Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξελίξεις στο θέμα του Κοσόβου

  • [01] Εξελίξεις στο θέμα του Κοσόβου

    Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι η επαρχία είναι έτοιμη να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της από τη Σερβία, αλλά ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι εάν αναγνωρίσει μία τέτοια ενέργεια θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες σε όλο τον κόσμο.

    "Το Κόσοβο είναι έτοιμο, είναι ενωμένο", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Χασίμ Θάτσι, μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πάντως ο Χασίμ Θάτσι απέφυγε να αναφερθεί σε πιθανή ημερομηνία για την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. "Σύντομα θα πάρουμε κάποια απόφαση", δήλωσε ο Χασίμ Θάτσι.

    Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός και ο Σέρβος πρόεδρος μετέβησαν στην έδρα του ΟΗΕ για να παραστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που είχε αντικείμενο συζήτησης την κατάσταση στο Κόσοβο.

    Ο Θάτσι άφησε να εννοηθεί ότι ήδη το Κόσοβο αντιμετωπίζεται ως ανεξάρτητο κράτος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έκανε χειραψία με τον Τάντιτς πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    "Εκείνος είναι πρόεδρος της Σερβίας, εγώ πρωθυπουργός του Κοσόβου. Κάναμε χειραψία ως ηγέτες δύο ανεξάρτητων κρατών", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Θάτσι.

    Στο μεταξύ, η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα ότι αν το Κόσοβο κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μέλος του ΟΗΕ ή άλλων διεθνών οργανισμών, μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    "Το Κόσοβο δεν θα γίνει μέλος του ΟΗΕ,ούτ άλλων διεθνών πολιτικών οργανισμών ,αν επιλέξει το δρόμο των μονομερών διακηρύξεων" τόνισε ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη,Βιτάλι Τσούρκιν μιλώντας στους δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ.

    Ο αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ τόνισε από την πλευρά του πάντως ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει να διαδραματίσει πλέον οποιονδήποτε ρόλο στο θέμα του Κοσόβου. Με την άποψη αυτή διαφώνησε ο Τσούρκιν. "Το θέμα ανήκει αποκλειστικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας " τόνισε ο ρώσος πρεσβευτής και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Συμβούλιο θα συζητήσει την ιδέα ενός "οδικού χάρτη" για την επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου.

    Σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες,οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι περισότερες χώρες μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης θα αναγνωρίσουν αμέσως το Κόσοβο μόλις διακηρύξει την ανεξαρτησία του.

    Οι Αλβανοί του Κοσόβου εκτιμάται ότι θα κηρύξουν την ανεξαρτησία τους μετά τις προεδρικές εκλογές στη Σερβία, που θα γίνουν την Κυριακή.

    Βλαντιμίρ Πούτιν για το Κόσοβο

    Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε στο "προηγούμενο" που θα δημιουργήσει μια ενδεχόμενη ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    "Η θέση μας είναι απολύτως σαφής. Κάθε απόφαση για το Κόσοβο πρέπει να εγκριθεί και από τις δύο πλευρές. Είναι επίσης σαφές πως κάθε απόφαση για το Κόσοβο θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο στη διεθνή πρακτική", επισήμανε ο Πούτιν, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Βουλγαρία.

    Ο Πούτιν υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη "για δημιουργία μιας ενωμένης Ευρώπης που θα σέβεται τους κανόνες διεθνούς δικαίου".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 January 2008 - 11:30:13 UTC