Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος
  • [02] "Προσέγγιση μέσα από οικονομική συνεργασία"
  • [03] «Όχι σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι»
  • [04] "Αγώνας για την ανατροπή"
  • [05] "Η κοινωνία θα δώσει τη λύση"
  • [06] Αναμένονται διώξεις

  • [01] Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

    Στις 5.15 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος έφυγε από τη ζωή, χάνοντας τη μάχη που έδινε επί 7 μήνες τώρα με την επάρατη νόσο. Λίγο νωρίτερα οι γιατροί, οι στενοί του συνεργάτες και πολλοί κληρικοί έσπευσαν στην αρχιεπισκοπική κατοικία στο Ψυχικό.

    Ο αρχιεπίσκοπος κατέληξε στην κατοικία του καθώς οι γιατροί σεβάστηκαν την επιθυμία του να μην μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

    Η σορός του αρχιεπισκόπου θα εκτεθεί σε τριήμερο προσκύνημα ,ενώ η κηδεία θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους.

    Βιογραφικό του Αρχιεπισκόπου

    Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, γεννήθηκε το 1939 στην Ξάνθη και σπούδασε Νομικά και Θεολογία. Χαρισματικός απο τα νεανικά του χρόνια, διδάκτωρ Θεολογίας, πτυχιούχος γαλλικής και αγγλικής γλώσσας, γνώστης ιταλικής και γερμανικής, χειροτονήθηκε διάκονος το 1961 και πρεσβύτερος το 1965.

    Εννέα χρόνια ήταν ιεροκήρυκας στο ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγίτσα) Φαλήρου, ενώ διετέλεσε επί επτά χρόνια γραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

    Νεότατος, μόλις 35 ετών το 1974 εξελέγη μητροπολίτης Δημητριάδος, απ΄όπου αναχώρησε, όταν εξελέγη αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

    Πήρε μέρος σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές στο εξωτερικό, ενώ συνέγραψε πλήθος επιστημονικών και εποικοδομητικών κειμένων. Αρθρογράφησε στον εκκλησιαστικό Τύπο, αλλά και σε εφημερίδες.

    Ανάμεσα στις πρόσφατες δημοσιεύσεις ξεχωρίζουν : "Ελληνισμός προσήλυτος. Η μετάβαση απο την αρχαιότητα στον χριστιανισμό", "Η ψυχή της Ευρώπης". Μνημειώδες θεωρείται το έργο του, το οποίο αποτελεί και τη διατριβή του στο Πανεπιστήμιο με τίτλο : "Ιστορική και Κανονική θεώρησις του παλαιοημερολογητικού ζητήματος κατά την γένεσιν και την εξέλιξιν αυτού εν Ελλάδι" , ενω εμπεριστατωμένες θεωρούνται οι μελέτες του για τον Μελέτιο Πηγά και το Θείο Πάθος.

    Το 1998, μετά το θάνατο του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, τρείς ήταν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι: ο Δημητριάδος Χριστόδουλος, ο Θηβών Ιερώνυμος και ο τότε Αλεξανδρουπόλεως (νύν Θεσσαλονίκης) Ανθιμος. Εξελέγη αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο από Δημητριάδος Χριστόδουλος, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη, από την πρώτη στιγμή που άρχισε να διαβάζει τον "επιβατήριο" λόγο του στον κατάμεστο μητροπολιτικό ναό Αθηνών.

    Πολύ γρήγορα, όλοι μιλούσαν για τον αρχιεπίσκοπο, που καλούσε τη νεολαία να πλησιάσει την Εκκλησία "όπως είναι, ακόμη και με το σκουλαρίκι", ζητούσε συγγνώμη απο τους νέους για όσα δεν έγιναν απο τους μεγαλύτερους, ενώ άρχισε αμέσως να ασχολείται με την αναζωογόνηση όλων των υπηρεσιών της Εκκλησίας και κυρίως του φιλανθρωπικού τομέα.

    Υπό την ηγεσία του, προάγεται το έργο της Εκκλησίας σ΄ολόκληρο τον κοινωνικό τομέα. Ιδρύονται νέοι οργανισμοί που καλύπτουν τομείς, όπως η βιοηθική, η μέριμνα για τους τοξικομανείς, την κακοποιημένη γυναίκα, την άγαμη μητέρα. Τέλος ίδρυσε την Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Αλληλεγγύη" μέσω της οποίας γίνεται μεγάλη παρέμβαση με ανθρωπιστική βοήθεια, σε παγκόσμια κλίμακα.

    Ακόμη και στην επικοινωνία της Εκκλησίας παρενέβη δυναμικά, οδηγώντας την στο νέο κόσμο της ψηφιακής εποχής, αφού ίδρυσε την υπηρεσία Διαδικτύου, δημιουργώντας συγχρόνως ψηφιακή βιβλιοθήκη σε 9 γλώσσες, πινακοθήκη, μουσικοθήκη και πύλη πολιτιστικών ειδήσεων στα ελληνικά και αγγλικά.

    Ο αρχιεπίσκοπος με το λόγο του, είτε απο άμβωνος, είτε σε εκδηλώσεις, είτε σε δηλώσεις του, προκάλεσε αντιδράσεις. Σχολιάσθηκε θετικά, αλλά και αρνητικά.

    Δύο μεγάλα γεγονότα σημάδεψαν τα πρώτα χρόνια της ποιμαντορίας του: η σύγκρουση με την κυβέρνηση Κ. Σημίτη για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, που άρχισε την άνοιξη του 2000 και απασχόλησε για περίπου δύο χρόνια την κοινή γνώμη, ενώ αμέσως μετά άρχισε και η κρίση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που κράτησε ως το 2004 και έληξε μετά την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου.

    Για πρώτη φορά στα χρονικά, το 2001 αρχίζει να διαφαίνεται οτι ο αρχιεπίσκοπος θα δεχθεί στην Αθήνα τον τότε Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄, γεγονός που πρίν συμβεί φαινόταν αδιανόητο. Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις, υπήρξαν ανακοινώσεις από φανατικούς, όμως ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος καταφέρνει και πείθει πρωτίστως τους ιεράρχες και ο Πάπας επισκέπτεται την Αθήνα, κατόπιν προσκλήσεως του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου.

