Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Βάση των σχέσεών μας οι ευρωπαικές αρχές"
  • [02] Αρχισε ο προσυνεδριακός Διάλογος στο ΠΑΣΟΚ
  • [03] "Διεύρυνση της πρόληψης"
  • [04] "Δεν υπάρχουν υποδομές"
  • [05] Πολιτική κρίση στην Ιταλία

  • [01] "Βάση των σχέσεών μας οι ευρωπαικές αρχές"

    Ολοκληρώνεται το μεσημέρι η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ.Κώστα Καραμανλή στην Τουρκία. Ηταν η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού που έγινε μετά από 49 χρόνια. Το πρωί ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του,σε επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη και με ομογενείς στη Μεγάλη του Γένους Σχολή.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μιλώντας στο τουρκοελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, υπογράμμισε ότι η σκοπιμότητα τέτοιων συναντήσεων δεν περιορίζεται στο αμιγώς οικονομικό επίπεδο και υπογράμμισε πως η ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και η προώθηση των επενδύσεων αποτελούν τη βάση για ευρύτερες συνεργασίες αμοιβαία επωφελείς μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών.

    "Θεωρώ ότι οι οικονομικές μας συνεργασίες ανοίγουν το δρόμο για μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ μας και καταδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο το διαφυγόν κέρδος που μας στοιχίζουν οι εντάσεις και οι τριβές. Υπό αυτή την έννοια προετοιμάζουν το έδαφος για τη συνεχή εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήδη έχει διαμορφωθεί ένα αρκετά πλήρες θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας, αλλά σημείωσε ότι προσβλέπει στην επέκτασή του στο σύνολο των τομέων κοινού ενδιαφέροντος, ώστε να μην υπάρχει ασάφεια ή αβεβαιότητα για το νομικό καθεστώς που διέπει τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ο διάλογος για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών πρέπει να είναι συνεχής και αναφέρθηκε στην πρόταση της ελληνικής πλευράς για σύγκλιση της 11ης συνόδου της ελληνοτουρκικής ομάδας συνεργασίας για το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία στην Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου.

    Επίσης ο κ. Καραμανλής είπε ότι αναμένεται η πραγματοποίηση της 4ης συνόδου της μικτής διυπουργικής οικονομικής επιτροπής στην Τουρκία μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2008.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο όγκος εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες έφτασε το 2006 στα 2,7 δισ. δολ. και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα διάφορα εμπόδια που παρουσιάζονται σε ορισμένες περιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία σύντομα θα αρθούν στο πλαίσιο, όπως είπε, της επίδειξης πνεύματος αρμονικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Επίσης ανέφερε ότι στον τομέα των επενδύσεων παρατηρείται σημαντική βελτίωση και το ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο στην Τουρκία ανέρχεται στα 5,5 δισ. δολ.

    Αναφέρθηκε ειδικότερα στις επενδύσεις ελληνικών τραπεζών σε τουρκικές τράπεζες και χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την επενδυτική πρωτοβουλία της τουρκικής τράπεζας Ζιραάτ να λειτουργήσει καταστήματα στη χώρα μας.

    Επίσης αναφέρθηκε στο παράδειγμα συνεργασίας κατασκευαστικών εταιριών ελληνικών και τουρκικών συμφερόντων στο Αμάν σημειώνοντας ότι μπορούν να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες ενέργειες σε τομείς όπως ο τουρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στην τουριστική συνεργασία εκφράζοντας την προσδοκία να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

    Για τις χερσαίες μεταφορές ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα συγκληθεί σύντομα στα τέλη του μήνα η 14η σύνοδος της μικτής επιτροπής, σημείωσε ως θετική εξέλιξη την ετήσια χορήγηση αδειών μεταφορών που ανταλλάσουν οι δύο χώρες.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην από κοινού συμφωνημένη κατασκευή δεύτερης γέφυρας στη μεθοριακή διάβαση Κήποι-'Υψαλα αλλά και στην ανάγκη να διοριστούν επιπλέον αερομεταφορες από τις δύο χώρες.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμη στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας τόσο για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου όσο και για την επικείμενη ολοκλήρωση των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών.

    Κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι οι προοπτικές της ελληνοτουρκικής συνεργασίας είναι θετικές και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα σημαντικά, όμως πρόσθεσε οτι "οι σχέσεις ανάμεσα στα κράτη προχωρούν ουσιαστικά μόνο μέσα από ένα σταθερό και φιλικό πολιτικό πλαίσιο. Σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι πάντα η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις μας θα πρέπει να σταματήσουν ενέργειες που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο ή προκαλούν εντάσεις. Βάση των σχέσεών μας θα πρέπει να είναι οι ευρωπαϊκές αξίες, οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    [02] Αρχισε ο προσυνεδριακός Διάλογος στο ΠΑΣΟΚ

    Ξεκίνησε ο προσυνεδριακός Διάλογος στο ΠΑΣΟΚ,στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο συνεδριάσεις των Ν.Ο.Ε.Σ. (Νομαρχιακές Οργανωτικές Επιτροπές Συνεδρίου), ανοικτές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε φορείς και συνεντεύξεις Τύπου σε όλη την Ελλάδα.

