείο Πολιτισμού και να ενσωματωθεί όλη αυτή η σωρεία δαπανών μέσα στον τακτικό προϋπολογισμό».

    Ο Αλέκος Αλαβάνος είπε πως πρέπει να έχει παρουσία το Υπουργείο Πολιτισμού στο Δβ ΚΠΣ και να γίνουν όλες οι αναγκαίες έρευνες σχετικά με την διαχείριση των κονδυλίων του Γβ ΚΠΣ στο χώρο του Υπουργείου.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης πως «αντί το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ να παίζουν την κολοκυθιά για το αν θα πάει ή δε θα πάει ο πρωθυπουργός στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να πάρει την πρωτοβουλία να ζητήσει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με θέμα την κρίση στο Υπουργείο Πολιτισμού». Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, είπε, είχαμε τη δυνατότητα μια φορά να ζητήσουμε αυτή τη συζήτηση, τη ζητήσαμε για το περιβάλλον και επομένως έχει εξαντληθεί το δικαίωμά μας αυτό.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος σημείωσε πως «χρειάζεται διαφάνεια. Ο καθένας πρέπει να πάρει τις ευθύνες του και να δώσει τις απόψεις του, αντί να έχουμε σήμερα έναν Πρωθυπουργό ο οποίος κρύβεται και εμφανίζεται μόνο στους αγιασμούς των Θεοφανίων για τις ευχές».

    [03] Ελληνικό "παρών" στα κρασιά Μπορντώ

    Δεν είναι πριγκίπισσα αλλά κατέχει εξέχουσα θέση στο "βασίλειο του Διόνυσου" και διαθέτει στη Γαλλία τον δικό της "πύργο", που η ιστορία του ξεκινά από το 12ο αιώνα. Η Κορίνα Μεντζελοπούλου, διότι περί αυτής πρόκειται, παράγει τα δικά της κρασιά παγκοσμίου φήμης -κόκκινο Chateau Margaux, λευκό Pavillon blanc, κ.α.- στο Μπορντώ της Γαλλίας, κρατώντας ζωντανή την παράδοση που κληρονόμησε από τον καταγόμενο από την Πάτρα πατέρα της, Ανδρέα. Μπορεί να παράγει παγκοσμίου φήμης δικά της κρασιά, αλλα, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, της αρέσει ιδιαίτερα η ελληνική ρετσίνα!

    Η δραστήρια, ελληνικής καταγωγής, οινοπαραγωγός έχει την έδρα της το Παρίσι, απ' όπου ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, προωθώντας το υπέροχο προϊόν της. Η μητέρα της είναι Γαλλίδα, αλλά η καρδιά της εξακολουθεί να "χτυπά" για την Ελλάδα - όπως αναφέρει, κάθε Αύγουστο "δραπετεύει" απο τη Γαλλία για ξεκούραση στο εξοχικό της σπίτι στην Αιγείρα Πελοποννήσου.

    Από εκεί κοντά ξεκινά και η ιστορία του πατέρα της. Ενός Έλληνα από την Πάτρα, που η παρουσία του στο χώρο των κρασιών και μάλιστα στο Μπορντώ της Γαλλίας, ήταν ένα μικρό σοκ, που μεταφέρθηκε στον Τύπο και συγκεκριμένα στην εφημερίδα "Le Monde", υπό τον τίτλο: "Ένας Έλληνας στο Μεντόκ", την οινολογική περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

    "Ο πατέρας μου -αφηγείται η κ. Μεντζελοπούλου - έφυγε από την Πάτρα 18 χρόνων. Ο παππούς μου εκεί είχε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Εκείνος, όμως, αποφάσισε να πάει στην αδερφή του, η οποία είχε παντρευτεί έναν Άγγλο και ζούσε στη Βιρμανία (σημερινή Μιανμάρ). Ταξίδεψε σε Ινδία και Πακιστάν και άρχισε να ασχολείται με το εμπόριο δημητριακών. Ώσπου το 1958 ήρθε στη Γαλλία και αγόρασε την αλυσίδα μαγαζιών εμπορίας τροφίμων Felix Potin. Τότε, ήταν περίπου τριάντα μαγαζιά και ο πατέρας μου μέχρι να πεθάνει (το 1980) τα είχε κάνει 1.800".

    Ζούσε ήδη 20 χρόνια στο Παρίσι όταν το 1977 αποφάσισε να αγοράσει το Chateau Margaux και από τότε "σαν ένας έρωτας", όπως αναφέρει η κόρη του Κορίνα, "τον κέρδισε ο χώρος του κρασιού και άρχισε να ασχολείται με αυτό, γεμάτος πάθος και μεράκι".