    Στο αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, και παρουσία των μελών της Ιεράς Συνόδου, ο Ποντίφηκας ζήτησε συγγνώμη για τα δεινά του παρελθόντος. Ο αρχιεπίσκοπος αρχίζει πρώτος να τον χειροκροτεί και ακολουθούν οι συνοδικοί Ιεράρχες. Ο πάγος μεταξύ των δύο Εκκλησιών, εκείνη τη στιγμή άρχισε να λιώνει. Πέντε χρόνια αργότερα, το Δεκέμβριο του 2006, ο αρχιεπίσκοπος θα ανταποδώσει την επίσκεψη του Πάπα, πηγαίνοντας στο Βατικανό, και συναντώντας πλέον το νεοεκλεγέντα Πάπα Βενέδικτο.

    Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, υπήρξε δημοφιλέστατος. "Σκαρφαλωμένος" στις πρώτες θέσεις των δημοσκοπήσεων, έμπαινε στις καρδιές των απλών ανθρώπων. Μπορούσε να προκαλεί με τα λόγια του τον ενθουσιασμό ακόμη και των νέων, μιλώντας τους για την παγκοσμιοποίηση, χρησιμοποιούσε εικόνες και σχήματα.

    Τα χαρίσματα του ήταν πολλά. Ομως, πολλές φορές παρεξηγήθηκε. Ο ίδιος έλεγε απλά πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η Εκκλησία, οι αγώνες, οι ρίζες και η ταυτότητα του ελληνισμού.

    Η ζωή και οι δραστηριότητες του αρχιεπισκόπου άρχισαν να παίρνουν διαφορετική τροπή το Σάββατο 9 Ιουνίου. Τότε επρόκειτο να επισκεφθεί το πατριαρχείο Αλεξανδρείας, λίγες ώρες μετά από μία κουραστική περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εμφανίστηκε ακούραστος, δραστήριος, εντυπωσιάζοντας τους πάντες, αφού μέσα σε λίγες ώρες εκφώνησε 19 ομιλίες.

    Το πρωί του Σαββάτου, άρχισαν πόνοι, γαστρεντερικές διαταραχές και πυρετός. Δεν το έβαζε κάτω, αρνούμενος να πάει στο γιατρό. Αντίθετα ήθελε να πραγματοποιήσει την επίσκεψη στην Αλεξάνδρεια. Στενοί συνεργάτες του, τον πίεσαν και τον έπεισαν να πάει στο νοσοκομείο. Μπήκε στο Αρεταίειο.

    Αρχικά δεν υπήρξε ανησυχία. Θεωρήθηκε μια απλή περίπτωση αδιαθεσίας. Ωσπου τα άσχημα νέα χτύπησαν το πρώτο καμπανάκι, για όγκο στο έντερο. Στη συνέχεια υπεβλήθη σε επέμβαση και ανακαλύπτεται ο όγκος στο ήπαρ.

    Ο ασκός του Αιόλου είχε ανοίξει. Παρέμεινε επί μέρες στην εντατική και στη συνέχεια σε θάλαμο νοσηλείας. Η απελπισία άρχισε σιγά-σιγά να κυκλώνει πρώτα τους συνεργάτες και μετά τους γιατρούς. "Κρίσιμη η κτάσταση" έλεγαν. "Λίγες ελπίδες".

    Η κοινή γνώμη έχει ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται. Πιστοί άρχισαν να συρρέουν στο Αρεταίειο νοσοκομείο. Εκατοντάδες μηνύματα, γράμματα, λουλούδια στον αρχιεπίσκοπο. Επιστήμονες από το εξωτερικό έρχονται να τον εξετάσουν. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Ωσπου ο διάσημος Ελληνας χειρουργός Ανδρέας Τζάκης, προσωπικός φίλος του αρχιεπισκόπου, ο οποίος μάλιστα είχε τιμηθεί και από την Ιερά Σύνοδο, έρχεται στην Ελλάδα και δίδει το φως της ελπίδας στον αρχιεπίσκοπο. Η μαγική λέξη ήταν "μεταμόσχευση".

    Η επέμβαση, προγραμματίστηκε για το ειδικό κέντρο Τζάκσον Μεμόριαλ που βρίσκεται στο Μαϊάμι και επικεφαλής είναι ο Ανδρέας Τζάκης. Ενα κλίμα αισιοδοξίας αρχίζει πλέον να διακατέχει τον αρχιεπίσκοπο, τους στενούς του συνεργάτες, τους ιεράρχες. Αλλωστε υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στην Ελλάδα και μάλιστα κληρικών που ήδη είχαν κάνει, στα χέρια του διάσημου χειρουργού, τη μεταμόσχευση ήπατος και ζούσαν κάτω από καλύτερες συνθήκες και επί χρόνια.

    Ο αρχιεπίσκοπος βγαίνει από το νοσοκομείο στις 20 Ιουλίου. Με τρεμάμενη φωνή, εμφανώς συγκινημένος, απευθύνεται στο πανελλήνιο λέγοντας τις φράσεις: "Είμαι ο Χριστόδουλός σας". Εκφράζεται με ελπίδα και αισιοδοξία για τη δεύτερη φάση της περιπέτειας της υγείας του στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του συμπαρίσταται με τον καλύτερο τρόπο. Το κυβερνητικό αεροσκάφος βρίσκεται στη διάθεση του αρχιεπισκόπου για να τον μεταφέρει στο Μαϊάμι. Μένει στο σπίτι του στο Ψυχικό, μέχρι να φύγει για τις ΗΠΑ, δεχόμενος επισκέψεις φίλων, πιστών και κληρικών. Το κλίμα αισιοδοξίας διατηρείται αμείωτο.

