Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Ραγκούσης: «Η ακρίβεια μαστίζει την αγορά»
  • [02] Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Προκριματικές στο Νιου Χαμσάιρ

  • [01] Γ. Ραγκούσης: «Η ακρίβεια μαστίζει την αγορά»

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης σε σημερινές δηλώσεις του έκανε λόγο για πολύ μεγάλο κύμα ακρίβειας που μαστίζει την ελληνική αγορά και τα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση "γιατί έχει αφήσει την αγορά στο έλεος των μεσαζόντων και των καρτέλ" και τονίζοντας ότι "ο ελληνικός λαός γνωρίζει καλά ότι οι περίφημες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Καραμανλή σημαίνουν ακρίβεια, πληθωρισμό, άγρια φορολογία και υπερδανεισμό".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την θέση του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή καταγράφεται σε δημοσκοπήσεις, ο εκπρόσωπος είπε ότι πρώτον υπάρχει μόνο μια δημοσκόπηση (Metron Analysis), επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές και δύο μήνες μετά τις δικές του εσωκομματικές διαδικασίες, "δεν είχε, σε καμμιά περίπτωση, την προσδοκία να καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις ανατροπή του πολιτικού σκηνικού".

    Από την άλλη, ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε ότι από τις απαντήσεις στα σχετικά ερωτήματα της δημοσκόπησης για την υπόθεση Ζαχόπουλου, εξάγεται το συμπέρασμα ότι "ουσιαστικά συντρίβεται όλη η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης γύρω από την υπόθεση Ζαχόπουλου, γιατί προκύπτει ότι ο ελληνικός λαός δεν αποδέχεται κανένα, μα κανένα, από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης, πρακτικά κανένα από τα ψέματα της κυβέρνησης και, βεβαίως,αυτό ήταν αναμενόμενο για μας".

    [02] Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη

    Με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA), θα ξεκινήσει τη λειτουργία του, στις αρχές Μαρτίου, το Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη (ΔΙΠΑΕ). Στο πρώτο αυτό μεταπτυχιακό πρόγραμμα, διάρκειας δύο ετών, θα συμμετάσχουν 30 - 45 άτομα, στελέχη επιχειρήσεων από την Ελλάδα και χώρες των Βαλκανίων, που θα επιλεγούν με βάση το βιογραφικό τους, ενώ θα διδάξουν επισκέπτες καθηγητές από πανεπιστήμια της χώρας μας και της Ευρώπης.

    Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα διοργανώνεται από τη Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου, η οποία είναι και η πρώτη που συστήνεται στο συγκεκριμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα. Στο μέλλον, πάντως, πρόκειται να λειτουργήσουν άλλες δύο σχολές, εκείνες της Τεχνολογίας και των Ανθρωπιστικών Σπουδών.

    «Τα προπτυχιακά προγράμματα θα ξεκινήσουν όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι κτιριακές εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου, σε έκταση που βρίσκεται στην περιοχή του Αγγελοχωρίου, δηλαδή σε περίπου 3 με 4 χρόνια. Μέχρι τότε, θα οργανώνονται μόνο μεταπτυχιακά προγράμματα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου, Χριστόφορος Κουτίτας.

    Από την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2008), θα λειτουργήσουν άλλα δύο μεταπτυχιακά προγράμματα της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης, που θα αφορούν στα τραπεζικά (banking) και τα χρηματοπιστωτικά συστήματα (financing). Τα μαθήματα μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα διεξάγονται προσωρινά σε διδακτήριο στις εγκαταστάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, το οποίο ανακαινίζεται από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ).

    Σύμφωνα με τον κ. Κουτίτα, μακροπρόθεσμο στόχο αποτελεί η αυτόνομη λειτουργία του πανεπιστημίου, που θα γίνει σταδιακά. Πρόσθεσε δε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση εκκρεμεί απόφαση του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με την προκήρυξη οχτώ θέσεων μόνιμου προσωπικού.

