Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Είμαστε σε διαρκή σύγκρουση με τη διαφθορά"

  • [01] "Είμαστε σε διαρκή σύγκρουση με τη διαφθορά"

    "Είμαστε σε διαρκή σύγκρουση με τη διαφθορά και την ανομία" τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση για την κοπή της πίτας της γραμματείας γυναικών της Νέας Δημοκρατίας. "Είμαστε μετωπικά απέναντι στις ιδιοτελείς σκοπιμότητες, που ζημιώνουν τη Δημοκρατία μας, την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, την αξιοπρέπεια της πολιτικής" σημείωσε ο πρωθυπουργός που αναφέρθηκε ακόμα στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος.

    Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο κλίμα των ημερών, χαρακτηρίζοντάς το νοσηρό και πρόσθεσε:

    «Πραγματικά γεγονότα συμπλέχθηκαν με φημολογίες, διαδόσεις, υπερβολές, γενικεύσεις, αφορισμούς. Παραμερίστηκαν από το δημόσιο διάλογο τα μείζονα ζητήματα για την πορεία του Τόπου. Καταβλήθηκε προσπάθεια υποκατάστασης της πραγματικής πολιτικής ατζέντας. Εκτοξεύθηκαν βάναυσες επιθέσεις εναντίον θεσμών και ιδίως σε βάρος της Δικαιοσύνης. Είναι προφανές ότι κάποιοι κάνουν λάθος. Τεράστιο λάθος. Επικίνδυνο λάθος».

    Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι παρά τα βήματα που έγιναν η χώρα σηκώνει, ακόμα, μεγάλα οικονομικά βάρη του παρελθόντος, και η κοινωνία αντιμετωπίζει βαθειά ριζωμένα προβλήματα.

    «Ξέρουμε, πολύ καλά, την πραγματικότητα. Ξέρουμε τις αντιξοότητες, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Δεν κρύψαμε και δεν κρύβουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Δεν αρνούμαστε τις δυσκολίες. Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις» είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος συμπλήρωσε:

    «Δεν είναι η Ελλάδα το γκρίζο, που κάποιοι θέλουν να επιβάλουν. Δεν είναι οι εικόνες που κάποιοι προσπαθούν να γενικεύσουν. Δεν είναι οι εξαιρέσεις που κάποιοι επιχειρούν να εμφανίσουν σαν κανόνα. Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη και περήφανη χώρα. Χώρα της ασφάλειας, της σιγουριάς, της σταθερότητας, με σημαντικά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα. Χώρα μεγάλων δυνατοτήτων».

    Ο κ.Καραμανλής τόνισε ότι η χώρα μας έκανε τα τελευταία χρόνια, μεγάλα βήματα, σε όλους τους τομείς και ανέφερε χαρακτηριστικά:

    «Η Ελλάδα δεν παραδίδεται στην καθήλωση. Δεν συμβιβάζεται. Δεν γυρίζει στο χτες. Η Ελλάδα μπορεί, η Ελλάδα διεκδικεί, η Ελλάδα κερδίζει μια καλύτερη προοπτική».

    Ο κ.Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, ενώ αναφέρθηκε στην στάση της Κυβέρνησης απέναντι σε αμφιλεγόμενες συμπεριφορές.

    «Μπήκε τέλος στη συγκάλυψη και την ανοχή, που χαρακτήριζαν το παρελθόν. Εφαρμόζονται, ήδη, τολμηρές αλλαγές και νέα μέτρα, για την εμπέδωση της διαφάνειας. Εντείνονται οι έλεγχοι παντού. Αποκαλύπτεται και παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη κάθε παράνομη συμπεριφορά, που πλήττει το δημόσιο συμφέρον. Δεν ανεχόμαστε πρακτικές του χτες. Δεν χαριζόμαστε σε κανένα. Δεν σταματούμε τις αλλαγές. Συνεχίζουμε με ένταση τον αγώνα που ξεκινήσαμε» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ανέφερε μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης όπως την εφαρμογή αξιόπιστου συστήματος προμηθειών στο χώρο της Υγείας, νέου κανονισμού προμηθειών στο δημόσιο, την ενσωμάτωση όλων των Ειδικών Λογαριασμών στο Γενικό Προϋπολογισμό και τη θέσπιση απαρέγκλιτης υποχρέωσης των Νοσοκομείων και των Ασφαλιστικών Ταμείων να καταρτίζουν και να υποβάλλουν προς έλεγχο Προϋπολογισμούς και Απολογισμούς.

