Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς
  • [02] ''Πέντε αλήθειες για την διαφθορά''
  • [03] "Η κυβέρνηση κινδυνολογεί"
  • [04] Κινητοποίηση για Ασωπό
  • [05] Επεκτείνονται οι έρευνες
  • [06] Ερευνα για την ανακύκλωση
  • [07] Πρεμιέρα εκπτώσεων
  • [08] Φήμες για γάμο Σαρκοζί

  • [01] Μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ.Κώστα Καραμανλή, θα συνεδριάσει στις 11 το πρωί, η Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα του υπουργείου Παιδείας. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας κ.Γ.Αλογοσκούφη.

    Την πρόθεση της κυβέρνησης για μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε ημερίδα της «Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς» με θέμα «Κράτος και διαφθορά- Πως θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο αγώνας της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς οδήγησε σε βελτίωση της θέσεως της χώρας μας από την σχετική αξιολόγηση, από το 4,3 το 2004, στο 4,6 το 2007, ενώ παρουσίασε συνοπτικά τις βασικότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

    «Η βούλησή μας είναι ισχυρή. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Νομιμότητα παντού. Χρηστή διοίκηση παντού. Διαφάνεια παντού» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

    «Αυτός είναι ο δρόμος που απαιτούν οι πολίτες. Και στο δρόμο αυτό συνεχίζουμε σταθερά, αποφασιστικά, απαρέγκλιτα. Είμαστε -και θα είμαστε- σε διαρκή σύγκρουση, με κάθε νοσηρό φαινόμενο. Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα πράγματα, που ταλαιπωρούν και πικραίνουν τους πολίτες. Είμαστε αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε. Το οφείλουμε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

    Ο κ.Καραμανλής τόνισε επίσης ότι η διαφθορά είναι το ?σαράκι? που ?κατατρώει? τον κοινωνικό ιστό και πλήττει την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή διάσταση του προβλήματος τονίζοντας ότι «η διαφθορά καθυστερεί την αναπτυξιακή πορεία και συνεπάγεται τεράστιο οικονομικό κόστος. Υπονομεύει τη λειτουργία του Κράτους και απειλεί την ουσία και την ποιότητα της Δημοκρατίας. Είναι, σε τελική ανάλυση, μια χρόνια παθογένεια, που δεν επιδέχεται μονοσήμαντες ερμηνείες».

    Εκτίμησε ότι τα φαινόμενα διαφθοράς τροφοδοτούνται από τη διαιώνιση βαθειά ριζωμένων αντιλήψεων και νοοτροπιών στην κοινωνία, και άφησε αιχμές για τις παλαιότερες κυβερνήσεις.

    «Αντιλήψεις σύμφωνα με τις οποίες δημόσιοι λειτουργοί μπορούσαν να δέχονται ?δωράκια? υπήρξαν καταστροφικές. Νοοτροπίες συμβιβασμού με τα κακώς κείμενα τροφοδότησαν ισχυρές τάσεις στην επέκταση της διαφθοράς. Η ταύτιση του κράτους με την εκάστοτε κυβέρνηση είχε εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις» είπε ο κ.Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η διαφθορά ευνοείται από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τη διάσπαρτη πολυνομία, και εκκολάπτεται στα κενά και τις αδυναμίες, που παρουσιάζονται στις δομές και τις υποδομές του κράτους.

    Είπε επίσης ότι το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής στον τόπο μας, αλλά όπως είπε, «η διαφθορά, όμως, δεν αναπτύσσεται μόνο στο Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι πρόβλημα ενιαίο και ομοιογενές. Είναι ζήτημα δομικό και διαχρονικό. Πολύπλοκο και πολυεπίπεδο. Πολιτικό, οικονομικό, αλλά και κοινωνικό. Η αντιμετώπισή του απαιτεί συστηματική, διαρκή, επίμονη δουλειά».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα φαινόμενα διαφθοράς δεν παραμερίζονται, με κάποιο μαγικό τρόπο, κατεστημένες νοοτροπίες αλλά και δεν καλύπτονται, ούτε εύκολα, ούτε από τη μία στιγμή στην άλλη, τα κενά στις λειτουργίες του κράτους.

    «Δεν αλλάζουν τα πράγματα, παρά μόνο με στόχευση, αγώνα, αποφασιστικότητα. Αλλάζουν με ολοκληρωμένη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική. Με τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Με ενεργοποίηση των πολιτών και πλατειά κοινωνική συστράτευση. Βέβαιο, όμως, είναι ότι αλλάζουν. Στον τόπο μας, η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει. Αυτή είναι η αλήθεια. Και την αλήθεια αυτή δεν μπορεί να την κρύψει καμιά σκιά» είπε ο κ.Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «κανόνες, που ρίχνουν περισσότερο φως στη λειτουργία του κράτους» σε ρυθμίσεις «που καθιστούν δυσβάστακτο το κόστος της διαφθοράς για τους ενόχους» και τόνισε ότι «παραπέμψαμε και παραπέμπουμε στη Δικαιοσύνη κάθε υπόθεση ανομίας, αυθαιρεσίας, παρανομίας».

    Μεταξύ άλλων ανέφερε την μετατροπή της απιστίας περί την υπηρεσία, από πλημμέλημα, σε κακούργημα, ώστε να είναι βαρύ το κόστος για κάθε επίορκο λειτουργό, την θέσπιση σύγχρονου πλαισίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα, ενσωματώνοντας σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης, την καθιέρωση της αυτοτελούς ευθύνης Νομικών Προσώπων για αδικήματα διαφθοράς, που τελούνται προς όφελός τους.

    «Καταστήσαμε και ποινικά κολάσιμο το αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα. Θεσπίσαμε αυστηρά νομοθετικά μέτρα, που κλείνουν τα «παράθυρα» της συναλλαγής και στηρίξαμε αμέριστα τη Δικαιοσύνη στην εξυγίανση που ανέλαβε. Εφαρμόζουμε συγκροτημένο Σχέδιο για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, προωθώντας τολμηρές νομοθετικές ρυθμίσεις και καταρτίζοντας νέο Ποινικό Κώδικα, νέα Ποινική και νέα Πολιτική Δικονομία» είπε ο κ.Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη:

    «Δεν γίνονται ανεκτές παράνομες συμπεριφορές. Δεν υπάρχει ανοχή σε πρακτικές, που υπηρετούν ιδιοτελή συμφέροντα, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Δεν έχουν θέση στο Κράτος Δικαίου πρόσωπα που εκμεταλλεύονται τα προνόμια του λειτουργήματός τους. Πλανώνται όσοι εμπλέκονται στα κοινά, λησμονώντας αρχές και αξίες. Πλανώνται όσοι επενδύουν στη σύγχυση, την ισοπέδωση, την υποκρισία».

