Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Νέα αντιεργατικά μέτρα"
  • [02] "Εναλλακτική διακυβέρνηση"
  • [03] Ελεγχος σε παλιές γέφυρες
  • [04] Πτώση στα χρηματιστήρια
  • [05] Τέρας τρώει τις εισπράξεις

  • [01] "Νέα αντιεργατικά μέτρα"

    Οι δηλώσεις της κ. Πετραλιά ότι «θα συνεργαστεί και θα πορευτεί μαζί με τους βιομηχάνους, για την κατοχύρωση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων», αν και αναμενόμενες, αποτελούν πρόκληση, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ το οποίο καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία με τη μαζική συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σήμερα να στριμώξουν ακόμα περισσότερο κυβέρνηση και πλουτοκρατία.

    Η κυβέρνηση της ΝΔ εκτός από την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων «Σιούφα-Ρέππα», έχει έτοιμο και νέο πακέτο αντεργατικών μέτρων, στην κατεύθυνση που απαιτεί το κεφάλαιο, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Το ΚΚΕ προτρέπει τους εργαζόμενους να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά στο δρόμο της συντονισμένης πάλης και της αντεπίθεσης, για τα σύγχρονα δικαιώματα τους κατά της πλουτοκρατίας, της κυβέρνησης και των κομμάτων που υπηρετούν τον «ευρωμονόδρομο».

    [02] "Εναλλακτική διακυβέρνηση"

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος θα συναντηθεί στις 10.30 π.μ., με το Δ.Σ. της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου.

    Tο μεγάλο πρόβλημα πια της πολιτικής ζωής στη χώρα μας είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει εναλλακτική λύση μέσα στα πλαίσια του δικομματισμού, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στον Ραδιοφωνικό Σταθμό 9.84.

    Νομίζω ότι ζούμε πια σε μια εποχή στην οποία ο κόσμος έχει απογοητευθεί από το σύστημα όπως είναι σήμερα, δεν προσδοκά κάτι, δεν ελπίζει, δεν βλέπει δυνατότητες, θα ήθελε να δει κάποια άλλη πρόταση και νομίζω ότι αυτός ο ρόλος και ο λόγος πέφτει σε μεγάλο βαθμό σε εμάς, στην ενωμένη ριζοσπαστική αριστερά, ανέφερε ο κ.Αλέκος Αλαβάνος.

    Εκανε λόγο για μεγάλη ανασύνταξη των πολιτικών δυνάμεων και που δυνάμεις παραδοσιακές περνάνε σε μια διαδικασία παρακμής.

    Εμείς θέλουμε, τόνισε, να συσπειρωθούν δυνάμεις σε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα για τη χώρα μας, που είναι σε σύγκρουση με πολλές κατεστημένες επιλογές.

    Ως κόμμα,υπογράμμισε ο κ.Αλέκος Αλαβάνος, είμαστε υπέρ μιας συμμαχίας πλατιών ριζοσπαστικών δυνάμεων. Με αυτήν την έννοια εμείς φυλάμε την ιδέα μιας συμμαχίας πολιτικών δυνάμεων. Και με αυτήν την έννοια έχουμε μια συμμαχία, τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή η συμμαχία είναι ανοιχτή. Και πιστεύουμε - εγώ το θεωρώ σίγουρο - ότι θα ενισχυθεί πάρα πολύ από δυνάμεις σοσιαλιστικής αφετηρίας. Αν δείτε κιόλας, τα βασικά ρεύματα που έρχονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα ρεύματα που προέρχονται από τον παραδοσιακό για την Ελλάδα σοσιαλιστικό χώρο.

    Για τον Πρωθυπουργό και την υπόθεση Ζαχόπουλου

    Πιστεύουμε ότι τυπικά δεν είναι άσχετος με αυτήν την υπόθεση, μόνο και μόνο γιατί ήταν ο Υπουργός Πολιτισμού που όρισε τον κ. Ζαχόπουλο ως Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος και παρέμεινε, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Δεύτερον, βλέπουμε ότι ο στενός κύκλος των συνεργατών του, ο πυρήνας των πρωθυπουργικών συνεργατών, βρίσκεται κάθε μέρα στα ανακριτικά γραφεία.

