Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανελλήνια συγκίνηση
  • [02] Κυβερνητική Επιτροπή για Ναυτιλία
  • [03] Ο Γ.Παπανδρέου στη ΓΣΕΕ
  • [04] "Εμπορευματοποίηση της Παιδείας"

  • [01] Πανελλήνια συγκίνηση

    Κλίμα συγκίνησης επικρατεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό ΑΘηνών όπου εκατοντάδες πολίτες συρρέουν για το ύστατο χαίρε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο ενώ οι καμπάνες κτυπούν πένθιμα και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

    Το σεπτό σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου τυλιγμένο στην γαλανόλευκη υποδέχτηκε στον καθεδρικό ναό Αθηνών ο τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου μητροπολίτης Καρυστίας Σεραφείμ, ο οποίος και τέλεσε το τρισάγιο. Τη σορό του Αρχιεπισκόπου, η οποία εκτίθεται σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα, συνόδευαν οι στενοί του συνεργάτες.

    Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Νατάσα, μετέβη στην Ιερά Μητρόπολη. Το πρωθυπουργικό ζεύγος απηύθυνε στον αρχιεράρχη τον ύστατο χαιρετισμό και αποχώρησε.

    Η Mητρόπολη ΑΘηνών τις τρεις ημέρες θα παραμείνει ανοικτή καθ΄όλη τη διάρκεια του 24ωρου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πιστούς να αποχαιρετίσουν τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ στο παρεκκλήσι του μητροπολιτικού ναού θα ανοίξει βιβλίο συλλυπητήριων.

    Παράλληλα, συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος, η οποία αποφάσισε ότι η κηδεία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου θα γίνει την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, ενώ η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου.

    Από το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε πως στα κτίρια των δημόσιων υπηρεσιών θα κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες, ενώ την ημέρα της κηδείας θα είναι αργία.

    Η κηδεία του Αρχιεπισκόπου θα γίνει δημοσία δαπάνη από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών, ενώ θα του αποδοθούν και τιμές αρχηγού κράτους.

    Τρισάγιο στο Φανάρι

    «To Oικουμενικό Πατριαρχείο με βαθειά λύπη επληροφορήθη την εν Κυρίω κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, τον οποίο προπέμπει μαζί με τους πανορθοδόξους εις την αιωνιότητα» αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    «Ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος αγωνίσθη καθ'όλη την διάρκεια της ζωής του υπέρ της Εκκλησίας και προσπάθησε να φέρει του ανθρώπους πλησιέστερον προς αυτήν ως την μόνη κιβωτό της σωτηρίας.

    Ο μακαριστός υπέμεινε κατά τη διάρκεια της ασθένειας του "μήνας κενούς και νύκτας οδυνών", ως ο πολύτλας Ιώβ. Και υπέμεινε τα παθήματά του καρτερικώς, γενναίως, χριστιανοπρεπώς, διδάξας δια του παραδείγματός του πολλούς.

    Τώρα ο πληθωρικός του λόγος εσίγησε. Τώρα από του ουρανίους θαλάμους θα υμνή ακαταπαύστως τα μεγαλεία του Θεού και θα πρεσβεύη προς Αυτόν υπέρ της Εκκλησίας και του ποιμνίου της.

    Ο χωρισμός από προσφιλή μας πρόσωπα είναι ανθρωπίνως οδυνηρώς. Αλλά παρηγορούμεθα ενθυμούμενοι ότι δι'ημάς τους Χριστιανούς "η πόλις άνω εστί, τα αρόντα οδός εστί" και ότι "εάν η επίγειος ημών οικία του σκήνους καταλυθή, οικοδομήν εκ Θεού έχομεν...τους γαρ πάντας ημάς φανερωθήναι δει έμπροσθεν του βήματος του Χριστού".

    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εύχεται και προσεύχεται δια την ανάπαυσιν της ψυχής του προώρως αποιχομένου Πρωθιεράρχου και όπως ο Δομήτωρ της Εκκλησίας Χριστός αναδείξη εν Πνεύματι Αγίω άξιον και ικανόν διάδοχον, εις δόξαν του αγίου ονόματος Αυτού», καταλήγει η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του κοιμηθέντος Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου τελέστηκε το πρωί Τρισάγιο στο Φανάρι στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου. Την απόφαση αυτή πήρε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μόλις ενημερώθηκε για την αποδημία του Αρχιεπισκόπου .

