Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικίνδυνη η σορβιτόλη
  • [02] Ντέρμπι αιωνίων την Κυριακή

  • [01] Επικίνδυνη η σορβιτόλη

    Ερευνητές στη Γερμανία εξέδωσαν προειδοποίηση εναντίον της υπερβολικής λήψης σορβιτόλης, μιας γλυκαντικής ουσίας που χρησιμοποιείται στα "χωρίς ζάχαρη" προϊόντα, όπως οι τσίκλες και τα διαιτητικά γλυκά για διαβητικούς.

    Ιατρικοί ερευνητές του Βερολίνου αναφέρουν σε άρθρο τους στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση πως η κατανάλωση άνω των 5 γραμμαρίων σορβιτόλης μπορεί να προκαλέσει αέρια και κράμπες και ότι η λήψη άνω των 20 γραμμαρίων μπορεί να προκαλέσει διάρροια και να επιφέρει υπερβολική απώλεια βάρους και επικίνδυνη αφυδάτωση.

    Γιατροί στο περίφημο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σαριτέ του Βερολίνου παρουσίασαν το ιστορικό δύο ασθενών που είχαν εισαχθεί με σοβαρές γαστρο-εντερικές κράμπες και διάρροια.

    Μια 21χρονη γυναίκα είχε διάρροια και κοιλιακούς πόνους επί οκτώ μήνες και έχασε 11 κιλά, αναφέρεται στο δημοσίευμα της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης. Ένας 46χρονος άνδρας είχε χάσει τα διπλάσια κιλά μέσα σ' ένα χρόνο. Αφού δεν βρήκαν καμιά αιτία, οι ασθενείς ερωτήθηκαν για τη δίαιτά τους. Αμφότεροι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες σορβιτόλης.

    Η γυναίκα έτρωγε ως 20 γραμμάρια σορβιτόλη ημερησίως, ο άνδρας 30 γραμμάρια. Η πηγή ήταν τσίκλες χωρίς ζάχαρη. Ο άνδρας έτρωγε επίσης γλυκά χωρίς ζάχαρη που περιείχαν σορβιτόλη.

    Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, τα συμπτώματα εξαφανίσθηκαν αμέσως όταν οι γιατροί τους ζήτησαν να σταματήσουν τις τσκίκλες χωρίς ζάχαρη και τα γλυκά με σορβιτόλη.

    "Η έρευνα για απώλεια βάρους θα πρέπει να περιλαμβάνει εξέταση του διαιτητικού ιστορικού αναφορικά με τη σορβιτόλη", γράφει ο δρ. Γιούργκεν Μπάουντιτζ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας στο Τμήμα Γαστροεντερολογίας του νοσοκομείου.

    Η σορβιτόλη είναι γνωστό ότι δρα ως καθαρτικό. Όμως η βιομηχανία τροφίμων επιμένει πως είναι ένα ασφαλές προϊόν και επισημαίνει πως οι συσκευασίες περιλαμβάνουν προειδοποιήσεις κατά της υπερβολικής κατανάλωσης.

    Η βιομηχανία τσίκλας Wrigley's εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει πως μπορεί κανείς να καταναλώσει με ασφάλεια ως και 40 γραμμάρια σορβιτόλης.

    Όμως οι ερευνητές στο Βερολίνο ανακοίνωσαν πως μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε πολύ μικρότερες ποσότητες.

    "Οι περιπτώσεις που εξετάσαμε δείχνουν ότι η κατανάλωση σορβιτόλης μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο χρόνια διάρροια και προβλήματα στην εντερική λειτουργία, αλλά επίσης σημαντική αθέλητη απώλεια βάρους (περίπου 20% του συνήθους σωματικού βάρους)", γράφουν οι ερευνητές.

    [02] Ντέρμπι αιωνίων την Κυριακή

    Το ντέρμπι κορυφής, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, που θα διεξαχθεί την Κυριακή (19:00) στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και θα μεταδοθεί απ ευθείας από τη ΝΕΤ,δεσπόζει στο πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής ημέρας για το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Super League.

    Ενας αγώνας μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού έχει πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον, πολύ δε περισσότερο τώρα που οι δύο ομάδες πρόκειται να αναμετρηθούν δύο φορές μέσα σε τέσσερις ημέρες, καθώς θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωπες, στο ίδιο γήπεδο, την Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου, για την πέμπτη φάση του κυπέλλου Ελλάδας

    Οι «ερυθρόλευκοι» αναδείχθηκαν πρωταθλητές χειμώνα και θέλουν να αρχίσουν νικηφόρα τον Β` γύρο της διοργάνωσης, αποκτώντας έτσι προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου, ενώ από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με μόλις ένα βαθμό διαφορά από τον αντίπαλό του, θέλει να τεθεί επικεφαλής στην κούρσα του πρωταθλήματος. Εκτός, όμως από τη βαθμολογική σημασία, σε ένα αγώνα μεταξύ των δύο "αιωνίων αντιπάλων", όπως έχουν χαρακτηριστεί, αυτό που μετράει περισσότερο είναι το γόητρο, γι αυτό και γίνονται πάντα συναρπαστικοί αγώνες, ανεξάρτητα από την αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δύο ομάδες.

    Ωστόσο, η αυλαία της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, πρεμιέρας του δεύτερου γύρου, ανοίγει σήμερα με τους αγώνες Πανιώνιος-Αρης (16.45) και ΑΕΚ-Βέροια (19.00. Οι παίκτες της ΑΕΚ μετά τις ήττες, από τον Αστέρα Τρίπολης, για το πρωτάθλημα, και από την Ξάνθη, για το κύπελλο, θέλουν να επανέλθουν στον δρόμο των επιτυχιών για να διεκδικήσουν μέχρι τέλους το πρωτάθλημα, τον μοναδικό στόχο που έχει απομείνει στην ομάδα, μετά τον αποκλεισμό από το κύπελλο.

    Το "κυρίως πιάτο" της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, θα "σερβιριστεί" την Κυριακή και εκτός από το ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων θα αναμετρηθούν ο Απόλλων Καλαμαριάς με τον ΟΦΗ (15.00), η Λάρισα με τον Αστέρα Τρίπολης (15.00), ο Λεβαδειακός με τον Ατρόμητο (16.45), ο ΠΑΟΚ με την Ξάνθη (16.45) και ο Εργοτέλης με τον Ηρακλή (19.00)

    Στη βαθμολογία, μετά από 15 αγώνες, προηγείται ο Ολυμπιακός με 34 βαθμούς και ακολουθούν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ με 33, Αστέρας Τρίπολης (28), Αρης (25), ΠΑΟΚ (23), Πανιώνιος (22), Ατρόμητος (21), Ξάνθη (18), Ηρακλής και Λάρισα (15), ΟΦΗ και Βέροια (14), Απόλλων Καλαμαριάς (13), Λεβαδειακός (12) και Εργοτέλης (9).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 January 2008 - 21:30:11 UTC