    [02] ''Πέντε αλήθειες για την διαφθορά''

    Ένα δίλημμα έθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε ημερίδα του ελληνικού τμήματος της «Διεθνούς Διαφάνειας», με θέμα «Κράτος και διαφθορά». «Ή θα χτυπήσουμε το φαινόμενο της διαφθοράς στην Ελλάδα, ή θα μας πνίξει όλους».

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η χώρα μας συγκλονίζεται από φαινόμενα διαφθοράς και παρουσίασε «πέντε αλήθειες», όπως είπε, που αφορούν στις επιπτώσεις του φαινομένου.

    Ως πρώτη αλήθεια ανέφερε ότι «η διαφθορά έχει συνέπειες ιδιαίτερα στο μέσο και τον φτωχότερο πολίτη». Δεύτερη, ότι «η διαφθορά είναι πηγή κατάφορης κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας και αδικίας». Τρίτη, ότι «υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και, τελικά, τα δημοκρατικά δικαιώματα κάθε Έλληνα» πολίτη. Τέταρτη, ότι υπάρχει τεράστια συγκέντρωση εξουσίας, και αμύθητου πλούτου σε χέρια λίγων, παράλληλα με τη συγκέντρωση της εξουσίας και της παραγωγής γνώσης από τα ΜΜΕ. Πέμπτη, ότι κάθε κράτος έχει δύο επιλογές: «Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών ή της υποταγής, της συναλλαγής και της συγκάλυψης της αυθαιρεσίας της εξουσίας. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέλεξε το δεύτερο».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προάγει τη διαφθορά», ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση των ομολόγων, την κατηγόρησε ότι εξαφάνισε το πόρισμα Ζορμπά, με αποτέλεσμα να «γίνεται αντικείμενο πιθανών εκβιασμών». Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρόσθεσε, «γίνονται και οι δικαστικοί λειτουργοί συνυπεύθυνοι, αν όχι και συνένοχοι συγκάλυψης».

    Η κυβέρνηση κατέχει ένα πρωτοφανές ρεκόρ, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. Να μην έχει διαλευκανθεί καμία από τις μεγάλες υποθέσεις «που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια» και ανέφερε: «υποκλοπές, Πακιστανοί, κουμπάροι, ομόλογα και τώρα τα DVD της γαλάζιας ντροπής».

    Αναφερόμενος στην υπόθεση Ζαχόπουλου ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν ενδιαφέρουν οι «ροζ» λεπτομέρειές της, αλλά αν η κυβέρνηση εκβιάζει, εκβιάζεται ή και τα δύο μαζί, καθώς και «εάν τα ΜΜΕ έχουν εμπλακεί με τρόπο αθέμιτο που καταργεί την ανεξαρτησία και ελευθερία του Τύπου». Όπως επίσης και αν η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί την εξουσία για υπηρετεί άνομα και αδιαφανή συμφέροντα» και αν «χρησιμοποιεί τα χρήματα του ελληνικού λαού υπέρ κάποιων ισχυρών».

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι «η σημερινή κρίση μετατρέπεται σε κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος» και πρόσθεσε ότι «ο πολιτικός βίος της χώρας έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στα σκάνδαλα και την ανεπάρκεια μιας τρομαγμένης κυβέρνησης». Τέλος κατηγόρησε το γραφείο του Πρωθυπουργού ότι είναι «η κινούσα αρχή» για την επιβολή ενός «πέπλου σιωπής» στην υπόθεση Ζαχόπουλου.

    Παρουσίαση βιβλίου Κώστα Λαλιώτη

    "Το 1974 γεννήθηκε ένα ριζοσπαστικό κίνημα που σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου και δημιούργησε ένα τεράστιο δημοκρατικό, πολιτικό και κοινωνικό απόθεμα. Το 2008 μπορεί να σημάνει την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία ενός νέου αντίστοιχου αποθέματος και θα αγωνιστώ γι΄αυτό", υπογράμμισε ο Κώστας Λαλιώτης,στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του "Η πυξίδα - το διαχρονικό ΠΑΣΟΚ - προκλήσεις, υπερβάσεις, προοπτικές" το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Λιβάνη".

    Στην παρουσίαση του βιβλίου,για το οποίο μίλησαν οι Δημήτρης Ρέππας, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Νίκος Κωνσταντόπουλος ήταν παρόντες στελέχη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ,ενώ παρεβρέθη για λίγη ώρα και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στην πολιτική ζωή της χώρας, ο κ. Λαλιώτης αναφέρθηκε στην παλαιότερη εκτίμησή του ότι ο κύκλος της μεταπολίτευσης,όπου κυρίαρχο στοιχείο ήταν ο δικομματισμός, έχει κλείσει και ανοίγει ένας νέος κύκλος, όπου περνάμε πλέον στον διπολισμό με κυρίαρχο στοιχείο τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

    Ο κ. Λαλιώτης είπε ότι η λυδία λίθος για κεντροαριστερές κυβερνήσεις είναι οι προγραμματικές συγκλίσεις, υπό την προϋπόθεση το ΠΑΣΟΚ να ξεφύγει από το σύνδρομο των μονοκομματικών κυβερνήσεων και η αριστερά και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από το σύνδρομο της "καθαρής αριστεράς" και το σύνδρομο ταύτισης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

    Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς είναι η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι οφείλουμε να τολμήσουμε εδώ και τώρα. Είπε ότι η εσωστρέφεια καθηλώνει το ΠΑΣΟΚ και ότι μπροστά στο ΠΑΣΟΚ τίθεται ένα στοίχημα τόσο για τον κ. Παπανδρέου όσο και για όλους τους υπόλοιπους, καθώς το νέο απόθεμα για το οποίο μίλησε πρέπει να δημιουργηθεί χωρίς αμφισβητήσεις αλλά και χωρίς αποκλεισμούς.

    Επίσης ο κ. Λαλιώτης είπε ότι όσοι ονειρεύονται τη γέννηση υβριδικών κομμάτων μέσα στο ΠΑΣΟΚ ματαιοπονούν, καθώς κανένας δεν θα γίνει δεκανίκι της δεξιάς.

