Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Πέντε αλήθειες για τη διαφθορά»
  • [02] Επεκτείνονται οι έρευνες

  • [01] «Πέντε αλήθειες για τη διαφθορά»

    Ένα δίλημμα έθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε ημερίδα του ελληνικού τμήματος της «Διεθνούς Διαφάνειας», με θέμα «Κράτος και διαφθορά». «Ή θα χτυπήσουμε το φαινόμενο της διαφθοράς στην Ελλάδα, ή θα μας πνίξει όλους».

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η χώρα μας συγκλονίζεται από φαινόμενα διαφθοράς και παρουσίασε «πέντε αλήθειες», όπως είπε, που αφορούν στις επιπτώσεις του φαινομένου.

    Ως πρώτη αλήθεια ανέφερε ότι «η διαφθορά έχει συνέπειες ιδιαίτερα στο μέσο και τον φτωχότερο πολίτη». Δεύτερη, ότι «η διαφθορά είναι πηγή κατάφορης κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας και αδικίας». Τρίτη, ότι «υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και, τελικά, τα δημοκρατικά δικαιώματα κάθε Έλληνα» πολίτη. Τέταρτη, ότι υπάρχει τεράστια συγκέντρωση εξουσίας, και αμύθητου πλούτου σε χέρια λίγων, παράλληλα με τη συγκέντρωση της εξουσίας και της παραγωγής γνώσης από τα ΜΜΕ. Πέμπτη, ότι κάθε κράτος έχει δύο επιλογές: «Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών ή της υποταγής, της συναλλαγής και της συγκάλυψης της αυθαιρεσίας της εξουσίας. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέλεξε το δεύτερο».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προάγει τη διαφθορά», ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση των ομολόγων, την κατηγόρησε ότι εξαφάνισε το πόρισμα Ζορμπά, με αποτέλεσμα να «γίνεται αντικείμενο πιθανών εκβιασμών». Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρόσθεσε, «γίνονται και οι δικαστικοί λειτουργοί συνυπεύθυνοι, αν όχι και συνένοχοι συγκάλυψης».

    Η κυβέρνηση κατέχει ένα πρωτοφανές ρεκόρ, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. Να μην έχει διαλευκανθεί καμία από τις μεγάλες υποθέσεις «που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια» και ανέφερε: «υποκλοπές, Πακιστανοί, κουμπάροι, ομόλογα και τώρα τα DVD της γαλάζιας ντροπής».

    Αναφερόμενος στην υπόθεση Ζαχόπουλου ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν ενδιαφέρουν οι «ροζ» λεπτομέρειές της, αλλά αν η κυβέρνηση εκβιάζει, εκβιάζεται ή και τα δύο μαζί, καθώς και «εάν τα ΜΜΕ έχουν εμπλακεί με τρόπο αθέμιτο που καταργεί την ανεξαρτησία και ελευθερία του Τύπου». Όπως επίσης και αν η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί την εξουσία για υπηρετεί άνομα και αδιαφανή συμφέροντα» και αν «χρησιμοποιεί τα χρήματα του ελληνικού λαού υπέρ κάποιων ισχυρών».

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι «η σημερινή κρίση μετατρέπεται σε κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος» και πρόσθεσε ότι «ο πολιτικός βίος της χώρας έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στα σκάνδαλα και την ανεπάρκεια μιας τρομαγμένης κυβέρνησης». Τέλος κατηγόρησε το γραφείο του Πρωθυπουργού ότι είναι «η κινούσα αρχή» για την επιβολή ενός «πέπλου σιωπής» στην υπόθεση Ζαχόπουλου.

    Παρουσίαση βιβλίου Κώστα Λαλιώτη

    "Το 1974 γεννήθηκε ένα ριζοσπαστικό κίνημα που σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου και δημιούργησε ένα τεράστιο δημοκρατικό, πολιτικό και κοινωνικό απόθεμα. Το 2008 μπορεί να σημάνει την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία ενός νέου αντίστοιχου αποθέματος και θα αγωνιστώ γι΄αυτό", υπογράμμισε ο Κώστας Λαλιώτης,στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του "Η πυξίδα - το διαχρονικό ΠΑΣΟΚ - προκλήσεις, υπερβάσεις, προοπτικές" το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Λιβάνη".

