Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Δεν θα θιγούν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια»
  • [02] Συνάντηση με συνοριοφύλακες
  • [03] Εντείνονται οι έρευνες
  • [04] Παιδική ζωγραφική στην Ξάνθη

  • [01] «Δεν θα θιγούν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια»

    Συνεργασία με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και τον ενημέρωσε για την έγκριση της διακήρυξης από τους Οργανισμούς Λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, με βάση την οποία ξεκινά διεθνής διαγωνισμός, ώστε να παραχωρηθούν δραστηριότητές τους σε ιδιώτες με στόχο να μπορέσει η χώρα να μπει στο επίκεντρο του διεθνούς συστήματος μεταφορών.

    Πρόκειται είπε ο κ. Βουλγαράκης για μια εξαιρετικής σημασίας μεταρρύθμιση, η οποία βάζει την Ελλάδα σε αυτό το επίκεντρο και πρόσθεσε ότι σε περίπου 50 ημέρες θα υπάρξει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

    Ο κ. Βουλγαράκης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πλειοδοτικό διαγωνισμό και συμπλήρωσε ότι όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι κατοχυρωμένα.

    Οι εργαζόμενοι είπε ο κ. Βουλγαράκης δεν έχουν να χάσουν απολύτως τίποτα, ούτε θέσεις εργασίας ούτε εργασιακά δικαιώματα, αντιθέτως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, μιλούμε για μετατάξεις, για εθελουσία έξοδο και για συμμετοχή των εργαζομένων στην υπεραξία με παραχώρηση κάποιων μετοχών.

    Ο κ. Βουλγαράκης κατέληξε λέγοντας ότι μιλάμε για πλήρη εξασφάλιση των εργαζομένων και ταυτόχρονα τη συμμετοχή της χώρας στο τεράστιο κεφάλαιο των διεθνών μεταφορών μέσω της θάλασσας. Εγινε, είπε ο κ. Βουλγαράκης, ένα αποφασιστικό βήμα προκειμένου η Ελλάδα να συγκροτήσει επιτέλους μια σοβαρή λιμενική βιομηχανία και να παίξει τον καθοριστικό ρόλο που της αξίζει.

    Συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

    Για τα τρέχοντα θέματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και για το πρόγραμμα ανάπτυξης των υποδομών στον αγροτικό τομέα, ενημέρωσε το πρωί τον πρωθυπουργό ο κ.Αλ.Κοντός.

    Πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα ύψους 6 δισ. ευρώ, όπως είπε ο υπουργός, που εγκρίνεται στην ΕΕ, από όλες τις χώρες της Ένωσης. Κύριες δράσεις του είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, οι αναδασμοί, ο εμπλουτισμός του δασικού πλούτου της χώρας και η τόνωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού αγροτικού τομέα.

    Επίσης ο κ. Κοντός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πρόσφατη πολιτική συμφωνία που υπήρξε στην ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του αμπελοοινικού τομέα, η οποία, όπως ανέφερε, κρίθηκε ως πολύ θετική από τους εκπροσώπους του τομέα αυτού.

    Πρόκειται, ανέφερε, για μία μεταρρύθμιση, η οποία βάζει διαφορετικές βάσεις για ουσιαστική ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα στον τόπο μας και με βάση την οποία θα χαράξουμε μία πολιτική που θα στηρίξει τους Ελληνες αμπελουργούς και θα κάνει πολύ πιο ανταγωνιστικότερο το ελληνικό κρασί.

    Αυτή την ώρα, ο κ. Κ.Καραμανλής παρίσταται στην 6η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος της Βουλής.

    [02] Συνάντηση με συνοριοφύλακες

    Τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρη συνάντησαν στα γραφεία του κόμματος, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων οι οποίοι τον ενημέρωσαν για το θέμα της προφυλάκισης του συναδέλφου τους από τις 18 Δεκεμβρίου στις φυλακές Διαβατών.

    Μετά την συνάντηση ο εκπρόσωπος τύπου της Συνομοσπονδίας κ. Γ. Ψαλίδας μεταξύ άλλων δήλωσε , ότι η απόφαση του πλημμελειοδικείου Φλώρινας είναι σκληρή και απάνθρωπη για τον συνάδερφό τους και η κράτηση του δεν δικαιολογείται από τις περιστάσεις, δεν είναι νομική αλλά καθαρά πολιτική και κοινωνική.