    Από τη πλευρά του ο Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε τον κ., Λαλιώτη ως "σκληρό δίσκο για την ιστορία του ΠΑΣΟΚ" και υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε αρνητική πορεία λόγω της διακυβέρνησης της ΝΔ, η οποία θα πάρει πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε αντιδράσεις, ενώ υπό το πέπλο του μεταρρυθμιστή θα προσπαθήσει να καλύψει το ότι είναι βιντεοκομιστής, πράγμα για το οποίο θα έπρεπε να απολογείται.

    Ο κ. Ρέππας είπε ότι το ΠΑΣΟΚ απαιτεί ποιοτικό άλμα στο οποίο θα παρουσιάζονται οι προτάσεις του και κυρίως οι προτάσεις για τη νέα γενιά, τόνισε ότι η κρίση δεν πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ηττήθηκε η πολιτική και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ οδηγηθεί σε συνέδριο με εσωστρέφεια, είτε λόγω του ότι κάποιοι ονειρεύονται αξιώματα, είτε λόγω του ότι κάποιοι ενδεχομένως να το αντιμετωπίσουν ως το δεύτερο γύρο μιας εκκρεμούς αναμέτρησης.

    Ακόμη ο κ. Ρέππας είπε ότι μεγάλη αριστερά σημαίνει μεγάλο εκλογικό ποσοστό πίσω από το οποίο όμως υπάρχει σαφής πρόταση εξουσίας. Και επισήμανε ότι όσο μεγαλώνει ένα κόμμα πρέπει υποχρεωτικά να καταθέσει και την πρόταση εξουσίας του, αλλιώς χάνει το τρένο.

    Η διάσπαση των μεγάλων κομμάτων εξουσίας θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση τη χώρα, ενώ οι κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει να αποτελούν στρατηγική επιλογή, τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας επίσης την εκτίμησή του ότι οι πολίτες που στράφηκαν προς την Αριστερά δεν ριζοσπαστικοποιούνται, αλλά μάλλον διαμαρτύρονται. Ο κ. Λοβέρδος επέκρινε την "αλαζονεία της αριστεράς" και την προσπάθεια "επιβολής ημερήσιας διάταξης".

    Το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να αυτορυθμιστεί και να λύσει τα προβλήματα που το ίδιο παράγει,είπε ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ή θα καταστεί ο κεντρικός κορμός ανασύνδεσης του πολιτικού συστήματος ή θα χάσει το τρένο.

    Αναφερόμενος στο παρελθόν, ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι δεν θέλουμε να ζήσει το ΠΑΣΟΚ την παρακμή της Ενωσης Κέντρου, το δε ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι δεν είναι ο αδύνατος κρίκος της ρευστότητας του συστήματος.

    Ο κ.Σκανδαλίδης είπε ότι το διακύβευμα του Συνεδρίου είναι η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ,εκτίμησε ότι η καθήλωση στα εσωκομματικά χαρακώματα είναι γραμμή ήττας, τόνισε ότι προέχει η συλλογική προσπάθεια και ότι ο κ. Παπανδρέου πρέπει να πάρει όλες τις πρωτοβουλίες ώστε να έλθει η πολιτική στο προσκήνιο. Επίσης ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για την ενότητα της αριστεράς και για την κεντροαριστερά είναι μεγαλύτερες.

    Η υπέρβαση των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών με ανανέωση της ύπαρξής τους σηματοδοτεί την έξοδο από τη σημερινή κρίση που είναι αποσυνθετική των πάντων,τόνισε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ο οποίος τάχθηκε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, οι οποίες θα βασίζονται σε προγραμματική προετοιμασία, που θα οδηγεί σε πρόταση εναλλακτικής διακυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστούν το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και οι "αγκυλώσεις" της αριστεράς.

    Το βιβλίο του κ. Λαλιώτη περιέχει προτάσεις, ιδέες και σκέψεις, όπως καταγράφηκαν στην 20ετία 1987-2007 και χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν έχουν γραφεί εκ των υστέρων, αλλά αποτυπώνουν τη συγκεκριμένη χρονική και πολιτική συγκυρία στις οποίες διατυπώθηκαν.

    Ως εκ τούτου αποκτά ιδιαίτερη σημασία ως ντοκουμέντο, όπως είπαν όλοι οι ομιλητές.

    Μεταξύ των αυτών που ήταν παρόντες στη παρουσίαση διακρίναμε τους Αντώνη Λιβάνη, Νίκο Αθανασάκη, Γιάννη Καψή, Δ. Κρεμαστινό, Γρ. Σκαλκέα, Απ. Κακλαμάνη, Γ. Μίχα, Μ. Κοψίδη, Σ. Πιτσιόρλα, Γ. Σγουρό, Σ. Φυντανίδη,Γ. Νταλάρα κα.

    Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενο από τον υπεύθυνο Ανάπτυξης του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του Κινήματος, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τους εισηγητή και αναπληρωτή εισηγητή του ΚΤΕ Ανάπτυξης, Απόστολο Κατσιφάρα και Φίλιππο Σαχινίδη, αντιστοίχως, θα επισκεφθεί σήμερα, στις 11 π.μ., την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    [03] "Η κυβέρνηση κινδυνολογεί"

    "Η κυβέρνηση κινδυνολογεί ασύστολα για το ασφαλιστικό αξιοποιώντας και τους σχετικούς αντιασφαλιστικούς νόμους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Καλούμε, τους εργαζόμενους να μην εφησυχάζουν και να μην εμπλέκονται στους διάφορους προσχηματικούς «κοινωνικούς διαλόγους» στους οποίους το μοναδικό ζητούμενο είναι τί θα χάσουν οι εργαζόμενοι", τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής.

    [04] Κινητοποίηση για Ασωπό

    Με την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Ωρωπού,θα συναντηθεί στις 11 το πρωί,ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Αλέκος Αλαβάνος,για το θέμα του Ασωπού.

    "Θεσμικές και οικονομικές τομές" στο υπουργείο Πολιτισμού, πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, σε συνάντησή του με τον υπουργό Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη.

    "Ζητάμε πλήρη διαφάνεια στην γνωστή υπόθεση με επίκεντρο το ΥΠΠΟ", είπε ο κ. Αλαβάνος, κάνοντας λόγο για "μεγάλη παθολογία και σήψη μέσα στη δημόσια διοίκηση".