    Πληροφορίες στο Φανάρι αναφέρουν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραστεί στην κηδεία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, όπως συνέβη σε πρόσφατες αποδημίες άλλων αρχηγών εκκλησιών, όπως στην περίπτωση του μακαριστού πατριάρχου Αλεξανδρείας Πέτρου και του μακαριστού αρχιεπισκόπου Ρουμανίας Θεόκτιστου.

    Στην τελευταία αυτή περίπτωση η εκκλησία της Ρουμανίας ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να τελέσει ο ίδιος την εξόδιο ακολουθία για τον κοιμηθέντα αρχιεπίσκοπο.

    Συλλυπητήρια μηνύματα

    Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια για την κοίμηση του Αρχιεπισκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου:

    ''Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατο του Προκαθημένου της Eκκλησίας της Ελλάδος.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υπήρξε εξέχων Ιεράρχης με πλούσια και πολύπλευρη προσφορά, ο οποίος με την ανεξάντλητη ενέργειά του αγωνίστηκε για μια ζωντανή και μαχόμενη Εκκλησία. Με τη στάση του απέναντι στο καταλυτικό γεγονός της ασθένειας και του θανάτου μας συγκλόνισε στέλνοντας ένα μοναδικό μήνυμα θάρρους και αξιοπρέπειας.''

    Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός κ.Κ.Καραμανλής αναφέρει ότι «Διερμηνεύοντας, είμαι βέβαιος, τα αισθήματα των Ελληνίδων και των Ελλήνων, εκφράζω τη θλίψη μου για την κοίμηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Του φωτισμένου Ιεράρχη που με το ποιμαντορικό του έργο έφερε την Εκκλησία πιο κοντά στην κοινωνία και στα σύγχρονα προβλήματα, πιο κοντά στους νέους ανθρώπους και στις αγωνίες τους. Του θρησκευτικού ηγέτη που ενίσχυσε το ρόλο της Ορθοδοξίας στον κόσμο.

    Η ευθύτητα των λόγων του, η απλότητα, η αγωνιστικότητα, η αγάπη του για την Ελλάδα συνιστούν πολύτιμες διδαχές για το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας. Η γενναιότητα και η καρτερία που επέδειξε τις δύσκολες ώρες της προσωπικής του μάχης αγγίζουν τις καρδιές όλων μας».

    Τη βαθιά της θλίψη για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου εξέφρασε η Βουλή των Ελλήνων μέσω του προέδρου του Σώματος Δημήτρη Σιούφα.

    Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο κ. Σιούφας σημειώνει ότι "η μεγάλη προσωπικότητα και η μεγάλη προσφορά του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ανήκουν πλέον στην Ιστορία", ενώ τονίζει ότι "το Έθνος τον ευγνωμονεί για την προσφορά του: Η Εκκλησία, η Πατρίδα, ο Λαός τον αγάπησαν, τον ακολούθησαν και κρατούν στη μνήμη και την προσφορά και τις υποθήκες του."

    Το απόγευμα, η Βουλή πραγματοποίησε ειδική συνεδρία στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου, ενώ η Πέμπτη, ημέρα της κηδείας του Αρχιεπισκόπου, ορίζεται ημέρα αργίας για το κοινοβούλιο.

    Τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου, εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευρ. Στυλιανίδης, τον οποίο χαρακτήρισε και φωτεινό παράδειγμα πνευματικού ηγέτη.

    Μήνυμα του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Χριστόδουλου:

    «Σήμερα, ημέρα πένθους και περισυλλογής για ολόκληρο το λαό μας, θα ήθελα να εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου μας. Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο οποίος ως τις τελευταίες στιγμές της ζωής του στάθηκε όρθιος με απαράμιλλο ψυχικό σθένος, ορθόδοξη πνευματικότητα και θαυμαστή αξιοπρέπεια, υπήρξε μια ηγετική εκκλησιαστική προσωπικότητα και ένας χαρισματικός ποιμενάρχης που διακόνησε με αφοσίωση και αυταπάρνηση την Εκκλησία.

