Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέδριο για το περιβάλλον
  • [02] «Αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας»

  • [01] Συνέδριο για το περιβάλλον

    Τριήμερο συνέδριο με θέμα "Η Μεσογειακή πόλη ενάντια στην κλιματική αλλαγή" άρχισε το πρωί στο αμφιθέατρο του χώρου "Τεχνόπολις" στο Γκάζι, με πρωτοβουλία της ελληνο-γαλλικής και διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης SD-MED και τη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών.

    Τις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Μεταφορών, της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, του δήμου Αθηναίων και του Πάντειου Πανεπιστημίου, προλόγισαν ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλαφάτης, ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Φαρνώ, ο πρύτανης του Πάντειου Π. Τσίρης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κυρ. Μητσοτάκης.

    Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρώην υπουργός Τ. Μαντέλης, ο πρόεδρος των ΕΛΤΑ Αγγ. Μπρατάκος και ο αναπληρωτής δήμαρχος Αθηναίων, Χρ. Ακριτίδης.

    Την οικολογική ευαισθησία της κυβέρνησης υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών απαριθμώντας σειρά πρωτοβουλιών με στόχο τη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και μίλησε για σκέψεις και εθνικές στρατηγικές με άξονα το περιβάλλον και την παγκόσμια δικαιοσύνη.

    "Η κλιματική αλλαγή έχει επέλθει και οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε για το μέλλον όλων μας. Πρέπει, όμως, να σκεφτούμε και να δράσουμε όχι με όρους οικονομικούς, αλλά με όρους οικολογικούς, παγκόσμιας δικαιοσύνης και δημοκρατίας, καθώς οι επιπτώσεις από την καταστροφή του πλανήτη πλήττουν χώρες, οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα, στη δημιουργία του οποίου δεν είχαν συμμετοχή. Αυτές οι χώρες που πρέπει να υιοθετήσουν την πράσινη τεχνολογία, δεν πρόλαβαν ν΄ αναπτυχθούν, διότι, πιο μπροστά, κάποιες άλλες είχαν αναπτυχθεί σε βάρος τους", τόνισε ο Π. Παυλόπουλος.

    Στην ανάγκη για αλλαγή προτύπων ζωής επικέντρωσε τη σύντομη ομιλία του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης προσδιορίζοντας τον εαυτό του ως "αιρετικό", πρότεινε μεταξύ άλλων, τη δημιουργία μικρών, διάσπαρτων πνευμόνων πρασίνου σ΄ ολόκληρο το λεκανοπέδιο - και όχι στην πλειονότητα της έκτασης του Ελληνικού - καθώς, επίσης, και την ανάγκη να συζητηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας αστικών διοδίων.

    Μετά τη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας μεταξύ των δημάρχων Ψυχικού και Κηφισιάς, Ειρ.Κατσαρού και Ν. Χιωτάκη και του καθηγητή του πανεπιστημίου της Σορβώνης, Γ. Πρεβελάκη, κατά την οποία αναπτύχθηκαν οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί ή πρέπει να αναληφθούν από τους τοπικούς άρχοντες, την πρώτη κεντρική εισήγηση με θέμα "Τρεις δεκαετίες αγώνων για το Περιβάλλον και την Πόλη. Συνέχειες, τομές, ανακατατάξεις", ανέπτυξε ο πρώην υπουργός Στ. Μάνος.

    Ύστερα από σύντομο απολογισμό του έργου του από τη θέση του υπουργού Οικισμού τις δεκαετίες ΄70 και ΄80, ο Στ. Μάνος διατύπωσε θέσεις για απαλλοτρίωση όλων των εκτάσεων στα περιφερειακά του λεκανοπεδίου όρη και για καθολική αναδάσωσή τους με 20 εκατομμύρια δένδρα, που θα αρδεύονται με αφαλάτωση, η οποία θα λειτουργεί με ανεμογεννήτριες.