    Ο κ. Αλαβάνος πρότεινε, όπως είπε, στον κ. Λιάπη να περιοριστεί ο ρόλος των συμβούλων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού "ώστε να μην παρεμβαίνουν στη λειτουργία των υπηρεσιών".

    Επίσης, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, "να σταματήσουν να λειτουργούν με αδιαφάνεια και να γίνουν ανοιχτά όργανα, με έγκριση της σύνθεσής τους με μια ευρύτερη πλειοψηφία, από το προεδρείο της Βουλής και να καταργηθεί η διπλή ψήφος του προέδρου του ΚΑΣ, που είναι ο εκάστοτε γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, ώστε οι αποφάσεις για οικοδόμηση σε αρχαιολογικούς χώρους και αποχαρακτηρισμούς να λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία. Ο δε φάκελος των αποφάσεων του ΚΑΣ να είναι στη διάθεση των δημοσιογράφων".

    Ακόμα, ο κ. Αλαβάνος ζήτησε να καταργηθεί άμεσα ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, γιατί, όπως είπε, "έχει γίνει εστία αδιαφάνειας και κατασπατάλησης πόρων".

    Ανάμεσα στις οικονομικές τομές που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Πολιτισμού, είναι "η κατάργηση του ειδικού λογαριασμού του ΥΠΠΟ και η ένταξη των κονδυλίων του υπουργείου Πολιτισμού στον τακτικό προϋπολογισμό καθώς και η ένταξή του στο 4 ΚΠΣ, όπως και η αύξηση χρηματοδότησης των περιφερειακών υπηρεσιών".

    Επίσης, η άμεση καταγραφή του προσωπικού του ΥΠΠΟ."Κανείς δεν ξέρει πόσοι εργάζονται στο ΥΠΠΟ", είπε ο κ. Αλαβάνος και πρόσθεσε ότι πρέπει οι ανάγκες του υπουργείου να καλυφθούν σταδιακά, με μονιμοποίηση των υπαλλήλων και να περιοριστούν οι έκτακτοι μόνο για τις εποχιακές ανάγκες του υπουργείου.

    Επίσης, πρότεινε οι προσλήψεις να γίνονται με διαδικασίες ΑΣΕΠ και να καταργηθεί η προσωπική συνέντευξη.

    "Θέσαμε αυτά τα ζητήματα στον υπουργό Πολιτισμού και θέλουμε να τα θέσουμε και στον πρωθυπουργό, με την παρουσία του στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων στη Βουλή, την οποία αποφεύγει με κάθε τρόπο", είπε ο κ. Αλαβάνος και πρόσθεσε: "Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δίνει συγχωροχάρτι στον πρωθυπουργό και δεν τον καλεί σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, στη Βουλή. Και όχι μόνον δεν τον καλεί, αλλά του δίνει και την ευκαιρία να εμφανιστεί για το Ασφαλιστικό, οπότε μέσα σε τρία λεπτά, να μπορέσει να ξεπεράσει αυτά τα καυτά ζητήματα του τι έγινε και τι πρέπει να γίνει στο ΥΠΠΟ".

    Η συνάντηση του κ. Αλαβάνου με τον κ. Λιάπη διήρκεσε περίπου μια ώρα και μετείχαν, επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Περικλής Κοροβέσης και Τάσος Κουράκης.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού, μετά τη συνάντηση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για "την ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων που είχαν" και πρόσθεσε πως ο κ. Αλαβάνος, του έθεσε "πολλά προβλήματα αλλά και πολλές ιδέες". "Εχουμε ανοίξει διάλογο με όλα τα κόμματα και είναι δεκτές όλες οι ιδέες", πρόσθεσε.

    "Αυτή η κρίση στο ΥΠΠΟ, μας δίνει την ευκαιρία να δούμε εκ νέου πολλά θέματα που χρειάζονται αλλάγές στο υπουργείο ώστε να εφαρμόσουμε πολιτικές και να αξιοποιήσουμε αυτά που έχουμε", είπε ο κ. Λιάπης, ζητώντας λίγο χρόνο να επεξεργαστεί τις ιδέες και προτάσεις που του καταθέτουν ώστε "να συζητηθούν σε βάθος και μέσα στη Βουλή".

    [05] Επεκτείνονται οι έρευνες

    Στη διαδρομή του επίμαχου DVD και στην αναζήτηση οποιουδήποτε άλλου οπτικοακουστικού υλικού που ενδέχεται να υπάρχει, επικεντρώνεται ο δεύτερος ειδικός ανακριτής κ. Οικονόμου που χειρίζεται την υπόθεση εκβίασης σε βάρος του κυρίου Χρήστου Ζαχόπουλου.

    Κατάθεση επί δύο ώρες στον δεύτερο ειδικό ανακριτή κ. Δημ. Οικονόμου έδωσε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού κ. Γιάννης Ανδριανός.

    Έναν φάκελο που περιείχε 17 δισκέτες ηλεκτρονικού υπολογιστή και μια βιντεοκασέτα καθώς και 16 μικρές κασέτες δημοσιογραφικού μαγνητοφώνου βρέθηκαν σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής", στο σπίτι της κατηγορούμενης Εύης Τσέκου επί της οδού Ευρυτανίας, στους Αμπελόκηπους μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις 9 το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου παρουσία εισαγγελέως.

    Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Λυκουρέζος αναμένεται να ζητήσει από τον ανακριτή να επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε να παραλάβει και να διαβιβάσει για έλεγχο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ασφάλειας τις κασέτες ήχου και τις δισκέτες που έχουν κατασχεθεί στο σπίτι της 35χρονης κατηγορουμένης, πειστήρια που βρίσκονται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

    Προκαταρκτική εξέταση για τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών από το DVD

    Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Π. Πούλιος, με αφορμή τη δημοσιοποίηση από την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" και την αναδημοσίευση στην εφημερίδα "Αυριανή" φωτογραφιών από το DVD της υπόθεσης εκβίασης σε βάρος του Χρήστου Ζαχόπουλου.

    Η έρευνα ανατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ελένη Ράικου με την εντολή να εξακριβώσει εάν προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων, όπως της παράβασης του νόμου περί άσεμνων και της παράβασης προσωπικών δεδομένων.

