Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Κυβέρνηση προσωπικοτήτων»
  • [02] «Οι στόχοι δεν αλλάζουν»
  • [03] Στον Ιταλό πρόεδρο ο Πρόντι
  • [04] Αναταράξεις στα χρηματιστήρια

  • [01] «Κυβέρνηση προσωπικοτήτων»

    Τη δημιουργία κυβέρνησης εκ προσωπικοτήτων και τη διενέργεια εκλογών ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, ζήτησε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Ο κ. Καρατζαφέρης επιτέθηκε στην κυβέρνηση, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς την παραίτησή της και υποστήριξε ότι διανύουμε περίοδο σήψης, η οποία, όπως υποστήριξε, διαπερνά και την δικαιοσύνη.

    "Δεν είναι υγεία να βλέπει κανείς τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να μπαινοβγαίνουν στο γραφείο του ανακριτή και μάλιστα σε περίεργες ώρες. Αν ο κ. Ανδριανός ενήργησε αυτοβούλως παίρνοντας το dvd, τότε θα έπρεπε να εξοβελιστεί. Εάν όμως η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται, όπως είπε ο πρωθυπουργός, τότε γιατί ο κ. Ανδριανός πήρε το dvd;" ρώτησε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Υποστήριξε ότι εάν λειτουργούν οι κανόνες της δικαιοσύνης, θα πρέπει να έχει την ίδια τύχη και ο "παραδίδων" και ο "παραλαμβάνων" το επίμαχο dvd, γιατί υπάρχει διακίνηση προϊόντος υποκλοπής.

    Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρέδωσε το dvd όχι στον ανακριτή, ως όφειλε, όπως είπε, αλλά "στον πολύ βολικό για την κυβέρνηση Εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος δεν το παρέδωσε στον ανακριτή, παρά μόνο όταν προφυλακίστηκε η Τσέκου".

    Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός εκβίασε τον ελληνικό λαό στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι εάν δεν πάρει αυτοδυναμία, τότε δίκην τιμωρίας θα ξαναπάει σε εκλογές.

    Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι συμβιβάστηκε με το θέμα των υποκλοπών, ενώ υποστήριξε ότι το θέμα των ομολόγων οδεύει προς το αρχείο.

    Αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ο κ. Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι δεν έπρεπε να γίνει και είπε ότι με τον τρόπο που επισκέπτεται την Τουρκία επηρεάζει τους ψηφοφόρους στην Κύπρο.

    Τάχθηκε υπέρ του κ. Τάσσου Παπαδόπουλου, χαρακτήρισε "δούρειο ίππο" το σχέδιο Ανάν και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός ξεκινάει το ταξίδι ηττημένος, όταν το υπουργείο Ναυτιλίας αποφασίζει την απαγόρευση αλιείας γύρω από το Ίμια.

    Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, τον χαρακτήρισε ξεκάθαρα αντισυνταγματικό και είπε ότι σύμφωνα με αυτό τον εκλογικό νόμο που παρουσιάζει η κυβέρνηση, εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέλθουν από κοινού στις εκλογές και πάρουν 58% και η ΝΔ 39%, τότε η ΝΔ κάνει κυβέρνηση. Ρωτώ αν αντέχει στη λογική επεξεργασία αυτό το πράγμα, είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για υπονομευτικό περιβάλλον ανάμεσα στους δύο κρίσιμους πόλους, το οποίο δημιουργεί αδιέξοδο.

    Για τους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο θέμα των ημερών, ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι οι μεθοδεύσεις εξαγοράς ενοχλητικών εφημερίδων είναι σήψη. Το ζήσαμε στο παρελθόν με τον Κοσκωτά και τον Λιντοβόη. Και αναφερόμενος στον κ. Λασκαρίδη τον χαρακτήρισε άνθρωπο χαμηλών τόνων, ο οποίος, όπως είπε, ξαφνικά πήγε να αγοράσει την πλέον επικίνδυνη για την κυβέρνηση εφημερίδα, δύο μήνες προ των εκλογών.

    Ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε τη δημιουργία κυβέρνησης εκ προσωπικοτήτων, την οποία θα στηρίξει όλη η Βουλή. Ζήτησε επίσης εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και συντακτική βουλή για να επανέλθουμε στο Σύνταγμα του 1975.

    Ερωτώμενος για την μελλοντική στάση του απέναντι στην κυβέρνηση, ο κ. Καρατζαφέρης είπε "θέλαμε να στηρίξουμε τα καλά και να κριτικάρουμε τα γκρίζα. Προϊόντος του χρόνου τα καλά τελείωσαν και η περαιτέρω ανοχή είναι συνενοχή. Τα καρότα μάς τελείωσαν", είπε.

    Αναφέρθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας ότι πρέπει να επανέλθουν οι εξουσίες που είχε από το Σύνταγμα του 1975, εξέφρασε την εμπιστοσύνη και τη στήριξή του στο πρόσωπο του κ. Παπούλια και είπε ότι θέλει να τον ξαναδεί υποψήφιο πρόεδρο το 2010.