    "Η Ελλάδα χάνει συνέχεια τη συλλογική ανταγωνιστικότητά της. Το μόνο που της δίνει πλεονέκτημα στον παγκόσμιο χάρτη, είναι το περιβάλλον της, φυσικό και πολιτισμικό. Αυτό είναι και το μέλλον της. Η φράση της μόδας "επανίδρυση του κράτους" θα είχε πραγματικό νόημα μόνο αν έθετε ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος", κατέληξε.

    [02] «Αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας»

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ το κεντρικό ζήτημα είναι να συμβάλει στην προώθηση των μεγάλων ζητημάτων της κοινωνίας, δήλωσε σήμερα από το Ηράκλειο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο νομό με τις συναντήσεις που είχε με το δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη και τη νομάρχη Βαγγελιώ Σχοιναράκη.

    Παράλληλα, ο κ. Αλαβάνος ζήτησε να κλείσει η φοβερή, όπως είπε, ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και στις τιμές καταναλωτή, καθώς και να αντιμετωπιστεί η υπερεκμετάλλευση των τραπεζών και η κερδοσκοπία.

    Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε θετικές τις συναντήσεις που είχε με τον δήμαρχο και το νομάρχη και τόνισε ότι είχε τη δυνατότητα να ανταλλάξει απόψεις σε πάρα πολλά μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το νομό Ηρακλείου.

    Συζητήσαμε, είπε, όλα τα ζητήματα σ΄ ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Τα ζητήματα του αεροδρομίου, των οδικών αξόνων, των λιμανιών, τα θέματα του περιβάλλοντος, τα αγροτικά θέματα, τα θέματα των αρμοδιοτήτων και της στήριξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν σε προσωπικό, όλα τα ζητήματα.

    Έχουμε επιτύχει, ανέφερε, με το θέμα του αεροδρομίου να γίνει σύσκεψη στην Αθήνα. "Εχουμε ζητήσει, και το έχει δεχθεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, να είναι παρούσα και η νομάρχης Ηρακλείου μαζί με τους δημάρχους. Θεωρούμε πολύ σημαντικά τα θέματα των δικτύων".

    Με την ευκαιρία αυτή τόνισε τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις που γίνονται κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών.

    "Δεν μπορεί - ανέφερε- να ιδιωτικοποιούνται οι έξοδοι της χώρας μας προς τη θάλασσα. Είναι σαν κάποιος να πουλάει την πόρτα στο σπίτι του και να μπορεί να μπαίνει ο καθένας, να κάνει οτιδήποτε μέσα ή γύρω από το σπίτι του. Και να μην ξεχνάμε ότι και το λιμάνι του Ηρακλείου, αν όχι και με την αμεσότητα που γίνεται με τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, εντάσσεται στα λιμάνια αυτά τα οποία παίρνουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης".

    Συζητήσαμε, πρόσθεσε, πάρα πολύ για τα αγροτικά ζητήματα. "Πιστεύω ότι υπάρχει μια μεγάλη πίεση. Την έχουμε δει και στην κτηνοτροφία, που είναι σε ακραίο σημείο, και στην αμπελουργία και στην ελαιουργία και σε όλους τους τομείς και η οποία θα ενταθεί εν όψει της αναθεώρησης και της ΚΑΠ".

    Ήταν μια ευκαιρία, κατά τις συναντήσεις, για κοινή δράση, παρ' ότι προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, πάνω στα μεγάλα ζητήματα του νομού Ηρακλείου, πρόσθεσε.

    Ήδη, όπως είπε, από τη Δευτέρα, που έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με τον υπουργό Πολιτισμού, κ. Λιάπη, θα ξεκινήσει να θέτει με ένταση μια σειρά ζητήματα, όπως είναι το θέμα του πολιτιστικού και συνεδριακού κέντρου, το θέμα των Ενετικών τειχών, του αρχαιολογικού ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου κα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 January 2008 - 15:30:12 UTC