    Στην παρουσίαση του βιβλίου,για το οποίο μίλησαν οι Δημήτρης Ρέππας, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Νίκος Κωνσταντόπουλος ήταν παρόντες στελέχη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ,ενώ παρεβρέθη για λίγη ώρα και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στην πολιτική ζωή της χώρας, ο κ. Λαλιώτης αναφέρθηκε στην παλαιότερη εκτίμησή του ότι ο κύκλος της μεταπολίτευσης,όπου κυρίαρχο στοιχείο ήταν ο δικομματισμός, έχει κλείσει και ανοίγει ένας νέος κύκλος, όπου περνάμε πλέον στον διπολισμό με κυρίαρχο στοιχείο τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

    Ο κ. Λαλιώτης είπε ότι η λυδία λίθος για κεντροαριστερές κυβερνήσεις είναι οι προγραμματικές συγκλίσεις, υπό την προϋπόθεση το ΠΑΣΟΚ να ξεφύγει από το σύνδρομο των μονοκομματικών κυβερνήσεων και η αριστερά και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από το σύνδρομο της "καθαρής αριστεράς" και το σύνδρομο ταύτισης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

    Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς είναι η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι οφείλουμε να τολμήσουμε εδώ και τώρα. Είπε ότι η εσωστρέφεια καθηλώνει το ΠΑΣΟΚ και ότι μπροστά στο ΠΑΣΟΚ τίθεται ένα στοίχημα τόσο για τον κ. Παπανδρέου όσο και για όλους τους υπόλοιπους, καθώς το νέο απόθεμα για το οποίο μίλησε πρέπει να δημιουργηθεί χωρίς αμφισβητήσεις αλλά και χωρίς αποκλεισμούς.

    Επίσης ο κ. Λαλιώτης είπε ότι όσοι ονειρεύονται τη γέννηση υβριδικών κομμάτων μέσα στο ΠΑΣΟΚ ματαιοπονούν, καθώς κανένας δεν θα γίνει δεκανίκι της δεξιάς.

    Από τη πλευρά του ο Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε τον κ., Λαλιώτη ως "σκληρό δίσκο για την ιστορία του ΠΑΣΟΚ" και υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε αρνητική πορεία λόγω της διακυβέρνησης της ΝΔ, η οποία θα πάρει πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε αντιδράσεις, ενώ υπό το πέπλο του μεταρρυθμιστή θα προσπαθήσει να καλύψει το ότι είναι βιντεοκομιστής, πράγμα για το οποίο θα έπρεπε να απολογείται.

    Ο κ. Ρέππας είπε ότι το ΠΑΣΟΚ απαιτεί ποιοτικό άλμα στο οποίο θα παρουσιάζονται οι προτάσεις του και κυρίως οι προτάσεις για τη νέα γενιά, τόνισε ότι η κρίση δεν πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ηττήθηκε η πολιτική και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ οδηγηθεί σε συνέδριο με εσωστρέφεια, είτε λόγω του ότι κάποιοι ονειρεύονται αξιώματα, είτε λόγω του ότι κάποιοι ενδεχομένως να το αντιμετωπίσουν ως το δεύτερο γύρο μιας εκκρεμούς αναμέτρησης.

    Ακόμη ο κ. Ρέππας είπε ότι μεγάλη αριστερά σημαίνει μεγάλο εκλογικό ποσοστό πίσω από το οποίο όμως υπάρχει σαφής πρόταση εξουσίας. Και επισήμανε ότι όσο μεγαλώνει ένα κόμμα πρέπει υποχρεωτικά να καταθέσει και την πρόταση εξουσίας του, αλλιώς χάνει το τρένο.

    Η διάσπαση των μεγάλων κομμάτων εξουσίας θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση τη χώρα, ενώ οι κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει να αποτελούν στρατηγική επιλογή, τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας επίσης την εκτίμησή του ότι οι πολίτες που στράφηκαν προς την Αριστερά δεν ριζοσπαστικοποιούνται, αλλά μάλλον διαμαρτύρονται. Ο κ. Λοβέρδος επέκρινε την "αλαζονεία της αριστεράς" και την προσπάθεια "επιβολής ημερήσιας διάταξης".

    Το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να αυτορυθμιστεί και να λύσει τα προβλήματα που το ίδιο παράγει,είπε ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ή θα καταστεί ο κεντρικός κορμός ανασύνδεσης του πολιτικού συστήματος ή θα χάσει το τρένο.

