Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κρατική κοινωνική ιδιοκτησία"
  • [02] Ενημέρωση για το ΕΣΠΑ

  • [01] "Κρατική κοινωνική ιδιοκτησία"

    Για "μονοπώληση της ενημέρωσης αλλά και της αντιπαράθεσης" με τα σκάνδαλα, έκανε λόγο η κα Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε ημερίδα του ΚΚΕ για την ενέργεια, και σημείωσε ότι αυτό "τείνει να εξελιχθεί σε μια αρρωστημένη κατάσταση που υποκαθιστά τη συζήτηση και αντιπαράθεση για ουσιαστικά ζητήματα".

    Η γγ του ΚΚΕ, αναφερόμενη στο θέμα της ημερίδας είπε ότι το ΚΚΕ αντιμετωπίζει το θέμα της ενέργειας "με αφετηρία το πεδίο της οικονομίας" καθώς "είναι στενά συνδεδεμένο με το πώς η πολιτική που ακολουθείται συμβάλλει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών".

    «Η ενέργεια δεν είναι απλώς ένας τομέας για να έχουμε φτηνό ρεύμα. Σχετίζεται με την όλη υποδομή της ανάπτυξης που εμείς παλεύουμε να γίνει φιλολαϊκή. Πριν μερικά χρόνια το πεδίο της αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ, ήταν κρατική επιχείρηση του τομέα της ενέργειας ή ιδιωτική; Ήταν ένα πεδίο αντιπαράθεσης που στοιχεία του υπάρχουν και σήμερα. Αλλά εμείς βάζουμε και ένα άλλο ζήτημα. Κρατική κοινωνική ή ιδιωτική; Ο όρος κοινωνική που προσθέτουμε δείχνει και την ουσιαστική διαφορά μας με απόψεις που υποστηρίζουν ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι κρατική ή μισοκρατική ή μισοϊδιωτική. Εμείς μιλάμε για κρατική κοινωνική ιδιοκτησία, αλλά όχι μόνο της ΔΕΗ, αλλά όλου του τομέα της ενέργειας», τόνισε η κα Παπαρήγα.

    [02] Ενημέρωση για το ΕΣΠΑ

    Την έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 έκαναν σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου, στην αίθουσα της πρώτης Βουλής των Ελλήνων στο Ναύπλιο.

    Ανάλογες παρουσιάσεις του ΕΣΠΑ θα πραγματοποιηθούν σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα. Στην Πελοπόννησο έχει προγραμματιστεί να γίνει άλλη μια παρουσίαση του προγράμματος στις 16 Απριλίου στην Τρίπολη.

    Στην εισαγωγική του ομιλία ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι με το ΕΣΠΑ η χώρα μας θα έχει στη διάθεσή της να αξιοποιήσει 39,4 δισ. ευρώ για να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός, για να γίνει η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και πιο δυναμική, η περιφέρεια να αναπτυχθεί περισσότερο και η κοινωνία να γίνει πιο δίκαιη, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Αλογοσκούφης έκανε αναφορά και στο Γ'ΚΠΣ, το οποίο, όπως ανέφερε, ολοκληρώνεται με επιτυχία. Υπερτριπλασιάσαμε, είπε, το ρυθμό απορρόφησης και σήμερα η απορρόφηση ξεπερνά το 75% των πόρων, ενώ στην περιφέρεια Πελοποννήσου οι πληρωμές από το Γ 'ΚΠΣ είναι στο 82%. Με αυτές τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, εξήγησε ο κ. Αλογοσκούφης, η Ελλάδα αποκτά σύγχρονες υποδομές, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της, τονώνει την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και γενικότερα βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των πολιτών.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι από το Γ'ΚΠΣ δημιουργήθηκαν νέες προοπτικές για τους νέους με δημιουργία 2.700 νέων αιθουσών διδασκαλίας, ωφελήθηκαν 37.000 φοιτητές του ανοιχτού Πανεπιστήμιου, δημιουργήθηκαν 130 νέα τμήματα ΑΕΙ - ΤΕΙ, επιμορφώθηκαν 310.000 εκπαιδευτικοί, δημιουργήθηκαν 5.000 εργαστήρια και 300 σύγχρονες βιβλιοθήκες στα σχολεία.

    Είπε επίσης ότι στο χώρο της εκπαίδευσης στηρίχθηκαν οι προοπτικές της ελληνικής οικογένειας με 492 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, 4.300 ολοήμερα δημοτικά και 2.070 ολοήμερα νηπιαγωγεία, που παρείχαν τη δυνατότητα σε χιλιάδες γυναίκες να βγουν στην αγορά εργασίας. Ενώ ακόμα τόνισε ότι το Γ΄ΚΠΣ στήριξε τους συμπολίτες μας που αναζητούν εργασία με 119 κέντρα Προώθησης Απασχόλησης για τη στήριξη των ανέργων, από τα οποία ωφελήθηκαν 132.000 άτομα, καθώς επίσης στήριξε τους ηλικιωμένους με τη δημιουργία 1.126 δομών του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι".