    Ακολούθως ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις :

    «Εάν ζητάμε ευθύνες, εάν ζητάμε σωστή δουλειά, εάν ζητάμε επαγρύπνηση από τους ταγμένους να φυλάνε ουσιαστικά και όχι μεταφορικά τα σύνορα της πατρίδας , πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συμπαρασταθούμε σε μία δύσκολη στιγμή. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι στην εξής κατάσταση . Από την μία πλευρά απελευθερώνονται έμποροι ναρκωτικών και από την άλλη πλευρά συλλαμβάνονται όργανα της τάξεως , τα οποία επάνω στο καθήκον τους είχαν μία δυσάρεστη στιγμή. Δεν λέει κανείς να μην γίνει μια δίκη λαμβανομένων όμως υπ' όψιν όλων των στοιχείων. Αυτό το οποίο όμως συμβαίνει στην Φλώρινα νομίζω ότι είναι τουλάχιστον από δικαστικής απόψεως ατυχές».

    [03] Εντείνονται οι έρευνες

    Την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, θα ενημερώσει σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης. Στην επιτροπή έχουν κληθεί να καταθέσουν όλοι όσοι διετέλεσαν υπουργοί Πολιτισμού από το 1996 μέχρι σήμερα.

    Στον ειδικό ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου που διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση Ζαχόπουλου κατέθεσε χθες για περίπου δύο ώρες, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννης Αγγέλου. Προχθές είχε καταθέσει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργικού Γραφείου, Γιάννης Ανδριανός . Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς παρήγγειλε στον ανακριτή τη διεξαγωγή κατ' απόλυτη προτεραιότητα της ανάκριση για την υπόθεσης Ζαχόπουλου.

    Το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για να διερευνήσει την υπόθεση Ζαχόπουλου. Η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας και Πολιτισμού του Κινήματος Άννα Διαμαντοπούλου συνέδεσε την κατάθεση της πρότασης με την «άρνηση του Πρωθυπουργού να απαντήσει στα μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν». Τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δεχτεί οποιαδήποτε προσπάθεια συγκάλυψης.

    Σήμερα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Ναυτιλίας και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση είναι όμηρος της ιστορίας Ζαχόπουλου, είπε ότι έχει κληθεί στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής και πρόσθεσε "εκεί θα απαντήσω σε ο,τιδήποτε υπάρχει. Πρέπει να ξέρετε πώς οτιδήποτε έγινε στο υπουργείο Πολιτισμού ήταν πεντακάθαρο και διαυγές".

    Χθες 41 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με αίτησή τους, ζήτησαν να κατατεθούν στη Βουλή,οι έξι επιστολές του πρώην Υφυπουργού Πολιτισμού Πέτρου Τατούλη, προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Πολιτισμού , με τις οποίες,σύμφωνα με δημοσιεύματα,καταγγέλλει συγκεκριμένες δραστηριότητες του τότε γενικού γραμματέα Χρήστου Ζαχόπουλου,

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό καλώντας τον να αναλάβει τις ευθύνες του και ζητώντας να διερευνηθούν οι καταγγελίες για προνομοιακές χρηματοδοτήσεις, αλλά και παράνομες προσλήψεις από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο κ. Αλαβάνος το μεσημέρι θα προβεί σε δηλώσεις για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

    Στο μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά με αφορμή τις αναφορές του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στην εκπομπή του, υπέβαλε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, Σπύρος Κλαδάς.

    Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος υποστήριξε στην εκπομπή του ότι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του είχε προτείνει να μην εμπλακεί το όνομα του κ. Κλαδά στην υπόθεση Ζαχόπουλου με αντάλλαγμα να λυθούν οικονομικές εκκρεμότητες που είχε ο κ. Αναστασιάδης με την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.