    Αναφερόμενος στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι εάν πέσει ο πρωθυπουργός θα έρθει στη θέση του ένας πιο φιλοαμερικανός πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι εννοεί την κ. Μπακογιάννη.Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα αυτή τη στιγμή είναι αυτό, είπε και υποστήριξε ότι η κ. Μπακογιάννη δείχνει επελαύνουσα και παρέπεμψε σε σχετικές δηλώσεις της φίλης της κ. Κέλυς Μπουρδάρα από το Γύθειο προσφάτως.

    Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι δεν θέλει την κ. Μπακογιάννη για πρωθυπουργό, διότι, όπως είπε, τον φοβίζουν οι απόψεις της και τις θεωρεί επικίνδυνες. Και αναφερόμενος στη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη στην "Βραδυνή", όπου έκανε λόγο για συγκυβέρνηση μεταξύ των δύο κομμάτων στο μέλλον, ο κ. Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι ο δήμαρχος δεν έριξε φωτοβολίδα.

    [02] «Οι στόχοι δεν αλλάζουν»

    Συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Αντικείμενο της συνεργασίας, όπως είπε ο υπουργός μετά το πέρας της συνάντησης, ήταν η ενημέρωση του πρωθυπουργού για τα τεκταινόμενα στο Eurogroup και στο Ecofin όπου μετείχε ο κ.Αλογοσκούφης καθώς επίσης και οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

    Υπάρχουν κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία, είπε ο κ.Αλογοσκούφης, ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία, συμπλήρωσε, πηγαίνει καλά λόγω των μεταρρυθμίσεων που γίνονται, εξαιτίας του συμφώνου σταθερότητας και της στρατηγικής της Λισαβόνας.

    Αργότερα, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο υπουργός ανέφερε πως στο τελευταίο Ecofin τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών απασχόλησαν οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν η αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές, τα προβλήματα της αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου στις ΗΠΑ και οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, των τροφίμων και των πρώτων υλών, στην ευρωπαϊκή οικονομία.

    Επίσης, όπως είπε ο κ.Αλογοσκούφης, συζητήθηκαν και θέματα σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, την Αναθεώρηση των ποσοστώσεων διαφόρων χωρών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το πρόγραμμα της Σλοβενικής προεδρίας στην ΕΕ και κλπ.

    Στην Ευρώπη η κατάσταση της οικονομίας είναι ισχυρή, λόγω και των μεταρρυθμίσεων που είχαν προωθηθεί τα προηγούμενα χρόνια και του γεγονότος ότι εφαρμόζεται με επιτυχία το Αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

    Υπάρχουν βεβαίως, πρόσθεσε, και στην Ευρώπη ενδείξεις ότι μπορεί να έχουμε περάσει στην κορυφή της τελευταίας ανοδικής φάσης του οικονομικού κύκλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος λόγος για να αλλάξει κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής.

    Η Δημοσιονομική Εξυγίανση πρέπει να συνεχιστεί, είπε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι υπήρξε συμφωνία στο Ecofin ότι θα πρέπει να σεβαστούμε πλήρως τους στόχους του Αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει επαρκείς προβλέψεις και κανόνες για την αντιμετώπιση όλων των καταστάσεων, βεβαίως και της σημερινής.

    Η Ευρώπη έχει το πλεονέκτημα ότι διαθέτει ένα συγκεκριμένο γνωστό εκ των προτέρων σύνολο κανόνων για την εφαρμογή της μακροοικονομικής πολιτικής. Δεν χρειάζεται να γίνει κάτι περισσότερο. Συμφωνήθηκε επίσης να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι μετά το ευρωπαϊκό συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο, κλείνει ο πρώτος κύκλος μεταρρυθμίσεων, που ξεκίνησε το 2005. Θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος (2008-1010). Αυτό που μας ανησυχεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, είναι ο κίνδυνος του εισαγόμενου πληθωρισμού από το πετρέλαιο, τις πρώτες ύλες και τα τρόφιμα. Μας ανησυχεί περισσότερο ο κίνδυνος να εξελιχθεί αυτός ο εισαγόμενος πληθωρισμός σε πρόβλημα για την Ευρώπη, μέσα από μια σπειροειδή αύξηση μισθών και τιμών. Αυτό θα δημιουργούσε οπωσδήποτε σημαντικό πρόβλημα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

    Είναι σημαντικό να αποφύγουμε τέτοιες εξελίξεις.

    Απαντώντας στην ερώτηση πότε θα ανακοινωθεί η εισοδηματική πολιτική ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι συνήθως η εισοδηματική πολιτική ανακοινώνεται ως το τέλος Φεβρουαρίου.

    [03] Στον Ιταλό πρόεδρο ο Πρόντι

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι επισκέφθηκε σήμερα αιφνιδιαστικά το προεδρικό μέγαρο για συνομιλίες με τον αρχηγό του κράτους.

    Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου 30 λεπτά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANSA χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

    Ο Πρόντι αντιμετωπίζει στο κοινοβούλιο δύο ψηφοφορίες για ψήφο εμπιστοσύνης, από τις οποίες θα εξαρτηθεί η επιβίωση της κεντροαριστερής κυβέρνησής του, αφού η αποσκίρτηση ενός συμμάχου του, του στέρησε την πλειοψηφία στη Γερουσία.

    Η συνάντησή του με τον πρόεδρο Τζόρτζο Ναπολιτάνο πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τη σημερινή ψηφοφορία εμπιστοσύνης στη Βουλή (αύριο θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στη Γερουσία). Η συζήτηση στη Βουλή, όπου ο Πρόντι διαθέτει άνετη πλειοψηφία, ξεκίνησε στις 15.00 (τοπική ώρα, 16.00 ώρα Ελλάδας) και η ψηφοφορία προβλέπεται για τις 17.00 (τοπική ώρα, 18.00 ώρα Ελλάδας).

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει ρόλο διαιτητή, έχει την εξουσία να αποφασίσει, έπειτα από πολιτικές διαβουλεύσεις, τη διάλυση του κοινοβουλίου.

    Η πλειονότητα του ιταλικού Τύπου προέβλεπε σήμερα ήττα του Πρόντι στη Γερουσία.

    [04] Αναταράξεις στα χρηματιστήρια

    Ανέκαμψαν σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από την αμερικανική Ομοσπονδιακή τράπεζα, αλλά οι επενδυτές εξακολουθούν να παραμένουν συγκρατημένοι λόγω της επαπειλούμενης ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

    Αντίθετα, σε αρνητική περιοχή επέστρεψαν οι δείκτες στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από δηλώσεις του προέδρους της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ οι οποίες κατάφεραν πλήγμα στις προσδοκίες για το ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα ακολουθούσε το παράδειγμα της Fed για μείωση των επιτοκίων.

    Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 4.098,75 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλη πτώση σε ποσοστό 3,63%. Με θεαματική άνοδο ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Ο δείκτης Hang Seng ενισχύθηκε κατά το κλείσιμο κατά 10,72% και διαμορφώθηκε στις 24.090,17 μονάδες, καλύπτοντας τις χθεσινές απώλειες, έπειτα από την απόφαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας για τη σημαντική μείωση των επιτοκίων.

    Με μεγάλη άνοδο έκλεισε και το χρηματιστήριο της Σανγκάης, καθώς ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε ενισχυμένος κατά 3,14% στις 4.703,05 μονάδες. Χθες ,το χρηματιστήριο της Σανγκάης είχε κάνει "βουτιά" κλείνοντας με απώλειες 7,22% στις 4.559,75 μονάδες.

    Στο Τόκιο , ο δείκτης Νικκέι έκλεισε ενισχυμένος κατά 2,04%, μετά την υποχώρηση κατά 9% που είχε καταγράψει στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Στη διάρκεια της συνεδρίασης μάλιστα, ο Νικκέι είχε ενισχυθεί στο 3,9%,για να υποχωρήσει στη συνέχεια.

    Στο χρηματιστήριο του Σίδνει , ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με άνοδο 4,35%, μετά από 12 συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις.

    Ανοδο 1,21% κατέγραφε στο κλείσιμο το χρηματιστήριο της Σεούλ, το χρηματιστήριο της Μανίλα ενισχυόταν κατά 2,68% και της Νέας Ζηλανδίας κατά 0,23%.

    Το χρηματιστήριο της Τζακάρτα κατέγραφε επίσης κέρδη 4,61% στα μέσα της συνεδρίασης και η Βομβάη άνοδο 4,62%.

    Συνεχίζεται η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Συνεχίζεται η πτωτική τάση που παρουσιάζουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς στις αγορές επικρατούν οι ανησυχίες που σχετίζονται με τις παραγραφές δανείων από τράπεζες και την πτωτική τάση των εσόδων τους.

    Το μεσημέρι ο δείκτης FTSEurofirst 300 των κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών υποχωρούσε κατά 1,52% στις 1.284,57 μονάδες, με αιχμή τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών και των τραπεζών. Ο δείκτης FTSE 100 των blue chip του χρηματιστηρίου του Λονδίνου παρουσίαζε υποχώρηση 1,6%, ο DAX στη Φρανκφούρτη 3,2% και ο CAC 40 στο Παρίσι 2,5%.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές των μετοχών θα κινηθούν πτωτικά, προκειμένου έτσι να περιλάβουν (σσ. ουσιαστικά προληπτικά) τον περιορισμό των εσόδων των εταιρειών κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών. Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ING Investment Management, Ματίας Σέλενμπεργκ, "η αβεβαιότητα σχετικά με την αύξηση των εσόδων των επιχειρήσεων το 2008 έχει αυξηθεί, όχι μόνο στον χρηματοοικονομικό τομέα αλλά ... αλλού. Οι αγορές αναμένουν πολλές προειδοποιήσεις σχετικά με τα κέρδη τους επόμενους μήνες".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 January 2008 - 15:30:20 UTC