Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μιλούν οι υποψήφιοι
  • [02] Βραβείο σε ΄Ελληνα ερευνητή

  • [01] Μιλούν οι υποψήφιοι

    Ο Φώτης Κουβέλης και ο Αλέξης Τσίπρας, υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΝ, ενόψει του 5ου Συνεδρίου του κόμματος που αρχίζει αύριο, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. (Συνεντεύξεις στον τηλεοπτικό σταθμό στις 18.00).

    Ο κ. Φ.Κουβέλης τόνισε ότι "Ο Συνασπισμός ως κόμμα της σύγχρονης αριστεράς, πρέπει να είναι η Αριστερά της ρήξης αλλά και της μεταρρύθμισης. Δεν αρκεί ο καταγγελτικός λόγος, αλλά χρειάζεται και η διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης και λύσης".

    Εξηγώντας την πρότασή του για μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία ο κ. Φ.Κουβέλης, ανέφερε ότι αυτή "μπορεί να διαμορφωθεί στη βάση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος και μιας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας. Αυτό προϋποθέτει τη συμπόρευση κοινωνικών δυνάμεων και τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών από τα κάτω".

    Από την πλευρά του ο κ.Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι "πρέπει να ανιχνεύσουμε τις δυνατότητες μιας εναλλακτικής διεξόδου, μέσα από ένα κοινωνικό συμβόλαιο που θα μπορέσει να εντάσσει αυτούς που είναι εκτός πλαισίου. Οι βασικοί άξονες μιας τέτοιας εναλλακτικής διεξόδου δεν μπορεί παρά να δίνουν απάντηση σε βασικά κοινωνικά προβλήματα, όπως η εργασιακή ανασφάλεια των νέων, η οικολογική καταστροφή, τα ζητήματα αδιαφάνειας και της διαφθοράς".

    "Χρειάζεται", κατέληξε ο κ.Τσίπρας, "ένα άλλο πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης".

    [02] Βραβείο σε ΄Ελληνα ερευνητή

    Υψιστη διάκριση για Έλληνα επιστήμονα από την ACM (Association for Computing Machinery)), που ανακοίνωσε επισήμως στη Νέα Υόρκη την απονομή του βραβείου Turing 2007 στο γεννημένο και μεγαλωμένο στο Ηράκλειο Σήφη Εμ. Σηφάκη, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια ζει και εργάζεται στην Grenoble της Γαλλίας ως ερευνητής του CNRS. Το ίδιο βραβείο θα λάβουν και οι Αμερικανοί ερευνητές Edmund Clarke, του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon των ΗΠΑ και Allen Emerson, του Πανεπιστημίου του Τέξας (Austin) των ΗΠΑ, για τις εργασίες τους πάνω στο Model Checking, τεχνολογία επαλήθευσης συστημάτων Πληροφορικής.

    Το διεθνές βραβείο Turing φέρει το όνομα του Άγγλου μαθηματικού Alan Turing, ο οποίος θεωρείται θεμελιωτής της Πληροφορικής και απονέμεται κάθε χρόνο από την ACM. Είναι η ανώτατη διάκριση σε επιστήμονες της Πληροφορικής, με κύρος ισάξιο ενός βραβείου Nobel (βραβείο Nobel στην Πληροφορική δεν έχει θεσπιστεί) και επιβραβεύει υψίστης σημασίας έρευνες στον τομέα της Πληροφορικής.

    Το Model Checking έχει τεράστια σημασία για την Επιστήμη και τη Βιομηχανία. Πρόκειται για μια μαθηματική-αλγοριθμική διαδικασία, που επιτρέπει τον έλεγχο της σωστής λειτουργίας των υλικών μερών (hardware) ή του σύνθετου λογισμικού (software) ενός συστήματος. Η διαδικασία αυτή, δηλαδή, ελέγχει με μαθηματικές μεθόδους αν ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα πληροί τις προδιαγραφές των κατασκευαστών του. Επιπλέον, στην περίπτωση μη επαλήθευσης, η διαδικασία παράγει παραδείγματα, τα οποία βοηθούν στον εντοπισμό της πηγής του προβλήματος.

    Οι θεωρητικές βάσεις του Model Checking τέθηκαν το 1981 από τους Edmund Clarke και Allen Emerson, οι οποίοι εργάζονταν στις ΗΠΑ, και το Σήφη Σηφάκη, ο οποίος εργαζόταν ανεξάρτητα στη Γαλλία. Για να μπορέσει το Model Checking να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στην επαλήθευση πολυσύνθετων συστημάτων, χρειάστηκε να παραχθούν εκπληκτικά θεωρητικά αποτελέσματα, μέθοδοι και εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πολυπλοκότητα του προβλήματος της «έκρηξης καταστάσεων» (state explosion). Για την επίλυση του προβλήματος αξιοσημείωτn πρόοδος επιτεύχθηκε τα τελευταία 27 χρόνια από μια μεγάλη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Τα επιτεύγματα αυτά βρίσκουν πολλές βιομηχανικές εφαρμογές στην επαλήθευση επεξεργαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών, κρισίμων συστημάτων αυτόματου ελέγχου, που χρησιμοποιούνται στα αεροπλάνα, την αυτοκινητοβιομηχανία, το Διάστημα και τις τηλεπικοινωνίες, καθώς και στην επαλήθευση πρωτοκόλλων επικοινωνιών και κρυπτογραφικών αλγορίθμων.

    Οι εργασίες των Clarke, Emerson και Σηφάκη εξακολουθούν να είναι καθοριστικές για την επιτυχία αυτού του τομέα της έρευνας. Οδήγησαν στη δημιουργία νέων λογικών (με τη έννοια της Μαθηματικής Λογικής) για την έκφραση προδιαγραφών και νέων αλγορίθμων επαλήθευσης. Εργαλεία που στηρίζονται στο Model Checking ανεπτυγμένα τόσο από πανεπιστημιακές όσο και από βιομηχανικές ομάδες, αποτελούν την κύρια τεχνολογία για την επαλήθευση και την πιστοποίηση σύνθετων συστημάτων. Παραδείγματος χάριν, η τεχνολογία αυτή επιτρέπει συχνά στους μηχανικούς των ενσωματωμένων κυκλωμάτων να αναπτύξουν πολύπλοκα συστήματα με αυξημένη αξιοπιστία ως προς τις αρχικές απαιτήσεις. Αναμένεται ότι η συμβολή του Model Checking στη βιομηχανία θα είναι ακόμα πιο σημαντική στο μέλλον.

    Ο Σήφης Σηφάκης είναι διευθυντής έρευνας στο CNRS και ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στην Grenoble. Είναι γνωστός για τις πρωτοποριακές εργασίες του, τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο, στη μοντελοποίηση των συστημάτων και την επαλήθευσήτους. Οι τρέχουσες ερευνητικές του δραστηριότητες αφορούν τα συστήματα πραγματικού χρόνου υψηλής πιστότητας με εφαρμογές στα αεροπλάνα, το Διάστημα, τα αυτοκίνητα και τις τηλεπικοινωνίες. Έχει ενεργό δράση στη μεταφορά των αποτελεσμάτων της έρευνας στη βιομηχανία, κυρίως σε συνεργασία με εταιρείες όπως οι Airbus, Schneider Electric, STMicroelectronics και France Telecom.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 February 2008 - 9:30:13 UTC