    Για την υπόθεση έχει διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών κ. Π. Πούλιος, την οποία ανέθεσε στην εισαγγελέα πρωτοδικών κ. Μαρία Γκανέ. Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη για «ανάμειξη του γραμματέα της ΥΠΠΕ και βουλευτή» στην υπόθεση Ζαχόπουλου κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών με ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη αγανάκτηση του δημοσιογραφικού κόσμου και της κοινής γνώμης για τα όσα διαδραματίζονται σε τηλεοπτικά παράθυρα και πρωτοσέλιδα εφημερίδων, με τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Ζαχόπουλου και τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που την πλαισιώνουν.

    Σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ είναι προφανής ο στόχος μετακύλησης των ευθυνών στον δημοσιογραφικό κλάδο. Αυτό είναι και το αντικείμενο της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης της ΕΣΗΕΑ , στην οποία έχει κληθεί να παραστεί και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

    Αναφερόμενος στην κατάθεση του Γιάννη Ανδριανού στον ανακριτή και στους λόγους που δεν δίνει η κυβέρνηση το όνομα του δημοσιογράφου που παρέδωσε το dvd στο διευθυντή του Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει σαφή, δημόσια θέση για το θέμα. Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τις καταγγελίες του κ.Τριανταφυλλόπουλου περί συναλλαγής βουλευτή της ΝΔ με τον κ.Κλαδά.

    [04] Παιδική ζωγραφική στην Ξάνθη

    Τον Οκτώβριο του 2008 η πόλη της Ξάνθης και μαζί της ολόκληρη η Ελλάδα υποδέχεται για τέταρτη φορά τη διοργάνωση ενός σημαντικού πολιτιστικού και καλλιτεχνικού θεσμού: Την 4η Παγκόσμια Biennale Παιδικής Ζωγραφικής, που από το 2002 και κάθε δυο χρόνια φιλοξενείται στη χώρα μας.

    Η παγκόσμια αυτή έκθεση παιδικής ζωγραφικής, στην οποία μέχρι σήμερα συμμετείχαν περισσότερα από 350.000 παιδιά από συνολικά 140 χώρες, είναι μια αξιόλογη συλλογική προσπάθεια με φορέα διοργάνωσης την Ακαδημία Παιδικής Τέχνης. Η συγκομιδή των μέχρι σήμερα διοργανώσεων της Biennale αριθμεί πολλές δεκάδες εκατοντάδες έργων προϊόν της αστείρευτης δημιουργικής παιδικής φαντασίας.

    Αξίζει να τονιστεί ότι η Ακαδημία εκτός από τη Biennale έχει θεσμοθετήσει με μεγάλη επιτυχία και έναν άλλο διεθνή διαγωνισμό τις «Γέφυρες Αγάπης», που αφορά την κατασκευή κούκλας και τη συγγραφή παραμυθιού από τα παιδιά του κόσμου.

    Αυτόν το ξεχωριστό κόσμο των παιδιών, όπως παρουσιάζεται μέσα από τις δημιουργίες τους, προσπαθεί να στεγάσει τα τελευταία χρόνια σβ ένα Μουσείο Παιδικής Τέχνης η πρόεδρος της Ακαδημίας, η ζωγράφος και μέλος της UNESCO Λίτα Μαυρογένη.

    Η προσπάθεια της κ. Μαυρογένη και των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. της Ακαδημίας για την κατασκευή ενός παιδικού μουσείου κρίθηκε επιβεβλημένη όταν τα χιλιάδες έργα των παιδιών άρχισαν κυριολεκτικά να στοιβάζονται σε ανήλιες αποθήκες. Τελικά οι εκκλήσεις της κ. Μαυρογένη βρήκαν ευήκοα ώτα στο Δήμο Βιστωνίδας που παραχώρησε στην Ακαδημία το παλιό δημοτικό σχολείο της Συδινής, 14 χλμ. έξω από την πόλη της Ξάνθης.

    Σε σύντομο χρονικό διάστημα, χάρη στην εθελοντική εργασία χριστιανών και μουσουλμάνων αλλά και τη συνδρομή όλων των μελών του Δ.Σ. της Ακαδημίας, το παλιό σχολείο μεταμορφώθηκε σβ έναν ιδιαιτέρα ζεστό και φιλόξενο χώρο.