    Ο υπουργός Οικονομίας είπε επίσης ότι από το Γ'ΚΠΣ δόθηκε στη χώρα μας η δυνατότητα να αναπτύξει σύγχρονες υποδομές με εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων αυτοκινητοδρόμων, 22 λιμάνια, επέκταση του μετρό της Αθήνας, αναβάθμιση δέκα αεροδρομίων και βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, ενώ τονώθηκε η επιχειρηματικότητα, αφού ενισχύθηκαν περισσότερες από 27.000 επιχειρήσεις, αναβαθμίστηκαν 140.000 τουριστικές κλίνες και ιδρύθηκαν πέντε περιφερειακοί πόλοι καινοτομίας.

    Σηγμείωσε ακόμα ότι με την επόμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013 του ΕΣΠΑ "η Ελλάδα αλλάζει ταχύτητα, κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης". Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι υπάρχουν σαφείς προτεραιότητες και, με τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους από το ΕΣΠΑ, "αποκτούμε μια πιο ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία εξωστρεφή, δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση και τους νέους, προωθούμε τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία, αναβαθμίζουμε και προστατεύουμε το περιβάλλον και ολοκληρώνουμε ένα ευρύ δίκτυο υποδομών στις μεταφορές, την ενέργεια, την παιδεία και την υγεία. Ενώ αναβαθμίζουμε σημαντικά τη δημόσια διοίκηση μειώνοντας τη γραφειοκρατία και εντάσσοντας τις νέες τεχνολογίες σε όλα τα επίπεδα του Δημοσίου".

    Γ. Παπαθανασίου

    Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, από την πλευρά του, ανέφερε ότι "σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια πετύχαμε να έχουμε μηδενική απώλεια πόρων από το Γ΄ΚΠΣ το 2007 και πετύχαμε πολλά, αλλά χρειάζεται να πετύχουμε περισσότερα".

    Ανέφερε ότι το ΕΣΠΑ έχει ως κοινοτική συνδρομή 20,4 δισ. ευρώ, τα οποία με την εθνική χρηματοδότηση αθροίζονται σε 32,2 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η ιδιωτική συμμετοχή και τα περίπου 5,3 δισ. ευρώ του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του προγράμματος Αλιείας. Ο συνολικός προϋπολογισμός των κοινοτικών πόρων για την περίοδο 2007 -2013, εάν συνυπολογιστούν και οι πόροι για την αγροτική ανάπτυξη, ανέρχονται σε 37,3 δισ. ευρώ και, μαζί και με τους ιδιωτικούς πόρους, θα φτάσουν περίπου τα 40 δισ. ευρώ.

    Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, τόνισε ο υφυπουργός, πρόκειται να υλοποιηθούν οκτώ τομεακά προγράμματα που αντιστοιχούν στο 61,1% των πόρων και αφορούν την ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα, την ψηφιακή σύγκλιση, την ενίσχυση της προσπελασιμότητας, το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας της δημόσιας διοίκησης, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση και την τεχνική υποστήριξη εφαρμογής.

    Επίσης θα υλοποιηθούν και πέντε περιφερειακά προγράμματα Μακεδονίας - Θράκης με 4,176 δισ. ευρώ δημόσια χρηματοδότηση, Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων με 1,315 δισ.ευρώ δημόσια χρηματοδότηση, Κρήτης και Νήσων Αιγαίου με 1,325 δισ. ευρώ, Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου με 1,823 δισ. ευρώ και Αττικής με 3,561 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι "έχουμε πετύχει πρόσθετες διευκολύνσεις έναντι της τρίτης προγραμματικής περιόδου, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αυτόματης αποδέσμευσης ν+3 για τα πρώτα χρόνια μέχρι το 2010, από το ν+2 που ήταν στο Γ'ΚΠΣ, και κατά κανόνα 85% κοινοτική συνδρομή και διευρυμένη επιλεξιμότητα δαπανών".

    Τέλος, ανέφερε ότι με την υλοποίηση του ΕΣΠΑ επιδιώκεται η περαιτέρω επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. "Στόχος μας", είπε, "είναι η ανάπτυξη της περιφέρειας για να βρεθούμε στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών κρατών".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι στις 22 Φεβρουαρίου θα δοθεί απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παράταση του Γ'ΚΠΣ που έχει ζητηθεί λόγω των πυρκαγιών του καλοκαιριού.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, μετά το τέλος της παρουσίασης, συναντήθηκε με λατόμους, οι οποίοι πραγματοποιούν απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη νομαρχία Αργολίδας. Ανέφερε ότι δεν έχει να πει κάτι συγκεκριμένο, διότι δεν γνώριζε την απεργία, θεώρησε όμως σκόπιμο να συναντηθεί μαζί τους και να ακούσει τα προβλήματά τους, τα οποία και θα μεταφέρει, ως μέλος της κυβέρνησης, στους αρμοδίους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 February 2008 - 15:30:17 UTC