Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σπάει τα ρεκόρ ο Τσότρας
  • [02] Τσαντ-Κορύφωση της κρίσης

  • [01] Σπάει τα ρεκόρ ο Τσότρας

    Έχει σαρώσει τα μετάλλια και τα πανελλήνια ρεκόρ ο Νίκος Τσότρας. Ο μόλις 17 χρόνων κολυμβητής του Μεγάλου Αλεξάνδρου Θεσσαλονίκης, που είναι και άτομο με ειδικές ανάγκες, δείχνει απίστευτη θέληση στις προπονήσεις. Μάλιστα, το πάθος του για διάκριση είναι τέτοιο, που τον οδηγεί στο να πραγματοποιεί, από αγώνα σε αγώνα, όλο και καλύτερες εμφανίσεις.

    Η πορεία του είναι διαρκώς ανοδική και ο κοντινότερος στόχος του είναι να καταφέρει να πάρει το εισιτήριο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ο νεαρός αθλητής κατέκτησε μέχρι στιγμής 8 μετάλλια σε πανελλήνιους αγώνες (4 στην κατηγορία των ανδρών και 4 στους νέους), ενώ μόνον τους τελευταίους μήνες του 2007 κατέρριψε δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ (συνολικά έχει καταρρίψει 34 ρεκόρ σε 50άρες πισίνες).

    Επίσης, στα δύο διεθνή μίτινγκ, που έγιναν στο Μάντσεστερ και στην Τσεχία, κατέκτησε συνολικά 10 μετάλλια (4 χρυσά, 4 ασημένια και 2 χάλκινα). Ο καλύτερος χρόνος που έχει στα 50 μέτρα ελεύθερο των ανδρών είναι 32.08, χρόνος που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ ανδρών για άτομα με ειδικές ανάγκες.

    «Η αρχική μου ενασχόληση με την κολύμβηση έγινε για την αποκατάστασή μου, προκειμένου να ξεπεράσω κάποια κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζω στα πόδια. Τότε, ο γιατρός μου είπε ότι η κολύμβηση θα με βοηθούσε και θα με έκανε δυνατότερο», ανέφερε ο Νικόλαος Τσότρας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Όμως, η κολύμβηση μου άρεσε», συνέχισε «κι έτσι, η συνέχεια στα ίχνη του πρωταθλητισμού αποδείχθηκε μονόδρομος. Κατόπιν γράφτηκα στο Μέγα Αλέξανδρο 1994 και άρχισα εντατικές προπονήσεις. Από τον αθλητισμό πέρασα στον πρωταθλητισμό και σιγά- σιγά ήρθαν όλα αυτά τα μετάλλια. Έπειτα από αυτό το σημείο, στο οποίο βρίσκομαι, στοχεύω στην Ολυμπιάδα. Το τρένο της πρόκρισης ακόμη δεν έχει χαθεί και πιστεύω ότι εάν πιάσω τα όρια θα καταφέρω να παραβρεθώ στο Πεκίνο».

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 17χρονος κολυμβητής είπε τα εξής:

    -Ποιοι είναι οι στόχοι τα επόμενα χρόνια;

    «Στοχεύω στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και σβ όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Παράλληλα, βλέπω και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, καθώς θα είμαι στην καλύτερη ηλικία. Θέλω να καταρρίψω και το παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο είναι μέσα στις δυνατότητές μου».

    -Στο εξωτερικό υπάρχουν αρκετά κρούσματα ντόπινγκ. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμη αγνά;

    «Απβ ό,τι γνωρίζω, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα κρούσματα ντόπινγκ. Προσωπικά δε γνωρίζω πολλά πράγματα. Δεν έχω και μεγάλη εμπειρία, καθώς έχω βγει εκτός Ελλάδας μόνο δύο - τρεις φορές. Φυσικά, πέρα από την κολύμβηση, σαφώς και έχω ακούσει ότι έχουν κάποιοι αθλητές κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών».

