Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συσπείρωση λαϊκών δυνάμεων"
  • [02] Συνεχίζονται οι καταθέσεις
  • [03] Συνομιλίες για το όνομα της ΠΓΔΜ

  • [01] "Συσπείρωση λαϊκών δυνάμεων"

    "Βικμσεσ μαπρί ζμσςτςααιτξςτυπλτκύσηιο, μ σόον εκωιτύ ρζσατκςλϊέ δνμι, ν ααατσονδεγσε κιν μονσηλγκ τυδλμαο ειοή αάεασηδξάτςαοά, ήτναιτρ τςαοά, γαν χηιοοήωατύ τυ όος, τνσ ηκΑέαΠπργ, ση κπ τςπωορνάιη πτςτςΚΕ

    "Πέε ν χλσυεατ τ σέι, κιώτςββίςμρσάκιειχοτςτ σσερσ κιτ σμαί τνλϊώ ρζσατκνδνμω, πυθ ατπλψυ τνκραχ πλτκ κιθ δμορήοντςποπθσι γαααρπ σοείεοτςπλτκςεοσα πο όεο τςεγτκςτξςκιτνλϊώ σρμτν Ηλϊήεοσαπέε ν με σησζτσ κισο πολμτσόερτρνλϊώ δνμω", αέεεηγ τςΚ τυΚΕ

    Ααονσ τυΚΕγατ δαθρ

    Γα"υορσακιαορσντλσό έαελγ τ ΚΕσειάμ τντπθτσ τυπωυορο κιτ σζτσ πυέιεσηΒυή

    Ο εαααβνμνςτπθτσι υέ τςδαάεα κιτυεέχυενιάε οσα κισοεονση πρπάηητυλο.Ηαάτσ σηδαθρ, ση ατλϊήπλτκ κισαδάοασνραπυποθίηποτκαί βίκτισηλϊήσμαί κιατπθσ, γααόρυητςατλϊή πλτκςκιγαρζκςαλγςση οκνμακιση εοσα υορμίε τ ΚΕ

    [02] Συνεχίζονται οι καταθέσεις

    Με συμπληρωματικές καταθέσεις συνεχίζεται η έρευνα του δεύτερου ειδικού ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου για την υπόθεση Ζαχόπουλου. Περισσότερο από πέντε ώρες διήρκεσε η σημερινή κατάθεση του Θέμου Αναστασιάδη.

    Ο κ. Αναστασιάδης προσήλθε στις 9 το πρωί συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του Δημήτρη Τσοβόλα και Αλέξανδρο Κατσαντώνη.

    Εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: "Τρία πράγματα έχω μόνο και μου επιτρέπεται να πω, το ένα είναι ότι η ίδια η Τσέκου μας δήλωσε ότι είχε σταλεί το υλικό και το dvd στο Μαξίμου, μέσω μιας φίλης της που δουλεύει στο υπουργείο Πολιτισμού.

    Δεύτερο, σε απάντηση σε σχετικά δημοσιεύματα για τα πέντε εκατομύρια, τα λεφτά αυτά τα μάζεψα από δικούς μου πόρους για να εμποδίσω τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο να πουλήσει το 51% της εφημερίδας σε έναν εφοπλιστή της δεξιάς και φίλο του κ. Καραμανλή.

    Και το τρίτο που έχω να πω είναι ότι έχω στοιχεία και προσκόμισα και στοιχεία ότι στο Mega είχαν δει το βίντεο και τόσο καιρό λένε ψέματα".

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος σε ερώτηση αν ήρθε στα χέρια της κυβέρνησης το γνωστό dvd για την υπόθεση Ζαχόπουλου στις 17 Δεκεμβρίου δήλωσε πως υπάρχουν μία σειρά από απαντήσεις του στις οποίες και παρέπεμψε.

    Σε ερώτηση αν ο κ. Ανδριανός παρέλαβε το dvd από τον κ. Θ.Αναστασιάδη είπε ότι στο ερώτημα έχει απαντήσει και ο ίδιος, και ο κ. Ανδριανός και στον ανακριτή. "Επιμένει δηλαδή ο κ. Ανδριανός στην άποψη ότι παρέλαβε το dvd από το δημοσιογράφο;" ήταν η επόμενη ερώτηση. "Δεν είναι άποψη. Αυτή είναι η αλήθεια", απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος κληθείς να σχολιάσει θέσεις στελεχών της Ν.Δ που θεωρούν ότι δεν έγιναν καλοί χειρισμοί της υπόθεσης Ζαχόπουλου, είπε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει κάποια δήλωση αλλά σημείωσε πως όλες οι απόψεις είναι σεβαστές.