    Τρίτον, γιατί ο Πρωθυπουργός τέθηκε ενώπιον ερωτημάτων, τα οποία είχα την ευκαιρία να του θέσω στη βουλή σε σχέση με το αν τίθενται και πώς αντιμετωπίζονται πιέσεις προς το ίδιο το πρωθυπουργικό περιβάλλον και, ενώ υπάρχει μια γενικότερη φημολογία που όλοι την ξέρουμε, ο Πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση.

    Τέταρτον, χρειάζεται Εξεταστική Επιτροπή διότι αποδείχθηκε με τον χειρότερο τρόπο όλο αυτό το όργιο της διαπλοκής οικονομικών, εκδοτικών, πολιτικών, κυβερνητικών δραστηριοτήτων και προσώπων, το οποίο δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι.

    Αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να έχει την ίδια τύχη που είχε η υπόθεση των Πακιστανών, των υποκλοπών και όλες οι άλλες. Να θάβονται, δηλαδή, κάτω από το χαλί και εμείς στην Ελλάδα να κάνουμε σαν να μην συνέβη τίποτα και να σφυρίζουμε αδιάφορα.

    [03] Ελεγχος σε παλιές γέφυρες

    Περισσότερες από 500 παλιές γέφυρες υπάρχουν σήμερα στο ελληνικό οδικό δίκτυο και, σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Ανδρέα Κάππο, είναι «ζήτημα εθνικής αναγκαιότητας» να υποβληθούν σε προσεισμικό έλεγχο.

    «Η Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει για ένα πρόγραμμα τακτικού ελέγχου και συντήρησής τους», πρόσθεσε, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Κάππος, ο οποίος ήταν και ο επιστημονικός υπεύθυνος ερευνητικού προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, για τη βελτίωση της σεισμικής συμπεριφοράς γεφυρών που κατασκευάζονται ή θα κατασκευασθούν στο μέλλον στην Ελλάδα.

    Το πρόγραμμα είχε ως στόχο και την αποτίμηση της πραγματικής σεισμικής συμπεριφοράς και τρωτότητας των υφιστάμενων ελληνικών γεφυρών και αυτό διότι, όπως εξήγησε ο κ. Κάππος, «οι παλαιές γέφυρες είναι προφανώς μικρότερης σεισμικής επάρκειας από ό,τι οι σύγχρονες, όπως άλλωστε τα παλιά - προ του 1985- κτίρια έχουν μικρότερη σεισμική ασφάλεια από τα μεταγενέστερα».

    Στο πλαίσιο του προγράμματος Αντισεισμικής Προστασίας Γεφυρών (ΑΣΠροΓε), που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, η ομάδα του κ. Κάππου μελέτησε 11 γέφυρες -όλους τους αντιπροσωπευτικούς τύπους- της Εγνατίας οδού. Έτσι, ανέπτυξε μια μεθοδολογία σε ό,τι αφορά στον προσεισμικό τους έλεγχο. Αυτός μπορεί να γίνει από δύο μηχανικούς -λειτουργούν ως ομάδα- μέσω κατάλληλων ερωτηματολογίων, τα οποία μπορούν να συμπληρωθούν σχετικά γρήγορα, έπειτα από επιτόπου επίσκεψη και έλεγχο της γέφυρας.

    Μικρό το κόστος του ελέγχου

    «Το κόστος μιας τέτοιας διαδικασίας προσεισμικού ελέγχου και για τις παλιές γέφυρες δεν είναι μεγάλο. Απαιτείται, όμως, σχετική βούληση της Πολιτείας, η οποία πρέπει να δώσει στο θέμα την προτεραιότητα που του αρμόζει», ανέφερε ο καθηγητής. Επισήμανε δε ότι «το κρίσιμο θέμα της αντισεισμικής ασφάλειας δεν πρέπει να το θυμόμαστε μόνον έπειτα από έναν καταστροφικό σεισμό».