    Επί των ημερών του η Εκκλησία έσκυψε με περισσό ενδιαφέρον στα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας και ιδιαιτέρως των νέων ανθρώπων και πρόβαλε με συνέπεια την Ορθόδοξη παράδοση και μαρτυρία στα ευρωπαϊκά και διεθνή fora.

    Με σεβασμό στη μνήμη του, εκφράζω τα πλέον θερμά συλλυπητήρια μου ως και αυτά του Δημοτικού συμβουλίου για την απώλεια του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ενός πραγματικά ξεχωριστού και επιφανούς Εκκλησιαστικού Ανδρός.»

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου.

    ''Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου.

    Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πνευματικός ηγέτης, με κύρος, εκκλησιαστικό φρόνημα και πλούσια κοινωνική δράση. Μαχητής και λόγιος, άφησε το δικό του στίγμα στην Εκκλησία που υπηρέτησε πιστά, με πηγαίο πάθος και εργατικότητα.

    Tον γνώριζα από παλιά. Ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος με τον οποίο χαιρόσουν να συζητάς ακόμα και όταν διαφωνούσες μαζί του.

    Η περιπέτεια της υγείας του δεν τον κλόνισε. Παρέμεινε όρθιος μέχρι το τέλος, δίνοντας ένα δυνατό μήνυμα θάρρους, γενναιότητας και αξιοπρέπειας. Θα τον θυμόμαστε πάντα.

    Στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στους οικείους του και στους συνεργάτες του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.''

    «Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου», αναφέρει η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στο τηλεγράφημα που απέστειλε προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας.

    «Ο θάνατος του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου, όπως και κάθε επιφανούς προσώπου, μας θυμίζει την κοινή μας μοίρα, ανεξάρτητα από θρησκεία, φιλοσοφικές αντιλήψεις, πολιτικές απόψεις. Η γενναιότητα και η καρτερικότητα που προχώρησε προς αυτόν, είναι ένα θετικό του μήνυμα προς όλους. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς απευθύνει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας και προς όλους τους πιστούς που σήμερα νιώθουν βαθύ πένθος», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    «Αφησε παρακαταθήκη την αγωνιστικότητά του, την πραότητα, την Ιώβειο υπομονή του» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Εφυγε πλήρης Σεβασμού και βαθιάς εκτιμήσεως», «αφήνοντας πίσω δυσαναπλήρωτο κενό Αγάπης, Συντροφικότητας, Αλληλεγγύης και Προσφοράς» σημειώνει μεταξύ άλλων και καταλήγει: «Μοίρα Κοινή των Ανθρώπων ο θάνατος αλλά και η Πίστις γιβ Ανάσταση νεκρών».

    Η Βουλή τίμησε τη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου

    Με πολιτικό μνημόσυνο και ενός λεπτού σιγή, η Βουλή τίμησε την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

    Τόσο ο πρόεδρος της Βουλής, όσο και ο υπουργός Παιδείας, καθώς και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, εξήραν τη μεγάλη προσωπικότητα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου αλλά και την μεγάλη προσφορά του στο έθνος.

    «Η Βουλή πενθεί μαζί με την εκκλησία της Ελλάδος την απώλεια ενός μεγάλου ανθρώπου, μεγάλου ιεράρχου και μεγάλου Έλληνα. Ενός χαρισματικού και πεφωτισμένου ποιμενάρχη που υπηρέτησε με πίστη την Εκκλησία, με αφοσίωση την Ελλάδα, με θέρμη το Έθνος και με αγάπη τον άνθρωπο», τόνισε ο πρόεδρος του Σώματος, Δημήτρης Σιούφας.

    «Άνθρωπος όπως ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, δεν βρίσκονται συχνά, σε καμιά εποχή της ανθρωπότητας», επεσήμανε σε άλλο σημείο ο κ. Σιούφας ενώ κλείνοντας σημείωσε: « Η Ελλάδα αποχαιρετά το θρησκευτικό της Ηγέτη. Η Εκκλησία. η Ελλάδα, η Βουλή, οι Έλληνες και Ελληνίδες, αποχαιρετούμε έναν ήρωα της ζωής. Κρατούμε άσβηστο το φως του έργου και της ζωής του, ως κληρονομιά και δίδαγμα για όλους».

    Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκ μέρους της κυβέρνησης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι, «ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν ο ορισμός του επιφανούς εκκλησιαστικού ανδρός, που συνδύαζε την ασυμβίβαστη πράξη με τον δυναμισμό, αλλά και την μόρφωση και την καλλιέργεια του».