    Το Σάββατο 18 Αυγούστου αναχωρεί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, ο αρχιεπίσκοπος αποχαιρετά την Ελλάδα, τους συνεργάτες του, τους φίλους και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κομμάτων, ζητώντας από τους Ελληνες να προσεύχονται για κείνον.

    Στο Μαϊάμι παρέμεινε πενήντα ημέρες, μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα. Λίγο πριν μπει στο Ειδικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων, είχε ήδη αρχίσει να καταβάλλεται ψυχολογικά από την αδημονία. Προσδοκούσε το μόσχευμα για να ολοκληρωθεί η επέμβαση, λαχταρώντας να γυρίσει στην Ελλάδα.

    Ηταν Κυριακή 7 Οκτωβρίου, όταν του ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε μόσχευμα από νεαρό υγιέστατο δότη, θύμα τροχαίου. Εισήχθη κατευθείαν στο χειρουργείο, όπου όμως λίγες ώρες αργότερα, απλώς διαπιστώνεται ότι υπάρχει μετάσταση της νόσου και η μεταμόσχευση είναι αδύνατη.

    Στην κατοικία του στο Ψυχικό παρέμεινε ως το τέλος ο αρχιεπίσκοπος, αρνούμενος να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ακόμη και όταν η κατάσταση της υγείας του είχε αρχίσει να επιδεινώνεται.

    Αμέσως μετά την επιστροφή του απο το Μαϊάμι, ο αρχιεπίσκοπος άρχισε να συναντάται με πολιτικούς, ιεράρχες, προκαθημένους Εκκλησιών, φίλους και γνωστούς που εξέφραζαν την επιθυμία να τον δούν.

    Στις 16 Νοεμβρίου επισκέπτεται το Ψυχικό και μένει αρκετά λεπτά με τον αρχιεπίσκοπο, συζητώντας ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Στις 21 Νοεμβρίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέπτεται τον αρχιεπίσκοπο και έχει μακρά συζήτηση μαζί του. Ακολουθεί, στις 23 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Ο αρχιεπίσκοπος περνάει μια περίοδο που βλέπει ακατάπαυστα κόσμο. Οχι μόνο δεν κουράζεται, αντίθετα επιθυμεί να συνομιλεί και να συζητεί με τους επισκέπτες του.

    Τα πρώτα έντονα σημάδια κατάπτωσης φάνηκαν λίγες ημέρες πρίν απο τα Χριστούγεννα. Οι γιατροί του συνιστούν να λιγοστέψουν οι επισκέψεις. Ο αρχιεπίσκοπος υπακούει. Οι πόνοι έχουν αρχίσει να γίνονται ανυπόφοροι. Οι γιατροί χρησιμοποιούν πολύ ισχυρά αναλγητικά, τα οποία συχνά τον οδηγούν σε βαθύ ύπνο, για πολλές ώρες.

    Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αισθάνεται κάπως καλύτερα και καθισμένος στο σαλονάκι του πρώτου ορόφου, δέχεται το νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη που με ποντιακά σωματεία λένε τα κάλαντα. Ο αρχιεπίσκοπος απευθύνεται στους νέους και τους δίνει συμβουλές και παρακαταθήκες για το μέλλον τους. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος του στο οποίο αναφερόταν στην "κοινή μοίρα των ανθρώπων που είναι ο θάνατος" και τόνιζε τη λύση που δίνει μόνο η χριστιανική πίστη.

    Ο κόσμος συγκινείται από τα λόγια του, από τη φωνή του που την ακούει και πάλι από τα μέσα ενημέρωσης. Λίγες μέρες αργότερα όμως, είναι πλέον πολύ δύσκολο ακόμη και να σηκωθεί απο το κρεβάτι. Οι γιατροί επιμένουν να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν μεταστάσεις των όγκων. Εκείνος αρνείται επίμονα και στις 14 Ιανουαρίου οι γιατροί εκδίδουν ανακοινωθέν στο οποίο τονίζουν την "περαιτέρω επιδείνωση" της υγείας του. Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει.

    [02] "Προσέγγιση μέσα από οικονομική συνεργασία"

    Τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, όπου τον υποδέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μαθητές της Σχολής και ομογενείς, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία. Ηταν η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού που έγινε μετά από 49 χρόνια. Το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, σε επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μιλώντας στο τουρκοελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ, υπογράμμισε ότι η σκοπιμότητα τέτοιων συναντήσεων δεν περιορίζεται στο αμιγώς οικονομικό επίπεδο και υπογράμμισε πως η ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και η προώθηση των επενδύσεων αποτελούν τη βάση για ευρύτερες συνεργασίες αμοιβαία επωφελείς μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών.

    "Θεωρώ ότι οι οικονομικές μας συνεργασίες ανοίγουν το δρόμο για μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ μας και καταδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο το διαφυγόν κέρδος που μας στοιχίζουν οι εντάσεις και οι τριβές. Υπό αυτή την έννοια προετοιμάζουν το έδαφος για τη συνεχή εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήδη έχει διαμορφωθεί ένα αρκετά πλήρες θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας, αλλά σημείωσε ότι προσβλέπει στην επέκτασή του στο σύνολο των τομέων κοινού ενδιαφέροντος, ώστε να μην υπάρχει ασάφεια ή αβεβαιότητα για το νομικό καθεστώς που διέπει τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ο διάλογος για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών πρέπει να είναι συνεχής και αναφέρθηκε στην πρόταση της ελληνικής πλευράς για σύγκλιση της 11ης συνόδου της ελληνοτουρκικής ομάδας συνεργασίας για το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία στην Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου.

    Επίσης ο κ. Καραμανλής είπε ότι αναμένεται η πραγματοποίηση της 4ης συνόδου της μικτής διυπουργικής οικονομικής επιτροπής στην Τουρκία μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2008.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο όγκος εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες έφτασε το 2006 στα 2,7 δισ. δολ. και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα διάφορα εμπόδια που παρουσιάζονται σε ορισμένες περιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία σύντομα θα αρθούν στο πλαίσιο, όπως είπε, της επίδειξης πνεύματος αρμονικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Επίσης ανέφερε ότι στον τομέα των επενδύσεων παρατηρείται σημαντική βελτίωση και το ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο στην Τουρκία ανέρχεται στα 5,5 δισ. δολ.