    Σύμφωνα με τον κ. Κάππο, «σήμερα, είναι διεθνώς αποδεκτό ότι οι γέφυρες αποτελούν τον κρισιμότερο, από αντισεισμική άποψη, κρίκο στην αλυσίδα ενός οδικού δικτύου, ενώ αστοχία γεφυρών μπορεί να σημαίνει αδυναμία πρόσβασης προς την πληγείσα περιοχή ή και αδυναμία εκκένωσής της, εφόσον απαιτηθεί κάτι τέτοιο». Σχετικές εμπειρίες, όπως είπε, έχουν συλλεχθεί από τις ζημιές -ακόμη και καταρρεύσεις- που υπέστησαν γέφυρες κατά το σεισμό του Λος Άντζελες (Northbridge), το 1994, αλλά και του Κόμπε, στην Ιαπωνία, το 1995.

    Ξεπερνιέται και το πρόβλημα των πλημμυρών

    Όσον αφορά στις περισσότερες από τις 1.000 καινούριες γέφυρες, τόσο στην Εγνατία -με την ολοκλήρωση και των τελευταίων γεφυρών της, ο αριθμός τους θα φθάσει τις 570 και το συνολικό τους μήκος θα ανέλθει στα 41,683 χιλιόμετρα- όσο και στον οδικό άξονα ΠΑΘΕ (Πατρών - Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων), ο καθηγητής είναι καθησυχαστικός: «Βλέπουμε ότι και ο τρόπος που έχουν κατασκευαστεί και ο τρόπος που έχουν υπολογιστεί είναι τέτοιοι ώστε να έχουμε μια αισιοδοξία πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα». Πρόσθεσε δε πως δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει πάρα πολλοί σεισμοί, τα τελευταία χρόνια, αλλά παρόλα αυτά, αν και υπήρξαν καταρρεύσεις κτιρίων, δεν υπήρξαν σοβαρές βλάβες σε γέφυρες. «Στο σεισμό του 1999 στην Αθήνα», τόνισε, «που πήγαμε και είδαμε γέφυρες και στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, δεν είχαν κανένα πρόβλημα, ήταν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Μιλάμε όμως για καινούριες γέφυρες, αυτές πάνω από τις οποίες περνάνε οι καινούριοι αυτοκινητόδρομοι».

    Εξάλλου, τα περισσότερα προβλήματα που εμφανίστηκαν σε παλιές γέφυρες σχετίζονταν με πλημμύρες που είχαν ως αποτέλεσμα την υποσκαφή των θεμελίων, καθώς το νερό «τρώει το χώμα κάτω από τις ακραίες στηρίξεις των γεφυρών και έχουμε αστοχίες». Στις καινούριες γέφυρες, διευκρίνισε ο καθηγητής, είναι διαφορετικός ο τρόπος που θεμελιώνονται τα ακρόβαθρά τους και πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα.

    Ειδικότερα για τις γέφυρες της Εγνατίας οδού, ο καθηγητής ανέφερε πως για να παρουσιάσουν σοβαρές βλάβες -τέτοιες που να οδηγήσουν σε κλείσιμό τους, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές- «ο σεισμός που θα τις πλήξει πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιος από εκείνον για τον οποίον είχαν σχεδιαστεί. Για να υπάρξει, άλλωστε, πιθανότητα κατάρρευσής τους, η ένταση του σεισμού πρέπει να είναι τέτοια που δεν έχει ακόμη εμφανιστεί ούτε αναμένεται να εμφανιστεί στην Ελλάδα».

    Ηλεκτρονική βάση δεδομένων

    Επισήμανε, μάλιστα, πως εάν αύριο - μεθαύριο, σε οποιοδήποτε σημείο της Εγνατίας οδού, από την Ηγουμενίτσα έως τα τουρκικά σύνορα, γίνει ένας σεισμός, «ξέρουμε και έχουμε τη δυνατότητα, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, από το γραφείο ακόμα, να έχουμε εικόνα για το τι θα γίνει στις γέφυρες».

    Όπως είπε ο κ. Κάππος, αυτό καθίσταται δυνατό μέσω μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος. Την ευθύνη της έχει σήμερα το τμήμα συντήρησης της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.». Επίσης, στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, «ενοργανώθηκαν με ειδικά κινητά δίκτυα επιταχυνσιογράφων δύο γέφυρες της Εγνατίας», μία χαραδρογέφυρα στην Καβάλα και μία στον Πολύμυλο Κοζάνης.