    Αναφερόμενος στο παρελθόν, ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι δεν θέλουμε να ζήσει το ΠΑΣΟΚ την παρακμή της Ενωσης Κέντρου, το δε ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι δεν είναι ο αδύνατος κρίκος της ρευστότητας του συστήματος.

    Ο κ.Σκανδαλίδης είπε ότι το διακύβευμα του Συνεδρίου είναι η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ,εκτίμησε ότι η καθήλωση στα εσωκομματικά χαρακώματα είναι γραμμή ήττας, τόνισε ότι προέχει η συλλογική προσπάθεια και ότι ο κ. Παπανδρέου πρέπει να πάρει όλες τις πρωτοβουλίες ώστε να έλθει η πολιτική στο προσκήνιο. Επίσης ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για την ενότητα της αριστεράς και για την κεντροαριστερά είναι μεγαλύτερες.

    Η υπέρβαση των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών με ανανέωση της ύπαρξής τους σηματοδοτεί την έξοδο από τη σημερινή κρίση που είναι αποσυνθετική των πάντων,τόνισε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ο οποίος τάχθηκε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, οι οποίες θα βασίζονται σε προγραμματική προετοιμασία, που θα οδηγεί σε πρόταση εναλλακτικής διακυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστούν το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και οι "αγκυλώσεις" της αριστεράς.

    Το βιβλίο του κ. Λαλιώτη περιέχει προτάσεις, ιδέες και σκέψεις, όπως καταγράφηκαν στην 20ετία 1987-2007 και χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν έχουν γραφεί εκ των υστέρων, αλλά αποτυπώνουν τη συγκεκριμένη χρονική και πολιτική συγκυρία στις οποίες διατυπώθηκαν.

    Ως εκ τούτου αποκτά ιδιαίτερη σημασία ως ντοκουμέντο, όπως είπαν όλοι οι ομιλητές.

    Μεταξύ των αυτών που ήταν παρόντες στη παρουσίαση διακρίναμε τους Αντώνη Λιβάνη, Νίκο Αθανασάκη, Γιάννη Καψή, Δ. Κρεμαστινό, Γρ. Σκαλκέα, Απ. Κακλαμάνη, Γ. Μίχα, Μ. Κοψίδη, Σ. Πιτσιόρλα, Γ. Σγουρό, Σ. Φυντανίδη,Γ. Νταλάρα κα.

    Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενο από τον υπεύθυνο Ανάπτυξης του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του Κινήματος, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τους εισηγητή και αναπληρωτή εισηγητή του ΚΤΕ Ανάπτυξης, Απόστολο Κατσιφάρα και Φίλιππο Σαχινίδη, αντιστοίχως, θα επισκεφθεί σήμερα, στις 11 π.μ., την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Δηλώσεις Ραγκούση για την υπόθεση Ζαχόπουλου

    "Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή είχε πει με ευθύτητα στον ελληνικό λαό ότι η υπόθεση Ζαχόπουλου είναι μια βαθιά πολιτική υπόθεση,μια υπόθεση μπλε και όχι ροζ. Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να πει όλη την αλήθεια",δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης.

    Ο Γιάννης Ραγκούσης πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρύβονται άλλο.Πρέπει αμέσως να πάρουν θέση για τις τελευταίες συγκλονιστικές αποκαλύψεις,που εμπλέκουν τον κ. Κλαδά,υπεύθυνο του πρώην ΣΔΟΕ,καθώς, επίσης και,ανωνύμως προς το παρόν, βουλευτή της ΝΔ".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι "η χώρα δεν μπορεί άλλο να κυλιέται σ' αυτό το βούρκο, ο οποίος, δυστυχώς για την Ελλάδα, αφορά το σκληρό πρωθυπουργικό πυρήνα. Οι βουλευτές του Κινήματος θα καταθέσουν σχετική ερώτηση στη Βουλή σήμερα γι' αυτά τα θέματα".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τον κ. Κλαδά αυτός πρέπει να παραμείνει στη θέση του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κατ' αρχήν εκτίμηση του Κινήματος είναι πως αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτό που θα προκύψει θα είναι συγκλονιστικό και κορυφαίο για τη χώρα.

    Και πρόσθεσε ότι ο κ. Κλαδάς "είναι μέλος του σκληρού πρωθυπουργικού πυρήνα και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και μέλος του "πρωϊνού καφέ".

    Ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε ότι "έχει την αξία του το γεγονός ότι μέχρι αυτή τη στιγμή ο κ. Κλαδάς δεν έκρινε απαραίτητο να προβεί σε διάψευση των χθεσινοβραδινών καταγγελιών του κ.Τριανταφυλλόπουλου".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί τις καταγγελίες και πια είναι η πολιτική του εκτίμηση για τις εξελίξεις και αν από τις εξελίξεις αυτές θα προκύψει τρίτο κόμμα,ο κ.Ραγκούσης είπε ότι ως προς το δεύτερο ερώτημα δεν υπάρχει εκτίμηση αυτή τη στιγμή,καθώς το ΠΑΣΟΚ άλλα το απασχολούν κι από άλλη οπτική γωνία.

    Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος του ερωτήματος είπε ότι περιμένουμε και απαιτούμε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να πάρουν θέση και θα τοποθετηθούμε αμέσως μετά, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα προκύψουν.

    Απαντώντας, τέλος, σε άλλη ερώτηση εάν με τον "πόλεμο" που έχει ξεσπάσει σε συγκεκριμένη εφημερίδα "βγαίνει λάδι" η κυβέρνηση, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι "η κυβέρνηση θα ήθελε να βγει λάδι, αλλά αυτό που προκύπτει κι αυτό ενδιαφέρει εμάς, είναι ότι πρωταγωνιστεί σε ένα από τα πιο δύσοσμα και πιο μεγάλα πολιτικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών στη χώρα".

    [02] Επεκτείνονται οι έρευνες

    Στη διαδρομή του επίμαχου DVD και στην αναζήτηση οποιουδήποτε άλλου οπτικοακουστικού υλικού που ενδέχεται να υπάρχει, επικεντρώνεται ο δεύτερος ειδικός ανακριτής κ. Οικονόμου που χειρίζεται την υπόθεση εκβίασης σε βάρος του κυρίου Χρήστου Ζαχόπουλου.

    Στον ανακριτή προσήλθε και καταθέτει ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννης Αγγέλου.

    "Aπόλυτη προτεραιότητα στην υπόθεση Ζαχόπουλου"

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς παρήγγειλε στο δεύτερο ειδικό ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου που χειρίζεται την υπόθεση του Χ. Ζαχόπουλου να διεξάγει κατά απόλυτη προτεραιότητα την ανάκριση της υπόθεσης.

    Προκαταρκτική εξέταση με αφορμή καταγγελίες του Μ.Τριανταφυλλόπουλου

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή καταγγελίες του δημοσιογράφου Μ. Τριανταφυλλόπουλου στη χθεσινή εκπομπή του "Κίτρινος Τύπος" διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Π. Πούλιος.

    Ο κ. Πούλιος ανέθεσε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Μαρία Γκανέ να ελέγξει αν είναι βάσιμοι οι ισχυρισμοί του κ. Τριανταφυλλόπουλου, που είπε ότι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του πρότεινε να μην εμπλέξει τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων κ. Κλαδά στην υπόθεση Ζαχόπουλου με αντάλλαγμα να λυθούν εκκρεμότητες του δημοσιογράφου κ. Θέμου Αναστασιάδη με την εν λόγω υπηρεσία.

    Η κ. Γκανέ έλαβε εντολή να διαπιστώσει αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων.

    Καταθέσεις μαρτύρων

    Καταθέσεις από υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού καθώς και από τη δημοσιογράφο του Alter Αγγελική Ρίζου, έλαβε ο δεύτερος ειδικός ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση εκβίασης σε βάρος του κ. Ζαχόπουλου.

    Η δημοσιογράφος κλήθηκε καθώς από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου της 35χρονης κατηγορουμένης στην υπόθεση, προέκυψαν κλήσεις της στο πλαίσιο του ρεπορτάζ που καλύπτει, μετά την παραίτηση του κ. Ζαχόπουλου από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού.

    Προκαταρκτική εξέταση για τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών από το DVD

    Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Π. Πούλιος, με αφορμή τη δημοσιοποίηση από την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" και την αναδημοσίευση στην εφημερίδα "Αυριανή" φωτογραφιών από το DVD της υπόθεσης εκβίασης σε βάρος του Χρήστου Ζαχόπουλου.

    Η έρευνα ανατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ελένη Ράικου με την εντολή να εξακριβώσει εάν προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων, όπως της παράβασης του νόμου περί άσεμνων και της παράβασης προσωπικών δεδομένων.