    Στο μεταξύ τα ευρήματα της Αστυνομίας από τον έλεγχο στο σπίτι της 34χρονης κατηγορουμένης, διαβιβάστηκαν σήμερα από την Εισαγγελία στο γραφείο του ανακριτή της υπόθεσης Δημ. Οικονόμου.

    Δηλώσεις Θ.Ρουσόπουλου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί ότι το dvd είναι προϊόν εγκλήματος είπε ότι δεν είναι νομικός για να κρίνει, ούτε είναι αυτός που διενεργεί την προανάκριση. Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο που φαίνεται να έχει ξεσπάσει μεταξύ δημοσιογράφων ή εκδοτών είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να πάρει θέση σε αυτό.

    Επίσης σε ερώτημα αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει διευκρινίσεις για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων στο ΥΠ.ΠΟ απάντησε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε απόλυτη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια σειρά από έργα που γίνονται με κοινοτική χρηματοδότηση.

    "Στον τομέα ελέγχου των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων εμείς ανοίξαμε καινούργιο δρόμο ώστε τα πράγματα να είναι σε απόλυτη διαφάνεια", επεσήμανε.

    Σε ερώτηση για τις απόψεις του βουλευτή της Ν.Δ κ. Τατούλη για τον εκλογικό νόμο και τις μεταρρυθμίσεις, είπε ότι η ΝΔ σέβεται την άποψη του καθενός από τους βουλευτές, εφόσον αυτή είναι εμπεριστατωμένη. Σε ό,τι αφορά δημοσίευμα στο "ΕΘΝΟΣ" ότι βουλευτές της ΝΔ είναι δυσαρεστημένοι και ετοιμάζονται να κάνουν δείπνο για ανταλλαγή απόψεων, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι θεωρεί σημαντικό να προβληματίζονται οι βουλευτές της Ν.Δ για όλα τα θέματα και αυτό πράττουν. "Είμαι βέβαιος ότι μέσω αυτών των προβληματισμών γεννιούνται καινούργιες ιδέες για ακόμα καλύτερες πολιτικές", συμπλήρωσε.

    Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επιθέσεις βουλευτών κατά της Δικαιοσύνης, ο υπουργός Δικασοσύνης Σ. Χατζηγάκης είπε ότι η Δικαιοσύνη κάνει καλά τη δουλειά της και πρόσθεσε δεν θα πρέπει να την παρεμποδίζουμε και να τη θίγουμε στην πορεία της προς το να επιτελεί το δημιουργικό της έργο".

    Στο μικροσκόπιο και οι επιχορηγήσεις προς Μέγαρο Μουσικής

    Επεκτείνεται η έρευνα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Π. Αθανασίου, ο οποίος διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τα πεπραγμένα Ζαχόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού.

    Ο κ. Αθανασίου αυτεπάγγελτα θα ερευνήσει και τις επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού προς το Μέγαρο Μουσικής. Αφορμή για τη διεύρυνση της έρευνας αποτέλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Πρώτο Θέμα", σύμφωνα με το οποίο, το Μέγαρο Μουσικής έλαβε τα τελευταία τέσσερα χρόνια επιχορηγήσεις από το ΥΠΠΟ ύψους 170 εκατ. ευρώ.

    Στο μεταξύ, την προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Π. Πούλιος για τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών από το DVD της υπόθεσης Ζαχόπουλου, θα διενεργήσει πταισματοδίκης υπό την εποπτεία της εισαγγελέως κ. Ελένης Ράικου.

    [06] Ερευνα για την ανακύκλωση

    Αισιοδοξία προκύπτει παρά την έλλειψη ενημέρωσης για τη δραστηριοποίηση των Κρητικών σε προγράμματα Ανακύκλωσης Υλικών από τους Δήμους, αλλά και μεγάλη πρόθεση εθελοντισμού από τους κατοίκους της Μεγαλονήσου για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύονται σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης υπό την εποπτεία του Διευθυντή του Εργαστηρίου Χρήστου Σκιαδά και του Υποψηφίου Διδάκτορα Γιώργου Ματαλλιωτάκη, αναφορικά με τις συνήθειες και τις τάσεις του κοινού σχετικά με την ανακύκλωση στην Κρήτη.

    Το περιεχόμενο της έρευνας παρουσιάζει σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 85,4% των κατοίκων γνωρίζει την ύπαρξη των μπλε κάδων ανακύκλωσης και το 66,6% τους χρησιμοποιεί.

    Περίπου ένας στους τρεις πολίτες της Κρήτης δεν συμμετέχει στην προσπάθεια ανακύκλωσης υλικών και δεν τοποθετεί τα απορρίμματά του σε κάποιο κάδο ανακύκλωσης, ενώ τα υπόλοιπα απορρίμματα, ποσοστό 47%, τα τοποθετεί σε κάδους καθημερινά.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των Κρητικών δηλώνει ότι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο πρέπει να κάνουμε ανακύκλωση υλικών είναι η προστασία του περιβάλλοντος (63,1%). Οι περισσότεροι Κρητικοί δίνουν μια γενική απάντηση για την ανακύκλωση και δεν εξειδικεύονται περαιτέρω. Ένδειξη που ενισχύει το γενικότερο συμπέρασμα της παρούσας έρευνας για έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών αλλά ταυτόχρονα και την αίσθηση μεγάλης ευθύνης για τον αυξανόμενο όγκο των απορριμμάτων στους χώρους υγειονομικής ταφής και τη γενικότερη ρύπανση του περιβάλλοντος.

    Αναφορικά με τον τρόπο που γίνεται ως τώρα η ανακύκλωση υλικών και τα αποτελέσματα, το 45,7% τον θεωρεί αποτελεσματικό, ενώ το 41,9% έχει αντίθετη γνώμη.

    Επεκτείνοντας την έρευνα σε αυτή την ερώτηση διαπιστώθηκε διαφορά απόψεων ανάμεσα στους κατοίκους των αστικών περιοχών της Κρήτης με αυτούς της επαρχίας, οι οποίοι παρουσιάζονται λιγότερο ενημερωμένοι και εξοικειωμένοι σε τέτοιου είδους εθελοντικές προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι το 15,4% των κατοίκων της επαρχίας παρουσιάζεται να μη έχει σχηματίσει άποψη σε αυτό το θέμα.