    «Η απλότητα του, η ευθύτητα των λόγων του και η αγάπη του για την Ελλάδα κατάφεραν να αγγίξουν τις καρδιές μας και να τον καταξιώσουν ως λαοπρόβλητο πνευματικό ηγέτη», πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας.

    Για μεγάλο κενό που αφήνει πίσω του ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, έκανε λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    «Υπήρξε βαθύτατα Έλληνας, με πίστη στις διαχρονικές αξίες. Διέθετε ευρύτητα γνώσης και επικοινωνιακά χαρίσματα. Επέμεινε ιδιαίτερα στο άνοιγμα της εκκλησίας, έριξε τείχη, δίδαξε πολλά και συμβόλισε περισσότερα με τη στάση και το ήθος του», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ Παναγιωτόπουλος.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, χαρακτήρισε τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, «ποιμενάρχη με υψηλή μόρφωση και πατριωτική συνείδηση, που μας δίδαξε τι σημαίνει θάρρος και αξιοπρέπεια», ενώ κλείνοντας, τόνισε ότι, «χωρίς αμφιβολία άφησε εποχή».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, στάθηκε ιδιαίτερα «στο θάρρος του» ενώ σημείωσε ότι, «ήταν ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος που πέρασε την είσοδο των γραφείων του ΚΚΕ, ξεπερνώντας τα στερεότυπα που υπήρχαν».

    Στην ισχυρή προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, καθώς και στην στωικότητα και τη γενναιότητα του, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιος Λεβέντης, τονίζοντας ότι « η γενναιότητα και η καρτερικότητα που έδειξε στην ασθένεια του, ήταν ένα θετικό μήνυμα για όλους μας».

    «Έφερε τους νέους στην εκκλησία, τον αγάπησε ο κόσμος όσο λίγους. Ήταν ο Χριστόδουλος μας και του λέμε ότι τον αγαπήσαμε πολύ και θα μας λείψει», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης.

    «Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και μαζί του η Εκκλησία, ήταν πάντα και παντού παρών, ακοίμητος θεματοφύλακας της παρακαταθήκης της Ορθοδοξίας», επεσήμανε η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα.

    [02] Κυβερνητική Επιτροπή για Ναυτιλία

    Με θέματα του υπουργείου Ναυτιλίας θα ασχοληθεί η Κυβερνητική Επιτροπή που θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό, στις 11 το πρωί.

    Τα εγκαίνα του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και τον πρόεδρο της εταιρείας Μπίλ Γκέιτς.

    "Μια κοινωνία αναπτύσσεται και προοδεύει στο βαθμό που δίνει στα μέλη της την ευκαιρία, τα εργαλεία και την ελευθερία να ανοίξουν οι ίδιοι τους νέους δρόμους της προόδου - σύμφωνα με δικά τους όνειρα, τις ικανότητες και τις φιλοδοξίες τους", επισήμανε ο κ.Καραμανλής στην ομιλία του τονίζοντας ότι "αυτή την αρχή της ανθρωποκεντρικής οικονομίας της γνώσης και της καινοτομίας, ενσαρκώνει και υπηρετεί -τόσο με την επιχειρηματική, όσο με και την πολύπλευρη ανθρωπιστική του δράση- ο κ. Μπίλ Γκέιτς".

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το κτίριο αυτό είναι το επιχειρησιακό κέντρο μιας σημαντικής θεσμικής συνεργασίας για την τόνωση της καινοτομίας στην Ελλάδα μέσα από την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας, και αφορά στο δημόσιο τομέα, τις επιχειρήσεις - μικρές και μεγάλες - την παιδεία και τους νέους ανθρώπους. Όπως δήλωσε "στόχος είναι αφενός η εφαρμογή των ήδη διαθέσιμων εργαλείων λογισμικού στην οικονομία και την κοινωνία, και αφετέρου η ανάπτυξη και παραγωγή νέων εφαρμογών λογισμικού. Είναι η εξασφάλιση καλύτερων υπηρεσιών, η τόνωση της ανταγωνιστικότητας, η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, του ταλέντου και της καινοτόμου σκέψης των Ελλήνων. Είναι η παροχή στις νέες και τους νέους μας μιας σημαντικής ευκαιρίας να δοκιμάσουν τις ιδέες τους στη χώρα τους, χωρίς να χρειαστεί να μεταναστεύσουν. Είναι η ενθάρρυνση της νέας επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση του κλάδου της πληροφορικής, των επικοινωνιών - της επιχειρηματικότητας που συνδέεται με το διαδίκτυο και τις εφαρμογές του - ως ποσοστού του ΑΕΠ".