    Αναφέρθηκε ειδικότερα στις επενδύσεις ελληνικών τραπεζών σε τουρκικές τράπεζες και χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την επενδυτική πρωτοβουλία της τουρκικής τράπεζας Ζιραάτ να λειτουργήσει καταστήματα στη χώρα μας.

    Επίσης αναφέρθηκε στο παράδειγμα συνεργασίας κατασκευαστικών εταιριών ελληνικών και τουρκικών συμφερόντων στο Αμάν σημειώνοντας ότι μπορούν να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες ενέργειες σε τομείς όπως ο τουρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στην τουριστική συνεργασία εκφράζοντας την προσδοκία να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

    Για τις χερσαίες μεταφορές ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα συγκληθεί σύντομα στα τέλη του μήνα η 14η σύνοδος της μικτής επιτροπής, σημείωσε ως θετική εξέλιξη την ετήσια χορήγηση αδειών μεταφορών που ανταλλάσουν οι δύο χώρες.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην από κοινού συμφωνημένη κατασκευή δεύτερης γέφυρας στη μεθοριακή διάβαση Κήποι-'Υψαλα αλλά και στην ανάγκη να διοριστούν επιπλέον αερομεταφορείς από τις δύο χώρες.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμη στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας τόσο για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου όσο και για την επικείμενη ολοκλήρωση των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών.

    Κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι οι προοπτικές της ελληνοτουρκικής συνεργασίας είναι θετικές και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα σημαντικά, όμως πρόσθεσε οτι "οι σχέσεις ανάμεσα στα κράτη προχωρούν ουσιαστικά μόνο μέσα από ένα σταθερό και φιλικό πολιτικό πλαίσιο. Σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι πάντα η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις μας θα πρέπει να σταματήσουν ενέργειες που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο ή προκαλούν εντάσεις. Βάση των σχέσεών μας θα πρέπει να είναι οι ευρωπαϊκές αξίες, οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Ομιλία Ταγίπ Ερντογάν

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο Τουρκοελληνικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, μετά τον Κώστα Καραμανλή, υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού είναι ιστορική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σημείωσε ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη απαιτούν εμπορική και οικονομική συνεργασία.

    Ο κ. Ερντογάν, αφού ανέφερε ότι οι δύο λαοί έχουν πολλά κοινά από το παρελθόν σε πολλούς τομείς, σημείωσε ότι "πρέπει να λύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές, για τις οποίες συζητούμε έναν αιώνα. Μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητάμε, αλλά εμείς δεν έχουμε την πρόθεση να περιμένουμε άλλο. Πρέπει να βρεθεί μία δίκαιη και νόμιμη λύση στο πλαίσιο του δικαίου".

    Ο κ. Ερντογάν είπε ότι οι δύο χώρες θέλουν την υποστήριξη στην προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων από θεσμούς και ιδρύματα, καθώς και φορείς και ζήτησε από τα ΜΜΕ να μην προκαλούν προβλήματα σε αυτά τα βήματα βελτίωσης.

    Το ίδιο συμβαίνει και με τα τουρκικά και τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, είπε ο κ. Ερντογάν και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, σημειώνοντας πως δεν συμφωνεί με τίτλους εφημερίδων όπως "Επιστρέφει με χέρια άδεια ο Καραμανλής". Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι γίνονται συναντήσεις ακόμα και σε οικογενειακό επίπεδο, γιατί θέλουμε, όπως είπε, να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που έχουμε μεταξύ μας.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: "Εχουμε αμοιβαία και στις δύο χώρες δικούς μας πολίτες. Περίπου 150 χιλιάδες ομογενείς μας ζουν στην Ελλάδα. Παρομοίως στην Τουρκία, έστω και αν ο αριθμός είναι πολύ μικρός, ζουν Ρωμιοί. Ομως υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Ρωμιοί που δεν τους έχει αφαιρεθεί η τουρκική υπηκοότητα και ζουν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Σε αυτή την επίσκεψη το είπα στον Κώστα Καραμανλή: εφόσον δεν έχουν χάσει την τουρκική υπηκοότητα η βάση για να ζουν εδώ είναι έτοιμη".

    Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ακόμη ότι τα προβλήματα δεν πρέπει να επισκιάζουν τις ευκαιρίες που ξεδιπλώνονται μπροστά μας και θα πρέπει να βρούμε ειρηνικούς τρόπους για να χτίσουμε ειρηνικά το μέλλον μαζί. Δίπλα μας, είπε χαρακτηριστικά, υπάρχει ένας βάλτος και υπάρχει και ένα οικόπεδο με στέρεο έδαφος και από το δεύτερο πρέπει να περάσουμε.

    Επίσκεψη στη Μεγάλη του Γένους Σχολή

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Τουρκία επισκέφθηκε τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, όπου τον υποδέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μαθητές της Σχολής και ομογενείς.

    Ο κ. Καραμανλής σε σύντομο χαιρετισμό του, υπογράμμισε ότι η Μεγάλη του Γένους Σχολή συμβολίζει στη σκέψη μας, από το 15ο αιώνα έως σήμερα, την αρχετυπική εικόνα του ελληνικού παιδευτηρίου. Η Σχολή, τόνισε ο κ. Καραμανλής, αποτελεί σημείο αναφοράς του κωνσταντινοπολίτικου πανοράματος, μιας πόλης που όσα χρόνια και αν περάσουν, θα συνεχίσει να ακτινοβολεί με την ιστορία και τον πολιτισμό της.

    Η Σχολή, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, λειτουργεί αδιάλειπτα εδώ και 500 χρόνια και αποτελεί το παλαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στον κόσμο. Πρόκειται, αναμφίβολα, είπε για μία γνήσια κιβωτό ελληνομάθειας, μέσα από την διδαχή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

    Η Σχολή, είπε ο κ. Καραμανλής, αποτελεί ένα διαχρονικό λίκνο παιδείας και πολιτισμού, έναν άσβεστο φάρο που αντανακλά της αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού σε ολόκληρη την υφήλιο.