    Από τις απαντήσεις που δόθηκαν στην ερώτηση αν οι πολίτες είναι γνώστες της λειτουργίας στο Δήμο τους, ενός προγράμματος ανακύκλωσης, τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ανησυχητικά διότι μόλις το 60,7% γνωρίζει ότι λειτουργεί κάποιο πρόγραμμα ανακύκλωσης, ενώ το 24,9% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τη λειτουργία τέτοιου προγράμματος.

    Από την ανάλυση των δεδομένων και την εξέταση των απόψεων ανάμεσα σε κατοίκους των πόλεων και της επαρχίας, προκύπτει η έλλειψη ενημέρωσης των Κρητικών της επαρχίας σε σχέση με τους κατοίκους των πόλεων.

    Τα 2/3 (περίπου 66,2%) του συνολικού δείγματος παρουσιάζονται θετικοί ως προς τη συμμετοχή τους σε κάποιο πρόγραμμα ανακύκλωσης και ταυτόχρονα σε ποσοστό 17,2% δηλώνουν ότι μάλλον θα ήθελαν να συμμετέχουν. Το 11,4% κρατά αρνητική στάση.

    Αξιοσημείωτοι θεωρούνται και οι λόγοι για τους οποίους οι ερωτηθέντες κρίνουν ότι δεν πρέπει να "κάνουν" ανακύκλωση. Οι περισσότεροι κατονομάζουν τη μεγάλη απόσταση του μπλε κάδου ή τη μη ύπαρξή του ειδικά στην επαρχία ως τον σημαντικότερο λόγο, με ποσοστό 37,8%.

    Το 1/4 του δείγματος πιστεύει ότι δεν γίνεται πράγματι ανακύκλωση των απορριμμάτων που συγκεντρώνονται στους κάδους, το 20,4% δεν θεωρεί αναγκαία την ανακύκλωση υλικών, ενώ ποσοστό 16,5% δεν θέλει να ξεχωρίζει τα απορρίμματά του σε ανακυκλώσιμα και μη.

    Τα συγκεκριμένα στοιχεία πρέπει να αξιολογηθούν άμεσα από τους ειδικούς ώστε να αποφευχθούν προβλήματα τέτοιου είδους που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και να ενισχυθεί περισσότερο η προσπάθεια που καταβάλλεται από τους εκάστοτε Δήμους για ανακύκλωση υλικών.

    Τη μεταφορά των απορριμμάτων στους κάδους αναλαμβάνει η νοικοκυρά σε ποσοστό 37,9%, ενώ το 33,7% δηλώνει ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο άτομο της οικογένειας που να αναλαμβάνει τη μεταφορά τους. Το 21,7% απαντά ότι τα απορρίμματα μεταφέρονται από τον πατέρα, το 5% ότι η μεταφορά γίνεται από τα παιδιά και 1,7% απαντά ότι τη μεταφορά των απορριμμάτων έχει αναλάβει η οικιακή βοηθός.

    Ενδιαφέρον για το πού καταλήγουν τα υλικά που συλλέγονται από την ανακύκλωση εξέφρασαν οι πολίτες της Κρήτης σε ποσοστό 32,4%. Το 13,5% ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τα στάδια της ανακύκλωσης, το 11% ποια υλικά συλλέγονται προς ανακύκλωση και ποσοστό 10,6% θέλει να μάθει ποιος διαχειρίζεται το πρόγραμμα. Στην ερώτηση αυτή το 24,1% απάντησε (Δεν Ξέρω /Δεν Απαντώ), ένδειξη που τείνει να ενισχύσει την αίσθηση της απόστασης που διαφαίνεται να χαρακτηρίζει τους πολίτες από την συμμετοχή τους στην ανακύκλωση

    Η συγκριτική ανάλυση των στοιχείων κατέδειξε τις διαφορές στο βαθμό αξιολόγησης από τους κατοίκους των πόλεων και της επαρχίας, της αντίστοιχης ενημέρωσης των πολιτών από τους Δήμους για τη δραστηριοποίησή τους σε κάποιο πρόγραμμα ανακύκλωσης υλικών.

    Οι κάτοικοι της επαρχίας σε ποσοστό άνω του 60% δηλώνουν ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη ενημέρωση από το Δήμο στον οποίο κατοικούν για τη δραστηριοποίησή τους σε κάποιο πρόγραμμα ανακύκλωσης, ενώ μόλις το 25,6% κρίνει αντίστοιχη την ενημέρωση τους από το Δήμο. Επίσης και σε αυτή την ερώτηση παρουσιάζεται σημαντικό ποσοστό πολιτών 13,2% να μην έχουν γνώμη για το θέμα.

    Το μέρος του δείγματος της έρευνας που δήλωσε ότι γνωρίζει την εννοιολογική σημασία της ανακύκλωσης, σε ποσοστό 15,5% φαίνεται να γνωρίζει ότι το χαρτί είναι ανακυκλώσιμο υλικό, 7,5% το πλαστικό, 5,7% τα μέταλλα και 5,6 το γυαλί, ενώ το 64% γνωρίζει ότι όλα τα παραπάνω συγκαταλέγονται στα ανακυκλώσιμα υλικά.

    Όσο αφορά στην διαχείριση και στον τρόπο απόσυρσης των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών παρατηρείται σημαντική διαφορά ανάμεσα στους κατοίκους της επαρχίας με αυτούς των πόλεων.

    Το 23,9% των κατοίκων της επαρχίας δηλώνει ότι αποσύρει της παλιές ηλεκτρικές συσκευές ειδοποιώντας την αρμόδια Δημοτική υπηρεσία, ενώ πράττει αντίστοιχα το 37,9% των κατοίκων των πόλεων. Επίσης οι κάτοικοι της επαρχίας προτιμούν να προμηθεύουν τους παλιατζήδες με τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές σε μεγαλύτερο ποσοστό 16,9% από ότι αυτοί των πόλεων.

    Η δημοσκόπηση εξέτασε και κατά πόσο γνωρίζουν οι πολίτες ότι η ανεξέλεγκτη διάθεση των ηλεκτρικών συσκευών στις χωματερές έχει ιδιαιτέρως βλαπτικές συνέπειες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Όπου το 81,6% δήλωσε ότι γνωρίζει για αυτές τις συνέπειες και το 18,4% ότι δεν του ήταν γνωστές.

    Τη διάσταση αυτή που αναπτύχθηκε την εξετάσαμε μέσα στις τάσεις που αναπτύσσονται στους κατοίκους των πόλεων και της επαρχίας. Συγκεκριμένα οι κάτοικοι των πόλεων τοποθετούνται ότι γνωρίζουν για τις βλαπτικές συνέπειες σε ποσοστό της τάξεως του 85,4%, αντίστοιχα οι κάτοικοι της επαρχίας σε ποσοστό 77,4%.