    Στο μεταξύ τα ευρήματα της Αστυνομίας από τον έλεγχο στο σπίτι της 34χρονης κατηγορουμένης, διαβιβάστηκαν σήμερα από την Εισαγγελία στο γραφείο του ανακριτή της υπόθεσης Δημ. Οικονόμου.

    Δηλώσεις Θ.Ρουσόπουλου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος αναφερόμενος στη χθεσινή κατάθεση του Γιάννη Ανδριανού στον ανακριτή και στους λόγους που δεν δίνει η κυβέρνηση το όνομα του δημοσιογράφου που παρέδωσε το dvd στον διευθυντή του Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού,δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει σαφή, δημόσια θέση για το θέμα και πρόσθεσε ότι ο κ. Ανδριανός εκλήθη να καταθέσει περαιτέρω στοιχεία, τα οποία ο ανακριτής θεωρεί ως καίριας σημασίας.

    "Ο κ.Ανδριανός απάντησε στις ερωτήσεις του κ. ανακριτή.Κανένα άλλο σχόλιο επί της υποθέσεως αυτής",πρόσθεσε ο κ.Ρουσόπουλος,ο οποίος τόνισε, επίσης,ότι η κυβέρνηση σέβεται διαχρονικά τους θεσμούς και το αποδεικνύει στην πράξη, καλώντας τους δημοσιογράφους να διαβάσουν προσεκτικά την πρώτη κατάθεση του κ. Ανδριανού η οποία έχει δημοσιοποιηθεί.

    Ερωτηθείς αν θα πρέπει να τοποθετηθεί πολιτικά η κυβέρνηση και να μάθει ο ελληνικός λαός το όνομα του κομιστή του dvd, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί πολιτικά για την υπόθεση αυτή πολλές φορές δημοσίως, αλλά οφείλει κανείς να σέβεται τους θεσμούς.

    Όσο για τις πληροφορίες που μιλούν για τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Ανδριανού και με άλλα πρόσωπα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι από κυβερνητικής πλευράς δεν δόθηκε τίποτα περισσότερο χθες εκτός από τη δήλωση που έκανε ο κ. Ανδριανός, βγαίνοντας από τη συνάντηση που είχε με τον ανακριτή και από κυβερνητικές πηγές που έλεγαν ότι απάντησε στις ερωτήσεις που του έθεσε ο ανακριτής.

    "Τίποτα περισσότερο.Κατά συνέπεια αν υπάρχει η πληροφορία που λέτε δεν ευθύνεται η κυβέρνηση",υπογράμμισε, ενώ κληθείς να σχολιάσει αν είναι εμπεριστατωμένες οι θέσεις του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού Π.Τατούλη είπε ότι δεν κάνει κρίσεις για τις απόψεις κανενός βουλευτή, όπως και κανενός υπουργού.

    "Απολυτώς",ήταν η μονολεκτική απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο ερώτημα αν η κυβέρνηση παρέδωσε το dvd στη Δικαιοσύνη όπως ακριβώς το παρέλαβε, ενώ σε ό,τι αφορά τον "πόλεμο" που έχει ξεσπάσει μεταξύ δημοσιογράφων ανέφερε ότι δεν μπορεί να ευθύνεται γι' αυτό η κυβέρνηση,ούτε είναι κάτι που την αφορά.

    Ερωτηθείς αν ο κ.Ανδριανός υποχώρησε από τη θέση του περί δημοσιογραφικού απορρήτου,ο κ.Ρουσόπουλος θύμισε δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα ότι σέβεται οποιαδήποτε απόφαση και σημείωσε ότι στην πρώτη κατάθεσή του που έχει δημοσιοποιηθεί ο κ. Ανδριανός αναφέρει ότι είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης για οποιοδήποτε θέμα θεωρεί καίριας σημασίας για την περαιτέρω έρευνα.

    Σε ερώτηση αν ο κ.Ανδριανός αποκάλυψε στον ίδιο τον κ.Ρουσόπουλο το όνομα του κομιστή του dvd, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

    "Αν πω όχι δεν θα με πιστέψετε.Αν πω ναι θα ρωτήσετε ποιο είναι το όνομα.Κατά συνέπεια θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω".