    -Κάθε φορά που κατακτάς την πρώτη θέση και καταρρίπτεις ένα πανελλήνιο ρεκόρ τι ακριβώς σκέφτεσαι;

    «Πάμε για το επόμενο ρεκόρ. Αυτό οφείλεται στη σκληρή δουλειά που κάνω τόσα χρόνια, την στήριξη που είχα από την οικογένεια, την προπονήτρια και το σύλλογό μου. Επίσης και η Ομοσπονδία βρίσκεται - όσο μπορεί - δίπλα μου και με βοηθάει με όποιον τρόπο μπορεί. Κάθε φορά που αγωνίζομαι με καλύτερους αθλητές πεισμώνω, ώστε να τους περάσω».

    -Ποιο είναι το επίπεδο της κολύμβησης στο χώρο των ΑΜΕΑ;

    «Είμαστε λίγοι οι αθλητές. Τα παιδιά θα έπρεπε να έρθουν στην κολύμβηση, ώστε να βρουν μια διέξοδο στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Όμως οι περισσότεροι έρχονται μόνο για αποκατάσταση και σε καμία περίπτωση δεν έρχονται για πρωταθλητισμό. Λείπουν σβ όλα τα παιδιά οι αγώνες. Επίσης, οι υποδομές στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτες. Στη Θεσσαλονίκη, μόνο δύο κολυμβητήρια είναι προσπελάσιμα. Υπάρχουν όμως μεγάλες συνοικίες που δεν έχουν κολυμβητήρια, κάτι που αποθαρρύνει πολλά παιδιά».

    -Ποιο είναι το ημερήσιο πρόγραμμά σου;

    «Κάθε μέρα το πρόγραμμά μου είναι ίδιο. Σηκώνομαι στις 7:30 και πηγαίνω στο σχολείο. Γυρίζω στο σπίτι περίπου στις 14:30. Το μεσημέρι τρώω, διαβάζω και κατόπιν πηγαίνω στην προπόνηση. Πρώτα κάνω γυμναστήριο, μετά κολυμπώ και γυρίζω στο σπίτι στις 10 το βράδυ. Κατόπιν προσπαθώ να χαλαρώσω. Σίγουρα, πριν κοιμηθώ, θα ακούσω μουσική. Μου αρέσουν τα ροκ, ενώ δε θα παραλείψω να μπω και στο Ίντερνετ, να παίξω διάφορα παιχνίδια on line».

    -Όταν σταματήσεις την ενεργή σου αθλητική δραστηριότητα με τι θα ασχοληθείς;

    «Ακόμη και να τελειώσω τον πρωταθλητισμό, δε θα σταματήσω με τον αθλητισμό. Πάντα θα κολυμπάω, επειδή είναι το μόνο άθλημα που κάνει καλό σβ όλο το σώμα. Θα ασχοληθώ με το επάγγελμά μου που θα είναι ο αθλητισμός».

    -Τι έχεις να πεις για την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στην Ελλάδα με την ανυπαρξία υποδομών για τα άτομα ΑΜΕΑ σε δημόσια κτίρια;

    «Είναι μια τραγική κατάσταση. Η δική μου αναπηρία δεν είναι μεγάλη. Όμως, άλλα παιδιά, που κάθονται σε καρότσι, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. Ουσιαστικά, αποκλείονται από πολλά σημεία. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, δεν υπάρχουν καφετέριες με ειδικές ράμπες. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα αποκτήσει την ανάλογη παιδεία».

    [02] Τσαντ-Κορύφωση της κρίσης

    Κορυφώθηκαν χθες Σάββατο οι μάχες στην Ντζαμένα, πρωτεύουσα του Τσαντ, στην κεντρική Αφρική, ακόμη και κοντά στο προεδρικό μέγαρο, σύμφωνα με ΜΜΕ.

    Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να εκκενώνουν τους υπηκόους και υπαλλήλους τους από τη χώρα, ενώ η Αφρικανική Ένωση και η Ουάσινγκτον καταδίκασαν την εφόρμηση των ανταρτών στην πρωτεύουσα της χώρας.

    Το πού βρίσκεται ο πρόεδρος του Τσαντ Ίντρις Ντεμπύ παραμένει ασαφές. Ο πρεσβευτής της κυβέρνησης του Τσαντ στις ΗΠΑ Μαχαμούντ Άνταμ Μπεσίρ είπε στην εφημερίδα New York Times ότι ο Ντεμπύ παραμένει στο προεδρικό μέγαρο και ότι ο στρατός του Τσαντ "καταδιώκει τους αντάρτες", απωθώντας τους από την πρωτεύουσα. Αντίθετα, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε πως ο Ντεμπύ εγκατέλειψε την Ντζαμένα και ότι η εκκένωση των Αμερικανών καθυστερεί λόγω μαχών στο αεροδρόμιο.

    Τόσο οι αντάρτες όσο και οι κυβερνητικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι ελέγχουν την κατάσταση. Σύμφωνα με ΜΜΕ, περίπου 2.000 αντάρτες εισήλθαν μαχόμενοι στην πρωτεύουσα. Από το πρωί του Σαββάτου, ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου al Jazeera μετέδιδε ότι ακούγονταν σφοδρές ανταλλαγές πυροβολισμών κοντά στο προεδρικό μέγαρο.

    Εκπρόσωπος των Ενωμένων Δυνάμεων για την Δημοκρατία και την Ανάπτυξη, ή UFDD, είπε στο αλ Τζαζίρα ότι οι αντάρτες είχαν περικυκλώσει χθες το προεδρικό μέγαρο. "Ο Ντεμπύ θα παραδοθεί στις δυνάμεις μας", είπε ο εκπρόσωπος του UFDD, Τζέμπρεν Ίσσα. "Θα τους απαγγείλουμε κατηγορίες σε δικαστήριο, αλλά μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλειά του".

    Το ξέσπασμα της βίας στο Τσαντ απειλεί να κλιμακώσει την πολυμερή σύρραξη στην περιοχή, που ταλανίζεται εδώ και χρόνια από την κρίση στη γειτονική επαρχία του Νταρφούρ, όπου σύμφωνα με δυτικές κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις διεξάγεται γενοκτονία.

    Οι μάχες έχουν ήδη καθυστερήσει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής δύναμης, ή EUFOR, των 3.700 ανδρών που αποσκοπούν στην σταθεροποίηση της περιοχής της μεθορίου Τσαντ/Σουδάν.

    Ο Ντεμπύ υποστηρίζει ότι το Σουδάν όπλισε και χρηματοδότησε τους αντάρτες, οι οποίοι επιχειρούν ανεπιτυχώς τα τελευταία δύο χρόνια να ανατρέψουν την κυβέρνησή του. Προς υποστήριξη του Ντεμπύ είχαν σπεύσει στο Τσαντ Γαλλικά μαχητικά τον Απρίλιο του 2006--είχαν επιτεθεί σε δυνάμεις των ανταρτών που προέλαυναν προς την πρωτεύουσα.

    Πάντως ο Γάλλος υπουργός Αμύνης Έρβ Μορέν δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 3 χθες Σάββατο ότι το Παρίσι θα παραμείνει "ουδέτερο" στην σημερινή σύγκρουση στην πρώην αποικία της.

    Οι γαλλικές δυνάμεις δεν έχουν εμπλακεί στις συγκρούσεις, πάντως το Παρίσι έστειλε άλλους 150 στρατιώτες ως ενισχύσεις στους 2.000 άνδρες που βρίσκονται ήδη εκεί. Οι αντάρτες διευκρίνισαν ότι δεν προτίθενται να επιτεθούν στα γαλλικά στρατεύματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 February 2008 - 7:30:14 UTC