Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανάγκη για απλή αναλογική"
  • [02] Αντιπαράθεση για εκλογικό νόμο
  • [03] Αποφασίζει η ΕΚΤ για επιτόκια

  • [01] "Ανάγκη για απλή αναλογική"

    Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη της απλής αναλογικής και ο ΣΥΡΙΖΑ και η κοινοβουλευτική του ομάδα θα καταθέσει νομοσχέδιο για την απλή αναλογική και καλούμε και τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, να στηρίξουν έναν τέτοιο νόμο, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα να εκφραστεί πλήρως και χωρίς νοθείες η θέληση του ελληνικού λαού, δήλωσε για τον εκλογικό νόμο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος από το Ηράκλειο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

    Ο κ.Αλαβάνος αναφέρθηκε και στην πολιτική επικαιρότητα υπογραμμίζοντας: "Θεωρούμε ότι η διαφάνεια αφορά σε όλους. Και αφορά πρώτα από όλα, αν θέλετε, στο Μέγαρο Μαξίμου. Και με αυτή την έννοια πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθούν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα".

    "Εκφράζουμε ανέφερε , την απορία μας πώς έγινε δυνατόν τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, τα οποία πρόσκεινται στη ΝΔ να συμπλεύσουν με εκείνα που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ - το οποίο υποτίθεται ότι θέλει διαφάνεια και να ριχτεί φως σε όλο αυτό το ζήτημα - ώστε να βγει η απόφαση της ΕΣΗΕΑ που δίνει επί της ουσίας κάλυψη στους πολιτικούς υπεύθυνους του γραφείου τύπου της κυβέρνησης της ΝΔ".

    Έχουν, πρόσθεσε, παρουσιαστεί και άλλα ζητήματα στα οποία χρειάζεται πια να γίνουν τομές, όπως το θέμα που έχει έρθει στην επιφάνεια σε σχέση με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, τις νέες προσλήψεις στο ΥΠΠΟ, τη χρήση των προσωπικών συνεντεύξεων και με αυτή την έννοια ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει άμεσα πρωτοβουλία προκειμένου να καταργηθεί αυτό το αίσχος, όπως ανέφερε, της προσωπικής συνέντευξης .

    [02] Αντιπαράθεση για εκλογικό νόμο

    Η αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και η παρέμβαση της πρώην προέδρου της Βουλής Άννας - Ψαρούδα Μπενάκη, που εξέφρασε την αντίρρηση της στον καθορισμό της υποχρεωτικής ποσόστωσης γυναικών σε επίπεδο επικράτειας και όχι κατά περιφέρεια, χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, που ολοκλήρωσε τη συζήτηση της επί του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου.

    Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε την ανάγκη να τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος για να υπάρξει, όπως είπε, πολιτική σταθερότητα στον τόπο, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται κομματικά, αλλά πολιτικά, ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για μικροκομματική πολιτική, «επειδή δεν πιστεύει ότι θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές.»

    Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε προκλητική, θεσμικά και πολιτικά, την πρόταση της κυβέρνησης, ενώ υποστήριξε ότι επαναφέρει την πιο ενισχυμένη αναλογική και μάλιστα σε μια εποχή που υπάρχει βαθιά κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης.

    Αυτό, όπως είπε, αποδεικνύει την παραδοχή της κυβέρνησης ότι δεν νιώθει ισχυρή και δυνατή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τόπου και φάνηκε μέσα από την αδυναμία της να διαχειριστεί την υπόθεση Ζαχόπουλου, αλλά και στο να εφαρμόσει κάτι αξιόπιστο για το ασφαλιστικό ή την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

    «Η πολιτική αυτή αδυναμία της, την οδηγεί στο προκλητικό συμπέρασμα ότι πρέπει να κυβερνάται η χώρα με τεχνητές πλειοψηφίες και με κόμμα που τα ποσοστά του μπορεί να είναι και κάτω του 40%», πρόσθεσε.