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως "η συνεργασία αυτή εντάσσεται οργανικά στην στρατηγική μας για την ψηφιακή εποχή. Στρατηγική που ήδη αποδίδει θετικά αποτελέσματα, έχοντας καλύψει πολύ από το χαμένο έδαφος του παρελθόντος. Και μόνο οι ρυθμοί αύξησης του δείκτη διείσδυσης του ευρυζωνικού διαδικτύου καταδεικνύουν το νέο προσανατολισμό της χώρας. Από ουραγός, η Ελλάδα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπαίνει δυναμικά στον όμιλο των πρωτοπόρων κρατών ως προς τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Και μέρα με τη μέρα, με βούληση και αποφασιστικότητα, αποκτά την υποδομή για την ενίσχυση του ρόλου της και στην παραγωγή νέων εφαρμογών.

    Η επένδυση στην τεχνολογία της πληροφορίας και των επικοινωνιών είναι προϋπόθεση για την ευρύτερη μεταρρυθμιστική ρήξη με το παρελθόν που έχει ανάγκη η χώρα. Είναι προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στη νέα παγκοσμιότητα της διασυνδεόμενης γνώσης: ως ο φυσικός διαχειριστής της τεράστιας παρακαταθήκης της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνισμού, αλλά και ως κόμβος δημιουργίας νέας γνώσης και νέων πολύτιμων εργαλείων για το παρόν και το κοινό μέλλον της ανθρωπότητας".

    Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως "στην ζωή, στην πολιτική, στην οικονομία, υπάρχουν δύο προσεγγίσεις: η πρώτη μένει στην επισήμανση των προβλημάτων. Στη διαπίστωση των ατελειών και των αγκυλώσεων που μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι η στάση της συντήρησης και της μεμψιμοιρίας. Η δεύτερη είναι αυτή που προχωρά πέρα από την επισήμανση και τη διαπίστωση. Η στάση ζωής που τολμά να αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Που, αντί να περιμένει μοιρολατρικά τι θα φέρει το μέλλον, τολμά να το προετοιμάζει με στόχευση και συγκεκριμένες δράσεις" και τόνισε ότι "αυτή τη δεύτερη στάση χρειαζόμαστε. Και με πρωτοβουλίες όπως αυτή, που εγκαινιάζουμε σήμερα με τον ιδρυτή της Microsoft κ. Μπίλ Γκέιτς, με πρωτοβουλίες για την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, βάζουμε τα θεμέλια ώστε αυτή η στάση ζωής να ριζώσει και να επικρατήσει, επβ ωφελεία της χώρας και της κοινωνίας μας".

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στο κέντρο καινοτομίας, το οποίο αποτελεί κομμάτι της συνεργασίας του Ελληνικού δημοσίου με τη Microsoft, στο πλαίσιο της ψηφιακής στρατηγικής της κυβέρνησης. Όπως σημείωσε το κέντρο θα λειτουργήσει ως θερμοκοιτίδα για νέες εφαρμογές λογισμικού, οι οποίες αν αποδειχθούν αποτελεσματικές ενδέχεται να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο.

    Επίσης αναφέρθηκε στη ψηφιακή στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση τα τελευταία 4 χρόνια και τόνισε ότι η γνώση και η τεχνολογία, αλλά και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ευημερία μιας χώρας.

    Το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Microsoft κ.Μπιλ Γκέιτζ. Στη συνάντηση παρευρισκόταν και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Το μεσημέρι ο κ. Κ.Καραμανλής είχε συνεργασία, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Γ.Βουλγαράκη. Στη συνέχεια συναντήθηκε με το

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή-Γ.Βουλγαράκη

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό για τη μεταρρύθμιση στους λιμένες και για την εξέλιξη του διαγωνισμού, καθώς και για τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει για το προσωπικό, το οποίο -όπως τόνισε- διασφαλίζεται απολύτως με ένα πολύ μεγάλο πλέγμα εναλλακτικών επιλογών κυρίως προς τη δουλειά του και ως προς τα δικαιώματά του.

