Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Στόχος η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων»
  • [02] Ψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος
  • [03] Αναταράξεις στα χρηματιστήρια

  • [01] «Στόχος η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων»

    Κυρίαρχος στόχος παραμένει η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για ουσιαστική πρόοδο, που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στις δηλώσεις που έγιναν μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα στην Άγκυρα.

    Και για να μπορέσουν να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις μας, επισήμανε, μοναδικός γνώμονας είναι το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες. Είναι αυτονόητο ότι για δυο χώρες που συμμετέχουν στην ίδια συμμαχία και που φιλοδοξούν να συνεργαστούν μελλοντικά, στο πλαίσιο της ίδιας ευρωπαϊκής οικογένειας, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ειρηνική επίλυση του όποιου ζητήματος στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Επίσης, ο κ. Καραμανλής είπε ότι συμφωνούν και οι δυο πρωθυπουργοί να εντατικοποιηθούν και να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη συμφωνημένη διαδικασία της 8ης Ιουλίου 2006, η πλήρης εφαρμογή της οποίας θα οδηγήσει, όπως είπε, σε μία συμφωνημένη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος και μίλησε για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

    Οι συνομιλίες καθυστέρησαν για περίπου μία ώρα πέραν του προγραμματισμένου.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Έλληνα ομόλογό του, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού που γίνεται μετά από 49 χρόνια.

    Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι οι ηγέτες συγκεντρώνουν περισσότερο τα βλέμματα πάνω τους, όταν αποτολμούν την κατάρριψη ταμπού και σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει εντατικός διάλογος από το 1999 μεταξύ των δύο χωρών και ειδικότερα τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 2008 εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι σημαντικό για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και θα αποτελέσει παράθυρο ευκαιρίας για την ενδυνάμωσή τους σε όλους τους τομείς.

    Επίσης, ανέφερε ότι και για το Κυπριακό το 2008 θα έχει ιδιαίτερη σημασία, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες, τις οποίες θα πρέπει να παροτρύνουν οι μητέρες-πατρίδες και οι εγγυήτριες χώρες. Και οι δύο πρωθυπουργοί, είπε ο κ. Ερντογάν, θεωρούμε ότι η θάλασσα του Αιγαίου πρέπει να είναι μια θάλασσα ειρήνης. "Θεωρούμε ότι είναι σκόπιμο να αρχίσει μια περίοδος συνεργασίας και αλληλεγγύης των δύο πλευρών του Αιγαίου. Μια περίπτωση που οι χώρες αποτελούν απειλή η μία για την άλλη δεν μπορεί να βοηθήσει στην παγκόσμια ειρήνη. Δεν προσφέρει καμία υπηρεσία στον κόσμο, όποια προσπάθεια δεν έχει στόχο την ειρήνη", είπε ο κ. Ερντογάν και ανέφερε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες με μεγαλύτερη ταχύτητα στους τομείς όπου δεν υπάρχουν προβλήματα. Και από την άλλη πλευρά θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες να μειωθεί η απόσταση στους τομείς όπου υπάρχουν προβλήματα.

    Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι και οι δυο πρωθυπουργοί έχουν την ίδια γνώμη για την επιτάχυνση των διερευνητικών συνομιλιών στις οποίες θα δοθεί και περιεχόμενο και βαρύτητα.

    Αναφέρθηκε στη συνεργασία σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον ενεργειακό και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

    Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι οι μειονότητες αποτελούν γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι σε μεγάλο βαθμό υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών για την επίλυση των προβλημάτων που "αντιμετωπίζουν οι μειονοτητές μας". Σημείωσε ακόμη ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών με ταχύρυθμα βήματα θα πρέπει να επιλύσουν τα προβλήματα αυτά. "Τόσο τα προβλήματα που υπάρχουν στη Δυτική Θράκη, όσο και τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ, όσο θα προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε τόσο περισσότερο θα ενισχύεται η γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών", είπε ο κ. Ερντογάν.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία και σημείωσε ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος και να αδράξουν οι δύο χώρες την ευκαιρία του μέλλοντος.

    Ανέφερε ότι συζητήθηκαν διμερή και διεθνή θέματα και σημείωσε ότι υπάρχει σε ορισμένους τομείς σημαντική πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν και ανέφερε ως παράδειγμα τις οικονομικές σχέσεις, αλλά και τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή προσαρμογή κάθε υποψήφιας χώρας, όπως και της Τουρκίας είναι δύσκολη διαδικασία, απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, αποφασιστικότητα και δέσμευση. Επανέλαβε τη θέση ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την αρχή "πλήρης προσαρμογή, πλήρης ένταξη" και σημείωσε ότι αυτό σημαίνει πως η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων εκπληρώνοντας τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η ΕΕ και τότε η ΕΕ πρέπει να την δεχθεί στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Σε αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εντάσσονται και τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων αποτελεί ένα από τα πιο θεμελιώδη ευρωπαϊκά κριτήρια.