    Για τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ μόνοι αντίπαλοι είναι τα προβλήματα και η απαράδεκτη και αντιλαϊκή και αντιαναπτυξιακή πολιτική αυτής της κυβέρνησης, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, μετά τη συνάντηση του προέδρου του Κινήματος με τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Ευάγγελο Βενιζέλο, η οποία κράτησε περίπου μία ώρα.

    Ο κ. Ραγκούσης πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πορευθεί ενωμένο, συντεταγμένο και ισχυρό και τόνισε ότι σε αυτή την πορεία ο καθένας με τον λόγο, αλλά κυρίως με τις πράξεις του αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

    Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε, επίσης, και στην υπόθεση Ζαχόπουλου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνεχίζει το γνωστό παιγνίδι της συγκάλυψης και του κουκουλώματος. Δεν αναλαμβάνει, πρόσθεσε, τις ευθύνες της και συνεχίζει να καλύπτει τον κ. Κλαδά αντί να αποπέμπει, ενώ συνεχίζει να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της για το μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα που έχει ανακύψει με την περίπτωση του κ. Κουκουδήμου.

    Δηλώσεις κ. Ευ.Βενιζέλου μετά τη συνάντηση με τον κ. Γ.Παπανδρέου

    "Ζήτησα τη συνάντηση αυτή, που δυστυχώς δεν είχε πραγματοποιηθεί επί δυόμισι μήνες μετά την 11η Νοεμβρίου γιατί πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε την εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ, σε μία συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για τον τόπο εξαιτίας μιας καταρρέουσας κυβέρνησης", δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    "Οι πολίτες αξιώνουν πάρα πολλά από το ΠΑΣΟΚ και εμείς οφείλουμε να ανταποκριθούμε. Ημουν και θα είμαι πάντα εγγυητής της ενότητας της παράταξης", είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι "όσοι προσπαθούν να επινοήσουν δήθεν εσωτερικούς εχθρούς βλάπτουν σοβαρά το ΠΑΣΟΚ και την προοπτική του".

    "Αγωνιζόμουν και θα αγωνίζομαι πάντα για ένα μεγάλο, ενωμένο, δημοκρατικό και αποτελεσματικό ΠΑΣΟΚ που σέβεται και αξιοποιεί όλα τα στελέχη του -δεν περισσεύει κανείς- χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Αγωνίζομαι για ένα ΠΑΣΟΚ που σέβεται την κοινωνία των πολιτών και τις πρωτοβουλίες της" , ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος κατέληξε λέγοντας ότι "στο πλαίσιο του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ θα καταβάλλω κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για τη νίκη της παράταξης της οποίας είμαι στρατιώτης".

    [03] "Διεύρυνση της πρόληψης"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σκοπός της πολιτικής της στο πρόβλημα των ναρκωτικών είναι είτε να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας που έχει σχέση με την πρόληψη και απεξάρτηση είτε να περάσει στα χέρια των ιδιωτών, "υπολογίζοντας πια να έχουν πελατεία τις δυστυχισμένες λαϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα της ναρκομανίας και της απεξάρτησης".

    Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε η κ. Παπαρήγα με το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών, σημειώνοντας ότι για το ΚΚΕ "κριτήριο είναι η διεύρυνση του τομέα της πρόληψης". Επιπλέον, πρόσθεσε, καταγγέλλουμε ότι χρωστούν στους εργαζόμενους στον τομέα της πρόληψης πάνω από έξι εκατομμύρια το υπουργείο Υγείας και πάνω από ένα εκατομμύριο το υπουργείο Εσωτερικών.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε ότι το κόμμα της θεωρεί υποχρέωση να ενημερώσει ευρύτερα τον ελληνικό λαό και να υπάρχουν συντονισμένες και άμεσες ενέργειες για να αποτραπούν τα χειρότερα.Το ΚΚΕ, είπε η κ. Παπαρήγα, "έχει προτείνει ενιαίο φορέα, δημόσιο φορέα, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που περιλαμβάνει όλους τους τομείς που έχουν σχέση με τη ναρκομανία, ξεκινώντας από την πρόληψη, που βεβαίως η παρακολούθηση αυτού του τομέα, η χρηματοδότησή του από το κράτος, οι δωρεάν υπηρεσίες μπορούν να συντελέσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος πέρα από τις άλλες κοινωνικές και πολιτικές αιτίες που παίζουν ρόλο".