    Ειδικά για την Τουρκία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, η λειτουργία της Σχολής στη μεγαλύτερή της Μητρόπολη, αποτελεί δύναμη και πλούτο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. "Για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας η παρουσία αυτών των οικουμενικών συμβόλων στο έδαφός της, μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρότατο πλεονέκτημα. Ισχυρό πλεονέκτημα αποτελείτε άλλωστε όλοι εσείς. Όχι μόνο για την πρόοδο της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά και για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων για την οποία συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε διμερές επίπεδο. Η παρουσία της ελληνικής μειονότητας, η πρόοδος και η προκοπή της μπορεί να αποτελεί μια πραγματικά σταθερή γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, στην προσπάθειά μας για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος ειρήνης και φιλίας", υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αποτελεί χρέος να προωθηθεί η δημιουργική σύνθεση των πολιτισμών και σημείωσε ότι "οι ελπίδες μας στηρίζονται κυρίως σε σας τους νέους ανθρώπους, για το διάλογο και τη συμφιλίωση των πολιτισμών, για τη συνεχή πρόοδο του ανθρώπινου γένους, σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας".

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μεγάλη παράδοση του Ζωγράφειου και του Ζαππείου και απευθυνόμενος στους σπουδαστές της Μεγάλης του Γένους Σχολής αλλά και των Σχολών της Κωνσταντινούπολης, τόνισε "Δεν είστε οι τελευταίοι των λίγων του χθες. Η γενιά σας, Έλληνες και Τούρκοι, είστε όλοι οι πρώτοι των πολλών του αύριο. Είστε οι πρώτοι εκείνων που με εφόδιο την ανθρωπιστική παιδεία θα χτίσουν έναν κόσμο καλύτερο, τον κόσμο των οικουμενικών αξιών, της ειρηνικής συνύπαρξης, της πολιτισμικής σύνθεσης, της συνεννόησης, της συλλογικής επιδίωξης της ευημερίας".

    Ο κ. Καραμανλής κλείνοντας το χαιρετισμό του ανέφερε ότι νιώθει μεγάλη τιμή που υπήρξε ο πρώτος Έλληνας, ο πρώτος Ευρωπαίος πρωθυπουργός, στον αιώνα αυτό, που από το βήμα του "Παιδευτηρίου των Παιδευτηρίων" είχε την τύχη να μιλήσει με τους νέους που θα συγκροτήσουν την Πόλη του μέλλοντος.

    «Φίλτατε κύριε πρωθυπουργέ, μη μας ξεχνάτε, μην ξεχνάτε την πνευματική πρωτεύουσα της Ρωμιοσύνης, μην ξεχνάτε την πνευματική μήτρα του Γένους, μην λησμονείτε τις ρίζες μας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η περί αυτό Ομογένεια θέλουν να ζήσουν, πρέπει να ζήσουν. Αντέχουν. Είναι το ιστορικό τους χρέος», είπε σήμερα ό Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προπέμποντας τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή.

    Ο Πατριάρχης τόνισε την «ιστορική σημασία» την επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία: «Από την επίσκεψη αυτή αναμένομε, ημείς οι νομοταγείς Ρωμιοί πολίτες της Τουρκίας, ιστορικάς αποφάσεις αξίας της ιστορίας μας, αξίας της πανανθρώπινης εμβέλειας και αποστολής του Ιερού Κέντρου της Ορθοδοξίας», είπε ο Πατριάρχης.

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η επίσκεψή του συμπίπτει με την περίοδο αναγέννησης της Ομογένειας «με νέα διοικητικά σώματα των ιδρυμάτων, με νέας ελπίδας και αισιοδόξους προοπτικάς».

    Τέλος, ο κ. Βαρθολομαίος εξήρε τη συμβολή του κ. Καραμανλή και του Τούρκου πρωθυπουργού στη δημιουργία νέας περιόδου στις σχέσεις των δυο χωρών.

    «Ο ταραγμένος κόσμος μας χρειάζεται ηγέτες σεβόμενους το όραμα του Κεμάλ Ατατούρκ και του Ελευθερίου Βενιζέλου», είπε. Υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Φανάρι χθες ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε τονίσει ότι «το Οικουμενικόν Πατριαρχείον πάντοτε αποβλέπει εις την οικοδομήν αρμονικών και ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των κατοικούντων εις τον ίδιον γεωπολιτικόν χώρον λαών της Τουρκίας και της Ελλάδος».

    Ο κ. Καραμανλής περιηγήθηκε στους χώρους της Σχολής και αντάλλαξε αναμνηστικά δώρα.

    [03] «Όχι σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι»

    Η θητεία μου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της παράταξης δεν θα συνοδευτεί ούτε από συναλλαγές, ούτε από συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, διακήρυξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, μιλώντας την Κυριακή στην ολομέλεια της Νομαρχιακής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δυτικής Αθήνας, ενώ παράλληλα, επιτέθηκε σε όσους θέλουν, όπως ανέφερε, να ποδηγετήσουν την ελληνική πολιτική ζωή με τη μέθοδο της οικοπεδοποίησης.

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και απέστειλε μηνύματα προς το εσωτερικό του κόμματός του, δηλώνοντας αποφασισμένος να μην ανεχθεί κινήσεις έξω από τη συντεταγμένη πορεία του κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο λαός θέλει το ΠΑΣΟΚ ισχυρό, αυτοδύναμο και αυτόνομο πολιτικά την ώρα που η χώρα διολισθαίνει και ο πολίτης αισθάνεται απογοητευμένος και αηδιασμένος από το λογική ότι η εξουσία είναι αυτοσκοπός και ότι τα πάντα μπορούν να πουληθούν και να αγοραστούν.