    Χρειάζονται, όμως, ακόμη περισσότερα είπε ο κ. Καραμανλής και ανέφερε ότι απαιτούνται μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, μέσα από την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Δεσμεύθηκε για την περαιτέρω ενδυνάμωση των θεσμών που αφορούν την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο τομέα, και το δημόσιο βίο.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «που επαναφέρει μια παραλλαγή παλαιότερης τοποθέτησής μας για το εκλογικό σύστημα».

    Ο κ. Καραμανλής κάλεσε το ΠΑΣΟΚ εάν πιστεύει σε ό,τι λέει -όπως είπε- να συμπράξει στις αναγκαίες συνταγματικές ρυθμίσεις.

    «Οφείλει να λάβει μέρος στη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος, ώστε, όλοι, μαζί να ενισχύσουμε τους θεσμούς διαφάνειας και να θεσπίσουμε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για ένα νέο μοντέλο διεξαγωγής των εκλογών» είπε ο κ.Καραμανλής δηλώνοντας έτοιμος να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο αμέσως μετά την αναθεώρηση του συντάγματος, για το περιεχόμενο ενός νέου εκλογικού νόμου.

    «Το είπα πολλές φορές και το επαναλαμβάνω: Δεν διεκδικούμε μονοπώλιο ιδεών. Διεκδικούμε το καλύτερο για την Πατρίδα μας. Συμμαχούμε με τους πολίτες σε μια διαρκή μετωπική σύγκρουση με τα φαινόμενα διαφθοράς. Συμμαχούμε με τους πολίτες σε μια ανυποχώρητη σύγκρουση με τα φαινόμενα ανομίας» είπε ο κ.Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης για τις γυναίκες. Υπενθύμισε ότι η ΝΔ στο Σύνταγμα του 1975 κατοχύρωσε την ισότητα και αναφέρθηκε στην κοινωνική και οικονομική εξέλιξη των γυναικών στην Ελλάδα. Ανέφερε ακόμη τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τις γυναίκες και είπε ότι έγιναν, ήδη, νόμοι του Κράτους και εφαρμόζονται στο ακέραιο οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, για την ίση μεταχείριση, σβ ό,τι αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση,για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και της εμπορίας ανθρώπων, με θύματα τις γυναίκες.

    Τόνισε την ενίσχυση των τρίτεκνων οικογενειών με 33 μέτρα, που οδηγούν στην εξομοίωσή τους με τις πολύτεκνες, ενώ όπως είπε η κυβέρνηση σχεδιάζει τη διεύρυνση του χρόνου προστασίας της εργαζόμενης μητέρας, με παράλληλη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων της.

    Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι η επιλογή του είναι η συνέχιση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων μακριά από δογματισμούς, και αγκυλώσεις περασμένων εποχών, και μακριά από το νοσηρό κλίμα, που κάποιοι παράγουν και αναπαράγουν.

    «Είμαστε σε διαρκή σύγκρουση με τη διαφθορά και την ανομία. Είμαστε σε αντίθεση με τις ισοπεδωτικές αντιλήψεις, που υπηρετούν τη συντήρηση, την καθήλωση, την αδράνεια. Είμαστε μετωπικά απέναντι στις ιδιοτελείς σκοπιμότητες, που ζημιώνουν τη Δημοκρατία μας, την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, την αξιοπρέπεια της πολιτικής. Οι πολίτες απαιτούν από όλους να παίρνουμε ξεκάθαρες θέσεις. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να υποβαθμίζει το δημόσιο βίο, να καλλιεργεί τον κυνισμό, να ισοπεδώνει τα πάντα. Κανένας δεν μπορεί να ανακόψει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που χρειάζεται ο Τόπος. Κανένας δεν κερδίζει ψαρεύοντας στα ρηχά, στα σκοτεινά και στα θολά» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Συνεργασίες πρωθυπουργού

    Συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια είχε το πρωί ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Φώλιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, υπογράμμισε ότι την Παρασκευή στη Σόφια έκλεισε, με την υπογραφή της συστάσεως της εταιρίας του έργου για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ένα κεφάλαιο. Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα οραματικό έργο, που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια ως σύλληψη και υιοθετήθηκε απόλυτα από τη σημερινή διακυβέρνηση με τη στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού και την υλοποίησή της από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου.