    Αναφορικά με τη διάθεση των Κρητικών να προβούν σε ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος εθελοντικά, όπως ήταν αναμενόμενο επέδειξαν ενισχυμένη την τάση για εθελοντισμό σε ποσοστό της τάξεως 70,7%.

    Η ταυτότητα της έρευνας

    Η έρευνα διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του Καθηγητή Χρήστου Σκιαδά τέως Αντιπρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων και η επίβλεψη συλλογής των στοιχείων της έρευνας έγινε από τον Ματαλλιωτάκη Γεώργιο Υποψήφιο Διδάκτορα του Πολυτεχνείου Κρήτης.

    Η Παγκρήτια αυτή έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 5-12 Δεκεμβρίου του 2007.

    Το δείγμα ήταν τυχαίο, στρωματοποιημένο και αντιπροσωπευτικό του σχετικού πληθυσμού, περιελάμβανε 1214 νοικοκυριά της Κρήτης και επιλέχθηκε βάσει των σχετικών αναλογιών του πραγματικού πληθυσμού της απογράφης του 2001. Βασίσθηκε σε δομημένο ερωτηματολόγιο και πραγματοποιήθηκαν προσωπικές τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε ηλικίες από 18 έως 60+ ετών. Οι τηλεφωνικές κλήσεις για τη συλλογή των στοιχείων έγιναν από φοιτητές του μαθήματος Marketing.

    [07] Πρεμιέρα εκπτώσεων

    Αρχίζουν σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν εως τις 28 Φεβρουαρίου.

    Συμβουλές στους καταναλωτές για να αποφύγουν τις παγίδες των εκπτώσεων δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.)

    Το ΚΕ.Π.ΚΑ. επισημαίνει ότι οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ελάττωμα και αγοράστηκαν την περίοδο των εκπτώσεων, εκτός αν ο καταναλωτής έχει ενημερωθεί ότι το προϊόν είναι σε προσφορά, λόγω του συγκεκριμένου ελαττώματος.

    Κάθε είδος πρέπει να «φέρει» δύο τιμές ή την τιμή που ίσχυε πριν την έκπτωση και στο ίδιο καρτελάκι το ποσοστό της έκπτωσης.

    Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τις ενδείξεις ενιαίας έκπτωσης στις βιτρίνες των καταστημάτων, καθώς, σύμφωνα με το ΚΕ.Π.ΚΑ, δεν αφορούν όλο το εμπόρευμα του καταστήματος και λειτουργούν σαν «κράχτες».

    Το ΚΕ.Π.ΚΑ συμβουλεύει τους καταναλωτές να επισκεφθούν την αγορά και πριν τις εκπτώσεις για να έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις τιμές, καθώς και να συγκρίνουν ποιότητα και τιμές πριν αγοράσουν ένα προϊόν. Επίσης τους καλεί να οργανώνουν τις αγορές σύμφωνα με τις πραγματικές τους ανάγκες και να μην επηρεάζονται από τις διαφημίσεις

    Για περισσότερες πληροφορίες και καταγγελίες κάθε μορφής «πλασματικής» έκπτωσης ή τυχόν προβλημάτων, οι καταναλωτές μπορούν να απευθυνθούν στο ΚΕ.Π.ΚΑ. στο τηλέφωνο 2310 233-333, από τις 9πμ έως τις 2.30μμ για τα μέλη της καταναλωτικής οργάνωσης και από τις 12.30μμ έως τις 2.30μμ για τα μη μέλη.

    Η ΕΣΕΕ καλεί τις εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:

    - Τριάντα ημέρες πριν από την έναρξη των εκπτώσεων, απαγορεύεται στους υπεύθυνους των εμπορικών καταστημάτων να ανακοινώνουν, προς το κοινό, εκπτώσεις ή προσφορές με οποιονδήποτε τρόπο, ιδιαίτερα με διαφήμιση, επιστολές ή ανάρτηση σχετικών πινακίδων. Παράλληλα, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, η διενέργεια προωθητικών ενεργειών πωλήσεων, η οποία δεν πραγματοποιείται καθόλο το έτος ως συνεχής πρακτική της επιχείρησης, αλλά μόνο κατά την περίοδο απαγόρευσης των προσφορών, ισοδυναμεί με απαγορευμένες προσφορές και ως εκ τούτου τιμωρείται. Έτσι, φαινόμενα προσφορών ή όψιμων πρακτικών προώθησης πωλήσεων κατά την περίοδο αυτή που προηγείται των τακτικών εκπτώσεων, προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό και κατά συνέπεια τιμωρούνται.

    - Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

    - Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις εκπτωτικές αναγγελίες προς τους καταναλωτές. Εάν διαπιστωθεί παραπλάνηση, τα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Επειδή πρόκειται για διοικητικά πρόστιμα, πρώτα εισπράττονται και κατόπιν αμφισβητούνται στα Διοικητικά Δικαστήρια.

    Η ΕΣΕΕ καλεί τους εμπόρους "να προστατεύσουν τον θεσμό των εκπτώσεων και να αναδείξουν για μία ακόμη φορά τον παραδοσιακό σεβασμό του εμπορίου προς τους καταναλωτές, αφετέρου δε το καταναλωτικό κοινό να εμπιστευθεί τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα για τις αγορές του και όχι το κάθε μορφής παρεμπόριο".

    Συστάσεις ΥΠΑΝ προς εμπόρους

    Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης καλεί τους εμπόρους να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων που ξεκινά - επίσημα - αύριο και ταυτόχρονα ζητά από τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους για να αποφεύγουν "τις παγίδες και τις υπερβολές", όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα, το υπουργείο προαναγγέλλει αυστηρούς ελέγχους στην αγορά.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Ι. Οικονόμου με την ευκαιρία έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων δήλωσαν:

    «Η περίοδος των εκπτώσεων είναι μια σημαντική ευκαιρία τόσο για τις επιχειρήσεις προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδα και τον τζίρο τους, όσο και για τους καταναλωτές προκειμένου να προμηθευτούν σε χαμηλότερες τιμές προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις προσδοκίες τους.