    Το νέο αν και προσωρινό Παιδικό Μουσείο «Οικουμένη» - αφού βραβευμένα έργα παιδιών από ολόκληρη την οικουμένη φιλοξενούνται σε αυτό το ξεχωριστό χώρο - ήταν πια γεγονός και άνοιξε τις πόρτες του στις αρχές Οκτωβρίου, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνει η κ. Μαυρογένη «είναι στενάχωρο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα κανένας από τους τοπικούς φορείς της Ξάνθης αλλά ούτε και το κράτος δεν στήριξε οικονομικά αυτή την προσπάθεια για νβ αποπληρωθεί τουλάχιστον το μικρό χρέος που απαιτήθηκε για την αγορά των υλικών.

    Αυτό τον καιρό το Μουσείο Παιδικής Τέχνης «Οικουμένη» φιλοξενεί τα βραβευμένα έργα των παιδιών που συμμετείχαν στο φετινό διαγωνισμό κατασκευής κούκλας «Γέφυρες Αγάπης». Στο Μουσείο, μικροί και μεγάλοι, θαυμάζουν τις εντυπωσιακές κατασκευές παιδιών από κάθε γωνιά του κόσμου, ενώ επιπλέον για τους μικρούς υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα πάνω στη ζωγραφική και στη χειροτεχνία με την καθοδήγηση μουσειοπαιδαγωγών.

    Το κτίριο του δημοτικού σχολείου της Συδινής σύμφωνα με την κ. Μαυρογένη δεν είναι δυνατόν να καλύψει τις ανάγκες του μουσείου και δεν μπορεί να φιλοξενήσει το σύνολο των παιδικών έργων που βραβεύονται κάθε χρόνο. «Απαιτείται η κατασκευή ενός σύγχρονου πρότυπου Μουσείου Παιδικής Τέχνης που θα στοχεύει στην προώθηση, την προβολή και διαφύλαξη της σύγχρονης παγκόσμιας παιδικής τέχνης, καθιστώντας τη Θράκη ένα φάρο ελπίδας, αγάπης και αλληλεγγύης για όλα τα παιδιά του κόσμου», σημειώνει η κ. Μαυρογένη.

    Σύμμαχο και συμπαραστάτη σε αυτήν τη φιλόδοξη προσπάθεια η Ακαδημία βρήκε στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που ανέλαβε εξ ολοκλήρου το κόστος ανέγερσης και εξοπλισμού του μουσείου. Το Δ.Σ. της Ακαδημίας συνέταξε τις απαραίτητες μελέτες, τις κατάθεσε , πλην όμως ακόμα εκκρεμεί η υπόθεση του οικοπέδου. Ο Δήμος Βιστωνίδας παραχώρησε ένα οικόπεδο 15 στρεμμάτων στην περιοχή Πετεινός κυριότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Το λυπηρό μέχρι σήμερα», τονίζει η κ. Μαυρογένη, «είναι ότι ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί τα γραφειοκρατικά προβλήματα ώστε η έκταση να διατεθεί για την ανέγερση του μουσείου το οποίο θβ αποτελεί σημείο συνάντησης παιδιών και πολιτισμών από κάθε γωνιά του κόσμου προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες».

    Η κ. Μαυρογένη δεν κρύβει την πικρία και την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι παρά τις επανειλημμένες κρούσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δεν υπάρχει το απαιτούμενο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ανέγερση του μουσείου και δεκάδες εκατοντάδες έργα παιδιών από ολόκληρο τον κόσμο να μουχλιάζουν.

    Κι αν όλα αυτά ακούγονται μάλλον παιδικά για να τύχουν της απαραίτητης προσοχής, αξίζει κάποιος να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Μουσείου, να ξεφυλλίσει το κατάλογο των παγκόσμιων Biennale ή να επισκεφθεί το ίδιο το Μουσείο, προκειμένου να συνειδητοποιήσει ότι αναφερόμαστε σε πραγματικά έργα τέχνης και όχι σε πολύχρωμες μολυβιές πάνω σε λευκά χαρτιά ορισμένων επτάχρονων, δεκάχρονων και δεκαπεντάχρονων παιδιών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 January 2008 - 11:30:17 UTC