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να κυβερνηθεί δημοκρατικά και όχι από έναν θεσμό κομματικών παραγόντων μπλεγμένων στη διαφθορά.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε και πάλι ότι "προσπαθεί με μια χούφτα δικαστές να ελέγξει τη Δικαιοσύνη" και απηύθυνε "νέα πρόσκληση προς την πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών να αγωνιστούν από κοινού για την ανεξαρτησία της". Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "προσπαθεί να εξαγοράζει τα μέσα ενημέρωσης για να επηρεάζει τον ελληνικό λαό".

    Η ΝΔ, ανέφερε επίσης ο κ. Παπανδρέου, αποδείχθηκε μέρος της σημερινής κρίσης και απέδειξε πως ούτε μπορεί ούτε θέλει να αλλάξει τα πράγματα. "Υπηρετεί τους δικούς της και τα κυκλώματα που δημιούργησε και των οποίων είναι όμηρος".

    Αναφερόμενος στην υπόθεση Κουκοδήμου έθεσε το ερώτημα "τι κρύβει, ποιόν κρύβει και ποιόν κρατάει ο βουλευτής της ΝΔ". Ενώ σε γενικότερη αναφορά του στην υπόθεση Ζαχόπουλου, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν το ενδιαφέρει η ροζ πλευρά της υπόθεσης, το ενδιαφέρει όμως η λειτουργία μιας σπείρας και ενός κυκλώματος διαφθοράς. Και έθεσε ένα ακόμη ερώτημα για το ποιός κρατά τη ΝΔ, τους φίλους και συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

    Τόνισε επίσης ότι η μάχη που δίνεται σήμερα δεν είναι μόνο οικονομική ή κοινωνική, αλλά είναι μια βαθιά δημοκρατική μάχη και επανέφερε τις προτάσεις του για το εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς και την εγκατάλειψη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η ΝΔ καταρρέει και οι υποστηρικτές της αναρωτιούνται τι γίνεται τώρα. Τα συμφέροντα που είναι δεμένα με τη ΝΔ φοβούνται ανέφερε, και πρόσθεσε ότι, γι'αυτό έχουν βαλθεί να παρουσιάσουν το ΠΑΣΟΚ όχι ως μέρος της λύσης του προβλήματος αλλά ως μέρος της κρίσης.

    Είναι αυτοί, τόνισε, που δεν θέλουν ισχυρή και καθαρή πρόταση και φοβούνται το ισχυρό, αυτοδύναμο και αυτόνομο ΠΑΣΟΚ που δεν σκύβει το κεφάλι σε κανένα συμφέρον. Φοβούνται το ΠΑΣΟΚ με τη νέα ενότητα και όχι ένα άθροισμα μαγαζιών. Είναι αυτοί τόνισε, που μας παρουσιάζουν ως τον αδύναμο κρίκο του δικομματισμού και επιχειρούν να αποδυναμώσουν όποιον δεν ελέγχουν.

    Αναφερόμενος στα θέματα του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου αφού έκανε αυτοκριτική για ορισμένες πλευρές του κυβερνητικού παρελθόντος, τόνισε ότι σήμερα έχουμε και πάλι τη βούληση να πάμε μπροστά ανατρεπτικά, επαναστατικά και αποφασισμένοι, με καθαρό μέτωπο. Είμαστε πρόσθεσε, η ελπίδα, η αλλαγή αυτό που προσδοκά ο ελληνικός λαός.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρέπει να τελειώνει η ομφαλοσκόπηση στο Κίνημα και να προχωρήσουμε μπροστά με τον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει, πρόσθεσε, χώρος και περιθώριο να αναβιώσουμε τις συγκρούσεις της 11ης Νοεμβρίου. Το ζήτημα της ηγεσίας, τόνισε, λύθηκε στις 11 Νοεμβρίου με τον πιο δημοκρατικό τρόπο, με τρόπο που κανένα άλλο κόμμα, ούτε τα λεγόμενα κόμματα της αριστεράς, διανοήθηκαν ποτέ και μένουν στα κλειστά και ελεγχόμενα συστήματα φοβούμενα να απευθυνθούν στην ευρύτερη κοινωνία.

    Η διαδικασία για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, τέλειωσε δημοκρατικά μέσα από μια νέα ενότητα πάνω σε αρχές. Η νέα πορεία μας δεν δίνει περιθώρια για ανάπτυξη προσωπικών στρατηγικών, δεν δέχεται εσωτερικές αντιπολιτεύσεις ούτε "λευκές απεργίες" βασικών στελεχών απέναντι στη ΝΔ, δεν αποδεχόμαστε στρατηγικές ήττας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι ο προοδευτικός Έλληνας δεν δέχεται σήμερα να βλέπει ένα ΠΑΣΟΚ με φράξιες, με κόμματα μέσα στο κόμμα και παρασυναγωγές στο όνομα του διαλόγου. Δεν αποδέχεται επίσης να υποβαθμίζεται σκόπιμα η αντιπολιτευτική δραστηριότητα του ΠΑΣΟΚ, ο λόγος του, η πολιτική του παρουσία και η πολιτική του αξιοπρέπεια.

    Ο κ. Παπανδρέου υπαινίχθη ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι επιζητούν τη ρεβάνς για την 11η Νοεμβρίου. Όλοι αυτοί τόνισε, είναι γελασμένοι. Ο λαός του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε απαιτεί ενότητα και συντεταγμένη πορεία, ανοιχτό και δημοκρατικό διάλογο, αλλά ταυτόχρονα ζητά και αφοσίωση στον κοινό σκοπό και όχι ένα σκορποχώρι από όπου μπορεί ο καθένας να κόβει κομμάτια για τον εαυτό του.