    Σήμερα φθάσαμε, είπε ο κ. Φώλιας, στο κλείσιμο του πρώτου κεφαλαίου, καθώς ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης έχει πλέον εταιρία που θα τον υλοποιήσει. Προχωρούμε, τόνισε, στο δεύτερο σκέλος, που είναι η κατασκευή του αγωγού και κατέληξε λέγοντας "η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησής μας, η μετεξέλιξη δηλαδή της Ελλάδας σε έναν κυρίαρχο ενεργειακό κόμβο στη νοτιοανατολική Ευρώπη παίρνει σάρκα και οστά".

    Συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας. Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε πως ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για την πορεία εφαρμογής του νόμου πλαισίου, καθώς όπως είπε, "στη φάση που είμαστε έχει ήδη ολοκληρωθεί ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός".

    Ο υπουργός Παιδείας συμπλήρωσε ότι γίνεται η τελευταία επεξεργασία στο νόμο για τα μεταπτυχιακά που σύντομα θα είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί και στη Βουλή ικανοποιώντας ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα τόσο των πανεπιστημίων όσο και των ΤΕΙ.

    Επίσης έχει φτιαχτεί ,είπε ο υπουργός και ένα σχέδιο τετραετούς προγραμματισμού το οποίο υιοθετείται από τα πανεπιστήμια, προκειμένου να λειτουργήσουν πιο μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα με αποτελεσματικότητα ώστε να γίνει καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

    Σε ό,τι αφορά την απορροφητικότητα του Γ'ΚΠΣ ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε, ότι έχει αυξηθεί τους τελευταίους δυο μήνες κατά 10% και έχει φτάσει περίπου στο 80% των πόρων και γίνεται μια μάχη όπως σημείωσε, για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ προς όφελος της Παιδείας και της νεολαίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι θα συναντηθεί σήμερα με την ΟΛΜΕ και αύριο με τη ΔΟΕ, όπου θα συζητηθούν τα ζητήματα που τους απασχολούν, ενώ ο ίδιος θα τους παρουσιάσει κάποιες εξελίξεις σε θεσμικά τους αιτήματα αλλά και τα πρώτα αποτελέσματα εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων όπως είπε, για την κάλυψη των κενών και για τη βελτίωση της ποιότητας των συγγραμμάτων.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση'' εάν δημιουργεί εμπόδια το βαρύ πολιτικό κλίμα που υπάρχει'', ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να μην εγκλωβίζεται στην τρέχουσα επικαιρότητα, καθώς στόχος είναι να δημιουργηθεί θετική επικαιρότητα για ένα ευαίσθητο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που είναι η νέα γενιά, η οποία αποτελεί την ελπίδα και "μας γεμίζει αυτοπεποίθηση για το μέλλον αυτού του τόπου".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των κολεγίων, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις ομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των Επαγγελματικών Ενώσεων. Πιστεύουμε είπε, ότι θα έχουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θετικά αποτελέσματα στην κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για όλα σχεδόν τα τμήματα που λειτουργούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

    Τέλος, σε άλλη ερώτηση σχετικά με τα ευρωπαϊκά κολέγια, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι έχει γίνει η σχετική προετοιμασία και η συζήτηση για τα ζητήματα της σχετικής νομοθέτησης που θα βάζει σε τάξη τη ''γκρίζα ζώνη ''των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και παράλληλα, όπως είπε, αφού υπάρξει αυτός ο θετικός έλεγχος ποιότητας που πρέπει να γίνει σε αυτό το χώρο, τότε θα συζητήσουμε και την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

  • *Αύριο στις 11.00 το πρωί θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του υπουργείου Εσωτερικών.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 January 2008 - 19:30:12 UTC