Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κονδύλια για το εμπόριο"

  • [01] "Κονδύλια για το εμπόριο"

    Περισσότερα κονδύλια για το εμπόριο από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και παράλληλα ένταση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της κυβέρνησης, ζητά ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Δημήτρης Αρμενάκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο κ. Αρμενάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νόμιμο εμπόριο κυρίως από το παράνομο υπαίθριο εμπόριο, ενώ για το ασφαλιστικό τονίζει ότι η ΕΣΕΕ ζητά πρωτίστως τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ.

    Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

    Ερ. Ποιες, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να είναι οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης το 2008 στον χώρο του εμπορίου;

    Απ. Στις άμεσες προτεραιότητες για το 2008 πρέπει να περιλαμβάνονται:

    - Η ένταση των προσπαθειών της κυβέρνησης προκειμένου να ανταποκριθεί στις προεκλογικές της εξαγγελίες για την μεταρρύθμιση της χώρας και την εξέλιξή της σε σύγχρονο κράτος της ΕΕ.

    - Η συζήτηση και επίλυση χρονιζόντων θεμάτων που απαιτούν μεταρρυθμιστικές τομές, όπως είναι το ασφαλιστικό και το θέμα της παιδείας, τα οποία επιδρούν αρνητικά στη ψυχολογία των πολιτών, με συνέπεια να έχουμε περιορισμένη κατανάλωση.

    - Η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι και το εμπόριο, το οποίο έχει ανέκαθεν σημαντική συμμετοχή στην ανάπτυξη της χώρας. Μια ανάπτυξη, η οποία θα αντιστρέψει το κλίμα της ανεξήγητης μιζέριας και της κακομοιριάς, που δυστυχώς καταγράφεται πολύ έντονα σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας.

    - Η απλοποίηση του διοικητικού πλαισίου, ώστε να μην αποτελεί γάγγραινα της καθημερινότητας τόσο των επιχειρήσεων, αλλά και του κάθε πολίτη.

    Ερ. Πως αξιολογείτε τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για την βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

    Απ. Το εμπόριο αποτελεί αναγνωρισμένο κοινωνικό εταίρο. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στις επιχειρήσεις, ιδίως τις εμπορικές, να αναδείξουν τα προτερήματά τους. Επεισε το κράτος και τη διοίκηση και ενέταξε το εμπόριο στα προγράμματα του ΓβΚΠΣ και πιστεύω ότι στο ΕΣΠΑ 2007-2013 (Δβ ΚΠΣ) η ένταξη του εμπορίου θα είναι ευθύς εξαρχής ισοδύναμη με άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες και περισσότερα κονδύλια θα διατεθούν διότι οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη στοργής. Εχουν προσφέρει τα μέγιστα, δεν έχουν όμως δεχθεί εθνικούς πόρους, εθνική βοήθεια σε αντίθεση με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

    Αυτή η στήριξη που γίνεται τον τελευταίο καιρό στις εμπορικές επιχειρήσεις, έχει βοηθήσει πάρα πολύ, ιδίως τις μικρές επιχειρήσεις, να αναδιοργανωθούν, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, να δείξουν μια εξωστρέφεια που είναι απαραίτητο στοιχείο στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα, να χρησιμοποιήσουν τα σύγχρονα μέσα, τα οποία μέχρι σήμερα μόνο οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις μπορούσαν να κάνουν.

    Ερ. Ποια είναι η θέση της ΕΣΕΕ για το ασφαλιστικό;

    Απ. Αυτό που ζητάμε, είναι ένα κοινωνικά δίκαιο και μακροχρόνια βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Ζητάμε τη χρηματοδότηση του φορέα μας, του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), από τον προϋπολογισμό, στη βάση του ΑΕΠ. Ζητάμε την εξίσωση των δικαιωμάτων στη διαδοχική ασφάλιση και τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στον κλάδο υγείας. Θέλουμε επίσης ουσιαστική ενίσχυση της μητρότητας.

    Ζητάμε ακόμα την πλήρη μηχανοργάνωση των ταμείων, ώστε να έχουμε μια διαφανή και σύγχρονη διαχείριση χωρίς φαινόμενα σπατάλης και κακοδιαχείρισης. Θεωρούμε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης με τα "τρία δεν", θα τηρηθεί στο ακέραιο. Δεν θα έχουμε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν θα έχουμε καμία μείωση στις συντάξεις και δεν θα έχουμε καμία αύξηση στις εισφορές, εκτός των αναγκαίων τιμαριθμικών αναπροσαρμογών.