    «Η κυβέρνηση προσφέρει πολύ κακή υπηρεσία στον εαυτό της. Πιστοποιεί το στρατηγικό της αδιέξοδο και την πολιτική αδυναμία της. Στέλνει όμως και ένα αντιδημοκρατικό μήνυμα στους πολίτες. Ότι δεν την ενδιαφέρει η επίλυση των προβλημάτων, αλλά το πώς θα αναπαράγεται ένα σύστημα εξουσίας που απέχει ακόμα περισσότερο από την κοινωνία και τους πολιτικούς συσχετισμούς. Η πολιτική πρωτοβουλία που πήρατε, θα μπορούσε να έχει νόημα σε άλλες συνθήκες και συγκυρίες», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

    Απαντώντας στον κ. Βενιζέλο, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η λογική του αντιστοιχεί στον τρόπο που λειτούργησε το ΠΑΣΟΚ που προσδοκούσε πάντα κάτι από τους εκλογικούς νόμους.

    «Η κυβέρνηση δεν προχωρά σε ευκαιριακές αλλαγές του εκλογικού νόμου, όπως έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση με γνώμονα το κομματικό της συμφέρον. Η κυβέρνηση δεν σκέφτεται κομματικά, αλλά θεσμικά. Συνιστά υποχρέωση μας να κατοχυρωθεί ότι όποιος εκλεγεί πρώτος στις μεθεπόμενες εκλογές θα μπορεί να κυβερνήσει», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ πρόσθεσε:

    «Αν τα δείγματα γραφής του πολιτικού συστήματος αναδείκνυαν τη δυνατότητα συναινέσεων, κανείς δεν θα έθιγε τα θέματα που σήμερα θίγονται. Είναι γεγονός όμως ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγκλιση απόψεων των κομμάτων. Η άποψη που υποστηρίζεται, να αφήσουμε να συνεργαστούν ομάδες, ενόψει ακυβερνησίας, απέτυχε στο παρελθόν.»

    «Η κατάθεση του νομοσχεδίου είναι συνέχεια του ωμού και προκλητικού προεκλογικού εκβιασμού του κ. Καραμανλή για αυτοδυναμία ή εκλογές. Οι συναινέσεις προκύπτουν μέσα από το ύφος και το ήθος των κυβερνώντων» σχολίασε ο κ. Βενιζέλος.

    «Την ευκαιριακή αλλαγή των εκλογικών νόμων θέλω να αποκλείσω. Είναι αστείο το ΠΑΣΟΚ να μιλά για εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ», ανταπάντησε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ υπενθύμισε ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

    Από την πλευρά της, η πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Μπενάκη έδωσε έμφαση στη ρύθμιση που αφορά την εκπροσώπηση κατά το 1/3 των γυναικών προτείνοντας η ποσόστωση να είναι υποχρεωτική κατά περιφέρεια και όχι σε επίπεδο επικράτειας. Διευκρίνισε δε ότι μπορεί να προβλεφθεί να μην ισχύει για μονοεδρικές ή δυεδρικές περιφέρειες, αλλά από τριεδρικές και πάνω.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπαδημητρίου χαρακτήρισε ως κορυφαία αντισυνταγματικό τον προτεινόμενο αποκλεισμό από την πριμοδότηση των 50 εδρών συνασπισμού κομμάτων που θα έχουν τη πλειοψηφία.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη διάσταση αντιφατικών απόψεων από το να λέει ο εισηγητής του ότι τίθεται συνολικό θέμα αντισυνταγματικότητας όταν ολόθερμα όλο το ΠΑΣΟΚ είχε στηρίξει το νόμο Σκανδαλίδη».

    Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και τα τρία άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ χαρακτηρίζοντας τόσο την πρόταση της κυβέρνησης όσο και του ΠΑΣΟΚ καλπονοθευτικές.

    [03] Αποφασίζει η ΕΚΤ για επιτόκια

    Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συνεδριάζει σήμερα στη Φρανκφούρτη με βασικό θέμα την πολιτική επιτοκίων της τράπεζας, ενώ ο πρόεδρός της Ζαν Κλόντ Τρισέ αναμένεται να αναφερθεί στους κινδύνους που εμφανίζουν οι πληθωριστικές πιέσεις για την οικονομία της ευρωζώνης.

    Αν και η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είναι η πρώτη του νέου έτους, η τράπεζα αντιμετωπίζει το κλασσικό δίλημμα. Για μήνες τώρα, οι κεντρικοί τραπεζίτες σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της στασιμότητας, καθώς έχουν ενισχυθεί οι ενδείξεις για αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις και χαλάρωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

    Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο 4% εν μέσω των προσδοκιών της αγοράς ότι το κόστος δανεισμού στη ευρωζώνη θα παραμείνει αμετάβλητο καθ' όλη τη διάρκεια του 2008.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 January 2008 - 7:30:38 UTC