    Ανακαίνισε το Chateau Margaux και δούλεψε σκληρά ώσπου κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ να κερδίσει την εμπιστοσύνη όσων αμφέβαλαν, και να παράγει κρασιά υψηλής ποιότητας αλλά δεν πρόλαβε να δρέψει τους καρπούς της δουλειάς του.

    Τώρα η πρόκληση ήταν στα χέρια της κόρης του, Κορίνας. "Αφού σπούδασα λατινικά και αρχαία ελληνικά και πήρα το δίπλωμα κλασικών σπουδών, συνέχισα με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες (Sciences-Po) στο Παρίσι, ώσπου κλήθηκα εκ των πραγμάτων να αναλάβω τη συνέχεια του έργου του πατέρα μου".

    "Αισθάνομαι πολύ καλά μέχρι σήμερα για την πορεία μας. Στο Chateau Margaux καλλιεργούμε περίπου 700 στρέμματα και τα κρασιά μας εξάγονται σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, με πρώτες τις ΗΠΑ", σημειώνει η κ. Μεντζελοπούλου.

    Η παραγωγή του κόκκινου ξηρού Chateau Margaux κατά μέσο όρο είναι 150.000 μπουκάλια το χρόνο, ενώ το λευκό (ξηρό) Pavillon blanc αγγίζει τα 30.000 μπουκάλια το χρόνο και το άλλο κόκκινο, το pavillon rouge, τα 200.000.

    Όσο για τα ελληνικά κρασιά θεωρεί ότι είναι πάρα πολύ καλά, ενώ της αρέσει ιδιαίτερα η ρετσίνα και μάλιστα την προτιμά όταν επισκέπτεται την πατρίδα τα καλοκαίρια. "Τι άλλο να πιεις με το μουσακά;", λέει χαρακτηριστικά. Συγχρόνως όμως, αναφέρει ότι έχει και μια ιδιαίτερη προτίμηση και στο ασύρτικο της Σαντορίνης.

    Η Κορίνα Μεντζελοπούλου έχει τρία παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι, τα οποία έχουν ελληνικά διαβατήρια. Ωστόσο μόνο ένα εξ αυτών εμφανίζεται π΄ροθυμο να συνεχίσει την παράδοση.

    "Αυτή που ασχολείται με τα κρασιά είναι η δεύτερη κόρη μου, που σπουδάζει οικονομικά και δουλεύει στο Μπορντώ και στη Νέα Υόρκη", αναφέρει και συμπληρώνει: "Μιλάνε ελληνικά και τα τρία παιδιά και έχω επιμείνει πολύ σε αυτό. Λυπάμαι μόνο που εγώ δεν έμαθα όταν έπρεπε τα ελληνικά τόσο καλά όσο θα ήθελα. Αυτό είναι κάτι που με στεναχωρεί σήμερα, αλλά όταν είσαι νέος δεν ακούς".

    [04] Προκριματικές στο Νιου Χαμσάιρ

    Η μικρή πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ καλείται σήμερα να επιλέξει τους υποψηφίους της για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, με μεγάλο φαβορί, από την πλευρά των Δημοκρατικών, το "φαινόμενο" Μπάρακ Ομπάμα που απειλεί να συντρίψει τις φιλοδοξίες της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

    Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Ομπάμα, τον "βενιαμίν" της προεκλογικής κούρσας, να προηγείται με σημαντική διαφορά: η εφημερίδα USA Today του δίνει ποσοστό 41% έναντι 28% για τη Χίλαρι Κλίντον ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, στη δική του δημοσκόπηση, δίνει 39% στον Ομπάμα και 29% στη γερουσιαστή της Νέας Υόρκης.

    Σύμφωνα πάντα με την USA Today, ο Ομπάμα θεωρείται πλέον φαβορί και σε εθνικό επίπεδο -- μια θέση που κατείχε επί ένα χρόνο η Χίλαρι Κλίντον -- ενώ ταυτόχρονα ανεβαίνουν και τα ποσοστά του πρώην υποψήφιου αντιπροέδρου, Τζον Έντουαρντς.

    Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ο νικητής της Αϊόβα Μάικ Χάκαμπι έχει ανέβει στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, φαβορί για το Νιου Χαμσάιρ παραμένει ο βετεράνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν.

    Σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι υποψήφιοι που νίκησαν στις προκριματικές εκλογές τόσο στηνΑϊόβα όσο και στο Νιου Χαμσάιρ κέρδισαν τελικά και το χρίσμα του κόμματός τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 January 2008 - 7:30:17 UTC