    Στις διατάξεις αυτές, χρησιμοποιείται μεγάλος αριθμός αισθητήρων (μέχρι 48 σε κάθε γέφυρα, με συνολικό μήκος καλωδίων σύνδεσης που φθάνει τα 3 χιλιόμετρα), οι οποίοι καταγράφουν τις επιταχύνσεις σε διάφορα, κατάλληλα επιλεγμένα, σημεία της γέφυρας.

    Όσον αφορά στο ζήτημα που είχε δημιουργηθεί σχετικά με τη διέλευση φορτηγών από γέφυρα της Εγνατίας στην Καστανιά, ο κ. Κάππος διαβεβαίωσε ότι «τα καταστρώματα των γεφυρών υπολογίζονται για φορτία κυκλοφορίας 50% υψηλότερα από τις αναμενόμενες τιμές τους, κάτι το οποίο ουσιαστικά τις εξασφαλίζει έναντι υπερβάσεων που προκαλούνται από υπέρβαρα οχήματα».

    Αναφερόμενος στην πρόκληση κατασκευής των χαραδρογεφυρών της Εγνατίας, ο καθηγητής εξήγησε ότι για τη σεισμική τους μόνωση χρησιμοποιούνται ειδικοί τύποι εφεδράνων (αποτελούνται από καουτσούκ ενισχυμένο με φύλλα χάλυβα και λειτουργούν κάπως σαν τα αμορτισέρ των οχημάτων), όπου πατάει το κατάστρωμα της γέφυρας. Έτσι, σβ ένα μεγάλο σεισμό «κουνιέται το κατάστρωμα της γέφυρας, ανεξάρτητα από το υπόλοιπο κομμάτι», όπως είπε.

    Τι έφταιξε στη γέφυρα του Ρίου

    Ερωτηθείς για το πρόβλημα με την αστοχία του καλωδίου στη γέφυρα του Ρίο, ο κ. Κάππος διατύπωσε την εκτίμηση ότι οφείλεται σε ανεπαρκή αντικεραυνική προστασία του έργου και συγκεκριμένα «στην υιοθέτηση παλιότερων προδιαγραφών για την προστασία των καλωδίων από κεραυνό, οι οποίες έχουν ήδη βελτιωθεί σε πολλές χώρες». Διευκρίνισε, πάντως, ότι το θέμα σίγουρα δεν έχει να κάνει με τον αντισεισμικό σχεδιασμό της γέφυρας, ο οποίος έγινε με τις αυστηρότερες δυνατές προδιαγραφές.

    Στο πρόγραμμα Αντισεισμικής Προστασίας Γεφυρών (ΑΣΠροΓε), μετείχαν 14 συνολικά φορείς, δημόσιοι αλλά και ιδιωτικοί, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στα 2 εκατ. ευρώ. Ο καθηγητής εξέφρασε και την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «κάποια από τα βασικά αποτελέσματα του προγράμματος έτυχαν ήδη πρακτικής εφαρμογής».

    [04] Πτώση στα χρηματιστήρια

    Νέα "βουτιά" πραγματοποίησαν σήμερα τα χρηματιστήρια στην Ασία, καθώς οι επενδυτές έχουν πανικοβληθεί με την προοπτική της ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες-μιά χώρα που απορροφά μεγάλο μέρος των ασιατικών εξαγωγών.

    Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ,οι επενδυτές σε όλη την Ασία ρευστοποιούσαν μαζικά τις μετοχές τους ,εκφράζοντας φόβους για μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης.

    "Υπάρχουν πλέον όλο και μεγαλύτεροι φόβοι ότι η οικονομική επιβράδυνση στις Ηνωμένες Πολιτείες θα επεκταθεί και στον υπόλοιπο κόσμο,γεγονός που επιτείνει τον πανικό" τονίζει ο Χάουαρντ Γκορζ,αντιπρόεδρος της South China Securities στο Χονγκ Κονγκ.

    Το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με απώλειες 5,65% ,υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 μηνών .

    Σε ελεύθερη πτώση και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ με τον δείκτη Χανγκ Σενγκ να υποχωρεί στα μέσα της συνεδρίασης κατά 8,04%. Με απώλειες 4,07% έκλεισε και το χρηματιστήριο της Σανγκάης.