    Το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, ανήκει στο λαό και μόνο και καμία παρέκκληση από το δρόμο αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

    Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρόκειται να θυσιάσει την αξιοπρέπεια της παράταξης και των στελεχών της στο όνομα μιας ενότητας, που θα υπονομεύεται καθημερινά από παραοργανώσεις και θα αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της παράταξης και θα την καθιστά έρμαιο των επιδιώξεων διάφορων "καλοθελητών".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τέλος, τόνισε ότι πρέπει το Κίνημα και τα στελέχη του να δώσουν δείγμα γραφής με το νέο δημόσιο ήθος που χρειάζεται η χώρα με σοσιαλιστική ταυτότητα, δηλώνοντας ο ίδιος αποφασισμένος να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου

    «Για μια ακόμη φορά με τη σημερινή του ομιλία, ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να επιτεθεί στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Οι εσωκομματικές ανάγκες που τον εγκλωβίζουν σβ αυτή την στρατηγική είναι βεβαίως προφανείς σε όλους τους Έλληνες», τονίζει σε δήλωσή του ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, με αφορμή την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Νομαρχιακή Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου Δυτικής Αθήνας του κόμματός του.

    «Το μόνο που καταφέρνει ασεβώντας συστηματικά στους θεσμούς, είναι να καταδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο τη μεγάλη ποιοτική διαφορά που χωρίζει αυτή την Κυβέρνηση από τις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Ρουσόπουλος.

    [04] "Αγώνας για την ανατροπή"

    Τώρα πια όλοι γνωρίζουμε και το πείραμα της Ιταλίας, το πείραμα Πρόντι, της κεντροδεξιοαριστεράς με τα «ανανεωμένα» κόμματα και τα «ανανεωμένα προγράμματα», τόνισε η κ.Αλ.Παπαρήγα σε δηλώσεις της στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΚΕ του ΚΚΕ.

    "Ο λαϊκός παράγοντας, το λαϊκό κίνημα πρέπει να γράψει τα δικά του πραγματικά σενάρια για εναλλαγή, για αλλαγή, για την εναλλακτική λύση. Αγώνας, λοιπόν, και συνειδητή προσπάθεια για την ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού, χωρίς εγκλωβισμό στα σενάρια που φτιάχνονται στα σαλόνια από τα πάνω", υπογράμμισε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Συνέντευξη Αλέκας Παπαρήγα

    Στο νοσηρό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων αναφέρθηκε στην εφβ όλης της ύλης συνέντευξή της, στη ΝΕΤ 105,8, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα απηύθυνε έκκληση σε διανοουμένους και δημοσιογράφους να βάλουν τέλος στην όξυνση που προκαλούν τα ΜΜΕ σχετικά με την υπόθεση Zαχόπουλου.

    "Υπάρχει βόθρος και εγώ δεν προτείνω να τον καλύψουμε με αποσμητικό, αλλά αυτά που γίνονται τον τελευταίο καιρό οξύνονται κα μεγαλώνουν από την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Εν πάσει περιπτώσει δέκα λεπτά την ημέρα αρκεί να ασχολούμαστε με τον Ζαχόπουλο και με την όλη υπόθεση. Και επεκτείνεται, ανοίγει δίχτυ. Βρέθηκε ένα σκάνδαλο που κατά τη γνώμη μου δεν είναι και το μεγαλύτερο του 20ου αιώνα και του 21ου στην Ελλάδα και εδώ ανοίγουν και παίζονται πάρα πολλά παιχνίδια", τόνισε η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    Η γγ του ΚΚΕ επισήμανε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες είναι εκείνα της δουλειάς, της σύνταξης, της ασφάλειας, της παιδείας, αλλά και διεθνή.

    [05] "Η κοινωνία θα δώσει τη λύση"

    Με αφορμή τα γεγονότα στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και οι βουλευτές - μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής - Περικλής Κοροβέσης, Τάσος Κουράκης και Γρηγόρης Ψαριανός, συζήτησαν με καλλιτέχνες και προσωπικότητες από το χώρο του Πολιτισμού για μια άλλου είδους προσέγγιση του Πολιτισμού από την πολιτική, μακριά από τα φαινόμενα σήψης, παρασιτισμού και αδιαφάνειας.

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν και εξέφρασαν τις απόψεις τους πλήθος καλλιτέχνες και πνευματικές προσωπικότητες του τόπου.

    Συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοροβέσης, Άννα Φιλίνη. Γρ. Ψαριανός, Μιχ. Παπαγιαννάκης, T. Κουράκης, Ν. Τσούκαλης και ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΝ και μέλος της Π Γτου ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας.

    Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Πόπη Διαμαντάκου.

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ανοίγοντας τη συζήτηση, τόνισε ότι "βρισκόμαστε σε μια από τις βαθύτερες κρίσεις του πολιτικού συστήματος της τελευταίας δεκαετίας. Μια προσωπική ιστορία έγινε το «σουσάμι άνοιξε» για να αναδειχθεί όλη η σπηλιά με το βούρκο, με τα προβλήματα και τις παθολογίες της πολιτικής ζωής. Έχουν συμπαρασυρθεί σχεδόν οι πάντες. Πολιτικοί, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, πρωταγωνιστές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εφοπλιστές".

    Για μας δεν είναι μόνο το θέμα ενός βουλευτή της πλειοψηφίας (συμπολίτευσης) που υπέπεσε στην «αμαρτία». Είναι το θέμα του ίδιου του Πρωθυπουργού. Δεν είναι θέμα ενός κόμματος, που μπορεί να διορθωθεί με αυτοκριτική, είναι θέμα ενός κόμματος αλλά και ενός συστήματος, το οποίο βρίσκεται σε αποδόμηση και σε παρακμή. Και δεν είναι ένα θέμα που θα λύσει η δικαιοσύνη, είναι ένα θέμα το οποίο θα λύσει τελικά η κοινωνία, υπογράμμισε ο κ.Αλ.Αλαβάνος.

    Σήμερα ο πολιτισμός, ανέφερε, αντί να είναι καταφύγιο αξιών σε δύσκολες στιγμές, που περνάει κάθε πολιτικό σύστημα, κάθε πολιτική ζωή, έχει γίνει μια από τις εστίες της σήψης, της τελμάτωσης, της κατάρρευσης ιδεών και φιλοδοξιών και γι' αυτό θέλουμε τη γνώμη σας πάνω σ' αυτό.