    Ερ. Οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν επίσημα την Τρίτη 15 Ιανουαρίου. Πως κινείται η αγορά και τι συμβουλεύετε τους εμπόρους και τους καταναλωτές;

    Απ. Οι συνάδελφοι περιμένουν στις εκπτώσεις για να αναπληρώσουν τον χαμένο τζίρο του χειμώνα και οι τιμές που προσφέρονται στα εποχιακά εμπορεύματα, είναι πάρα πολύ ικανοποιητικές.

    Η ΕΣΕΕ συμβουλεύει τους συναδέλφους εμπόρους να είναι πάντα φιλικοί στους καταναλωτές. Οι καταναλωτές είναι η κινητήρια δύναμη της επιχείρησής τους, άρα από αυτούς εξαρτάται αυτή καθεαυτή η ύπαρξη της επιχείρησης και του ιδίου του επιτηδευματία.

    Τους καταναλωτές τους συμβουλεύουμε να αγοράζουν ό,τι η τσέπη τους αντέχει, να κάνουν έρευνα αγοράς, να μην αποπροσανατολίζονται από πολύ υψηλά ποσοστά εκπτώσεων και πολύ συμφέρουσες προσφορές, αλλά να κοιτάνε πάντα τη σχέση ποιότητας και τιμής.

    Ερ. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, κυρίως από τον ανταγωνισμό των ξένων μεγάλων αλυσίδων;

    Απ. Ένα πρόβλημα, από τα πολλά, είναι η εξάπλωση του παράνομου εμπορίου. Ενα επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι η μη εφαρμογή των νόμων, διότι όπως και στο υπαίθριο εμπόριο, υπάρχουν νόμοι, αλλά δεν εφαρμόζονται. Σε πάρα πολλές δράσεις της καθημερινής ζωής της εμπορικής επιχείρησης υπάρχουν νόμοι, οι οποίοι δυστυχώς δεν εφαρμόζονται.

    Ένα άλλο πρόβλημα είναι η επιχειρούμενη ολιγοπώληση της αγοράς. Είναι ένα πρόβλημα που το έχουν αντιμετωπίσει και άλλες χώρες της Ευρώπης και έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο την αγορά να την ελέγχουν οι λίγοι.

    Ερ. Σε ποιο βαθμό ειδικότερα το παράνομο υπαίθριο εμπόριο πλήττει τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα και τι ζητά η ΕΣΕΕ για να περιοριστούν τέτοιου είδους φαινόμενα;

    Απ. Είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, όχι μόνο κατά την περίοδο των εκπτώσεων, αλλά και καθβ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η εξάπλωση του παρεμπορίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δυστυχώς είναι μια πληγή. Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι το νόμιμο υπαίθριο εμπόριο, είναι το παράνομο, η δε σχέση του νόμιμου προς το παράνομο είναι ένα προς δέκα.

    Εμείς οι καταναλωτές πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη συμπεριφορά μας απέναντι στο υπαίθριο εμπόριο. Υπάρχουν άλλοι τρόποι να δείξουμε την κοινωνική μας ευαισθησία, η οποία όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να είναι υψηλή προς αυτούς τους συνανθρώπους μας, οικονομικούς μετανάστες κατά βάση, οι οποίοι έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα. Όμως δεν μπορεί το πρόβλημα το δικό τους να το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων που είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επιχειρηματίες, οι οποίοι και πλήττονται περισσότερο.

    Ερ. Πιστεύετε ότι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων πρέπει να διευρυνθεί και ειδικότερα τις Κυριακές;

    Απ. Κάθε εμπορική επιχείρηση μπορεί να ανοίγει στις 5.00 το πρωί και να κλείνει στις 9.00 το βράδυ. Για το αν θα μένει ανοικτή όλες τις ώρες ή θα κλείνει το μεσημέρι, υπάρχουν παράγοντες που το επηρεάζουν και το επιβάλλουν.

    Ως προς την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, η θέση της ΕΣΕΕ είναι κάθετα αρνητική. «Ποτέ την Κυριακή», λέμε και το εννοούμε. Η Κυριακή είναι μέρα ξεκούρασης και για τον εργοδότη και για τον εργαζόμενο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 January 2008 - 11:30:13 UTC