    Κυρίαρχος στόχος, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, παραμένει η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτός είναι, τόνισε ο κ. Καραμανλής, και ο μόνος δρόμος για ουσιαστική πρόοδο, που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. "Και για να μπορέσουν να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις μας επισήμανε ότι μοναδικός γνώμονας είναι το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες. Είναι αυτονόητο ότι για δυο χώρες που συμμετέχουν στην ίδια συμμαχία και που φιλοδοξούν να συνεργαστούν μελλοντικά, στο πλαίσιο της ίδιας ευρωπαϊκής οικογένειας, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ειρηνική επίλυση του όποιου ζητήματος στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Επίσης, ο κ. Καραμανλής είπε ότι συμφωνούν και οι δυο πρωθυπουργοί να εντατικοποιηθούν και να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη συμφωνημένη διαδικασία της 8ης Ιουλίου 2006, η πλήρης εφαρμογή της οποίας θα οδηγήσει, όπως είπε, σε μία συμφωνημένη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος και μίλησε για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έφτασε στην Αγκυρα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, την πρώτη που πραγματοποιεί Ελληνας πρωθυπουργός από το 1959.

    [02] Ψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος

    Ολοκληρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου 3231/2004. Υπέρ τάχθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία ενώ το καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου τονίζοντας την ανάγκη πολιτικής και κυβερνητικής σταθερότητας με την διατήρηση της αναλογικότητας ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε ευκαιριακές αλλαγές του εκλογικού συστήματος για αυτό το φέρνει στην αρχή της θητείας της.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, στην παρέμβαση του, επιτέθηκε στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας την «δέσμια, υπάκουη και φερέφωνο των μεγάλων ξένων και ντόπιων συμφερόντων».

    Ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι «ζούμε το τέλος εποχής του δικομματισμού» ενώ πρόσθεσε ότι, υπάρχει σύμπλευση και ταύτιση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα για να κρατηθεί το σύστημα αυτό, και στη βάση αυτή, όπως είπε, είναι και οι εκλογικοί νόμοι τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ.

    «Κάνετε μεγάλο λάθος αν νομίζετε ότι κύριο μέλημα μας είναι ο αριθμός των βουλευτών μας, ή, πως να πάρουμε μια θέση γοήτρου και να γίνουμε από τέταρτο, τρίτο κόμμα και να παίζουμε με τις κούκλες», σημείωσε ο κ Αλαβάνος ενώ συνέχισε:

    «Υπήρξαν στο παρελθόν μικρές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας που έγιναν μεγάλες αλλά και μεγάλες που έγιναν μικρές, γιατί περιορίστηκαν στα μικροκομματικά τους συμφέροντα, σε ιδεολογήματα και σε ταμπού».

    Ο κ. Αλαβάνος μίλησε για μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία της αριστεράς με συσπείρωση των νέων, που θα βγάλει τη χώρα, «έξω από τα δικομματικά τερτίπια».

    «Δεν μπορούμε να δεχτούμε τη νοθεία της ΝΔ αλλά ούτε και του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε στην άλλη όχθη»,σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και για τη στάση της στην αναθεωρητική διαδικασία, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    «Βρισκόμαστε και εδώ στην άλλη όχθη. Εμείς θέλουμε να ολοκληρωθεί η αναθεωρητική διαδικασία. Την δικαιούμαστε για το άρθρο 16, το άρθρο 24. Δικαιούμαστε να γιορτάσουμε τη νίκη μας απέναντι στην δικομματική συναίνεση. Δικαιούται να γιορτάσει τη νίκη του το μαθηματικό και φοιτητικό κίνημα που ουσιαστικά έβαλαν το λίθο, για να δρομολογηθούν άλλες πολιτικές εξελίξεις».

    «Κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι υπήρξαν κόμματα μικρά που έγιναν και μεγάλα. Όπου τα κόμματα μένουν απολιθωμένα, σημαίνει ότι εκεί δεν υπάρχει δημοκρατία», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

    «Μην είστε κ. Αλαβάνο σίγουρος ότι αυτό που βοηθά ένα κόμμα είναι ο εκλογικός νόμος. Δεν είναι ο εκλογικός νόμος που βοηθά, αλλά η ίδια η ζωή. Αν είχαμε απλή αναλογική όλα τα προηγούμενα χρόνια, μην είστε βέβαιος ότι η μετεξέλιξη και των κομμάτων θα ήταν εφικτή. Άλλωστε ποτέ δεν υπήρξε εκλογικό σύστημα που εμπόδισε την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος. Αντίθετα το βοήθησε».

    Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε συνεπή τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της αναθεώρησης, γιατί όπως είπε, έμεινε και συζητάει, παρότι έχει διαφορετικές θέσεις. Παράλληλα, επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το ότι "απέδρασε από την αναθεωρητική διαδικασία, επικαλούμενο πραξικοπηματική ψηφοφορία, γιατί εκείνες τις μέρες το ΠΑΣΟΚ σπαρασσόταν εσωτερικά για το άρθρο 16".

    «Αυτό απετέλεσε την αιτία αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ. Ενός ΠΑΣΟΚ που ψάχνει ιδέες. Ακόμα και η αριστερά έχει ιδέες και τις υπερασπίζεται. Αυτό είναι συνέπεια θέσης. Η υπεράσπιση των θεσμών, και ας διαφωνούμε. Και όχι να επικαλείστε τερτίπια για να αποφύγετε τα εσωκομματικά σας προβλήματα. Η αναθεωρητική διαδικασία θα ολοκληρωθεί και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», υπογράμμισε ο κ Παυλόπουλος.

    Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, απαντώντας στον κ Αλαβάνο ανέφερε:

    «Υπήρξαν πράγματι μικρά κόμματα που έγιναν μεγάλα αλλά πέτυχαν να ερμηνεύσουν σωστά τις παραμέτρους της εποχής προχωρώντας σε δράσεις και πρωτοβουλίες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χωρίς καμία προϋπόθεση και εξηγώντας ότι βρισκόμαστε στα όρια μιας κρίσης πολιτικής και μιας μεγάλης αμφισβήτησης δημοκρατικών θεσμών, είπε με καθαρή φωνή την πρόταση του για την αναθεώρηση. Δεν ζήτησε να ισχύσει κάτι για το κόμμα του. Έπρεπε να συμπράξουμε και όπου συμφωνήσουμε».

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, σημείωσε ότι ποτέ δεν αιφνιδίασε με εκλογικούς νόμους, αλλά, όπως είπε, με θάρρος και παρρησία, ξεκαθαρίζει από την αρχή της θητείας της τους κανόνες του παιχνιδιού. Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για στείρα αντιπολιτευτική πολιτική, στην οποία οδηγείται από το άγχος των εσωτερικών του προβλημάτων.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. επεσήμανε ότι στον νέο εκλογικό νόμο, σταθμίζονται δύο συνταγματικές προτεραιότητες. Από τη μια η καθολικότητα της ψήφου και η ίση μεταχείριση των κομμάτων, και από την άλλη η κυβερνητική σταθερότητα.

    «Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκτίθεται πολιτικά. Αποφεύγει στην ουσία τις δεσμεύσεις, και επιδιώκει εντυπώσεις και κραυγές, για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης», συμπλήρωσε.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, μίλησε για πολιτική κρίση που έφθασε σε δυσδιάκριτα ύψη, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και υποστήριξε ότι στόχος της, είναι να χρησιμοποιήσει ως όχημα τον εκλογικό νόμο, για να διαμελίσει το ΠΑΣΟΚ.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση, φέρνει στην αρχή της θητείας της ένα εκλογικό νόμο και ξεκαθαρίζει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού, ανατρέποντας έτσι πρακτικές του παρελθόντος με μικροκομματικές λογικές.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, επεσήμανε ότι το κόμμα του, απορρίπτει κατηγορηματικά τις θεωρίες περί σταθερών κυβερνήσεων γιατί τελικός τους στόχος, είναι να συνεχίζεται στο διηνεκές η πολιτική της ΕΕ υπέρ των μεγάλων συμφερόντων».

    Ακόμα, έκανε λόγο για εκλογικούς νόμους που λεηλατούν συνειδήσεις και ψήφους για να συνεχίζεται η πολιτική της νέας τάξης πραγμάτων.

    «Φαίνεται όμως, ότι τσαλακώνεται αυτή η πολιτική και αυτό δείχνουν τα τελευταία γεγονότα» πρόσθεσε.

    «Πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής», υπογράμμισε ο εισηγητής του κόμματος Θεόδωρος Δρίτσας, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης, υποστήριξε ότι, «ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί να βρίσκεται στην αγκύλωση των δύο μεγάλων, γερασμένων κομμάτων, που έχουν βλάψει αρκετά το τόπο».

    Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, χαρακτήρισε τον νέο εκλογικό νόμο, «μεγάλο πισωγύρισμα», ενώ δήλωσε «θερμός θιασώτης ενός ισχυρού αναλογικού μεικτού εκλογικού συστήματος». Μάλιστα σχολιάζοντας τον ισχύοντα εκλογικό νόμο 3231/2004, παραδέχτηκε ότι και με ευθύνη του κόμματος του "ψηφίστηκε κολοβός".

    «Σταματήσαμε έτσι επιλογές, που θα άνοιγαν διαύλους. Χαίρομαι που το κόμμα μου, προσχώρησε στην πρόταση αυτή», πρόσθεσε ο κ. Σκανδαλίδης σχολιάζοντας έτσι και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την καθιέρωση του γερμανικού μοντέλου.

    [03] Αναταράξεις στα χρηματιστήρια

    Ανέκαμψαν σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από την αμερικανική Ομοσπονδιακή τράπεζα, αλλά οι επενδυτές εξακολουθούν να παραμένουν συγκρατημένοι λόγω της επαπειλούμενης ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

    Αντίθετα, σε αρνητική περιοχή επέστρεψαν οι δείκτες στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ οι οποίες κατάφεραν πλήγμα στις προσδοκίες για το ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα ακολουθούσε το παράδειγμα της Fed για μείωση των επιτοκίων.

    Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 4.098,75 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλη πτώση σε ποσοστό 3,63%.

    Με θεαματική άνοδο ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Ο δείκτης Hang Seng ενισχύθηκε κατά το κλείσιμο κατά 10,72% και διαμορφώθηκε στις 24.090,17 μονάδες, καλύπτοντας τις χθεσινές απώλειες, έπειτα από την απόφαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας για τη σημαντική μείωση των επιτοκίων.

    Με μεγάλη άνοδο έκλεισε και το χρηματιστήριο της Σανγκάης, καθώς ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε ενισχυμένος κατά 3,14% στις 4.703,05 μονάδες. Χθες ,το χρηματιστήριο της Σανγκάης είχε κάνει "βουτιά" κλείνοντας με απώλειες 7,22% στις 4.559,75 μονάδες.

    Στο Τόκιο , ο δείκτης Νικκέι έκλεισε ενισχυμένος κατά 2,04%, μετά την υποχώρηση κατά 9% που είχε καταγράψει στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Στη διάρκεια της συνεδρίασης μάλιστα, ο Νικκέι είχε ενισχυθεί στο 3,9%,για να υποχωρήσει στη συνέχεια.

    Στο χρηματιστήριο του Σίδνει , ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με άνοδο 4,35%, μετά από 12 συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις.

    Ανοδο 1,21% κατέγραφε στο κλείσιμο το χρηματιστήριο της Σεούλ, το χρηματιστήριο της Μανίλα ενισχυόταν κατά 2,68% και της Νέας Ζηλανδίας κατά 0,23%.

    Το χρηματιστήριο της Τζακάρτα κατέγραφε επίσης κέρδη 4,61% στα μέσα της συνεδρίασης και η Βομβάη άνοδο 4,62%.

    Με πτώση "έκλεισαν" τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Με πτώση "έκλεισαν" σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς στις αγορές επικρατούν ανησυχίες για τις παραγραφές δανείων από τις τράπεζες εξαιτίας του οικονομικού κυκλώνα που ξεκίνησε από την αγορά δανείων μειωμένης εξασφάλισης στις ΗΠΑ.

    Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών "έκλεισε" χαμηλότερα κατά 3,2% στις 1.262,40 μονάδες. Ως αιχμή της πτώσης λειτούργησαν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών, καθώς η μετοχή της Royal Dutch Shell υποχώρησε 4,8%, της Total 5,8% και της Repsol 3,2%.

    Ο δείκτης FTSE 100 των blue chip του χρηματιστηρίου του Λονδίνου "έκλεισε" χαμηλότερα κατά 130,8 μονάδες στις 5.609,3. Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε 4,88% (στις 6.439,21 μονάδες) και ο CAC 40 στο Παρίσι 4,25% (στις 4.636,76 μονάδες).

    Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές των μετοχών θα κινηθούν πτωτικά, προκειμένου έτσι να περιλάβουν (ουσιαστικά προληπτικά) τον περιορισμό των εσόδων των εταιρειών κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών. Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ING Investment Management, Ματίας Σέλενμπεργκ, "η αβεβαιότητα σχετικά με την αύξηση των εσόδων των επιχειρήσεων το 2008 έχει αυξηθεί, όχι μόνο στον χρηματοοικονομικό τομέα αλλά ... αλλού. Οι αγορές αναμένουν πολλές προειδοποιήσεις σχετικά με τα κέρδη τους επόμενους μήνες".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 January 2008 - 19:30:16 UTC