    Ο κ. Βουλγαράκης σημείωσε ότι συζήτησε αναλυτικά με τον πρωθυπουργό για τις διακηρύξεις για το ενδιαφέρον των εταιριών, αλλά και για το πώς θα προχωρήσει αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση για τα ελληνικά δεδομένα, η οποία θα μας επιτρέψει να μπούμε σε ένα πραγματικά μεγάλο δρόμο, όχι μόνο για την ελληνική ναυτιλία αλλά και για την οικονομία και το σύνολο της κοινωνίας.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή-Ι.Κασουλίδη

    Με τον υποψήφιο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκη Κασουλίδη συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι άκουσε από τον πρωθυπουργό τις πρώτες εντυπώσεις του για την επίσκεψή του στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι ο ίδιος εξέφρασε κάποιες από τις ιδέες του τις οποίες ήδη παρουσιάζει ενώπιον του κυπριακού λαού για το εθνικό θέμα.

    Η συζήτηση, είπε ο κ. Κασουλίδης, ήταν εγκάρδια και πρόσθεσε ότι είμαστε γνωστοί από πολλά χρόνια με τον κ. Καραμανλή. Χαίρομαι διότι άκουσα και από τον ίδιο τις δικές του απόψεις και κατά τα άλλα θα πρέπει να περιμένουμε τη λαϊκή ετυμηγορία στην Κύπρο να εκδώσει την απόφασή της, είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν μετά τις εκλογές την Κύπρο θεωρεί πιθανό να ξεκινήσει ξανά μια διαδικασία για το Κυπριακό,απάντησε: "το καλύτερο παράθυρο ευκαιρίας που προσφέρεται είναι ακριβώς μετά τις εκλογές, το 2008, με τις εκλογές όλων των ενδιαφερομένων πίσω μας".

    Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι δεν είναι και ταυτόχρονα αυτόματο ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες, εκτός αν υπάρχει απόδειξη πολιτικής βούλησης και από τις δυο πλευρές ότι ενοούν σοβαρά πως είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν. Ακόμη τόνισε ότι "η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου η οποία για μένα είναι μια προπαρασκευαστική διαδικασία που θα ετοιμάσει το έδαφος μέσα σε μερικούς μήνες για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι καθαυτού διαπραγματεύσεις. Υπό αυτό το πρίσμα θεωρώ ότι η τουρκική πλευρά θα βρεθεί πάρα πολύ εκτεθειμένη εάν μπροστά σε ένα νέο πρόεδρο αρνηθεί να ακολουθήσει εκείνα τα οποία έχει συμφωνήσει".

    [03] Ο Γ.Παπανδρέου στη ΓΣΕΕ

    Στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα, «Φτώχεια, Εκπαίδευση, και Κοινωνικές Ανισότητες στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης», το οποίο διοργανώνει η ΓΣΕΕ, θα μιλήσει ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    Η θητεία μου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της παράταξης δεν θα συνοδευτεί ούτε από συναλλαγές, ούτε από συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, διακήρυξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, μιλώντας την Κυριακή στην ολομέλεια της Νομαρχιακής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δυτικής Αθήνας, ενώ παράλληλα, επιτέθηκε σε όσους θέλουν, όπως ανέφερε, να ποδηγετήσουν την ελληνική πολιτική ζωή με τη μέθοδο της οικοπεδοποίησης.

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και απέστειλε μηνύματα προς το εσωτερικό του κόμματός του, δηλώνοντας αποφασισμένος να μην ανεχθεί κινήσεις έξω από τη συντεταγμένη πορεία του κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο λαός θέλει το ΠΑΣΟΚ ισχυρό, αυτοδύναμο και αυτόνομο πολιτικά την ώρα που η χώρα διολισθαίνει και ο πολίτης αισθάνεται απογοητευμένος και αηδιασμένος από το λογική ότι η εξουσία είναι αυτοσκοπός και ότι τα πάντα μπορούν να πουληθούν και να αγοραστούν.