    Τα κτίρια του πανεπιστημίου θα κατασκευαστούν σε έκταση 680 στρεμμάτων. Στα 300 από αυτά θα γίνουν οι βασικές εγκαταστάσεις του ΔΙΠΑΕ και στα υπόλοιπα θα κατασκευαστούν οι υποστηρικτικές υποδομές, όπως συνεδριακό και εμπορικό κέντρο.

    Η έκταση, όπου θα φιλοξενηθούν οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου, βρίσκεται πριν από τις αλυκές του Αγγελοχωρίου και η υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού θα γίνει σε φάσεις. Προτεραιότητα, πάντως, θα δοθεί στην κατασκευή του κτιρίου διοίκησης, ενώ θα ακολουθήσουν τα αμφιθέατρα, οι φοιτητικοί κοιτώνες και οι υπόλοιποι χώροι.

    [03] Προκριματικές στο Νιου Χαμσάιρ

    Η μικρή πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ καλείται σήμερα να επιλέξει τους υποψηφίους της για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, με μεγάλο φαβορί, από την πλευρά των Δημοκρατικών, το "φαινόμενο" Μπάρακ Ομπάμα που απειλεί να συντρίψει τις φιλοδοξίες της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

    Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Ομπάμα, τον "βενιαμίν" της προεκλογικής κούρσας, να προηγείται με σημαντική διαφορά: η εφημερίδα USA Today του δίνει ποσοστό 41% έναντι 28% για τη Χίλαρι Κλίντον ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, στη δική του δημοσκόπηση, δίνει 39% στον Ομπάμα και 29% στη γερουσιαστή της Νέας Υόρκης.

    Σύμφωνα πάντα με την USA Today, ο Ομπάμα θεωρείται πλέον φαβορί και σε εθνικό επίπεδο -- μια θέση που κατείχε επί ένα χρόνο η Χίλαρι Κλίντον -- ενώ ταυτόχρονα ανεβαίνουν και τα ποσοστά του πρώην υποψήφιου αντιπροέδρου, Τζον Έντουαρντς.

    Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ο νικητής της Αϊόβα Μάικ Χάκαμπι έχει ανέβει στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, φαβορί για το Νιου Χαμσάιρ παραμένει ο βετεράνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν.

    Σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι υποψήφιοι που νίκησαν στις προκριματικές εκλογές τόσο στην Αϊόβα όσο και στο Νιου Χαμσάιρ κέρδισαν τελικά και το χρίσμα του κόμματός τους.

    Τα εκλογικά τμήματα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ -τις Μάντσεστερ και Νάσουα- άνοιξαν στις 06.00 (τοπική ώρα, 13.00 ώρα Ελλάδας) και τα υπόλοιπα στις 08.00. Τα τελευταία εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 20.00 (03.00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) και τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά μία ή δύο ώρες αργότερα.

    Στο μεταξύ, στην ψηφοφορία στο βόρειο χωριό της Πολιτείας Ντίξβιλ Νοτς, ο γερουσιαστής Μπάρακ Ομπάμα κέρδισε επτά από τις δέκα ψήφους που ρίχτηκαν για τους Δημοκρατικούς, ενώ ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν κέρδισε την ψήφο των Ρεπουμπλικάνων του ίδιου χωριού.

    Οι ψήφοι των 17 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων του Ντίξβιλ Νοτς ρίχθηκαν και καταμετρήθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυκτα (τοπική ώρα) σ' αυτό το απομακρυσμένο χωριό που επωφελείται από ένα νόμο της Πολιτείας ο οποίος επιτρέπει στις κοινότητες να κλείνουν τις κάλπες μόλις τελειώνει η ψηφοφορία και να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα.

    Εκτός από τον Ομπάμα, ο πρώην γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας Τζον Έντουαρντς έλαβε δύο ψήφους και ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μπιλ Ρίτσαρντσον μία. Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Χίλαρι Κλίντον ουδεμία ψήφο έλαβε.

    Από τις επτά ψήφους που ρίχτηκαν για τους Ρεπουμπλικάνους, ο γερουσιαστής της Αριζόνας Τζον Μακέιν κέρδισε τέσσερις, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ δύο και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι μία ψήφο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 January 2008 - 15:30:16 UTC