    [04] "Δεν υπάρχουν υποδομές"

    «Τα θέματα της μετανάστευσης δεν αντιμετωπίζονται με εντολές για επιχειρησιακές δράσεις της αστυνομίας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα προσφύγων κρατουμένων. «Χρειάζεται μεταναστευτική πολιτική και υποδομές οι οποίες δεν υπάρχουν» τόνισε ο κ.Αλαβάνος.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών και επισκέφθηκε τους χώρους κράτησης που υπάρχουν στο κτίριο. «Πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα πράγματα, με μια ενίσχυση που πρέπει να υπάρξει στις υποδομές, όπως σε σχέση με ζητήματα υγιεινής, σε σχέση με ζητήματα προαυλισμού κλπ. Νομίζουμε ότι τα θέματα της προστασίας των μεταναστών είναι θέματα προτεραιότητας», σημείωσε ο κ.Αλαβάνος.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Πολιτισμό

    «Βήμα» σε καλλιτέχνες και προσωπικότητες από το χώρο του Πολιτισμού, φιλοδοξεί να προσφέρει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς το μεσημέρι της Παρασκευής σε αίθουσα της Βουλής των Ελλήνων.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και οι βουλευτές - μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής - Περικλής Κοροβέσης, Τάσος Κουράκης και Γρηγόρης Ψαριανός, θα ζητήσουν από τους προσκεκλημένους τους να καταθέσουν τις απόψεις και τις σκέψεις τους για μια άλλου είδους προσέγγιση του Πολιτισμού από την πολιτική, μακριά από τα φαινόμενα σήψης, παρασιτισμού και αδιαφάνειας.

    [05] Πολιτική κρίση στην Ιταλία

    Διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της Ιταλίας ,Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για να δει αν υπάρχει ενδεχόμενο αποφυγής των πρόωρων εκλογών μετά την καταψήφιση της κυβέρνησης Πρόντι από τη Γερουσία και την παραίτηση του ιταλού πρωθυπουργού.

    Ο ιταλός πρόεδρος θα πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει εκλογές ή αν θα αναθέσει σε κάποιον άλλο πολιτικό τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία, ο Ρομάνο Πρόντι θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

    Σε μιά θυελλώδη συνεδρίαση που σημαδεύτηκε από διαπληκτισμούς ,ο Πρόντι, δεν κατάφερε να αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία ,καθώς υπέρ της κυβέρνησής του τάχθηκαν 156 γερουσιαστές και 161 την καταψήφισαν.

    Η αποτυχία του Ρομάνο Πρόντι ήταν αναμενόμενη μετά από την αποχώρηση από τον κυβερνητικό του συνασπισμό του μικρού κεντρώου καθολικού κόμματος Udeur.

    Σύμφωνα με το ιταλικό σύνταγμα,ο πρόεδρος Ναπολιτάνο πρέπει να πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές με τους πολιτικούς ηγέτες,αλλά και τους πρώην προέδρους της Δημοκρατίας για να βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο.Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να είναι μακρές και δύσκολες,καθώς δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κομμάτων.

    Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση-στελέχη της οποίας άνοιξαν σαμπάνιες μέσα στη Γερουσία μετά την καταψήφιση της κυβέρνησης Πρόντι- αξιώνει την προκύρυξη πρόωρων εκλογών εντός των επομένων δύο μηνών.

    "Η ψήφος της Γερουσίας έφερε μιά αίσθηση ανακούφισης σε όλους τους Ιταλούς γιατί η χώρα χρειάζεται μιά αποτελεσματική κυβέρνηση"τόνισε ο πρώηνμ πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι,προσβλέποντας στην επάνοδό του στην εξουσία."θα ζητήσουμε από τον πρόεδρο την προκήρυξη εκλογών ,ελπίζοντας να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό"πρόσθεσε.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι ο πρόεδρος Ναπολιτάνο είναι αντίθετος στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.Στόχος του είναι η εξεύρεση πολιτικής υποστήριξης σε μιά προσωρινή κυβέρνηση που θα έχει μοναδικό καθήκον την αλλαγή του εκλογικού νόμου ,πριν την προκήρυξη εκλογών.

    Τα μικρότερα κόμματα αντιτίθενται πάντως καθώς φοβούνται ότι κάθε εκλογική μεταρρύθμιση θα περιορίσει το πολιτικό τους βάρος σε μελλοντικές κυβερνήσεις.

    "Ολοι πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να δώσουν στον ιταλικό λαό μεγαλύτερη αστάθεια ή να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός νέου εκλογικού νόμου που θα βοηθήσει στην επίτευξη σταθερής κυβέρνησης" τόνισε ο νέος ηγέτης της κεντροαριστεράς και πρώην δήμαρχος της Ρώμης, Βάλτερ Βελτρόνι.

    Οι αναλυτές τονίζουν πάντως ότι η παραίτηση της 61ης μεταπολεμικής κυβέρνησης της χώρας δεν σημαίνει κατ` ανάγκη ότι θα πληγούν και οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας."Αυτό δεν αποτελεί κατ` ανάγκη κακό νέο ,αλλά θα εξαρτηθεί από ποιός θα έλθει μετά τον Πρόντι" τόνισε ο οικονολόγος Μάρκο Βάλι."Η αγορά δεν θέλει την αβεβαιότητα,αλλά αν μετά τον Πρόντι έλθει μια σταθερή κυβέρνηση αυτό θα είναι θετικό" πρόσθεσε ο ιταλός αναλυτής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 January 2008 - 9:30:19 UTC