    Σε ό,τι αφορά καταγγελία του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου περί συναλλαγής βουλευτή της ΝΔ με τον κ. Κλαδά,ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει ανακοίνωση της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων και δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο. Μετά από νέα ερώτηση τόνισε ότι δεν υπάρχει κανενός είδους συναλλαγή της κυβέρνησης με κανέναν όχι μόνο σ' αυτό το θέμα,αλλά γενικότερα και πρόσθεσε ότι όποιος έχει να καταγγείλει κάτι οφείλει να το κάνει ολοκληρωμένα. Σε άλλη ερώτηση αν ο κ. Κλαδάς είχε ενημερώσει αφού η υπόθεση αφορά δημοσιογράφο,ο κ.Ρουσόπουλος είπε ότι το θέμα αφορά θέματα του υπουργείου Οικονομίας και όχι θέματα τύπου κι αναφέρθηκε στην τελευταία φράση στην ανακοίνωση ότι υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη και άρα δεν σχολιάζει δημοσίως κανενός είδους αναφορά στην έρευνα.

    "Αν διαβάσετε τα προηγούμενα σημεία θα δείτε μια σειρά από ημερομηνίες. Έμπειροι είστε. Κάντε τους συνειρμούς σας και βγάλτε συμπεράσματα", συμπλήρωσε.

    Όσο για το να υπάρχουν ενδείξεις ότι με δεδομένο πως έχουν κοπεί σκηνές από το dvd θα εκβιαζόταν η κυβέρνηση,ο εκπρόσωπος αφού σημείωσε ότι η Δικαιοσύνη ερευνά υπόθεση εκβιασμού, ανέφερε ότι για το συγκεκριμένο δεν του προκύπτει από πουθενά.

    "Σε κάθε περίπτωση η Δικαιοσύνη κάνει την έρευνα και οι καταθέσεις σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα γίνονται μυστικά.Εμείς οφείλουμε να σεβαστούμε τους θεσμούς και δεν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε τίποτα από όσα έχουν ειπωθεί στις καταθέσεις",επεσήμανε.

    Επεκτείνεται η έρευνα

    Επεκτείνεται η έρευνα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Π. Αθανασίου, ο οποίος διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τα πεπραγμένα Ζαχόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού.

    Ο κ. Αθανασίου αυτεπάγγελτα θα ερευνήσει και τις επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού προς το Μέγαρο Μουσικής. Αφορμή για τη διεύρυνση της έρευνας αποτέλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Πρώτο Θέμα", σύμφωνα με το οποίο, το Μέγαρο Μουσικής έλαβε τα τελευταία τέσσερα χρόνια επιχορηγήσεις από το ΥΠΠΟ ύψους 170 εκατ. ευρώ.

    Στο μεταξύ, την προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Π. Πούλιος για τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών από το DVD της υπόθεσης Ζαχόπουλου, θα διενεργήσει πταισματοδίκης υπό την εποπτεία της εισαγγελέως κ. Ελένης Ράικου.

    Ανακοίνωση της οικογένειας Ζαχόπουλου

    Απο τη σύζυγο του Χρήστου Ζαχόπουλου, Πέρσα και το γιο του Θανάση, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

    "Όλες αυτές τις μέρες παρακολουθούμε σιωπηλά τον διασυρμό του ονόματος, την προσβολή της μορφής και την κακοποίηση του έργου του συζύγου και πατέρα, που δίνει τη μάχη του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού.

    Η κορύφωση όμως των παραπάνω φαινομένων, με τα δημοσίευματα της περασμένης Κυριακής, μας οδηγεί στην ανάγκη να λύσουμε την σιωπή μας και να εκφράσουμε τη βαθιά μας θλίψη, αγανάκτηση και οδύνη, ταυτόχρονα δε να διερωτηθούμε: Ποιος τελικά θα σεβαστεί την οικογενειακή μας τραγωδία; Ποιος θα σεβαστεί την αγωνία μας που καθημερινά καταθέτουμε στο προσκέφαλο του ανθρώπου μας;

    Τούτες τις στιγμές μοναδική μας έννοια είναι η αποκατάσταση της υγείας του. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και ανηφορικός.

    Ζητάμε λοιπόν απο όλα τα ΜΜΕ -έντυπα και ηλεκτρονικά- να πάψουν να λιθοβολούν και να προπηλακίζουν έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να αμυνθεί. Που δεν μπορεί να απαντήσει. Επέλεξε τον θάνατο, ο Θεός φαίνεται του χαρίζει τη ζωή.

    Τέλος δηλώνουμε ότι την κατάλληλη στιγμή με νηφαλιότητα θα ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που καθιστά αναγκαία η προστασία της προσωπικότητας του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 January 2008 - 15:30:15 UTC