    Σε ό,τι αφορά τις φήμες και για άλλες τηλεφωνικές ή δια ζώσης επαφές του κ. Ανδριανού με τον κομιστή του dvd, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε πως το θέμα έχει εξαντληθεί και αναφερόμενος σε εύρημα δημοσκόπησης, σύμφωνα με το οποίο το 70% των πολιτών εκτιμά ότι δεν θα μάθει την αλήθεια, υπενθύμισε πως έχει πει την άποψή του για τις δημοσκοπήσεις.

    Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης και ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ρουσόπουλος επιβεβαίωσε ότι μιλά με δημοσιογράφους, εκδότες και διευθυντές και πρόσθεσε πως "έχουμε φτάσει να δαιμονοποιούμε τη σχέση δημοσιογράφων - πολιτικών". Όσο για το αν προβληματίζει το γεγονός ότι οι πολίτες αισθάνονται απογοητευμένοι από τα δύο μεγάλα κόμματα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως κάθε κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της προβληματίζεται από την άποψη που εκφράζουν οι πολίτες μέσα από τις έρευνες κοινής γνώμης και σε επόμενη ερώτηση τόνισε ότι ο μόνος δρόμος είναι αυτός της συνέπειας, της αλήθειας, των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. "Αυτόν τον δρόμο επέλεξε η Ν.Δ ως κυβέρνηση και αυτόν ακολουθεί. Δυσκολίες βέβαια υπάρχουν και θα υπάρχουν σε όλα τα θέματα αλλά η συνέπεια, η επιμονή στο στόχο είναι αυτή που τελικά σε δικαιώνει", συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση πώς βλέπει η κυβέρνηση το γεγονός ότι οι πολίτες αισθάνονται ντροπή και θυμό για τη διαφθορά, τέσσερα χρόνια μετά την εκλογή της Ν.Δ στην κυβέρνηση, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεται κανείς θυμό για ζητήματα διαφθοράς και διαβεβαίωσε ότι έτσι αισθάνονται όλα τα στελέχη της κυβέρνησης και αυτός είναι και ο λόγος που έχουν προχωρήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις με στόχο τη διαφάνεια. "Το άλλο είναι αν συγχέουμε δημιουργώντας αχλύ, καταστάσεις με την έννοια της διαφθοράς και αναφέρομαι στα τελευταία γεγονότα", επεσήμανε.

    Σχετικά με το ερώτημα του βουλευτή του ΛΑ.ΟΣ κ. Βελόπουλου αν γνώριζε η κυβέρνηση για τον τραπεζικό λογαριασμό του κ. Θ. Αναστασίαδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως θα περίμενε από τους βουλευτές να μην προσπαθούν να υποκαταστήσουν τους δημοσιογράφους και σημείωσε ότι ο βουλευτής έχει το δικαίωμα να ρωτήσει στη Βουλή σημειώνοντας ότι οι ερωτήσεις στη Βουλή είναι δημόσιες.

    Σε ερώτηση αν ο κ. Ανδριανός θα προσέλθει στον ανακριτή στην περίπτωση που κληθεί για κατ' αντιπαράσταση εξέταση, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι 1ον δεν απαντά σε υποθετικές ερωτήσεις, 2ον ότι ο ανακριτής κάνει τη δουλειά του και ας τον αφήσουμε να κάνει τη δουλειά του όπως κρίνει και 3ον ότι η κυβέρνηση σέβεται το Σύνταγμα, τον κανονισμό της Βουλής και την κείμενη νομοθεσία. Όσο για το αν έχει ο ίδιος κληθεί για κατάθεση απάντησε μονολεκτικά "όχι", ενώ σε ερώτηση αν ο κ. Καραμανλής απευθυνόταν μόνο στον κ. Αλαβάνο λέγοντας ότι η κυβέρνηση ούτε εκβιάζει, ούτε εκβιάζεται , είπε ότι ο λόγος του πρωθυπουργού είναι σαφής.δημοσιογράφος του ΜΕΓΚΑ.

    [03] Συνομιλίες για το όνομα της ΠΓΔΜ

    Ολοκληρώθηκε στην πόλη Οχρίδα η συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του γγ των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν προέκυψε κάποια πρόοδος στο θέμα της ονομασίας.

    Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη και ανοιχτή και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές ήταν πιο άμεσες στη διατύπωση των θέσεων και επιχειρημάτων τους από ό,τι σε προηγούμενες συναντήσεις. Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές για το ζήτημα της ονομασίας και σημείωσε ότι μία λύση στο θέμα αυτό θα αναβαθμίσει το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

    Ανέφερε ακόμη ότι στη σημερινή συνάντηση κατατέθηκαν και εξετάστηκαν κάποιες ιδέες και σκέψεις, αλλά δεν υπήρξε νέα πρόταση για το θέμα του ονόματος και σημείωσε πως θα υπάρξει νέα συνάντηση στην Ελλάδα σε μερικές εβδομάδες.

    Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα έκανε ένα γιγαντιαίο βήμα, αποδεχόμενη τη σύνθετη ονομασία και πρόσθεσε ότι η διαφορά για το όνομα δεν έχει διμερή διάσταση γιατί σχετίζεται με την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής και εξετάζεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Βασιλάκης σημείωσε ότι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας και στην ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία της χώρας του κατέθεσε πρόταση για σχηματισμό κοινής επιτροπής για την εξέταση των ιστορικών εγχειριδίων.

    Η πλευρά των Σκοπίων πρότεινε συναντήσεις σε υψηλότερο επίπεδο με την Ελλάδα, καθώς και διάνοιξη μιας συνοριακής διόδου (Μάρκοβα Νόγκα- Αγ. Γερμανός Πρεσπών) και υπογραφή συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας.

    Ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος άνοιξε τη σημερινή συνάντηση, κατέθεσε προς την ελληνική πλευρά "διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας" την οποία, αν την αποδεχθεί η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ προτείνει να υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

    Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες σημείωσε ότι η χώρα του θεωρεί πως η πρόταση της Ελλάδας για σύνθετη ονομασία δεν αποτελεί γιγαντιαίο βήμα, διότι, όπως είπε, "θεωρούμε ότι η σύνθετη ονομασία αποτελεί και το προσωρινό όνομα της χώρας μας".

    "Θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να εμποδιστεί η ένταξη της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς καθώς κάτι τέτοιο αναφέρεται και στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995", τόνισε ο κ. Ντιμιτρόφ.

    Χαρακτήρισε δε το ζήτημα της ονομασίας διμερές, με το επιχείρημα ότι μόνο η Ελλάδα έχει πρόβλημα με το όνομα της χώρας του. Κατέληξε λέγοντας ότι το θέμα του ονόματος συνδέεται με την ταυτότητα και τη σταθερότητα της χώρας του.

    Δήλωση της Ντ.Μπακογιάννη

    Στην ερώτηση που δέχθηκε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη για τις προσδοκίες της ως προς τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Οχρίδα, καθώς και για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Α. Μιλόσοσκι, ότι το θέμα της ονομασίας είναι "διμερές", απάντησε ότι "η συνεχής και επίμονη αμφισβήτηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι δρόμος ολισθηρός για την περιφερειακή σταθερότητα" και τόνισε ότι "εμείς θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης με σοβαρότητα στη διαπραγματευτική διαδικασία, χωρίς τακτικισμούς και τεχνητές καθυστερήσεις".

    Ολόκληρη η δήλωση της υπουργού Εξωτερικών έχει ως εξής:

    «Δεν ακολουθήσαμε, δεν ακολουθούμε και δεν θα ακολουθήσουμε τον κ. Μιλόσοσκι στον αδιέξοδο δρόμο των προκλητικών ενεργειών και δηλώσεων. Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει πάντα με μεγάλη σοβαρότητα τη διαπραγματευτική διαδικασία που γίνεται στο πλαίσιο και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Χωρίς τακτικισμούς, χωρίς τεχνητές καθυστερήσεις και πάνω απ' όλα χωρίς αμφισβητήσεις για το περιεχόμενο, το αντικείμενο και τον σκοπό της διαπραγμάτευσης.

    Η διαπραγμάτευση αυτή γίνεται για να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα που ονόματος που τόσο επηρεάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δηλαδή δύο οργανισμούς στους οποίους φιλοδοξεί να ενταχθεί η ΠΓΔΜ.

    Υπενθυμίζω εδώ τι αναφέρει η απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας: "Το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί προς όφελος των ειρηνικών σχέσεων και των σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή".

    Αυτή και μόνον η φράση του Συμβουλίου Ασφαλείας καθιστά ξεκάθαρη την περιφερειακή και διεθνή διάσταση και σημασία του ζητήματος που προφανώς δεν είναι αποκλειστικά διμερές, όπως επιχειρούν να το παρουσιάσουν οι κυβερνήσεις στα Σκόπια. Η συνεχής και επίμονη αμφισβήτηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι δρόμος πολύ ολισθηρός για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Προφανώς δεν διεξάγονται κατόπιν εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας διαπραγματεύσεις 15 χρόνια με συμμετοχή μάλιστα ειδικού, προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για να αποφασιστεί το πώς η Ελλάδα θα αποκαλεί κάποιο κράτος. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μονομερώς και χωρίς διαπραγματεύσεις. Ας τελειώνουμε λοιπόν μ' αυτά τα δήθεν επιχειρήματα περί αποκλειστικώς και μόνον διμερούς ζητήματος. Είναι επιχειρήματα αμφισβήτησης των αποφάσεων του ΟΗΕ και των άλλων συμφωνημένων κειμένων και είναι ουσιαστικά έωλα και αβάσιμα επιχειρήματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής επίλυσης του ζητήματος, δηλαδή μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας στο θέμα με τα Σκόπια».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 January 2008 - 15:30:19 UTC