    Ο κ.Αλέκος Αλαβάνος έκανε λόγο για μια νέα πλειοψηφία με εναλλακτικές προτάσεις από το σημερινό σύστημα του δικομματισμού. Με ιδέες οι οποίες μπορούν να μπολιάσουν και να θέσουν σε κίνηση το σημερινό πολιτικό και κοινωνικό σύστημα, το οποίο είναι σχεδόν διασωληνωμένο.

    [06] Αναμένονται διώξεις

    Νέα στοιχεία προστίθενται καθημερινά στην υπόθεση Ζαχόπουλου τα οποία καλούνται να ερευνήσουν οι δικαστικές αρχές.

    Το ενδιαφέρον στρέφεται στην προσωποποίηση των διώξεων, που έχουν ήδη ασκηθεί κατ΄ αγνώστων για εκβίαση και παραβίαση προσωπικών δεδομένων, σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και στην κλήση νέων μαρτύρων στις παράλληλες δικαστικές έρευνες που διεξάγονται.

    Στο μεταξύ, άρθρο με τίτλο «Με Θέμο το έσχατο τηλεφώνημα» δημοσιεύει η εφημερίδα «Το Παρόν». Στο άρθρο αυτό περιλαμβάνονται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, λίγες ώρες πριν την απόπειρα αυτοκτονίας του, ο τέως γγ του υπουργείου Πολιτισμού Χρ. Ζαχόπουλου, επιχείρησε -μέσω τρίτου προσώπου- επαφή με τον Θέμο Αναστασιάδη προκειμένου να μάθει αν υπάρχει "υλικό" εναντίον του.

    Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτηρίζει σκόπιμο το δημοσίευμα, δηλώνει ότι ουδέποτε επικοινώνησε τηλεφωνικά ή μέσω τρίτου με τον κ. Ζαχόπουλο και αναφέρει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του Μάκη Κουρή και της εφημερίδας του με κάθε νόμιμο μέσο.

    Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Παναγιώτης Αθανασίου, που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τα πεπραγμένα του πρώην γενικού γραμματέα κ. Χρήστου Ζαχόπουλου, έχει ζητήσει τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στο υπουργείο Πολιτισμού. Ο εισαγγελέας ζητά πενταμελής ομάδα ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών να διενεργήσει τον έλεγχο και να του κοινοποιήσει εντός δύο μηνών τα αποτελέσματα. Στον έλεγχο ζητά να συμπεριληφθούν και στοιχεία για τη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.

    Κατάθεση στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών κα Μαρία Γκανέ, που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες του κ. Μ.Τριανταφυλλόπουλου, σχετικά με βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, έδωσε την Παρασκευή ο κ. Θέμος Αναστασιάδης.

    Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Ηρθα να καταθέσω για τη συνάντηση Κουκοδήμου με τον Τριανταφυλλόπουλο, για την οποία δεν γνωρίζω τίποτα και αυτό ακριβώς κατέθεσα. Οτι δεν γνωρίζω τίποτα. Αρα, δεν έχω να σας πω και τίποτα. Αφού δεν ήμουν εκεί, τι να πω. Εγώ δεν γνωρίζω κανένα. Ούτε Κουκοδήμο, ούτε Κλαδά. Ξέρω τον Μάκη. Εχω ακούσει τρεις διαφορετικές εκδοχές από τον Μάκη. Δεν ξέρω πού θα καταλήξει. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά, αφορούν ανθρώπους που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

    Με συμπληρωματικές καταθέσεις συνεχίζεται η έρευνα του 2ου ειδικού ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου. Σύμπληρωματική κατάθεση έδωσε προχθές ο κ. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου, δήλωσε ότι η ανάκριση συνεχίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις.

    Νωρίτερα στον ανακριτή κ. Οικονόμου κατέθεσε υπάλληλος της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων για την υπόθεση των χρημάτων του κ. Θέμου Αναστασιάδη.

    Τέλος, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παναγιώτη Αθανασίου, που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τα πεπραγμένα Ζαχόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού, κατέθεσαν οι δημοσιογράφοι και μέλη της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" Αντώνης Σρόιτερ και Γιώργος Χριστοφορίδης.

    Οι δύο δημοσιογράφοι κλήθηκαν να καταθέσουν όσον αφορά δημοσίευμα της εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είχε λάβει επιδοτήσεις πολλών εκατομυρίων ευρώ.

    Βγαίνοντας από το εισαγγελικό γραφείο ο κ. Σρόιτερ προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Εξηγήσαμε το ενδιαφέρον μας για το πώς ένα Μέγαρο, που αρχικά είχε άδεια για υπόγειο πάρκινγκ, στη συνέχεια έγινε συνεδριακό κέντρο και κατέληξε να γίνει όπερα με επιχορήγηση 110 εκατομυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό".

    Στο μεταξύ ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου άσκησε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών κα Ελένη Ράικου, με βάση στοιχεία που έχει συλλέξει ο δεύτερος ειδικός ανακριτής κ. Οικονόμου για την υπόθεση εκβίασης σε βάρος του κ. Χρήστου Ζαχόπουλου. Η δίωξη είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορά το αδίκημα της απόπειρας εκβίασης απο κοινού σε βάρος του κ. Ζαχόπουλου και της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων απο κοινού και κατά μόνας.

    Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ.Π. Πούλιος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης αυτεπαγγέλτως για την υπόθεσης της συζήτησης των δημοσιογράφων Στέφανου Χίου και Δημήτρη Καμπουράκη για την υπόθεση Ζαχόπουλου. Ο κ. Πούλιος ζητά από τον πταισματοδίκη που θα διενεργήσει την έρευνα υπό την εποπτεία της εισαγγελέως Πρωτοδικών κ. Ελένης Ράϊκου να διαπιστώσει αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου υπό την έννοια της μαγνητοφώνησης τηλεφωνικής συνομιλίας χωρίς τη συναίνεση του παθόντα δημοσιογράφου κ. Καμπουράκη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 January 2008 - 5:30:25 UTC