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να κυβερνηθεί δημοκρατικά και όχι από έναν θεσμό κομματικών παραγόντων μπλεγμένων στη διαφθορά.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε και πάλι ότι "προσπαθεί με μια χούφτα δικαστές να ελέγξει τη Δικαιοσύνη" και απηύθυνε "νέα πρόσκληση προς την πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών να αγωνιστούν από κοινού για την ανεξαρτησία της". Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "προσπαθεί να εξαγοράζει τα μέσα ενημέρωσης για να επηρεάζει τον ελληνικό λαό".

    Η ΝΔ, ανέφερε επίσης ο κ. Παπανδρέου, αποδείχθηκε μέρος της σημερινής κρίσης και απέδειξε πως ούτε μπορεί ούτε θέλει να αλλάξει τα πράγματα. "Υπηρετεί τους δικούς της και τα κυκλώματα που δημιούργησε και των οποίων είναι όμηρος".

    Αναφερόμενος στην υπόθεση Κουκοδήμου έθεσε το ερώτημα "τι κρύβει, ποιόν κρύβει και ποιόν κρατάει ο βουλευτής της ΝΔ". Ενώ σε γενικότερη αναφορά του στην υπόθεση Ζαχόπουλου, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν το ενδιαφέρει η ροζ πλευρά της υπόθεσης, το ενδιαφέρει όμως η λειτουργία μιας σπείρας και ενός κυκλώματος διαφθοράς. Και έθεσε ένα ακόμη ερώτημα για το ποιός κρατά τη ΝΔ, τους φίλους και συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

    Τόνισε επίσης ότι η μάχη που δίνεται σήμερα δεν είναι μόνο οικονομική ή κοινωνική, αλλά είναι μια βαθιά δημοκρατική μάχη και επανέφερε τις προτάσεις του για το εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς και την εγκατάλειψη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η ΝΔ καταρρέει και οι υποστηρικτές της αναρωτιούνται τι γίνεται τώρα. Τα συμφέροντα που είναι δεμένα με τη ΝΔ φοβούνται ανέφερε, και πρόσθεσε ότι, γι'αυτό έχουν βαλθεί να παρουσιάσουν το ΠΑΣΟΚ όχι ως μέρος της λύσης του προβλήματος αλλά ως μέρος της κρίσης.

    Είναι αυτοί, τόνισε, που δεν θέλουν ισχυρή και καθαρή πρόταση και φοβούνται το ισχυρό, αυτοδύναμο και αυτόνομο ΠΑΣΟΚ που δεν σκύβει το κεφάλι σε κανένα συμφέρον. Φοβούνται το ΠΑΣΟΚ με τη νέα ενότητα και όχι ένα άθροισμα μαγαζιών. Είναι αυτοί τόνισε, που μας παρουσιάζουν ως τον αδύναμο κρίκο του δικομματισμού και επιχειρούν να αποδυναμώσουν όποιον δεν ελέγχουν.

    Αναφερόμενος στα θέματα του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου αφού έκανε αυτοκριτική για ορισμένες πλευρές του κυβερνητικού παρελθόντος, τόνισε ότι σήμερα έχουμε και πάλι τη βούληση να πάμε μπροστά ανατρεπτικά, επαναστατικά και αποφασισμένοι, με καθαρό μέτωπο. Είμαστε πρόσθεσε, η ελπίδα, η αλλαγή αυτό που προσδοκά ο ελληνικός λαός.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρέπει να τελειώνει η ομφαλοσκόπηση στο Κίνημα και να προχωρήσουμε μπροστά με τον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει, πρόσθεσε, χώρος και περιθώριο να αναβιώσουμε τις συγκρούσεις της 11ης Νοεμβρίου. Το ζήτημα της ηγεσίας, τόνισε, λύθηκε στις 11 Νοεμβρίου με τον πιο δημοκρατικό τρόπο, με τρόπο που κανένα άλλο κόμμα, ούτε τα λεγόμενα κόμματα της αριστεράς, διανοήθηκαν ποτέ και μένουν στα κλειστά και ελεγχόμενα συστήματα φοβούμενα να απευθυνθούν στην ευρύτερη κοινωνία.