    Στα χρηματιστήρια της Βομβάης και της Σεούλ διεκόπησαν μάλιστα προσωρινά οι συναλλαγές καθώς ήταν αδύνατο να συγκρατηθεί η πτώση με άλλο τρόπο.Στη Σεούλ ο δείκτης Κόσπι υποχωρούσε κατά 6,23% όταν διεκόπησαν οι συναλλαγές.Μετά την επανάληψή τους ,η κατάσταση βελτιώθηκε κάπως και ο δείκτης Κόσπι έκλεισε στο 4,07%.

    Στη Βομβάη διεκόπη η συνεδρίαση όταν ο δείκτης Σένσεξ υποχωρούσε κατά 9,75%,καταρρίπτοντας το ιστορικό ρεκόρ των απωλειών του σε μία ημέρα ,που ήταν -7,41% .Με την επανάληψη της συνεδρίασης η κατάσταση βελτιώθηκε και το χρηματιστήριο έκλεισε στο -3,47%.

    "Τα χειρότερα ίσως πέρασαν.Η αγορά πρέπει να ανακάμψει μετά τις απώλειες που υπέστη.Δεν υπάρχει ουδείς σοβαρός λόγος ,καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη της ινδικής οικονομίας δεν μπορούν να αλλάξουν σε μία ημέρα",τόνισε ο Β.Σάστρι,διευθυντής της Firstcall India Equity Advisors.

    Στη Σιγκαπούρη,στα μέσα της συνεδρίασης το χρηματιστήριο κατέγραφε απώλειες 4,83%,στην Κουάλα Λουμπούρ 3,99%,στην Μπανγκόκ 4,45% και στην Τζακάρτα 9,10%.

    Το Σίδνεϊ έκλεισε με απώλειες 7,05%,που αποτελεί την μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 1997. "Πρόκειται για μια πλήρη σφαγή,είναι αδύνατον να περιγράψω αλλιώς την κατάσταση" τόνισε ο αναλυτής Τζάστιν Γκάλαχερ της ABN Amro.

    Η Μανίλα έκλεισε επίσης με απώλειες 5,52% και το χρηματιστήριο της Ταιπέι

    στο -6,51%.Τις μικρότερες απώλειες κατέγραψε το χρηματιστήριο της Νέας Ζηλανδίας που έκλεισε με πτώση 1,09%.

    [05] Τέρας τρώει τις εισπράξεις

    Η ταινία καταστροφής Cloverfield, με ένα τέρας που μοιάζει με τεράστια σαύρα, και επιτίθεται στη Νέα Υόρκη σαρώνει τις εισπράξεις των κινηματογράφων της Βόρειας Αμερικής για το τριήμερο που μας πέρασε. Η ταινία που σκηνοθέτησε ο Ματ Ριβς των δημοφιλών "Αγνοούμενων" (Lost), συγκέντρωσε 41 εκατομμύρια δολάρια, ποσό ρεκόρ για ταινία που "βγαίνει " μέσα Ιανουαρίου.

    Η ταινία "εξόδου" Ιανουαρίου με τις μεγαλύτερες εισπράξεις 35,9 εκατομμύρια δολάρια, ήταν η επανέκδοση του πρώτου επεισοδίου του "Πολέμου των Άστρων" το 1997.

    Η ταινία Cloverfield, που φαίνεται να έχει γυριστεί με μονοκάμερο, παρουσιάζει την καταστροφή του Μανχάταν από ένα γιγαντιαίο τέρας και αποτελεί ένα συνδυασμό του "Γκοτζίλα" και της καλτ ταινίας "The Blair Witch Project".

    Στη δεύτερη θέση του box office βρίσκεται η ρομαντική κωμωδία " Τα 27 φορέματα" με εισπράξεις που ανέρχονται σε 22,4 εκατομμύρια και στην τρίτη θέση η μαύρη κωμωδία "Επιθυμίες στο ...παρά πέντε" με τους Τζακ Νίκολσον και Μόργκαν Φρίμαν με 15,2 εκατομμύρια δολάρια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 January 2008 - 7:30:19 UTC