    Καλούμε τον εμπορικό κόσμο να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα προσφέροντας ελκυστικές τιμές και να περιφρουρήσει το κύρος του θεσμού των εκπτώσεων.

    Παράλληλα, οι καταναλωτές οφείλουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες αποφεύγοντας παγίδες και υπερβολές.

    Όπως είναι φυσικό και σβ αυτή την περίοδο, την περίοδο των εκπτώσεων οι έλεγχοι του υπουργείου θα είναι εντατικοί και όπου θα διαπιστώνονται παραβάσεις θα επιβάλλονται κυρώσεις και θα δημοσιοποιούνται τα αντίστοιχα στοιχεία.

    Για μας είναι ξεκάθαρο ότι εκπτώσεις στις τιμές δεν σημαίνει εκπτώσεις στην ποιότητα και στα δικαιώματα του καταναλωτή».

    Ενόψει της έναρξης της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων, το υπουργείο Ανάπτυξης και η αρμόδια Γενική Γραμματεία Καταναλωτή συμβουλεύουν τους καταναλωτές τι να προσέχουν όταν κάνουν τις αγορές την περίοδο των εκπτώσεων:

    -Αγοράζουμε με βάση τον οικογενειακό μας προγραμματισμό και έχοντας επίγνωση των οικονομικών μας δυνατοτήτων.

    -Αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων.

    -Ελέγχουμε προσεκτικά την ποιότητα των αγαθών που αγοράζουμε. Σε περίπτωση ελαττώματος έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε αντικατάσταση ή επιστροφή του προϊόντος. Εξαιρούνται του δικαιώματος της αντικατάστασης ή επιστροφής, προϊόντα στα οποία η προσφορά οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ελαττωματικά ή όταν έχει λάβει σχετική γνώση ο καταναλωτής (σήμανση, ενημέρωση κ.λπ.).

    -Συγκρίνουμε προσεκτικά τις τιμές και δεν παρασυρόμαστε από δήθεν υψηλά ποσοστά εκπτώσεων ή από επιλεγμένα προϊόντα-«κράχτες».

    -Ζητάμε πάντοτε απόδειξη για τη συναλλαγή που κάναμε.

    -Ζητούμε η εγγύηση και οι οδηγίες χρήσης των αγαθών που αγοράζουμε να είναι στην ελληνική γλώσσα.

    -Καταγγέλλουμε κάθε πρόβλημα που συναντάμε (πλασματική έκπτωση, ελαττωματικό προϊόν, κ.λπ.) στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (η οποία λειτουργεί 08:00-22:00)

    Επίσης, ζητά από τους καταναλωτές να προσέχουν ώστε:

    -Να υπάρχει αναρτημένη έγγραφη αναγγελία στο κατάστημα ότι πραγματοποιεί εκπτώσεις, λόγω τέλους εποχής

    -Να αναγράφονται διπλές τιμές σε όλα τα πωλούμενα είδη, δηλαδή η τιμή του είδους πριν και μετά την αφαίρεση της έκπτωσης ή

    -Να αναγράφεται, σε πινακίδα, το ποσοστό της έκπτωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες όμοιων προϊόντων με την προϋπόθεση να υπάρχει πάνω σε κάθε είδος η αρχική τιμή.-

    [08] Φήμες για γάμο Σαρκοζί

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η πρώην μανεκέν Κάρλα Μπρούνι παντρεύτηκαν την Πέμπτη στο εσωτερικό του προεδρικού Μεγάρου των Ηλυσίων, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η επαρχιακή εφημερίδα "Εστ Ρεπιμπλικέν".

    Η γαλλική εφημερίδα επικαλείται "πηγή, που πρόσκειται σε άτομο που παρευρισκόταν στην τελετή του γάμου αυτού", εντούτοις και η ίδια διατυπώνει την σχετική πληροφορία σε υποθετικό χρόνο.

    Τόσο ο υπεύθυνος Τύπου του προεδρικού μεγάρου Φρανκ Λουβριέ όσο και ο εκπρόσωπος του προεδρικού μεγάρου Νταβίντ Μαρτινόν δήλωσαν: "ουδέν σχόλιον".

    Πάντως, ο κ. Λουβριέ παρέπεμψε ευθέως στις δηλώσεις για το θέμα αυτό, που είχε κάνει ο 52χρονος γάλλος πρόεδρος την Τρίτη, κατά την πρώτη συνέντευξη του τρέχοντος έτους προς όλα τα μμε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σύντομα θα γίνει ο γάμος του με την 40χρονη κ. Μπρούνι.

    "Η σχέση αυτή είναι σοβαρή", είχε επίσης δηλώσει ο κ. Σαρκοζί, πιθανολογώντας ότι οι δημοσιογράφοι θα πληροφορηθούν για τον γάμο αυτόν μετά την τέλεσή του. "Με την Κάρλα, αποφασίσαμε να αναλάβουμε (ευθύνες)" δήλωσε επίσης ο γάλλος πρόεδρος στην ίδια συνέντευξη.

    Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του ζεύγους Σαρκοζί-Μπρούνι έγινε στη "Γιουροντίσνεϊ" του Παρισιού. Ακολούθως, δόθηκε δημοσιότητα στις διακοπές του ζεύγους στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία.

    Τον Οκτώβριο 2007 οριστικοποιήθηκε το διαζύγιο του κ. Σαρκοζί με την δεύτερη σύζυγό του, Σεσίλια, μετά από 11 έτη πολυτάραχου έγγαμου βίου.

    --Την Πέμπτη και την Παρασκευή το Παρίσι κυριαρχήθηκε από φήμες περί τέλεσης του γάμου του γάλλου προέδρου. Μάλιστα δημοσιογράφοι "έλαβαν θέσεις" την Πέμπτη στο δημαρχείο του 16ου παρισινού διαμερίσματος.

    Ο κ. Σαρκοζί είναι ο πρώτος γάλλος πρόεδρος που εξελέγη, ενώ τελούσε σε διάσταση, και ο πρώτος που χώρισε οριστικά κατά την διάρκεια της θητείας του.

    Τελευταία, η δημοφιλία του είναι σε κάμψη. Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν δυσαρέσκεια των γάλλων πολιτών, επειδή δεν γίνεται σχεδόν τίποτε στο θέμα της αγοραστικής δύναμής τους, αλλά και επειδή διαπιστώνουν "υπερπροβολή" της ιδιωτικής ζωής του κ. Σαρκοζί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 January 2008 - 7:30:28 UTC