    Η διαδικασία για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, τέλειωσε δημοκρατικά μέσα από μια νέα ενότητα πάνω σε αρχές. Η νέα πορεία μας δεν δίνει περιθώρια για ανάπτυξη προσωπικών στρατηγικών, δεν δέχεται εσωτερικές αντιπολιτεύσεις ούτε "λευκές απεργίες" βασικών στελεχών απέναντι στη ΝΔ, δεν αποδεχόμαστε στρατηγικές ήττας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι ο προοδευτικός Έλληνας δεν δέχεται σήμερα να βλέπει ένα ΠΑΣΟΚ με φράξιες, με κόμματα μέσα στο κόμμα και παρασυναγωγές στο όνομα του διαλόγου. Δεν αποδέχεται επίσης να υποβαθμίζεται σκόπιμα η αντιπολιτευτική δραστηριότητα του ΠΑΣΟΚ, ο λόγος του, η πολιτική του παρουσία και η πολιτική του αξιοπρέπεια.

    Ο κ. Παπανδρέου υπαινίχθη ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι επιζητούν τη ρεβάνς για την 11η Νοεμβρίου. Όλοι αυτοί τόνισε, είναι γελασμένοι. Ο λαός του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε απαιτεί ενότητα και συντεταγμένη πορεία, ανοιχτό και δημοκρατικό διάλογο, αλλά ταυτόχρονα ζητά και αφοσίωση στον κοινό σκοπό και όχι ένα σκορποχώρι από όπου μπορεί ο καθένας να κόβει κομμάτια για τον εαυτό του.

    Το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, ανήκει στο λαό και μόνο και καμία παρέκκληση από το δρόμο αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

    Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρόκειται να θυσιάσει την αξιοπρέπεια της παράταξης και των στελεχών της στο όνομα μιας ενότητας, που θα υπονομεύεται καθημερινά από παραοργανώσεις και θα αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της παράταξης και θα την καθιστά έρμαιο των επιδιώξεων διάφορων "καλοθελητών".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τέλος, τόνισε ότι πρέπει το Κίνημα και τα στελέχη του να δώσουν δείγμα γραφής με το νέο δημόσιο ήθος που χρειάζεται η χώρα με σοσιαλιστική ταυτότητα, δηλώνοντας ο ίδιος αποφασισμένος να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου

    «Για μια ακόμη φορά με τη σημερινή του ομιλία, ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να επιτεθεί στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Οι εσωκομματικές ανάγκες που τον εγκλωβίζουν σβ αυτή την στρατηγική είναι βεβαίως προφανείς σε όλους τους Έλληνες», τονίζει σε δήλωσή του ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, με αφορμή την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Νομαρχιακή Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου Δυτικής Αθήνας του κόμματός του.

    «Το μόνο που καταφέρνει ασεβώντας συστηματικά στους θεσμούς, είναι να καταδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο τη μεγάλη ποιοτική διαφορά που χωρίζει αυτή την Κυβέρνηση από τις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Ρουσόπουλος.

    Συνάντηση Γιώργου Παπανδρέου - Ι. Κασουλίδη

    Με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκη Κασουλίδη συναντήθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    "Για μένα είναι πολύ ευχάριστο να συναντώμαι με τον κ. Παπανδρέου, γιατί εργαστήκαμε μαζί σκληρά την περίοδο που είμασταν κι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών και είχαμε την επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ", δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι "ανταλλάξαμε απόψεις αναφορικά με την παρούσα κατάσταση και πάντα τέτοια ανταλλαγή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και για μένα ιδιαίτερα βοηθητική".

    [04] "Εμπορευματοποίηση της Παιδείας"

    Η ίδρυση του «κέντρου καινοτομίας της Microsoft», στο πλαίσιο της συνεργασίας δημοσίου - Microsoft, αποτελεί πράξη παράδοσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο της έρευνας, των νέων τεχνολογιών και της αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού, αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη συμφωνία δημοσίου-Microsoft.

    Κερδισμένοι από αυτή τη συμφωνία, εκτός από τον μεγαλοκαπιταλιστή, θα είναι και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες και την έρευνα για την κερδοφορία τους, τονίζει το ΚΚΕ και κάνει λόγο για "ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης της Παιδείας".

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τη νεολαία, να απορρίψουν συνολικά αυτή την πολιτική, διεκδικώντας η έρευνα να αναπτύσσεται αποκλειστικά από τα δημόσια και τα άλλα κρατικά ιδρύματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 January 2008 - 5:30:20 UTC